Ha földön van a mélynyomó, akkor nagyobb a basszus. Hogy ez jó e neked, azt én nem tudhatom.
Az alsó és felső csatlakozósor kivezetései, belül össze vannak kötve (nem láttam rajta hangfal választó kapcsolót). Tehát mindegy hogy innen viszel még két kábelt, vagy a másik hangfaltól.
Ilyeneket nem régen vettem 2db-ot. Jelenleg a teraszomon vannak, 2x 50 Wattos erölködövel hajtom öket. Elég jo a mély, bár mint irtam, szabadtérben müködnek. Benn egy lakásban sokkal több mély lenne. Azért irom, mert ez aránylag olcso doboz, és elég jo a hangja is. Szerintem nyugodtan probáld ki, simán bezenéli a szobádat.
Egy téglalap alakú helység 9x5m, a rövidebb oldalon lennének elhelyezve, egy ajtó van az egyik oldalán, így nem a sarokban lenne az egyik, nem teljesen szimmetrikusan, tehát inkább 4x9 az a terület, amit az átlók adnak.
Én eredetileg ide akartam tenni a padlóra.
Amiket írtál, akkor az sem jó, ha a föld közelében vannak a nagy mélynyomók?
Azt még nem mondtad el, hogy milyen lehetőséged van a hangfalak elhelyezésre.
Sztereó zenehallgatásnál ideális esetben, egy képzeletbeli egyenlő oldalú háromszöget kell alkotnia, a két hangsugárzónak, és a hallgatási pozíciónak. Természetesen ha eltérünk ettől valamennyit +/- irányban, attól még nem dől össze a világ. Itt jön képbe az, hogy hol van egyáltalán lehetőség elhelyezni úgy a hangfalakat, hogy a szekrény ajtó is kinyíljon tőle, meg ne is a szoba középvonalában álljanak, ahol nagyon útban vannak.
Ha szép nagyméretű, jó mély átvitelű dobozunk van, akkor azokat nem jó sarokba, fal közelébe tenni, mert elviselhetetlen buffogás lesz az eredménye.
Kisméretű gyengébb mély átvitelű hangfalaknak meg sokszor jót tesz, ha közelebb toljuk a falhoz, sarokhoz. Minden szoba, és minden hangfal más, kísérletezni kell.
Ha különálló mélysugárzónk van, akkor könnyebb lesz az elhelyezés. A közép-magas szekciót felrakhatjuk a szekrény tetejére, vagy akár a szekrény polcára. A mélye(ke)t meg oda tologathatjuk a szobába, ahol el is fér, meg jól is szól.
A 17N558A-nak meg a magasnak csinálnék egy külön dobozt. Annak az ideális mérete 15liter lenne, és azt fejezném be először. Utána ha szükség lesz rá, a leszabott anyagokból befejezném a nagy dobozt csak a HA31-esnek. Ezt ki is próbálhatod egyből, könnyen elhelyezhető bárhova, lehet tologatni a sarok/fal felé. Lehet azt mondod majd, hogy ennyi mély hang megfelel nekem, nem is kell a nagy láda. Ha mégis úgy döntesz, hogy kell majd a nagy doboz, akkor akár arra is rá teheted.
Mondjuk azt azért nem értem, hogy ha tényleg ennyire normálisan szól, akkor miért kell itt bennünket győzködni erről! Vagy esetleg épp nem minket kell erről győzködni?
Kicsit nehezen tudok úgy dönteni, hogy első kőrben mindenki azt mondta, hogy a háromutas nem lesz jó, főleg nem ezekkel a hangszórókkal, amik nekem vannak. Majd mikor azt mondom, hogy legyen akkor kétutas, az egy ajánlott hangszóróval, akkor csináljam az eredeti koncepciót mégis.
Azt hittem, tudok dönteni, aztán kiderült, hogy nem jól döntöttem, most kicsit döntésképtelen lettem.
A hangsugárzók meghallgatása a vásárlásban segíthetne, ha erre adnám majd a fejem.
Viszont azt is tudom, hogy az ami ma tetszik holnap nem fog, előjönnek a hibák, tompul a tetszés érzet.
Nem az az alap felállás, hogy a doboz mérete a mélynyomó méretére van tervezve?
A doboz külső méretét nem tudom egyszerűen változtatni, de a belsejében van egy ferde rekeszfal, ami jelen esetben a tervek alapján teljesen fel van tolva a fedlapig, ezt lehet lejjebb hozni, így csökken a mélynyomó kamrája, ha kell.
Természetesen amit írtál javaslatot, az bekerült egy tervbe az ABCDE variációk közül, ezt írtam is.
Kicsinek találom azt a hangsugárzót az eredeti elképzeléshez képest, ezért nem ez a fő irány, amivel foglalkozni szeretnék, az csak a maradék felhasználása lenne.
Most a nagy dobozt nagy mélynyomóval szeretném megcsinálni, amiben a vifa az egyetlen fix elem jelenleg.
"most van az a pont, ahol véglegesen elronthatom az egészet"
Nem, komám, te akkor rontottad el az egészet, amikor egyáltalán eszedbe jutott, hogy hangdobozt farigcsálj, ahelyett, hogy vettél volna egy használt, ismert és bevált hangsugárzót. Erre akár a mérget is beveheted.
Két utas, és 3 utasnak ugyanaz a doboz méret biztos, hogy, nem lesz ideális.
Jelen esetben, amit már irtam 29692 hsz-ben, elsőkörben a két / új?/, hangszórtó lenne érdemes egy megfelelő méretű dobozba beépíteni, természetesen, a magas , és mély hangszóró érzékenységét impedanciáját illesztve.
Érdemes lenne előbb többféle hangsugárzót meghallgatnod élőben, hogyan is szólnak, megfelenek-e az elvárásodnak és utána már némi hallgatás-tapasztalattal:
Azért gondoltam át, mert most van az a pont, ahol véglegesen elronthatom az egészet, ha a dobozon kivágom a lyukakat, akkor már nem lesz kétutas belőle többet! Egyenlőre még csak lapraszerelve van meg a doboz.
Ha belekezdek ebbe, akkor már ez lesz a végleges, nem tudom újra gondolni, hogy mégis a kétutas legyen.
Mint írtam, ez a gazdaságos változat, a mély-közepekre nem kell semmi. 5kHz-en felül úgyse jön belőlük semmi hang. Olcsóbb, kereskedelemben kapható hangfalak is vannak ilyen módon kivitelezve.
Kipróbálod így, és lehet azt mondod, nem költök még 15ezret a hangváltóra, mert ez így nagyon jól szól. Nem beszélve arról, hogy a 15 ezer ráköltése után sem garantálható, hogy jobban megleszel vele elégedve.
A mobilommal készített képek nekem maximálisan megfelelnek. Egy profi fotós meg körberöhög, hogy rendes fotó készítéséhez kell legalább a Nikon mittudoménmilyen gépe ilyenolyan polár szűrős optikával. (nem értek hozzá csak írtam valamit). A telóm 20ezerFt, az a gép meg 200ezer. Én mind a kettővel készített képen ugyanazt a kutyát, virágot, embert látom, ennyivel megvagyok elégedve.
Persze egy nagyon szembetűnően rossz képet, én is megtudok különböztetni a jótól. (gyenge felbontású pixeles, pirosak a szemek, természet ellenesek a színek)
Ez a hifizés is olyan, hogy a világ minden pénzét rálehet költeni, és lehet nem fog sokkal jobban szólni, vagy még annyira se, mint egy olcsóbb összeállítás.
Szerintem értem, mindhárom hangszóró párhuzamosan van kötve, csak a magasnál az egyik vezetékben két kondi van párhuzamba betéve. Gondolom, a magasnak így vannak levágva az alacsony frekvenciák!?
A két mély-közepet párhuzamosan kötöd, a két különböző értékű kondit párhuzamosan, és utána sorba a magassal. Aztán az egészet párhuzamosan a mély-közepekkel.
Ez a Marantz megérdemli a jó minőségű hangsugárzót.
A Vifa magas elég jó, ahhoz kellene találni megfelelő (Vifa, Scanspeak, Monacor, Morel, stb.) mély-közép sugárzót, ami az átvitelében is egyenletes, valamint a hangnyomása is hasonló mértékű. Kétutas kivitelben viszonylag egyszerűen válthatók és hosszútávon ez érné meg leginkább.
Gondolkoztam azokon, amiket írtatok, és ha a VIfa 4 Ohm meg a doboz maradhat, akkor az egyik lehetőség, hogy legyen kétutas, ehhez kellene nekem két mélyközép, ha jól gondolom, milyen?
A jelenlegi gagyi hangfalamat elbontanám, ebből csinálnék két kisebb dobozt majd, amibe beraknám a videoton magasat, a 170-es mélyközéppel kétutasba.
Így marad két középnyomóm, és két 310mm-es mélyközép, amivel nem tudom mi lesz.
Szó nem volt arról, h rábeszélted... tekercsből ugye minimum kettő kell, de lehetséges, hogy 4db ... és mi van, ha a szépen eltervezett-leszimulált váltási freki a gyakorlatban nem jön be?
Ne dobj ki semmit, ha már ennyi pénzt és munkát belefektettél. Milyen és hány ohmos erősítőd van? Ezek a hangszórók hány ohmosak? Majd mondom a variációkat, az olcsótól a "profiig".
Sztem ez még rosszabb felállás mint egy tisztán 3 utas - az a közép-mélyközép felállás könnyen lehet, hogy óriási kvázt fog csinálni ott ahol épp az egyik legfontosabb része szólal meg a zenének - a dallam! Talán nem véletlen, hogy ilyet nem csinálnak, hanem akkor már inkább a 3 utas magas-közép-mélyet szuper-tweeter-rel egészítik ki.
Szia,na ja tudom. Van is középkategóriás gyári szettem otthon a mozihoz. Yamaha ns777 szeria. De az épített az épített. Magam örömére meg nagyábból gyerek kori álmom. Most van rá időm helyem, szerzsámok s "nagyábból" pénzem is. Nagyábból ezért ;-)