Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2016.01.06 0 0 448

Galgamenti táncok a TSZCS tánccsoport előadásában:

Törölt nick Creative Commons License 2016.01.06 0 0 447

Kb. a 2 perc 48 másodperctől szép galgamenti dal:

"Hévízgyörki, hévízgyörki bíró udvarába"

Törölt nick Creative Commons License 2016.01.05 0 0 446

Szia Petyus!

Ha érdekel a Galgamente néprajza, akkor amatőr szinten írnék néhány hsz-t a témában.

Előzmény: PETYUS (443)
Törölt nick Creative Commons License 2016.01.04 0 0 445

A néprajzi anyagok galgamenti népzenén, néptáncokon stb. általában az Alsó-Galgamente településeinek - Bag, Hévízgyörk, Galgahévíz, Tura, egyesek még Boldogot és Zsámbokot is ide számítják - kultúráját értik.

Pedig a Galgamente több ennél, van Felső-Galgamente - Galgagutától Galgagyörkig - és Középső-Galgamente is. Ez utóbbi Galgamácsa, Iklad, Domony és Aszód települések.

Azonban ez a felosztás is eléggé mesterkélt, lényegében minden galgamenti falunak a szomszédos falvakhoz nagyban hasonló, de mégis sajátos népi kultúrája volt.

Törölt nick Creative Commons License 2016.01.04 0 0 444

Szia Petyus!

Köszi a választ.

Én tősgyökeres galgamenti vagyok, bár jórészt sváb származású.

Igaz, már 10 éve nem a Galgamentén lakom, de még mindig tízezernyi szállal kötődök oda.

Nagyon kedvelem a szűkebb szülőhazám népi kulturáját és hagyományait, a zenét és a táncokat is beleértve.

Sajnos a néprajz elméleti alapjaival nem igazán vagyok tisztában.

Majd még írok.

PETYUS Creative Commons License 2016.01.02 0 0 443

Be kell valljam, hogy nem vagyok eléggé tájékozott, de lekaptam a polcról a Bodza Klára - Paksa Katalin - Vakler Anna: Magyar népi énekiskola című négykötetes sorozatot, és belepuskáztam a könyvek végén található "földrajzi mutató népzenei dialektusok szerint" című kimutatásokba, amelyekből aztán könnyen odataláltam a megfelelő kottákhoz.

Meglepődtem, hogy mennyi ismerős dallam van ezekről a vidékekről. Azért ismerős, mert már az óvodai dalanyag jelentős része is erről a vidékről gyűjttetett. Gyanítom hogy azért, mert a népzenei gyűjtések megindulásakor ezek a vidékek még nem voltak széttúrva kulturálisan, ezért ott még volt mit gyűjteni.

A földrajzi környezet (kicsi és emiatt kisforgalmú falvak, domborzatos, erdős, idegeneknek nem útbaeső vidék) kedvezett a népi kultúra megmaradásának.

Előzmény: Törölt nick (442)
Törölt nick Creative Commons License 2016.01.01 0 0 442

Szia Petyus!

Boldog és Sikeres Új Esztendőt Kívánok!

Az lenne a kérdésem, hozzád, mint a magyar népzenei hagyományok kiváló ismerőjéhez, hogy a galgamenti és a palóc népzenei hagyományokat hová helyeznéd el a kárpát-medencei népzenei hagyományok színes palettáján?

Előzmény: PETYUS (424)
Törölt nick Creative Commons License 2016.01.01 0 0 441

"Kispej lovam a csárda (j)előtt,

gödröt vágott maga (j)előtt,

gödröt vágott haragjába,

betyárgyerek a gazdája..."

Mindez persze jó szaftos palóc tájszólásban, Dr. Agócs Gergő előadásában :-)))

Előzmény: Törölt nick (415)
Törölt nick Creative Commons License 2016.01.01 0 0 440

No még egy:

"Piros Bagon végigmenni nem merek,

mert azt mondják, hogy szeretőt keresek,

mit keresnék én abba a gyáva faluba,

sok legény van, mindnek málé a szája...."

Előzmény: Törölt nick (439)
Törölt nick Creative Commons License 2016.01.01 0 0 439

Hogy vidáman induljon az új esztendő: egy kis galgamenti a Bara zenekartól:

Előzmény: Törölt nick (438)
Törölt nick Creative Commons License 2016.01.01 0 0 438

BÚÉK 2016 ezzel a szép galgamenti muzsikával:

Törölt nick Creative Commons License 2015.12.17 0 0 437

Budapest, mint Európa folkfővárosa:

Budapest tényleg Európa folkfővárosa lehet, mivel tőlünk nyugatra az osztrákok és a bajorok kivételével már régen nem létezik népzene, néptánc és általában népi kultúra, mint olyan:

http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/a-semmibol-tunt-elo-egy-tanckar-es-egy-zenekar-a-bazilikanal/

Törölt nick Creative Commons License 2015.11.03 0 0 436

Olyan osztrák néptánc is van, hogy Steirischer, azaz "stájer" vagy "stájeres".

Íme egy példa a Salzkammergutból,  Bad Aussee városkából:

Előzmény: Törölt nick (434)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.03 0 0 435

Szia Petyus!

A magyar népi hagyományok és a modern technika összepárosításának egy sajátos példáját láttam idén szeptember végén:

az egyik szomszédos faluban szüreti felvonulás volt és a zenét úgy oldották meg, hogy az egyik lovaskocsira felpakolták a zenekart meg két iszonyat nagy hangszórót :-) A zenekar egyébként egy szintetizátorosból, egy szaxofonosból és egy dobosból állt.

A két hangszóró segítségével zengett az egész falu, amerre csak elvonultak, de valami hihetetlenül jó hangulatot csináltak.

Mi lenne ez, ha nem élő népzene, élő néphagyomány?

Törölt nick Creative Commons License 2015.11.03 0 0 434

Ischler Landler és Schleuniger (osztrák néptáncfajták) a felső-ausztriai és felső-stájerországi Salzkammergut vidékéről:

Előzmény: Törölt nick (433)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.03 0 0 433

Osztrákok mulatnak:-) Ischler Landler a felső-ausztriai Bad Ischl környékéről :

Törölt nick Creative Commons License 2015.11.03 0 0 432

A felső-ausztriai Innviertel (szó szerinti fordításban: Inn-negyed) vidékéről származó landler (osztrák népzene- és néptáncfajta) a Burgstallerek előadásában:

Előzmény: Törölt nick (431)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.03 0 0 431

Itt meg a felső-ausztriai Burgstaller-család tagjai adnak elő egy népdalt, jódlival körítve:

Törölt nick Creative Commons License 2015.11.03 0 0 430

Egy kellemesen szép Viergesang Goisernből, a Hallstatti-tó vidékéről:

Törölt nick Creative Commons License 2015.11.03 0 0 429

Jó kis osztrák népzene a Grundlsee vidékéről:

Törölt nick Creative Commons License 2015.10.12 0 0 428

Ez is csodálatos a rottach-i énekesektől (Rottacher-Sänger):

's Dirndln is wunderschee (a leány gyönyörű):

Előzmény: Törölt nick (427)
Törölt nick Creative Commons License 2015.10.12 0 0 427

És egy másik nagyon szép Viergesang (kvartett):

Schlierseer Viergesang: 's Diandl is wunderschö (a leány csodaszép)

Előzmény: Törölt nick (426)
Törölt nick Creative Commons License 2015.10.12 0 0 426

Osztrák népzene:

Innergebirg Viergesang:

Törölt nick Creative Commons License 2015.10.10 0 0 425

Szia Petyus!

Bocs, hogy csak most reagálok, de viszonylag kevés időm van a netezésre és több más topikban is érdekelt vagyok.

A véleményem az, hogy Magyarországon, ha erősen eltorzult, sokszor kommerszizált formában, de még mindig él a népzene.

Vagyis hát ketté kellene választani a témát, van ugyebár az autentikus népzene, amely viszonylag szűk néprétegeket érdekel, de van a népzenének van egy kommerszebb változata is, ide tartozik a lakodalmas és a mulatós is, amely már szélesebb néprétegeket szólít meg, bár az is igaz, hogy általában nem a legmagasabb műveltségű rétegek rajonganak az efajta zenéért.

A német területek népzenéjéről csak felületes ismereteim vannak, de ez alapján úgy látom, hogy a népzene továbbéléséről leginkább az osztrák és bajor területeken beszélhetünk.

Amikor egyszer egy hétre kinn voltam Alsó-Szászországban egy testvértelepülési kapcsolat keretében és a vendéglátóimnak népzenéről meg népzenés mulatságokról beszéltem, szemmel láthatólag nem értették miről beszélek, szerintem azt hitték, hogy nem jól fejeztem ki magam németül.

Elvittek ott egy aratóbálba, mert pont aratás után voltunk, de ott - talán egyetlenegy számot leszámítva - csak közönséges angolszász popzene ment, nagy ritkán egy-egy német nyelvű könnyűzenei szám, de azok sem népzenei ihletésűek voltak.

Mondta is az egyik vendéglátóm, hogy náluk a falusi bálokban is a zeneszámok legalább háromnegyede angol nyelvű és max. egynegyede német nyelvű. Azt mondta, hogy ez van, bár úgy láttam rajta, hogy kissé sajnálja ezt.

Mondjuk az is igaz, hogy az angolszász számok nálunk is nagyon betörtek még a falusi bálok repertoárjába is, de pl. ahová én jártam régebben, azért 90-95 %-ban magyar nyelvű dalokat játszottak (persze távolról sem volt mindegyik népzenei ihletésű).

PETYUS Creative Commons License 2015.10.01 0 0 424

Nekem már az is kérdés, hogy a kelet-európaiak népzenéje mennyire élő.

Szerintem akkor tekinthető élőnek egy népművészet, ha művelői rendszeresen hozzátesznek az eddigiekhez.

Példák ugyan vannak rá, de nem sok.

A németeknél a "Volkslied", "Volkstümliches Lied", népies sláger kategóriák mosódnak egybe szántszándékkal, így lehet még egy kis mesterségesen fenntartott népszerűséget csinálni valaminek, ami azonban már régóta csak kisebb részben áll népzenéből.

Magyarországon ezt nehezebb egybemosni, annak idején Bartók keményen kiállt a népdal és a nóta megkülönböztetéséért a nóta egyidejű leértékelése mellett. Az újabb időkben Sárosi Bálint rehabilitálta a nótát, mondván, hogy a magyar nép történetében annak is megvan a maga szerepe.

Sajnos újabban a fiatal korosztály szórakozásából nem csak a népdal és a nóta tűnt el, hanem maga az éneklés is. Pedig énekelni jó.

Előzmény: Törölt nick (423)
Törölt nick Creative Commons License 2015.10.01 0 0 423

Szia Petyus!

Arról mi a véleményed, hogy népzenére mulatozni ma már csak a kelet-európaiak szoktak, a nyugat-európaiak rég elfeledték ezt, már élő népzenéjük sem igazán van.

Az íreket leszámítva persze:-)

Törölt nick Creative Commons License 2015.10.01 0 0 422

És egy videó a népzene és a részeg dajdajozás határvonaláról:-)))

Hrúz Dénes és a Dűvő zenekar tagjai mulatoznak népzenére a cimboráikkal Kiscsőszön:

Törölt nick Creative Commons License 2015.09.30 0 0 421

Alföldi betyárdalok citerakísérettel.

(Tisza zenekar)

Törölt nick Creative Commons License 2015.09.30 0 0 420

Ez meg egy örökzöld klasszikus, modern hangszerelésben, ráadásul még teljesen aktuális is így őszidőben:

Ősszel érik babám a fekete szőlő

Törölt nick Creative Commons License 2015.09.29 0 0 419

Agócs Gerit és Hrúz Dénest azért szeretem különösképpen hallgatni, mert ők bátran énekelnek palóc dialektusban...:-)

Jó hallgatni.

Előzmény: Törölt nick (418)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!