Én egy találkozót próbáltam megszervezni, kétszer futottam neki. Az első alkalomról van részletes névsorom, mert csak ketten voltunk. A második volt a Fiókban, annak nagy elkötelezettséggel futottam neki, mert kheiron kívánságára és emlékére mindenképpen szerettem volna, ha megvalósul a találkozó. Utána viszont elvesztettem a fonalat, nem tagadom, hogy nekem is voltak súlyos problémáim, lehet hogy miattam van, de nem tudnám felsorolni, kik voltak ott, egy-egy utólagos visszajelzés segített volna. De cseppnyi rossz érzés sincs bennem, mert aki ott volt, az szerintem maradéktalanul jól érezte magát.
Mindössze azért térek ki erre, hogy rám senki ne várjon, ha újabb találkozót szeretne, ha eljön az ideje, álljon elő, és kezdjen bele. Szerintem még rövid távon is érdemes lenne belevágni, és szervezni egy alkalmat, amikor a kiállítást egy kicsit tovább nyitva tartják. Mert ha láttátok is a gyűjteményt, a kiállítás azért többet, mást nyújt. Ha tudok, segítek, de még egy szervezésbe nulláról nem biztos, hogy mernék belevágni.
Sajnálom, hogy lemaradtam a megnyitóról, de sajnos így alakult. A nyitvatartási idő pedig tényleg elég nehézzé teszi, hogy eljusson az ember a boltba, ha nincs a közelben.
Találkozókról pedig szerintem amennyire lehetett mindig beszámolt valaki, most a Pelikánosról sem lehetett igazából többet elmondani, mert (bár ez lehet gonoszul hangzik, de nem annak szánom), ott kellett lenni. :) A beszélgetéseket nem lehet leírni, és ezeknek a találkozóknak azért a nagy része az. :)
De remélhetőleg nem várunk a következővel tavaszig és azon majd még többen leszünk, így a többiek se érzik majd magukat kihagyottnak. :)
Kérdés, nálunk lehet venni boltban az új J. Herbin amethyst tintát? Hűvösvölgyit néztem, de ott még csak a korábbiak vannak.
Tegnap megvolt a kiállítás megnyitó a Fiókban. Túl azon, hogy szerintem nagyon arányosra és méltóra sikerült maga a kiállítás a különleges tárlókkal és eredeti iratok másolataival, a megnyitó rendezvény is nagyon szép, barátságos volt, különleges emberek körében. Olyan csendesek vagytok a találkozókkal kapcsolatban, de talán akad valaki, aki részletesebben beszámol.
Nagyon szép készlet, rajongásig szerettem, bár nekem a töltőtoll nincs meg, csak a ceruza. Sajnos vannak benne olyan műanyag alkatrészek, amikből egy eltört nekem, rendbe tudtam hozni, de azóta nem merem használni. Most a hasonló, bár szerintem hajszálnyit kevésbé kifinomult, viszont nagyon jó minőségű Zebra mini pár a legkisebb írószerem.
Még egyetemista koromban vettem egy Pilot tollkészletet, ebben volt (van) egy kis golyóstoll is. Mindegyiket szívesen használom mind a mai napig. A töltőtollat kifejezetten szerettem, mert olyan vékonyan fog (F-es), hogy a hallgatói indexekbe egy rubrikába 5 jegyet is be tudtam írni. Nem mai darabok, ha jól számolom 35-36 évesek :)
Most, hogy én is utánaszámoltam, valóban nem nyertem a külföldről történő vásárlással semmit :(
A "vastagabban" fogó hegyeket egyébként én is kedvelem, (főként, ha már sikerült kézhez koptatni) bár azok eléggé érzékenyek a toll tartásának szögére. Ha elfordul a kezemben, vagy más szögben tartom, már érzem, hogy nem siklik a papíron, hanem karcol. Pár éve sikerült kifognom egy használt Elysee Cobrá-t az eBay-en, amelyiknek Oblique metszésű a hegye, és ahogy kanyarítom a betűket, változik a szélessége. Persze nem úgy, mint a Youtube-on a kalligrafikus mestereké, de azért mégsem egy vonalvastagsággal megy a szöveg végig. Kicsit be volt száradva, és annak idején valahol olvastam, hogy a szalmiákszesz nagyon jól oldja a beszáradt tintát. Kis időre beáztattam. A beszáradt tintát fel is oldotta, de vele együtt a tollszár festését is :( Így most egyedi (-en csúnya)...
Én a vastagabb hegyre esküszöm, de ez mindenkinek egyéni preferencia. Én ugyanennyiért vettem, ami persze áfával és kezelési költséggel már éppen 30 ezer forint lett, az meg ugye már a Tollak Boltja ára. Viszont nekik nem volt M-es hegy, ha jól emlékszem.
Nekem az egyik nagy kedvencem a Platinum (végső soron erős kötődésük van a Nakayá-hoz). F-es heggyel vettem, mert cél volt, hogy nagyon vékonyan (kis betűkkel) is tudjak vele írni. Ezt tudja is. Nem egy rugalmas hegy, csak úgy serceg a paíron. De teljesen hibátlan az írás képe. Nem hagy ki, nem folyik meg. Korábban csupa jót olvastam róluk, emiatt ugrottam bele a vásárlásba. Bevallom, nem tudom, mennyi a magyarországi ára, én kb. 80 USD-ért vehettem, persze plusz a szállítási költség és a vámolás. Úgy rémlik, még így jól jöttem volna ki belőle, ha nem kell a visszaküldés postadíját fizetnem.
...és ebben a pillanatban vettem át két Jinhao 992-est, egy sötétzöldet és egy átlátszót! Elképesztő, hogy pár dollárért milyen tollhegyet adnak dzsinnhajóék. Puha és finom. :-) S jár hozzá konverter is természetesen, a kupak pedig csavaros. Szuper kis tollak, nem csodálnám, ha letarolnák a belépőszíntet.
Sajnálom, hogy problémák adódtak. Én csupa jót hallottam a Platinumról, azért is mertem belevágni. (Más kérdés, hogy külföldről sem lehet olcsóbban beszerezni, mint itthon, számomra ez volt a lecke.) Nekem Chartres Blue színben van, M-es heggyel, ami egy leheletnyit vékonyabb, mint a számomra ideális. Kicsit lehetne nagyobb maga a toll teste, kupakkal a hátán meg elveszíti az egyensúlyát az én kezemben. De nagyon örülök neki, mert klasszikus formaterv, visszafogott és szerény. A hegy elég merev, van egy bizonyos tartása, de hát ezt gondolom te is érzed. Gondolom az M-nél vékonyabb Platinum hegyek még kissé karcosabbak.
Nekem is tetszik. Pirosban (miket írok, burgundi vörösben) vettem egyet pár éve. Elég sokáig szenvedtem az eladóval, mert akkor is folyt a toll, ha nem kellett. Végül garanciában cserélték. Azóta semmi bajom vele, soha nem szárad be. De hát ezt biztos tudjátok...
Imádok turista lenni saját városomban. Elektromos egykerekűvel járok, ami hihetetlen mozgási szabadságot ad, ha akarom, minden nap más útvonalat választok. Gyerekkoromban voltak a BKV-nak (a hét törpéről elnevezett) vízibuszai, és nemrégóta (pár éve) megint járnak a BKK hajók, amiket bérlettel igénybe lehet venni. Az egyik állomás a Gellért téren van, ahonnan csak pár lépés a Fiók. A híd tövében van egy emléktábla, ami arra emlékeztet, hogy anno itt volt Magyarország első hidroplán állomása, talán még az épített repülőterek előtt. Nagyon szeretem ezeket a helyeket és emlékeket. A Fiókba úgy szeretek menni, hogy hajóval érkezek meg a Gellért térre, lerovom tiszteletemet a hidroplán emléktábla előtt, és begurulok a Budafoki út elején, a kémia nagyelőadóval szemben lévő boltba. Persze lehet jönni busszal, villamossal, metróval és gyalog is. De a legkirályabb érzés akkor is hajóval érkezni. Múltkor kifogtam azt a hajót, amire már rég szerettem volna felszállni: Balatonfüreden építették, teljesen alumíniumból épült, soha nem rozsdásodik el, és ráadásul a szebb formájú hajók közül való.
Csak évődtem, csodálattal olvasom a töltőtollas és tintás témákat. A kiállításra szerettem volna felhívni a figyelmet, az tényleg meglepő, hogy más nem említi.
Úgy tervezem, hogy hajóval érkezem majd a kiállításra, az nagyon cool. Az egykori hidroplán állomáson fogunk kikötni.
Már-már betolakodónak érzem magam a golyóstollaimmal és ceruzáimmal, legjobb, ha meg sem szólalok, de amellett nem mehetek el szó nélkül, hogy a Fiók golyóstoll kiállítást rendez. Volt már? Érdekel valakit? Nem akar valaki írni róla?
Hát nekem van cca. egy tucat Pelikánom, töltő négy, nyolc-tíz golyós, de egy kivételével itthon vettem mindet. A Hungaropennél, Szentendrén hatalmas választék volt, sajnos a boltot egy-két éve bezárták.
Remélem teszel fel képeket a tollról, mert az nekem is tetszik, és gondolkodom rajta. :)
Hát igen, itthon nem triviális Pelikan tollakat venni gondolom azért nincs sok embernek. Meg amit a tollgyűjtők szeretnek venni, a M200+-osok és nem a Pelikano-k, viszonylag magason áron kezdődnek.
Amúgy szerintem az én M250-esen és egy új M200/M400 között nincs olyan nagy különbség:)
Kicsit lehasznált, kicsit nyikorog talán, de nem változnak a Pelikan annyira.
Itt van egy beszámoló a Palo Alto-i Pelikan Hub-ról:
Végül nem maradtunk sokkal tovább mi sem. Még elüldögéltünk, beszélgettünk, aztán aláírtuk a zászlót és fotózkodtunk vele, majd összepakoltunk, megittunk egy-egy italt és mindenki ment haza.
Az egyik érdekesség számomra az volt, hogy bár a Pelikan neve alatt futott az esemény, egyetlen Pelikan toll volt jelen, az is antik darab. :)
Részben azért is jelentkeztem a hubra, hogy kipróbálhassak egyet, mielőtt vásárlásra adom a fejem. Ez végülis megvalósult, bár tény, hogy egy antik és egy modern tollat azért nem lehet egy kalap alá venni.
Apropó, ma reggel meg is érkezett az első saját Pelikan tollam, köszönöm a bolt ajánlásokat! A legközelebbi hubon így már eggyel több Pelikan biztosan jelen lesz. :)
Én se voltam ott a végégig, de néhány mondatban: beszélgettünk arról, ki hogyan folyt bele a töltőtollakba; sorban bemutattuk egymásnak a tollgyűjteményünket; utána meg kipróbáltuk a hozott tollakat és tintákat.
A szervezők idén kaptak ajándékba 1-1 üveget a standard Edelstein színekből, és Siddharth elhozta azokat is hogy ki lehessen próbálni.
Én sajnos túl sokat próbáltam ki, mert nőtt a tinták listája amiket meg akarok venni.:D
Mellesleg kitudtam próbálni a Kon-peki-t is ami most benne van egy 1.1mm Lamy-ban és igazat megvallva szép, de annyira nem különleges. Ahhoz képest, hogy a neten mindenkinek ez a kedvenc kék tintája. :)
Siddharth amúgy Pesten tanul, de mondta hogy utazgatott Amerikába, szóval lehet hogy majd meg lehet kérni, hogy hozzon dolgokat ha még megy majd.:)
Sajnos egy utazás miatt nem tudtam ott lenni a Pelikan találkozón. Megtenné valaki, hogy pár mondatban elmesélné, hogy zajlott, mi történt, ki ez a szimpatikus hubmester, aki a szervezést vállalta? Nagyon köszi!
A linket nem tudtam megnézni, mert regisztráltatni akar, azt meg én most nem szeretnék. :)
De veled mindenképp szeretnék majd minta ügyben üzletelni, csak szólok előre :D Amethyst pl. nagyon érdekelne, abból a toll is nagyon szép volt (Aquamarine után nekem a 2. legszebb ebből a "fajtából". :D)
Én is köszönöm mindenkinek aki eljött a Pelikánosra, mindig olyan jó amikor értik akikkel beszélek, hogy miért szeretem a tintákat :D
Igen, az LCdC-ról nekem is csak jó véleményem van.
Eredetileg a kisebb Visconti-t akartam venni, mert az akciós volt.
De amíg leveleztem velük eladták, és Dennis mondta, hogy a nagyra is ad nekem annyi kedvezményt mint amennyire a kicsire volt.
És erre még rátehettem a SBREbrown kedvezményt!
Szóval nem árt beszélni velük.:)
De amúgy a Papier und Stift-tel is beszéltem, náluk se szerepel Mo. a szállítási oldalon, de ők is kedvesek voltak és mondták, hogy felveszik, meg félre is raktak nekem valamit amire rákérdeztem.
Valószínűleg a Fritz Schimpf-nél is hasonlóan kedvesek lennének.
A későbbiekhez szeretném csak megjegyezni, hogy mind Dennis a LCdC-nál, mind Joost az Appelboom-nál nagyon rugalmasak és segítőkészek. Bátran lehet hozzájuk kérdést intézni! ;)
Köszönöm a linket! Sajnos az EF hegyű kifogyott mindkét verzióból, pedig itt még a díszdobozos is jóval olcsóbb, mint a többi boltban. És a Versand und Kosten szerint Mo.-ra nem küldenek, vagy csak külön megegyezés alapján, míg a LCdC és az Appelboom már nem is számol fel külön postát ebben az árkategóriában.
A Green Papírt ki is húzom a listámról, mire legközelebb mennék, simán ideér bármi külföldről is. Marad a két említett bolt, már csak el kell döntenem, melyik legyen.
Hát talán a Green-Papírban lesz, de nem látok rá sok esélyt. Ők se forgalmaznak Pelikan tollakat, csak tintákat. Ha lesz akkor is csak talán a tinta miatt.
De a tintákat is késve küldik nekik, pl. az új GvFC tintákból se kaptak még. Azt mondták abból is októberben kapnak valamikor.
Én is gondolkodok a tollon, én ebben a boltban néztem, náluk van kedvezmény a tollra, és külön is árulják:
Fontolgatom egy Pelikan Smoky Quartz toll megvételét. Van rá esély, hogy kapható itthon, vagy érdemesebb inkább külföldről megvennem? Webshopok közül eddig a La Couronne du Comte-ot és az Appelboomot nézegettem, mindkettőnél csak a teljes díszdobozos verzió kapható (tintával, amiből a hubnak köszönhetően el vagyok látva), a Pure Pens kínálja magában a tollat is, viszont az árfolyam miatt drágább, mint az előző kettő.
Fú azoknak a roll stopperek-nek meredekebb ára van mint amire gondoltam. :D
Az Amethyst-tel kapcsolatban nem történt semmi, most találtam egy boltot ahol még árulják, szóval venni fogok egy üveget belőle, csak remélem nem hasonlít túl a Montblanc Lavender Purple-re. :D
De ha esetleg van valami más érdekes tintád abból elfogadnák egy mintát.
Nekem most ezekből vannak üvegeim ha érdekel valakit:
A következő találkozóra már nagyon érne, hogy végre sikerüljön lemennem! :) Remélem jól szórakoztatok!
Nakaya roll stopper-ekkel én is szemeztem egy egyedi tollra egész komolyan. USD200-300 között vannak. Nekem Szingapúrban sikerült eladót találni, aki külön is eladná, de miután kiderült, hogy nem Nakaya tollra kell, sajnos közölték, hogy nem szeretnék kockáztatni a Nakaya-val közös jó viszont. Szóval az bedőlt.
De most van folyamatban egy Shawn Newton - Jonathon Brooks kooperációs urushi egyedi toll, Pelikan M1000 heggyel. Most várok rá 10 hónapja. Remélhetőleg decemberre elkészül. Jaj, és érkezőben van egy most említett ASC Bologna is.... Talán kicsit elszaladt a ló, de nem igazán vettem idén tollat, ráadásul párat el is adtam....
Én is nagyon sajnálom, hogy végül nem jött ki az időpont jól nekem.
Viszont hub, vagy nem hub, időnként szervezhetünk hasonlót. Én a Fiók-ost is nagyon élveztem, a Lamy 2000 nagyon érdekelt volna, plusz van például Pro Gear Slim-em, tehát van még mit kipróbálni :)
Amúgy a La Couronne...-t én is nagyon ajánlom. Az árak nem túl elszálltak (jó, ez persze márkafüggő), rendszeresen vannak 10-20% akciók, és valóban nagyon segítőkészek. Én legutóbb egy Diplomat Excellence A Skyline-t vettem náluk, aminek hetekig jártak utána. Mindig adnak valami apróságot bónuszajándékként, igazán jófej cég.
Esetleg bevezethetjük, hogy ősszel hub van, tavasszal meg szervezünk fiókot ;)
Eddig csak olvasgatni tévedtem ide, de a tegnapi hub után úgy éreztem, ideje bekapcsolódnom nekem is.
Ezúton is szeretném megköszönni a tegnapi résztvevőknek, hogy kipróbálhattam mindenféle csodálatos tollat és tintát, továbbá köszönet a mintákért, patronokért! Lenyűgöző a gyűjteményetek.
Sajnálom, hogy nem tudtam mivel viszonozni a kedvességet, de valamiképpen pótolom a következő alkalommal. :)
Igen, a Pen of the Year-hez kiadott limitált M200-ok nagyon szépek. A Massdrop-on egyszer volt Amethyst színű, gondolkodtam rajta, de amikor újra megnéztem már el is adták az összeset. :D
Örülök, hogy jó volt a találkozó. A Pelikan-nal nekem nagyon kevés találkozásom volt, de tetszenek a dolgaik. Itt ezen a topikon valaki hirdetett egy akvamarin töltőtollat, na akkor konkrétan az árbochoz kellett köttetnem magam, amíg el nem vitték Ebay-en.
Almappákba rendszereztem. A Pelikan Hub-ban vannak a tinták amit tegnap kipróbáltam, a Papers-ben van Midori MD és Fabriano teszt, az Inks-ben van néhány kép a karácsonyi Montblanc-ról amit találtam a Gárdosban.
Aki tegnap ott volt az látta a Visconti-mat is:
A La Couronne du Comte szépen be is csomagolta. Csak ajánlani tudom őket, nagyon jó az ügyfélszolgálatuk. Csak vigyázzatok, mert elég könnyen upsale-elnek. :D
Emlékeztető: aki esetleg kiváló hagyományos, esetleg modern, esetleg extravagáns, esetleg egyéb bőrből készült tolltartóra vágyik, vasárnapig jelentkezhet.
Én majd biztos megyek, de kérdezett engem, hogy nem tudok-e egy helyet a belvárosban ahol tinta minta fiolákat lehet venni. Azért kérdeztem múltkor. Ha valaki tud akkor vagy nekem vagy neki üzenjétek meg légyszi.
Amúgy ti nem tudom mit fogtok hozni, de én 1-2 dolgot hozok majd mutatóba.:)
Megjött a Pelikan Hubról az email, an Anker'tben lesz. Az jó hely szerintem ilyesmire, ha nem lesz túl hangos. Viszont van egy kis félelmem, hogy mégsem tudok ott lenni pénteken...Remélem, innen azért mentek többen is. Ha már biztos a szitum, értesítem Sziddhártát.
Egy ideje nézegetem a Van der Spek tolltartókat. 1-4 tollhoz vannak, bőrből, sokféle színből lehet egyénileg kiválasztani, milyet szeretne az ember.
Nem olcsó a 65 eurós ár (a 4 tollas változat), de a további 21 euró szállítási díj miatt eddig nem vitt rá a lélek. Viszont a szállítási költség ugyanennyi marad akkor is, ha egyszerre többet küldenek.
Ha lenne jelentkező, akivel közösen lehetne rendelni, akkor többfelé oszlana a szállítás, kevésbé fájna :) Ha összejövünk páran, megszervezem a rendelést.
Ha valakit esetleg komolyan érdekel a dolog, keressen meg! Jelentkezési határidő mondjuk szept. 24. vasárnap...?
Aki üzletember és tollimádó, az már mindent megvett magának, nagyon nehéz meglepni és olyat venni, ami jobb, mint amije már van.
Ha nekem adta volna valaki ezt a feladatot, én valami extrémmel, vagy különlegességgel próbálkoznék, valami olyannal, ami csekély eséllyel van már meg neki, és ami kategóriát talán még eszébe se jutott a kezébe venni.
Sokminden eszembe juthatott volna, de most a KaWeCo jotott, és azon belül a Sketchup, abból is ez:
Ez a ceruza vastag. Nagyon vastag. Első pillanatra értelmezhetetlen, ötödik pillanatra zseniális.
A KaWeCo nagy múltú márkanév, extrém és extrém jó tollakat és töltőceruzákat készítettek, semmi mással össze nem téveszthető formaviláguk volt. A digitalizáció hamarabb vitte csődbe a céget, mint a nagyokat, idejekorán. Egy kedves Család, Gutberlet-ék úgy gondolták, fel kellene éleszteni a márkát, figyeltem az első lépéseiket, azóta csak döbbenettel nézem, mit csinálnak. Kiváló minőségű, különleges írószereik vannak, például ez.
A környezetemben egyre többen fedezik fel a vázlatceruzát, fehértábla helyett én is ilyennel (egy hasonlóval, korábbi modellel) írok nagy papírra úgy, hogy a többiek is lássák. Na ez talán meg tud lepni egy olyan embert, akinek már minden írószere megvan.
Töltőtoll vagy golyóstoll? Golyóstollhoz nem tudok hozzászólni, lletve láttam, hogy szép, fém Parkerek vannak dögivel 15 ezer forintig is.
Töltőtoll esetében kérdés, hogy klasszikus, elegáns, fém, vagy lehet valami modernebb forma, esetleg műanyag lehet-e, fekete vagy színes inkább, egy bizonyos szín favorizálva van-e?
Nekem a Lamy Safari nagyon bevált, és hasonló az All Star, ezek 5-8 ezer forint körül kaphatók, csak ajánlani tudom, de előtte meg kell őket fogni, az biztos. Lamy LOGO, Lamy STUDIO, ezek ízlés kérdése, mindegyik minőségi toll és a Pirexekben meg lehet nézni őket.
A fém, nem-fém kérdés szerintem eléggé fontos.
Szép töltőtollnak tartom a Faber Castell Loom-ot is, bár nekem nem vált be a csúszós szekció miatt. Viszont a hegye csodálatosan sima.
Tollak boltjában vannak japán tollak, Platinum, Pilot, Sailor, ebben az árkategóriában olyan nagyon elegánsat most így hirtelen nem tudnék mondani. De minőségre ezek is mind kitűnőek.
Személyes kedvencem a TWSBI, ebből sajnos az ECO nem kapható itthon, de kb. 13 ezerért berendelhető német Amazonról. Akinek tetszenek a demonstrátor (teljesen áttetsző) tollak, annak csodás élmény az ECO.
Amit még a plázákban kapni Waterman, Graf von Faber Castell, de ezek között szerintem inkább magasabb áron találnál valamit, és a megjelenésük is erősen ízlés dolga. Én például nem szeretem a fém, csilli-villi tollakat, de ez egyéni preferencia.
Szerintem a felhasználás módja is fontos. Gyors jegyzeteléshez célszerűbb golyósat venni, vagy esetleg pattintós kupakos töltőt. Hosszabb dolgok írásához (jegyzetelés előadáson, level, regény, stb.) kényelmes, könnyű töltőtollat ajánlanék. ami nem csúszik a kézben, és megbízhatóan bánik a tintával.
Ez így nagyon találó :-), de nem biztos, hogy betalál a tollak esetében, mert itt a bevonatnak, felületkezelésnek, lakkozásnak, stb. régóta fontos szerepe van, a megfelelő felületi kiképzés a használhatóság feltétele. Mondjuk pont ez a PVD, vagy bármi is legyen ez az érzékelhetetlen vastagságú színező réteg, na ez nem oszt nem szoroz, csak dekorál. De egyébként a krómozás, aranyozás, ezüstözés, lakkozás, ródiumozás, stb. kifejezetten funkcionális. Szerepe van a foghatóságban, az érzetben, a tartósságban és a karbantarthatóságban. Ha még egyszer összejövünk (mondjuk a Camponában), akkor elhozom a fém- és bevonatgyűjteményemet.
Teljesen igazad van, én a hagyományos kézműves szakma felől közelítve gondolom úgy, hogy az a legjobb, ha valami az, aminek látszik. De az említett technológiák más minőséget képviselnek, csak bennem vagy egy bizonyos berzenkedés amiatt, - de ez most merész ugrás lesz - hogy a kultúránk egészére jellemző, hogy a felszín nagyon ki van találva... :)
A vékonyréteg technikának a chipgyártásban vitathatatlan és nélkülözhetetlen szerepe van éppúgy, mint a kijelzők készítésében.
A fémek bevonatolása sem öncélként indult, a forgácsoló szerszámok ellenállóbbak lesznek a kopással és repedezéssel szemben. A csípőprotézisekben a PVD bevonat növeli a tartósságot, javítja a működést.
Vannak fémek, amiket jó alakítani és forgácsolni, és kiváló hő- és elektromos vezetőképességük van, de a szabadon hagyott felületük oxidálódik, patinásodik.
Csomó toll és mechanikus ceruza háza vagy alkatrészei vannak a réz ötvözeteiből, de a puszta rezet kézbefogni nem mindenkinek kellemes: irritálhatja a bőrt, szaga van, és változik a felülete. Kipróbáltam, vettem raw brass Fisher Bullet-et, pont azt a király érzést adja, amit mondasz, hogy az anyag az legyen anyag kívül-belül egyaránt, legyen őszinte és természetes. Az is, és mégsem vált kedvencemmé a kezeletlen sárgaréz toll.
Tökéletes vákuumot a gyakorlatban még senkinek nem sikerült létrehoznia, valamennyi anyag mindig jelen van a térben. Lehet, hogy tévedek, de ebben az esetben a normál légköri sűrűség tíz a mínusz hatodikon-szorosára ritkítják a gázt, a lehető legnagyobb mértékig kiszívott levegő helyére egy csekély mennyiségű nitrogéngázt engednek vissza.
Iskolai tanulmányainkból tudjuk, hogy az anyagok halmazállapot-változási hőmérséklete függ a hőmérséklettől, itt négyszáz celziusz körül már plazma állapotban van a gáz, mely igen ritka közegbe elektromágneses gyorsítással kerülnek be a - jelen esetben titánötvözet - anyagról nagyfeszültségű ív segítségével leszakított ionok.
Ha megnézzük a magyar szolgáltatókat, van, aki ezt a technológiát vákuumplazma bevonatnak nevezi. Vákuum alatt itt nem a térben lévő semmit, hanem az általunk ismert és megszokott közegeknél nagyságrendekkel ritkább plazma-teret értjük.
Hogy félrement-e vagy sem, ezt nem tudom megítélni. :) De szíved hölgye tapasztalni fogja, hogy mit bír majd a karóra PVD-je. Én - tényleg sajnálom - kevéssé vagyok jártas ebben a bevonattechnológiában. Aminek nyilvánvaló oka, hogy a hagyományos galvánmegoldások okán minden ilyen felületkezelést szükséges rossznak gondolok. Az a legjobb, ha a dolgok kívül-belül ugyanabból vannak. :) De a kereskedelem nem így gondolkodik és az, hogy egy terméknek tízféle színe lehet, az nagy vonzerő, mindent überel. Ráadásul a bevonatok terén is vannak extra dolgok, mert az olyan varázsszavak, mint CVD, DLC, ezek még ellenállóbb felületeket takarnak.
Szívem hölgye születésnapjára egy acél tokos és milánói acél szíjas karórát kapott, a tok, a számlap és a páncéling-szerű acél szíj egyenletes, gyönyörű mély kék színű PVD bevonatot kapott. Ez a szín nitrogén vákuumban készül titán-alumínium ötvözet szikráztatásával. Van egy acél tokos lámpám, aminek "gunmetal" szürke tónusú PVD bevonata van egy selyemfényű felületre felhordva, és jártak a kezemben tükörfényesre polírozott alumínium tárgyak ezüst színű PVD-vel, és fényes réz tárgyak fényes arany színű PVD bevonattal. Látom, hogy egyre többen vállalnak bérmunkát, és kínálnak speciális színeket a porlasztott anyag összetételének és rétegvastagságának variálásával. Ennek a vékonyréteg technológiának a civil formatervezésbe való benyomulása éppen most történik, ezért nem tartom elképzelhetetlennek, hogy a metróállomásos Jotterek is így készülnek. Ami ha igaz lenne, akkor gyártóként nemhogy titkolnám, inkább büszke lennék a fejlesztésre.
Aztán persze lehet, hogy az egész találgatásom nagyon félrement...
Valószínűleg jól látod a dolgot. Az a helyzet, hogy ahány üzem, annyiféle eljárás. Hol a spórolástól lesz "valamilyen" a felület, hol a szakértelemmel továbbfejlesztett technológiától. Csak annyi a közös bennük, hogy mindkét esetben folyik a mellébeszélés és csak annyit lehet tudni, hogy a technológia "speciális". Még egy kutyaközönséges eloxálást sem sikerül kétszer egyformára megoldani az ilyen cégeknél, de azért egy adott termék sorozatgyártására szakosodott üzem jó esetben szigorúan odafigyel a technológiai fegyelemre.
Én korábban kutakodtam hazai PVD bevonatolás ügyben, de csak olyan céget találtam, akik szerszámipari kopásállóságban voltak érdekeltek és amikor azt mondtam, hogy óratok esztétikailag kifogástalan bevonata lenne a cél, akkor inkább elzárkóztak. De ismerek olyan acélékszert, amit itthon látnak el PDV-vel. De színessel még nem találkoztam.
Pont az van, hogy a felület nem tűnik különbözőnek, mint a szokásos rozsdamentes acél Jotterek, csak az alsó részen van egy szín. Egyfajta visszafogott szín, én nem érzékelek semmiféle réteget, lakkot, vagy a krómozáshoz hasonló érzetet. Sokkal inkább hasonlít a PVD-s tárgyainkra.
Azért egy mágnes segíthet ennek az eldöntésében. Ha meg rozsdamentes acélról van szó, amit a mágnes vagy fog vagy nem (pontosabban nem nagyon, de kicsit mindenképpen) akkor ott jó esetben látszania kell annak, hogy az nem egy galvanizált felület. (de most csak belekotyogtam, azt sem tudom miről van szó éppen :))
Köszönöm, az az említés első megnyitásra elkerülte a figyelmemet. Feleségem tolltartójában a CdA 849 mellett (amiben piros betét van), most egy Waterloo Blue figyel, illetve gyakran dolgozik, megpróbálom majd jobban megnézni, legbiztosabb egy roncsolásos teszt lenne, de arra most nem vállalkoznék :-)
Mostanában iszonyat jó alumínium tárgyak vannak a kezemben, de a kényes, igénybevételnek kitett részeken acél védi az alumíniumot. Több alumínium írószerem is van, de azok is másképp néznek ki, mint ez a Jotter: főleg nagyobb a falvastagságuk.
Az első Jotter szériának (az ötvenes években) az volt az egyik baja, hogy a csúcs körül tönkrement az alsó rész, szétrepedt, kirojtosodott. Azóta a műanyagból készült alsó részeket egy fém végdarab erősíti, nem tudom, hogy acél-e, vagy réz. Ezeknek a metróneves Jottereknek semmi erősítés nincs a tollhegynél, a falvastagság is elég kicsi, ezért kétlem az alumíniumot.
Csak azért érdekel ennyire a dolog, mert gyerekeknek szeretnénk különféle fém tárgyakat megmutatni, sűrűséget mérni, megtapintani, meg ilyesmi, de csak olyan tárgyat vennék be a játékba, amiről biztosan tudom, hogy készült.
"A hivatkozás mögött sem találtam alumíniumot csak azt, hogy anodizált"...
- úgy értettem, a listában az egyes tollakra kattintva majdnem mindegyiknél van egy-egy mondat az anyagról. Az egyes tollak alatt én lényegében kétféle változatot láttam, az acél és az alu opciókat. De se arról nem tudok sokat, hogy van-e ezeken felül további (esetleg PVD), se arról, hogy ez mennyire pontos adat.
Egyedül abból gondolom, hogy pontos, hogy a nagy tollmárkák (és a luxusmárkák általában) nagyon szigorúan ellenőrzik minden partnerüket, hogy az hogyan mutatja be a termékeket. A termék elhelyezése, világítás, szomszédos termékek, feliratok, eladók ruhája, minden számít. A Montblanc például azért bontott szerződést egy nagy kereskedőházzal, mert az nem volt hajlandó a Montblanc tollakat az üzlet írószer részlegéből a Montblanc többi terméke, vagyis az ékszerek mellé, az ékszer részlegbe áttelepíteni.
Lényeg, hogy tudni ugyan nem tudom, de úgy sejtem, ami le van írva, az nem találgatás.
Sziasztok.kis segitséget szeretnék kérni töletek.barátomnak szeretnék tollat venni ajándékba. amit tudni kell rola üzletember tehát gyakran használja és tollimádó mit ajánlanátok? válaszokat elöre is köszi
A 10.5% - 13% feletti krómtartalmú acélövözetet tartják "stainless"-nek azaz rozsdamentesnek, (országtól, szabványtól függően). Ezen felül nem rozsdamentes acélfelületet is be lehet vonni krómmal. A felületet lehet szálcsiszolt vagy polírozott (utóbbi nagyon tud kis izzadsággal is csúszkálni írás közben). Költség, tartósság szempontjából nagyon nem mindegy, miből van a toll.
A Royal Blue verzió röviden volt a kezemben, nem tudtam megvizsgálni (pláne, hogy a rozsdamentes acélok kevésbé mágnesezhetőek), csak tippelek, hogy nem rozsdamentes acél az alsó része, hanem fényes felületű bevonat. Az eladó nem tudott segíteni...
Nekem nem tűnik alumíniumnak az alsó része, inkább rozsdamentes acélra tippelnék. A hivatkozás mögött sem találtam alumíniumot csak azt, hogy anodizált: ezt a szót használni szokták acélra is.
Ami a krómot illeti, az szerintem nem felületi bevonat, hanem része a rozsdamentes ötvözetnek.
Kiváncsi lennék, ezek az oldalak tényleg tudják a frankót, vagy ők is csak tippeltek, látva a terméket.
Mostanában elég sokat foglalkoztam a pvd technikával, látom, hogy éppen kezdenek terjedni azok a nagyon drága gépek, amikkel el lehet készíteni az ilyen bevonatokat. A metróállomásos sorozat alsó részének csiszolt felülete annyira élesen kirajzolódik, hogy arra gondoltam, ez csak valami nagyon vékony bevonat lehet, a pvd pont így néz ki. De ez csak sejtés, semmi bizonyítékom nincs rá.
Régen a gyártók büszkén leírták az alapanyagok, bevonatok anyagát, technikáját, most más gyártóknál is azt látom, inkább nem kötik a vevő orrára.
Az http://www.parkerpen.com/en-GB/jotter oldalon böngészve nem találok egyértelmű utalást az alsó rész anyagára (prémium és nem prémium modellek esetén is az anyag "stainless steel" vagy "metal" a választék, a borítás (trim) "Chrome + polished", a specifikációknál " Material Stainless steel, lacquer & linished" - azaz nem derül ki, hogy rozsdamentes acél-e teljes anyagában, esetleg a felülete krómozott és polírozott, esetleg elektrolitikus úton vagy lakkozással színezett más fém.
Nekem úgy tűnik, ez a sorozat amolyan "fiatalos" széria, érdekes új felületekkel. Amennyire látom, nem egy konkrét eseményhez kapcsolódnak.
Nem vagyok tökéletesen biztos benne, hogy minden modellre igaz, de úgy tűnik, a Premium modellek lakkozott rozsdamentes acélból vannak, a Core modellek viszont anodizált alumíniumból vannak.
Sziasztok, kerestem a metróállomásokról elnevezett Parker Jotter sorozat történetét és technikáját, de nem jártam sikerrel.
1) Ez a sorozat valami konkrét eseményhez, évfordulóhoz kötődik, vagy csak úgy spontán kihoztak egy új szériát?
2) A sorozat alap-tollainak alsó része is acél, de különböző színűek, állomásról állomásra feleségemnek egy Waterloo Blue van. Tudja-e valaki, hogy milyen technikával készül ezek színezése? Gyerekeknek mutatnánk különféle bevonatokat, de ezt nem találtam meg. PVD-re tippelnék, de nem vagyok benne biztos.
Amúgy a Kelly Green-t is kinéztem már magamnak, mert azt könnyebben be lehetne szerezni.:)
Akkor valószínűleg az Akkerman Shocking Blue a Diamine Majestic Blue?
Mondjuk az lehet hogy az összes tintát a Diamine csinálja nekik, de lehet hogy ez úgy működik mint a Bungbox-nál és a Kobe-nél, hogy nekik is a Sailor gyártja a tintákat, de egyediek a színek.
Itt megjegyezném, hogy én arra fogadnák, hogy ha a BomoArt-hoz jön új tinta márka, akkor az a Kobe lesz.:D
Most, hogy nézem a külföldi boltokat, a Kyoto TAG, és a Kobe is mindenhova egyszerre ment.
Kérésemre megkerestek telefonon és küldtek egy árlistát is Pilot termékekre. (Zömében magasabb értékű töltőtollak, "sláger" termékek.)
Abban nem vagyok biztos, hogy bármikor oda lehet menni egyeztetés nélkül, de ha szeretnéd, elküldöm emailben az elérhetőségüket és az árlistát, és akkor esetleg egyeztetni tudsz velük. Az értékesítő felajánlotta, hogy ott helyben meg lehet nézni, kipróbálni az összes terméket, és szerintem ez elég jól hangzik. (Adott esetben csoportosan is el lehetne nézni hozzájuk.)
Sztem te nem is tintát, hanem tintásüveget szeretnél ;)
Az Akkerman tintákról én azt olvastam, hogy szinte biztosan Diamine tinták, csak az üveg más. Az viszont, szó se róla, elég menő :) Egyébként nem vagyok biztos benne, hogy bárki simán árulhat Akkerman tintát, azt gyanítom, csak saját maguk tehetik. Végülis nem lehet véletlen, hogy a nagy európai online üzletekben sehol sincs (cultpens, thewritingdesk, lacouronneducomte, appelboom, stb).
A Zebrával a minitoll rajongásom kapcsán találkoztam már korábban, feleségem pedig intenzíven használja a teleszkópos, lakkozott golyóstollakat.
Számomra most új találkozás volt a 301, az F jelű golyóstollat, és az MP jelű ceruzát próbáltam ki. Biztos láttam már ezeket a tollakat, de soha nem figyeltem fel rájuk, pedig érdemes lett volna. Japános: egyszerű, könnyű, mégis precíz, stabil és megfizethető.
Végül semmit :((( Dolgoznom kellett végül pénteken este is, szóval mennem kellett haza :/
Ha valaki esetleg megy BomoArt felé, megkérdezné nekem, hogy Pinkyre lesz-e esély? (Mert ha nem, akkor ha valaki rendel valahonnan ahol lehet kapni beszállnék egy közös rendelésbe).
(és ezer éve azt hittem megköszöntem a TR papírt, de tegnap vettem észre, hogy nem ment el az email! T____T Ne haragudj és tényleg köszi!!!)
ó ők már nagyon régóta a piacon vannak, épp Attilának meséltem, hogy az én receptes füzetem is tőlük van, és az 2001-ben vettem a régi posta utcában. Bizony annyak még dombornyomott pecsét is van az utolsó oldalán 😀
A Green Papírban kérdeztem, ők azt mondták, hogy már nem rendelhetnek belőle, mert csak nyári termék volt, de annyira tetszenek ezek a színek, hogy mindenképpen kéne egy:)
Amúgy ugyanitt mondták, hogy valószínűleg majd lesz náluk az GvFC tintákból. Például a Burned Orange szépnek tűnik.
A bejárat előtt vannak könyvek kirakva, azokat keresd, mert elsőre túl mentem rajta.:)
Igen, lehet kártyával fizetni, bár egyszer amikor ott voltam nem működött, szóval nem árt készülni.:)
Amúgy a Régiposta úti boltjukban fényképeztem ezt, szerintem ott is ugyanaz a készlet van Robert Oster-ből mint a Várkert Bazárban, de a régipostaiban nincs Kaweco üveges tinta.
"Generally, electric resistance welding requires the materials of the components to be joined having a similar melting point [...]. In case of nibs, this is not the case. [...] the bead is tiny in comparison with the nib [...] Non-matching parameter would vaporise one component before the other would melt. [...] We did it and kept our success humbly quiet."
Én így raktam össze a részletet.:)
"Persze az angolok mindenre azt mondják hogy welding."
Igen, én is ezt gondoltam, pont ezért linkeltem be a blog bejegyzést.:)
Meg amit írtál a hidegforrasztásról a kettő technika nagyon hasonlónak tűnik.
Mondjuk azt is lehet, hogy más cég más eljárást használ, de az eredmény hasonló. Ezt mindig is érdekesnek találtam, hogy különböző cégeknek sokszor újra kell feltalálniuk ugyanazt a technológiát, és így lehetnek különbségek a termékeik között.
Na mindegy, a lényeg az, hogy eddig is érdekelt hogy működnek a töltőtollak, de a blog olvasása közben rádöbbenek, hogy mennyire bonyolultabb mérnöki munka kell hozzájuk mint ahogy gondoltam. Például a tintacsatornánál azt gondoltam, hogy csak a fésűk kialakítás számít, nem tudtam, hogy az anyagot is ennyire elő kell készíteni.:)
Belenéztem a cikkbe, és keresgettem egy kicsit a youtubon a gyártási videók között..... Elég érdekes a helyzet. De még mindig tartom, hogy keményforrasztás.
Az eljárás kívülről nézve valóban bizonyos speciális hegesztésekhez hasonlít inkább. Azt használja ki, hogy amikor nagy áramot adnak a két összeszorított felületre akkor ott az átmeneti ellenállás akkora, hogy a hőhatástól megolvad a fém, és a két folyadék keveredik, majd közös kristályszerkezetbe hűl. A ponthegesztés ugyanígy működik. Az is igaz hogy mindenütt welding-et írnak, ami a hegesztés. (Persze az angolok mindenre azt mondják hogy welding. :P )
Viszont ezt ( https://www.youtube.com/watch?v=lTjwbemFyRY ) érdemes megnézni mondjuk 05:45-től, és 06:00-tól pedig jön a lényeg. Valójában ez mégis egy forrasztás és ami a trükk benne, hogy maga az osmium-iridium keverék alkotja a forraszanyagot. Ennek valószínűleg sokkal nagyobb az ellenállása mint a hordozónak, tehát csak az olvad meg, és szépen látszik, hogy amikor megkapja az áramot, az egész gömb megolvad és felfut a hegyre (pont úgy mint az ón-ólom keverék azaz a cin), majd azonnal ki is hűl és egy cseppet alkot rajta. Csak ez a csepp K.... kemény.
"The tipping process entails the welding of the tiny bead of iridium onto the tip of the nib. Three different size beads were used for the different widths.
Bead were welded on, using electric resistance welding under an inert gas atmosphere. Generally, electric resistance welding requires the materials of the components to be joined having a similar melting point and require a similar amount of energy to be brought to their melting points.
In case of nibs, this is not the case. the bead is tiny in comparison with the nib the melting point of osmiridium is around 2500 ºC golds melting point is around 1100 ºC stainless steels melting point is around 1430 ºC.
Non-matching parameter would vaporise one component before the other would melt. Dilemmas such as this are part of an ingeneers life; you love it or change your profession. We did it and kept our success humbly quiet."
Itt hegesztésről beszél. Mondjuk azt írja, hogy 1980 körül dolgozott töltőtoll gyárban. Most nagyon elkezdett érdekelni a téma.
Derítsük már akkor ki, hogy most hegesztés, vagy forrasztás.:)
Amit elfelejtettem, a műanyag oldalán ott van melyik típusokhoz való a hegy hivatalosan, ezek a típusszámok a Stock Technik oldalán is, és a GvFC katalógusban is benne vannak.
Az első két képen, az eredeti FC acél hegyek vannak.
Összefoglalva, a műanyag gallér, ami tartja a hegyet, és a tintacsatornát mind a Faber-Castell, és a Graf von Faber-Castell tollaknál ugyanolyan nagy. A GvFC tollaknál van egy fémgyűrű rajta, de azt le lehet szedni.
A blog-on azt írják, hogy egy könnyed csavarással le lehet szedni, de én sokat szenvedtem vele, mert nagyon rátapadt. Nincs menet rajta, de végig le kellett csavarnom, és egy kevés műanyagot le is sikerült gyalulnom. Az újaim tegnap óta fájlnak miatta.:D
Megnéztem, a Faber-Castell Ambition-ba is belefér, de kicsit szűkös, ezért egy Loom-ba tettem bele:
Amúgy ez a póthegy amit árulnak a Classic, és azt hiszem az Intuiton modellekbe való, mert kicsit más a mérete formája mint ami a Guilloche-omban van:
Az Ambition-ömben F-es hegy van, a Loom-ban M-es. Mind a kettő nagyon jó hegy, nagyon jól írnak. Ez a hegy nem érzem, hogy sokkal simábban írna, de kicsit puhább, és ad egy kis vonalvariációt:
Remélem a jövőben se változtatnak gallér méretén, mert egyre jobban szeretek így Legó-zni a tollakkal.:)
Amúgy aki a Loom-on gondolkodik, szerintem várjon egy kicsit, mert most lesz két új, Gun Metal színű modell:
Még nem tudtam rendesen átnézni az oldalt, de ahogy látom elég részletesen ír a töltőtollak működéséről a hegytől kezdve a tintáig.
Amit most olvasok itt, és amin keresztül találtam az ez a bejegyzés, amiben arról ír, hogy 1978-ban hogy tervezett műanyag tintaadagolót (feed-et) az egyik cégnél:
Nemrég kaptam egy régi golyóstollat, ami még a nagypapámé volt, sajna nincs rajta semmi azonosító, vagy márkanév, sárgarézből van, s talán krómozott, kupakja, s klipsze nincs meg, hossza: 111 mm,szélessége 10 mm, mechanika nincs.
Szétszedni nem tudtam, mert nagyon össze van gyógyulva, s nem akartam tovább rontani az állapotán
"Én se tudom, hogy forrasztás, vagy hegesztés, azért írtam mind a kettőt, de amúgy hegesztésre tippelek:)"
És rosszul. :)
Ugyanis keményforrasztás.
Hegesztés az amikor az anyagot saját hozaganyagával hegeszted és a két anyag összeolvad folyékony állapotban.
Forrasztás az amikor a forraszanyag különbözik a hordozótól, és a hozaganyag nem olvad össze vele hanem valamilyen kötést alkot a határfelületen (általában kémiai kötés, vagy belediffundál). Van lágy és keményforrasztás forraszanyagtól, és forrasztási hőmérséklettől függően, és ez itt az iridium és az arany vagy egyéb anyag esetében egyértelműen keményforrasztás.
Egyszer volt dolgom egy hegesztés-specialista céggel, azt mondják, mindent tudnak hegeszteni, és ezt a cikktörzsük alá is támasztotta. És természetesen a különleges hegesztésekhez szükséges anyagok és segédanyagok ára is érdekes volt :-)
Persze, ha be kell szerezni a megfelelő kellékeket, meg ha nincs ilyen irányú rutin, akkor abszolút nem kifizetődő bármi ilyet csinálni otthon. A körömreszelő elég durván hangzik :) Ilyen művelet után egészen finomra kell munkálni a felületet, hogy finoman fusson a toll hegye.
Az irídium golyó ráforrasztása az én képességeimet is meghaladja. Illetve már ott elakadok, hogy minek is nevezzem a dolgot, forrasztásnak vagy hegesztésnek? :)
Itt ez a videó, ami csak abból a szempontból trükkös, hogy szerintem kimarad a gyártásból 1-2 (titkos?) részlet.
A kérdésedre válaszolva, nem csiszoltam saját tollat, őszintén szólva eszembe sem jutott. De próbáljátok onnan megközelíteni a dolgot, hogy ez nem olyan, mint amikor a kisgyerek azt mondja, hogy almát tudok rajzolni, körtét nem tudok rajzolni csak mert az egyiket már próbálta, a másikat nem. Ránézek és azt mondom, hogy ebben a dimenzióban ekkora méretű plasztikát lehet-e formálni vagy nem lehet? Szerintem lehet, de ehhez tényleg nem körömreszelő kell és nyilván megfelelő nagyító eszközt is kíván. Ennél a dimenziónál az órás alkatrészek előállítása még egy fokozattal nagyobb pontosságot kíván, szerintem.
Az emberi kéz egyébként sokkal finomabb mozgásra képes, mint amit szabad szemmel érzékelni tudunk.
Ami pedig az irídiumot illeti, fogalmam sincs hogyan szerezhető be kishazánkban, fogalmam sincs, hogy ezzel az eszközzel lehet-e hegeszteni arany-irídium kombót? De ezek megválaszolható kérdések, csak utána kell járni.
Én is gondoltam a Fiókra, vagy a BomoArt az Instagram-ján mutatta, hogy szervezett valamilyen tanfolyamot, az is jó helynek tűnt, csak az a baj, hogy ha 18:30-tól kezdenénk, akkor szerintem már túl késő lenne nekik. Esetleg, ha itt kezdenénk, és este átmennénk valahova sörözni.
Amúgy a Deák környékén ott van a Léhűtő, ami egy jó hely csak kicsit hangos:
Azt írta, évek óta itt él, bár a nyelvet nem beszéli.
Én azt javasoltam, ne étterem legyen, mivel ott túl nagy a nyüzsi, nem örülnék neki, ha valami cuccnak lába kelne. A Fiók éppen jó volt legutóbb, hátha most is belemennek...?
Nekem a Lamy Al-Star-om hegye karcolt. Először kartonon írtam nyolcasokat, majd utána körömreszelőn csiszoltam kicsit. A karcolás eltűnt, de a hegy nagyon "mattnak" érződik. Ezt azért írom, mert persze lehet otthon csiszolgatni a hegyeket, de amíg az ember beszerzi a szükséges dolgokat (nagyító, megfelelő smirglipapír), meg a gyakorlatot, szerintem jobban jár ha egy szakemberhez elviszi. Pláne drága tollaknál.
Amúgy ha jól tudom minden töltőtoll hegyére irídium, vagy valamilyen irídium ötvözet golyó van ráforrasztva/hegesztve, egyiknek sem arany vagy acél a tényleges hegye, mert az gyorsan elkopna.
Most tényleg csak találgatok, de "visszahizlalni" hegyet szerintem csak úgy lehet ha új irídium golyót forrasztanak a hegyre, de azt ha jól olvastam csak arany hegyeknél lehet (vagy legalábbis annál nem túl bonyolult)
Saját tollat csiszoltál már át? Én is kíváncsi lennék mennyivel tér el a két szakma között a szükséges tudás, jók-e ugyanazok az eszközök, mi a tapasztalatod?
Múltkor voltam még a BomoArt-ban és lefényképeztem milyen Kyo-no-oto/Kyo-iro és J. Herbin tintákat árulnak a Régiposta utcában (emellett még aszem az egész Kaweco és J. Herbin 1670 skála megvan nekik a Várkert bazári boltukban).
Nem az ördöngösségről van szó. Én pl nekiláttam a sajátomnak. Úgy voltam vele, hogy huszonöt éve vettem, kiszolgálta már az idejét, ha elszúrom, hát elszúrom. De egy MB-nek nem állnék neki, főleg nem másénak. Hiba esetén a tulajdonosnak jogos igénye lenne legalább az eredeti állapot visszaállítása. Az meg jelentősen zsebbenyúlós. Tehát bárki csak akkor fog nekikezdeni, ha gyakorlata van benne, illetve megfelelő eszközei. Az meg annak van aki abból él, hogy tollakat javít és/vagy csiszol.
az imént linkelt magyar kontakttal gondoltam felvenni a kapcsolatot.
én magam biztosan nem állnék neki, hegyet cserélni meg azért sem tudok, mert ezekből a modellekből nincs is vékonyabb hegy, ennek még anno utánajártam.
Meg most is linkelték a (7849)-ben. Én tényleg csak arra próbáltam volna rávilágítani 30éves éves ékszerkészítő múlttal, hogy nem olyan ördöngös feladatról van szó. A magam tollát biztosan "megdolgoznám", ha kell.
Egyébként arra lennék kíváncsi - mert az ám a kihívás - hogy egy megkopott hegyet vissza tudnak-e "hizlalni"?
"Senki sem fog neked két MountBlanc aranyhegyű tollat nekilátni vékonyabbra alakítani."
Nem tudom...
Persze, én sem vagyok a magam ellensége, hogy most csak azért is bebizonyítsam az ellenkezőjét. Meglepődnék, ha lenne olyan "profi" aki _ebből_ él. Vagyis, hogy ebből meg tud élni. Mert szerintem szökőévenként akad delikvens, aki F-es tollat akar átfaragni EF-re...
Az igazán profi ebben az értelemben egy szakszerviz, ahol nem reszelgetnek, hanem x összegért kicserélik a tollhegyet.
Senki sem fog neked két MountBlanc aranyhegyű tollat nekilátni vékonyabbra alakítani. Vagy nekilátsz magad, és a teljes felelősség a tiéd, vagy elküldöd olyan profihoz aki ebből él, nem csak a szerszámai, de a gyakorlata is megvan hozzá.
Hát, arra gondoltam, hogy a megcsiszolandó felületről. Ez persze makrofoto képességeket kívánna meg. Mobillal ezt csak akkor lehet abszolválni, ha használsz egy 4-10x-es nagyító lencsét.
A hegyük is az? (A "gombóc" a végén). Le tudod fotózni? Ha nagyon akarod, Te is meg tudod csinálni :) Az arany szótól megijed az ember, de ugyanaz mintha rezet reszelnél csak egy fokkal puhább. És olyan pici leválasztandó mennyiségről beszélünk, ami egyszerűen mérhetetlen. (0,005gr alatt)
Az jó lenne, ha tudnál fotót mutatni, hogy néz ki egy F és EF hegy egymáshoz képest.
Nem rossz ötlet, de vigyázz: az Amerikából (Japánból, stb) behozatal vám+áfa fizetési kötelezettség alá esik. Tudom, eléggé esetleges, hogy egy érkező csomagot vámvizsgálat alá vonnak-e, de ha igen, az eléggé megdobja a költségeket.
Viszont az euro (és a font) is elég olcsó most, angol / holland / egyéb európai helyekről is van értelme rendelni.
Sza, szerintem érdemes inkább vékony hegyeket kipróbálni a fordított fogás helyett. Hosszú távon sem a tollnak sem a kéznek nem tesz jót szerintem a fordított tartás. A Lamynak is van EF hegye, ha jól tudom, én F-et használok, az nekem szinte tökéletes, de én inkább a középvastag nyomot szeretem.
A sokat emlegetett tollak boltjában amúgy nyugodt körülmények között ki lehet próbálni egy csomó tollat, Fine, Extra Fine, Ultraextrafine-hű de nagyon vékony tollhegyeket is. (PL. Platinum Preppy 0.2, az már tényleg olyan, mint a hajszál.) A japán töltőtollak M (Pl. Platinum) hegye kábé olyan, mint az európai F (Pl. Lamy).
Nem kevertél Te össze semmit, csak én VKOrsi tollhegyére kérdeztem rá, te pedig a Fischer tollhegyéről írtál, amit én aztán "jól" összekombináltam. :) Nem is értettem igazán, hogy mi a csudának kell wolframkarbidból készíteni egy töltőtoll teljes hegyét de elhittem :)
Azért az irídium mégiscsak egy natúr fém és nem porkohászati termék, tehát könnyebben megmunkálható, ahogy Paco is jelezte.
Így van, én kevertem össze a dolgokat. A töltőtoll hegyek kedvelt anyaga az irídium, amiből csak a töltőtollhegy írócsúcsát készítik, és összeépítik az acél vagy arany heggyel. Amire én gondoltam, az Fisher úr űrtollának, a Space Pen-nek a golyója. Elsőkézből, Fisher úrtól olvastam egyszer erről egy írást, de már nem találom. Nagyon megtetszett neki a golyóstoll ötlete, és úgy gondolta, szükség lesz majd egy súlytalanságban, extrém körülmények között is írni képes golyóstollra, és saját egymilliójából kutatta ki a megoldást, ami a tintában és a golyóban rejlik. A tinta nem egyszerűen sűrű, hanem tixotróp tulajdonságú, ami azt jelenti, hogy csak akkor folyik meg, ha nyíróerő hat a masszára. Nagyon pontosan illesztett és nagyon kemény, kopásálló golyót fejlesztett, ez készült wolfram karbidból, és a felszíne tagolt, hogy amikor elkezdi forgatni a golyót, az a bizonyos nyíróerő a folyadék belsejében léphessen fel, és tegye folyékonnyá a tintát, de csak kábé a golyó felszíne körül.
Már Bíró úrnak is a tinta volt a megoldás kulcsa, de a túlnyomásos űrtollban még azt a feladatot is meg kellett oldani, hogy álló helyzetben ne folyjon el a túlnyomás alatt lévő tinta.
slr golyóstollról beszélt abból is egy erősen speciálisról.
Mindenesetre valami kemény anyag az biztos. Egyszer egy "hogyan készült"-ben mondták is, csak elfelejtetem. De nem kell aggódnod, én a Pelikant a sima Norton Waterstone 4000/8000 -el csiszoltam kisebbre. És nem kopott el az egész kő. :)
Nem rég találtam rá a fórumra, gondoltam beköszönök. :)
Alapjában golyóstollat használok, de egyre inkább kacsintgatok a töltőtoll felé (igazából már használok, egy Rotring ArtPent - EF heggyel), de még ennek az írásvastagságát is vastagnak tartom. De, ha fordítva írok vele, akkor kb. fele lesz a vonalvastagság, és így már abszolút szépen ír. Lamy-val szemezek én is, pont tegnap fogtam kézbe, illetve írtam picit vele. M-es heggyel ellátottat tudtam kipróbálni (Westend papírbolt), de pont a hömpölygő embertömeg miatt nem erőltettem sokáig a próbálgatást. F hegyet nem tudtam kipróbálni, de szerencsére ez is ír fordított fogásban. Viszont pont a 3 oldalas fogása miatt, még megnézem mennyire kényelmes a fogása fordított állásban.
Bár mostanában sikerült elég sokat filcre eltapsolni. :D (Rajzoláshoz - Pigma Micront próbálgatom és úgy néz ki jó lesz. 005-ös hegyű zseniális.)
Inkább kösz a híreket! Tényleg lesz Robert O? Hát ez igazán jó hír. Remélem, kékeket is tartanak majd :)
Jelentkezett valaki Pelikan rendezvényre? Engem nemrég értesítettek, hogy befogadták a részvételi jelentkezést a budapesti hubra, de több hír eddig nem volt. Én legalábbis tervezek menni.
Lamy 2000: nem állítom, hogy ne tetszene a külseje, de a pici hegy valahogy eddig nem annyira tetszett meg. Ha esetleg valamelyik következő találkozóra elhozod, szívesen kipróbálnám azért! :)
Hegy csiszolás: én már próbáltam, kétfélét is. Az első egy angol fickó volt, aki kedves volt ugyan, de nagyon lassan dolgozott. Ráadásul az oda-vissza postázás eléggé meg is drágította. Próbáltam azon a linken is, amit írtál, és ott sokkal pozitívabb volt az élmény. Nem is volt drága, hamar kész volt, és az eredmény is hibátlan. Ha legközelebb ilyesmiben gondolkodom majd, tuti, hogy hozzá viszem. Most is van nála egy tollam, igaz, azt nem kell csiszolni.
Igen azok nekem is nagyon tetszenek! De nekem most valamiért nagyon pirosra fájt a fogam és a Flaming Red of Fushimi-t vettem meg. Ott kipróbáltam mártótollal őket, de túl sötétek lettek, szóval ezért is választottam a pirosat.:)
Amúgy nem biztos hogy mindegyik színből van, így visszaemlékezve mintha 4-4 fajtát láttam volna.
Hát, 7200 Ft egy 40 ml-es üveg sajnos, de ahogy nézem külföldön is mindenhol ilyen árba van sajnos.:/
Ahogy olvasom elég exkluzív tinta, mert egy kis japán bolt csinálja, viszont most kb. minden boltba egyszerre kezdték forgalmazni.:D
Most azon gondolkodtam, hogy az Appelboom-tól rendelek mintákat a fenti színekből.
Amúgy beszéltem még a BomoArt-tal és azt mondták hogy Robert Oster tintákat is fognak forgalmazni, és lehet hogy már 1-2 hét múlva lesz is!
Remélem nem zavar senkit, hogy állandóan ezeket a híreket hozom, nem akarom hogy túlságosan "elüzletesedjen" a fórum.:)
Hogy írjak egy kicsit másról is, a héten vettem egy Lamy 2000-t. Eddig eléggé tetszik vele az írás. Lehet, hogy egy kicsit feedback-es, de lehet hogy csak képzelem, meg ez engem amúgy se zavar.:)
Nem tudom másnak van-e tapasztalata vele?
Még azon gondolkodtam, hogy egyszer átcsiszoltatnám a hegyét cursive italic-ra (most F-es). Ilyen dolgokkal van valakinek tapasztalata? Tudjátok hogy vállal-e valaki ilyet itthon?
Most így hajnalban visszaolvasva a kérdésed bevillant néhány régi emlék, amiket jó mélyre elástam: látok szép írószereket, amiket egy meggondolatlan pillanatomban betoltam a spirál csövébe vagy a gyűrűskönyv gyűrűi közé, és mikozben toltam, már láttam, ahogy a rugó befelé hajlított vége, vagy a sorja a gyűrűn mély árkot szánt a kedvenc írószerembe. Hogy milyen ceruzák és tollak voltak ezek, azt már soha nem tudom meg, mert azt a fiókot az elmém mélyre zárt bugyraiban gyorsan vissza is csuktam, soha ne lássam többé.
Szóval bármilyen többszínűt szerzel is, előtte nézd meg alaposan azt a spirált.
Ami még eszembe jut hirtelen az emlékeimből, az a Cross mappái, amikbe egy külön átlátszó műanyagcsövet építettek, hogy a belétolt írószert semmi ne bánthassa.
ÉS eszembe jutott az Ausztrál tinta amit még a találkozón említettem, de nem tudtam megmondani a márkát. A Blackstone Sydney Harbour kékjéről beszéltem (ha rémlik még és neked mondtam X;D).
Felvettem a kapcsolatot a lamy-val, akik a pirexhez irányítottak. Onnan pedig nagyon kedves megkeresést kaptam, hogy adjam be a tollat bármelyik üzletben és megjavíttatják.
Ez pár hét (Németország oda-vissza), de elvben utána minden szuper lesz 😀
Van még Graf von Faber-Castell Hazelnut Brown patronom, de a GvFC Deep Sea Green is patronból volt, és rengeteg szívás volt vele swatch-ot csinálni azért azt nem tettem közéjük.
Igen igazad van teljesen más, a hegy vastagságtól is és még a papírtól is nagyon függ.
Például ezen a papíron néhány tinta sötétebb lett mint a tollban.
Egy ideje én is "dokumentálom" a tinta+toll összeállításokat. Azt vettem észre, hogy tollból teljesen más a színe a tintáknak, mint ecsettel, fülpiszkálóval, vagy bármi mással. Sőt, a tollon is múlik: nem ugyanolyan egy vastag, szárazabb hegyű tollból, mint egy vékony, nedves tollból. Hogy össze tudjam őket hasonlítani, ezért inkább 7-8 soros írásmintákat csinálok. Ezzel nem csak a tintákat tesztelem, de az is jól látszik, hogy egy-egy toll hogyan viselkedik különböző tintákkal. Persze nincs meg minden toll+tinta variáció, de amire kíváncsi vagyok, azt megcsinálom.
Tudom, hogy a "swatch"-rendszerű minták a menők mostanság, de nekem ezek kevésbé sokatmondóak, mint az írásminta-alapúak. Te hogy látod? Neked épp ilyen színek jönnek a tollaidból is, mint a papírra kent tintafoltok?
A fehér kicsit hidegebb a képen, mint a valóságban, de nagyjából ilyenek a tinták a valóságban is. De a következő találkozón megmutathatom élőben is.:)
Nekem van egy 2-3 éves Safari-m (meg több fiatalabb), de egyikkel se volt még ilyen baj.
Esetleg valamilyen barkács, vagy vízszerelő boltban lehet hogy árulnak valami hasonló tömítőgyűrűt, de valószínűleg inkább csak gumiból, de lehet hogy az is jó lenne.
Talán még a kupak belsejébe lehet rakni valami (pl. szigetelőszalagot), hogy keskenyebb legyen.
De ezek csak találgatások. Sajnos nem tudok jobban segíteni.
Szia, sajnálom a tolladat, a legfontosabb, hogy ne ess pánikba, és ne tegyél semmit, amit később megbánnál. A végső megoldás az lesz, hogy megy vissza a gyári szervizbe, de előbb keresgélj ilyen fórumokat:
Itt a tintavezető feletti, bekattanós rész menetes, az én Safarimon meg nem, de nem tudom, hogy néz ki a limitált. Lehet, hogy a megoldás alkalmazható a tiédre is, de valószínűleg nem. Viszont találhatsz olyan embereket, akik esetleg adhatnak tanácsot.
Az én Safarim kupakjának a tetején van egy + alakú bevágás, mintha valami csavarfej lenne. Nem tudom, mire való, de nem zárnám ki a lehetőséget, hogy a kupakban van valami állítási lehetőség.
Köszönöm szépen a választ, meg fogom vásárolni. Kohinor Hardtmut 5B-t és 6B-t vettem eddig, de nálam nem váltak be. Ti biztosan több tapasztalattal rendelkeztek, ezért írtam ide a kérésemet. Még egyszer köszönöm.
Keresek olyan grafitceruzát, amely keresztrejtvény fejtéséhez alkalmas. Legyen kontrasztos, fekete színű, képes hetilap papírján is jól látható legyen. A javasolt ceruza gyártmány és tipus leírását kérem. Budapesten hol kapható? Válaszokat előre is köszönöm.
Annak a hengernek a palástján kell a kés pengéjét vezetni a hegy felé, változó nyomóerővel. Talán nem elég éles a bicskád, én is azzal kezdtem, hogy vettem egy megfelelő fenőkövet, ami a kemény svédacéllal is elbánik. A Révész bicskám úgy vágja ketté a hegyet, mint valami fűzfavesszőt :-)
Szia, szerintem egy titka van a dolognak: gyakorlás. Ahhoz, hogy valaki mesteri szinten tudjon elvégezni egy mozdulatsort, állítólag tízezerszer kell odafigyelve megcsinálni. Ez egy egyszerű feladat, néhányszor tíz hegyezés után már rögzülnek a mozdulatok. Éles bicskával lefaragom a fát annyira, hogy a kellő grafithossz kiálljon a fából, majd sok, gyors, reszelő-szerű mozdulattal alakítom ki a grafit formáját az éllel. Ha nagyon éles a kés, akkor ugyanúgy viszi a grafitot, mint a fát, csak arra kell figyelni, hogy az agyagot is tartalmazó hegy megkarcolhatja a penge lapját.
Gondolom, a "merte induljak el" alatt azt érted, hogy mennyit kérjél érte.
Nem tudom, van-e itt valaki, aki szeretne ingyen értékbecslést végezni neked. De ha van is, azok alapján az információk alapján, amit eddig megadtál, tuti nem fog menni. Fénykép? Pontos típus? Szín? Gyártási év? Állapot? Esetleges hibák? Ezek mind számítanak.
Azt javaslom, nézz utána néhány "eladós" helyen (vatera, ebay, stb), hogy a tiedhez hasonló tollak milyen áron mennek el. Csináld meg magad a házi feladatot, ne mással csináltasd meg!
van egy Auróra golyóstollam arany és ezüst futtatassal. Doboz és papír meg van. Használni igazából nem használtam. Szeretném el adni de nem tudom merte induljak el.
Köszönöm KHEIRON-nak, hogy tizennyolc évvel ezelőtt elindította ezt a topikot. Köszönöm neki, hogy tizennyolc évvel később, ezen a tavaszon elkezdte egy IRL találkozó szervezését.
Köszönöm nektek, hogy eljöttetek, minden várakozásomat felülmúlta a hangulat, olyan dolgokat láttam, amiktől szebb lett a napom, a hetem, az életem.
Hú, ezek igen jól hangzanak mind! Mindenre kíváncsi vagyok.
Nekem van otthon 30 ml ASA Blue-m, de mivel nem otthonról jövök, sajnos nem tudom elhozni. Más kérdés, hogy imádom a színét, így nem adnám el, maximum adnék belőle mintát. Egy írásminta lesz nálam belőle, hátha ez segít dönteni. Egyébként egyetlen hátránya (és ilyet ritkán tapasztaltam), hogy száradás után is fog, maszatolódik, ha az ember keze dörzsölni kezdi, véletlenül hozzáér. Persze mindez csak erősebb behatás esetén.
Mivel nekem is a kék a kedvenc színem, a Baystate Blue-t is fontolgattam már, de hallottam már problémát a tisztíthatóságával kapcsolatban. Bár az ilyesminek én nem szoktam felülni, eddig mindent mindenből ki tudtam mosni, csak akarat kellett hozzá és türelem. Sosem volt Noodlers-szem, így örülök, ha hoztok! Tintát én most nem viszek, de tizenkét tollam mindegyikébe más szín van betárazva! :-)
Én mint "kívülálló" kellemes baráti összejövetelt és hasznos időtöltést kívánok. Biztosan kialakul egy baráti társaság, akiket összehoz a hobby, a tollak, golyóstollak és ceruzák iránti érdeklődés. Kicsit hasonló az én hobbymhoz, az eszperantó nyelvhez. Minket a közös nyelv, a baráti kapcsolatok tartanak össze. Kellemes beszélgetést kívánok. Sukcesan paroladon.
A Budafoki út Gellért tér felőli végén van, a Budafoki út nyugadi oldalán, szemben a Műegyetem CH épületével. Ha van valamid, amit megmutatnál, azt hozd magaddal. Ha nincs, akkor is gyere, mert mások nagyon érdekes dolgokat mutatnak. Elérhetőségek a http://budafok.tk ideiglenes weboldalon.
Jó sok toll lesz nálam - főleg japánok, meg pár német, és 2-3 vintage darab is. Össze lehet hasonlítani pl. azonos méretű acél és arany hegyet, vagy a nyugati és keleti hegyek mérete közötti különbséget, esetleg ugyanolyan tollakból több különböző hegyméreteket.
Meg hozok egy csomó tintát is, túlnyomó részt kékeket, mivel azt szeretem, de néhány piros és rokona is lesz.
Ha esetleg valaki ki akarja próbálni a Noodler's Baystate Blue tintát, akkor hozzon magával edényt, amibe adok szívesen mintát (korlátozott mennyiségben). Tollba töltve is hozok belőle, ki is lehet próbálni.
Ha esetleg valakinek van Lamy 2000 töltőtolla, azt esetleg szívesen kipróbálnám. Vagy, ha valaki birtokol Diamine ASA Blue tintát, de nem szereti, az is hozza el, hátha megveszem tőle ;)
Nem az én rendezvényem, a tiétek. Megörültetek Kheiron-nak, ő megörült a topic pörgésének, felvetette, hogy találkozzunk, és ti örültetek. Én csak segítettem helyet és időpontot találni, itt a lehetőség, nem lesz több ilyen. Nem kell fizetni, nincs kötelező fogyasztás. Jöhettek gyalog, bringával, villamossal, busszal, hajóval, autóval, metróval, és itt van Budapest első hidroplán repülőtere, bár a forgalom momentán szünetel. Gyertek el, és ha lehet.
Segítséget köszönettel elfogadok. Ha valaki szeretne, például azzal tudna segíteni, hogy e topic utolsó száz (kétszáz, stb.) hozzászólóinak e-mail címét kigyűjti, hogy közvetlenül is szólhassunk.
Ezen a héten, csütörtökön délután 3-tól a Budafoki út Gellért tér felőli végén található FIÓK üzlet emeletén lévő műhelyben találkozunk, hogy töltőtollakat, golyóstollakat és ceruzákat próbáljunk ki, és mutassunk meg egymásnak.
A topic 18 éve alatt ilyen találkozó még nem volt, és hasonló lehetőségünk nem is lesz egyhamar, ezért legyetek szívesek, gyertek el. 7-ig tudunk ott lenni, így aki nem tud kezdésre jönni, az is sok élménnyel távozhat.
Kipróbálunk töltőtollakat és tintákat.
írunk golyóstollakkal és ceruzákkal, hegyezünk ceruzákat.
Lesznek muzeális értékű, páratlan gyűjtemények, de a belépésnek nem feltétele, hogy ilyet hozz magaddal :-)
A FIOK gáláns ajánlatával élhetünk, nem kell terembért fizetnünk, és nincs kötelező fogyasztás. Budapesten ennél jobban megközelíthető hely nincs! Félre a kifogásokkal, gyertek el, de előtte szóljatok, hogy sejthessük, hányan leszünk.
Hogy hívják azt a tollat, amivel csak akkor lehet írni, ha rányomjuk a papirra, és nyomoerőtől függően lehet halvány, és vastag-vékony vonalakat húzni?
Azt hiszem acélhegyű toll, de nem találok erről semmit, ezt főleg rajzokhoz használják.
Ezzel nem vagy egyedül, mások se nagyon voltak még ilyenen, mert ez a második próbálkozásunk, az elsőn ketten voltunk jelen, és én legalábbis jól éreztem magam. Más jellegű társaságoknál nem szokatlan a személyes találkozó, ez a társaság még nem csinált ilyet. Az ember, aki elindította ezt a témát, minden jel szerint egy nagyszerű ember volt, hosszú ideig (itt) nem találkoztunk vele, aztán egyszercsak előkerült, és nagyon megörült annak, hogy ennyire aktív a téma, amit elindított. Rögtön fel is vetette, hogy nem akarnánk egy találkozót, és persze akartunk. Sajnos a következő hír felőle az volt, hogy kheiron többé nincs közöttünk.
Kicsit neki való köszönetnyilvánításként és szándéka beteljesítéseként, kicsit pedig saját örömünkre, okulásunkra szeretnénk találkozni. A Fiók ezúttal otthont kínál a találkozásunknak a Gellért téren, a négyesmetró közelében lévő elkülönített műhelyben, ezúton is köszönet nekik. Gyere, és hozd az írószereidet és a kíváncsiságodat.
2017. június 22-én csütörtökön délután 3 és 7 óra között
a FIOK műhelyében, Budapest, Budafoki út 3.
Elérhetőségem és a rendezvény részletei a http://budafok.tk oldalon frissülnek.
Ez a dátum pillanatnyilag jónak tűnik, a nap végéig véglegesíteni kellene, hogy a Fiók is tudjon gazdálkodni az idejével és a hellyel. Ha valakinek áthelyezhetetlen ütközése van, kérem, hívjon fel, ma munkaidő végéig rögzítjük az időpontot, lehetőleg ezt.
Kedvencem a csütörtök délután lett. Péntekre más elfoglaltságom született, amiről eddig nem tudtam, de amin feltétlenül ott kell lennem. Mit szóltok a csütörtök délutánhoz?
Ha az a benyomás alakult ki, hogy itt bárki lenézné a takarékos vagy olcsó megoldásokat, akkor valahogy tévedés történt.
Ha emlékeztek rá, egy ideje feltettem azt a kérdést, hogy hol kell venni ceruzahegyezőt, és milyet. (A Fiókban egyébként van miből választani :-)
Azóta több száz olcsó ceruzát hegyeztem ki. Venni talán ha négyet vettem erre a célra, összeszedtem őket. A legolcsóbb az Ikea ceruzája, mert azt néha hegyezhetetlen fából készítik, és a ragasztójuk is hegyezőgyilkos. Valaki azt mondta, hogy bicska, hát megtanultam bicskával ceruzát hegyezni, és láss csodát, régebben vacaknak bizonyult ceruzák is egyszercsak jók lettek. Mert nem is azzal volt baj, ahogy írtak, hanem egyszerűen nem lehetett hegyezni őket, és még a hegyezőket is elrontották.
Egy ikeás ceruzavéggel is lehet remekművet írni. Ha tudjuk a módját, hogy lehet használhatóvá tenni.
Ha hétig maradunk, akkor azért az az egy óra se' semmi, amit velünk tudsz tölteni, már ha nem megyünk tovább. Ami egyébként jó ötlet, ha leszünk elegen, asztalt is foglalhatnánk.
A tárgyfetisizmusról - nem önvédelemből, mert e tárgyban bármilyen rossz jelzőt rám aggattok, az valószínűleg igaz.
Nem hiszem, hogy azok közt, aki ide ír, bárki is lenne, aki azért mutat drága íróeszközöket, mert a gazdagságával akarna villogni.
Igen, vannak drága írószerek a köreinkben, ezek legfeljebb arra adnak némi jelzést, hogy a mi hazánkban sok munkával, odaadással is lehet megalázóan alacsony fizetést kapni. Például sokan, akik elképesztően sokat írnak, nem tudnak venni egy százezer forintos tollat.
Aki mégis megveszi, az vagy megszállott, mint én, és a világban járva keresi a jó vételeket, leárazásokat, boltbezárásokat, végkiárusításokat, és a használt cikkeket, amiket aztán sok gondoskodással rendbe hoznak.
Elérhető áron is vannak egészen tisztességes írószerek, erre számos példa lesz az összejövetelen. Az általam nulladik, nem publikált fórumtalálkozó tárgya egyetlen, nagyon sok éves tintaceruza darabka volt, amit gazdája megőrzött, én pedig ugyanolyan kincsként vettem át, mint bármelyik másik írószeremet.
A "tágyfétisizmusnak" van egyfajta rendszerező, muzeológus beállítású motivációja, az én esetemben a tárgyak időablakként és csillagkapuként működnek, segítségükkel kapcsolatba tudok lépni régi szeretteimmel, távol levő barátaimmal.
Viszont egy ilyen összejövetelen remélem, az is megtalálja a helyét, aki csak tájékozódni szeretne, mielőtt választ magának valamit.
Sajnos még a lehetőségek e garmadája mellett sem egyszerű a dolog számomra. Hétköznap ugyanis legjobb esetben 18 óra körül tudnék odaérni a Budafoki útra, a június 24-i hétvégén pedig nem leszek a városban...Tehát az én szavazatomat ne vegyétek figyelembe. Ha hétköznap lesz a találkozó, megpróbálok valahogy odaesni. (Persze, gondolom, este hét után még be lehet ülni valahová, ha mindenki nagyon aktív még.)
A javasolt témák jók, egyetértek.
Én új motoros vagyok a műfajban, nincs olyan sok tollam és tintám, mint a gyűjtőknek, és a "kollekcióm" is javarészt könnyen elérhető és alacsonyabb árfekvésű darabokból áll, ezért úgy hiszem, nem én leszek a figyelem homlokterében. De nagyon szívesen megnézném, kipróbálnám mások tollait, s ha már említetted, akár ceruzáit is. (Brr. Ettől azért félek kicsit. :-))
Ha mennék, én vinném kedvenc tollaimat (ez kb. 7-8 tollat jelent), meg pár tintásüveget, némi Rhodiát, Marumant, meg esetleg fecskendőt, + körtefecskendőt. :-) Utóbbit csak a felkészültség demonstrálására.
Szóval történelmi darabokkal nem rendelkezem. (Bár feleségemtől kaptam egy régi, restaurált PAX töltőtollat, annak nehéz megítélni a korát.)
Igazából semmit nem gyűjtök (talán csak egyszerű, üres füzeteket, de az nem túl izgalmas), de szívesen merülök el a tárgyfetisiszták és a gyűjtők különös világában.
Tehát ha hétköznap lesz, megpróbálok elmenni. Hétköznapok között nekem nincs különbség ilyen szempontból.
Kedves Barátaim az írószerben, a Fiók-ban ma Borókával találkoztam, hogy elkezdjem szervezni a találkozót.
június 19. hétfő, délután, 19 óráig bezárólag
június 20. kedd, délután, 19 óráig bezárólag
június 22 csütörtök, délután, 19 óráig bezárólag
június 23. péntek, délután, 19 óráig bezárólag
június 24. szombat, 10-19 óráig
Ezeket az időtartam-lehetőségeket beszéltük meg. Kérlek, segítsetek, hogy keddig meg tudjunk állapodni egy időpontban.
Megint megnyitom a http://budafok.tk oldalamat (mondjuk ma estétől), ahol megtaláljátok az elérhetőségeimet. Kérlek, jelezzetek vissza itt a fórumon, vagy nekem emailben, esetleg telefonon, hogy melyik napot választanátok.
Borókával azt beszéltük meg, hogy - mivel van, aki csak korán, más meg csak későn ér rá, egy teljes délutánt rászánnánk erre a találkozóra, én ott lennék végig. Azt beszéltük még, hogy az eseményt a FIÓK is megosztaná saját Facebook oldalán, a saját ismerőseim közt én is megosztanám az FB-n.
Mivel esélyes, hogy egymást nem ismerő emberek fognak találkozni, szerintem érdemes lenne valami programot vagy témákat kialakítani, aztán hogy ezt hogyan tesszük, azt majd megbeszéljük. Amik most a fejemben vannak:
- töltőtollak, tinták, papírok közös tesztelése, kipróbálása, összehasonlítása. Tudom, hogy többen közületek egészen strukturáltan kezelik ezeket a dolgokat, én csak egy dolgot vetnék fel: legyen egy közös papírlap vagy füzet, amibe minden jelenlévő a nála lévő írószereivel ír egy sort, nagyjából ahogy Paco155 szokta.
- történelmi gyűjtemények, egyedi darabok. Lenne tippem, de nem szeretnék más nevében beszélni, én mondjuk elhoznék pár töltőceruzát, ami ugyan nem lesz egy komplett gyűjtemény, de valamilyen szinten talán érdekes, közte apám 1936-os KaWeCo-jával.
- Esetleg ahogy a topic-cím tagolja, lehetne a Fiók műhelyében (fotóm alább) külön asztalt szentelni az egyes témáknak.
- Ha van iránta érdeklődés, a töltőtoll-golyóstoll-ceruza háromságon kívüli, papírral kapcsolatos dolgokat is el lehetne hozni, van például egy japán papírvágó kés - nem mondom, hogy gyűjteményem, de használatban lévő Olfáim. Van egy érdekes, ugyancsak japán tűzőgép-likasztó kis kollekcióm. Bár az nagyon külön téma lenne, de van egy érdekes számológép gyűjteményem is.
Szóval időpontokat és téma-javaslatokat köszönettel vennék, és bízom benne, hogy kettőnél többen leszünk.
Ezzel szemben az a cikkszám ami alá van írva (Cikkszám | 138532) nem létezik a G. v. Faber Castell árlistában. És korábban sem létezett. A legközelebb álló viszont maga az ezüst: ("138533" ötödik oldal "Classic range")
Most már kíváncsi leszek rá, hogy mit kapok, és ahhoz milyen igazolás jár (Az eredeti GvFC-hez mindhez jár egy, ha ehhez nem akkor asszem' hangosan fogok reklamálni)
Szerintem sem a stílus, sem a funkció nem szenved elviselhetetlen csorbát, ha a szett egyik tagjának nem bordázott fa, hanem bordázott ezüst lesz a középső része :-)
Ezek szerint nem az "enyémet" vitted, mert én nem a sterling silvert, hanem egy ezüstözöttet néztem ki, annak az ára ebben az akcióban még épp fájdalomküszöb alá került.
Persze nálam ez most csak kósza gondolat volt, viszont azt hiszem, így sem maradok írószer nélkül :-)
Mindenesetre tegnap este leadtam a rendelést erre, meg két papírra, és ma reggel visszaigazolták, hogy átadták a futárnak, és holnap vagy kedden ideér.
Ez is a GvFC Classic sorozat tagja csak nem pernambuco mint a tollam, hanem sterling silver. Egyelőre megőrzöm eredeti csomagolásában és ha van egy kis szerencsém el tudom valakivel cserélni egy pernambucora. Ha meg mégsem akkor elkezdem használni, elvégre a dobozban 3 hely van.
Találkozóról jut eszembe, Orsi sikerült végül azokat az üres tinta mintás fiólákat megvenni? Mert ha valakit érdekelne valamelyik tintám, szívesen vinnék mintát, de nem sok üres fiolám van per pillanat.
Sőt, a Jotter-eket is szívesen magammal viszem majd.
És ez még hagyján, de egy szépen gyarapodó BIROME/Biro/"GO"PEN-specifikus kollekcióval is előrukkolnék. (A darabokért hálámat ezúton is szeretném kifejezni a golyostoll.blog.hu szerzőjének, hobbysta barátomnak.)
Ja, és hol?
Az emlegetett emeleti műhelyben?
Én azonban általában csak kora du. szoktam ráérni. A későbbi időpontok már mindig kapkodósak lennének.:-(
Szuper, bocs, hogy elkerülte a figyelmemet. Akkor már négyen vagyunk. Szerintem a hónap második felére kellene kitalálni egy időpontot, majd holnap teszek is egy javaslatot.
Kösz, amíg csak téged érdekel, addig legjobb helyszín a lakásom teázó szobája, mert a harmadik érdeklődő a feleségem, és a legjobb tollai szerintem neki vannak. Ha többen is szeretnék, hogy összejöjjünk, akkor szívesen elkezdem szervezni a Fiók Gellért téri műhelyébe az összejövést.
Nem tudom láttatok-e, de a Stock Technik (http://stocktechnik.hu , a Faber Castell magyarországi forgalmazója) van néhány elég jó akció. Én most vettem egy ilyet:
Úgy látom, a találkozás lehetősége most éppen nem villanyoz fel senkit. Nem baj, mindig is hullámzott az érdeklődés. Ha esetleg később feltámadna a közös kedv, megköszönném, ha küldenétek nekem emailt.
a rhodiának van egy pici tömbje - én ezt a napi tennivalók vezetéséhez használom - ez a 10.5*14,8cm-es méret (nekem a fehér van, tépős).
Viszont ahogy nézem ez a méret vonalasban nincs a pirexben (csak kockásban, de én nem szeretem a kockás papírt 😀 )
Szóval van valakinek tippje, hogy hol nézzem meg, hol lehet ez a méretű rhodia (vagy azzal megegyező minőségű papírral rendelkező notesz) felül spirálos változatban?
Például olyan Rotring töltőtollak és ceruzák, amihez hasonlókat utoljára húsz éve láttam boltban. Például a Perfect Pencil gróftalan változata. Például tehénfoltos-tehénmintás svájciemblémás Caran d'Ache 849-ek NAGYON jó áron igaz, korlátozott mennyiségben. Más Cd'A-k viszont szép számban, többek között kurblis ceruzahegyezők. Láttam különféle japán irodai dizájncuccokat, és a többi most nem jut eszembe, volt más is, de már ennyi is elég ahhoz, hogy az ember odamenjen és örüljön.
Ja, például jóárasított Kuru Toga ceruza... De most elsősorban a gáláns ajánlat, hogy az emeleti műhelyüket használhatjuk találkozó céljára. Névjegykártyákat kaptam, van kivel egyeztetni.
Nagyon kíváncsi vagyok, mik lehetnek azok a csodák, amiket forgalmaznak és Téged meglepett. :-)
Találkozóra továbbra is szívesen mennék, jópofa ez a klub helyiség is. Bár gondolom, ez csak nyitvatartási időben vehető igénybe. Pont akkor, amikor én dolgozom. Nekem hétköznap 18 óra után, és hétvégén lenne jó a találka, bárhol Budapesten.
Említettem a FIOK boltokat, ahol olyan dolgok vannak, amilyenekről nem is reméltem, hogy magyarországi boltban elő fognak fordulni. A legújabb dolog, amit megtudtam, hogy a Budafoki úti boltjukban van egy emeleti műhely, kiválóan felszerelt. És szívesen látnák a társaságot egy összejövetelre, hogy kipróbálhassuk és megmutathassuk egymásnak a tollainkat, ceruzáinkat, tintáinkat és papírjainkat, sőt - bár erről szó nem volt, de gondoltam - esetleg az övéikből is valamit.
Ha még van rá affinitásotok, hogy összejöjjünk, gondolkodjatok rajta.
A lehetőség, hogy küldtek tollat kipróbálásra klassz. Nekem azt ajánlották fel, hogy bemehetek hozzájuk a Budafoki útra. Az árakra talán rájön még a vám, áfa, haszon?
Én kértem és végre kaptam is árjegyzéket, bár ebben mondjuk relatíve kevés termék szerepel, az olcsóbb termékek hiányoznak, pl. Metropolitan, Prera, stb.
Én is felvettem a kapcsolatot a Pilot Magyarországgal, akik nagyon készségesek voltak, és leküldtek megtekintésre a közeli Pirex üzletbe egy mappát, benne az összes Custom Heritage 92 és Custom 74 színvariációval. Az egyikben még tinta is volt, hogy ki tudjam próbálni. Ez valami olyan hozzáállás, amivel Magyarországon ritkán találkozni, viszont ilyen típusú és árkategóriájú termékeknél egyszerűen elengedhetetlen.
A japán gyártó árképzését viszont tényleg nem értem: a Custom Heritage 92 a japán ebay-ről postával 110-120 euróért rendelhető, a Pilot Magyarországnál pedig 55 000 forintos kisker áron kapható... Az utóbbi ár még akkor is irreális, ha a garanciális szolgáltatásokat és a tényleg ügyfélközpontú kiszolgálást is hozzávesszük.
No, akkor ezt a gyengédet meglovagolva a legközelebbi találkozásunk során mutatok Neked egy szinte teljes Parker Jotter gyűjteményt! (1954-től napjainkig terjedő időszakot átfogóan az összes változtatásokat bemutató kollekciót, ráadásul a különleges, szinte ismeretlen szériákból is egy-egy kiegészítő példányokkal tarkítva.)
"The Hub Master will book a table at a restaurant or pub or any other meeting place in the city center and will distribute a small gift from Pelikan during the meeting. He/She will also get the e-mail addresses of all who signed up for their Hub, so they can arrange additional details individually for their city."
Csak egy kis admin munka. Még nem tudom hogy alakul a szeptemberem (kb. 1-1,5 hónap múlva tudom majd szerintem), de ha mégis biztos, hogy tudok menni. akkor szívesen vállalom.
Van egy régi sztori, gyerekkoromban nagyon igényes író- és rajzeszközökkel voltam körülvéve, aztán kaptam egy golyóstollat, amivel nagyon sokat írtam, szinte függővé váltam tőle. A környezetemben akkor megtalálható más írószerekhez képest a golyóstollam egy teljesen más világ volt, a hetvenes években néhány apró kapaszkodóm volt, amiből tudhattam, hogy nem csak az a világ létezik, amiben élnem rendeltetett. A tollam így egyfajta ablak lett arra a másik világra, ahol ügyelnek a részletekre, és hihetetlenül precíz munkát végeznek. Ez volt a Jotter XF-es betéttel, amivel egy pehely súlyának erejével is lehetett írni, és ami soha nem hagyott pacát.
Ezek a tárgyak most pont az időben nyitnak nekem egy ablakot a múltba, mintegy igazolják, hogy az emlékeim valódiak. Elkezdtem tehát keresni annak a kornak a jotterét, hogy lássam, érezzem, mai szemmel is annyira különleges-e.
Hármat is kaptam végül, egyet egy idős galambásztól, aki 1959 óta őrizgette. Ez ugyan nem a keresett évjárat, de nagyon fontos évszám számomra. Később Oyster fórumtárs volt szíves és felfigyelt keresésemre, tőle kaptam egy évjáratban egyező Jottert, amerikai változatot. Most pedig a topictalálkozón, amire Paco155 volt szíves eljönni, nemcsak hogy eljött, de több Jotter verzióval is készült, és végül a keresett évjáratból egy angol példányt kaptam is tőle.
Oysternek már köszöntem, de nem szűnik a hálám, Paco-nak pedig itt szeretném kifejezni a hálámat.
Ha még egyszer megadatik, hogy összejöjjünk (lenne profi érdeklődő is a részvételre a fantasztikus FIOK üzlet részéről), meghallhatnád-megérezhetnéd, hányféle ceruza hang és érzet van, talán találnál olyat is, ami nem zavarna. Fiam az általános iskolában 3H-s ceruzával írt, de az annyira finom ceruza volt, hogy jobb vele írni, mint más HB-sekkel, és akkor nem beszéltünk a nagyon puha ceruzákról.
Félig offtopic: a bicskákat szeretem, legalábbis a piros kis svájcimat, ami 20-25 éve megvan. Sajnos a kisebbik pengéjének a hegye kicsit begörbült a kőpadló csókjától. Ezt ki tudja javítani egy jó köszörűs?
Sajnos én a ceruzákhoz nem tudok hozzászólni, mert van egy olyan velem született rendellenességem, hogy a grafit hangját nem bírom elviselni a papíron.
Pedig a hegyezés mint rituálé, sőt, misztérium, nagyon is vonzó művelet számomra, a régi táborok hangulatát juttatja eszembe, a nyársfaragást a szalonnasütés előtt, ilyesféle nosztalgiákat.
Nagyon nagy különbségek vannak a ceruzák hegyezhetőségében
Valószínűleg egyetlen rossz ceruza elég egy hegyező tönkretételéhez
Egy jó bicska bármilyen ceruzát meghegyez, a rosszat is
A Progresso is gyönyörűen hegyezhető bicskával
Sokféle bicskát kipróbáltam. Fontos tapasztalat: a grafit keményítéséhez használt agyag megkarcolhatja a finomabb bicskák pengéjét. (Engem nem zavar.) Valószínűleg egy Opinelt rendszeresítek ceruzahegyezésre. Jó bicska: fél bicska. Éles jó bicska - na az a bicska.
Vettem fenőkövet, most minden ceruzám ki van hegyezve. Meg se próbálkozok ezentúl hegyezővel, ha igazán jó hegyet akarok, a bicska az igazi. Kedvenc bicskámat pedig elvittem a készítő mesterhez, személyesen fente meg nekem.
Most látom, hogy sikerült lemaradnom a találkozóról. Mivel előtte nem nagyon reagált senki azt hittem végül nem lesz. Fórumot nézni meg nem volt időm aznap. :/ Sajnálom, remélem lesz megint hamarosan!
Ez a ceruza idegen toll, és azt sem tudom, milyen nyelven ír, aki ír, de arra jó példa, hogy van létjogosultsága egy olyan ceruzának, ami a szokásos 0,5-nél vékonyabb vonallal ír. És ez itt nem folyó írás, az említett elmebeteg ceruza a hegy minden felemelésénél forgat egyet a hegyen. Megnéztem a sajátomat egy nagyon erős nagyítóval (nyomdai raszter ellenőrző szerszám), ha nem is tökéletes kúpot láttam, de nem hagyja, hogy teljesen ellapuljon a hegy.
Azért ez nem ennyire komplikált, kalligráfiánál, szépírásnál tényleg figyelnek a vonalak szélességére, de mindennapos kézírásnál teljesen mindegy, nagyon-nagyon kevés olyan írásjegy van, ahol a vonalvastagság jelentést befolyásoló tényező, inkább a pontos pozíció és a hossz fontos. Minden karakter nyolc alapvonás kombinációjával leírható, persze vannak komplexebb, összevont vonáso, de az alap vonások iránya, vastagsága, stb állandó:
Szerény véleményem szerint a gépelt szöveg vonalvastagsága adott és a kanji-k előre megszerkesztettek. Míg az írott szövegben a vonalvastagság eleve nem azonos sőt fontos a vonalak vastagodása - vékonyodása, esetleg az adott jel mást jelent fordított irányú ecsetvonással.
Arany- és ezüsttisztító kendőket ékszerboltokban lehet kapni, ezek impregnált, igen finom kendők, amelyek leszedik az oxidrétegeket, de nem bántják a felületkezelést. Már nem emlékszem, hogy a Cross vagy a Caran d'Ache gyárnak írtam, hogy jajmivan, mert foltok lettek az aranyozott klipszen. Megnyugtattak, hogy semmi baj, végigfuthat az aranyozáson is valami felületi szennyezés, menjek ékszerboltba, ott tudják, hogy mit kell adni. Azért fényképeztem le a két csomagolást, hogy tudd, milyen márkát kell keresni, és háttérnek is felhasználtam, hogy tudd, milyen színt.
Arany törlőkendőt csak egyszer vettem, és az nagyon pici, ma is kitart. Az arany nem oxidálódik, tényleg csak felületi lerakódások lehetnek rajta, minimális anyagmennyiséggel.
Ezüst kendőt már kétszer is vettem, az adott típus jó nagy kendőt ad, azt darabokra vágom a különböző célokhoz. Az ezüst már koszol rendesen, ékszereknek van egy tiszta darab, tollaknak már kicsit szürkést is használok, és újabban már réz felületeket is tisztítok vele, az adja a legtöbb patinát.
Legutóbb a Köki alsó szintjén lévő ékszerboltban találtam megfelelőt. Vannak boltok, ahol maguk vágják szét és darabokban árulják, és más kendőtípusok is vannak, én ezt a kettőt ajánlom.
Paco155 sem ismerte fel az anyagot, pedig szerintem neki is segítségére lenne :-)
Egységesen azt olvasni mindenhol, hogy a Pilotnak (de a többi japán márkának is) általános üzletpolitikája, hogy Japánon kívül sokkal drágábbak a cuccok. Amerikai és európai webshopoknál is jól látható, hogy 30-40%-kal magasabbak az árak.
Én az ebayről vettem a magamét, ott meg lehet találni a japán eladókat. Kedvesek, készségesek, és nekem az 5+ japán tapasztalatból mindegyik jó volt. Nyilván a külpiaci fejlődésüket nem segíti, hogy nem a helyi/regionális képviselőtől vásárolok, de őszintén szólva, egyáltalán nem mindegy, hogy valami 160 vagy 230 dollárba kerül. Ráadásul a japán eladók nem nagyon raktároznak semmit: ha rendelsz, megrendelik a gyártótól, és két nap múlva küldik neked. A külpiaci árusoknál elég változatos a készlet, nem biztos, hogy van, ami neked éppen kell.
Na jó, nem reklámozom tovább, nálunk egyelőre amúgy sem áll fenn a veszély, hogy a helyi képviselettől túl drága lenne...
Ilyen kivitelű (Toison d'Or) Koh-i-Noor ceruzát (nem töltőt, hanem rendes faragható grafitceruzát) keresnék normál keménységben, ha valaki lát ilyet boltban, kérem, szóljon. A bemutatott 8B-s darabkát nem rajzolásra, hanem kontaktust elősegítő kenésre szoktam használni.
Én felvettem a kapcsolatot a Pilot magyar képviseletével (remélem, hivatalos képviselet), és ők felhívtak telefonon. Hosszasan elbeszélgettünk egy úrral arról, hogy évek óta tervezik a belépést a magyar piacra, de mindez idáig ez nem valósult meg. Szóval tervezik. Hivatalosan jelenleg nem kaphatók hazánkban a minőségi, közép és felsőkategóriás írószerek (Pilot és a high end márkája Namiki), így ha sürgős, én javaslom a termék megrendelését európai vagy ázsiai forrásokból. Nem hiszem, hogy ha megjelenik a márka nálunk, sokkal olcsóbb lesz, mint a külföldi webshopok. Várnunk kell még tehát bizonytalan ideig. Egyébként kérésre megtekinthetők a modellek a cég Budafoki úti irodájában, de előtte egyeztetni kell velük időpontot telefonon. (Gondoltam rá, hogy ha a topicból mást is érdekelne, szervezhetnénk egy közös látogatást náluk.) Mindenesetre most ott tartok, hogy vagy egy tucat töltőtollra kértem árajánlatot (Custom Heritage-re is), de csak ígéretet kaptam, kisker árakat nem. Az az érzésem, a halogatás mögött a magyar piac árérzékenyégétől való félelem, és a talán még nem kialakított viszonteladói stratégia, illetve árpolitika rejlik.
Én meg azt láttam, hogy megjelentél egy másfél köbméteres táskával, és csak úgy ömlött ki belőle az érdekesebbnél érdekesebb cucc. Kezdve az ütőműves kapcsozótól, a mesésebbnél mesésebb golyóstollakon át a különleges töltőceruzákig. Egy csomó olyan amit nem, hogy nem láttam előtte, hanem nem is hallottam róla.
Akkor jól látom, hogy az öblítés után rendben működik a Lamy?
Ha még kicsit kihagyna akkor ahogy ott megbeszéltük, egy határozott mozdulattal le tudod húzni a hegyet, és alaposan megtisztítod a hátlapját a tintavezetőnek némi folyadékkal és nem szálazó szövettel, majd ugyanúgy visszatolod a helyet hosszirányban amerre lejött.
Nem tudjátok véletlenül, hol lehet Magyarországon Pilot töltőtollakat (konkrétan Custom Heritage 92-t) vásárolni? Nemhogy otthon, de Európában sem találtam olyan webshopot, ahol nagy választék volna. Az Amazonon és az Ebay-en jobbára csak japán források lelhetők fel. A pár európai meg horror árakkal dolgozik...
Paco155 fórumtárs igen erős írószerkészlettel érkezett tegnap,
egy grófos és egy gróftalan FC töltőtollal,
egy gyönyörű, réginek tűnő Caran d'Ache Ecridor (szerű?) ceruzával, aminek a grafit átmérőjét nem sikerült eltalálnunk 1.3 és 2.0 mm között,
egy szálcsiszolt acél Parker töltőtollal abból az időből, mikor még tollkészítők gyártották a Parkereket, ráadásul ez a toll kapott egy különleges hegy kezelést is,
két Toison d'Or kivitelű Koh-i-Noor Versatillal, egy régi és egy mai,
két alapkivitelű, drapp Koh-i-Noor Versatillal, egy régi és egy mai
Egy élmény volt látni az én bazáromhoz képest kicsi és kifinomult, nagy gonddal kezelt, és láthatóan használatban lévő, megbecsült tollakat és ceruzákat. Köszönöm
Kheironnak és
Paco155-nek, aki helyben átszerelte az F-es Safarimat EF-esre, csak sajnos a hanyagságom miatt ott kipróbálni nem tudtuk.
Azt mindenesetre megtanultam, hogy a Safari nem bírja úgy a hanyagolást, mint a Century II.
Elnézést, amiért eltűntem, de az utóbbi napok (a maival egyetemben) elég káoszosan teltek. Ha valamikor megint lenne igény ilyesmire, ígérem, ott leszek.
Kedves ...slr..., szívesen mennék, de hatig, néha tovább dolgozom, és onnan még több, mint egy óra a Campona, így azt hiszem, sajnos lemondok a holnapi találkozóról. Máskor, talán hétvégén, nagy kedvvel csatlakozom majd. Esetleg készítsetek egy csoportképet, vagy egy fotót az asztalról, amin rajta van minden jóság. :-) Mert hát kíváncsi fajta vagyok. És jó tejberizsezést!
Nálam egyelőre tervben van, viszem a GvFC Classic-ot (SF) az FC Ambition-t (SF) és az ősi Parker-t amit M/SF-re moddoltam. Talán régi és új Koh-i-noor töltőceruzáimat is.
Holnap este hatkor Budatétény, Campona, emelet, az éttermek felőli vég. Pont hatkor a papírbolt előtt leszek, lesz rajtam valami írószer. Hozok magammal törlőkendőt, hogy ha találunk asztalt az evős részen, az legalább tiszta és száraz legyen. Elhozom a Kuru Toga-mat, az XF-es Safari hegyemet tollal, egy 1936-os KaWeCo-t, a Cross készletemet, és ami még eszembe jut. Remélem, nem leszek egyedül, sőt biztos, mert a feleségem is jön. Ha ti nem jöttök, eszek egy sült tejberizst az egyiptominál.
Köszönet kheironnak, remélem, lenéz ránk, mi meg majd felnézünk.
Tegnap voltam a Fiókban, és vettem is egy bronz Leuchtturm-ot.:)
Sajnos csak sima papíros volt. Megnéztem a cég hivatalos oldalát, de azt írják pontmátrixos ott is csak szeptemberben lesz.
Rákérdeztem a Rotring Newton-ra is. Azt mondták, hogy a Rotring Magyarország felszámolás alatt szerezett elfekvő darabok (vagy valami hasonló). Szóval most azon is gondolkodok, mert ez tényleg limitált akkor.:D
Hegyező kérdés megoldva. Olyan nyílásszögű kúpot hegyezek, amilyet szeretnék. A markolat közepére mutató radíros cerka volt az első próbálkozás, a penge hegyére mutató pedig az utolsó. Még pár nap gyakorlás, és hibátlan hegyet faragok bármilyen ceruzának.
A rotringot olvastam mert az érdekelt, de ahhoz gratulálok. Tetszik a cikk.
Nekem ugyan egyik sincs, a tinédzser fiamnak szereztem be egy 600-as töltőceruzát és egy Rapid Pro golyóstollat, ezek jó befektetésnek bizonyultak,mert két év eltelt, de még mindig megvannak, előtte pedig kéthavonta kellett tollat vagy ceruzát venni. :)
Köszi mindkettőtöknek! Az új vörös, Shakespeare tinta érdekelne, de rákérdeztem a Gárdosban és még nem volt nekik (nem tudják, hogy lesz-e, a debreceni boltba pedig a weboldalukon az volt, hogy még nincs nekik).
Nem is értheted: egyszerűen benéztem a naptárt, és már a júniust néztem. Elnézést kérek érte, én voltam hülye. Viszont akkor maradjunk már a május 11-nél, és akkor mindenkinek lesz ideje úgy intézni a programját.
Mit szólnátok egy hétköznapi, 5 vagy 6 órai összefutásra a Camponában? Legjobb megközelítése a vonat, gyakorlatilag Budatétény megálló benne van a Camponában. Érvényes rá a budapesti BKK bérlet, van egy vonat, ami KöKi-Fradi-Kelenföld-Budafok-Budatétény távot gyorsan megfutja, több helyen kényelmesen fel lehet rá szállni. Autósoknak korlátlan mennyiségű, ingyenes parkolóhely van. A belvárosból a 133E busszal is lehet jönni, átszeli az egész Budapestet. Kit érdekelne egy jövő csütörtök például?
Én kedvelem a Kuru Togát. Mondjuk a kézírásom kissé töredezett, gyakran elemelem a hegyet, nemritkán csupa nagybetűvel írok, nomeg persze jó sok számot. Így nekem jól működik - de ez egyéni.
Ráadásul az alutestű Roulette szerintem nagyon jól is néz ki, kézben pedig nagyon kényelmes. Nekem bejött.
Van egy Kuru Toga Pipe Slide-om is. Azért vettem, mert nagyon megszerettem a Roulette-et, de mindig aggódtam, hogy a grafitcső elgörbül napi hurcolászáskor. Szerettem volna olyan ceruzát, amit gond nélkül a hátizsákomba tehetek. A Pipe Slide ilyen - viszont a műanyag teste miatt nem lett akkora kedvenc, mint a Roulette.
Nemrég kinéztem a Zebra DelGuard Type-ER ceruzát. Kétféle mechanika is van benne a hegytörés megakadályozására. Ha az ember túl erősen nyomja, a ceruza enged, nem a hegy. Pluszban pedig egy nagyon vicces radírmechanika is van benne.
Egyelőre nincs még ilyenem, de amint lehet majd Európában kapni, tuti beszerzek belőle.
Én is így tudom, és nincs konkrét ismeretem a Progresso grafitok előállításáról. Más grafitok esetében egy ideje már szó van polimerek felhasználásáról is. A kaparós, nem szépen és nem egyenletesen írós ceruzák esetében szerintem is az agyaggal, vagy a keverés minőségével lehet a probléma, de pont a Progresso esetén én még nem futottam ilyen problémába. Azoknak nagyon jó a fogása, könnyen siklanak, jól hagynak nyomot maguk után, és ami a legfontosabb, meg lehet tanulni a használatukat úgy, hogy minimálisat kelljen lefaragni belőlük, csak rajzolás közben arra is figyelni kell kicsit, hogy hogyan koptassuk. Ceruza fanoknak a Progresso tömör gyönyör :-)
Másik dolog, amit a csehek nagyon jól csinálnak, az 5,6 mm-es töltőceruzák. Az is egy külön műfaj, amit a közelmúltban fedeztem fel magamnak. Az újkori KaWeCo korai szakaszából vannak elox alumínium Sketchup ceruzáim, amikhez olcsón jutottam hozzá valahol, ahol felhagytak a KaWeCo-val. A mai Sketchup-ok közt vannak olyanok, amik még jobban tetszenek, de azok nem olcsók. Valahogy megfogott a vastag grafit varázsa. (miként a vékonyé is :-))
A Progresso-t mostanában kis csoportos prezentációra (is) használom fehértábla toll vagy filctoll helyett. A 8B-s grafit többek között régi érintkezések, potméterek karbantartására is jó, hiszen tiszta grafitról beszélünk, hozzáadott keményítő vagy hordozó anyag nélkül. Arra kell vigyázni, hogy soha ne essen le, mert egy fa ceruza bele lehet, hogy eltörik, de a Progresso biztos.
A Progresso egy csoda. Több, mint fél évszázada vagyok vele kapcsolatban. A végtelen lehetőségek tárháza, ahol más ceruzában fa van, a Progressoban ott is vagy grafit, vagy pigmentes színes hegy. Semmivel nem lehet akkorákat és olyan egyenleteseket satírozni, ugyanakkor aki ügyesen forgatja, az használat közben hegyet vagy élet is képez rajta. Voltak megkérezhető minőségű Koh-i-Noorok a régi érában, a Progresso mindig jó volt. Eleve nincs kemény Progresso, a grafithoz kevert agyag miatt voltak rosszak az egyéb ceruzáik.
Rotring Tikkyből nekem az első széria tetszett, amiből köznevesült a "rotling" :-)
Annál jobban már csak az tetszett, ami Tikky Special néven futott, és csak "a hűvös tapintású"-nak neveztem. Matt ezüstre eloxált alumínium teste volt, és a grafitvezető cső a grafittal együtt tövig visszacsúszott, ha kellett.
A következő Tikky széria a T jelzésű volt, ez műanyagból készült, és a csőtollak sötétbordó színét kapta. A grafitvezető cső hosszabb volt a korábbiaknál, és valamennyire visszacsúszott, de csak annyira, hogy a csőtollhoz szabott vonalzó vastagságánál még biztosan hosszabb maradjon. A nyomógomb kupakjának tetején szavbányos színkód jelezte a vastagságot.
A következő hűvös tapintású szérián oldalt nyomógomb volt, az egész hegy mechanikát vissza lehetett húzni vele, és kábé egy golyóstollvégnyi lyuk maradt a helyén.
Ezt követően, mikor már sokan gyártottak ilyen mechanikát, rájöttek, hogy az emberek nem csak szerkesztésre, hanem kézírásra is használták a ceruzákat, és a legsérülékenyebb rész, a cső itt értelmét veszti, ha nem szerkesztenek vele, akkor jó oda a kúp is, és ha lehet visszahúzható legyen.
Aztán jött a találkozásom a Cross ceruzákkal, ott ugye nem nyomógomb van, hanem tekerő szerkezet. Abban az volt az újdonság, hogy a visszacsúszó csöves mechanikát hegyestül ki lehetett oldani ellenkező irányú tekeréssel. Kioldott állapotban a szerkezet úgy maradt, és vissza lehetett tolni grafitot-vezetőcsövet együtt vagy külön, majd a release-t visszaengedve megint a szokásosan viselkedett.
Ezt követően találkoztam a számomra legérdekesebb Cross mechanikával, abból csak 0,9 mm-esem van, nem tudom, készítettek-e vékonyat. Ez az, amit propel-repel-expel mechanikának hívnak, nem részletezem, külön téma lenne. Cső nincs, a hegy a szokásosnál hegyesebb-hosszabb Cross kúpból jön ki.
Eztán jött ismeretségem a Faber-Castell TK-Fine 971x sorozattal, ahol x a hegyvastagság, amit a nyomógomb tetején lévő színkód is megerősít. Ez teljesen olyan, mintha merev csövű lenne, íráskor nem is csúszik vissza, és a gomb megnyomásakor sem tudjuk visszatolni a csövet. Külön mozdulatsort igényel a csőnek tövig való visszanyomása, ez a megoldás nem a kézírást szolgálja, hanem azt, hogy szállításkor a cső ne sérülhessen.
A következő érdekes ceruza mechanikám a Kuru-Toga volt, ami íráskor a hegy felemelésével, papírra helyezésével folyamatosan, nagyon apró lépésekben forgatja a grafitot. A reklámfilmben strigulákat húznak derék ifjak, és a hagyományos szerkesztőcerzuát használó fiú arcáról lehervad a mosoly, ahogy egyre vastagabb vonalakat húz a ceruza, miközben ellipszissé kopik a henger alakú grafit. A kislány meg egyre boldogabb, mert a Kuru-Togája mindig éles vonalat húz. Strigulát ritkán húzok, de ha belegondol az ember, hogy milyen a hagyományos japán írás, ez a találmány abszolút létező igényt elégít ki. A mi zsinórírásunk, vagy a vonalhúzás nem sok terepet enged ennek a módusnak.
Miután automata hegyforgatóm már volt, még egy automata előtolásra vágytam, amit a Tollakboltja valami noname formában tudott volna kínálni. Nem ezért nem vettem meg, ismeretlen név is lehet nagyon jó, de akkor még nem kívántam eléggé. Most meg ajándékként megkaptam, egyenesen Barcelonából.
Elnézést a messze nem kimerítő tikky-hegyfajta ismertetésért, ennél sokkal többféle van otthon, a márka-változatokról nem is beszélve, de szerintem itt nagyjából felsoroltam a fő változatokat. Szerintetek szeretem a ceruzákat?
Múltko sultiati-val rendeltünk az Appelboom-ból néhány tintát, és most érkeztek meg.
Én ezeket rendeltem:
- Robert Oster Fire & Ice
- Robert Oster Bondi Blue
- Robert Oster Tranquility
- De Atramentis Mint Turquosise
A Fire & Ice-ot szerintem nem kell bemutatnom de a többiről csináltam képet:
A Tranquility nekem nagyon bejön, a Bondi Blue kicsit simább kék mint amire számítottam, a Mint Turquoise pedig kicsit világosabb de ez is jó. A Google Sheet-re is feltöltöttem őket, ha valakit érdekelnének ezek a jövőben.:)
Elküldtem e-mail-ben. Kicsit macerásan oldották meg, ugyanúgy meg kell venni, mint mindent mást az oldalon, csak ez ingyenes, és ezért nem vonnak le pénzt a számládról.
Adhatok az Azure-ból és a Methol-ból is egy keveset. Majd reklámozhatod azokat is, és ha abból is kapsz majd ajándékba 1-1 üveget, akkor majd megosztjuk azokat.:D
Szuper csomag! A KWZ-k közül az Azure-t és a Menthol-t nem próbáltam, de a többi az szuper!!! Nekem nagy kedvencem a Honey és a Brown Pink. Ezeket egyébként annyira sikerült bereklámoznom Instagram-on és Facebook-on, hogy köszönetképp kaptam tőlük 1-1 üveggel belőlük :D
Igen, ahogy Paco155 is mondta matricára gondoltam. Érdekes, hogy ez a héten a munkahelyemen is előjött.:D
Most hogy mondtad megszagoltam a tintákat, és tényleg érdekes illatuk van.:)
A Phillip Project ötleteket, tanácsokat tartalmaz, hogy lehet naplózó szokást kialakítani, innen lehet letölteni a PDF-et, és itt is fent van az a szöveg ami a papíron:
Két új írószert kaptam ajándékba az elmúlt hétvégén.
Az egyik egy Faber Castell Grip Matic 0.7 ceruza. Sokféle mechanikájú és hegy-megoldású ceruzám van, köztük extrémek is, de ez még hiányzott: automatikus hegy előtolás. Soha nem kell megnyomni a gombot, hogy legyen elég hegy, ahogy fogyasztom, úgy adagolja. A végén a radír megoldás is tetszik: a nyomógomb tekerésével a radír kiemelkedik-besüllyed. Tetszik.
A másik egy Pilot V7 Hi-tecpoint 0.7 patronos műszaki toll. A hegy megoldása a csőtollakra emlékeztet, de a tintát golyó viszi a papírra. Kaptam hozzá patronokat is. Határozott és egyenletes vonalat húz, majdnem olyan a fedése, mint a fekete tusnak.
Szerencsés vagy, a KWZ tinták csodálatosak. Tizenhat mintát rendeltem eddig tőlük, és mind fantasztikus szín. Az Old gold és az Iron gall Turqoise nekem is megvan, kíváncsi leszek a véleményedre.
Ja, és van egy speciális, édeskés illatuk a tintáknak. 😃
Most elérték az 55 ezer dollárt, és így lett egy új stretch goal, mindenki kap egy wrting pad-et (író alátét, nem tudom magyarul hogy hívnák:). De valószínűleg 60 ezer dollárnál is lesz egy új extra. Csak azért írom, hogy ha valaki gondolkodott rajta, de még nem támogatta, lehet hogy ez már meggyőzi.:D
Én már támogattam egy notesz és egy tinta erejéig.:)
Most már csak az a kérdés nekem, hogy melyik színű noteszt kérjem?:D
- KWZ Iron Gall Turquoise (ez a plusz minta a nagyobb csomagokban)
Emellett most egy levonót és egy A5-ös Clairefontaine My.essential noteszt adtak.
Csináltam néhány képet. Kicsit olyan érzésem van mintha a gondolataimat olvasnák, mert mostanában nézegettem a KWZ tintákat, és kb. ezek a színek érdekeltek volna. Noteszből most van elég nekem, de abból is pont olyat kaptam amilyet szeretek (négyzetrácsos, A5-ös, puha fedelű), úgyhogy ennek is örülök.:D
Ettől még érdekes lehet. Én tulajdonképpen azt a kérdést tettem fel, hogy a magyar nyelvben melyek azok a szavak, amelyeket a töltőtollakkal, tintákkal, papírokkal kapcsolatban használhatnánk az angol kifejezések helyett. Pl. Feathering, sheen, ghosting, eyedropper filler, lever filler, stb.
Közben visszakerestem, és nem is ilyen szójegyzékszerű cucc, amire gondoltál, hanem inkább olyasmi, mint az értelmező szótárak szócikkei. Nettó tizenöt darab.
Tavaly napokat töltöttem (inkább heteket XD) azzal, hogy leírásokat, tapasztalatokat böngésztem róluk. Ami biztosabbnak tűnik azok az etsy stb. oldalakon kb. 9 ezerért (+ posta kts) kapható tollak, de ez az összeg elég húzós egy olyan tollért amit leginkább minta kipróbálására használnék én is.
Amiről a legtöbb infó van az a J. Herbin tolla, de erről én túl sok negatív véleményt olvastam semhogy érdekelne.
Tehát marad az aliexpress (mert olcsóbb mint ebay) ahonnan pont most akarok rendelni egy nagyon szépnek tűnő lilát. Nem holnap fog ideérni, de ha megjön beszámolok róla. 5 dollár az ára egyébként.
Magyar elérhetőséget nem találtam, az egyetlen oldal ahol egy üveggel dolgozó művész ilyen tollat is árult azt hiszem 2014-ben volt utoljára frissítve és amikor tavaly írtam neki nem kaptam rá választ. Persze lehet, hogy van aki még árul csak nincs neten, de én nem tudom hol lehetne/kellene keresni őket. :/
Nem bírtam magammal és lefoglaltam egy noteszt és tintát.:D Ha esetleg valakinek még kéne, akkor ha jól tudom upgrade-elni lehet a foglalást, és akkor megoszthatjuk a szállítási költséget.
Én már most tudom mondani hogy a Pelikan M205 Duo tintákból érdekelne 1-1 minta.:). Amúgy tollad is van hozzá, használható a hétköznapokban, vagy csak kuriózum?
Az mitől lehet, hogy a petrol (olajzöld?) tinta nálam nem adja ki ezt a "ragyogás" effektust (sheen)? Feltételezem a papírtól és a tinta mennyiségétől, felvitelétől függhet.
Amúgy van magyar terminológia ezekre az angol nyelven olyan egyszerűen jelzett szavakra, mint például sheen, shade, feed, section, eyedropping, stb.?
Az egy perc igazi tiszteletadás és a zavartalan társalgás leginkább egy olyan vendéglátóhelyen biztosítható, ahol van elkülöníthető hely. Ilyen helyen sem kötelező senkinek a fogyasztás egyébként. A Campona egy nyüzsgő hely, kicsit lepukkant étkezősarokkal, viszont senki nem kérdezi, mit fogyasztunk, meddig maradunk. Ha hozok magammal nedves törlőruhát és néhány kemény táblát, akkor a finom papírok és írószerek sem bánják. Még egy lehetőség lenne valamilyen kultúrház, iskola vagy múzeum, arról is lehet szó, de azzal többet kellene foglalkozni. Mivel nincs róla tudomásom, hogy az írás-rajzolás eszközeinek lenne dedikált múzeuma, vagy akárcsak hivatalos gyűjteménye azon kívül, amit a Kovács műhely magángyűjteményeként láthattak a szerencsések, akár az iparművészeti múzeum, vagy annak bútorokra szakosodott fiókintézménye, a Nagytétényi Kastélymúzeum is releváns lehetne, de ezt még ellenőrizni kellene, hogy mennyire van rá fogadókészség, vasúti megálló és parkolóhely a kastélyban is van.
Most a válaszokból az látszik, hogy a Campona lenne a leggyorsabban és legfájdalommentesebben összehozható helyszín, és ha jól érezzük magunkat, lehetne folytatás. Az is látszik, hogy hét vége lenne a jobb. Mivel a Campona nagy diákturizmus célpont, meg kell sasolni, hogy mikor nem lesz tömve várhatóan, és egy olyan napra időzíteni. Ma este körbekérdezem tanár rokonaimat, és holnap javaslatot teszek egy időpontra, egy hónapon belüli dátumra.
Én is örömmel társulnék! Hétvége nekem is jobban működik. Hatvanból mennék lényegében, szóval nekem a Puskástól minden messze van, de ez már csak ilyen :D
Kheiron óhaja szerint, emlékére és tiszteletére rendezhetnénk egy találkozót. Ha van hozzá kedvetek és időtök, elkezdhetnénk megszervezni. Ha olyan összejövést tartanánk, ahol eszünk-iszunk is egyet, akkor én Budafok régi-új éttermét, a Promontor kertvendéglőt javasolnám. Ahogy a neve sugallja, van kinti hely, de van két elkülöníthető termük-termecskéjük is. Ha nem akarnánk pénzt költeni táplálékra, akkor szóba jöhet a Campona, ahol a család minden tagja talál magának valami érdekeset, van cápás állatkert, csodák palotája, mozi, boltok, önkiszolgáló étkezőhelyek és papírbolt, ahol nem rendelnek Safari XF-es hegyet, mert van nekik.
Aki úgy gondolja, hogy szívesen találkozna, kérem jelezze, azzal együtt, hogy a budafoki vagy a budatétényi helyszínt el tudja-e fogadni (mindkét helyen van tömegközlekedés és ingyenes parkolási lehetőség), vagy ha nem, mit javasolna helyette.
Egyébként a sötétkék tintaszínt máshogy is meg lehet oldani (magyaros kreativitás)
A kifogyott UNI JETSTREAM betét hegyét ki lehet venni és áttenni rendes UNI golyóstollba (pl UNIBALL-SAS golyóstollba). Ez valamivel olcsóbb ( feleannyi a UNI-SAS betét) és kevesebb tinta fogy, mert ez nem hibridtinta.
Tudniillik a JETSREAM hegy és golyó jobb minőségű és több tintát, sűrűbben hordja ki a papírra.
Nézz szét a Blaha Lujza téri MÜLLER-ben (alagsorban vannak az íróeszközök) a Corvin Áruházban , vagy a KÖKI Müllerben
Lehet kapni Schneider 755 XB hibridtintás golyostoll betétet (sötétkék,de picit vastag,hiszen XB), schneider Gelion betetet is. Tovabba kökiben van faber castell,lamy is,de ezek vilagosabb kekek.
Én viszont feladtam a parker jotter hasznalatat, helyette a nyomógombos (nem kupakos) UNIBALL JETSTREAM hibridtintás golyóstollakat használok.
Nagyon sokáig kerestem én is sötétkéken fogó golyóstollat, de náluk találtam meg a számomra ideális SÖTÉTKÉK színt és nagyon könnyű velük írni, hátránya, hogy viszonylag hamar kifogy
(igazi MIDNIGHT BLUE INK színe van, nagyon szép,
hasonlít a 90-es évek közepéig használt golyóstoll tinta színekhez, de mivel gyerek voltam, nem tudom a toll nevét és olyan betétek már sehol nem kaphatok, csak ezek a fako kekek, vagy az ocsmány lilas kekek).
UNI JETSTREAM tollakat Budapesten a PIREX és a KES-PAPÍR üzletekben lehet kapni.
Ebben én is benne vagyok! És ha lehet módosítani a google doc-ot (nem néztem még), akkor beírnám én is, hogy mim van.
Múltkor, mikor Habanero miatt írtam a hűvösvölgyi boltnak, felvetettem nekik is, hogy mi lenne ha ők is árulnának mintát. Azt mondta a hölgy aki válaszolt, hogy megkérdezi (gondolom a tulajt), de nem zárkózott el. Szóval ha esetleg más is írna emailt nekik ezzel kapcsolatban, akkor lehet, hogy még onnan is lehetne mintát beszerezni, ami nem lenne rossz. :)
Én amúgy ebayről szoktam rendelni, a stationeryshop-scotland-től. Most is érkezni fog egy 7 darabos rendelés, remélhetőleg még a pénteken. Őt tudom ajánlani, ha valaki nem ismerné.
Múltkor már felvetettem, hogy csináljunk egy nyilvántartást a jövőbeli rendelésekről. Most csináltam egy ilyet, meg csináltam egy olyan fület is amin rajta van milyen tintáim vannak, és ha beindulna a tintacserélgetés akkor itt vezethetné más is hogy mi van neki.:)
Igen, a nagy doboz kicsit drága, de most még kockáztatok egyet, hátha megint jó extrák lesznek benne.
Amikor tegnap megrendeltem kiderült, hogy 45 dollárig 13,95 dollár a postaköltség, de afölött már 44,95 dollár. VKOrsival rendeltünk volna együtt, de így abszolút nem éri meg.
Van egy olyan csomaguk amiben simán 6 minta van 10 dollárért, ha abból többen rendelnek akkor az érné meg kb. csak együtt, sajnos.
Igen, volt egy sima fekete is ott. Én azon gondolkodtam, de a Heart of Darkness jobban érdekelne (amit nem hoztak), és így sajnos valaki más vette meg.:)
A Herbin "szürke felhője" 90 százalékban fedi az általad belinkelt mintát. Évekkel ezelőtt vettem a néhai Maros utcai boltban, de színének tónusgazdagsága, intenzitása semmit nem kopott azóta.
Nekem nagyon tetszik és ha nem kérte senki én szívesen lecsapnék rá :D
Lehet nekem tényleg furcsa az ízlésem, az Apache Sunsetet se szeretem :D Ami szerintem amúgy azért nincs már fent az oldalon mert eladták az összeset belőle. Ha jól emlékszem sima fekete is volt, de már az sincs fent. De persze javítsatok ki ha tévedek!
Az Apache Sunset nincs fenn a weboldalukon, ha jól látom. Ezek szerint olyan színeket is forgalmaznak, amik ott nincsenek feltüntetve? (Ez jó hír lenne.)
Ezt a rettenetet találtam egyszer. Rubinato. A Pen Habit Gris Ruage kritikája erre is tökéletesen illik, telítetlen, szőrözős, unalmas és értelmezhetetlen. Persze ha valaki kéri, szívesen átadom neki. Az üvege fogott meg, azaz csapott be.
nem tudjuk, hogy mi a helyzet a feketével. Most épp azt beszéltük itt egy kollégával, hogy nekem van acél F hegyem, neki van fekete F hegye és megnézzük, ott mi a helyzet, van-e különség a vastagságukban.
a kék tinta a safari fekete EF, a rózsaszín tinta a nexx acél színű EF
Köszönöm, pont a lentebbi, GvFC-tlen, lila Lamys fotódról jutott eszembe újra megnézni, mi a helyzet Lamy fronton. :) Legutóbb nem láttam az EF-es safarit, de most igen, és a képek alapján elképzelve én is azt "éreztem" kényelmesebbnek. A nexx gumírozása biztos stabil és kényelmes, az ATX krómozott, fémes fogása pár másodpercig csúszós, amíg nem keletkezik egy kis pára az ujjak és a toll között. Mutatós, de nem túl célszerű.
Hogy a fekete hegy vékonyabb, csak egyedi dolog, vagy a fekete finish miatt általában ez lehet a helyzet? Kedvet kaptam a safarihoz, még egy konverter hozzá, és kész. :)
Üdv ismét, úgy néz ki, a Cross ATX-emhez nemigen lesz EF hegy, mert normál kereskedelmi forgalomban már nem beszerezhető, legalábbis ezt mondták Green Papírék, amikor felhívtak kb. egy hét múlva. Ha jól rémlem, a típus gyártása megszűnik, és ezért, de nem figyeltem oda igazán onnantól, hogy tehát tőlük nem lesz. Az igaz, hogy az eu-s Cross oldalakon sem láttam már akkor. Fenébe. Nézegetem a Kaweco Dia 2-t és a Lamy tollakat. Azt szeretném megkérdezni, hogy van-e érdemi különbség az Al-star és a safari között? Pirexnél rendelhetők EF heggyel.
Az igen! Grófi kiszolgálás, és ha jól emlékszem, a válaszidő is különlegesen jó. Örülök, hogy visszakaptad, átéreztem a szétesés hatását.
Ami a cerkákat illeti, régi barátnőmnek adtam nemrég a hosszanti csíkozásúból, ő rengeteget használ ceruzát, hogy mondja meg, van-e különbség a grófi Faber-Castell és a Grip között. Azt mondta, ezzel nagyon jó írni. :-)
Nálam a Herbin Gris Nuage visz mindent a szürke tinták között. Vibráló, tónusgazdag, izgalmas szürkesége ellenére, én inkább színes rajaimhoz használom. A Diamine Graphite elég monoton, unalmas, mint egy 19.sz-i angol átlagregény. A Noodler's Lexingtona jónak tűnik, bár most az utolsó üveg Apache Sunsetet hoztam el a Tollak boltjából. Ilyen elképesztően izgalmas narancssárgával még nem találkoztam.
Diamine Grey-em egyébként nekem is volt, kellemes szürke, és még vékony hegyből is van egy kis shading. Csak azért adtam túl rajta, mert nyomasztó volt szürkével jegyzetelni.
Én nemrég vettem egy Diamine Grey-t, amivel meg vagyok elégedve. Elég sötét, hogy olvasható legyen és szép átmenetes is (jó a shadingje XD). Mondjuk én a Kaweco szürkéjét szeretném majd egyszer kipróbálni, de azt itthon boltban nem láttam még sehol.