Egy virágzó sivatagi rózsa lélegzetelállító látványt nyújt. Nemrég szerettem bele jómagam is, ami csak egy pillanat műve volt. Hazánkban még alig ismerik ezt a gyönyörű növényt. Cseréljünk információt és képeket a tartásukkal, gondozásukkal kapcsolatosan.
Sziasztok! Beköltöztetem a sivatagiakat a lakásba.Ez az idő már egyáltalán nem tesz jót nekik:-(( Bimbó még akad,remélhetőleg ki is fognak még nyílni.:-)
Származási hely: Közép- és Kelet-Afrika, Arábia félsivatagos területei
Ritkábban különböző levélszínű változatok is feltűnnek, mely lehet bordó, arany sárga, variegata. Kertészetekben, virágboltokban már gyakran találkozhatunk az alap változattal, de sajnos többnyire vagy szárdugvánnyal szaporított, vagy leanderre oltott példányokról van szó. Ezek a későbbiekben sem formálnak látványos megvastagodott törzset, erre csak magról nevelt növényeknél és magára az alap fajra oltott hibrideknél számíthatunk. Virágzása tavasztól késő őszig tart, a nagyobb növényeken szinte mindig van virág.
A sivatagi rózsa gondozása:
Nyáron akár üvegházban, akár szabadon tarthatjuk, az éjszakai minimum hőmérséklet ne essen 10 Celsius fok alá. Szabadban válasszuk a legnaposabb helyet. Tavasztól őszig két-háromnaponta alaposan locsolom,a két öntözés között hagyom a talajt egy kicsit kiszáradni. A hőmérséklet és fény csökkenésével leveleit lehullajtja, ilyenkor kezdem csökkenteni az öntözést, télen 10-15 fok között egyáltalán, 15-20 fok között nagyon ritkán locsolok. Talajnak normál kaktuszföld használható, egy kevés tőzeget szoktam még a keverékhez tenni.
A sivatagi rózsa betegségei:
Szerencsére nem sok van, de ki kell emelni a takácsatkát, melyre meglehetősen fogékony. Hideg környezetben a nedves talaj gyökérrothadást okoz, ami növényünk elvesztéséhez vezet.A sivatagi rózsa szaporítása:
A kézi beporzása eléggé körülményes (egyébként öntermékeny), nekem még nem sikerült. Viszont szabadban tartott növényeknél ezt kiválóan elvégzik a nappali szenderek. A szarv alakú termés tavaszra érik be, általában önmagától felnyílik. Ha ez április végéig nem történik meg, én szoktam felrepeszteni a magtokot, nem egyszer legnagyobb meglepetésemre már a tokon belül kicsírázott magoncokat találok két sziklevéllel és 2-3 centiméteres gyökerekkel. Ilyenkor már csak ültetni kell. Vetni május elején szoktam, amikor a hőmérséklet éjszaka is 20 Celsius fok felett van az üvegházban. A magok egy héten belül kelnek,a magoncok őszre 6-8 centiméteresre nőnek, már kelés után pár héttel palackos törzset kezdenek formálni. Csak friss mag kel jól!
Sziasztok! Szeretném a segítségeteket kérni. A kis növénykéimnek két pár levelük van már, de sehol nem találok arra választ, hogy amikor ilyen picurkák, hogyan kell locsolni "őket"? Már kezdenek pocakosodni és nem tudom mit tegyek velük... Segítsetek légyszi! Köszönöm, Marcsi.
Nem mindig kapható. Láttam már árulni az Antalflorában és az Obiban is virágos állapotban. Elvirágzás után leértékelik. Inkább a nyár első felében kapható.
Gyorsan szedd ki a földből, nézd meg a gyökerét, nem rohad-e. Ha netán mégis egészséges, ültesd vissza száraz földbe, és csak kb. egy hét után kezdd el öntözni, óvatosan. Ha nem egészséges a gyökér, minden rossz részt vagdoss le róla, néhány napig hagyd száradni, és utána ültesd vissza. Ilyenkor még nem készül a télre, javában virágozni kéne, levélhullatás kb. december. Ja, és vegetációban levő növényt lehetőleg nem ültetünk át, várd meg vele mindig a kora tavaszt!
Sziasztok!Nagyon szépek a virágaitok!Nem túl régen találtam meg ezt a fórumot,ezelőtt nem is tudtam hogy léteznek ilyen virágok.És hogy ilyen sok színváltozatú van belőlük.Miskolc környékén tudja valaki hogy hol lehet kapni belőlük?Előre is köszönöm,Kellemes hétvégét!
Az én sivatagi rózsám a közelmúltban elkezdte lehajtani a leveleit a törzse mellé, de elszáradni nem kezdtek el. Kb a leveleinek a 60-70%-át. Előtte pár héttel lett átültetve nagyobb cserépbe. Emellett a legfrissebb hajtásait sem bontotta már ki, összekunkorodva meredeznek a növény tetején, de ez gondolom a közeledő téli pihenőnek köszönhető.
Nálam takácsatka járvány volt:-(( A permetezés nem tett jót a növényeknek,levél és bimbódobálás volt. A B-52 is megsínylette,de legalább maradt rajta bimbó.
Sziasztok! EGy kis segítséget szeretnék kérni tőletek. Vásároltam egy sivatagi rózsát idén nyáron, és a héten elkezdett lepotyogni a levele. Elkezdett barnulni, aztán száradni, és lepotyogott az összes. Kis pókháló szerű valami van az ágak között, és ezeken pici apró valamik. Sajnos jobban nem tudom leírni, de remélem, hogy valaki tudna segíteni, hogy mi lehet a baja, és mi a teendő.
Köszönöm szépen a válaszokat előre is. Ha sikerült készítek róla fényképet is.
Kedves gata58! Bár a tavasszal nem vettem növényt, örömmel jelentem, hogy a rendelt magjaimból, 16-ból már 8 kikelt 5 nap alatt, és a többiből is lesz talán valami. Én is próbálok olyan ügyes lenni, mint ti, remélem sikerrel járok és megmaradnak a növénykéim. És ha lesz magom, biztos hogy bárkinek adok majd belőle...