Ez az oldal inkább turistacsalogató, de van néhány érdekes vulkános kép. A Bajkál tó közelében fekvő vulkáncsoport ugyan a leírás szerint kialudt, de ránézésre nem tűnik réginek. És Szibéria közepén járunk.
'During the eruption, the town of Tomboro on the west side of Sumbawa had been "overflowed by the sea, which encroached upon the shore so that water remained permanently 18 feet deep in places where there was land before." '
Ha jól értelmezem, számottevő terület süllyedt mélyebbre, ez lehetett hirtelen zökkenés is. A piroklaszt ár feltehetően a kitörési felhő összeroskadásából eredt, ami nem lökésszerűen történik.
A jelenet annyira valószínűtlennek tűnik, hogy többedszeri megtekintés után rákerestem a Youtube-on. A tippem a vulkánra egyez (bár elírták), de változatlanul nem értem a felvételt. Ilyen helyeken hővédő maskarában és gázmaszkban szoktak tartózkodni.
A Villarica csúcsrégiója masszívan havas. Ez a teflonpofa meg rövidujjú pólóban és halászgatyában hány fittyet mindenféle kénes gázra, és a hősugarak is csak a mályvacukrát olvasztgatják. Olyan részlet véletlenül sem került a videóra, amiről felismerném, de talán a Marum (Ambrym).
A hegy és a hiány kisebb. A legmagasabb maradvány 1731 m, az egész hegy nem volt meg 4000. A kráter is kisebb. Viszont ez elég jól megmagyarázza, miért néz ki ilyen szabálytalanul. A keményebb, lávából álló részek álltak ellen jobban a nagy kitörés rombolásának.
Panorama Gunung Kelud dari arah selatan, diambil dari dalam rangkaian kereta api menjelang stasiun Blitar pada 6 Agustus 2013 silam. Garis titik-titik merupakan perkiraan bentuk Gunung Kelud purba sebelum tubuhnya rusak menyusul letusan lateral lebih dari 100.000 tahun silam. Sb = kubah lava Sumbing, Kd = kubah lava Kelud. Sumber: Sudibyo, 2013.
Azoknak a kedvéért, akik vulkánrajongók, de hiányosságaik vannak a bahasa indonesia megértésében, egy fordítógép ezt ordította erről:
Panorama Kelud délről, a sorozatból vett előtt a vasútállomástól a 6 augusztus 2013 Blitar ezelőtt. A szaggatott vonal a hozzávetőleges alakja előtt ősi Kelud sérült következő oldalsó kitörés több mint 100.000 évvel ezelőtt. SB = láva kupola Chippy, Kd = Kelud láva kupola. Forrás: Sudibyo, 2013.
Taupo néven mintha a Tongariro lenne. Nekem az böki a szemem, hogy a Batokot összekeverték a Baturral, meg a különleges felhős képről eddig úgy tudtam, hogy Fuji, ők meg Demavend néven szerepeltetik.
Milyen érdekes, hogy a hawai track ahol a tengerbe ért pont egy törés van az óceáni árokban. Fura lenne, ha nem volna itt valami összefüggéss.
A másik meg az, hogy a track annyira egyértelműen szibériába mutat, hogy nem is értem,hogy lehet valaki olyan hülye, hogy a Berenberghez köti a Szibériai hotspot mai helyét.
Érdekes lett, de legalább szereztem ilyen tapasztalatot is a fórum működéséről. Első kattintásra a szokott kis ablak jön be, aztán arról tovább az eredeti.