Keresés

Részletes keresés

dracaena Creative Commons License 2007.06.02 0 0 2556
Bálint gazda írja a honlapján a sütőtökről:
"Kiskertben a legalkalmasabb hely számára a komposzthalom. Ha ennek a tetejére ültetjük, akkor kettős célt érünk el vele: olyan helyen termelünk értékes terményt, ahol mást nem tudnánk előállítani, és a növény árnyékhatása elősegíti a komposzt beérését is."
Namármost a mondat végéből éles elmémmel arra következtetek, hogy akkor ennek a komposzthalomnak még nem kell érettnek lennie. De milyennek kell lennie? Van két olyan komposzthalmom, ahol a tavaly őszi száraz gyimgyomot ma rétegeltem kigyomlált disznóparéjjal, a gyökerükön némi földdel. Ha kikelnek a kistökjeim, és a hat-hat szemből ami kettő fölötti, azt kihúzgálom, akkor mit kell még raknom a komposzt-kezdeményeimre, hogy a sütőtök ott meg is tudjon maradni? Elég egy vödör föld? Vagy ti mit gondoltok?
dracaena Creative Commons License 2007.06.02 0 0 2555
:)))))))))))))))))))))
Te lyány, ha nem volnál, téged ki kéne találni.:)))
Előzmény: wattacukor (2551)
taormina1 Creative Commons License 2007.06.02 0 0 2554
Engem ez kísértetiesen emlékeztet a lollo rosso- és biondára. Bár csak képröl ismerem öket, mert nem nagyon nöttek ki, különösen a rosso nem.
Előzmény: Zitka (2533)
Zitka Creative Commons License 2007.06.02 0 0 2553

A cukkinis spagettit ismered?

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9003266&go=23902238

(én borssal-fokhagymával csinálom, a kaprot meghagyom a tökfőzelékbe meg a tzatzikibe :-))  )

Tavalyelőtt annyi cukkinink termett, hogy a fülünkön jött ki... :-D

Előzmény: Gox (2552)
Gox Creative Commons License 2007.06.02 0 0 2552

Tőlem tanultam, de a gépet Te vetetted velem!!!Talán nem haragudnának meg, ha beírnád ezt a tejfölös fokhagymás cukkinilepényt.Én szeretném!Hamarosan aktuális lesz.Fantáziám van hozzá, de én csak úgy csinálnám, meg, mint a krumplisprószát!

A tulipánpaprika bimbós jelenleg.Eléggé kinlódok a paprikákkal.Nem ültettem szét olyan hamar mint Ti, így nekem még a legfejlettebb is csak virágos.3 tulipánt meghagytam cserepesnek.A fóliában tartom.Az indátlan eper is még 10-es kockatartóban van, 28 db lett.

Az Actara lesöpörte a liszteskéket a káposzta-félékről.Mire mentem paradicsomozni, már ledöglöttek.Adtam a paprikáknak is./ paprikánál 3 nap az é.v.i., káposztánál 7/.

Vattacukor! Értem ám, hogyan gondolod!Meg sem fordulna a fejemben rosszra gondolni!

Előzmény: zsebi41 (2547)
wattacukor Creative Commons License 2007.06.02 0 0 2551
Namostazér most elolvastam, hogy mit írtam... szóval nem azt akarom, hogy legyetek betegek, vagy ilyesmi,  hanem hogy sikerüljön ez a cukrozás. Éted... :D
Előzmény: wattacukor (2550)
wattacukor Creative Commons License 2007.06.02 0 0 2550

Szia!

Látom, már érlelődik a bodzavirágod! :D NEkem is már átkristályosodott a cukor, a mézgához még idő kell, de mire eljön a náthaszezon, már használható lesz. Remélem, jól tudod majd használni! :D

Előzmény: Gox (2543)
dracaena Creative Commons License 2007.06.02 0 0 2549
Tegnap este végre én is főztem csakazértis-borsólevest (félmarék borsóból, meg cérnavékony sárgarépákból).:)))
Itt három napja minden nap esik legalább annyit, hogy ne lehessen kapálni. Viszont a komposzthalom csodásan növöget. A sütőtököt meg majd úgy december tájékára el is fogom tudni vetni, hacsak nem kel ki gyorsabban az újabb generáció disznóparéj, mint ahogy én húzgálom kifele.
dracaena Creative Commons License 2007.06.02 0 0 2548
Nem tudom, hogy Juliska-e, de errefelé egyszerre vetik a futóbabot a kukoricával. A szomszédasszonyom pl. minden 5. sor kukorica után tesz egy sor babot a sorközbe. Mire a bab a kacsait akkorára növeszti, hogy elérje a kukoricát, az már nőtt egy csomót.
Előzmény: kiseg (2542)
zsebi41 Creative Commons License 2007.06.02 0 0 2547

Na én a bébi kukoricával jártam így, nem gondoltam, hogy minden szem kikel, persze, hogy kikelt, de szétültettem  és magmaradtak. Most de. feltéptem megint 1 kis sor borsót abból lett leves. A helyére estére kiültetem az üvegben várakozó kukoricát. Tavaly volt közte juliska de most nem lesz mert még ma is a tavályi zöldbabból volt rakott bab, és jövőhéten még elvisz a sogórnőm egy adag babot meg ragut.

Nagyon ügyes voltál a cukkinivel így kell ezt csinálni. Később ha lesz már öregebb próbáld ki a tejfölös fokhagymás cukkini lepényt biztos siker. Elkészíteni se nagy valami, pláne mióta megtanultam Tőled a krumpli reszelés fortélyát, annak a mintájára lehet a cukkinit is reszelni.

Hogy áll a tulipánpaprikád

az6 enyémet nagyon visszavetette az atka most kezd el fejlődni
Előzmény: Gox (2546)
Gox Creative Commons License 2007.06.02 0 0 2546
Köszönöm a dícséretet, de nem érdemlem meg, inkább Titeket lehet dícsérgetni!Azért szertek kertészkedni többek közt, mert ott csönd van.Pár óra alatt szépen rendeződnek a gondolataim, és kell a fizikai munka is.Már 1 cukkinit mi is megettünk.Nagyon rafináltan adtam.Krumpli és hús volt együtt sütve cseréptálban, és a krumpli közé tettem a 4-be hasított cukkinit.Senki sem reklamált, sőt  unokahugi  pont itt volt,kismama, és mindjárt evett is belőle.Azért én kipróbálom a cserepes mángold előnevelést.Lesz 1 tapasztalat.Itt most borult az ég, kimegyek még a nagykertbe,  lefattyazom és megkötöm a paradicsomokat.Fiam leveregette a karókat.Ott lényegesen kisebb a paradicsom, meglátszik, hogy átfúj rajta a szél.A szeles oldalra tettem csemegekukoricát, majdcsak nő, aztán elfogja.Abból is 1 fajta nem kelt ki, idei mag.Bezzeg a 2004-ben lejárt, amit 4-esével vetettem biztonság kedvéért, az mind!
Előzmény: zsebi41 (2545)
zsebi41 Creative Commons License 2007.06.02 0 0 2545

Szia Ági!

A Te kerted aztán igazán szakszerűen van kezelve, ami persze meg is látszik.

Nálunk a csepegtető csak a leylandiak , málna, feketeszeder. és az uborka, meg a futóbab alatt van.

A tápot ami folyékony locsolókannából kapják ami szilárd azt bekapálom.

Mindig helybe vetem a mángoldot, 4 szemet aztán ha mind kikel egyet hagyok fészkenként. Idén eddig csak a csigák laktak jól vele tegnap leakartam takarni naná, hogy elfelejtettem ma reggere megint lerágták.

sárga cukkinisárgapatiszonzöld cukkinitökös ágyás
Előzmény: Gox (2543)
Gox Creative Commons License 2007.06.02 0 0 2544
Már elvetheted mellé.Én vele együtt vetettem.
Előzmény: kiseg (2542)
Gox Creative Commons License 2007.06.02 0 0 2543
Szia Emmi!Te a mángoldot is pohárba veted és palántázod?Nagyon szép a mértanfüzet szerű kerted.A csepegtető öntözés meglátszik mindenen.A tápoldatot is azon át adjátok?Tettem el cukrozott bodzavorágot,egyik üvegben van amire csak rétegeztem a cukrot, a másikhoz pedig pici vízzel felfőztem. Reggel pedig kapáltam a kukoricát.Most pedig még el kell mennem Aktara 25 WG-t vennem.A káposzta-féléken megjelent a lisztecske.
Előzmény: zsebi41 (2526)
kiseg Creative Commons License 2007.06.02 0 0 2542
A Juliska babot mikor kell elvetni a kukorica mellé, ha arra szeretném futtatni? Nekem most 10-15 cm-es a kukoricám.
szazezer Creative Commons License 2007.06.02 0 0 2541
Lepermeteztem a molytetüket kenőszappannal. Kutya bajuk tőle. Van valami ötlet ellenük ? Most még csak a kelbimbókon vannak, addig szeretnék valamit tenni ellenük még nem mennek át másra is. Köszi.
PeciMaci Creative Commons License 2007.06.02 0 0 2540

"Egy német kertészfórumon olvastam a hordós, vagy autógumiabroncsos krumplitermesztésről. Ki fogom próbálni.A módszer lényege a következő:
Első gumiabroncsot leteszed a földre, bele 1-2-3 vetőburit, rá földet. Ha kibújt a hajtás, temesd be földdel. Rá a második abroncsot, és töltögetni mindig, ha kb. 10 cm-s lesz a szára, újra betemetni, míg 1 m magas nem lesz a torony. "

----------------

Nem rossz ötlet engem  az alsó részek öntözése érdekelne. arról nem írtak?

esetleg dréncsővel...

Előzmény: zsebi41 (1333)
dracaena Creative Commons License 2007.06.01 0 0 2539
Ajjaj... pedig nekem már a bab is túl puffasztó. Persze, legtöbbször kifelejtem belőle a krumplit. Nagyanyám, aki fiatalasszony korában urasági szakácsnő volt, mondta, hogy a bablevesbe bele kell főzni egészben egy hámozott krumplit, merthogy az felszedi a gázképző anyagokat.
Kérdezted a húsevést. Én húsevő családban nőttem fel, és egészen 2000-ig természetes volt, hogy húst eszem (sőt, fiatalasszony koromban vágtam baromfit sk.). De akkor a gerincműtétem előtt rámtört valami iszonyatos halálfélelem, és talán meg is zakkantam egy kicsit ezügyben, mert azóta ha bárki-bármi meghal, akkor én elképzelem, hogy közben miket érezhetett, és ez igencsak elveszi az étvágyamat mindenféle hústól.
Néha azért rámtör a ragadozhatnék, de ez kimerül havi egyszeri egy szál lecsókolbászban, de közben bűntudatom van szegény röfike miatt.
Előzmény: CBNora (2537)
zsebi41 Creative Commons License 2007.06.01 0 0 2538

Ok és köszi ez jobb ötlet mint az enyém, így legalább nem fő meg ha elfelejtem levenni róla az üveget.

Nálam eddig semmit nem bántottak a cukkinin és a patiszonon már van kicsike termés. Érdekes, hogy egyszerre lettek ültetve és a sárgák hoztak először termést.

Gondolom, hogy majd sikerül szép savanyút készíteni olyant amiben lesz sárga és zöld cukkini, padlizsán, bébi kukorica és piros tulipánpaprika.

Előzmény: il1321 (2527)
CBNora Creative Commons License 2007.06.01 0 0 2537
Én egyszer főztem csicsókát. Nagyon finom volt, de utána... Majdnem fölrobbantunk, a bableves gyógytea ahhoz képest.
Előzmény: dracaena (2536)
dracaena Creative Commons License 2007.06.01 0 0 2536
Köszi. Nálam is volna sövény-szerepe, bár a vaddisznót, szarvast biztos nem fogja visszatartani, de a nádat talán igen.
A másik ok, hogy nyersen lereszelve ízlett a tyúkoknak.
De most akkor már én is szempont leszek.:)))
Előzmény: il1321 (2535)
il1321 Creative Commons License 2007.06.01 0 0 2535
Semmitsem szoktam csinálni vele. A kerítés mellett nő, amennyi kell felszedem, ősszel a naggyát kiszedem, miután a szárát levágtam. Ami bennemarad tavasszal kihajt. Évek óta ugyanott van. Sohasem foglalkoztam vele. Nálam ez valamiféle ssövény szerepet tölt be, amikor megnő nem járnak át rajta a kóbor kutyák.
Előzmény: dracaena (2531)
Zitka Creative Commons License 2007.06.01 0 0 2534
Előzmény: Zitka (2533)
Zitka Creative Commons License 2007.06.01 0 0 2533

Itt van egy kép róla, ez nem ugyanaz!

http://www.green-go.hu/Picts/salatak/tolgylevelsalata.html

Itt meg ráleltem a latin nevére : Lactuca sativa var. crispa

http://www.metro.co.hu/index.php?o=hun_sortiment_green_salad.htm

tehát teljesen más növényfaj.

A töltött cukkini/tökvirág finom olasz étel, mindjárt megnézem, van-e magyar nyelvű receptem is...

Előzmény: taormina1 (2530)
dracaena Creative Commons License 2007.06.01 0 0 2532
Nem a levelük akkora, hanem a növény.
Előzmény: dracaena (2531)
dracaena Creative Commons License 2007.06.01 0 0 2531
Köszönöm a recepteket!:) Ugyanis minden üresen maradt helyre babot gondoltam ültetni (van ám rengeteg üres helyem, mert idén nem akarok többmázsa kukoricát termeszteni az egereknek), és nálam a bab sikerülni szokott, de még a tavalyiból is van egy vödörnyi, amit ki se bontottam a hüvelyéből (meg se merem nézni, hagytak-e belőle valamit a zsizsikek), mert unalmas örökké ezt a két általam ismert babkaját főzni-enni. Rajtam kívül csak a steffi eszi, se a másik kuty, se a macskák, de még a tyúkok se.

Il, a csicsókával mit kell csinálni? Szépen körbekapáltam-gyomláltam a hat tövet, most olyan 60-70 centis a levelük. Ezt is fel kell tölteni? És mikor lehet majd felszedni belőle?
taormina1 Creative Commons License 2007.06.01 0 0 2530

Receptet kééérek!!!

És mikor jön a szukavirág?

Zita, pár napja írt itt valaki valami " tölgylevelü tépösalátáról". Nem lehet, hogy ez a mi rucolánk?

Előzmény: Zitka (2529)
Zitka Creative Commons License 2007.06.01 0 0 2529
Ez utóbbi! A "kanvirág" :-)))))) alkalmas pl. töltésre.
Előzmény: taormina1 (2528)
taormina1 Creative Commons License 2007.06.01 0 0 2528
A tökök a gyanakvásom ellenere szépen gyarapodnak és virágzanak (sárgát) Valamiért azonban valamennyi viráguk ilyen hosszú száron nö, amiböl nem fejlödik termés. Emlékezetem szerint tökéknél az a szokás, hogy a virág alatt levö kocsány (vagy mi) utána megvastaxik és tökké válik. De az ilyen hosszú vékony szár csak elfonnyad. Vagy ez a virágok nemével függ össze?
il1321 Creative Commons License 2007.06.01 0 0 2527
Estleg próbáld meg 1,5-2 literes vizesflakkonnal. Alul-fölül levágva a növényre húzni, ezt nem kell leszedni. Ha majd nagyobb anövény, akkor az oldalát végighasítva lejön a palack, addig mint egy cső védi. Én ilyennel óvom a most kelő cukkínit, és uborkát.
Előzmény: zsebi41 (2526)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!