Hetek kérdése és megjelenik (végre) a 24x36 milliméteres szenzorral szerelt Pentax K-1 FF DSLR.
Idevárok mindenkit akit érdekel ez a technika, illetve van információja és ezt megszeretné másokkal beszélni.
...es mi van, ha egy optika nem jol bazseval? Kifurod a masfeles furoval, a szenzorba rajzolt egy X-et csavarhuzoval, vagy frusztralt leszel, es ramegy az egeszseged, vagy letojod, es boldogan fenykepezel?
Más-más hatás, nem tudom megfogalmazni (lehet, hogy nincs is vagy nagyon szubjektív).
FA1,4/50-es nagyon más "kép" muzsikált.
Rá kell szánni időt és energiát.
Úgy lehet eldönteni, hogy nekiáll az emberfia és megcsinálja a különféle vázakkal és objektívekkel ugyanazokat a képeket, majd "előhívatja" és ezt a kézzelfogható képet rendezi vakon sorba.
Ha a kitakaras alatt vignettalast, peremsotetedest ertesz, azt a legtobb vaz gyogyiccsa. Ha megsem, vagy nem kapcsolod be, akkor a konvertalo programok gyogyiccsak. Ha azok sem, akkor ket kattintas a PS-ben.
Ez fogyatekossag nem kor kerdese, hanem sporolase, a modern optikak is sotetek a szelen, mert a leheto legkisebbre igyekeznek venni a kirajzolt kepkort. Ha a keresoben nem is latod, a felvetelen merheto, de a legtobb esetben bagatell.
Nekem az egyik kedvencem, es igen sokat hasznalom, egy 1,8/50-es Voigtlander Color Ultron. Nem mai darab, manualis, es meg a tukorbe is beleakadna, ha messzire fotoznek vele. Nagyon tetszett az eredeti Zeiss Biotar is, pedig nyitott rekesszel a szeleit elkeni egy kicsit, pont annyira, amennyire egy portrenal szerencses. Mikor eladtam, ugy ugrottak ra, mint gyongytyuk a tavaszara.
Múltkor egy filmes gépre feltekertem az 55/1.4sdm-et, és nem vignettált. A sarkok képminőségéről persze nem tudok semmit, de érdekesnek találtam, hogy végül is kirajzolja a teljes képkört.
A legszebb színeket adó obim egy Auto Takumar 3.5/35, rekeszelni sem kell, úgyhogy nem érdekel feltétlenül, hogy egy 2/35-öt vegyek, amit lehet hogy rekeszelnem kell 2.8-ra, és akkor még azokat a színeket, kontrasztot kaptam vissza.
Persze, nem autófókuszos... Megnézném majd FF vázon mit tud.
Itt szerintem mindenki fényképezni akar, és szeretne minél jobb képeket csinálni.
Többször kiutáltak már engem a Sándorral együtt, hogy ez egy műszaki, vagy szigorúan pentax topik, amikor a képekről, a fényképezés "filozófiájáról" próbáltunk beszélgetni, vitatkozni.
Pedig mint azt a Peti alábbi példája mutatja: ha a fényképezésben nem a fényképeket tartjuk fontosnak hanem a technikát akkor olyan hülyeségekkel riogatjuk egymást, hogy FF gépen csak millás objektívekkel lehet jó képeket készíteni, meg minél jobban "karcol" az objektív annál jobb lesz a kép.
Azt csodálkozunk, hogy hiába van a legjobban karcoló objektívünk, és ezer megapixeles érzékelőnk a képeink ugyan olyan szarok maradnak, csak nagyobb felbontásban és még élesebben.
Ha csak műszaki dolgok érdekelnek valakit az ne beszéljen, jó vagy rossz képről, mert nem sok összefüggés van a kettő között.
Szerintem vannak itt olyanok is akik jó képeket szeretnének csinálni, és ezektől a technikai tanácsoktól egy fikarcnyival sem kerülnek közelebb céljukhoz, csak a pénzüket dobálják ki feleslegesen a jó fénykép reményében.
Ez csak a mi Honunkra érvényes, látogasd meg az USA piacot.
Arra külön kíváncsi lennék, hogy egy komplett szettet menyi idő alatt szállítanának le kedvenc márkáid (C, N) az általad preferált konfigurációban.
A Pentax szett (K-5, 2,8/16-50, 2,8/50-135, 4/300, S 10-16, 540-es vaku) a Sigma kivételével azonnal rendelkezésre állt amikor a cégnél párévvel ezelőtt megrendeltük.