Az általad leírtak jók lesznek, ha eddig nem csinàltàl ilyet a fűvel akkor majd meglàtod csodàt tesz vele.
szellőztetés (késes) - ne teljesen száraz de ne is sáros talajon.
szorhatsz el fumagot, de ha emlekszel a regi/eredeti tipusára akkor vegyél ugyanolyat mert különböző színü lesz.
Fuves területen mint nálad a Fumag szórás után nem nagyon fogod tudni be gereblyézni, de próbáld meg valahogy takarásban helyezni. Kb 1cm mélységig ha annyira homokos a talaj.
mutragya mehet a fumag után egybol,(valami gyors burkolatlan fajta legyen)
ezutÁN jól belocsolni, 2-3 hét és mintha kicserélték volna az udvart.
ui: amugy nem olyan vészes a helyzet könnyen befog sűrűsödni ( csak nyirjad 2-3 naponta )
funyirot has magasságát állítsd 4-5cm-es magasságba és nyirjad rendszeeesen akkor fog Szép sűrű lenni.
most találtam meg a fórumot. Kb 100nm füvesített részem van az udvaron. Foltokban nem nagyon van fű. Beleástam magam a témába és első körben a gyepszellőztetés volt új. Neki is estem egy gereblyével, jött ki anyag rendesen belőle de még van benne.
Szóval szeretnék erős, zöld gyepet. Hogyan lássak neki?
Elképzelésem:
Holnap kölcsönzök egy szellőztetőt, azzal nekiesek.Másnap veszek sport fűmagot, azt szétszórom, kb 1-2 kg /100nm ?
Utána gereblyével kicsit beledolgozom a fűbe/talajba (ez így elég, vagy csak szórjam ki?). Veszek valami gyorsan ható műtrágyát, hogy megindítsa, amúgy is gyenge, homokos a talaj utána adok neki hosszan tartót. Utána naponta öntözés. Low cost-ba kellene megoldani, nem kell profi golfpálya :) segítsetek légyszi.:
Ilyen most:
Illetve találtam egy olcsó, de új gyepszellőztetőt. Güde GVZ 1401, 20e lenne, ha azt nézem hogy egy gépkölcsönzés kb 5e, akkor 2 év alatt megvan az ára 4 x használva.
En 550m2-t nyirok vele, eddig egyszer csereltem kb havonta kethavonta raelezek dremmellel. Aki vett mar nem tudja elkepzelni a manual funyirast, szegely nyiras marad csak. Arra valami akkus vagy tologatos vagy muanyag keses.
Ahogy néztem, ez az 500, meg a 105 gyakorlatilag ugyanaz, így töled is megkérdezném, hogy mekkora területet nyír és ehhez mennyit megy. Te is cseréled a késeket?
Köszi! Lenne pár kérdésem. Hány m2-t nyírsz vele? Mennyit megy naponta? Miért kell 2 havonta kést cserélni? Az a típus sem megy esöben? Esetleg raksz fel képet a fűröl?
Barenburg watersaver gyökerei 60 cm mélyre mennek le a keírás szerint. Ha ez igaz nekem locsolni sem kell, mert nálunk magasan van a talajvíz 50 centin:)
Pedig egyszeru gyoker arra no amerre viz van. Ha mindig megtalalja fent akkor esze agaba nincs lejjebb keresgelni, de ha ritkabb bovebb ontozes miatt elparolgas utan melyebben meg van viz akkor lejjebb no a gyoker.
-------------------
Nalam is Worx van 500si wifis. 2 eve teszi a dolgat azota csak tavasszal nyirtam fuvet egyszer mikor lusta voltam kirakni idoben es megnott.
A föld alsóbb rétegei nem igazán mérvadóak a fű szempontjából, mivel a gyökérzete nagyjából 10cm-re hatol le, tehát pontosan addig a felső rétegig, amit te kritizálsz ennél az öntözésmódnál. Ha időnként van a gyep szellőztetve, a mohátlanítva, magyarán karbantartva, a vízhez hozzájut a gyökérzeten keresztül (nálam olyan 6-7cm-es).
Én csak furcsállom, hogy a rendszeres öntözés nem tenne jót a növényeknek...
Gondolj bele hány ezer m3 víz párolgott el a talaj felszínéről azóta(feleslegesen). Mivel a ritkább nagyobb adagú öntözéssel átnedvesedik a föld alsó rétege, utána csak a közvetlen felszín szárad, míg nálad mindig csak a felszíni rész(remélem érthető).
Mindenki úgy csinálja, ahogy akarja, tudja, de én ezt jobbnak tartom.
Nálam is heti 1x megy az öntözés, ill múlt héten nem is ment, mert volt egy rendes eső.(február óta először) Heti kétszer kell nyírnom, 5 cm -re vágom, s sokszor 4 nap után van hogy 10 cm-es. Lassan én is robotban fogok gondolkodni, őszig szeretném megcsinálni.
Béci: Lehet 12 éve követed a topikot, de nálad nagy user fail lehet, ha napi 2x kell öntözni.
Nekem 2. szezont kezdte a Worx S105, a telepítése pofonegyszerű, le van írva minden részletesen, azóta nagyon szépen dolgozik, csak kést kell cserélni rajta 2 havonta kb.
A mobilappja segítségével lehet szépen ütemezni hogy mikor menjen, mikor ne. Nekem nagyon bevált, tudom ajánlani.
Szerintem a medence vizét fésüld át mert abban lesz olyan alga is ami hinár szerű, ezt mindenképp vedd ki belőle mert ha a fűre kerül akkor csúnya és kirohad a fű alatta, na meg ha szivattyúval veszed ki a vizet akkor az is eldugul tőle.
A 2. ponthoz írnám, hogy én tavaly használtam 1 alkalommal, azóta nem volt rá szükség. Tudtommal a lóhere nem jön ki utána, ha megfelelö a tápanyagozás, a fű elnyomja.
Mikor a gyomstoppot vettem a boltban ajanlottak helyette 12 ezerert ugyanolyan hatoanyagu 1 liter 5000m2-re eleg szert. Sajnos a nevet nem jegyeztem meg. De 240ft/100m2 tizedannyi, radasul nalam van 600m2 fu. Azt mondtak evekig elall a fel nem hasznalt igy sokkal olcsobb lenne. Csak mivel meg sose probaltam ezt a gyomstoppot igy kicsit bizonytalan voltam , gondolom elobb kiprobalom.
A kerdesek:
1. Tenyleg elall ennyi ideig?
2. Hanyszor szoktatok gyomstoppolni egy evben? En most a kb 200m2 on elterjedt lohere ellen gondoltam, tavaly volt ket mehecskecsipes is.
3. Gyomstoppon irt 6 ora esomentesseg tenyleg eleg?
4. Mas. A medencebe belealgasodott vagy 6 m3 viz. Az jol tragyazza a fuvet vagy karos neki? Most mar nem latok le az aljara olyan suru az alga benne.
Ugye mindkettőtöknél ugyanúgy van benapozva a gyep és azonos a talaj? Pont olyan és annyi fa meg bokor szívja el a fűtől a nedvességet? A fűfajta is DNS azonos?
Engem is érdekelnének tapasztalatok a robotokról. Pl.:melyiken nem szabad megvenni, mi a hátránya, milyen sűrűn kell késeket cserélni/élezni.....
Lehet már kapni nem olyan vészesen magas áron. Lehet megpróbálnék egyet csak fura, hogy van olyan aki úgy hirdeti, hogy több év áll. Miért állna ha jól működik?.......
12 éve rendszeresen olvasom ezt a topikot, köszi, hogy az alapokat nem ismerőnek nézel! :-)
Rendszeresen ellenőrzöm a talaj nedvességtartalmát, annak függvényében öntözök. Lehetne a vezérlőhöz csatlakoztatni érzékelőket, de mindig sajnáltam rá a pénzt.
Egyáltalán nem sekély a füvem gyökérzete, amikor ősszel kiástam a durva, vastag szálú csomókat, igencsak megküzdöttem velük.
30 fok napi maximum hőmérsékletig egyszer, reggel 9-kor, annál melegebb időben, délután 3 tájban plusz egy 80 %-os öntözést kap a kertem. Ha ezt nem kapja meg a fű, akkor úgy kiszárad, hogy fájdalom ránézni.
Szomszédom este 9-kor öntöz, és amikor kánikula van, akkor napközben is, mint én.
Közel 500nm-én az 1 hetes BB watersaver beindult. Bevallom sok reményt nem fűztem hozzá, mert az összes létező hibát elkövettük vetés előtt/vetéskor. Mivel szinte az összes mag a föld felszínén maradt vetéskor, hiába gereblyéztük, csapkodtuk hengereztük, eddig a meleg napokon napközben szinte állandóan ment a locsoló, hogy nedvesen legyenek a magok.
Viszont mára vörös az egész terület, a gyerek szerint most olyan mint a Marson lehet:)
Meddig kell folyamatosan nedvesen tartani? Mi az a mérföldkő, amikor átlehet térni a napi, illetve a majd a heti 2 locsolásra? Első vágás vagy amikor x-cm a kikelt fű?
Mikor lehet majd leghamarabb az elmaradt Startert ( szerves) pótolni?
Valamikor márciusban NPK 15-15-15-öt, áprilisban Cropcare 23-7-7-et. Ugyan sikerült az új kertésszel megállapodni, hogy inkább két naponta, hajnalban megy a locsolás, de valamiért csak pár alkalommal ment. Mivel volt egy kb. másfél hét, amikor nem volt csapadék, ezért én locsoltam, a ~25 nm-re ~400 liter ment ki (előtte szórtam ki a Cropcare-t).
Pénteken néztem, hogy elkezdett erősebben sárgulni, de a hétvégén esett. Azt hiszem, csinálok képeket délután, mert a fű töve inkább sárgás...
Azért is aggódom többet a kelleténél, mert eddig minden évben úgy nézett ki, hogy milyen szép, majd kiderült, hogy muharos... :-(
A robot miatt nem kell többet szellőztetni. A napi 1cm növekedés csak "csúcsszezonban" van, vagyis tavasszal. Nyáron a töredéke, télen meg még annyi se :)
Szóval nincs jelentösége, hogy az ember mulcsoz vagy gyűjt. És a nyesedék össz mennyisége szempontjából? Ez a másik, ami érdekelne. Ha az ember öntöz és trágyáz, így napi szinten mondjuk 1 centit nö a fű, akkor az elfér-e a fű tövében? Van-e ideje beépülni olyan sebességgel, ahogy jönnek a következö fűszáldarabkák? Kell esetleg emiatt szezon közben is szellöztetni?
Ezek foglalkoztatnak mostanában, hogy állt egy kis pénz a házhoz, amit esetleg egy robotba fektethetnék 😁
Te is terjeszted az EP-t, ha végigmész a füvön, rátapad a cipődre, 2 méterrel odébb meg leesik róla. Ugyanezt megteszi a macska, kutya, sőt a szél is viszi. Értelemszerűen a fűnyíró is. Sőt, továbbmegyek, az még a gombabetegséget is terjeszteni fogja, ugyanúgy, mint a cipő, a kutya meg a macska :)
Mindegyik fűfajtából létezik elég sok hibrid faj. A nemesítők éjt nappallá téve dolgoznak azon, hogy szebb, jobb és zöldebb legyen a pázsitunk, mint a szomszédé.
Nagyáruházakban nézegettem különböző fűmagkeverékeket, és láttam hogy egy csomagban van több féle angol perje vagy vörös csenkesz. Tehát angolperjén belül is van több fajta? Vagy ezek ilyen nemesített füvek? Kite meg Global Grass márkákból nézegettem. Köszönöm előre is a felvilágosítást.
Ezekre nem fogok tudni válaszolni, 1 hete van meg :) egyébként ez cserélhető aksis, nem beépített, így ha gyártó (worx) nem cseréli le szabványát, akkor veszek bele egy másikat és kész.
Ha már robot... Meddig bírja az akksi, a mondjuk napi 3-4 töltés-lemerítést? Azt gondolnám, hogy hamar feladja. Van esetleg, aki évek óta robotot használ?
Az is érdekelne, hogy nem terjeszti el az EP-t azzal, hogy mulcsoz és szórja a magokat mindenfele?
Robot fűnyíró mellé azt a kevéske elmaradt szegélyt milyen géppel ajánljátok nyírni? Kis damilos az gáz? Az nagyon roncsol, nem szépen vág? Muszáj lenne vmi ollós?
Bocs - az a kis állat megy a felszín közelében (sokszor nem is a föld alatt hanem egy kis árkot vág a felszinbe) ahol lement a föld alá oda a kis lyukba tettem karbidot és egy kis vizet. Azóta nem talalkoztam a kártevővel.
Szamold Ki hogy az adott m2-re mennyi mutragyat akarsz ki juttatni.
mérd ki egy külön vederbe/vödörbe. A kézi szórót állítsd a legkisebb fokohatra és egyenletesen juttasd Kína kimért mennyiséget. Majd ha jol megy az egyenleteseég akkor állithatod magasabb fokozatra.
Sajnos nálam is van ilyen és nem kevés . De nem nagyon tudok velük mit csinálni . Van két szép kutyánk akik a udvarban rohangálnak és vegyszer szóba se jöhet. Hogy ez mekkora baj azt nem tudom.
Az első két kép az egynyári perje lesz. A következő kettő pedig virágozni készülő angolperje. Ez nem probléma mert néhány hét alatt kinövi és tovább nem virít az idén, de várható még a réti perje és a vörös csenkesz virágzása is. Nem kell pánikolni így természetes.
Kihagysz egy egy nyírást és amikor a virágszárát betolja a fűnyírási magasságába akkor levágod, így nem lesz olyan ronda roncsolt kalász maradékos.
Elmaradt a tavasz komplex műtrágya adag és a gyomirtós magában kevés, de nem egészen ez a magyarázat a füved állapotára.
A homokos talajból gyorsan kimosódik a Kálium, mint tápanyag és ezek szerint már a komposztból is kimosódott.
Ezt mutatják a hervadási tünetek, ami egyértelmű kálium hiányra utal szerintem a képeid és a leírásod alapján.
Ne tévesszen meg a szép zöld szín, mert az a gyomirtós nitrogéntől van.
A gyors hatású hagyományos kálisó nem lesz elég hatékony és égethet is.
Javaslom a sportsmaster crf Hi K műtrágyáját vagy ha igazán jót akarsz és hatékonyabb megoldást keresel akkor a Pre Winter magas kálium tartalma és teljes burkolt formája miatt még alkalmasabb és persze 4-5 hónap hatástartamú.
A szórás előtt megnyírod 4-5 cm re, utána beöntözöd és a következő nyírásokat nem gyűjtöd össze legalább háromszor, hanem mulcsra vágod , hogy jól védje a műtrágya szemcséket a takarás, mert a füved egyelőre nem lesz képes rá.
Nyírd le olyan állásban, hogy vágjon belőle, ha kell legkisebben, mivel el van feküdve hiába hosszú, az említett 4es álláson lehet nem vág belőle! Öntözve mióta van? Szerintem vagy ki van száradva és attól vékonyodott el, esetleg tél előtt nitrogéndús trágyát kapott és növögetett a tél alatt is, de mivel télen nem nyírtad szép lassan elvékonyodott.
Idén eddig 1 nyírás volt. (400nm fél fűgyűjtő) Makita benzines gép 4-es állásban. Most már nyírnám, de ma nem bírtam sajnos. Holnap lesz levágva. Nem indult be csak az előző Scotts trágya után kicsit. Ahol fekszik ott nagyon vékony szálúnak is találom.
Néhány napja elkezdett a füvem gyengülni(?) . Rálépünk vagy valamit ráteszünk és néhány mp után már a képen láthatóan méz ki. És vissza sem áll egyenesbe :( Máshol meg szép. De a 400nm nagy része sajnos ilyen. A talaj homok. A fű 2 éves. Előtte forgatva nagy mennyiségű ipari komposzttal kezelve stb. 1 hónapja kapott Scotts gyonirtós trágyát, az kicsit megindította de nagyon gyatra az egész. Öntözés slaggal és bólogatós Gardena Aquazoom-al. Időjárás függvényében 1-3 naponta kb 1.5-2m3 víz. Mi lehet a gond? Köszönöm!
A képeken a járda melletti sáv tavaly októberi füvesítés, a kerítés melletti mélyzöld rész a régi.
Azt tudom, hogy a fiatal fű ilyen zsenge világoszöld színű, de nem kellett volna már "összeérni" a sötétebb zölddel? Vagy ez a halovány zöld szín tápanyaghiányt jelez?
Néhány helyen, főleg a ház előtti északi részen világos zöld színű, alacsonyan növő valami jelent meg foltokban a fűben. Különös ismertetőjele, hogy ezerrel hozza a magokat.
EP? Ha igen, Dual Gold segíthet ellene (az általa szétszórt magokra gondolva)?
Illetve ez a csomós növekedésű, erős szárú fűféle mi lehet? (a keverék angol perjét, réti perjét és vörös csenkeszt tartalmazott)
Kedves "Füvesek", öntözőrendszerhez csatlakoztatható folyékonyműtrágya-adagolóval van valakinek tapasztalata? Azon gondolkodtam, hogy így sokkal egyenletesebb és kényelmesebb lehetne a tápanyagpótlás. És akár permetezésre is lehet használni, kisebb egészségügyi terhelés mellett...(mimvel nem kell ott lenni, mikor kijuttatódik)
Fűmagot akkor van értelme elszórni ha teljesen kipusztultak a kezelt gyomok, plusz az elhalt maradványokat is célszerű eltávolítani, vagy legalább berotálni, de amúgy nem kell vele várni, ha a kiszórt magot fújnád le vele, még akkor se lenne baja, mert csak zöldfelületen hat és nem marad a talajon.
Más aki gyűjtővel használja fűnyírót nincs olyan gondja, hogy felszedi a hosszúhatású műtrágyát is? Pedig alaposan beöntöztem, de mivel burkolt nem oldódik fel és látom a gyűjtőbe hogy került bele egy kicsi.
Ha langyos vízbe beáztatod és hagyod benne állni 24-36 órát, akkor már ott elkezd szaporodni, nem csak kijuttatása után a talajban, elvégre ez egy élő mikroorganizmus, egy gomba fajta. Így hatékonyabb lesz.
Köszi a válaszod! Múlt évben megtörtént a homokozás, de a szerves trágyát mindenképpen megpróbálom. Az az érdekes, hogy korábban még nem volt ilyen. Remélem rendbe jön... Még 1x köszi
Szeretném megkérdezni, hogy mostanság elektromos fűnyíróból milyet érdemes venni? Valakinek tapasztalata, vagy tanácsa esetleg? Makitákat nézegettem 1400-1600 w-osakat, elég korrektnek tűnnek. Van még Black and Decker ami szóba jöhet, esetleg Hitachi. Ki mit mond? 300-400 négyzetméterre kellene. És mindenképp elektromosban gondolkodom. Köszi szépen! :)
Köszi mindkettőtöknek az észrevételeket! Csináltam több képet alacsonyabbról, laposabb szögben: van ahol sűrűbb, van ahol azért most még elég ritka . Szívesen hinnék benne, hogy csak várni kell amíg a másik fajta mag is kicsírázik, csak azt nem látom, hogy ha várok még x napot/hetet, és később kiderül, hogy mégis felül kell vetni plusz maggal/trágyával, akkor az nem lesz-e gond, hogy sok idő telik el a két vetés között? (pl. a régebbi fű beárnyékolja az újat)
Tehát ha a felülvetés most eredményesebb lenne, mint később, akkor lehet, hogy inkább most megcsinálnám.
Egy kert használaton kívüli részét szeretném füvesíteni. A talaj eléggé homokos és gyümölcsfák is találhatóak a kertben. A kérdésem az lenne milyen fűmagot lenne érdemes alkalmaznom ami viszonylag szép gyeptakarot hozna létre (Nem golfpálya minőség a cél). Kite és agro-largo szárazságtűrő és arnyekturo magkevereket néztem a fák alá. Illetve milyen műtrágyát keverjek a talajba vetés előtt?
Elvetettem végre a fűmagot pár napja, de a tervezett indító trágya feledékenységből lemaradt.
Mikor lehet leghamarabb pótolni? Nitrogén hiányos sárgulásra számítok, mert bárhogyan igyekeztünk is az rengeteg elszáradt gazt kiszedni a területről már látom, hogy maradt még az 500nm-en.
Ráadásul az enyém jó gazos is már, de az sem aggaszt.
Tavalyiban van némi EP-is, de tojok rá. Nem mondom, hogy nem zavar, de így nekünk megfelel. Talicska, foci, minden megy rajta. Azért van, hogy használjuk :) !
Nem akarlak elkeseríteni de ez elég rosszul néz ki így két hét elteltével. Szerintem nagyon ritka egy-egy szálakat látok azokat is 10-15 centire egymástól. Bár nem tudom hogy a NCS-nek mennyi idő kell a csírázáshoz, reméljük hogy több és akkor nem lesz baj. Bár a réti perjének is kb. 2 hét kell, így nem hiszem hogy az NCS-nek több időre lenne szüksége.
Ne aggód túl! Jó lesz az. Május végére szép lesz, biztosan maradnak lyukak, de ősszel azok is eltűnnek majd!
Az én 25 napos vetésem sem olyan mint az őszi, sokkal lassabban kel. Ha most vetnék először, biztos aggódnék a képeim alapján, de nem aggódom! Mind a 2 szép lesz, csak kell a víz, rendszeres tápanyag, s hogy majd leszoktasd a fű gyökerét mélyre.
Napi 3-szor locsoljuk, ez a kép pont akkor készült amikor felszáradt, mert a világos háttérrel jobban látszódik rajta a fű :) Akkor még várok, de mikor kéne besűrűsödnie?
Csak azt kell felülvetni, ami nem ritkás, hanem teljesen kopasz folt, a képen látható részen nem látok ilyet, de ez még nagyon fiatal is, lehet csak az angolperje bújt még ki, ami a keverék 20%-a, várj még vele.
Viszont a kép alapján elég száraznak tűnik, mennyit/milyen gyakran öntözöd?
Sziasztok! 2 hete vetettem Toscana-t Everris starterrel, viszont utána 1-2 nappal volt egy jó nagy eső, és a magok egy részét szerintem elmosta a hömpölygő víz, mert ritkának tűnik. Viszonyításként jobb alul van egy 2 centis virágszirom. Szerintetek mennyire vészes a helyzet? Mikor kéne felülvetni? (Mag és trágya is maradt bőven) Előre is köszi!
Trifender pro-t használt már valaki? Mit jelent a 24órás kézmeleg vízben történő áztatás? :) Bekeverem a meleg vízbe, ami rövid idő alatt ki is hűl, vagy végig azon a hőmérsékleten kellene tartani? Mert utóbbit nem tudom hogy lehetne kivitelezni.
Substral-nak és scotts-nak is ugyan az a hatóanyaga, Samubá is ajánlja, s a neten is jókat írnak róla. Magról kelőket is visszatartja, így hatásosabb mint a gyomstop vagy pázsitmester, de több ideig marad a vegyszer a füvön.
Sziasztok! A füvünk Yaramillával lett felülszórva, ami gyönyörűen hatott a gyökerekre és azóta is csodás a fű, ennek kb 1 hónapja. Segítséget szeretnék kérni, mivel kell a továbbiakban felülszórni, ami nem csak táperőt nyújt, hanem a gyomot is öli? Válaszokat előre is köszönöm!
Sok éve folyamatosan küzdök a hangyákkal, nem sikerült legyőzni őket. Amíg lehetett kapni Galitionnal és Tetetonnal irtottam a nyavalyásokat, mostanában Picador van soron, azt lehet kapni. A bolyok környékét 6-10 helyen megszurkálom 20-30 centis csavarhúzóval, a lyukakba beleszórom a granulátumot, utána vizet töltök beléjük. Ez hatásos, de pár hét múlva 1-2 méterrel arrébb új bolyok születnek. Talán ötszörös mennyiségű, a teljes kertet érintő kezelés kellene.
Hát, ha nem is belső udvar, de egyrészről viszonylag közel van a szemközti épület és a kertet is tuják és sövény határolja. Ugyanakkor déli fekvés és reggeltől délutánig kap fényt, persze leszámítva a tuják és a sövény által adott árnyékot. De a képeken a szinte teljesen napos rész látszik.
"2-3cm es gyepet tartani nagyon sok munka es idő. Szinten naponta kellene nyírni tavasszal és osszel."
Nem igaz. Heti 1 db nyírás engedélyezett az ügyfeleknél. 28 mm-re nyírjuk (ennyit tud a gép azon az álláson). 8-10 év után is teljesen sűrű, minden elvárásnak megfelelő.
"nemmindegy milyen a fufajta és a gép sem amivel csinalod"
Ez igaz. BB Supersportnak nagyon alacsony a szára, és hosszú a levele. Ha 3cm magasan nyírjuk, akkor 1,5-2cm-en végződik a szár. Nem szökik magasba, egy hét elteltével is levélbe vágunk. Közel 7 éve csak a legjobb fűnyírókat használjuk.
Sziasztok , mellékeltem egy képet és érdeklődöm,hogy a látottak alapján mit javasoltok , hogy lehetne füvet varázsolni a szinte folyamatosan árnyékban lévő de öntözőrendszerrel öntözött területre?
Én meg vagyok elégedve vele. Ma rájöttem, hogy kell utánállítani, így magát élezi tulajdonképpen. Asszem 7 v 8 fokozata van, a vágási magasság 24-75 mm között variálható. Csendes, egy kis könyű testmozgásnak mondanám, annyi a titok, hogy 3 naponta (intenzív növekedési szakaszban akár 2 naponta nyírni kell. Benzines gépem nem volt, ahhoz kicsi a kert. Egy egyszerű elektromos volt előtte, annál sokkal jobbnak tartom, gyűlöltem a kábellel való küzdelmet.
az elmúlt 20 évben én is sok pályán megfordultam (szinte minden hétvégén ) :-)
szoktuk is mondani ( Jól áll neki a távolság)
2-3cm es gyepet tartani nagyon sok munka es idő. Szinten naponta kellene nyírni tavasszal és osszel.
nemmindegy milyen a fufajta és a gép sem amivel csinalod ( mint ahogy már írták a többiek )
inkabb maradj a 4-5cm nél mint itt a többség (na de persze ha neked az tetszik mindenkepp próbáld meg mert tényleg szép) csak írjuk hogy tudd mivel jár.
az új/friss vetést nem javasolt kézzel gyomtalanitani de celszerszammal sem.
Ahogy kihuzod a földdel sok kesobb kibújo/csirázo Értékes réti perje magokat is kiszedsz.
hagyjál mindent ott - úgy is lesz gyom a tavaszi vetesben. Ha nagyon sok akkor 6-8 hetes korában elvileg lehet neki adni gyomstopot, de ha nyirod rendesen és van víz meg műtrágya akkor a fű fog erősödni.
Az új vetésű fű között elkezdett a gaz megjelenni. Majd ha rá lehet lépni kb 2-3 hét múlva akkor a gyomot gyomkiszedővel próbálnám kiszedni. Valaki használ ilyet? A vetés szélénél megpróbáltam kihúzni de a gyökere bennmarad, ezért gondoltam a kiszedőre, bár még nem használtam. Esetleg permetezni mikortól lehet a frissen vetett füvet?
A force talajfertőtlenítő jó hangyák ellen is? Vagy mit kellene a hangyák ellen alkalmazni?
még egy kérdés, a talaj itt nállunk (dunakeszin) homokos, viszont a felső réteg valami fekete föld lehet, ami most hogy száraz olyan kemény mint a beton, tényleg bazi kemény. mivel tudnám kicsit lazítani? olvastam itt a fórumon, hogy a 16.kerületben lehet kapni komposztot, a sima termőföld gondolom nem lazítaná. Ha a komposzt mellett voksolunk, akkor a rotálás alkalmával gondoltam, hogy marhatrágya pelletet is rotálnék a földbe. szerintetek?
Reti es angolperje, de ha nem jol csinaljak akkor azok sem lesznek szepek. Annal a vagasmagassagnal mar ket naponta kell nyirni, h tartani tudd az 1/3-os szabalyt. Nagyon fontos, h a kerted sik legyen kulonben helyenkent skalpolni fogod. 3 centinel mar hengerkeses funyirot erdemes hasznalni. Es ezek meg csak nagyon a felszines dolgok. Rovid vagasmagassagnal sokkal tobb torodest igenyel a gyep es sokkal kevesbe toleralja a hibakat.
Én egy kisvárosi focipályánál lepödtem meg, hogy traktorral vontatott hengerrel hengereltek. Nálunk sajnos nagyon buckás a fű, ezért felmerült bennem, hogy nem lehetne-e megjárni egy kisebb - gyalog kíséretű - úthengerrel.
A talaj tömörödése persze nyilván nem elöny, de ha egy focipályánál működik ?
A focipályákra nem vetnek vékonyszálú pázsitkeveréket !
Tedd fel Magadnak a kérdést, hogy otthoni körülmények között meg tudod e adni a gyepnek azt az intenziv ápolást, amit az a pálya megkap !? Segítek, nem fogod...
Minap egy focipálya mellett mentem el, és megálltam egy percre, hogy megnézzem milyen a gyep. Valami káprázatosan szép látvány fogadott, maximum 2-3cm magasságú, vékony szálú, tökéletesen sűrű, tömött gyepfelület volt. Na, én is ilyet szeretnék! Milyen magot kéne beszereznem? Az ilyen alacsony nyírást melyik keverék viseli jobban? Nagyon tetszetős! A másik kérdésem, hogy most, és a közeljövőben milyen keverékű műtrágyát adjak a gyepnek? Ma szórtam ki pétisót rá és meg is locsoltam rögtön.
Most raktam rendbe az egyik fórumos kollégánk gépét, ami eladó lett.
Teljes generált kapott, kb 60 ezer forint értékben kedvezményes áron, eredeti gyári Honda alkatrészeket raktam rá.
Minden olyan alkatrész cserélve lett, ami bántotta a szemünket.
A motorja bontatlan, gyönyörűen jár mint új korában.
Új berántó fedelet, mind a 4 kereket csapágyakkal, a hajtásnál a perselyeket,szimeringeket, meghajtó fogaskerekeket a kapcsolódó alkatrészekkel, új ékszíjat, select drive kezelőkart, hajtómű bowdent, meg egy marék alkatrészt kapott.
Új gyűjtőzsák megy még rá.
2015-ös gép, Honda szásznál lett vásárolva.
Ha valakit érdekel, mailban adok még infót és kontaktot a tulajhoz.
Szia. Tudnál linkelni vagy küldeni egy leírást, ahol a honda motor beállítását leírják. Szeretném a fordulatszámot, alapjáratot stb beállítani, csak nem igazán tudom, hogy melyik melyik... csak sejtem.
Nyomáskapcsolón be lehet állítani a max nyomást és az indítási nyomást is. Két csavar van, azt kell ki-be tekerni.
Mikor azt mondják a 7 hónapos toscana-ra, hogy ha lenne a faluban fű szépség verseny tuti az enyém nyerne. :-) és ezt az itteni segitségnek és tanácsoknak köszönhetem, tehát ez a csoport érdeme is.
Szép volt fiúk :-)
Ui: mondtam neki na jo persze van azért szép füves udvar a környéken ( válasz : persze igen az utcáról Jól néz ki a benti fű, de a tied itt van kint az utcán és ez 1 méterről is gyönyörű. (És elkezdte símogatni :-) :-)
Sziasztok. Ha hidrofollal táplálom meg az öntöző rendszerem akkor szerintetek be lehet valahogy úgy állítani hogy ne kapcsoljon ki- be hanem folyamatosan tolja a vizet a fúvókákba? Probálnám megoldani valahogy úgy, hogy ne kelljen nyomáskapcoslot beépíteni.... De persze ha a hidrofol buta ehhez akkor nem lesz más választásom
Lehet hogy tágasabb a világ, és természetesen vannak más megbízható cégek is, én viszont itt többnyire arról írok tanácsot amit már kipróbáltam és van megbízható tapasztalatom róla.
Ma nyíregyen az egyik kertészeti áruházban hallom, hogy az egyik vevő gyep műtrágyáról áradozik az eladónak, hogy milyen jó és nem volt még ilyen szép a füve.
Rákérdeztem mert kíváncsivá tett, hogy milyen műtrágya lehet, amit emlegetett?
Akkor fokoztad volna a versenyképességet, ha végre nem ICL terméket favorizálsz, erre próbáltam DobraP-hez csatlakozva utalni. Ennél tágasabb a világ...
A fűvemet szeretném felülvetni mert itt ott ritkás! Ha jól meglocsolom előtte utánna pedig elszórom és rá egy kis homok az úgy jó lesz vagy mindenképpen kellene lazítani a talajt?
Nyírd a régi füvet a növekedési ritmusnak megfelelően, a magokat nem szippantja fel a fűnyíró, de én vetés után bedolgoztam volna csillagkapával a talajba őket.
Force ilyen adagolásáról apana hozzászólásaiban volt szó.
Csak a versenyképesség fokozása érdekében,ha valaki nem ismerné a Pro Select Strong fűmag is nádképű csenkesz alapú és az egész EU ban elérhető fűmag magas szárazságtűrésű Heatmaster hibrid réti perje fajtával és így hasonló összetételű mint a barenbrug water saver csak
Tényleg nincs valakinek semmi működő módszere giliszták ellen? Nagy kövér giliszták túrják a füvet, aminek megpróbáltam örülni, de most a túrásaik által okozott kis lyukakba a földben már elkezdtek gazak is beköltöznek (egyelőre pár szál). Valamit belocsolnék, permeteznék, szórnék ellenük (természetesen nem opció hogy bármit berotálok).
Nagyon kellene erre valami, mert vannak részek ahol naponta 10 új giliszta túrás van.
Nem vagyok szaki, de szerintem pont a talajba forgatható talajfertőtlenítés a hatékony, így azt én rotálás előtt szórnám ki (tehát nem permetezve hanem por alakban).
Megtörtént a régi füvem felülvetése, előtte elég durva szellőztetés, Toscana, new grass műtrágya szétszórása, viszont a régi fű már annyit nőtt, hogy le kellene vágnom, viszont az új magok még nem keltek ki?
Mi ilyenkor a teendő? Félek, hogy a fűnyíróval felszippantom a fűmagot, de lehet ez a félelmem alaptalan.
A másik, hogy szellőztetéskor nem láttam a fényt, hogy a Force fertőtlenítőt hogyan dolgozzam be értelmesen a talajba, úgyhogy ez kimaradt.
E helyett megfelelne, hogy pl karatét, vízben feloldok és egy locsólókannával belocsolom a földet?
Füvesítés előtt állunk, közvetlen előtte, pár hét és késszen lessz az udvar.
Tudom, hogy az ősz jobb lenne, de most lessz kész az udvar és azt nem szeretném, hogy hónapokig kelljen a porban, sárban lenni, ráadásul most tavasz van.
segítsetek legyetek szívesek a folyamatok helyes sorrendjében, anyagok tekintetében.
A fórumot már egy ideje olvasgatom, de szerintem megöregszek mire végigolvasom.
Nos erre gondoltam, amivel viszont nem vagyok tisztában az a következő:
Milyen talajfertőtlenítőt használjak, elég sok a paroj, és hangyaboly is van jópár, sok...
A szervestrágya berotálása után kell e várni, illetve a talajfertőtlenítő, után?
Fűmag... itt a toscana a favorit, tetszik is az alapján amit olvastam rólla de én a "Johnsons Sport Szárazságtűrő Fűmagkeverék"-et néztem ki, erről van tapasztalat, az udvarnak van olyan része amely árnyékban van kb egész nap.
Volt olyan talajhibás területem, ahol csupán 8-9 cm föld volt a fűnek(akna felett), egy hónapja felszedtem a gyepet, levízzáróztam a betont, majd eredeti föld+virág föld + homok+ stockosorb került vissza. Eddig jól vizsgázik. Kíváncsi leszek nyáron, hogy mit teljesít. Szépen visszaültettem az eredeti gyepet, meg sem látszik, hogy hozzá nyúltam.
Toscanam durván besűrűsödött, nem győzöm nyírni, muszáj heti 2x.
Másik:
Eddig egy lestrapált vikingel (20 éves, jó önjáró, 2. motor rajta , nagyon jól kezelhető könnyű gép)nyírtam, most beszereztem egy hondát, de nagy csalódás nekem. Lehet megköveztek: ami tetszik benne: jó motor, erős önjáró, késindítás
De olyan dög nehéz, eddig élvezet volt nyírni a Vikingel, szerintem maradok is amellett, a Hondával munkának tűnik a vágás.......
Vágásképe lehet hogy picit jobb, de azért izzadni, nem tudom,.....
Köszi! Bár szerintem nem az, legalábbis ha ami tavaly volt, az az volt :-) Annak nagyon masszív, erös levelei voltak, jól bele lehetett kapaszkodni és kihúzni. Ez sokkal lágyabb, "füszerübb". Szombaton megdaráltam öket gyepszellöztetövel, meglátjuk hogy alakulnak (persze nem várom, hogy megsértödnek és átmennek a szomszédba :-))
u.i.: bocs az ékezetekért, de sajnos német billetyüzetet használok
Hétfőn nyírtam a füvet, de életlen volt a fűnyíró kése, így eléggé megtépkedte a szálakat. Mi a teendő: hagyjam, és majd a jövő hétfői fűnyíráskor kijavítom, vagy esetleg holnap, immár éles késsel vágjam kicsit rövidebbre?
Szerintem Talpas Muhar lesz ha jól gondolom, de majd kijavítanak ha nem így van. Sajnos nálam is megjelent és nem túl könnyű ki irtani. Lehet kapni olyan permetszert ami kifejezetten csak a talpas muhart írtja ki viszont csak nagy ipari kiszerelésben és csak engedéllyel rendelkezőknek mivel igen veszélyes vegyszer. És elég húzós áron adják. De van olyan kertész akinek van ilyen és tudja permetezni. Nekem van konkrétan egy kertész ismerősöm aki vállal talpas muhar elleni permetezést. Remélem tudtam segíteni.
Köszönöm az ajánlásokat, de tényleg sehol sincsen. A múlt pénteki rendelésemet tegnap mondták vissza. Hónap végén érkezik a kamion az országba, én pedig hétvégén elvetek valamit. Tehát ismét azt szeretném kérdezni mit ajánlanátok helyette? BB watersaver vagy valamelyik másik Scott fűmag? Ne legyen kényes jószág ez a legfontosabb és bírja a hiperaktív gyerekemet. A funkcionalitás a lényeg, az esztétikai megjelenése, színe, levél formája lényegelen, bár tudom itt ilyet írni szentségtörés:)
Az országban jelenleg sehol sem kapható Toscana. BB Watersaver vagy valami egészen más legyen helyette? Agyagos talaj, napos terület, rendszeres locsolás, szerves trágyázás, zéró vegyi gyomírtás mellett. Az most nem opció hogy várjak a Toscanára, mert a talaj végre vetésre kész.
Gomba, mégpedig lisztharmat. Systhane Duplo jó ellene, de én nem szoktam vele foglalkozni. A száraz március hozta, el fog múlni idővel. Itt is sok helyen láttam ilyen tüneteket.
A DG a muhar elleni megelőző védekezéshez jó elsősorban és most már kiszórható, de a kezelés után kelő füveket is kiviszi, így az ep-t is. A meglévő ellen viszont már nem hat semmit.
70m2 ha jól emlékszem, mehet a gyomlálás is hogy ne képezzen nagy foltokat.
A magja egyébként minden talajban ott van, mert évekig elfekszik és amikor kedvező a környezet neki akkor kijön.
homokos területet szeretném megkötni, amiben jelenleg királydinnye és átoktövis a fő "alkotóelem". Minden évben gyomirtózom, de kiirthatatlan. Most arra gondoltam, hogy füvesítek. Viszont nem szeretnék talajcserét, termőföldet hozni. Kb. 700nm területről van szó. A locsolás megoldható, de itt sem akarok komoly rendszert kiépíteni. A kertben egyébként gyümölcsfák vannak.
Milyen fűmaggal lenne érdemes próbálkozni? Töltés fűmagkeverék, avagy Kentaur, vagy Szahara az Argo-Largo-tól?
(a Kentaurra olvastam panaszt, gombásodás...a szaharára csomósodást, kiritkulást)
Nem tudom ilyen körülményekre (termőföld hiány, kevés locsolás) pl érdemes-e strong vagy toscana?
Annyi kell, hogy nedves legyen a föld, ha felétek is esett sokat az eső, akkor nem vszínű hogy most kéne öntözni, de nem lehet mm-re megmondani mennyit kell, sok mindentől függ, pl. homokos talaj sokkal hamarabb kiszárad, mennyire napos, stb. Az ujjad kicsit belenyomod a földbe, ha nedves akkor jó, ha már kezd száradni kicsit rálocsolsz.
De amúgy szomszéd is kedvet kapott füvesítéshez, kért kis segítséget, augusztus végén csinálta, még 30fokok is voltak, mivel nem volt öntöző az elején kapott egy nagyobb adagot, aztán 1-2naponta (tehát napi max 1, de volt többször is hogy elmaradt) rakosgatóssal kicsit rálocsolt, sztem az se volt több 3mmnél, ezt pár napig csinálta, aztán utána már csak heti 1-2x kapott, mégis tök szép egyenletesen bedúsult, szóval annyira nem kell túlgondolni.
Mivel én is hasonló fűmagokat keresek (egyébként nem sok sikerrel), most bukkantam rá a hozzászólásodra. Neked sikerült valamelyiket beszerezni? Ha nem, akkor végül milyet ültettél?
Köszönöm a tippet! Sajnos tegnap elmaradt, ma meg már szakad az esö... Könnyen lehet, hogy foltokban rosszabb a talaj, mint ahogy az is, hogy egyenetlenül szórtam. Viszont az érdekes, hogy a telek másik részén, ahol durván agyagos a föld (és nyilván ott is ugyanúgy szórtam), teljesen egyenletes a gyep.
Mindenesetre ha az idöjárás engedi, megcsinálom a szellöztetést, megtrágyázom, aztán lehet, hogy 1,5 hónap múlva visszatérek a kérdéssel :-)
Az a problémám, hogy valamelyest mélyebbek is ezek a lyukak, tehát talaj is hiányzik. Majd meglátom, hogy a lehetö legrövidebbre nyírás után a szellöztetö eléri-e a felszínt... Ha nem, akkor csinálnom kell valamit, de vödörrel/talicskával végigsétálni és marokkal szórni egy kis földet mindenhova elég macerásnak tünik :-(
Szelloztetes utani felulvetest milyen gyakran hany liter/m2-vel ontozzem ilyen idoben? Vegul tapanyag nem ment ki mert a regi fu ugy megindult hogy a robot alig gyozi vagni.
Vetés előtt beforgatva, vagy fűmaggal együtt kiszórva a starter trágya. Attól starter, hogy a második érték a foszfor magas benne, yaraból is van többféle, abból neked ez kell:
yaramila 16-27-7
Utána meg a köv. trágyázásnál, ami kb 1-1,5hónap, már mehet ez:
yaramila 23-7-7
aztán november körül ez:
yaramila 11-11-21
Tehát mindig nitrogén-foszfor-kálium ebben a sorrendben vannak feltüntetve az értékek, bármilyen műtrágyát vehetsz nem csak yara, a lényeg hogy új fűnek magas foszfor (és nitrogén) kell, tavasztól őszig magas nitrogén, szezon végén és esetleg még januárban pedig magas kálium. Valamint a magas kálium nyáron is mehet, mert a stressztűrést fokozza, ami a nagy kánikulában jól jöhet a fűnek. Viszont yaraból pl. nincs olyan fajta amiben a nitrogén és kálium is magas, tehát nyáron ha biztosra akarsz menni, akkor kétfélét kell keverni, vagy veszel másik (drágább) fajtát amiben együtt megvan a kettő.
De ha starter után már végig csak a 23-7-7 szórod, az is jó, ezek csak ha nagyon profi akarsz lenni! :)
Gondolom már ezerszer leírtátok, de nem találom, hogy a tavasszal vetett fűnek, mikortól javasoltok műtrágyázást? Visszaolvasva a yara-t javasolják költséghatékonysági szempontból. Ez megfelelő a "friss" fűnek ha kell műtrágya?
A világos folt lehet már fogyatkozó nitrogén műtrágya hatáscsökkenéstől, ami egyenetlen szórástól eredhet, vagy vízhiány a talaj foltokon. Nézd meg milyen könnyen vagy nehezen megy bele a csavarhúzó a többi zöld területhez képest. Amikor száraz akkor nehezen megy bele.
A nemastar az fonálféreg és attól kezelheted a füvet gombölővel nem fogja bántani, nem úgy mint a Bora-t ami rovarölő gomba és a gombaölő szerek megölik.
Ez a nemastar a bagoly lepke pajorját a movcskos pajor néven ismert kártevőt irtja és szó sincs a cserebogár pajorról.
A nemtop meg a vincellérbogár ellen jó a leírás szerint. Én még egyiket sem próbáltam így nem tudok tapasztalatból beszélni.
A csrebogár ellen próbáld meg a Bora vagy az Artis kezelést hátha az hatékonyabb. Van aki már a topikban is próbálta keress rá.
Az a világos színű fűféle valami gyomfű lesz, a glifozátos foltkezelés hatékony lehet ellene, majd a folt felülvetése a jó fűmaggal, ha már kipusztult.
Az egynyári perje a zárt fűben is megél ha kedvezőek számára feltételek. Amúgy ősszel és tavasszal csírázik a legerősebben, de évközben sem hagyja abba.
Több LS fajta van a nádképű csenkeszekből, de csak a spydernél láttam hogy tackkal éschajtás sűrűsödéssel is terjeszkedik, bár bokros fűnek tartják továbbra is. A fajta ezt viszont tudja mert nem kapott volna fajtaelismerést. A NTEP tesztjén is jól szerepelt.
Azzal egyetértek, hogy más értékes keverék is van és hogy minél több legyen benne a nádképű cs alkotó rész, de én elsősorban a csiraszámra gondolok ilyenkor.
Egyébként a réti perje mint társnövény a keverékben nem igazán szárazságtűrő pázsitalkotó szerintem.
Konkrétan nem a szóban forgó, hanem a Gardena nagy variánsát vettem rokonnak már két alkalommal. Az a belocsolt terület amit a használati ír igen ideális eset lehet. Sajna elég nagy nyomás kell hozzá, hogy belocsolja azt a területet. Rokonnál elég messzire kellett elvezetni 3/4-es slagon, és így hurcolászta ide-oda. Ráadásul 2év után tönkrement, és nem javítható, mondták a Gardena szaküzletben, ami sajna igaz is, mert én sem tudtam szétszedni. Vettem egy újat ami elég húzós árban volt. Magamnak biztos nem vennék, hacsak nincs elég nagy kiszolgáló rendszerem hozzá.
Az a gond, hogy általában aláméretezik a vízrendszert, vagy nem is méretezik.
A szivattyú szükséges manometrikus emelőmagasságának meghatározásához a következő számítás ad segítséget: a. nyomóoldal 2,5 bar, a szórófej üzemeltetéséhez szükséges nyomás, 0,1 bar a szórófej a szárnyvezeték fölött 1 m magasan helyezkedik el, 0,2 bar mivel a szórófej 2 m-rel magasabb emelkedőn áll, 0,1 bar a vízszállító cső könyökidomjának ellenállása, 0,2 bar a 20 m3/h teljesítményű szűrő ellenállása, 0,5 bar a nyomásszabályozó ellenállása, 0,3 barral nő a szűrő ellenállása berakódás után, mikor a tisztítás esedékes, 0,3 bar a csőhálózat vesztesége, 4,2 bar a szükséges nyomás a szivattyúnál. b. szívóoldal 0,1 bar a szívóoldal szerelvényeinek áramlási vesztesége, 0,6 bar az üzemi vízszint 6 méterre van a szívócsonk magasságától. Szükséges összes manometrikus emelőmagasság:4,9 bar azaz 49 m.
De az is baj, ha túlméretezzük, ugyanis akkor folyamatosan kapcsolgat ki be, mert gyorsan eléri a nyomásmaximumot, és ez sem a vízvezetéknek (kalapácshatás) sem a szivattyú motorjának (indulási áram) nem használ.
Nekem a biocont egyértelműen a nematop-ot mondta, nem pedig a nemastar-t. A nagyobb pajorok a cyperkillt kiröhögték, ha belocsoltam, pedig ipari mennyiség volt. Ha direktben kapta el őket, akkor működött.
Füvesítés előtt állunk, közvetlen előtte, pár hét és késszen lessz az udvar.
Tudom, hogy az ősz jobb lenne, de most lessz kész az udvar és azt nem szeretném, hogy hónapokig kelljen a porban, sárban lenni, ráadásul most tavasz van.
segítsetek legyetek szívesek a folyamatok helyes sorrendjében, anyagok tekintetében.
A fórumot már egy ideje olvasgatom, de szerintem megöregszek mire végigolvasom.
Nos erre gondoltam, amivel viszont nem vagyok tisztában az a következő:
Milyen talajfertőtlenítőt használjak, elég sok a paroj, és hangyaboly is van jópár, sok...
A szervestrágya berotálása után kell e várni, illetve a talajfertőtlenítő, után?
Fűmag... itt a toscana a favorit, tetszik is az alapján amit olvastam rólla de én a "Johnsons Sport Szárazságtűrő Fűmagkeverék"-et néztem ki, erről van tapasztalat, az udvarnak van olyan része amely árnyékban van kb egész nap.
Azért nem mindegy, hogy 1-2 m magasra, erővel menő vízbe kap bele a szél, vagy 5-6 m magas, a holtpont körül és utána végképp csak úgy "szálló" vízcseppekbe. Nálunk a szomszédnak tégla kerítése van, így remekül látom, hogy a gondosan lerakott és beállított (ne legyen vizes a fal) öntöző pár perc múlva bőszen áztatja a falat, pedig talajszinten észre sem vehető, hogy egy kis szellő támadt a "magasban".
Egy jó nagy placc közepére, "ahogy sikerül' alapon jobb, mint slaggal ácsorogni, de ennyi, egy rotátoros fejnél sokkal kevésbé egyenletes és sokkal szélérzékenyebb.
Van mindkettő, igazi paraszt megoldással, a fejeket is slaggal táplálom - és nem akarok senkinek rotátorost eladni. :)
Alkalom szerűen és viszonylag egyszerű területen nem rossz az. Bár nekem időzítős van (volt), így legalább az elzárás része ment automatán. Annyi,hogy nem programozható, és természetesen full manuális. Szerintem ennyi a hátránya, bár ez jelentős.
Az a baj, hogy remek a dolog, amíg nincs szellő sem (nem hogy komoly(abb) szél). Nálam van ilyen, de szenvedés. A veteményesben, ami a legtávolabb van tőle és ahol már messze vannak egymástól a vízsugarak, jól látszik, hogy minden, csak nem egyenletes az öntözés. Ettől függetlenül fűbe, bőséges locsolásra úgy-ahogy alkalmas, de tényleg sokat lehet vele játszani, hogy a szélét is locsolja, de a szomszédot ne.
Szeretnék kiszórni a gyepre Scotts Weed Control-t, de 180-200 négyzetméterre nem szívesen vennék 15 kilót. Ha valakinek szintén csak egy fél zsáknyi kellene, az társulhatna velem!
A belinkelt videó közepén én megtaláltam, hogy 10x12 m, de engem a valóság érdekelne. Szóval a placc mérete, amire le szoktad tenni és valóban meglocsolja. Nálunk van öntözörendszer, de egy másik helyen lenne 2 db téglalap alakú füfelület, amit jó lenne locsolni...
Sziasztok. Ősszel felszedtem a gyepszőnyegemet mert a cserebogár pajorok felzabálták a gyökereit. Akkor beforgattam rotációval Force 1.5G-t és Picadort . Most ismét beforgattam kb 3 hete ugyan ezt a szert . Holnap hozzák a gyepszőnyeget ismét teszek alá De vannak még mindig! nagyon sokat olvastam a jövőben ,hogy védekezzek De tanácstalan vagyok. Valaki azt mondja használjam a biológiai szereket pl: nemastar de akkor gomba ellen nem tudok permetezni és a fú gyakran szenved gombás betegségben . valaki azt írja használja a cyperkill-t aztán pusztulnak .... Valaki aki ért is hozzá vagy hasznos tanácsot tudna adni ami be is vált azt megköszönném.
Muanyag gyepracs lecsokkenti valamennyire a kutya altali fukopast? Csak a kerites mellett tombol, de mivel most lesz fuvesites, meg lenne idom vedekezni...
(Tudom, kutya mellett tokeletes gyepem nem lesz, de nem is az a cel)
Mi ez a világos zöld színű, bokros valami, ami gyorsan nö az árnyékos helyeken, ahol ritkább a fű?
Illetve miért van az, hogy mintha szaporodna az egynyári perje, pedig egészen zárt a gyep?
Lehet, hogy az 1. trágyázás elötti tápanyaghiányos állapot adta meg neki a lehetöséget? Ebben az esetben van remény, hogy ha most kiszedegetem, akkor megszabadulok töle?
Kb 4 napja lett felülvetve a füvünk (+pétisózva), de az azt megelőző szellőztetés után még maradtak benne itt-ott mohás részek. Ha ezeket is el szeretnénk tüntetni, lepermetezhetjük még vasgáliccal, mielőtt kikelnek az új fűmagok?
Persze, csak gondoltam füves témában itt több hasznos infót kapok, a neten szinte csak mezőgazdasági téma van. Az 1 dl/ 10 litert olvastam, de gyakoriságra nem nagyon találtam semmit.
Azt tudtad, hogy szinte minden zöldség/gyümölcs stben kimutatható a glifozát (na meg a többi ezerféle szer)? Tehát minden nap gyomirtót eszel így is úgy is :)
Attól függ, később is rendszeresen fogsz gazolni kézzel? Toscananak elég egyedi mélyzöld a megjelenése, szerintem az csak akkor szép, ha homogén. Valamint pont toscanara írták, hogy nem olyan kellemes "lábügyileg",(de van aki szerint semmi különbség) főleg ha nincs öntözve.
Füvesíteni szeretnék egy sosem gondozott telket, melyben mezei virágok nönek most is. Igazából semmi kifogásom a látvány ellen, csak ne szúrná a talpam . Szelid módszerekkel szeretnék élni, ezért nem fogok gyomírtózni és mütrágyázni sem. Úgy tervezem felkapálom a területet és kézzel kiszedek mindent amit találok, majd elvetem a fümagot. Nyilván tudom, hogy ebböl nem lesz szép pázsit, de a célom hogy valami egységes zöld látványba legyen részem és kellemes legyen lábügyileg😄
A kérdésem az lenne hogy van- e értelme esetemben a drágább Toscanát vennem, vagy az olcsó Kite sport mag is megteszi?
Én is ott vettem tavaly, ugyan ezt, (sport fűnek mondták). Télen a hó után maradtak kis foltok ahol kipusztult a fű, szerintem valami gomba lehetett. Most tavasszal pedig ugyan ezt a fűtápot vettem, florimo-t akartam de nem volt.
Van egy kb. 30nm-es rész, ami igen hepehupás lett, hála a vakondokoknak (gondolom). Meg hát a felszínenis elég sokat dolgoztak.
Hozatnék rá pár köbméter földet, elegyengetném, aztán újra füvesíteném. A legnagyobb gödör mélység kb. 4-6 cm , szóval foltokban kell majd újra füvesíteni.
Kérdés: kell e előtte gyomirtózni? Ugyanaz a fűmag megy bele. Illetve milyen vastag talajréteg alól tud még előbújni a betemetett fű?
Az LS rövidítés /más egyéb jelzések mellett/ arra utal, hogy az adott fajta erősebb oldalirányú terjedéssel jellemezhető. Ez lehet oldalirányú tőhajtás vagy akár enyhe tarackképzés, viszont ezt a tulajdonságot nem mutatja egységesen az adott fajta, csak bizonyos növényegyedek, így nem egységes, egyöntetű tulajdonsága a fajtának, ezért összességében maga a fajta továbbra is bokros növekedésűnek minősül.
Szerintem a minőségi fűmagkeverék, amelyben magasabb a nádképű csenkesz aránya (80-90 %) jó választás, legyen az Toscana vagy Barenbrug Water Saver. Ennek ellenére vannak más jó keverékek is, más fajokkal bennük, azok sem elvetendőek.
Azzal egyetértek, amiről többen írtatok, hogy fontos a minőségi fűmag, még akkor is ha drágább, mert ezek sokkal megbízhatóbbak tisztaság és csírázóképesség vonatkozásában és jobb fajtákból állnak.
Az elsőt láttam én is valahol (talán metro) annyi hogy a 650m2 kamu, nagyjából ugyanaz a hatóanyag arány benne mint bármely más műtrágyában, tehát valójában inkább 300m2 körülre elég.
elszórod a magot, vagy pohárban kikelteted, aztán meglátod milyen, vagy rákeresel a DLF-re és próbálsz informálódni mit rejt a zacskó.
Egy kis területen elkezdtek ilyenek kibújni a fű közül. Gyökerestől kihúzni nem lehet, mert a föld alatt mintha vastag fás gyökere lenne, ami oldalt megy el a fű alatt..
ha beírod a felülvetés szót a keresőbe itt bal oldalt, akkor kb 1 percen belül megkapod a kérdésedre a válaszod , az elmúlt évek hozzászólásaiból. Amugy kb heti 1x2x feljön a téma.
probald ki, de ha nem akarod akkor a válász igen, mehet egyszerre.
akkor se lenne semmi baja, ha pár napig nem öntöznéd, akinek nincs öntözője szerinted hogy füvesít, kivesz 2hét szabit és 3 óránként kimegy öntözni? :)
Köszönöm az eddigi tanácsokat. Ma jól át lett szellőztetve a gyep, a kertész tanácsára pétisóztuk és felülvetettük. Azért maradt valamennyi moha a 600nm-ünkön... Mint korábban írtam, kutyavétel miatt kicsit sürgős a dolog, hogy júniusra már kicsit megerősödjön a fű, így nem volt idő külön a teljes mohamennyiség kiírtását megvárni... A kérdésem az lenne, hogy most a felülvetés után lehet-e még vasgáliccal kezelni a megmaradt mohát, mielőtt még kihajtana az új fű?
1 hete vetettem fumagot 300m2-en. Ma jottek az ELMU-sok orat cserelni, az ontozo rendszer meg kikapcsolva maradt... Eleg szeles ido volt, bar nem volt meleg, kb este 6kor vettem eszre, hogy szaraz a vetes.
Ilyenkor vege is a fumagnak, vagy ennyit azert kibir? 3 orankent volt eddig locsolva napkozben.
Cserebogár pajor: Tavaly október elején írta rfamp, hogy beszélt a Bioconttal és a gazdabolttal ellentétben a Nemastart javasolták, nem a Nematopot. Én is megkérdeztem frissen a Biocontot és a Nematop-ot írta a szaktanácsadó. Már egyes webáruházak oldalán úgy szerepel a Nematop, mint cserebogár pajor elleni készítmény, persze ez nem szentírás.
Ha a száraz talajon csinálod, eléggé elkopnak a kések, viszont belülről tiszta marad a géped. Nedves talajon kíméled a késeket, viszont belül csupa föld lesz a gép. El kell döntened, takarítasz, vagy köszörülsz inkább?
Piszok száraz a füvem, de most már el kellene indítani, hiszen április van. A hétvégére mond esőt, de ki tudja, hová és mennyi lesz. Amúgy nincs jelentősége, mert van öntözőrendszerem. A dilemma az, hogy milyen talajon érdemes késes szellőztetést végezni: ezen a száraz talajon csináljam, vagy locsoljam be 10 mm-rel és ha megszáradt a teteje, akkor csináljam?
Szerintem ne csináljatok semmit, a kutyának a repkény is maga a mennyország. Úgyis tönkreteszi, ráadásul teljesen ingyen. Aztán majd meglátjátok, hogyan tovább. Lehet, hogy inkább betonoztok majd ... :))
Hát nem is tudom, miért olyan drága az a fránya merdzsó, miért is nem lehet a lada vesta árán megvenni. Talán a logó miatt az orrán, meg hogy olyan régen már annyi kocsit legyártottak, és jók voltak. Nos igen, ezért drága a BB meg a Scotts, mert úgy hívják őket, a nevükhöz adják a minőséget és a garanciát, hogy abból a zsákból, ami kikel, az jó lesz. A többi csak rizsa, amit marketingnek hívnak jobb helyeken.
Akármit is veszel, a legolcsóbbat, vagy a legdrágábbat, tankolni kell bele, vagyis nyírni-locsolni-tápozni kell majd. Ezektől sokkal jobban függ majd a füved állapota, mint a nevétől a zsákon. Láttam már BB-t tönkretéve, köztéri gyep szintjén...
A Barenburg SuperSport keveréke úgy látom nincs 1kg-os kiszerelésben, csak a sima classic Sport keverék. Sem a Toscana. Nekem pedig csak 1 kg-ra lenne szükségem. Valaki tudna esetleg segíteni beszerezni 1 kg-ot?
A gyomirtós gyeptrágyában ugyan az a hatóanyag mint a gyomstopban, hat, csak elég lassan, a teljes hatáshoz 2-3 hét, vagy több is kellhet. Ráadásul a repkény elég szívós, nem biztos, hogy elég lesz neki egy kezelés.. A magot csak akkor érdemes elvetni, ha már teljesen kihaltak a gyomok és eltávolítottad a maradványokat. Gereblye helyett inkább kézi szellőztetővel, ha nem nagy a terület.
Azt nem írtad mekkora terület és ebből mennyi lenne felülvetve, a totális gyomirtás és újravetésen nem gondolkodtatok?
Ahol nagyon elterjedt, ott amúgy is az egész részt újra kell vetni, tehát ha nem is az egészen, de azokon a részeken jobb eredményt érhetsz el totális gyomirtóval.
Mennyi idő kellhet neki vajon? El fog száradni és ki kell majd gereblyézni/kapálni, vagy valahogy el is tűnik? Lehet, hülye kérdés, de még sose csináltam ilyet... Olyan hihetetlenül elszaporodott tavaly óta, hogy ha ez most nem hat, nem is tudom, milyen megoldás lehetne még. Júniustól kutyánk lesz, így addigra a felülvetésnek meg kéne erősödnie... Most amíg ott van, arra nem is fogunk tudni felülvetni gondolom, mert annyit takarnak a levelek...ezért szorít az idő a kutyusig...:)
Akkor még van remény, hogy mégse hiába görnyedtem órákig a kézi permetezővel... :-) Én azt olvastam gyomstopról, hogy 2-4 nap múlva látszik a hatása, de akkor az lehet, hogy csak ennyi, hogy kicsit pöndörödik, barnul a levél széle... Reménykedem akkor még...
Azért lenne sietős a dolog, mert júniustól kutya áll a házhoz, így azután már nem fogunk tudni se gyomírtózni, se vetni. Így meg addig azért lenne egy kis ideje még megerősödni a fűnek...
Vsz a kutya is fog majd károkat okozni, ezért nem is akarunk most vagyonokat ölni a füvesítésbe, de azért szeretnénk a jelenlegi repkényes-kopottas helyzetet feljavítani...
Szerintem kapkodsz és türelmetlen vagy (vetés és gyomirtás egyszerre). A helyzetet pontosan nem ismertetted, de lehet, hogy fontolóra venném egy augusztusi totális gyomirtás, talajelőkészítés és szeptemberi vetés lehetőségét. Lehet, hogy hamarabb és olcsóbban lesz szép gyeped.
Nos. Én annak idején 10éve kétfélét kevertem be, és vetettem el a drágábbakból, az egyik ilyen rettenet vékony szálú, de gyönyörű fű volt. kb. olyan három év múlva teljesen eltűnt. Azóta nem vetettem felül egyszer sem, lazítás után ha rendszeresen van öntözve, vágva, és kap műtrágyát, besűrűsödik, és kizöldül, helyrepofozódik az. "Nő mint a fű!" ;-) Egyébként tényleg szebb volt, de rettenet igényes.
Szánjatok meg kérlek 1-2 jótanáccsal... :-) (#81596)
Fűmagot már nem tudunk mást választani, mert az már megvan, de elég jó minőségű (amazonról, osztrák vélemények alapján rendeltük).
A fő kérdés, hogy mivel a gyomstoppal való írtás úgy tűnik nem sikerült, akkor amíg a kerekrepkény ott van több négyzetméteren (gondolom a vertikulálás se fogja kivinni), hogy lehetne füvesíteni?
Hatna-e rá a gyomírtós gyeptrágya? Ha igen, viszont az friss vetéssel együtt nem lenne szabad szórni...?
Ez a kérdés már az előző pár héten is feljött nem egyszer. Olvas vissza picit és látni fogod, hogy a szinte mindenki toscana-t vagy valamelyik BB keveréket ajánlja.
Én az elején agro largo lugassal kezdtem, de nem hozta meg várt eredményt és BB-re váltottam. A naposabb ház előtti részre nagy valószínűséggel kipróbálom a toscana-t is hogy lássam nálam mi hozza meg a kívánt eredményt.
Az enyém csak egy vélemény, van pár amit még visszaolvasva, meg tudod hozni a saját döntésed.
Vegyél drága pázsitkevéreket, egy - két évig biztos jó lesz, utána jöhet a toscana.
Vagy megspórolsz egy felesleges pénzkidobást, sok munkát, meg pár évet, kötsz magaddal egy kis kompromisszumot és elsőre vetsz toscanát és élvezed a gondtalanságot :)
Nézegettem az interneten, meg itt a fórumban is olvastam, hogy sokan ezt a Scotts meg Barenburg, meg ilyen igen drága fűmagokat használnak. Na most a Kite márkájú golf gyep mag kb 1kg / 1200 Ft az Obiban. Az előbb említett komolyabb márkák pedig 20-30 ezrekért adnak 10 kg fűmagot. A kérdésem az lenne, hogy mi kerül ennyibe egy fűmagban ? ennyivel jobb minőségű lenne, vagy komolyabb a magkeverék? Nemesebb fűféléket tartalmaz? Vagy esetleg jobban kel? Megéri drágábbat venni?
Én igazán sűrű, vékony szálú, puha gyepet szeretnék. Ki milyen fűmagot ajánlana? Miben nem csalódnék biztosan?
Sziasztok! Már rengeteget olvastam a témában, de mindig újabb kérdés üti fel a fejét, így a tapasztalaitokra hagyatkoznánk...:)
Nagy kertünk van sok növénnyel teleültetve, a szabad fűfelület kb 600 nm. Elég agyagos, kötött a talaj, sok a moha (gondolom a talaj"minőség" és a sok árnyék miatt is), a kerekrepkény, ill. egyéb gyom. Ilyen adottságokkal vettük meg az ingatlant, elég sokat küzdünk vele, főleg, hogy első kertünk...
Holnap lesz a vertikulálás. Szombaton Gyomstop plusszal lekezeltem a kerekrepkényes, gyomos foltokat. Első probléma, hogy 4 nap elteltével csak minimális, kis barnulást látok a leveleken. Attól tartok, hogy nem ért semmit a gyomírtó akció...? A gyepszellőztetést másra bíztuk, aki holnap tud jönni, így annak az ideje fix.
A kérdésem: mivel felül is akarnánk vetni a jelenlegi gyepet, ill. műtrágyázni is kellene - milyen sorrendben végezhetjük ezt? A Substral 2in1 gyomírtós trágyát néztem, mert jó értékelésű és a sikertelen gyomtalanítás miatt elkélne egy ilyen... Viszont a friss fűmagok miatt nem lehetne egyidejűleg elszórni, ha jól gondolom? Csak már megerősödött gyepre? A másik gyeptrágya, a Compo hosszúhatású - ennek is van gyomtalanító hatása elvileg, viszont nem tudok róla, hogy szabad-e a felülvetéssel egyidejűleg elszórni?
Még egy kérdés, hogy felülvetéskor kéne-e még valamivel takarni az új magokat? Ekkora területen ezt hogy lehetne és mivel véghez vinni? Gondolom óriás mennyiség kéne abból is...
Ti hogy csinálnátok? A gyepszellőztetés után gondoltuk rögtön a felülvetést és azzal egyidőben a trágyázást, de elbizonytalanodtam, hogy esetleg elkéstünk a műtrágyával? Minden meglátást nagyon köszönök!
Még bőven időben vagy, ha visszaolvasol sokan nem is javasolták április előtt, most van meg a stabil 10 fokos talajhő.
Mindenképp nagy mennyiséggel 40g/m2+ starter trágya és bőséges öntözés. Többek írják ezt a toscanas felülvetést, de én nem nagyon látom értelmét, megspóroltok két hetet, vagy mért nem totális gyomirtó és utána a toscana?
Felülvetésnél az egységes gyepfelületben sem lennék azért biztos..
Köszi, végül hasonló megoldásnál maradtam: Sikerült egy elfekvő nyeles fa betonsimítót befogni, így nem is kellett barkácsolni. Az a rácsos cucc nyilván profibb, de a fő meló úgy is a szóróanyag bejuttatása, mivel nem géppel történik. Tegnap Kb 300l földet szórtam szét, de úgy nézem, még 1m3 kéne (csak nincs most anyag)...
Igen bokros de mutat oldal irányú terjeszkedést is. De vajon mivel terjeszkedik oldalra? Ha azt veszem, akkor a bokros füvek is terjeszkednek, mert egymás mellett nőnek a hajtások, fűszálak és egész nagy telept hoznak létre, de mindig a szomszédtól erednek és nem nevelnek sem indát sem tarackot.
Valamikor a Gruber Ferenc úgy írta le a nádképű csenkeszt hogy esetenként találunk rövid tarackos növekedést is.
Ha lesz időm megnézem és próbálok róla fotót csinálni, most már kiváncsi vagyok hogy a -spyder hogy csinálja ezt a terjeszkedést.
Én csak egy helyen látok kb. 5 éves BB Watersavert, ami öntözetlen. Nem tettem mellé RAL skálát, de nem jutna eszembe, hogy világos. Vajon miért nem tesznek bele BB-ék is 20% olcsó AP-t és miért hígítják drágább magokkal?
Az angolperjét védőnövényként teszik bele a fűmag keverékbe, ami a keléskor jó szolgálatot tesz, és nem hígításnak. Amúgy nem hiszem hogy olcsó lenne.
A BB keverékben is van 10% angolperje és a 10% réti perje meg valsz finomítja a keverék megjelenését.
Egyébként én csak a két keverék NCS fajta különbségére utaltam. Mindenki azt vesz amit akar, vagy kap a boltban. A BB WS-pázsitot még nem láttam így nem is tudok összehasonlítást tenni a Toscanaval.
Amúgy kútról locsolok, vasas vízzel. Előszűrő van hálós a nyomóágban. Tehát nem belemegy a rendszerbe valami, hanem ott kel ki. Olyan mint a barnaalga az akváriumban kevés fénynél. Végülis lehet hogy az.
Nálam minden tvaszi indításkor minden tökéletes néhány locsolásig. Azután valami csuszpájzzal teljesen eltömődött szűrők tisztítása (csak a rotátorokat érinti) és utána egész szezonban ok.
kicsit egyenletlen a gyepünk, szeretném a gödrösebb részeket kicsit tölteni és egyenesíteni.
Láttam erre egy okos szerszámot, angolul Levelawn vagy "lawn lute" néven fut, így néz ki:
Külföldi videókban is lehet látni a használatát, itt egy pl
Tudtok róla, hogy ilyen bérelhető esetleg, mi a magyar neve?
Vagy ehhez hasonló alternatív szerszám? Láttam van aki raklapot használ, kötélen húzva, nem tudom mennyire hatékony, ezt mondjuk könnyebb kezelni, meg tolni is lehet, szóval biztos gyorsabb.
Ma reggel a Petöfi rádió reggeli müsorának 8:30-as reklámszünetében kicsit meglepett, hogy az Amalgerolt reklámozták... :-)
Amúgy öntözés témához: nálunk sajnos láthatóan kisebbet locsolnak az öntözöfejek jelenleg. Még nem tudom, hogy a kút vízszintje, vagy a locsolófejek szüröje okozza, esetleg másvalami. Ti milyen gyakran szoktátok a fejek szüröit pucolni?
Piszok száraz a füvem, de most már el kellene indítani, hiszen április van. Kérdésem: a késes szellőztetést ezen a száraz talajon csináljam, vagy locsoljam be 10 mm-rel és ha megszáradt a teteje, akkor csináljam?
Én csak egy helyen látok kb. 5 éves BB Watersavert, ami öntözetlen. Nem tettem mellé RAL skálát, de nem jutna eszembe, hogy világos. Vajon miért nem tesznek bele BB-ék is 20% olcsó AP-t és miért hígítják drágább magokkal?
Én most damisol vas és magnézium kombót használtam. Kb 5 liter permetléhez adtam egy harmad flakon vas és ugyanennyi magnézium levéltrágyát. Kb 250m2-re volt elég és másnapra minden moha kipusztult.
Sziasztok. Nem annyira fű kérdésem lenne, de kert... :)
Szomszéddal közös telekhatáron van 45 db 3-4m közötti smaragd tuja. Sajnos a boróka tarkadíszbogár megtámadta. Egyelőre még vágással kezelhető lenne a dolog, de folyamatosan romlik a helyzet. Hallottam már gázosodó permetről, meg hogy réz, stb tartalmú tápanyag kellene a gyantatermelés élénkítéséhez.
Van valakinek tapasztalata, ötlete, hogy mivel lenne még érdemes próbálkozni?
Lehet, hogy fordítva kellett volna. Egy aránylag gyors trágyával indítasz, aztán amikor besűrűsödik, a szinten tartás mehet h(r)osszabb hatásúval... :)
Szeretnék érdeklődni, hogy most ilyenkor tavasszal milyen műtrágyát érdemes szórni a gyepre? Néztem a boltban NPK 10-5-10 keveréket, valamint Pétisót is. Ki mit ajánlana, milyet vegyek? És milyen dózisban kéne adni most neki? Természetesen utána menne neki a locsolás!
Működik az hogy szellőztetés eredményét helyben hagyom majd funyiroval szedem össze? olyan kicsi a szellőztető tartály hogy kb. 20m alatt telemegy, igy csíkonként kell ürítenem a tartályt. 600m2
Szerintem sokkal-sokkal szélesebb a jó megoldások lehetőségének a köre, mintsem egy fűmagkeveréknél, a Toscana-nál leragadni. Láttam már Water Saver-ből vetett füvet, nekem nem tűnt abszolút elvetendő megoldásnak, sőt, tetszett! Az ott használt fajták sem csomós növésűek, inkább nevezzük bokros növekedésűnek. A Toscana egyik Ncs fajtája sem tarackos növekedésű, ha a Spyder LS-re gondoltál. Maga az ICL ezt írja: "Spyder LS has a fine texture with bunch-type, moderate upright growth and displays signs of some lateral growth."
Tehát bokros növekedésű, de mutat oldalirányú terjedést is. Ezzel szemben a BB-nek van tarackoló ncs-je, RTF, de csak az USA-ban elérhető úgy tűnik. Szóval sok jó választás van, de én is egyetértek a nádképű csenkesz kiemelt szerepével hazánkban.
Köszönöm a tanácsokat. Következő alkalommal a kamera képet nézve vízszintesen megyek a szórókocsival. Így a kerti tipegő lapok jobb betájolást adnak. Eddig 90 fokkal elfordulva mentem.
Ez így pongyola fogalmazás, ugyanis a BB-nek is megvan a maga "Toscanája", WaterSaver-nek hívják és van olyan mint Toscana, sőt!
A BB nádképű fajtái a Water Saver-ben csomós növésűek és az egyik világosabb színű mint a másik.
A Toscana egyik Ncs fajtája viszont tarackos növésű, ami ugye nem tud kiöregedni, mert mindig felújítja magát.
Láttam van vita hogy milyen a finomsága. A finomság attól függ mennyit öntözöd és műtrágyázod, de főleg a gyakori jó nyírás sűríti be a gyepet, az pedig minél sűrűbb annál finomabb, vagy keskenyebb levelű lesz.
Amikor a szárazságtűrésre játszunk, akkor már más a helyzet minden fűnél.
Mindent be kell rotálni, de az alaptrágyát kihagytad a felsorolásból. Én javasolnék komplex NPK 15-15-15 % műtrágyából úgy 60g/m2 adagot és a talaj fertőtlenítőnek a Force 1,5 G -t és mindezt egyszerre berotálni a vetés előtt. Persze vetés előtt lépésállóra vissza kell tömöríteni. adhatod a vetéskor a startert is ha az burkolt szabályozott tápanyag leadású.
Nem hiszem hogy kiviszi a gyepet a rézkénes permet, csak megszínezte és ha igaz majd kinövi és levágod. Viszont ha nagy töménységben volt, akkor lehet hogy leperzseli ott ahol ráment a fűre, de várhatóan nem öli ki akkor sem.
Ez rémes kép egy Barenbrug Sport klassziktól. Ekkora hópenész fertőzést nem mindig lát az ember. A baj csak az hogy ez jövőre is meg fog jelenni. Az jó hogy amint lehetett eltüntetted egy ápolással az elszáradt füvet és szépen rendbe jött már, de a szaporító képletek ott maradtak. Amennyiben a nyáron is gyötörnek a gombák akkor szerezz be egy adag glialkát a következő telepítés előkészítéséhez.
Nyugtával dicsérjük a napot. A nyírás előtt azért nézd meg mennyire hervadt a füved és előtte inkább öntözd meg pár órával, hogy felszáradjon a fűről a nedvesség de legyen meg a turgornyomás a levelekben, mert máskülönben meg fogja tépni a fűnyíró a füvedet.
Alakul már a szépség, majdcsak összeszoktok. Lehet hogy féladaggal érdemes szórni és keresztben is rá kell menni, de hogy az átfedésekre vigyázni kell az is biztos. Azért szerintem inkább legyen fakó mint kiégett a gyep a műtrágyázástól.
Konkrétan ezzel nincs, de általánosságban nekem az a tapasztalat, hogy az aldi-s cuccok egész jók (einhell gyártja) a lidl-s cuccok viszont nem igazán, de ezt csak pár db gép/eszköz alapján mondom.
dehogy árt, én is már pár hete 5cm alatt nyírom, semmi baja, de többen írták, hogy már szellőztettek is (előtte rövidre kell nyírni), ami sokkal nagyobb stressz a fűnek.
Köszönöm. Sokat segített a forumon található kisokos. Februárban a hóolvadás után kicsit megijedtem azért, mert akkor még nagyon csúnya volt, de követve a "szakirodalmat" rendbe jött.
Nálam a Barenburg supersport most ilyen, szellőztetés, meg tragyazas (scotts) után. Idén én is 3x nyírtam már, hétvégén jön a negyedik. Kapott DCM Vivisolt is most először. Már csak vigyazni, figyelni kell a gomba miatt...
Van néhány folt (kisebb-nagyobb) a gyepemben, amiket újravetek. Némi földpótlás is kerül rá. Az lenne a kérdésem, hogy a tavaszi highN-t a földréteg alá szórjam, vagy előbb készítsem el a végleges szintet, majd arra szórjam az egész területtel együtt? Ha utóbbi, akkor vetés után, előtt vagy mindegy?
Sziasztok. Tényleg nincs hatékony módszer a giliszták kiirtására a fű alól? Csak olyan szerek vannak, amiket a földbe kellene forgatni, ami fűnél ugye nem megy... rengeteg giliszta túrásom van, esztétikailag is csúnya és jönnek rá vakondok is.
Az elképzelhető, hogy a gyümölcsfák tavaszi rézkénes peremetezőszere a fűre jutva kinyitja azt? Szomszédom szívességből lefújta a fámat, de ahogyan láttam több ment a fa alá fűre mint a fára és egy hétre rá teljesen be van sárgulva a fű.
Kösz. Hozza a magokat rendesen... Tüzetesen nem néztem végig az egész kertet, de egyelöre csak 3-4 csomót láttam, akkor azokat gyorsan kikapom, aztán átpásztázom az egészet.
Ez sem teljesen pontos! Ugyanis a Toscana 80% nádképű csenkesz és 20% angol perje. Ez tömegszázalék, de nagyjából darabszámban is ilyen arányt jelent. A BB 80% nádképű csenkesz, 10% angol perje és 10% réti perje. Mivel azonban a réti perje ezermag tömege jóval kisebb, mint a másik két fajnak, ezért a darabszám arány kb. 63-8-29%. Ez azért lényeges különbség. Ha mindenképpen Everris termékhez akarod hasonlítani, akkor az a Strong. A Toscanahoz hasonló összetételről én nem tudok a magyar piacon.
Olvastam, hogy kiszáradt a Fátyol vízesés Lillafüreden. De az én kertemben is olyan tünetek vannak, amik augusztus körül szoktak jelentkezni. Ijesztő az aszály mértéke, már most, és nem látszik, hogy javulna a helyzet. :( Kezdek kicsit pánikolni a vízhiány miatt. Nem tudom, meddig lesz víz a kutamban, ha ez így megy tovább, és ez ennél lényegesen grandiózusabb probléma.
Olyan szárazság van hogy én már 1 hete öntözök minden reggel 7 percet. Egy nyíregyházi kertész barátom 3 hete öntöz a kertjeiben amiket gondoz. Ezenkívül még műtrágyáztam is a szellőztetés után, így muszáj is. Ph-t nem mértem még, de kíváncsi lennék mennyi nálam. Lehet veszek én is PH mérőt.
Osszesen 350m2-en tervezek fuvesiteni, ontozorendszer adott, viszont homokos a talaj. Egyelore szerves tragya granulatum lett berotalva a tereprendezes soran.
A helyi kerteszeti aruda eladoja szerint az is sokat javitana, ha 2cm, minel kotottebb termofoldet felhordanank, majd keses gyepszelloztetovel bedolgoznank a felso kb 5cm-es retegbe.
Ezt kovetoen talajfertotletites, majd vetes starterrel.
Mukodni fog ez igy szerintetek? Szarazsagturo fumagkeverek lesz amugy.
Van egy 16 m2-es füvem, ezt tavaly ültettem nyáron úgy, hogy totális gyomirtás volt, majd ráment egy réteg új talaj. Ezt szépen kiégettem trágyával/ridomillal, mindegy.... Majd szeptemberben felülvetettem, ki is kelt, de akkor rossz idő volt, már nem nőtt annnyira. Most 17-én kapott trágyát, szellőztetni ezt nem akartam, nyilván nem is kell. Most már 6-8 cm-es a fű.
Lenyírhatom 3-4 cm-re?
Mert a további 320 m2 füvemet szellőztettem, így most az kicsi magasságra.
És az a fura, hogy a járda mellett, ahova nem fért a szellőztető és magas a fű, a szomszéd macska oda sz@rt.
Tehát keresi a magasabb füvet, hogy abba piszkítson...
És nem szeretném, ha a 16 m2-es friss és legszebb füvem lenne a wc-je és kiégetné az szép foltosra az egészet...
Tanácsot szeretnék kèrni! 2 hete kiszellőztettem a füvem, és kiegészítésként sajnos mohátlanítani is kellett (vasgálic), mert most nagyon sok volt, a szellőztetés sem volt elég neki, ha csak azzal oldom meg füvem sem marad! Sikerült kiirtanom a mohát, jöhet a fűfelujítás! A kérdésem, hogy a fűmagszórással kezdjek (árnyéktűrő+felujító keveréket használnék), vagy most először műtrágya kell a földnek?? Vagy esetleg mindkettő is mehet egyszerre??
nem a megszokott témájú lesz a kérdésem :), de tapasztalati válaszokat megköszönnék
eddig nem mostam az autót a fűnél mindig kiálltam az utcára és úgy mostam mert féltem a füvet - kérdés hogy jogos vagy túlizgulós a félelem, és felesleges az utcán balettoznom ? -térkő keréknyomon mosnám, így nagrészt ott érné közvetlen a vegyszeres víz a a füvet, és utánna jól átmosnám a füvet is vízzel... ördögtől való az ötlet és történjen továbbra is messze a fűtől ? - aki esetleg fűvön fűközelben mossa írjon már légyszives tapasztalatot pl hogy ahol szokta mosni a fűvön az autót lát-e bármi károsodást
Akkor mostmár tényleg lövésem sincs, hogy milyen magot szórjak... BB-t vagy Toscanát. Szépnek mindkettő szép lehet. Toscanát egyenlőre még nem találtam szegeden.
2-3 napot értek a sűrű nyírás alatt. (nem robot) Valóban nagyon mély zöld és egyenletesen sűrű. Volt olyan, aki lehajolt hozzá, mert nem akarta elhinni, hogy nem műfű. :)
Jól néz ki így olyan "haragos" sötétzöld. Mindketten sűrűn nyírjátok, ez mondjuk nem tudom hogy mit takar pontosan (Robot nyírja vagy sem). Lehet hogy vastagszik/erősödik ha nincs mondjuk 2 naponta nyírva.
Ez egy tavaly kora őszi vetésű Toscana. Biztos, hogy van ettől puhább pázsit, de a drótkefétől nagyon távol áll. Nekem abszolút kényelmes mezítláb. Sűrűn nyírom, és ezidáig nem kapott semmilyen gyomirtót.
Hát így nem tűnik vészesnek, de nem így gondoltam a képet hogy letépsz pár szálat találomra, hanem mondjuk belefényképezel a fűbe kicsit oldalról mondjuk úgy, hogy viszonyítási alapnak a kezedet odateszed vagy valami ilyesmi. De azért köszi
Mekkora területen használtad hogy ilyen gyorsan tönkrement a csapágy az enyém kb 8 éves és a sógorom én kétszer meg a hétvégiháznál is van használva igaz csak nálam van ősszel a többi helyen csak késes azokat is most cseréltem a rugókat pedig most próbálom beszerezni őszre.A 8000 kicsit sok főleg hogy garanciás anyag költségbe nem tudom mennyi lehet kb 1 óra volt nekem a szét és összerakás.
Ugyanez volt nekem is, ugyanezzel a típussal. Tavaly tavasszal vettem akkor minden rendben volt, tesómnak is kölcsön adtam ott is minden rendben volt. Ősszel amikor a rugóssal akartam használni 20 perc használat után kezdte el ugyanezt csinálni(összesen kb 1.5 órát volt használva a gép tavasztól kezdve). Visszavittem garanciás javításra, pár nap múlva hívott egy ember a szervízből aki azt mondta hogy csapágycsere lesz, 8000 Ft. mivel a csapágy kopóalkatrész és ez nem garanciális. Ezen felhúztam magam és írtam az Alko-nak egy levelet. Másnap hívott egy ember az Alko-tól és azt mondta hogy ingyen lesz a csapágycsere.
Teszel fel majd egy extra közeli képe ahol látszanak a levélvastagságok? Az sok mindent elárulna és összehasonlítható lenne. Utána nyomok a BB Supersportról egy közelit.
A ház elején a kis perem mögött van egy szivacs. Ez a levegőt szűri, ami hűti a motort. Szedd szét, takarítsd ki a szivacsot és beulü is a motor környékét. Csak pár csavar, gyorsan megvan és újra nem lesz gond évekig.
Tapasztaltatok már olyat, hogy ha a késessel csináljátok a gyepszellőztetést, akkor a gép (jelen esetben egy AL-KO 38E) kb. 5 perc után megáll? Majd kb 10 perc után ismét lehet használni. Olyan, mintha letiltana.....
Szia. A gyümölcsfás részét már tapasztalom, mert van mellette még 200 nm 8 gyümifával és obis fűmaggal. Permeteznem ígyis úgyis kell... Arra ügyelek, hogy a lehulló gyümölcs mihamarabb hordóban kerüljön. Az obis fűmagot szeretném elkerülni, mert az nem a legszebbre sikerült. Ha már füvesítek akkor áldozok egy kicsit többet a fűmagra. Tavaj ősszel rotáltam bele egy kis marhagranulátumot meg egy kis komposztot. Szépet szeretnék, de nem mindig a drágább a jobb... Magokban nincs nagy tapasztalatom. Ajánlották a BB-t, de egy eladónak minden eladó.
A talajlazítást akkor kell alkalmazni, amikor összetömörödött a talaj, és a vízáteresztő képessége nagyon rossz. A talajlazítást egy speciális lyuggató géppel végzik a gyepen, és utána a lyukakat beszórják homokkal. A homok jó vízáteresztő, így e folyamattal hosszú távon jó irányba meg lehet változtatni a talaj felső rétegének vízgazdálkodási jellemzőit. A talajlazítás egy költséges tevékenység, ha gyeptelepítés előtt megfelelő talaj lett terítve magágynak, akkor erre nincs szükség. Lábra szerelhető szeges papuccsal járkálva a füvön is lazíthatjuk a talajt valamelyest.
Ezek szerint viszont egyévesnél fiatalabb vetés esetén nem végezhető el a lyuggatás.
És az is kiderült számomra, hogy
A fűre kiszórt homok nem lazítja a talajt kellőképp, csak ha a talaj lyuggatás után a lyukakba szórjuk.
A tüskés henger nem helyettesíti a pázsit lyuggató gépet. Mivel nem emeli ki a föld dugókat, tovább tömöríti, így a beszórt homok se változtat a talaj szerkezetén.
Ha jól olvastam a régi hozzászólásokat akkor jó ha vetés előtt 1-2 héttel berotálom az npk 15-15-15-öt? Esetleg a fűmag vetésekor is érdemes szórni vagy inkább csak akkor? A yara műtrágyát meg a vetés után 1-2 hónappal?
A BB ajánlott kategória, de betegségekre hajlamos, ezzel szemben a toscana ellenálló, hátránya, hogy sokkal durvább, vastagabb szálú, szóval kinek mi a fontosabb.
A gyümölcsfákat azért gondold meg, ha már csináltál öntözőt, gondolom szép, gondozott gyepet akarsz, a fák sok plusz munkát okozhatnak, főleg ha majd megnőnek, 6 fa már szépen termel és a lehulló termést össze kell szedni minden fűnyírás előtt. Van aminél ez nem is kivitelezhető, nekem első dolgom egy cseresznyefa kivágása volt :D (és még metszeni, permetezni, stb.) Ezzel szemben díszfákkal semmi teendő, ha gyűjtővel nyírsz, még a lehulló leveleket se kell összegereblyézni. Persze ez csak az én véleményem, de amíg nem tapasztaltam én se gondoltam bele mennyi problémát tud okozni a gyepen egy gyümölcsfa!
Tavaly nekem is a meleg, záporos időszakban volt gond a gombásodás ami miatt egy részt újra kellett vetni. Szellőztetés, tragyázás volt nálam is, az öntöző is ment. Nyáron akkor figyelni kell ha extrémebb időjarást jósolnak, és előtte akkor lehet fújni.
Értem köszi! Eddig így csináltam, de ahogyan említetted én is a tavaly nyárra gondoltam vissza, na szerintem most annál is melegebb lesz, úgyhogy küzdeni fogunk itt egy páran.
Sajnos ez nem olyan mint fáknál a lemosó, ha megelőzni akarod, kb havonta permetezhetnél, gondolom ezt nem akarod :)
Inkább figyeld a gyepet és ha bármi jelét látod gombának, pl. reggeli pókhálósodás stb, akkor adj neki egy kezelést. Megelőzőt akkor érdemes szerintem, ha fokozottabban számítani lehet a gombára, pl. újrafüvesítésnél, nagyobb felülvetésnél, vagy mint a tavaly nyárra jellemző nagy melegek és esti zivatarok esetén.
Sziasztok. Nincs valakinek Bosch Indego robotfunyiroja vagy esetleg tapasztalat telepítésről. Alaprajzom alapján szeretnék tanácsot kérni, hogy lenne érdemes.
Én beüzemeltem, de ki van kapcsolva. 3 hete trágyázás után ment manuálisban, ill. tegnap Amalgerol után. A fagyos éjszakák miatt meg beállítottam egy "B" programot, ami éjjel 3-kor beindítja 2 percre, de ez csak 1 szelepre szól, ami egy szabad csöben végzödik (tavaly tartály töltésre volt)
Meszezésröl volt szó itt nemrég lúgosítás ügyben. Illetve azóta láttam egy földet, amit beszórtak valami fehérrel, ami porzott, mint a nyavalya. Meg is akartam kérdezni itt, hogy lehetséges-e, hogy meszezik az elboronált, megtárcsázott földet.
Jól néz ki a korallberkenye is. Kecskerágóból számtalan fajta-féle színű van. Fagyal, ebből van lomb meg nem lombhullató.
Puszpángtól most óvakodnék, mióta pár éve beimportáltuk a kártevőjét gyakorlatilag 2-3 nap alatt tarrágást képesek véghezvinni és pikk pakk kinyírják az állományt.
Köszi. Akkor megnyomom, csak még le kell tennem 15m szegélyt, oda majd valami sövényszerűt ültetek (azt is most kéne). Így jön a talajfertőtlenítés, szegély, majd hétvégén vetés...
Milyen növényt ajánlanátok szomszéd felől, ami nem lombhullató és szép is(sövény jellegű)?
Az se hátrány, ha gyorsan nő, s nem túl drága....
Déli oldalról egy nagy mészkő kerítés határolja, ami 170 cm magas. Így csak reggel és este kap napfényt.
Nedvességet,pH1t es fenyt mer. Hogy jó e? Gondolom jól mér. Ez a 4 körüli ph nekem eleg fura. Neten akartam rendelni,de vegül igy ismerős gazdaboltosnal vettem,evek ota a fiokjaban volt,nemtudta eldni.Azthiszem 10 eu körüli az ára.
Sziasztok. A minap egy cikket olvastam a talaj ph-ról. Eddig itt nemnagyon olvastam róla. Erdekelne a hozzáértők velmenye. Hirtelen felindulasbol vettem is egy ph merőt. Nalam erősen savas a talaj,a merő szerint. 4körüli. A legtöbb növeny ph semleges talajon erzi jol magat. A gyep pl. 5,5 ph körül. Azt olvastam,hogy savas talajon pl.a nitrogen nehezebben hasznosul. Meszezessel ez javitható. Attila,Samubá,fegyelitek Ti ezt?
Én tavaly március 31én vettetem 1 honap múlva mar nagyon jól nézett ki , lett benne gaz júniusra de kézzel kezelhető volt. Ősszel weed control trágya most meg 1 évvel később tökéletes.
Én nem várnék májusig mert lehet addig nem is kell ki semmi az üres földből és nem lesz mit gyomirtozni sem.
Köszönöm. Szépen haladtam tegnap, kész a terep. Akár a jövő héten el is vethetném, de akkor kimarad a totális. Szerintetek melyikkel járnék jobban? Most vessek vagy májusban gyomirtózás után?
6 óra van ráírva ha jól emlékszem, amikor használtam én adtam hozzá még pluszba dikamint (2,4d) és nagyon büdös volt, ezért a permetezés után másnap hajnalban már beöntöztem alaposan, hogy csökkenjen a szag.
Eléggé elcsúsztam a munkálatokkal és már csak júniusban vetettem, jöttek a gyomok is porcsin, útifű ,muhar a jelentősebbek. Gyakori nyírással kordában lehet tartani és csak egész közelről rontják a képet, aztán 2hónap múlva jött rá a gyomirtó. Első hét után kezdtem aggódni, semmi hatás, két hét után már volt több amin látszott, aztán egyszer csak azt vettem észre hogy jóformán eltűntek. Oké az eltűntek azért túlzás, utána kézi gyepszellőztetővel több talicskányi elhalt maradványt szedtem ki a fűből. Nem tudom, hogy ennek köszönhetően, de októberben amikor csináltam egy amalgerolos permetezést feltűnt, hogy a muhar is teljesen eltűnt, azóta is gyakorlatilag gyommentes a gyep! Szerintem simán belevághatsz májusban, nem kell megijedni a gyomoktól!
Nincs rugósom, alaposan megszellőztetve kicsit megritkitom, hogy a földre tudjam szórni legalább egy részét ( a kiszedett maradvány összeszedése után ), majd elszórom a műtrágyát is és mégegyszer szellőztetővel átmegyek rajta úgy, hogy épp csak karcolja és valamennyi földet szórjon a kiszort talajfertőtlenítőre és műtrágyára, utána locsolás, de legelőszőr nyírás a legalacsonyabb álláson
Én is most készülök szórni. Így gyepszellőztetésnél egyszerű bedolgozni, de a második adagot hogyan juttatod ki? Kiszórás és belocsolás vagy összekötöd egy rugós szellőztetéssel?
No, ma reggel oda vissza keresztirányokban megtalajlazítottam, fűnyíróval összeszedtem, kiszórtam három félkilós Force-ot, meg műtrágyát, és megint megtalajmaróztam hosszára. 4tömött zsák füvet összegerebjéztem, és egy bő órán át ment rá a locsoló rendszerből a víz. Kíváncsi vagyok, hogy a 100m2/0,5kg-ra való Force 1.5G talajfertőtlenítőt, hogy lehet kijuttatni egyenletesen? Nekem a három félkilós is épphogy elég lett 110m2-re...