én győr mellett lakok Bezin, meglátom mennyi tojás lesz,mert csak 1 párom van és pluszba 1 amiről én ugy gondolom hogy gúnár, de miután nem értek hozzá igy nem tudom megállapitani róla :D meg kell várnom hogy tojik e majd vagy nem, de ha gúnár lesz azt nem tartom meg,megy eladásra.Az tavaly júliusi kelésű.esetleg készítek a drágáról közeli fotót holnap és felrakom,mert amiket felraktam azon nem annyira látszik sajna
Olyan problémám van, hogy cserélni szeretnék libát valakivel, mert 2 gúnárom van, és mindig leverik egymást a tojóról. Ezek tavalyi libák, de már szépen pároznának, csak mindig virsliparti van náluk, és az egyik gúnár helyett szeretnék egy tojót. ha valakinek Hajdú biharban hasonló gondja van irjon már vissza.
A liba először kitojja magát, aztán kezd el kotlani. Mondhatjuk azt is, hogy sajnos, mivel a libatojások nem sokáig tarthatóak el.
Ha valaki kotlásra akarja bírni, akkor elsősorban külön helyet biztosítson neki, aztán az legyen nyugodt, félsötét, a kotlóhely bejárata ha megoldható szűk. A fészekből a pehelytollakat, és kihullott tollakat semmiképp nem szabad összeszedni, mivel ezek látványa megindítja a kotlást. Én tavaly nem akartam h megüljenek, egy ideig szedegettem is a pehelytollat, aztán meguntam, és 5 tojóból 5 tojó ült meg. Sajnos egy helyen, ezért minden tojás befulladt, mert nem volt szellőztetve a tojás rendesen... Ezért is kell magába ültetni.
A némakacsa ha ilyenkor tojik, még nem biztos hogy jó tojást is tojik. Nekem tavaly tojtak az öregek párat, de egyik sem volt jó. Persze lehet másnak jó lesz, de számolni kell arra is, hogy a kiskacsákat tudod-e tenni valahova ilyen hidegbe.
Ha elveszed a tojásokat alóla, nem fog megkotlani, hanem ciklusokba fog tojni. 1 ciklus kb 5-8 tojásból áll, aztán pihenő. Ez kacsánként eltérő, meg függ a takarmányozástól is. A pihenő ideje is változó naponkénti eltérés lehetséges.
A pulyka mint tudjuk kiváló kotló, a libatojást is kikelteti, ha a liba nem ül meg, akkor lehet azzal is keltetni. Persze pulyka alatt a liba és kacsatojást nem árt langyos vízzel permetezni, mikor leszáll a pulyka.
A magyarkacsa erősen szelektálva lett, hogy ne üljön meg. Talán a tarka magyarkaca megül, a fehér 99% hogy nem. Esetleg prolaktin hormonkezeléssel lehet próbálkozni.
És a kotláshoz még annyit, hogy a géppel keltetett és kotlóssal keltetett jószág közt nincs különbség, ha egy fajta/egyed hajlamos a kotlásra, akkor is megkotlik, ha géppel ha kotlóval kelteted.
A gyöngytyúkról csak a saját tapasztalataim mondanám el, nekem volt egy idős tojóm, az megkotlott. Ismerősömenk is kotlott már meg, és kb 10 csirkét keltetett ki. Ha elbújva tud megülni, akkor megül.
Gyuri1027:
A legbiztosabb, ha pulykával kelteted azon állatokat, amelyek nehezen ülnek meg. A liba sok helyen korán kezd tojni, de nem fog megkotalni egyből. A tojások keltethetősége meg rohamosan csökken.
(ha egy tyúk pl eltojik valahova az sem 14nap alatt tojja le a 21 tojást mire rákotlik) ;)
én az első 3-4 tojást mindíg eldobom(hátha még nem annyira fias) ez saját begyöpösödöttségem XD
az én kacsáim egész télen tojtak, most is... mindig egy 5-8tojit hagyok a fészekbe amit aztán ök szépen be ist takargatnak szalmával... ha olyan zárt a helyed és cug- mentes akk talán nemfázik meg:)
Tényleg :) valaki nekem is leírhatná hogyan ültessem majd meg a libáimat:)
van pulykám, pávám, gyöngyös, bütykös, bóbitás kacsa... nade majd ezeket hogyan ültetem meg? mind egy ugyan azon helyre tojik, vannak kissebb nagyobb fészkek... oda potyogatnak.
eddig mindíg tyúkkal keltettem a kacsákat is, mert a magyarkacsák valahogy nálam sose ültek meg normálisan mindíg kiugráltak a fészekről!
libám, pávám, pulykám tavaj nyáron lett... idén prőbálkozom!!!
a libák nem tudom hogy kotlanak majd el meg ha korán potyogatnak ptthaggyam e majd a fészekbe?!?!
pulykát is direkt csak keltetni vettem! (biokeltető) XD
meddig tojik a kacsa, ha elveszem a tojasokat? es minden nap tojik? mert nekem ez a 6. tojasom huzamban... hogy milyen hideget nem bir mar ki a kacsatojas ha ott hagyom neki, majd hogy rauljon? jahh es meddig tarolhato keltetes szempontjabol a tojas?
Hát ez olyan mint az itáliai,mert ilyen keverék tyúkocskáim is vannak,csak talán annál oválisabb. A két vége kicsit csúcsosabb,mint amit eddig a tyúkok tojtak. Háááát,most majd figyelgetem, mert színre ezek is világosak.
Az itáliai tojása hasonlít alakra a kacsához, csak nem átlátszó annyira, meg rövidebb.
A vadkacsa és a házikacsa tojás között sok különbség nincs. Kisebb/fiatalabb kacsa kisebbet tojik, az idősebb nagyobbat. Van amelyik vadkacsa zöldet, valamelyik fehéres-vajszínüt tojik.
Azt szeretném megkérdezni, hogy hogyan néz ki egy vadkacsa tojás ??? Tegnap este a vadkacsa tojók és a gácsér a fehér kacsák óljába mentek be. Gondoltam elférnek ,azok már csak hárman vannak :-) Reggel találtam három tojást ,az egyik nem kétséges ,a fehér kacsák közül tojta valamelyik. Hatalmas . Kettő viszont sokkal kisebb és oválisabb alakja van. Vagy tegnap nem vettem észre (pedig benéztem) ami majdhogynem kizárt,és tyúkocskák mentek be tojni. Bááár,ilyen formájú tyúktojást eddig még nem találtam. :-)
Köszönöm megnyugtattál,másik helyen azt irták igaz csak viccelődésből hogy márton napi libasültnek elmegy,nekem párban volt 10ezer,a 3. pedig saját keltetés tavlyról,de ő lehet hogy gúnár, ha az akkor megy piacra.A kínaira tippeltem én de nem voltam biztos benne, valahol láttam vagy olvastam hogy ezeket hattyúlibáknak is nevezik.
kedves Mazsyné:) jókérdés hogy milyen bütykösök de gyönyörüek! :)
a bütykösöknek ha jóltudom 16alfajuk van de én csak úgy külömböztetek hogy:
van eggyszer a
-kecsesebb fajta aminek nincs szakálla(kínai bütykös)
nagyobb testü szakállal! (afrikai)
meg van a sima bütykös ami vagy szakállas vagy annélküli...
nekem szakállasak éppen hogy van egy kis galamb tojásnyi bütykük(a tojóknak) és nem nagyobbak testre mint egy nagy kakas...vagy mint egy kacsa... csak a nyakuk hosszú!
nekem pont ezek tetszenek amik neked vannak:) nincs szakáll és nagy bütykük van:) nekem valahogy nemjön be a szakáll:/
de nem cserélem el már énsem az enyémeket, túlságossan szívemhez nőttek... 3000ft ért vettem őket :)
persze kikeltem őket,meg kapok is a faluból azt a sima szürke liba tojást is, nem tudom a fajta nevét nem értek hozzá,talán magyar szürke liba...olyan inkább piros a csőre,na mindegy,igen én csak a hús miatt keltetem és nevelem, nekem arany árban van a disznó hús megvásárlása ennyi gyerek mellett.Még igy is ha valami állatot szeretnék venni vagy tojást máshonnan kell elvennem pénzt ,főleg igy, hogy kezdhetem előről az egész állományom újra termelni,mert tavaly mindent elloptak.Szóval ez van,idén felszerelkezünk biztonsági dolgokal,és megpróbálok mindent a lehető leg olcsobban vagy cserélve vagy ingyen beszerezni, aztán meglátom mi lesz.Így is rengeteg segítséget kapok a forumról,tanulás szempontjából is és állat szempontjából is.Amugy nem bántottál meg, érezhető volt a viccelődés az írásodban,10 ezeret fizettem a 2 bütykösért tavaly