Minden amit az újra előtérbe kerülő megújuló energiaforrások eltüzelésére alkalmas készülékekről tudni érdemes, hogyan kell kiválasztani, hol lehet kapni, hogy lehet csinálni
OK!:) Bocs mindenkitől h már megin elvittem a témát más irányba:):):) De ha már itt tartunk pufi után a keverőszelep, hogy alacsonyabb legyen az előremenő hőmérséklete. termosztatikus? vagy motoros?
Normál radiátorokkal is el lehet azért üzemeltetni. Télen is lekondenzál, természetesen nem olyan mértékben mint egy alacsony hőmérsékletű fűtés, de az átmeneti időszakban főleg jól működik. Amikor meg nem kondenzál annyira, akkor működik turbósként.
Kis pufferral és keverőszeleppel nekem működik a vegyes is, de mondjuk ezek szerintem alapok ma már egy fűtési rendszerben.
De nézd azt is hogy a kondenzációs alacsony hőmérsékleten megy. Akkor a legjobb a hatásfoka, ha a visszatérő 20-30 fok körül van. Tehát inkább felületfűtésre(padló, fal) a megfelelő. Vagy baromi nagy radiátorok, és akkor már nem is igazán tehetsz vegyst a rendszeredbe, csak nagy pufival meg keverő szeleppel hacsak nem akarsz szaunázni.
Hello! Igaz nem nekem címezted:) Fogyasztási szempontbol nem tudom mijen. De hogy miért jó ha turbós? Például nem b@xogat a gázszolgáltató, hogy rakjál föl légbeeresztő szelepet, mert a turbós ugye kintről szedi a levegőt, ergo zárt égésterű. Nálunk a konyhában van egy 7 kw-os átfolyós vízmelegítő, meg a tűzhely. Na most ugye a konvektorok leszerelése, csőleszerelés hálózat módosításnak számít, amihez engedély kell. És így a kibaxot vízmelegítő miatt 3(!!!) légbeeresztő kéne, oszt nem is használjuk. A konyha meg a rossz nyílászárók, és a páraelszívó miatt egyébként is "huzatos" még erre 3 luk!!..... Így inkább mennie kell a vízmelegítőnek. De még így is kell egy légbeeresztő a tűzhely miatt. Ergo aki meleget is akar, meg kaját is, vagy megy étterembe, vagy rakat villanytűzhelyt, vagy pedig főz az udvaron.... (tudom nem a témához kapcsolódik, csak gondoltam jó ha ilyeneket is hall aki átszeretné alakítani a fűtésrendszerét. csak mert én erre még álmomban se gondoltam volna erre) Üdv:Tomi
Jaja! Elég oda a 3 tag.:) csak én arra céloztam nem a rendszer víztartalmára kell a kazánt méretezni:):) Apropó! hamár a víznél tartunk nincs csőkígyó a bojleredbe? Mert az is egy fogyasztó lenne, és akkor se kéne annyira folytani a tüzet. Udvarod van elég nagy???? Mert akár oda is rakhatod a pufit, csak minimum 30-40 centi szigetelés kell rá, meg valamiféle fagyvédelem. Itt a fórumon csinálta ezt egyik "kollega" :):):) Üdv:Tomi
ez egy kompresszoros nyomástartó tartály volt (8 bar). Leszereltem alóla a kompresszort, kiszedtem a bőr zsákot, került rá pár csonk, a lábak le lettek rövidítve és ennyi. Sajnos jelenleg csak ez fért be a pinceajtón, de anyagilag is jó megoldás volt (amúgy 500 Ft-ot fizettem érte :) ).
De itt már többször is elhangzott, hogy sokan találtak vastelepen kidobott, jó állapotú tartályt, körül kell csak nézni párszor.
Nekem a "hosszú" kazán nem kátrányosodik, nem pazarol (legalábbis nekem nem tűnt fel), kéménynek sincs baja. Hogy tönkre menne? Mitől is?
Lehet nálam valami baj van? Nincs ellenvetés, miért is lenne? Hisz ez csak egy fórum, néhányan kérik mások véleményét, megint másikok elmondják a maguk álláspontját, mint Te is.
Nincs olyan szigetelés, amin ne lehetne javítani. Amúgy azért vettem vegyes kazánt, mert rohadt drága a gáz. Van turbo gázkazánom is egy nagy szar. Igaz h. rövidre kell vágni a fát, de a "hosszú" kazán kátrányosodik, pazarol, tönkrevágja a kéményt és idővel ő maga is tönkremegy. Egyéb ellenvetés?
és a mennyezetszigetellés?hogy állsz vele,olvastam hogy azon 30% a veszteség,ha kevés van gyúrjál inkább arra. sajnos az alternatív fűtési módok energiahordozói elég terjedelmesek,raktározni kell,még a szenet is szárítani kellene. -kis helyigényű a gáz (csövön gyün) -hőszivattyú,???? jelenlegi árakkal a megtérülése a végtelenben van, -napkollektor fűtés rásegítésre sok kell, és puffernek hely? (és ha nem süt a nap) -gázmotor ,termelsz hőt ,a fölös áramot megpróbálod eladni a helyi szolgáltatónak(nem javaslom,nagyon macerás) a beruházás millión felül van az alsó háromnál. mivel nincs helyed végy egy JÓ gázkazánt ( turbósat) és keveset fog fogyasztani,és inkább növeld a szigetelést,mert csak szenvedni fogsz a helyhiánnyal ,a kazánnal.
OK, igazad van, de éppen te számoltad ki, hogy a házunk hőigénye kb. 13,5 kW. Egy 3 tagos Viadrus azért megfele ennek, nem? A hőszigetelése sztem elég jó, nem volt gond télen sem, most pedig bent fázni lehet, miközben kint 33 C ° van, mert mint írtam 50 centi vályogfala van és szigetelt nyílászárók. Üdv: Robi
Hello Robi9111! Nem a 100 liter vizet kell fűtened, hanem a házat!:) A víz csak a "futárod", aki viszi a hőt a kazántól a szobákig, és ott a radiátoron keresztül leadja. Lehet ugyanazt a házat fűteni öntvény radaiátorokkal, 3 collosos csövekkel gravi redszerbe 300 liter vízzel, meg lehet 22 milis gerincvezeték, 15-ös leágazásokkal, új kisvíztartalmú radiátorokkal 100 lter vízzel. A hőigény úgy is ugyanakkora. (föltéve h az ürge a fűtésrendszer csere közbe nem szigetelte le a házat):):):):):):):) Üdv:Tomi
Heló mindenkinek! Épp egy másik fórumot böngésztem, amikor találtam egy kazán nevet. Ez valami elgázosító de mégse ..... http://www.google.hu/imgres?imgurl=http://www.planetenergy.co.uk/bioenergy_files/FKU%2520cut%2520section.jpg&imgrefurl=http://www.planetenergy.co.uk/bioenergy.html&usg=__IxluIsgLPtkMNcXypA3ZNGNPtI0=&h=381&w=329&sz=25&hl=hu&start=20&um=1&itbs=1&tbnid=yHg3vZGeYzIMaM:&tbnh=123&tbnw=106&prev=/images%3Fq%3DWindhager%2BFKU%26start%3D18%26um%3D1%26hl%3Dhu%26client%3Dfirefox-a%26sa%3DN%26channel%3Ds%26rls%3Dorg.mozilla:hu:official%26ndsp%3D18%26tbs%3Disch:1 Na ez jó hosszú lett:):):):):) vagy ha sikerül, itt a link:)vagy ha sikerül, itt a link:) Üdv:Tomi
Lehet, hogy igaza van, de ha csak józan paraszti ésszel gondolokdunk: a rendszerben van 100 l víz. Azt nem lehet felfűteni nagy hidegben egy 3 tagos kazánnal? A pufferről annyi, hogy amikor a szerelő előadta, mennyibe is fájna, inkább lemondtam róla. Ráadásul nincs hova tennem egy bazi nagy tartályt.
Hello! A nagytudásuak azt mondják, hogy a zárt rendszerbe, ami nekem is van, csak öntöttvas kazán jó a nyomás miatt. A szivattyú állandóan ment, mert a termosztát beszart ezért kiiktattam. A kárány azért csak csorgott.
Hali. Ha a felső nyílást ki is nyitom, akkor sincs elegendő levegő az égéshez. Nagyon ritkán lehetet teljes gőzzel járatni a kazánt. A fa változó nedvességtartalmú volt, a teljesen száraztól a félszárazon át a havasig. Nem tudok teljesen optimális feltételeket teremteni. Így is az egész év a favágásról az előkészítésről szól. :-( Kénytelen vagyok elzárni mindent, különben nagyon felmegy a hőmérséklet. Ma beszéltem a fűtésszerelővel, azt mondja el tudja adni az én kazánomat és vegyek helyette egy négytagosat. Csak én attól tartok, hogy még az is nagy lesz. Még az is 2í kW-os. Szívenóm szerint egy három tagosat vennék, de most megint elbizonytalanodtam. Ja azt is mondta, hogy bármilyet veszek így is úgy is kátrányosodni fog. Na erre varrjatok gombot.
hali. ha lezár az alsó huzatszabályzó hőfok miatt ,a kazánban lévő fagáz honnan kap az égéshez levegőt?A másodlagos levegő az ajtón lévő lyukon kellene szabályozni,lezárni csak a fa leégése után mert a fagázok nem tudnak elégni és a tüzellőanyag "felét "kiengeded a kéményen. aztán a fa víztartalma?? mennyire volt száraz a fa, -frissen vágott 1 hetes 50% a fűtőértéke 2 kw/kg -1 nyár után talán eléri a 20-25% ot -2nyár lehet légszáraznak mondani 15-20 -az elméletileg száraz fa( ami nincs) fűtőértéke 4,5 kw/kg ami kismértékben függ a fafajtától. A száradási sebessége függ a mérettől (mennyire apró,kéreg van-e rajta?) -és itt jön a másik fontos a kazán tudod -e az égést szabályozni úgy ,hogy a fejlődő gáz kis teljesitményen is kapjon megfelelő mennyiségű levegőt?ha a huzatszabályzó lezár a másodlagossnak adni kell levegőt akkor is mert az éghető gázok mennek ki a kéményen,és itt jön a fütési rendszered ha már ezt a kis teljesítményt (amikor már mindent elzársz) sem tudja fogadni a kátrányosodás. úgyhogy sok buktatója van a fafűtésnek.
Heló! Nálam is csak idővezérlést fog ellátni,épp ezért gondoltam arra is hogy vaterán veszek egyet. 1db 1800 KW körüli törölközőszárítós a fürdőben :-):-) :D Mekkora a te fürdőszobád?????:D:D:D:):):):) (az előbbi hsz nem jelent semmit, csak itt nem akartak részegen dölöngélni a bötűk rögtön):) Üdv:Tomi