Hát, ez azért jó kérdés, mert szerintem nincs két ember, aki egyformán csinálná, olyan meg egy sem, aki méricskélne. Én úgy csináltam az elsőt anno, hogy fogtam egy szakácskönyvet, abból pontosan legyárottam a töltöttpaprikát, aztán hozzánéztem a mamámét, aztán alakulgatott még... Viszont ezer éve nem csináltam, remek tippet adtál!!!
szeretnék egy nagyon finom igazi paradicsomból készült, töltöttpaprikát csinálni! Segítsetek. Nem tudom, hogy a gombócba mennyi és milyen fűszer kell, és persze az egész elkészítést nem tudom:(
Elkészítés.
A megtisztított egrest a vajban addig párolja, míg a szemek szétpukkannak. Ekkor engedje fel 1 l vízzel, ízesítse a cukorral és forralja fel. A tálaló edénybe tegye a tojássárgát, keverje el a tejszínnel és erre szedje a forró levest. Melegen és hidegen is kitűnő.
Ezt ma kaptam, nincs kipróbálva!
Csalódást fogok okozni neked: anyósom kedvenc pöszmételevesét nem tanultam meg. Olyat, amit a gyerekeim szeretnek, tudok főzni (olyat, amit az apjuk vagy az anyjuk megenne, nem).
Az a mami-féle (off:az anyósomat egyébként nagyon szeretem, csak a főztjét nem annyira, de nem csak én on) kb. úgy készül, hogy cukros vízben felforralja a félbevágott pöszmétét, behabarja (liszt-aludttej), összeforralja. Az érett egresből ezalatt uszadék képződik, az éretlen egészben marad. Nem láttam, hogy bármi egyéb fűszert tett volna bele.
Ha egyéb szempontokból megfelelő, amit főzöl, próbáld esetleg úgy, hogy a fele egresből majdnem megfőzöd a szószt, és csak akkor teszed bele a másik felét. Meghát: éretlen egres kevésbé szokott szétfőni.
Off: A szülinapos - Isten éltesse! - nem pöszmétének nevezi véletlenül az egrest?
Khhhm: és nem lehet, hogy olvasta valahol, amikor anyagot gyűjtött a könyvhöz? Olvastam én már magyar szerzőtől olyan cowboyról, aki birkafarmer:-( (Na jó, háromszor - először, utoljára és soha többé -, és el is felejtettem a nevét:-))))
Ha mégsem: fenyőmandulából el tudok képzelni olyasmit, mint dióból, mandulából vagy gesztenyéből ... De csak elképzelem, mert fenyőmandulát még csak olvastam.
Felhívásom nem közvetlenül a főzőcskézéssel kapcsolatos, de úgy gondolom, hogy a bor, mint ital, mindenképpen kapcsolódik a gasztronómiához. A segítségeteket szeretném kérni a szakdolgozatom megírásához, ezért aki kedveli a borokat és szánna a dologra néhány percet, látogasson el a http://www.tar.hu/janooo vagy a http://www.sybase.hu/janooo oldalra, ahol egy kérdőívet kellene kitöltenie.
Talán nem mellékesen nyerni is lehet!
Ha van olyan ismerős, akinél érdeklődésre tarthat számot a téma, kérlek küldjétek tovább az
üzenetet!
Kedves Mindenki!
Sürgős szükségem lenne egy jó kis egresszószreceptre! Olyanra, amiben nem megy tropára az egres, nekem mindig úgy sikerül :-( (valószinűleg nem figyelek rá, mert nem szeretem, de a szülinapos férjnek ez az egyik kedvence - fene a perverzióit :-)
thor,
en adnek egy eselyt arra, hogy az ananaszlekvar volt az eredeti konyvben, ugyanis a pine jam magyarul ananaszlekvar, bar konnyu fenyolekvarnak forditani,
szerinted szovegkornyezetbol kovetkeztetve erre van esely?
roll.
Az apróra vágott hagymát az olajon üvegesre dinszteljük, majd megszórjuk pirospaprikával. A meghámozott, kimagvalt és 1x1 cm-es kockára vágott cukkinit hozzáadjuk a hagymához. A negyedelt paradicsomot és a kicsumázott, szeletelt paprikát is hozzáadjuk. Sózzuk, borsozzuk, fedő alatt puhára pároljuk. A szójapelyhet a Vegetával elkeverjük, majd annyi vízzel leforrázzuk, amennyi ellpi. Ha megduzzadt, jól kinyomkodjuk és a zúzott fokhagymával a lecsós cukkinihez adjuk, zsírjára pirítjuk (elforraljuk a felesleges nedvességet). Ha kihűlt, a RAMA-val jól összeturmixoljuk. Kenyérre kenve kínáljuk.
Ilyet én is szoktam, én cukkini fasírtnak hívom:-)
És itt van még valami:
Karcsú, aránylag kicsi cukkiniket megmosunk, és héjastól két milliméter vastagra vágjuk. A szeleteket kissé megsózzuk, fél óráig állni hagyjuk, majd papírtörlővel leitatva teflonserpenyőben, mindkét felüket olajban megsütjük. Közben vöröshagymát félbe, majd vékony szeletekre vágunk. Egy jól záródó üveg aljába cukkinit, erre hagymát terítünk, és ezt addig ismételjük, amíg az üveg meg nem telt. A tetejére kevés ecetet locsolunk, és az üveget 1-2 napra hűtőszekrénybe tesszük. Közben időnként fel-felrázzuk, hogy a leve mindenütt érje. Egyszerre több üveggel is készíthetünk, mert akár két hétig is eláll, ha savanyúságra van szükségünk, kéznél van.
Ahogyan Mulanci írta, de én láttam már nyúlós (túlért) koviubit!
Saját elba...
A szaga elárulja.
A qkorica nálunk a spájzban is elállt egy hétig, csak hangyányit összeszáradt... Takaréklángra tettük föl hidegvízben, és szépen kikerekedett, csak sokára főtt meg.
Ha már cukkini... szoktam belőle lepényt csinálni, erre a célra azok a bálna méretűek jók, amik másra már nem nagyon. Lereszelem, megsózom, kicsit kinyomkodom, bele sok összevágott hagymát-fokhagymát, tojást, petrezselymet, és annyi lisztet, hogy sűrű palacsintatészta állagú legyen, és serpenyőben, mint a palacsintát, megsütöm. Persze egy palacsintánál vastagabb.
Tejföllel, reszelt füstölt sajttal nyakonönt... nem rossz.
szklara