Minden amit az újra előtérbe kerülő megújuló energiaforrások eltüzelésére alkalmas készülékekről tudni érdemes, hogyan kell kiválasztani, hol lehet kapni, hogy lehet csinálni
Idő közbe mint mindig újabb kérdéseim születtek. Kazán viszatérő hőmérsékletét úgy nem lehetne emelni, hogy szivattyú után behegesztek egy mondjuk negyed colos csövet az előremenőbe, és azt pl 45 fokos szögben a visszatérőbe? összekötöm őket. működne?? (a kép nem megy fel :(:(:( )
Biztos volt róla szó már de nem találtam a visszaolvasásom során.
Szünetmentes tápot szeretnék a keringető szivattyúhoz. Milyen megoldást ajánlatok hogy kb. 2 órát menjen még a szivattyú ármszünet esetén? Sima számítógépes vagy valami speciális kell? Külső nagyobb akksit alkalmaztok?
2"-os előremenőmre nem jó mivel a hő a kazánban keletkezik ott is kell a hűtés.ha gyárilag nincs benne nem biztos hogy beke is tudod rakni utólag.értem azért mert nincs a víztérben elég hely a höcsinek ( egy karima felheggesztése megoldaná a berakást )
akkor úgy mondom,hogy akarattal se tudj kárt tenni a rendszerben,de akkor még beépítenék egy autómata töltőszelepet aminek a vizét előmelegítve ereszteném a kazánba és akkor már kisebb a kazán károsodásának a veszélye . a biztonsági höcsi a solitec kazánhoz kb ilyen szintű a kisebbekhez 6 tagig alig látszik ki a előremenő csonkból,6 tag felett kinyúlik vagy 30-35 cm.és nem csőspirál hanem hosszanti irányba van visszaforgatva a cső( nehéz megfogalmazni ,inkább tennék fel képet,vagy a használatijában meg kell nézni , itt próbáljatok keresni a készülék leírás ,használatiban, http://www.futesuzlethaz.hu/vasarlasvegyestuz.php ,) a ferolliét képtelen voltam megcsinálni olyan kis ívben kellett volna hajtani a csövet.
Tehát pl 10cm átmérőjű vascső, olyan hosszú amibe be tudom tekerni a 4-5 méter rézcsövet,eez szépen lehegeszt, termo szelep két végére a 2"-os cső és kész is! Akkor ezt gyárilag miért adják annyiért amennyiért??
Akkor ha jól értelmezem ez és t.zsolti hsz-e alapján az is tökéletes biztonsági höcsi ha 4-5m 10-es rézcsövet terek a 2"-os előremenőmre+a termo szelep ami 100 foknál nyit?? Vagy ha a kazán tetejére teszek egy csőkígyót, mint a faelgázosítóknál van?
"Lehetséges ez valami trükkel," Igen,lehetséges:el lehet fagyasztani a csövet,de levegő ígyis-úgyis kerül a rendszerbe. A leeresztett vizet összegyűjtheted,és szépen vissza lehet nyomni a rendszerbe egy búvárszivattyúval.szereléshez olyan fűtésszerelőt keress,aki tud hegeszteni.
-az ajtó nagy ,majdnem az egéssz eleje nyílik ,( kb300*300 ) de ha kell megnézem a gépkönyvet. -a tűztérajtón is van levegőbeeresztő nyílás ( másodlagos lev.)de csak kézzel szabályozható. -ja igen öntöttvas,ezért a 6 tag 350kg (nekem vinyiszto orosz ö.v. van,hát amit az kibírt,fűtöttem lengyel lánggal ( 6000kcal )nagyon poros volt,vagy inkább por, a kémény nem húzta át hát kapott ventilátort ,durva dolog. viszont lecserélném mert a hatásfoka az >50% ,álló tűztér a láng felcsap a tagok között és már fordul is a kéménybe ) -lyukadás? hát inkább tagcsere,de talán jobban jársz ha megveszed alkatrésznek a legkisebb azt hiszem 4 tagosat ,mert amúgy horror ára van. -biztonsági hőcserélő,ha szerelteted nem hiszem hogy épp eszű szerelő beszerelné neked hőcserélő nélkül. ha magadnak csinálod az más,de tegyél bele,ne számits arra,hogy mindig hozzáértő fogja kezelni,tehát "bolondbiztosra "kell törekedni és nyugodtan fogsz aludni. A solitec pluss hőcserélőre 80000 árajánlatot kaptam és nem biztos ,hogy beszerezhető,ezért legyártottam az alapján ami a kezelési utasításban lévő fényképen volt. Levágtam a 6/4-es előremenő csonkot és kapott 2"-osat, ebbe kerűlt a hőcsi bekötése ami 10-es rézcső meg pár könyök:stb. a gyári sem több ennél a méretnél kb 3m cső. én még vettem egy szünetmentest mert nem én fogom kezelni hanem az anyám ( "bolondbiztos"). a biztonsági hűtőkör a termikus szeleppel működik áramszünet ,szivattyúhiba esetén is mert segédenergia nélküli -zárt rendszernél hogy tudod a keletkező hőt elvezetni? autómata töltö szeleppel?tök jó ha kazánrepesztésre törekedsz,tán még a lemezkazán is elrepedne nemhogy az ő.v. sok sikert a kazánvásárláshoz,ja úgy lett a solitec,hogy először vettem egy nyugati bontottat ami később kiderült hogy lyukas( a 120000 meg ugrott) TEHÁT tessék csak használt kazánt venni,ne csak én szívjak,
Lehet elzáró (bár nem szerencsés) ha előtte van a biztonsági hőcserélő, és előtte van mondjuk még egy lefúvó szelep (meg a kazán visszatérő ágában is van egy).
a felszálló ágban van elzáró csapom na erre azt olvastam szigorúan tilos!!! mert mi van ha elfelejted megnyitni begyújtás előtt????? akkor már a egy biztonsági hőcserélő se biztos hogy segít....
Ezt tudom tanúsítani.:( Egy kazán ára. De ha már itt tartunk el tudnád magyarázni h hogyan is építik ezt a cuccot be egy kazánba?? Igazán érdekelne. Üdv:Tomi
Amatőrként kérdeznék, úgyhogy lehet, hogy nem is jó helyen járok.
Van egy kb. 25 éves fűtésrendszer itthon: a pincében van egy ÉTI gázkazán és egy Monor Mezőgép szénkazán, párhuzamosan kötve. A legutóbbi szezon óta a szénkazán elkezdett izzadni, szivárog belőle a víz. Igazság szerint nem tudom, hogy lemez-, vagy öntöttvas-kazánról van szó, mindenesetre egyértelmű, hogy kezd kilyukadni több helyen. Le szeretném cserélni még a következő tél előtt időben, hogy biztosan rendben legyen minden. Miután csak a felszálló ágban van elzáró csapom, a visszafolyóban nincs, a kazán kivétele nyilván együtt jár a víz leeresztésével a teljes rendszerből, ezt viszont szeretném elkerülni, mert nem akarom, hogy levegő kerüljön a radiátorok belsejébe. Lehetséges ez valami trükkel, vagy törődjek bele, hogy mindenképp le kell engedni? Emellett megkérdezném még, hogy milyen kazánt ajánlanátok a helyére, amit elsősorban fával, másodsorban szénnel használnánk.
Ha be lesz téve az új kazán, szeretnék a visszatérő ágba is tenni egy elzárót, ezt ugye egy szaki hamar meg tudja oldani? Milyen szakembert kell keresni ezügyben? Sima víz- és gázszerelő meg tud ilyet oldani? Régi, gravitációs rendszerről van szó, a kazánok környékén 60-as csövekkel.
Hello! Öntöttvas javításhoz néz vissza a 6. oldal környékére. A hűtő hőcserélő meg biztos nem árt csak az ára....de megtérül az első alkalommal, ahogy kivédi a kazánrobbanást. Üdv:Tomi
Köszi szépen a választ. A Solitech kazán is érdekes lehet, az ajtóméretet nem találom, de elég nagynak néz ki.
Az öregnél a 170-ben az is benne van, hogy leviszi a pincébe és a helyére állítja. Ami nálam megér egy 10-est. Ez attól füg, hogy a fundamenta elfogadja-e a magánemberek közti adás-vételt. Ha nem akkor plusz áfa, ami már jelentősen drágább. Az öreg a következőket adja pluszba a 250 ezresben: - hőérzékelő szivattyú vezérléshez - 6-os lemezből a tűztér - alsó szigetelés - hűtő hőcserélő a 95 fokos víznél valahogy visszahűti vezetékes vízzel - levegő vezérlő alsó-felső (ezzel éri el a fagázosítást)
A Solitech ha jól látom öntöttvas. Az öntöttvasat, ha kilukad, akkor nem lehet hegeszteni, javítani? Vagy ez kevésbé lukadós? A zárt rendszerekhez tényleg ennyire fontos a "hűtő hőcserélő"?
kazánválasztás? én vettem egy solitec pluss 6 tagosat 160e-ért a magyaro.forgalmazótól (citygas) de most láttam a metróban is ennyiért. de még nem próbáltam ki,
hangjából ítélve <60 éves ,tervezőmérnök lehet, de aazt is elmondta ,hogy tud 85%? csak felső égetéssel, tehát ha megrakod és leégett parázs ki fa berak parázs rá. vagy simán rárakva 70% körülit vallott be. felső égetést sok kazánnál meg lehet oldani,csak az alsó légnyílás helyett a tüzelőajtón kell kiképezni légbevezető nyílást. persze ahhoz ,hogy felülről égjen száraz fa kell,és mivel nem alulról ég nem akar az egész töltet lángrakapni, tudsz kellő mennyiségü levegőt hozzáadni az égéshez. A fa 80%-ban gáz formájában ég el.
Beszéltem a Lingoterm gyártójával. Az általam választott kazán 170 ezer + áfa. De ebben nincs légszabályzó, csak 5mm-es a fűtőtér lemeze + valami biztosító sincs benne, ami védi a kazánt a 95 fok fölé melegedéstől. Viszont amiben ezek benne vannak az 250 ezer + áfa.
A 6mm-es lemezt + 10-ért, plusz, ha jól emlékszem a légszabályzót is ilyen áron rakná be. Azt mondta, hogy a hatásfoka 85%-os amúgy a kazánnak. A 95 fokos védelmet a mostani kazánom sem tartalmazza. Megér ez még ennyit? A 10 év alatt mióta használom a régi kazánt 1x melegítette fel a feleségem 120 fokosra a vizet. Ez még az első években volt valamikor.
beszélj a tulajjal,ha van egy kis rálátásod a témára el tudtok csevegni vagy 1/2-órát a tüzelésről ,biztos fog ujjat mondani. azt a hőcserélős tartályt megcsináltam 200l-es villanyb-ből,de nem mindenkinek van lehetőssége rá. nézegettem én is jó az ára.
Egy kis tanácsot szeretnék kérni. Most vagyok kazáncsere előtt. Egyelőre a Lignoterm kazánnal szemezgetek: http://dspellet.eu/dspellet/faelgazosito.htm http://www.expressz.hu/haztartasi-gep/f ... -21416917/
Illetve egy másik kazánt is nézegetek: http://webshop.szatmari.hu/oscommerce/p ... ucts_id=45
Erről szeretném télen megoldani a meleg vizet is. Ehhez a Szatmárinál van most akciósan 32 ezerért 100 literes bojler.
Nekünk is ekkora alapterület kb. 3 m belmag. A kazán 25 kW - igaz nincs puffer - de jóval kisebb is elég lenne, mert túlméretes, annak minden tünetével megáldva.