Minden amit az újra előtérbe kerülő megújuló energiaforrások eltüzelésére alkalmas készülékekről tudni érdemes, hogyan kell kiválasztani, hol lehet kapni, hogy lehet csinálni
akkor próbálom:) Amiket te betettél bekötéseket,azzal az a probléma, hogy ott a kazánból egyből a radiátorokra megy meleg víz (mivel a pufi egy T csonkkal van a rendszerben). Adott esetben a kazán felmehet 95 fok fölé is,ezt meg nem bírná az ötrétegű cső. (tudom biztonsági höcsi ) Nekem ezért egy olyan bekötési rajz kéne, ahol nem 2 csonkot használnak a pufiról, hanem mind a 4-et. Tehát mondjuk "bal oldalon" kötöm be a kazánt(fönt előre menő, lent visszatérő), "jobb oldalon" meg a radiátorokat. A radiátor kör lesz 5 rétegű csővel, puffer és kazán közt meg vascsővel. Így először a puffert fűtöm,és abból lesz kivéve a hő, de rétegződés miatt ennél a módszernél se lesz sokkal alacsonyabb hőmérsékletű a radiátor köri víz, mint a kazán köri, ezért kell oda még az a keverő szelep radiátor oldalra. (egyébként azt még hozzá teszem nem vagyok egy kimondottan egyszerű eset) Így érthető???
lesz:) az egész rendszer azzal lesz csinálva, kivéve pufi-kazán. Az meg vassal. (valamiért az a gyanúm a szerelő qurvára örül majd neki, tuti 22-es rézel akarja mjd összekötni:) ) És az 5 rétegőű meg csak 95 fokot bír, így nem mehet direktbe a kazánra, hanem csak pufi után keverő szeleppel. (elképzelésem szerint 75-80 fokon meg majd a rendszer)
Hello t.zsolti! Nagyon köszönöm a választ, így végre egyértelműen megértettem mire is gondoltál:):) Az egyik "linkben" amit betettél,az esbe keverő szelepekről, nekem akor inkább vtc 531 kéne nem?? "az első (termikus szelep) biztonsági berendezés, a második( bekeverő szelep ) üzemi berendezés" ezt esetleg még kicsit bővebben? amiket néztem rajzokat, egyikbe se volt 2 keverőszelep kazán körön.
joevagyok68-nak is köszönöm a rajzokat! (sajnos nekem 5 rétegű cső miatt egyik se jó:(:( ) majd keresek valami megfelelőt ill. körülnézek és az alapján rajzolok egyet, amit aztán fikázhattok:):):):) (ja ás olvasok mint atom!!!!!! és próbálom a hosszú távú memóriámban eltárolni, de arra se emlékszem előző sorba mit írtam:):):):):):) ) Üdv:Tomi
a túlhevülés védelem a 95 fokon nyitó szelep ,ennek csak két állapota lehet vagy nyitott vagy zárt,ha a kazán melegebb mint a szelep nyitási hőfoka kinyit és ( az eggyes szelep http://www.axminster.co.uk/rojek-rojek-watts-sts20-thermostatic-valve-prod797156/ ) hidegvizet enged a biztonsági höcsibe, a dupla szelep működéséhez nem kell höcsi( http://www.drgaz.hu/os/php/wtermresz.php?tid=436 )a töltéssel egyszerre az ürítés is indul,hidegvizet enged a kazánba a háromutú keverőszelep ( http://www.mechanker.hu/th-55k.htm ) ( http://www.webgaz.hu/media/catalog/cat_329.pdf ) a fűtési visszatérő hőfokának egy beállított (50-65c)értéken való tartását szolgálja,csak akkor engedi a fűtési vizet kikeringeni a kazánból ha a visszatérő elérte a meghatározott értéket,és csak annyit enged a rendszerre ,hogy a visszatérő mindig hőfokon maradjon. az első (termikus szelep) biztonsági berendezés, a második( bekeverő szelep ) üzemi berendezés, próbáltam hivatkozásokat bemásolni hátha így éthetőbb lessz,
Hello! Legközelebb volnál szíves oda írni a kérdésbe/válaszba h épp visszatérő hőmérséklet emelő keverő szelepről írsz, avagy túlhevülés védelemről??:):):):):) Mert számomra eddig tökre ködös egész.... :):) Jól értem hogy most az utóbbiról van szó? Ha igen, ez a beengedi a vizet meg ki is ez azt jelenti hogy tulajdonképp cserélődik bizonyos szinten a víz a rendszerbe? Üdv:Tomi
a válasz a puffer, nekem nincs benne háromutú felfűtés végén 90 fok na és ? kapcsolja a szivattyút a szobaterm. van rátéve egy motoros szelep ami a szivattyúval együtt működik,mivel kigravitál a víz a pufiból,pedig nincs nagy szintkülőmbség.
ja ,ez a szimpla szelep ma építettem be( a giengerben vettem kb 14700 szerelőire) de van dupla szelep is ami egyszerre engedi be a vizet és ki( de ehhez nem kell hőcserélő ) húzd oda a vizet 5 rétegű csővel (az is költség) de nekem így is kijött 25000 ből ( golyóscsap mofém,) ja a kötőidomokat nem számoltam mert az volt egy előző matatásból
és megtudod mondani mi az ami érdekel? nyomásporlasztásos égővel ne kisérletezz,a fúvóka hamar eldugul . levegőporlasztással kell foglalkozni. végy egy nyugatról kiselejtezett olajtüzelésű kazánt és az égőt alakitsd át sürített levegősre(lehet kapni fúvókát házzal együtt) kell ráforditanide ha egész télen ezzel fűtesz 1 tél alatt megtérűl. tudol -e olajat tárolni( hely , hordó)ha lehet fedett, még jobb ha nem fagy ,könnyebb kezelni az olajat. forrásod van e évi 1-2 köbm( mondjuk ez hőigény kérdése is mennyi kell) és kalkulálj durván úgy 1l olaj 1köbm gáz. elvileg hívatalossá is lehetne tenni,de bőven papírmunka,( fóliasátrat fűtenek ezzel)
Igen, erre tökéletes megoldás egy puffer alkalmazása. Fefűtöd a puffer vizét, és ameddig a puffer bírja, addig arról megy a lakás fűtése. Értelemszerűen minél nagyobb a puffer, annál nagyobb az áthidalt idő, de a méret növelésével növekszik a veszteség is, valamint a meglévő kazánnak is fel kell tudnia fűteni a puffert záros határidőn belül. A puffer után kell egy keverőszelep, valamint egy lakásköri szivattyú (ide érdemes fordulatszám szabályozósat beépíteni). A keverő szelep lehet motoros, vagy segédenergia nélküli. Utóbbi esetben te állítod a kívánt előremenő hőfokot, előbbi esetben akár külső hőmérséklet érzékelő alapján is történhet az előremenő keverése. Radiátorokra pedig érdemes felszerelni termoszelepet, természetesen torlóval együtt.
A beruházás nagysága sok mindentől függ, sarokszámként olyan 500k-t lehet mondani, de pontos terv alapján számolható!
A megtérülés nehéz fogalom, azért itt már egy kényelmi szintet is lépsz, hiszen lehet termosztátról vezérelni a fűtést, mint egy gázfűtésnél. Esetleg számold össze, mennyi hőt engedsz ki az ablakon :).
Sziasztok.Vegyestüzelésü kazánnal , központifűtésem van.Annyi a gondom vele , hogy ha nincs nagyon hideg, nem tduom olyan alacsonyan tartani a víz hőmérsékletét , hogy ne keljen kiengednem a meleget az ablakon.Télen , a 0-fok körüli kinti hőmérséklet esetén 40fokos víz elég, ezalatt a vízhőfok alatt nem igen tudom tartani.A pufferezés megoldás lehetne?Mennyire nagy beruházás lenne?Vagy bármilyen megoldás érdekelne.Mennyi lenne a pufferezésel a megtakaritás?és mennyi idő alatt térül meg egy ilyen beruházás.Ajtó , ablak hőszig. uj fa .Födémen 20cm üveggyapot. Minden megoldás érdekel .Előlre is köszönöm.
én meg komolyan vettem:(:(:(:(:(:(:(:( de amint már említettem én se a szakiban,se magamban nem bízom. De legalább kiderült, nem csak 100.000-ból lehet visszatérőt emelni,hanem olcsóbból is:) (15-20eft) és most olvasok:@