Keresés

Részletes keresés

josarien Creative Commons License 1998.06.12 0 0 6
Nekem kétszintes a házam.
2* 78 nm. Rengeteg melóval építettük a nejemmel. Apósom tervezte (költségkímélés), mi adtuk a segédmelót, az egy kőművesnek.
Pénz: Lehetőleg legyen egyben, mert utána már minden csak tolódik.
Amúgy egy tanács: ha lehet, akkor egyszintesre tervezzetek:
1. Kényelmi szempontból,
2. Jobb a hely-kihasználás.(nincs lépcsőház, vagy hasonló terület-rabló dolog.
3. Pszihológia: a gyerek az istennek sem akar egyedül fennt elaludni.(elzártsági érzés, vagy mi a fene...)
Ha van konkrét kérdésed syívesen válaszolok.
Ja és még valami: MINDEN EGYÉB SAJNOS HÁTTÉRBE SZORUL, AMÍG NINCS VÉGE AZ ÉPÍTKEZÉSNEK!!! (Nyaralás, új cípő az asszonynak, stb. ) :-(((((
Trebitsch Creative Commons License 1998.06.12 0 0 5
FeLaZso,

nincs két egyforma ház, ahogy nincs két egyforma ember: én csak az általam, a mi családunk részére jónak gondolt megoldást tudom elmondani, de neked egészen biztosan nem pont olyan a legjobb.

A tetőt, ha csak padlásnak használod, nem kell szigetelni. Ún. úsztatott hő és hangszigetelést azért érdemes a fődémbe tenni, rá egy újabb réteg betonnal, de az se okvetlen kell: a padlás légtere automatikus, természetes hőszigetelés. Segíteni neki persze nem árt, de nem okvetlen szükséges.
Lépcső meg kell lefele is, persze, de az mehet az épületen kívül, az udvarról nyíló bejáratokkal, egy eraszról, tehát a légtereket nem köti össze. Olvasd el, leírtam az előbb. A másik meg, hogy az alagsorba nem mászkálsz annyit, mint a hálókba.

Ha az alagsor csak félig van földbe süllyesztve, akkor az utcaszinthez képest 120-140 cm-re van lejjebb a padlószintje, a catornák meg 2m alatt mennek általában, tehát beköthető. Ezzel a megoldással ablakok is vidáman elhelyezhetők, alig kisebbek, mint a lakótérben. Azért kisebbek, persze, de nincs is szükség akkorákra... :)
Az alagsori belmagasság minimum 220 cm, de 250-nél többet nemigen épít senki.
A földmunka drága, az igaz, de a pinceflazás, az erre a célra szolgáló betonblokkokkal olcsón kijön.

Nézd meg az eladó házak hirdetéseit. Tetemes felára van ugyanannak a háznak, ha van alatta pince; több, mint amennyibe megépíteni kerül.

FeLaZso Creative Commons License 1998.06.12 0 0 4
A tetőt egyébként is szigetelni kell. Nem? Mivel más a szigetelés, ha beépített tetőtér van vagy ha nem? És pont az a lényeg, hogy a hálószobák és a gyerek szobák az abszolúte privát rész, így még jobb is (szerintem) ha el vannak különítve pl. a nappalitól, ahol a vendégek és kvázi bárki megfordul.
Tehát egy két szintes megoldást tartasz jónak - ha jól értem. De lépcső úgy is kell és mindaz, amit hártrányként megjelöltél a tetőtérnél, (fűtés, szagok) megvan ennél a megoldásnál is és lépcső is kell ugyan úgy. Igaz, a tető viszont olcsóbb és egyszerűbb lehet.
A pincébe nem lehet vizes blokkot rakni, mert mélyen van a csatornához képest és hogy folya le a szennyvíz? :o
Az alagsorban meg problémát jelenthet a fény biztosítása. Nem? Oda mégsem kerülhetnek akkora ablakok, mint az emelt "földszintre".
Trebitsch Creative Commons License 1998.06.12 0 0 3
FeLaZso,

mi a gond a tetőtérrel? Csak az, hogy a padláson van. Egyrészt a lépcső, a tetőszigetelés és egyéb költségek miatt drágább, mint az egy szintes, ugyanakkora alapterület. De a legfőbb baj az maga a lépcső: egyrészt összeköti a két légteret, amitől nehéz egyenletes hőmérsékletet tartani. Másrészt állandóan lépcsőn kell föl-le járkálni, ami egy idő után idegesítő... A kéményhatás miatt, akármilyen elszívót csinálsz, fenn megszorul valamennyi ételszag. Ezenkívül a padláson meleg van. Lehet csinálni mindenfélét, az ember hőszigetel, mint az állat, meg klímákat szerel... Mindenhez előbb pénz, aztán folyamatos energiafelhasználás kell.

Ha elfér, szerintem jobb megoldás az alagsor+ földszint, ahol a pincefödém úgy 100-130 cm-re van a talajszinttől, sík terepet feltételezve. El lehet szeparálni a hálószobákat így is, halál egyszerűen: gardróbot kell építeni a hálók bejárata elé.
Az több szempontból is jó.

A pince pedig azért jó, mert nem drágít annyit, mint amennyi előnye van. Egyrészt leteszed az összes kiszolgáló részt: mosókonyha, szárító, kazánház, garázs, műhely, raktár... Ott megy az összes közművezeték, a falon meg a plafonon.
Ha a garázst külön építed, a helyfoglalásába számítsd be a beállóutat is, mert ahol autókkal járkálsz, oda sok mindent lehet rakni, de kertet azt nem. Kis terasz, a kertre, onnan 3 bejárat, egy a lakásba, egy-egy meg föl és le... Külön légterek, mégis fedett átjárás.

Költségvetés-ügyben hagy ne mondjak semmit: én 8 évvel ezelőtt építkeztem, azóta kicsit más árak vannak. Azért a 2 mill a tetőgerincig, egy ilyen kisebb házra nem tűnik irreálisnak, de tényleg nem tudok pontosabbat mondani.

FeLaZso Creative Commons License 1998.06.12 0 0 2
Amit még az elobb kihagytam, az anyagiak. Mi kis házikót szeretnénk és nem kell röptében teljesen kivül/belül késznek lennie. Tegyük fel, hogy a telek adott. Reális lehet-e az az elképzelés, hogy kb 2 milkóból teto alá lehet hozni (alap, külso falak, teto befedve) és még kettobol kvázi lakhatóvá tenni (belso falak, aljzatbeton, vakolás, víz-villany szerelés, esetleg külso vakolás)?
Esetleg tud valaki felvilágosítást adni, hogy milyen támogatások léteznek ma a házépítéshez illetve a gyermekekkel kapcsolatban?
FeLaZso Creative Commons License 1998.06.12 0 0 1
Mi a gond a tetotérrel? :o
Mi úgy tervezzük, hogy egy 3 (esetleg 4) fos családnak egy kb 49-56 m2 alaterületu kis házikó, de tetotérbeépítéssel. Mert: a földszintre 1 nagy (mindenes) nappali "tér" (egyben étkezo is), 1 konyha+kamra és egy kisebb fürdoszoba (mosókonyha, zuhanyzóval) és a fölso szinten lenne 1 háló, 2 gyerexoba és egy normálisabb fürdoszoba. Ezek a szobák kicsik lennének. Szerintem a túl nagy alap területu ház nem lenne jó, így viszont csak tetotér beépítéssel férnénk el. A pice meg nagyon megdobja az árat, nem? És mik az elonyei? (Úgy gondolom - lehet, hogy rosszul -, de oda szinte (csak) pakolni lehet, tehát igazi hasznos helységek kialakítására nem megfelelo.
Nincs kéznél/fejben egy építkezési költségvetésed? Csak úgy nagyvonalakban érdekelne, hogy mégis mik az arányok. Mi a húzós tétel? A Kezdeti papírmunka, egy pince/alap elkészítése, a falazás/födém, a teto szerkezet/fedés, a külso burkolás, a szigetelés, a belso burkolás?
A dologhoz még hozzá tartozik, hogy belsoleg nem is kell kapásból teljesen késznek lenni egy beköltözéshez.
Más: mibe kerül és mennyit és egy külso hoszigetelés? Ez is érdekel, ha tudsz ebben a témában is esetleg nyilatkozni...
Trebitsch Creative Commons License 1998.06.12 0 0 0
FeLaZso,

Sok pénz kell hozzá. Konkrétabban: rengeteg pénz kell hozzá...

Még konkrétabban: mai árakon _legalább_ 100-120 ezer/négyzetméter. Szintenként, plusz a telek. Ez persze fölmehet a tíz-hússzorosára is, a beépített anyagoktól függ.
Ha akarsz építeni egy átlagos 4 fős családnak egy szolid, 120-140 m2-es házat... Szorozd össze. Nem is a tégla, meg a beton a legtöbb (abból indít mindenki) hanem a finomabbja. A csempék, az ajtók, az ablakok, a padlóburkolatok, a fűtés...

Idő, az nem sok kell hozzá, ha a pénz megvan. Nulláról be lehet fejezni 3-4 hónap alatt, különösebb sietség nélkül. Gyakorlatilag mindegy, miből építed, mert nem a falazással megy az idő, hanem az apróbb munkákkal, az meg ugyanúgy kell, akármiből építesz. Én egyébként téglapárti vagyok, de nagyjából mindegy.

Energia: megint a pénztől függ. A legjobb eljárás: szólni az építésznek, aki fővállalkozó, hogy amikor másodszor lenyírták a füvet, és a lakberendező is elment, hozza el a kulcsokat. Ha ez nem megy 100%-ig, akkor arányosan nő a saját energiafogyasztásod.
Rengeteg össz-energia fexik egy házban, amit vagy pénz, vagy munka formájában közölsz vele.
Ideális lakóház-méret meg nincs. Attól függ, hányan lesztek benne, esetleges állatokkal együtt. Túl nagyot nem érdemes, mert nem használod ki, berendezni, fűteni, hűteni, világítani, takarítani meg kell.
Egyetlen tipp: ha mód van rá, megengedi a telek mérete, akkor tetőteret ne. Nálunk is van, de csak azért, mert muszáj volt. A teljes alápincézés viszont hasznos, és takarékos eljárás, ráadásul később már nem megy... :)

Hogy pénzt hogyan lehet kapni rá, most, azt nem tudom. Ha van itt valaki banktól, szerintem el fogja mondani, milyen hiteleket lehet mainapság szerezni, én már kifizettem őket... :)

FeLaZso Creative Commons License 1998.06.12 0 0 topiknyitó
Mennyi pénzbol lehet ma felépíteni egy családi házat? Mennyi ido alatt? Mennyi energia kell hozzá? Mekkora az ideális lakóház? Hogyan teremthetok meg az anyagi forrásai az építkezésnek? Ezekkel a kérdésekkel szeretném, ha foglalkoznánk itt. Elsosorban azok hozzászólásaira, tapasztalataira lennék kíváncsi, akik már átestek vagy éppen a kellos közepén tartanak a házuk építésének.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!