Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2001.08.08 0 0 62
Segítene, ha feltennél egy képet.
:-)
Előzmény: ensingmosing (61)
ensingmosing Creative Commons License 2001.07.12 0 0 61
Helló!

Van egy kaktuszom amelyiknek gömbölyded teste, és nagy tavasszal nyíló kb. 5 cm átmérőjű virága van. A nevét pontosan nem tudom csak azt hogy Notocactus. Nos, ez a kaktusz az idén virágzott, és ma vettem észre hogy beért a termése. Két virágot hozott, még csak az egyik virágnak a termése érett be, de napokon belül a másik is beérik. Szóval ha valakinek kellene mag én szívesen felajánlok neki egy 10-20 db-ot persze egy cím ellenében. Ha kevesen kértek többet is tudok adni.

Más: Van egy Opuntiám amelyik furán elkezdett fonnyadni. Mintha el akarna száradni, pedig ugyanúgy hetente öntözöm mint a társait. Tavasz óta fonnyadozik, de érdekes hogy csak azok a levelek amelyek múlt évben fejlődtek kivéve a főlevél. Miután átültettem márciusban a kaktuszaimat azóta nem tápoldatoztam őket, így hát gondoltam meglocsolom folyékony kaktusztrágyával, hátha tápanyaghiány miatt szenved. Ez egy héttel ezelőtt volt, de nem változott a helyzet. Sőt. Próbáltam pár héttel ezelőtt beáztatni, hátha kiszáradt a földje, de az se használt. Ha valaki tudja a baját akkor ha kérhetném írja meg nekem.
Köszi! Üdv. ensigmo

Caryota Creative Commons License 2001.05.30 0 0 58
KAKTUSZKIÁLLÍTÁS ÉS -VÁSÁR: 2001. június 1-4.
Helyszín: ELTE Botanikus Kert (Füvészkert)
Cím: 1083 Budapest, Illés u. 25.
Megközelíthető: 3-as Metróval a Klinikák állomásig, onnan 5 perc séta
Nyitva tartás: 9-17 óráig
Belépődíj: van
Vajda Pál Creative Commons License 2001.05.23 0 0 57
A télálló kaktuszokról itt olvashattok:

Törölt nick Creative Commons License 2001.05.04 0 0 56
Ismerek egy kaktusztermesztőt, aki a fridzsiderben tartja egy-két hétig a kaktuszokat egy részét, mert így -szerinte- könnyebben borulnak majd virágba.

Fene tudja....

Előzmény: Megyesi Éva (55)
Megyesi Éva Creative Commons License 2001.04.09 0 0 55
A hűvössel nincs baj, csak a faggyal lenne.
Előzmény: fasparagus (53)
Megyesi Éva Creative Commons License 2001.04.09 0 0 54
Igen, az igényei ugyanazok.
Előzmény: ensingmosing (52)
fasparagus Creative Commons License 2001.04.09 0 0 53
Kiraktam már vagy egy hete a kaktuszaimat az erkélyre. Mennyire viseli meg őket ez a mostani hűvös-nedves-esős idő?
ensingmosing Creative Commons License 2001.03.29 0 0 52
Szasztok!

Mint mondottam volt a húsvéti kaktuszom elkezdte fejleszteni a virágokat. Az lenne a kérdésem, hogy ez a kaktuszfajta is olyan finnyás a helyváltoztatásra mint a kar. kaktusz ill. levélkaktusz, hogy ledobja a virágait?

ensingmosing Creative Commons License 2001.03.23 0 0 51
Na látod ez jó kérdés!

Én a kaktuszaimat duplaablak között teleltettem, és a melegebb idő hatására, meg biztos a hormonok hatására (mint kinn a hagymás növények, vagy a fák) kezdtek el nőni. Azaz még csak a te növényeid se kezdtek el nőni, azt csak mi hisszük. Az előbb felsorolt tényezők hatására felébredtek, megmutatták az új hajtásaikat-"nézzétek milyen szép dúsak vagyunk"-hogy kezdjük el őket locsolni, mert hogy a tartalék tápanyag már elfogyott, és ha azt akarjuk hogy növekedjenek, akkor locsoljuk meg őket.:))))))))))))))))
Én szerintem várj még egy kicsit az öntözéssel, míg ez a hülye rossz idő véget nem ér. A kaktuszok többsége elrohad ha sokáig tartó hideg, nedves időszakokban a földjük nedves. De ha egész télen nem/vagy csak nagyon régóta öntözted akkor az első jobb napokon öntözdd őket, mert elfonnyadnak. Neked már növesztik a bimbóikat?

Előzmény: chipmunk (50)
chipmunk Creative Commons License 2001.03.23 0 0 50
Én átteleltettem a kaktuszaimat annak rendje modja szerint, pincében hidegen szárazon kis fénnyel. Kb három hete kitettem őket a teraszra. Kérdés: meg szabad már locsolni? Valahol azt olvastam, hogy akkor kell csak, amikor már hozzák az első tüsiket. Csak azt nem értem mitől nőnének tüsik, ha nem kap vizet szegény?
Előzmény: Megyesi Éva (45)
ensingmosing Creative Commons License 2001.03.05 0 0 49
Kezdődik a tavasz, nyílnak a virágok, nőnek a fák (meg a kaktuszok). Az átteleltetett kaktuszaimat tegnap megöntöztem, és lám erre elkezdett a húsvéti kaktuszom virágokat fejleszteni. Ezenkívül egy oszlopos, három szemölcs kaktusz, és az alább lévő topicban említett kaktuszom serényen növesztik a bimbóikat. Egy Opuntiamnak meg új hajtása lett, és még két kaktuszomra biztos számítok a virágzás terén. Nekem már megérte a kevesebb napot (mert a duplaablak között teleltettem őket).
Nyuszog Creative Commons License 2001.02.16 0 0 48
Sziasztok! Úgy látszik, hogy lelkes amatőrökből nincs hiány, viszont szakértelemből annál inkább!

Van egy (?) másik topic, aminek az a címe, hogy "Hogy is van ez a kaktuszokkal?", ott Meggyesi Éva válaszolgatott pár kérdésre. Talán össze kellene vonni a topicokat, ha már úgyis azonos a témájuk.

bokor Creative Commons License 2001.02.08 0 0 47
Hát akkor itt is felteszem a kérdést, mert itt igazi szerelmes szakértők vannak, én meg kezdő lakótelepi kaktuszistaként nem tudom, mi történhetett a karácsonyi kaktuszommal. Egyszerűn szétpotyog, és úgy tűnik, agyökerével történt valami. Fényt kapott, vizet nem túl sűrűn, de azért igen, húvös éppen nem volt neki... Más: ha így egyben menthetetlen - annak tűnik - akkor dugványozhatok az egészségesnek tűnő darabokból? Ha igen, akkor milyen földbe? Mehet rögtön a speciális kaktuszföldbe? És mennyit öntözzem?
Más: mikor kezdjem tápolni a pihenő után a kaktuszkákat? És mikor érdemes kitenni őket az erkélyre?
Köszi a tanácsokat előre is:
bokor
Megyesi Éva Creative Commons License 2000.12.06 0 0 45
Lehet, hogy a kaktuszod szülohelyén, ahonnan származik eredetileg, most van nyár. S genetikailag ezt érzi.Így nem érdekli, mi van itt.
Előzmény: ensingmosing (44)
ensingmosing Creative Commons License 2000.12.06 0 0 44
Hát igen a kakzuszom sorra ledobta a virágait. Amúgy van egy másik kaktuszom amelyiket a duplaablak között teleltetek és olyan kivsi 5 centis, és most áll neki virágozni. Most mi van, ő hiszi azt hogy tavasz van, vagy én tudom rosszul hogy tél van?
Előzmény: pireisz (41)
Megyesi Éva Creative Commons License 2000.11.28 0 0 43
Bocs, csak az a baj, hogy nincs minden nap idom leülni a gép mellé. Nekem is fejtörést okozott az a dolog, hogy a kar. katusz nem szereti ha virágos ill. bimbós állapotban mozgatják. De ha nem fázik meg a növény, nincs baj. A tapasztalat szerint. Egyébként ne aggódj, most van az ideje a kar.kaktuszok eladásának, így szerintem Karácsonyig kapható lesz a boltokban. El nem fogyhat, mert holland impontból korlátlanul pótolható. A 20 C fok körüli, világos helyet szereti a virágzás alatt. Szeretin a párát. Nyáron kiteheted a szabadba, félárnyékba, vagy a lakásban világos helyre. Hetente kell tápoldatozni, s augusz-tól keveset öntözni. Akkor jelentkeznek a bimbók, amikor a nappalok rövidülnek.
Előzmény: ensingmosing (42)
ensingmosing Creative Commons License 2000.11.26 0 0 42
Kedves Éva!

Nagyon köszönöm a tippeket, sok hasznát fogom venni, de sajnos a te segítséged nélkül vettem meg a karácsonyi kakzuszomat. Mikor megérkeztek ezek a növények az áruházba, nagyon sok volt, de mire odamentem meg venni addigra már alig volt egy pár. Szerencsémre azért találtam egy szépet sok bimbóval. Voltak ott nagyobb növények több bimbóval, de hát én arra vártam hogy te írjál, na de nem baj az a fő hogy nem vártam meg a tanácsaidat és megvettem, mert ha tovább várok lehet hogy már elvitték volna az orrom elől, és kereshettem volna karácsonyi kaktuszt.
Szóval köszi.

pireisz Creative Commons License 2000.11.20 0 0 41
Kedves Éva!
Most jutott eszembe, hogy virágosan adják el ezeket a karácsonyi kaktuszokat és valahol olvastam, hogy nem szabad mozdítani, ha azt akarjuk, hogy ne dobja el a virágait. Most mi az igazság?
ensingmosing Creative Commons License 2000.11.18 0 0 40
Voltam a Kerepesi úti OBI-ban és láttam egy csomó karácsonyikaktuszt. Mindegyiknek volt egy csomó bimbója de nem akarok venni ilyet addig amig nem tudok róluk semmit. Főleg azzal nem vagyok tisztába hogy most ezt melegben vagyhűvösben kell nevelni télen. Azt tudom hogy kell tartani nála szeptembertől októberig egy száraz periódust hogy meghozza a bimbóit. És hogy ha ez télen van a növekedési per.-ban, akkor nyáron nem tudok neki sehol hűvöset varázsolni a kánikulában tehát akkor ennek nincs nyugalmija?
pireisz Creative Commons License 2000.11.16 0 0 39
Most hoztam ki egy könyvet a kaktuszokról és a pozsgásokról a könyvtártól, elég régi kiadást, de úgy tünik, hogy sokmindenre kiterjedő. Különleges öntözési módszerek, hogy ne érje víz a törzset: Az üveg tetején egy dugó, amelybe két ellentétes irányú cső van és a befogással lehet szabályozni a víz mennyiségét. Olvasd el.
Előzmény: Stiletto (35)
Megyesi Éva Creative Commons License 2000.11.15 0 0 38
Abszolut saját tapasztalat: télen max. 20 C-os, világos helyen teleltettem oket, egyáltalán nem öntöztem februárig. A fagyok elmúltával kitettem oket az erkélyre, tuzo napra, elkezdtem a tápoldatozást s a heti 2x-i öntözést. Láss csodát, a tíz éve nevelt kaktuszok életükben eloször nálam is virágoztak. Mind a 3, mind más-más fajta.
Előzmény: pireisz (36)
Törölt nick Creative Commons License 2000.11.15 0 0 37
Tudomásom szerint télen a kaktuszokat huvös helyre kell tenni (10-15 fok), de a fényt így is igényli. Vizet csak módjával, tápoldatozással tuningolva. Elég havonta egyszer némi folyadékkal terhelni oket. Bár, fene tudja, éppen milyen kaktuszról van szó.
Merthogy az sem mindegy.
(texasi, californiai, afrikai, dél-európai, etc...)
Tessen szakkönyveket olvasni, ha TÉNYLEG vigyázni szeretnétek drágáitokra.

Előzmény: pireisz (36)
pireisz Creative Commons License 2000.10.26 0 0 36
Nem vagyok kaktuszismerő, de lehet, hogy a víz kezdte ki a kaktuszodat, mert megrothad. Nem fog megmaradni. A kaktuszt ősszel hideg, de nem fagyos helyre kell tenni és egyáltalán nem szabad locsolni. Elvan a sötétben is.
Előzmény: Stiletto (35)
Stiletto Creative Commons License 2000.10.26 0 0 35
Igaz, hogy halott topic de hatha..! :) (mashova mar nem megy)

Hello!
segitseg, segitseg - veszhelyzet!
Van nekem egy kaktuszom: se a nevet nem tudom se semmit. Csak azt, hogy magas (tobb, mint 30 centi), vekony"rud", s enyhen folfele allanak ki szabalyosan belole husos tuskehez hasonlito valamik. De ezek nem tuskek, hanem, mondom, vastagabb, husos izek. Kozelebbrol latszik, hogy van neki ezek kozt azert rendes, eros, szuros, feher tuskeje is.

Eddig rendben lenne, de: kb. egy-masfel honapja van meg, s most elkezdett egy-ket alsobb husos kis nyulvanya elrohadni. Nem sotet meregzold a szinuk, hanem sargas rohado szin. Raadasul fonnyadnak is.
A kaktusz torzse pedig a tetejen sokkal vilagosabb zold. (bar ez annyira nem keserit el mert olyan mintha friss "hajtas" lenne a folso 3-4 centimeter)
Ja es meg van neki nehany uj kis hajtasa legfelul, de a legtobbjuk feketere van rohadva.

Helyet nem valtoztattam, par napja, ugy egy honap utan _eloszor_ adtam neki vizet - alulrol, talkabol, amennyit felsziv. (a vizben hagytam allni kb. 15-20 percet, az sok volt???) Nap eri nagyjabol, viszonylag meleg is van a szobaban.

Hat ennyi, ha valaki ert a nyelvukon es diagnosztizalni tudja a kort az please help!
Udv,
Stil.

Stiletto Creative Commons License 2000.10.26 0 0 34
Hello!
segitseg, segitseg - veszhelyzet!
Van nekem egy kaktuszom: se a nevet nem tudom se semmit. Csak azt, hogy magas (tobb, mint 30 centi), vekony"rud", s enyhen folfele allanak ki szabalyosan belole husos tuskehez hasonlito valamik. De ezek nem tuskek, hanem, mondom, vastagabb, husos izek. Kozelebbrol latszik, hogy van neki ezek kozt azert rendes, eros, szuros, feher tuskeje is.

Eddig rendben lenne, de: kb. egy-masfel honapja van meg, s most elkezdett egy-ket alsobb husos kis nyulvanya elrohadni. Nem sotet meregzold a szinuk, hanem sargas rohado szin. Raadasul fonnyadnak is.
A kaktusz torzse pedig a tetejen sokkal vilagosabb zold. (bar ez annyira nem keserit el mert olyan mintha friss "hajtas" lenne a folso 3-4 centimeter)
Ja es meg van neki nehany uj kis hajtasa legfelul, de a legtobbjuk feketere van rohadva.

Helyet nem valtoztattam, par napja, ugy egy honap utan _eloszor_ adtam neki vizet - alulrol, talkabol, amennyit felsziv. (a vizben hagytam allni kb. 15-20 percet, az sok volt???) Nap eri nagyjabol, viszonylag meleg is van a szobaban.

Hat ennyi, ha valaki ert a nyelvukon es diagnosztizalni tudja a kort az please help!
Udv,
Stil.

ensingmosing Creative Commons License 2000.10.22 0 0 33
Nem!

Ez csak hülyeség volt, bevetted? Ezt arra értettem hogy kiraktam a napra hogy jobban fejlődjön, mert hogy ugye a kaktuszok szeretik a fényt, és ez egy hasonlat volt mert emberi szemmel ez olyan mint ha napozna. Nem?

Előzmény: Nyuszog (32)
Nyuszog Creative Commons License 2000.09.15 0 0 32
Szia, ensingmosing!

Az a baj a kaktuszokkal, hogy olyan szépek, aranyosak, az ember megveszi, de nem olvas utána, hogy mi is az, amit vett. Valahogy én is így vagyok, még a fajtákat sem tudom beazonosítani, csak szerencsémre pár éve sikeresen tudom teleltetni őket, és még az is virágzik, amiről ezt nem is feltételeztem volna. :)

Nekem is volt egy, ami elrohadt, ráadásul az egybe volt ültetve a többiekkel, akiknek azóta sincs semmi baja, de az az egy menthetetlen volt. :(

Az a direkt "barnítás" komoly? (Nem találtam smiley-t, pedig kétszer is megnéztem.) Ha árnyékban van sokáig, akkor csak fokozatosan szabad a fényhez szoktatni, különben megég, és ezért barnul be.

ensingmosing Creative Commons License 2000.09.10 0 0 31
Császtok! Figyusz, én nem tudom mi bajuk van velem a csővirágú kaktuszoknak de kivétel nélkül mindegyik elrohad nálam. Volt egy nagy ami olyan 30 cm-es volt, azt az állat kertben vettem, az a tél folyamán kettétört. Pedig igazán nem mondhatja hogy sokat öntöztem. Aztán volt egy másik ez egy barátomtól volt egy kb 10 cm magas dugvány, ezt olyan június környékén választottam le az anyanövényről (tök jó volt mert a növénynek 3 ága volt) és amíg úgy nem láttam hogy begyökeresedett addig bent volt a szobában, árnyékban. Aztán mint mindegyik tesvéréhez hasonlóan kivittem a tűző napra had barnuljon egy kicsit, és rá 2-3 hónapra azt vettem észre rajta hogy rohad az alja. Na akkor kivettem láttam hogy már csak legfeljebb a teteje menthető úgyhogy most azzal próbálkozom, de hogy mit mondjak nem sok reményt fűzök hozzá hogy sikerül megmenteni. Nem tudjátok hogy mi a baja?
És lenne még egy kérdésem nem tudtok valamit a Mammillaria pulmosa nevezetű szemölcskaktuszról még sehol nem láttam csak képen mert azt mondják nagyon ritka faj itt nálunk. Köszi!
Törölt nick Creative Commons License 2000.03.15 0 0 30
???

krstan

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!