Keresés

Részletes keresés

salfonc Creative Commons License 2005.10.06 0 0 1376

boattis,

Az itt megadott emailed él?

Azért, hogy tavasszal akkor is elérhesselek, ha esetleg akkoriban nem jársz errefelé.

Előzmény: boattis (1374)
salfonc Creative Commons License 2005.10.06 0 0 1375

Ez aranyat ér! :-)

Köszönjük.

Előzmény: boattis (1374)
boattis Creative Commons License 2005.10.06 0 0 1374

Amit a rézcsővel kapcsolatban tudni kell:

http://www.mek.iif.hu/porta/szint/muszaki/gepeszet/rezcso/html/index.htm

De csak Nektek és csak most, soha vissza nem térő alkalommal!

Üdv: boattis

Előzmény: lv (1361)
boattis Creative Commons License 2005.10.06 0 0 1373

Természetesen a 4 fős családnak elég a 250l, de: Minél nagyobb a tároló, annál hosszabb időre tudod bespájzolni a meleget magadnak, gondolva azokra a napokra is, amikor nem süt a nap. Egy családi ház fajlagos energia megtakarítása annál jobb, minél nagyobbak a tárolók. Természetesen minél nagyobb a tároló, annál több kollektor kell. Ezt mindenkinek az egyéni lehetősége alapján (a pénztárca mérete alapján) kell meghatározni. Ha kisebb tárolót tervezel, próbálj olyan típust választani, aminek kisebb az átmérője, és magasabb. Így kevesebb vizet kell fűtened a felső hőcserélőn keresztöl a kazánnal. (jobb a rétegződése)

Előzmény: Axióma (1371)
erbe Creative Commons License 2005.10.06 0 0 1372
A 200-as elég, de kell is akkora, mert a kisebb villanybojlert ráállíthatod 80 fokra, aztán kevered, nappal pedig borúsabb időben, ha csak 40-ig megy fel, több víz fogy. Kollektor legalább 4 m2 kell hozzá.
A számított 50l/fő nem mindennapos felhasználás, hanem, ha mindenki fürdik aznap, meg még mosogatás, kisebb mosás, a levest is oda lehet tenni már meleg vízzel, stb.
Előzmény: Axióma (1371)
Axióma Creative Commons License 2005.10.06 0 0 1371
Szerintetek ha csak HMV rasegitesre akarjuk hasznalni a napkollektort (majd a jovoben), es ehhez 2 hocserelos indirekt tarolot vennenk mar most, akkor milyen meret az egy 4 fos csaladnak ami nem csak a marketingnek, hanem a valosagban is szukseges lehet? Ugyanis az 50l/fo/nap 6m3 havi fogyasztast hoz ki, hat nekunk hideg+meleg nem volt ennel tobb korabban... es a kazanba epitett tarolok eseten is 90-120l van amit ajanlanak egy tipikus 4 fos csaladra. A gepeszunk is (nem solarosban) 120-at irt ki. Azzal tisztaban vagyok (most mar), hogy a viz nem keveredik igy kb. a fele lesz a tarolonak az indirekt kor altal rendesen melegen tartott, de meg mindig sokallom a tobb helyen is ajanlott 300-at -- feleslegesen nem akarok tobbet melegen tartani es ezzel veszteseget gyartani (a pince futetlen). Raadasul a most kinezett tipusban van 250-es es az meg odaferne ahova terveztuk, a 300 ablaknyitasi problemat okozhat vagy at kell szervezni mashova. Nagyon rosszul jarok ha megis "csak" 250 lesz?
erbe Creative Commons License 2005.10.06 0 0 1370
Profi meghatározás :-)
Előzmény: NeomatiK (1369)
NeomatiK Creative Commons License 2005.10.06 0 0 1369
De lehetne akár propeller vagy járókerék is, netán forgómozgással_közegtovábbítást_végző_áramlástani_gépelem :)
NeomatiK Creative Commons License 2005.10.06 0 0 1368

Na én nem hagyatkozom a WORD-re :)

Ami a magyar helyesírást illeti, nem a kiejtés szerinti írásmódot fogadta el akkoriban az illetékes bizottság - igaz ugyan, hogy ezt szem előtt tartva volt jó a ll-es írásmód - de mint te is írtad, a szimpla l a helyes, én is úgy tudom, hogy a külföldihez igazították.

Egyébként kvázi sokat gondolkodtam azon, hogy az Attilát miért így írjuk, mikor annak inkább Atillának kéne lennie vagy Attilának kéne ejteni 2 tt-vel 1 l-lel.

Előzmény: erbe (1365)
lv Creative Commons License 2005.10.06 0 0 1367
természetesen "kifeJezés"-t akartam írni, bocsi
Előzmény: lv (1366)
lv Creative Commons License 2005.10.06 0 0 1366
De használhatjuk ezentúl a "venti" kifelyezést is :D
Előzmény: erbe (1365)
erbe Creative Commons License 2005.10.06 0 0 1365
A Helyesírási tanácsadó 1977-es kiadásában még 2ll-el írtak minden ventillációval kapcsolatos kifejezést.
1984, -88, -94, -97-esekben már 1l-lel írják.
Mivel sokan közülünk ennél jóval régebbiek :-) vagyunk, nézd el nekünk, hogy maradi módon időnként 2ll-el írjuk.
A WORD helyesírás ellenőrzője mindkét változatot elfogadja.
A magyar nyelv kiejtési jellegzetességeihez inkább a hosszabb változat illeszkedik, az írásmódot szerintem inkább a külföldhöz igazították.
Előzmény: NeomatiK (1349)
toccata Creative Commons License 2005.10.06 0 0 1364
Pár éve, minden évben felbukkan az a történet. :)

Mottó: "Amíg lószar van, veréb is van".
Előzmény: sztgyi (1363)
sztgyi Creative Commons License 2005.10.05 0 0 1363

Hallottátok már?

Amerikában megjelent egy hírdetés:

Napenergiával működő ruhaszárító, tartozékokkal együtt utánvéttel kapható! Csak: $19.99

Pógár megrendeli. Két hét múlva megjön a csomag. Nagy csomag. Fizet. Izgatottan felbontja. Talál benne két darab 15 feet hosszú ruhaszárító kötelet csipeszekkel!

sztgyi Creative Commons License 2005.10.05 0 0 1362

Helló JTD24!

Hoztam gyufát! Most 23:43 van, hová vihetem? Remélem 01:30 - 03:00 óra között odaérek még! Válaszodat sürgősen várja az újonc!!!  / :-))) /

lv Creative Commons License 2005.10.05 0 0 1361
Köszönöm a csőlyukasztás/forrasztás ügyében a lelkesítést, na meg a szerszámajánlatot.

A hőcserélőről: nem hiszem, hogy olyan nagy lehet a hőmozgás, mivel gondolom valamennyire mindíg melegen van tartva a víz a tárolóban, nem 0-ról kell felmelegíteni 50-re. Szóval csak azt akarom kihozni, hogy a deltaT nem lehet ott olyan nagy. Szerintem.
kiviszem Creative Commons License 2005.10.05 0 0 1360
A táblázatot nemsikerült mellékelnem: http://mek.oszk.hu/01100/01199/html/altalano.htm
kiviszem Creative Commons License 2005.10.05 0 0 1359

1.4.4. A rézcső hőtágulása

A rézcső hőtágulása majdnem kétszerese az acélcsőének, de csak mintegy egynegyede a műanyagcsőének. Tervezéskor ezt természetesen figyelembe kell venni. A hőtágulási együttható értéke: α=16,6*10-6 m/m*K. A hosszváltozás meghatározása az 1.16. ábra alapján lehetséges az üzemi- és a szerelési hőmérséklet különbségének függvényében.
Számítással is meghatározhatjuk a hosszváltozást:

[m],

ahol:

• Δl: hossznövekedés m,

• L0: eredeti hossz m,

• α: lineáris hőtágulási együttható m/m*K,

• t: hőmérsékletkülönbség K.

kiviszem Creative Commons License 2005.10.05 0 0 1358

Ha mindenképp szerszámot akarsz venni,a Rothenbergernek van kézi nyakkihúzója,potom 76ef-ért. http://www.rothenberger.hu/hu/index.htmÉn letettem róla és vettem T idomokat.Gyártásnál már kifizetődő egy ilyen szerszám.(van gépi is)

JTD24 a rézcső hőtágulásáról vannak táblázatok,érdemes megnézni,pár méteren is centiket tud nőni,úgyhogy biztos súrlódna ha összeér ,a hőátadás pedig igenrossz hatásfokú ha kicsi a csövek közötti távolság.Ha tudod csináld nagyobb átm.csőböl,ha meg nem akkor máshogy nemtudsz felületet növelni.A rézcsöves hőcserélő témához még annyit,hogy utánna nemlehet a rendszerben horganyzott hálózati rész!(lehet hogy nem érint,de szembejutott)

Előzmény: lv (1331)
sztgyi Creative Commons License 2005.10.05 0 0 1357

Ennek én őszintén örülök, mit néztél már meg?

Az ötletadót, akitől lopom az ötletet, a Cansolairt láttad már?

Előzmény: JTD24 (1355)
sztgyi Creative Commons License 2005.10.05 0 0 1356

Tisztelt JTD24!

A tizenegynéhány (többé-kevésbé) érdemi hozzászólásommal kikérem magamnak az „idetévedt” jelzőt ! :)

Elnézést szeretnék kérni! Kérem én vagyok itt az új, és nem ismertelek. Bár sokat nézegettem a topikot! (Ilyenkor szokás azt mondani, szaladj el gyufáért - mármint én.)  Fel fogok készülni a hozzászólásaidból! Azért is, mert Te (Ti) itt valamit alkottok! Kezd nagyon izgalmas lenni!

Bár konkrétabban tudnék segíteni, de vannak itt hozzáértőbbek, én a sörös témában utazom - levegős napenergia hasznosítás.

De ezután jön majd - remélem - a vizes (majd ha kijózanodom!!!).

Előzmény: JTD24 (1350)
JTD24 Creative Commons License 2005.10.05 0 0 1355
Nekem tetszik az 5let !

Régóta gondolkodom magam is vmi levegős hőkollektoron.
Eddig fekete alapon 5cm légrés +üveg jutottam, de a dobozos jobb lehet...
JTD24
Előzmény: sztgyi (1354)
sztgyi Creative Commons License 2005.10.05 0 0 1354

Kár! :-(((

Tudod-e, hogy ma a Tied volt a huszadik hozzászólás?

Hát nem ráéreztem, hogy valaki írni fog, mialatt én pőtyögök!

Nos ezt csak azért kezdtem ezt a témát, mert folytatni szeretném a sörkollektor építéssel. (Afféle bemelegítés volt, de talán érdekes.)

Tulajdonképpen, egy pár megválaszolatlan felvetésre szeretnék reagálni.

Felmerült több topiktárs részéről (meg mások is mondták), hogy miért kell a sörösdobozokkal foglalkozni, vacakolni, miért nem inkább vékonyfalú alucsőből, gégecsőből készül? Szerintük egyszerűbb lenne.

Szerintem elsősorban a sörösdoboz nagy ötlet, kár, hogy nem nekem jutott először eszembe! De mint tudjátok, ráharaptam. Van ebben valami vicces, pikáns, jól hangzó, különlegesség. Sajnos azt nem mondhatom, hogy ilyen még nem volt. Igaz, számításaim szerint fél literesből még nem csinált senki, tehát ez is lehet újdonság.

Másodsorban, nem tudok arról, hogy ilyen vékonyfalú cső létezik-e.  Ki a fene használna ilyet?

Gondoljátok meg, egy darab 166mm-es kiherélt, pardon alján és tetején kifúrt doboz 14gramm. 10db dobozt összeragasztottam, és sziloplasztozás után is csak 145g-t mértem. A próbacső 1650mm hosszú, merev cső. Átmérője 65mm, igaz vannak benne szűkületek, lényegében ezek merevítik, de szinte ellenállás nélkül át lehet fújni rajta (valamikor 12 évet trombitáltam, fújni tudok. Megpróbáltam megszólaltatni, de túl nagy a megfúvandó cső- az ún. "mundstückli" és nem szólt).

Harmadsorban az ára. Na kérem ez a legkedvezőbb. Ez tulajdonképpen hulladék, bele is illik az újrahasznosítás, környezetvédelem stb. témakörbe.

Erről ennyit. Folyt köv.

Előzmény: NeomatiK (1351)
NeomatiK Creative Commons License 2005.10.05 0 0 1353

A kevergetés nem tenne jót a „rétegződés-elméletnek”. A hőcserélők álló folyadékhoz lettek méretezve.

Ahol a hatékonyság számít, ott mindenhol ellenáramú hőcserélőt alkalmaznak. A tartályodban részben ez akár megvalósulhat azzal, hogyha alulról vezeted be kollektorból jövő melegvizet, hiszen ekkor a tartály aljában a hidegebb réteggel találkozik, közben lehül a hőátadástól függően majd a tartály felső részénél a már melegebb közegnek adja le a hőjét.

Nem mellékesen a lemezes hőcserélő jobb hatékonyságú a sokkal nagyobb fajlagos felület és az áramlási viszonyok miatt is.

Előzmény: JTD24 (1350)
sztgyi Creative Commons License 2005.10.05 0 0 1352

A mai napon eddig 19db hozzászólás volt (hacsk éppen nem szól hozzá valaki).

Mivel korábban már említettem, hogy ez a kedvenc topikom, korábban csak olvasgattam, és különböző megfigyeléseket, statisztikákat csináltam.

Azt vettem észre, hogy nagyon nehezen indult be.

A nyitó Gabinet volt 2002/02/11-én.

2004/06/02-én volt a 19. hozzászólás (beleértve a nyitást és a 0-t).

A két dátum közt majdnem két év és 4 hónap telt el!

Egészen pontosan 842 nap.

Ma csak egy napon több hozzászólás született, mint akkor a több mint két év alatt!

Jó, nem?

NeomatiK Creative Commons License 2005.10.05 0 0 1351

Jó lenne, mi? De nem adok! :))) mert nincs :(

Sun Beam Whiskey (Jim Beam koppintás)

Distilled and bottled by Father and Sun Co.  :))

Előzmény: sztgyi (1328)
JTD24 Creative Commons License 2005.10.05 0 0 1350

Helló Sztgyi,

A tizenegynéhány (többé-kevésbé) érdemi hozzászólásommal kikérem magamnak az „idetévedt” jelzőt ! :)

Egyébként folyamatosan követem a témát és reménykedem a növekvő sikerében.

A klímást üdvözlöm, de nem értek vele egyet. Én a sok feleslegesen beszerelt szívattyú üzemeltetési költségét tartom gazdaságtalannak.

(Az én tartályomban 5 hőcserélő lesz, egy másikban csaknem kétszer ennyi.)

A kevergetés nem tenne jót a „rétegződés-elméletnek”. A hőcserélők álló folyadékhoz lettek méretezve.

A többivel egyetértek !

Tényleg jó lenne adatokat (de legalábbis tudomást) szerezni egy hasonlóan épített tartályról !

A kérdéseknek állok elébe !

A tartály acéllemezből készült és 1,2 m3 körüli. A kivezetések hegesztett „karmantyú”/ roppantós-tömbszelence elven lettek kialakítva. Ezek rugalmasságát egy-egy darab kivezetésre merőleges csőszakasz biztosítja.

Üdv,

JTD24

Előzmény: sztgyi (1345)
NeomatiK Creative Commons License 2005.10.05 0 0 1349
A ventilátort 1 l-lel kell írni.
Előzmény: sztgyi (1339)
sztgyi Creative Commons License 2005.10.05 0 0 1348

Hello Iv!

Látod, mondtam én hogy Boattis jobbat csinál! Legalábbis a céljának megfelelően egyszerűbbet. Nem kell a jó "Tiszicsmájsztrónak" a szomszédba menni ötletekért!

Előzmény: lv (1331)
boattis Creative Commons License 2005.10.05 0 0 1347

Szia salfonc!

Szándékaim szerint hosszú időn keresztül lesz rá kereslet, ezért amikor neked kell, akkor szólj.

Más:

A nyak húzó szerkentyűt én is megkuksiztam annó, de egy jóval egyszerűbb megoldást választottam. Egy enyhe kúppal a kisebb furatot befelé is meg lehet nyakalni egy kicsit, a keményforrasztás pedig megteszi a magáét. A keresztmetszet szűkülés nem okozott problémát, mert az ideális térfogatáram kollektoronként kb: 2-4 liter/perc. Ennyit akkor is gond nélkül átenged egy 22x1-es cső, ha a feléig leszűkíted a keresztmetszetét

Előzmény: salfonc (1326)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!