Minden amit az újra előtérbe kerülő megújuló energiaforrások eltüzelésére alkalmas készülékekről tudni érdemes, hogyan kell kiválasztani, hol lehet kapni, hogy lehet csinálni
Úgy néz ki alumínium lesz a kiegyenlítő tartályom, (a puffer miatt kellett egy nagyobb) a fűtés többi része vas(csövek, radiátorok.....). Mit javasoltok a csatlakozási pontra, hogy ne zabálják fel egymást...........
A plusz 12 fokos levegő és a füstgáz sűrűségének a különbségét (a füst sűrűsége az átlagos hőmérsékletétől függ amit ír a kazán gépkönyve) meg kell szorozni a garvitációs gyorsulással és a kazán hasznos magasságával (rostélytól) méterben, az eredményt Pa-ba kapjuk, de ebből lejönnek a surlódási és alaki veszteségek. Ha ezeket levonjuk akk. az értéknek egyeznie kell a kívánt huzattal, amit szintén ír a gépkönyv. A veszteségek kiszámításához a Bernoulli-tételt használjuk, ugyanúgy minz víznél.
Hááááááát öööööööööööö fogalmam sincs hogy kell kiszámítani:):):):) Én csak annyira gondoltam,h te írtad 25*12,5cm-es a kéményed az 312.5cm2. Ami betettem linket, ott a +készülékleírás-ra kattintasz, és megkeresed a 9. oldalt(az egész egy pdf fájl) Ott meg található,hogy a Solitech Plus 5 kémény igénye 160mm támérőjű illetve 160mm*160mm, a kémény magassága pedig 7m. 16*16=256 tehát az előző nickemben ez egy nagy baromság:"én számításaim szerint nem lesz elég(se elég magas, se elég bő" tehát elnézést kérek.:) Igaz ugyan nem elég magas , de ezt kompenzálja a nagyobb kereszt metszet. Kiszámítani a mbar-ban tényleg nem tudom, de viszont itt korábban is ajánlották másnak a kéményes topicot, h ott érdeklődjön ijen ügyben:) itt a link ismét ha előbb nem látszott volna ki a szövegből
Lenne még egy kérdésem kb mennyibe kerül egy ijen tartály?(mert méetileg jó lenne a tervemhez)
A lakás tégla fala 38 cm - es tégla, a melléképület pedig szilikát. A nyílászárók a hagyományos fakeretes, a lakáson szigetelés nincs. A tüzelőanyag szinte 100 % - ig fa.
Írd már le pontosan, hogy hogyan kell pontosan kiszámolni a kémény huzatát. Ha jól értem a kémény belső szélességét megszorzom a belső hosszúsággal, majd azt a magassággal, és így jön ki a kémény huzat mbar - ban.
A te kérdésedre válaszolva, a légtartály hosszúsága 70 cm, átmérője 25 cm. A falvastagságát nem tudtam megmérni, de szerintem kb. 4- 5 mm lehet.
Hali! Épületed főfalai milyen vastagok,nyílászárók milyenek,szigetelés(fal,födém,)? Ökölszabállyal,fatüzeléses üzemmódban 20kW bőven elég,ha puffert teszel,mehet nagyobb is.
hello! A ferroli az olasz (de nincs kizárva h nem török az alapanyag). Egyébként a Adarad Solitech-nek szerintem sokkal jobb a füstgáz kialakítása mint a ferrolinak. A maximust meg mintha a bótba multkor magyar zászlós plakátokkal teli nyomva láttam volna (vagy termomax??????? ezt nem tom:):) ) Üdv:Tomi
Ajánlom figyelmedbe ezt itt rákattintasz a +készülék leírásra és ott is van a válasz a kérdésedre.(kéménynek a belsejét számold ki négyzet centire) én számításaim szerint nem lesz elég(se elég magas, se elég bő. De ott a linkben minden infó, fa és szén teljesítmény stb. Egyébként ha rossz a házad hőszigeteltsége, nem akarsz puffert, és fával fogsz fűteni ez a kazán pont jó.
Ha jól értem nektek van otthon traktorotok? Esetleg meg tudnád mérni egy féklevegő tartály átmérőjét,hosszát, + esetleg a falvastagságát? (bocs mindenkitől az OFF-ért, de ha megtudjátok mit tervezek nem is lesz annyira off)
Én amatőr vagyok ebben a témában, ezért is fordultam hozzátok. Annyit tudok az Adaradról és a Maximusról, hogy az 5 tagosak 35 kw teljesítményűek és mind a kettő török.
Sajnos én amatőr vagyok ebben a témában, ezért is fordultam elsősorban hozzátok. Én csak annyit tudok róla, hogy az Adarad és a Maximus is török kazán, és az 5 tagból állók teljesítménye 35 kw-os.
Először is köszönöm az üdvözlést és a szíves fogadtatást a fórumon. A kéményem magassága kb. 5 - 6 méter, külön kazánházam van. A beltéri magasság kb. 2,8 méter illetve a melléképület kb. 2,5 méter. Pufferem egyelőre nem lesz.
Szerinted lesz elég huzatja a kazánnak?
Az MTZ 80 nagyfülkés a fiam profilja, csak ő nem jelentkezett ki egy traktoros fórumról és az ő nevében küldtem el! Elnézést kérek ezért!
Először is köszönöm az üdvözlést és a szíves fogadtatást a fórumon. A kéményem magassága kb. 5 - 6 méter, külön kazánházam van. A beltéri magasság kb. 2,8 méter illetve a melléképület kb. 2,5 méter. Pufferem egyelőre nem lesz.
csatlakozom JOSI-hoz azzal a megjegyzéssel,hogy szerintem a most kapható vegyestüzelésü k.nagy részéhez előírják,javasolják a háromutú keverőszelepet. én meg nem raknám be pufi nélkűl mivel igazán szabályozni nem lehet csak nagy veszteségek árán. pufival a fűtés szabályozható a kazán nem kátrányosodik (normális teljesítményel üzenelhet) és még sok előnye van az adaradot is a demrad csinálja? és a maximust ? nagyon hasonlít a demrad (Solid +Plus SF , Solida , Demrad Solitech Plus )nem reklám de sokat nézegettem a kazánokat és a buderusnak ,junkersnek és még jó pár márkás kazángyártónak beszállít csak színfelárral kaphatók(kék,narancs stb) de van használati utasítás http://www.futesuzlethaz.hu/vasarlasvegyestuz.php ezen az oldalon de gyanús a ferolli is nézegessd .
Üdv Matula 65! 1. Milyen magas a kéményed? 2.Milyen magas az épület belülről? 3.Puffered lesz-e? 4.Választ tőlem ne nagyon várj,(most próbálok szakértővé válni, kicsit vissza nézel pár sorral alább,megérted mért mondom:) ) a többieknek szeretnék segíteni az adatkéréssel:) +ráadás képp üdvözölek mint új fórumozót:) Üdv:Tomi
Szeretném véleményeteket kikérni, hogy az Adarad Solitech Master vagy a Maximus 5 tagos öntvény kazánoknak elegendő-e az 5 téglás ( 25 x 12,5 ) kémény huzata vagy használja-e így valaki? Azt is szeretném tudni, hogy ti melyik kazánt javasolnátok egy 130 m2 lakás fűtésére? Ha valaki tud olcsó beszerzési helyet, kérem adjon tippet.
Szakértő véleményeteket előre is köszönöm!
( Ha lehetőség van rá, akkor minél hamarabb válaszoljatok! )
na ezt specielite nem tudtam:) De lenne egy nagyon amatőr kérdésem szivattyúval kapcsolatban: ugye általában 3 fokozat van rajta. Ez a fokozat kapcsoló egy potit tekerget, vagy olyasmi kapcsolót mint ami a régi villany rezsókban van?? (csak azért kérdezem mert agyalok egy kicsit másabb vezérlésen mint gányolóé ) (mielőtt megijedtek nem olyan önszabályozósat szeretnék csinálni mint amit a wilo gyárt:):):):) ) Ezt majd ha meglesz a rajz, végiggondoltam mindent, az én vezérlésem kapcs rajzát is közzéteszem:) Üdv:Tomi
nagyon fasza az 5 rétegű CSAK hiába 22-es a cső majd kérj egy kötőidomot a boltban (csak megnézni ) és meglátod olyan szűlűletet okoz ( kb 12 a belseje ) nagy lessz az áramlási ellenállása a szivattyú nem tud mindent átnyomni ( 5-6m emelőmagasság ) ez sem rövid téma
Heló! Igen, lesz osztó -gyűjtő, valószínűleg szománként egy kör(csak azt nem értem, ha egy db 22mm-es gerincvezeték el tudta volna látni az egész rendszert, mér nem lehet 20mm-es csőre két 2000mm-es radiátort tenni. mindegy) Bővebb magyarázatba nem megyek bele, nem kavarlak össze meg mást se:) majd a rajz alapján értitek csak meg:) Üdv:Tomi
-biztonsági berendezés: csak akkor működik ha nemkívánatos értéket ér el a berendezésben a hőmérséklet -üzemi berendezés:folyamatos szabályozásra képes,van belőle segédenergia nélküli ( temosztatikus ) van benne egy táguló elem ami hőfokváltozásra méretváltozással reagál,ez működteti a keverő szeleptestet. és a segédenergiával (elektromos árammal) működő,ahol a hőfokmérő jelét ( pl: pt 100 ,vagy 1000,esetleg ntc) egy elektronika fedolgozza és ez ad áramot a szelepmozgató motornak,hogy a beállított értékhez képest merre mozogjon a szelep.
"egyikbe se volt 2 keverőszelep kazán körön." amit leírtam ott sem volt kettő a keverő szelep összeköti a kazán előre és visszatérőjét,a kazánkörbe nem megy hideg viz amíg a visszatérő el nem éri a beállított értéket. meggátolva ezzel a kazán tűztéri korrózióját.
a duplázott szelep a biztonsági höcsi nélküli kazánon lehet,egy távérzékelős termofej működteti a két szelepet,az egyiken a kazánba töltődik a másik részén onnan ürül,de ez egy egységet képez
Vóna egy javaslatom!:) Inkább hanyagoljuk ezt a biztonsági hűtőkör /termikus elfolyó , puffer bekötése témát olvasom legalább az elmúlt fűtési szezont. Van már egy össszekötési rajzom, amit majd tökéletesítve rakok be, addig békén hagylak titeket. 11950-re szeretnék inkább válászt kapni:) (alu kasírozott polifoam a radiátor mögött .. érdemes??) Üdv:Tomi