Ez a topik kötetlen beszélgetések okán nyílt - régi és új Bulgária fanoknak, akik nem csak kifejezetten a "hol találok szállást", "mivel menjek", "hova menjek" kérdésekre szeretnének választ kapni - persze arra is kapnak - hanem társalogni vágynak salátákról, borokról, lányokról, fiúkról... mindenről ami BULGÁRIA....
6.15-kor indultunk Fehérvárról,Dunaújváros felé,majd az M6-oson mentünk Baja érintésével a bácsalmási határra.
Itt egyedül voltunk,unaloműzésként jogsit,forgalmit is néztek,valamit telefonon lekérdeztek vmit a kocsival kapcsolatban.
5 perc alatt átértünk,a szerbek nem kértek semmit.Innen egész gyorsan elérhető az autópálya,itt-ott gyengébb minőségű az út,de nem vészes.A pályán már voltak törökök jócskán,de jól lehetett haladni,az építkezéseknél sem volt torlódás.Gy.cs topictársnak köszönjük,hogy ránézett a kalotinai webkamerára,és sms-ben jelezte,hogy nem vészes,így nem mentünk el Sztrezimirovci felé.
A határon pont fél óra alatt értünk át,de kiállítottak gyorstesztre.Végül elég volt,hogy megmutattuk az oltási papírokat,és a lányom tesztjét.A határ után kb.20 km-es szakaszon terelés van útépítés miatt,helyenként 1-esben mentünk a bazi nagy gödrök miatt.
Ahogy lehetett volna menni,mértek a rendőrök,de megúsztuk.Átmentünk Szófián,életemben először nappal...
Nem kellett volna,lassú is volt,meg a szépsége se fogott meg annyira.
Napospartra magyar idő szerint 18.40-kor értünk,így kereken 12.5 óra volt az út két rövid megállóval.
Kipakolás után még gyorsan lementünk fürödni.Nagyon klassz a víz,nincs sok zöldség.
Én a múlt vasárnap jöttem haza Görögországból és Presevo után lementem a pályáról, hogy ne érjünk túl korán Nisben a tranzit szálásunkra. Hát dél Szerbia fájdalmasan romos, szegény. A Vajdaság sokkal szebb. Bulgária is elhagyta Szerbiát rendesen.
Gjuvecse. Finom. A Sumenszko annyira nem ízlett. Azt tudtátok, hogy a sumeni sörgyárat állítólag Klapka alapította meg amikor itt tartózkodott az emigrációban? Nem tudom hogy igaz-e ez a sztori.
Az egy nyugis határ és 1,5 óra alatt elérhető Verbász(Vrbas) ahol becsatlakozhattok az E-75 pályára! Éjjel mindenképpen a Belgrádon keresztül autózást ajánlom! Sokkal rövidebb és gyorsabb.
Nem javaslom a kilépést Herceghalomnál ugyanis ott nincs államhatár! Inkább Hercegszántó(0-24 nyitvatartás) vagy Ásotthalom (7-19)! Erre figyeljen oda aki vezető beosztásban lesz nálatok!
Mi Aug. 4-én estefelé indulnánk. Herceghalom a kilépési pont. A szerb kamera szerint hajnalban alig vannak a határon Kalotinánál. A terv szerint hajnalban érnénk oda. Aztán Buzludzha és aztán Szozopol. Mi szépen, 110 tempomat.😃
Meg aztán van egy jelentős eltérés a rendszerváltozás folyamatában is.
Mo-on gyakorlatilag minden nagy vagyon idegen kézbe került, nemigen lettek magyar nagytőkések. Az már 2010 utáni folyamat, hogy kezdenek lenni magyar nagytőkések. Plusz, Mo-on a bűnözői réteg marginális maradt mindig, sose rúgtak labdába komolyan.
Ezzel szemben a bolgár gazdasági rendszerváltás nagyon más volt. Egyrészt a bűnözői réteg komoly szerepet játszott, tulajdonképpen csak a 00-ás években lettek kiszorítva, s azóta csak a tipikus maffia tevékenységekben vannak jelen (prostitúció, drogok, szerencsejáték), addig sok minden mást uraltak, pl. még a turizmust is.
Aztán a kommunista nomenklatúra Mo-on önálló szerepre nem tett szert, jellemzően betagozódott a nyugati tőkéhez mint ügyvezető, szakértő, stb. BG-ban viszont máig létezik ez a réteg mint tényező.
Tény, hogy míg Mo-on kicsi a társadalmi különbségek szintje, még a nyugatnál is kisebb (Skandináviát leszámítva).
Mo-on durván 8-szoros az eltérés a felső tized és az alsó tized között, míg BG-ban 10-szeres. A világon a legkisebb eltérés Skandináviában, Japánban, s Csehországban van, ahol 5-szörös. A legrosszabb meg persze Afrika, ahol egyes részeken 50-szeres is simán megesik.
Szerintem nálunk is van egy hasonló folyamat. Egyenlőre nálunk egyenlőre jó az élet, de szerintem ennek oka ausztria közelsége is, mivel elég sokan tudnak napi szinten, "ingázva" ott dolgozni. Ez Bulgáriából megoldhatatlan.
E miatt a nyugati részben a béreknek kicsit versenyezni kell az ausztriai bérekkel, a középmagyarországi résznek meg a nyugatmagyarországi résszel stb.
Most már valóban nem az van, mint 20-30 éve, hogy BG sokkal olcsóbb volt, mint Mo., ez tény.
S persze a fizetési szint is közeledett. Jelenleg a magyar nettó medián bér 220 ezer Ft, míg BG-ban ez 150 ezer, azaz a bg a magyar 70 %-a. Ez hatalmas eredmény, 20 éve ez még 30 % körül volt.
Az apósomék életvitelét közelről ismerem. Legolcsóbb telefonelőfizetés. Kikapcsolva a központi fűtés. Piacra járnak. Csak olyan zöldség, gyümölcs, aminek éppen szezonja van. Sose vesznek új ruhát. Sose esznek házon kívül. Szórakozásra nulla kiadás, csak tv-nézés. Kozmetikai szer: amit kapnak ajándékba. Stb.
Egyetlen luxus: nem a legolcsóbb kábeltéve-csomag, mert após sportot szeret nézni, s az alapcsomagban nincs benne minden érdekes sportcsatorna.
A macskájukat mi átvettük tavaly, mert a macska idős, s már nem bírta az olcsó macskakaját. Olyan 1 levás macskaételt vettek neki a Billából, ami a legszarabb a világon, mi meg Royal Canint, ami 10-15 leva. Erre a minőségre meg nem volt pénzük. Szóval most a macska nálunk lakik, eleve volt saját macskánk, szóval nem gond. (Meg van 2 madarunk és 2 kutyánk is. Kis állatkertet tartunk fenn.)
Ráadásul vannak dolgok, melyek jóval olcsóbbak. Pl. egyes szolgáltatások.
De az élelmsizerek is kb. a magyar szint 85-90 %-a.
Itt van mellettem 80 méterre egy Lidl, s ahol anyám lakik Bp-en, szintén van, 500 méterre egy Lidl. Személyes tapasztalat: ugyanannyi pénzért itt 20 %-kal több áru vehető.
Az én apósom a Bolgár Tudományos Akadémián dolgozott, szóval elvileg az elit tagja volt. S így neki 510 leva a nyugdíja. Ez már olyan összeg, hogy meghaladja a nyugdíjasok 90 %-ának a nyugdíját.
Amikor elmesélem itt, hogy Bp-en élő anyám nyugdíja átszámolva 1200 leva, plusz halott apám után kap még 700 leva pótlékot, az emberek meglepődnek miféle csillagászati összegű nyugdíjak vannak Mo-on...
Jelenleg a minimálnyugdíj 300 leva - ez akkor jár, ha megvan a teljes szükséges szolgálati idő, s ha nincs meg, akkor úgynevezett szociális nyugdíj jár, ami 250 leva.
A hivatalos szegénységi küszöb 370 leva.
Jelenleg 2,2 millió nyugdíjas van BG-ban, ebből 600 ezer 300 levát vagy kevesebbet kap, s még 250 ezer kap 300-370 között.
Plusz, ellentétben Mo-gal, nem létezik BG-ban özvegyi nyugdíj, azaz az özvegy NULLÁT kap meghalt házastársa után (Mo-on ez az első évben 100 %, utáni meg halálig 30 %).
Az a fura,hogyha pl.Németországba megyek,de csak kb.120-125- tel,akkor is általában faragok le egy kicsit a navigáció által tervezett időből.A Google meg Napospartig 12 óra körüli időt kalkulál.13 órán belüli időt még akkor sem futottunk,amikor csak max.15 percet álltunk meg a határokon,a gyerekek szinte végig aludtak,és egyszer álltam meg Szófiában tankolni.
Sztrezimirovci biztos szép,ha egyedül lennék,talán még dugó nélkül is arra mennék.A múltkor éjjel volt,nekem többnek tűnt,mint egy óra kerülő,de lehet,hogy tévedek.