Hát ha szabad erről beszélni, ezek a legaranyosabb és legügyesebb kerti kutyusok, még egy fűben rejtőző krókuszt sem taposnak le. Igaz, régebben, amikor sokat "bírkóztak", akkor eléggé megviselte a füvet, de sajnos a mama, mert anya és leánya, már elég idős és nem akar játszani. Persze nekem is alkalmazkodni kellett, de ez tényleg már off. Végre itt vagytok, azt hittem visszabújt mindenki a barlangjába.
Na, most aztán mit szólnak a leanderesek!? Az 1. gondolatom az volt, hogy milyen szépek azok a "dögök"! A dézsás növényeidet gondolom szépen kikerülik, de a kert többi részét nem tiporják le? Nekünk azért nincs kutyánk, mert attól tartunk a füvet és a virágágyásokat kitrappolná.
Távolálljon tőlem, hogy az illegális dolgokra csábitsak bárkit, de én bizony a repülős útjaimról szoktam sok szépséget hazahozni. Én mindig borzasztóan eldugom őket, mármint első látásra nem látszanak, persze ha kipakolják... De nagyon sokat pl. hibiszkusz és leanderhajtásokat a kezükben, vagy nylonzacsiban visznek fel a repülőre. Még soha, sehol sem szóltak rájuk. Tudom, hogy fertőzés, behurcolt betegségek meg miegymás, de mégsem. És azt nem mondom, hogy megnézték őket és mivel mindegyik termesztett fajta, tehát nem védettnek nyilvánitott faj volt, ezért átengedték őket. Konkrétan nem is foglalkoztak vele, sem Görögországban a nyáron, sem Spanyolországban telente.
Hát erre az esetre kíváló a magszedés, ha még nyár elején mentek, biztos láttok itt ott magházat, azt haza lehet hozni és otthon még nyár elején ki lehet hajtatni. Mi Capriból hoztunk így, nagyon nagyon várom, hogy milyen lesz, bár szerintem fehér, mert világos a szára és nem valószínű, hogy sárga lenne, egy egész sövény volt belőle. És Capriból is nem akárhonnan, hanem az elől az épület elől, amit látni annyira kívántam egy olvasmányélményem után (Axel Munthe: San Michele regénye, mindenkinek ajánlom) Klivia magot a villa kertjéből hoztunk, szépen nőnek, jövőre talán már virágoznak. Nektek meg pláne kell emlék, ha nászút lesz.
Repülővel megyünk, de csak 4-5 hajtást szertnék emlékül!ha megnőnek olyan jó lesz rájuk visszaemlékezni (ha sikerül). Tavaly a párom mikor németországban járt onnan is hozott nekem, de nem emlékszik rá, hogy milyen színű, majd az idén kiderül. Az egyik étteremnél kérte, egy kicsit furcsán néztek rá, mikor megkérdezték és még mit fogyasztana (egy leandert).
Ha láttad volna, hogy hogyan hoztuk haza a rengeteg hajtást a hűtőtáskába kipányvázott üvegekben, akkor, amikor már otthon kb. 30 féle van, olyanok is, de azok emlékek. Ha kocsival mentek akkor jó, de repülővel nem lehet hozni, ha jól tudom.
Kedves Lady Gyöngyös! Köszönöm a felajánlást!!! :) Nagyon örülnék majd 1-2 hajtásnak. Én olyan mulya vagyok, hogy tavaly nyáron Olaszországban nem mertem metélni a leanderekből, pedig a járda szélén végig hatalmas bokrok nőttek. Sebaj, ha idén is megyünk nem leszek ilyen mulya, és akkor nekem is sok-sok leanderem lesz. :)
Gyönyörű helyre mentek nászutazni, akár Spanyolország, akár Korfu mellett döntötök. Azért egy jó kis metszőollót vigyél magaddal :)
Az út valószínű spanyolország, vagy korfú. Még nem tudjuk pontosan de márc 20-ig le kell foglalnunk a kedvezmények miatt.
A katalógus növények minden színét láttam és valóban olyanok mint a honlapon, igaz hogyhormonnal kezelt de hamar kimegy belőlük. Az egyiket augusztus végén vettem, anyukámnál fűtetlen szoba déli ablakába raktam és már szépen fejlődik.
Nekem is volt egy sötétbordó duplavirágú, illetve van is, kezdetben olyan szép tömzsi, manapság olyan hosszú ágakat hoz, akkor is, ha kicsit csinálok belőle.Azok is, amelyek a honlapon vannak, törpésítő szerrel vannak kezelve. Meg hát a színük is lehet kicsit túlozva, ha nem is akarattal. Nekem is milyen jól sikerült ez a kép, de a valóság messze nem ilyen. Megkérdezhetem hova lesz a nászút?
Ó, mi már ott tartunk, hogy a férjem segít. A bordó szimplát még anno Horvátországból hoztuk emlékbe. Mali Losinj főterén fedeztük fel, hogy egy nagy bokor tövében van egy kis gyökeres sarj. Na mi aztat onnan el is hoztuk. (Közben persze emberek jöttek-mentek.) Viszont már 23 éve vagyunk házasok. Volt idő hozzászokni!
Micsoda helyük lesz a leandereidnek! Most már én is külön helyet tartanék fenn a növényeimnek, de mi már több, mint 15 éve építkeztünk. Jól látom, hogy az 1. képen telt virágú van? És teljesen homogén a szirma? Az én telt virágúmnak kissé cirmos a szirma.
Ezt a leandert tavaly tavasszal vettem, hihetetlenül sokat nőt, most nem is fogom megmetszeni, így biztos sok virág lesz rajta!nekem jól beváltak a holland növények jó kis bokrsak. Helytakarékosság miatt augusztusban jól vissza metszem majd a felére, lesz hajtás bőven, akkor szívesen küldök mindenkinek aki igényt tart rá!!
Szegényeket kénytelen vagyok tavasszal-ősszel anyukámtól pakolgatni, mivel a mostani lakásunkban nincs fűtetlen helyiség, de ősszel építkezünk és akkor beindul majd a leander gyűjtés (külön helyiségük lesz a virágaimnak). a szaporítás terén nekem jól bevált az őszi, déli ablakba téve hamar gyökeresedtek, és télen is az ablakban maradtak a szobában, így sokat nőttek (nincs radiátor fölötte)!
Ilyen volt mikor megvettem, hatalmas levelei lettek!nyárom mindegyiket anyukámnál hagyom, az erkélyen, déli fekvésű, elég tágas, így nem károsítja majd az eső a dupla szírmuakat sem
Én most már helytakarékosság meg érdekesség miatt erre kezdek specializálódni, nem csak magosokból. Azt, amit régebben mutattam, hogy a lányomnak csináltam, most visszavágom, hogy erősödjön, és két év múlva olyan gyönyörű lesz!!!Hajtásokért lehet majd jelentkezni.
Ennek tényleg nagyon szép színe van, de biztosan megfigyeltétek már, hogy mennyire változnak a színek a napfény intenzitása miatt, ezért lehet, hogy ez az olaszországi nálunk nem lenne ilyen szép. És legalább hoztál haza néhány hajtást?
Akkor, mivel aktuális, térjünk vissza a magokra. Ez a kép a már többször említettről egy közelebbi. Én szélesebb szájú salátástálkába szoktam rakni a magokat, amik fenn úsznak a vizen, majd a kis zöld növényke természetesen a víz felett lesz. Ha túl sok van egy tálban, akkor görbe lesz a száruk és nehéz elültetni. A konyhában, tehát meleg helyen tartom, de nem napon. Egyelőre kb. ennyi, magam sem tudom, hogy miként jöttem rá erre a módszerre, de nekem nagyon bevált.