Minden amit az újra előtérbe kerülő megújuló energiaforrások eltüzelésére alkalmas készülékekről tudni érdemes, hogyan kell kiválasztani, hol lehet kapni, hogy lehet csinálni
lemezkazi persze van más tüzelőanyag ,ki is ment a fejemből nagyon rákoncentráltam a fára,mivel HA száraz talán a legolcsóbb fűtőanyag amit kapni lehet
Köszönöm szépen mindenkinek a választ, már most is sokat segítettetek. Én is inkább a kazán+puffer mellett döntök szerintem. A vizes fával való fűtéshez sajnos 1-szer már volt szerencsém, többet nem szeretnék olyat. A keményről nem tudok sokat mondani, 2 db van, az egyik bélelt, abba van a gázkazám kötve, a másikba van a cserépkályha, az rossz állapotú, cserés lesz tuti. Egyébként a puffert hová lehet tenni?
Azzal vitatkoznek, hogy 2-3 ev alatt tonkre lehet tenni vizes faval pl egy ontottvas kazant. De nem is igy gondoltam. Amit irtam arrol szolt, hogy nem olyan fontos a tuzelo minosege egy kazannal, mint egy kandallonal, cserepkalyhanal. Kevesbe erzekeny a nedves fara. Nem csak szaraz faval lehet benne tuzelni. Aztan letezik meg mindenfele szen, lignit, stb stb. Ezekkel azert nem egyszeru pl kandalloban tuzelni. Tudom, vannak olyan kandallok, amikben lehet szennel tuzelni, de azert pl a nappaliban hamuzni... Akinek van kazanja, az tudja, hogy a hamuzas, foleg, ha lignittel tuzelunk, nem egy leanyalom. Na most azert a nappaliban elvegezve elegge horror. De nem a kandallo ellen vagyok, csak a kazan mellett.
a fa szárazsága mindenhol fontos lenne,a frissen vágott fa 50 térfogat% vizet tartalmaz ,és a fűtőértéke (abszolút szárazon 4.4kw/kg ,a kétéves száraz 15-20 (3.8-4kw/kg frissen 2kw/kg és a kazánban is nagyon rossz tüzelni vele,ha nincs bekeverő szeleped a lemezkazán 2-3év alatt elrohad a lecsapódó vizpárától. a fa amúgy is ( ha jól ég "tökéletes égés") gáz formájában ég el 80% ban( ennek egy része kb 40% metán ami szintén vízzé és co2 vé ég. és hozzáteszem a TÜZELÉSI TUDÁS sem teljes,mert aki 30 éve fűt fával azt mondja ne mondjam már hogy rosszul tüzel!csak éppen a tüzelőanyag kb 50%-át kiengedi a KÉMÉNYEN,mert vagy vizes fával főt ,vagy túl sok vagy túl kevés levegőt ad az égéshez vagy nem a megfelelő helyre jutatja azt,.
En kazan+puffert tennek be a helyedben. Ahogy irtad, az otthontartozkodasotok elegge kiszamithatatlan, osszevissza. Ezert nem biztos, hogy akkor kell eppen begyujtani, amikor otthon van az, aki ezt meg is tudja tenni. Erre /is/ jo a puffer, mert odacsavar a termoszatnak az, aki fazik, s ha van benne melegviz, akkor az rogton melegiti a lakast. Kazanban mindent el lehet egetni, ami egheto, es nem tilos :D Itt vannak kulonfele kategoriak. Kemenyedrol nem irtal, mert ez viszont elegge fontos. Kandallo nagyon szep dolog, ha van egy stabil kozponti futesed, akkor aranyat er. Utolerhetetlen hangulata van. Talan csak a tomegkalyhat tudnam emliteni, mint versenytarsat. De eloszor kell egy megbizthato, s az igenyeiteknek megfelelo futes. Kazanban pl nem olyan fontos a fa szarazssaga. Kandalloban ha nem szaraz, akkor szenvedni fogsz vele. S ha fustol, kormol, katranyosodik, akkor azt a lakasban teszi.... En azt mondom az ismerosoknek, hogy az osember kivitte a tuzet a barlangbol, ha egy mod van ra, ne vigyuk vissza. Szep a kandallo es a cserepkalyha, nem ellene vagyok, mielott vki/k/ letamadnak, en is szeretem oket. De nem altenativa egy stabil kazanos+pufferos kozponti futesnek. Szerintem.
-a vízteres kandallók inkább kazánok ugyanis a teljesítményük 70-80% a víztér felé adják le,ezzel kalkulálj. -az ilyen kandallókat nem hinném,hogy célszerű termofejes rendszere telepíteni,mivel ha a termofejek lezárnak hova tolod a hőt? -létezik ezekből 20-30 és talán nagyobb kw-os is ,nagy a kínálat,ha ehhez ragaszkodsz. -az én javaslaton ha olcsóbban akarod kihozni,egy szimpatikus sima meleglevegős kandalló ami hamar fűt .ha ezt választod csak olyat nézzél amin van elsődleges ( a tűztér alján) másodlagos( többnyire az ablak hűtésére használt)levegő beáramlás,fokozható a harmadlagos levegővel (az én általam ismert kandallón nem szabályozható,állandó)na ez a kandalló működik úgy mint egy faelgázosító kazán.a hatásfok lehetőleg 70% fölött legyen. ja és csak akkor lessz gyors a felfűtés ,és jó a hatásfok ,ha teszel rá egy átfújó ventillátort mert a konvekciós áramlással szerintem egyik sem tudja a ráírt értékeket (étsd az anyáméra tettem egy autóból kiszedett fűtőventillátort,szinte lényegtelen ,hogy 1-es 2-es vagy 3-as fokozatra kapcsolom a kifújt levegő hőfoka majdnem mindig 120 fok,és a kandalló kislángon üzemel.Persze van külömbség mert maximumon oda lehet csavarni a kandallót na akkor okádja a meleget, és ,hogy mit fűtünk? 180lm 2db szoba szakaszosan mert a 9kw-os sok ha álandóan menne.ja és mindenképp legyen,vagy csinálj füstcsappantyút ,mert ha leégett lezárod és tovább megtartja a parazsat. -mindegyikre érvényes a SZÁRAZ fa ( min tavaszal összevágod)használat,faelgázosítónál megmondja a forgalmazó,hogy csak ilyennel tüzelj,ha korrekt.-a vízteres kandallók inkább kazánok ugyanis a teljesítményük 70-80% a víztér felé adják le,ezzel kalkulálj. -az ilyen kandallókat nem hinném,hogy célszerű termofejes rendszere telepíteni,mivel ha a termofejek lezárnak hova tolod a hőt? -létezik ezekből 20-30 és talán nagyobb kw-os is ,nagy a kínálat,ha ehhez ragaszkodsz. de erről órákat lehetne beszélni,hogy képet kapj valamennyire,de ha Miskolcon jársz szívesen elmondom az én tapasztalataimat
A bentlévő kandallóval az a baj szerintem hogy csak 1 helyiséget fűt. Mondjuk a gáz mellé kiegészítőnek jó lenne. Akkor elsősorban a szigetelést kell megoldani. Az után fogok érdeklődni először. Nem tudtok megbízható fűtés szerelőt Eger környékén?
Nálam plö vízteres kandalló lesz, de annyira leszigetelve, h ilyen 5kw simán tudja majd fűteni a kecót, plusz a puffert. Szóval a teljesítmény csak a kívánt hőszükséglettől függ, az meg a szigeteléstől...
szerintem indítónak valami lemez kandalló kályha kellene nektek 9-10kw-os, 80-140e Ftig, azért mert ettől minden drágább, faelgáz kazán min 300e peseta + puffer (1xx-től csillagos égig) lemezkazán pl hőterm 30kw-os 160e + ha puffer kell hozzá, de mehet szólóban is
a bentlévő kandalló azonnal meleget ad, és kevesebb a fa fogyasztás mint a kazánnál
nektek kell eldönteni mi éri meg ja, és szigetelni.....
Köszi a választ. Akkor valószínűleg a vízteres kandalló is el van vetve. Szerinted a faelgázosító kazán magában, vagy egy vegyestüzelésű + puffer lenne jobb, hatékonyabb nekünk. Tudom hogy a faelgázosító kb duplája a lemeznek, és azt is, hogy legjobb lenne faelgázosító + puffer, de arra sajna nem lesz már pénzünk. Annyi még a bibi, hogy elég kis hely van a kazánnak is, így egyenlőre nem tudom hova kellene tenni a puffert. Azt hova lehet egyáltalán?
Amennyire tudom a vízteres kandallók viszonylag kis teljesítményűek, az egész központi fűtést nem tudják ellátni.
Ha puffert és termosztátos radiátor szelepeket raksz fel, akkor szobánként állíthatod hogy milyen idő legyen, ráadásul azonnal indíthatod a fűtést ha hazaérsz, és akkor tüzelhetsz amikor tudod, hogy 4-5-6 órát otthon leszel.
De ha lehőszigeteled a falakat és felújítod vagy kicseréled az ablakokat akkor fél nap alatt amíg nem vagytok otthon alig fog valamit hülni a ház.
Sziasztok. A múlt héten sikerült vennünk egy családi házat Egerben, ami kb. 20-25 éve épült tufából. 120 nm alapterület nagyjából 2 szint, 5 szoba, elég régi fa nyílászárók, szigetelés nincs, csak a födémen egy 5cm-es üveggyapot + valami fólia. Jelenleg központ fűtés van kialakítva, de csak gázkazánnal, ami elég kis helyiségben van, zárt rendszerben, vékony csövekkel, + a nagy nappaliban a lenti szinten egy eléggé leharcolt és csúnya cserépkályha. Ezt a fűtést szeretnénk mindenképpen korszerűsíteni, kíváncsi lennék a véleményetekre, hogy a szakértők így látatlanban mit ajánlanának. Tudom, hogy ez így eléggé elnagyolt és szinte lehetetlen kérés, de mégis jó lenne ha mondanátok valamit, merre induljunk el. Ami biztos, hogy csak én és a párom fogunk itt lakni, én 3, a párom 2 műszakban dolgozik, a felső szintet egyenlőre nem használnánk, csak alul laknánk. Tehát a cél az lenne hogy minél hamarabb meleg legyen befűtés után, mert össze-vissza vagyunk otthon. A gázt mindenképpen mellőzni szeretnénk, csak nagyon végszükség esetén kapcsolnánk be. Eddig ezt a rendszert szoktuk meg a régi házunkban, ahol vegyessel tüzeltünk, + van egy gáz kazán is, de az szinte sosem volt bekapcsolva. Tüzifának van hely az udvaron! A cserépkályhát lebontanánk, mert az csak begyújtás után kb 2 óra múlva ad meleget, úgy hallottam, és csak max 2 helyiség fűtésére való. A helyére esetleg vízteres kandallót szeretnénk, rákötve a fűtési rendszerre, így mindenhol meleg lenne. Vagy esetleg egy faelgázosító kazánt beállítani, tudom hogy az drágább lenne, de mi sem 1-2 évre tervezünk itt lakni, és biztosan behozná az árát. Gondolkozunk még a sima vegyestüzelésű kazánon+pufferrel. Ez a 3 lehetőség közül kéne választanunk, ( víteres kandalló, faelgázosító kazán, normál lemez kazán pufferrel ), nem tudom melyiket érné meg a legjobban erre lennék kíváncsi, ezért kérdezlek titeket. Előre is köszönöm a válaszokat! Üdv.
Lassan elkészül a kazánfelújításom, Celsius 25-öt vettem használtan ezt tuningolom.
Az idei fűtési szezonban már azzal fűtök! Valaki le tudja írni hogy miért nem szabad ilyen kazánt Alu csővel bélelt kéménybe kötni? Milyen veszélyek lehetnek?..kösz
a gázégő blokkok tartozéka a nyomáscsökkentő ami a magasabb rendszernyomásból lecsökkenti az égőhöz szükséges nyomásra a gázt és többnyire stabilan is tartja.
Szia ZK, jól érted.A rendszer sajnos nem tökéletes oxidáció szempontjából, viszont nem volt lehetőség($) komolyabbat építeni...sok vesztenivaló nincs, a kazánom használt, pénzbe nem került, bírja, amíg bírja.Nagyszüleim ugyanilyen kazánja ~35 év után adta fel, nyitott rendszer, fatüzelés - majd meglátjuk, meddig megy.
Elég kézenfekvő magyarázat, hogy télen nem csak a szárítókamra használja a gázt, tehát a nagyobb áramerősség miatt nagyobb a csövön a nyomásesés, azaz az égőfejnél kisebb lesz a gáz nyomása.
Nem kell ahhoz feltétlenül GC, egy sima égéshő mérés is bőven megtesz szerintem.
(Amúgy én még nem hallottam róla, hogy a GC-ket hitelesíteni szokták, mivel ha kvantitatív analízist végzel, úgy kezded az egész mérést, hogy lemérsz egy standard kalibrálósorozatot. Bár nem hiszem, hogy bárkinek is lenne otthon a házi laborjában egy GC, mert egy készülék újonnan több millió, vagy inkább több tízmillió Ft. A GC-MS-ről ne is beszéljünk, mert egy használható minőségű készülék 50milliónál kezdődik, ha jól tudom.)
nálam a höcsinek ára ami hátratántorított. és kellett már üzemelnie a biztonsági rendszernek? lemez vagy öntöttvas a kazán? ha sokat üzemel sok lessz a vízkő a kazánodban, mekkora szünetmentest vettél(mennyi az áthidalási idő,teljesítménye,szinuszos?) neked miért nem került be a bizt. höcsi,nem fért el?
Hello kormi07 ha jól értem a pufferod teteje nyitott nincs teletöltve vízzel és nincs külön tágulási tartályod sem, akkor nem véletlenül tapasztalod, hogy a wartburg hűtő eltömődik a rozsdától. A tartályodban nagy felületen érintkezik a víz levegővel sok oxigén oldódik benne, ami oxidálhatja a kazánt is és a tartály a tartály alsó részét, felső részén pedig a lecsapódó pára és a levegő fokozottan oxidál.
Nálam is a vegyes zárt rendszerre van kötve és nem tudtam biztonsái hőcserélőt beépíteni ezért az előremenőbe rögtön a kazán után beraktam egy ts131 szelepet 3/4" méretben ez 40kw ig jó és a visszatérőbe rögtön a kazán elé egy 3/4" automata utántöltőt ami állandó 1 bar nyomáson tartja a rendszert a kazán előremenőjébe még a termikus szelep mellé beraktam egy 1" biztonsági szelepet is. A termikus szelep érzékelőjét beraktam a kazán tetejébe egy 1/2" karmantyút és abba tekertem bele .Ha a kazán hőmérséklete elérné a 95 fokot akkor a ts131selep nyit leengedi a csatornába a forró vizet és az automata utántöltő meg engedi utána a hideg vizet ami visszahűti a kazánt természetesen a kazánköri szivattyúnak van saját szünetmentes tápja. Remélem segíthettem .
bizonyitsd rájuk,vagy elhessentenek mert nekik van hitelesített gázkromatográfjuk neked meg nincs,vagy kitudja történnek balesetek néha, túl paranoiás vagyok?
Fordítva szokott lenni: van itt nálunk egy kályhagyár, és van benne egy fényező és egy szárítókamra. A szárítókamra gázzal van fűtve, és egy eléggé egyszerű szerkezet. Ősszel be van állítva rajta a hőfok-lángkép meg ilyesmik. Működik egész tavaszig, majd a fűtési szezon végén vissza kell venni a teljesítményből, mert sokkal jobban fűt, mint kéne. Ősszel ismét jön a manyusz, és rá kell tekernie kb annyit, amennyit tavasszal visszavett, mert nem elég a kamrában az égő teljesítménye. A kamra egy kb állandó hőmérsékletű csarnokban van, így a kamra külső hőmérséklete nem ingadozik az évszakok változásával. Szerelő elmondása szerint több helyre jár, és mindenhol ez a jelenség, a gáz nyáron jobb minőségű, mint télen ( mikor sok fogy belőle ).
A májusi hideg időben 2-3 napig fűtöttem a gáz kazánnal. 2 napot úgy., hogy a pincében lévő kazán is benne volt a keringési körben. 1 napot úgy, hogy elzártam az alsó kört. Azt vettem észre, hogy az alsó kör amelynél tulajdonképpen egy vegyes kazán elzárásánál annak ellenére, hogy kevesebb vizet kellett melegítenem, mintha a gázfogyasztás megugrott volna. Lehetséges ennek logikus magyarázata, vagy a gázminőség hirtelen romlása okozta a markáns fogyasztás növekedést? Üdv: Józsi
A padlóból/keverőszelepből jövő 1 collos cső külső átmérője az pont akkora, hogy egy gumi hűtőcső rámegy, annak másik fele a hűtőn, az egész be van lógatva a puffer tetejébe vízszintesen, kb.3-4 cm-rel a vízszint alá.A puffer nyitott, azon a részen egy horganyzott lemez van rajta, párafogónak - azt kell levennem, ha baj lenne(szigetelés is szétszedhető).
Próbára lett összerakva, másfél szezonnal ezelőtt, azóta úgy van...
Van itthon még hűtő, ha nem javíthatóan romlana el,de majd csinálnom kell egy rézcsőből hajtott hőcserélőt, mert a hűtőn megáll a finom rozsdapor(gátolja a folyadékáramlást), néha mozgatni kell.
Üdv! Én ilyet használok(SF-05), a véleményem, ha 35kw-os kazán kell, ebből a tip-ból min 6 tagos! És ha megtömöd fával, jó esetben, (száraz tölggyel) talán kihúzza 1,5-2 óráig!! eddig lemez kazánom volt és 1 töltéssel 4 órát fűtöttem. Ha szénnel fűtesz talán akkor beválhat, vagy alkalmazol egy kazánfűtőt aki állandóan pakolja..... ;)