Kedves kezdő kenyérsütők, mielőtt felteszitek a kérdést, hogy milyen gépet vegyetek vagy hogy milyen kenyeret süssetek elsőre, feltétlenül olvassátok el, kérlek, ezt a hozzászólást, ahol megkapjátok a legfontosabb infókat az elinduláshoz -úgymint gépleírásokat, tapasztalatokat és recepteket: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=67615512&t=1001728
2 kiskanál zacskós élesztő (ez rendes élesztőből mennyi?:)
amit ismerős adott az ilyen , nem próbáltam még :
350 ml víz 250 gr teljes kiőrlésű rozsliszt 300 gr finomliszt 2 evőkanál olaj 1 csapott evőkanál só 1 kávéskanál cukor 1 zacskó szárított élesztő 1 marék napraforgómag
A csak rozslisztből készült kenyér sűrű, zömök... nem igazán ajánlják csak önmagában ezt a lisztet. Még a "nagyok" is keverik sima, fehér kenyérliszttel.
Én 400 gr sima fehér+160 gr teljes k.rozslisztet használok... nálunk ez az "alapkenyér":-) Ennek fordítottja, kicsivel több vízzel (+10 ml) pedig a teljes kiőrlésű - legalábbis nálunk.
A Hausmeisterem használatijában lévő recept, teljes kiőrlésű progin sütve (a csak teljes kiőrlésű variációt még nem próbáltam, így nem tudom milyen):
320 ml víz + 1 evőkanálnyi
560 gr teljes kiőrlésű liszt
2 kiskanál só
3 evőkanál (lehetőség szerint barna) cukor
3 evőkanál vaj vagy olaj
2 kiskanál zacskós élesztő
Ha vegyíted sima liszttel, akkor csak 320 ml víz + 400 gr teljes kiőrlésűt keverj 160 gr sima fehér liszttel... a többi hozzávaló ugyanaz. A "kiskanál" és "evőkanál" a géphez kapott müa. adagolókanál nagyobb, ill. kisebb felét jelenti.
Mint ígértem, beszámolok a lisztváltási akciómról.
Technikai okok miatt nem sikerült a Szabó malom lisztjéből beszerezni (leltározott a bolt ami elérhető közelségben volt), de mivel fogytán volt a lisztkészlet, és még egyszer nem akartam autóba ülni, így más forrásból-, és más fajtát ugyan, de vettem kenyérlisztet, mégpedig a Nagyi titka kollekcióból.
Elől járóban megjegyzendő, hogy nem voltak nagy elvárásaim. :)
Mindezek ellenére azt kell mondjam, messze a Szatmári malom lisztje felett szerepelt a nagyi féle kenyérliszt. Két kenyérsütésen vagyok túl, de mindkét esetben kiváló minőségről adott tanúbizonyságot.
De nem adom fel, igyekszem a Szabómalom lisztjéből is beszerezni, ha mostani készlet kifogy.
Köszi, kipróbálom majd én is. Hát, nem tudom, hogy kicsivel több sikér kell-e, csak azért jutott eszembe, mert az olvastam, ill. ezt már eddig is tudtam, hogy a zabliszt sikérmentes. Persze 2 evőkanálnyi mennyiségnél nem biztos, hogy van ennek jelentősége... na majd meglátjuk. MKyváncsi leszek, hogy lesz-e különbség, ha picivel emeled a sikért. A mennyiségeket elnézve, tényleg csak egy minimális emelésre lehet szükség... vagy lehet, hogy nem is kell... na majd kiderül:-)
Zablisztből 2 jó ek-nál többet még nem tettem. Általában 80 dkg lisztből készítem a kenyereket, de mindig más az arány. Úgy "szemre". Kb. 50 - 60 dkg a fehér, a maradék a különböző tk-s, rozs, graham, zab stb. Mindig teszek hozzá 1 kanálnyi sikért. Lehet, hogy többet kéne? Mert egy kicsit morzsálódik, de erre nem gondoltam. Itt lentebb olvastam. A próbára csak később kerülhet sor, mert nem leszek itthon előreláthatólag egy hétig. (Unokázás.)
Zabliszt? Hupsz, pl. a bio zabitalt szeretem, de a zablisztből még sosem próbáltam sütni... nem is tudom, hogy miért.. a zabliszt sikérmentes, ezért teszel hozzá pluszban sikért, vagy kevés mennyiség esetén (mennyi volt ennél a kenyérnél ez a kevés?) nem muszáj?
Én már kezdek rájönni, hogy mitől van ez a nyákosodás, a mustárom 3. napos és egyelőre sem nem büdös, sem nem nyákos, igaz nem is csírázik :D
Postázás kész anyagi csőd, találkozni meg nem lenne illdomos, mert túl nagy darab a párod:D. Szóval addig is ültesd egy cserépbe, tartsd nedvesen, legfeljebb csak a friss hajtást rágod.
Sajnos a zsázsám is a wc-ben végezte :-(.Iszonyú kocsonyás lett nem tudtam lemosni,és ahogy beléptünk a lakásba megcsapott a szaga (jó nem olyan büdös mint a mustár de nem jó szag...)
2 napig hárítottam hogy én nem érzek büdöset :D de ma már én is feladtam :-(.
Szeretném nektek felajánlani ha nálatok bejönnek!!!!!Ha ti esetleg nem kéritek akkor aki kéri viheti!!!!
Nem akarom kidobni ráadásul jóóóó nagy zacsival van mindkettő,Bioorganik márkájú.
Ha megírjátok a címeteket szívesen elpostázom,vagy az árpád hídnál ha tudunk talizni :-).
mikulecz.agnes@gmail.com
Marad a retek mert az nagyon tuti !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Én csak egyet tudok, de azt biztosan, na jó, kettőt:
1./ olyan szépséges a kedvenc Holdam az égen, hogy el vagyok tőle ájulva, egyszerűen imáááááádom
2./ mostanában sok dolgom van, még éjszaka sincs nyugtom, tegnap éjjel ugyanis újra kitörtem (mármint az Etna) :-))
Csírákkal valóban csak óvatosan, egyszerre nem sokat, másrészt a boltban vásárolt kész, nyers csíráknál sokkal jobb az otthon "előállított", mert frissen készül és a fejlődés is nyomonkövethető. Ha mégis boltban veszek, csakis a legfrissebbet!!!
Ha itthon csinálom, csak biocsírát használok, mert nincsenek vegyszermaradványok stb. Elkészülte után jó mielőbb elfogyasztani, ezért nem igazán érdemes egyszerre túl sokat, vagy sokfélét csíráztatni, hacsak nem fogyasztja az egész család. Hűtőben ugyan eláll egy ideig (mondhatjuk, hogy de hiszen a boltinak is van x nap szavatossága), de az a tuti, ha - miután fogyaszthatóvá vált - tényleg 1-2 nap alatt elpusztítjátok:-)
Amikor beteg valaki, ill. betegség utáni időszakban, amikor az immunrendszere gyengébb, inkább hagyja ki a nyers csírát, persze pl. melegszendvicsen megsütve ilyenkor is jó. Ha viszont bármi gond lenne (szag stb.) azonnal ad acta... magyarán irány a kuka, nem teketóriázni!! Én pl. nyers csírát csak itthon ennék, étteremben, éttermi salátában nem, mert ki tudja mióta van ott, a kínaisoknál a mungóbab is csak akkor jó, ha látni, hogy zsenge, friss... nem olyan összetöpörödött, szivacs szerű. Na kb. ennyit még a csírákról:-)
Várj nagypapi, akkor menjünk végig a gondolatmenettel, igaz én sem jól idéztem a zacskón lévő szöveget. Helyesen így hangzik: A termék konyhakerti termesztésre nem alkalmas.
Én a magot bio boltban, bio zacskóban vettem, kimondottan csíráztatásra, emberi fogyasztásra. A konyhakerti nálam is azt jelenti mint Nálad, hogy pl. bevethezem vele a telket. De ugyan miért nem alkalmas erre?
Azért annyit nem ettem és a csajok is egy egy csipetet minimálba.
Nah de a déli lencse meg vele a retek :D az már grimbuszol Áhhh :-)
Olcsóért vetted a tálat ,főleg hogy négyrészes!
Most a zsázsát áztatom ,állítólag ez is taknyosodik....nah majd kiderül.
Antal Valit én is előhívom ,most már belemerülök mélyebben.
és legnagyobb bánatomra hagymamagot nem kaptam de rászánom magam és elmegyek a nagy beszerzőbe a viszont eladók is itt vásárolnak és megnézem az ottani felhozatalt.(mediline)
Lucerna érdekes!Valahol azt olvastam hogy 7 nap után ehető csak.de van belőle tabletta is ...nah kíváncsian várom a beszámolódat.
Rettentő guszta a szenyód! A retekkel azért csínján az elején(főleg a gyerekeknek)! Antal Vali oldalán olvastam hozzászólást, tud ám grimbuszt csinálni ha megeszel egy kistányérral...olyan mintha megennél kifejlett növényből nagy mennyiséggel.
Én is vettem tálat, négy részeset 1.210-ért. Már hajt a lucerna, meg a búza, a rukkolát tegnap áztattam, de mint a békalencse a tóban úgy benyákosodott. Lemosni képtelenség, egymástól elválasztani lehetetlen. Próbáltam kiszárítani...semmi. Ment a paradicsom mellé a földbe, vagy komposzt lesz belőle, vagy kihajt. Mustárt áztatok most helyette...a csodálatos büdös mustárt;).
A lucernamagos zacskóra ez van írva: A termék házikerti termesztésre nem használható. Akkor most mi van? A tehén nem eheti meg, én meg igen?
Feleségem munkahelyének központja Miskolcon van. /Igen, igen kedves .ETNA., messzire elér a kezem:)/.
A kirendeltség nyári nagytatarozásához megéri a vezetőségnek Miskolcról festőket, meg mindenféle iparosokat ideutaztatni. Nyilván a nagyobb munkanélküliség miatt olcsóbb a munkaerő...na de ennyivel? Akkor ott tényleg nagy gáz van!
Hummerrel jégre SOHA!:)
A vízórát nem jelentem a szerv felé, a vízművek felé is majd csak tavasszal,(még a végén hamar megcsinálják és újra ellopják) ha megcsináltam rabolóember-biztosra. A fenének sincs kedve ilyen hidegben hegeszteni, meg betont fúrni:).
Úgy sajnálom, hogy nem nyáron ment le az aknába...ezt nézd, saját felvétel:).