Sziasztok!
Hagytam magam rábeszélni és egy angol aprópénz nevű áruházban édes kis kaktuszokat ,sőt ezen a héten fehér karácsonyi kaktuszokat vettem.A régiek már virágoznak,elébe mentek az ünnepnek,de marad még bimbó.Kiváncsi vagyok,hogy az újak bimbói megmaradnak-e.Tozatu
Nem, ha jővőre szeptembertől októberig szárazon hagyod, száz hogy ki fog virágozni. (Bár kertész szemmel elég szívszorongató látvány a fonnyadó levelek látványa. Egész hónap alatt azt vártam mikor lesz vége és akkor majd megitathatom az én szomjazó kaktimat.) :)))
Üdv. Ensingmosing!
Nyugodtan öntözheted, de két öntözés közt hagyd egy kicsit megszikkadni. Van viszont egy rossz hírem: a bimbóit el fogja veszteni, ugyanis ez a növény rühelli ha mozgatják virágzás közben. Én már csak tudom. Múlt évben, megvétel után lehullott az összes virág, épp hogy megtudtam nézni egyet, hogy milyen kinyíláskor, aztán slussz. Én az idén az utasítás szerint egy hónapig nem öntöztem és meg is lett az eredménye. Két azaz két darab virág, a többi meg leszáradt mert esténként, néha megforgattam, hogy megnézzem mennyi virágra számíthatok. Na jó, meg volt egy kis tereprendezés...
Üdv. Ensingmosing!
magmulat,
Nem fogja tudni, hogy tél van, assziszi majd tenyészidő van folyamatosan. Nem fog virágozni, egyébként semmi baja nem lesz. Azért a fény kevesebb, mint nyáron, ugyhogy a meleg ellenére nem kell szerintem ugyanolyan intenzíven locsolni, mint nyáron, mert meg talál nyúlni, bár ha olyan nagy növény, akkor ez sem annyira jellemző. Azért hosszú évek során lehet, hogy jó lenne neki kicsit pihenni...
Az enyémeket csekkoltam, nagyon jól vannak a hideg 5-10 fokos üvegezett teraszon.
Kedves Kaktuszbarátok ! Nekem van egy igen nagyméretü (kb. 1 m. magas, 4 oszlopos és több kis oszlopkezdeményü) kaktuszom, amit a fütött és világos szobában gondoltam teleltetni. Ezért a nyáron megszokott fényviszonyok mellett locsolnám is. Jól teszem ? A kaktusz észre veszi ilyen körülmények között is, hogy tél van ?
Névről nem tudom hirtelen,de majd megkeresem.Most 2m-es,4 kandeláber,kb.8-10cm átmérőjű szára van.A tetején vannak zöld hurka levelei,és mindenütt dupla hosszú tüskék.Ráadásul a szomszédunk olyan rendes volt,hogy segített bevinni,de Neki is megszúrta a fejét,bár nem állt bele.Hangosan nem szidott,művelt ember.Nem is itthon teleltetjük, nehogy a gyerekek megsérüljenek.Köszi az együttérzést:Tozatu
Sziasztok! Nagyon szeretem őket szintén,most döfte 4db 10cm tüskéjét a fejembe az egyik a betelepítéskor.Csipesszel alig tudtam kihuzgálni,a férjem rosszul lett mikor látta a fejemet.Szereztem az orvosomnak is jó napot,mikor elmentem tetanuszra.Tozatu
Örülök neki, hogy nem okoztam csalódást a magokkal. Kb. Két hétig hagyd az üveget vagy amit raktál rá a cserép tetején és utána fokozatosan hozzászoktatva őket a külvilághoz, egyre gyakrabban vedd le a fedőt a cserépről és egyre több ideig hagyd őket a szabad levegőn. Öntözd őket sokat, és szersd őket nagyon. Azt nagyon szeretik! :)
Sok sikert!
Üdv. Ensingmosing
Szia Ensingmosing.
Képzeld, elültettük a kaktuszmagokat és egy hétre rá kibujtak a gombostű nagyságú kaktuszkölykök.
Olyan szépen sorakoznak, hogy öröm nézni. De ne kérdezd mennyi kelt ki,mert megszámlálhatatlan.:)))
Szia. Áfony
Nem akarok károgni, de nekem két kaktuszom majdnem meghalt, ippeg, hogy meg tudtam menteni, akiket februárban megöntöztem idő előtt. Nekem tavaly egy pincében teleltek, letakarva egy dobozzal, ami nem optimális, de ott felújítás volt és nem akartam, hogy ne kapjanak levegőt, ha beteríti őket a por. Szóval az a lényeg, hogy egész télen nem öntöztem őket, tavasszal pedig az első tüsik kibújása, de legalább 18-20 fokos nappali órák (ha nem is egész nap) kellenek, mert a drágák 20 fok alatt nem tudják magukhoz venni a vizecskét, ezért kvázi pang alatta a víz és ha hűvös van nem párolog, akkor tuti, hogy elkezdenek ott valami káros folyamatok dolgozni. Egyébként, ha kicsit össze szottyosodnak, nem baj, azt hamar visszaveszik és megint feszesek lesznek, ha tavasszal öntözöd őket. Az optimális a közepes fényviszonyok között levegős, hideg (10 fok körül) környezet mostantól márciusig. Márciusban én ki szoktam tenni őket a teraszra, mert, ha már éjjel nincs fagy imádják a levegőt és a hőingadozást. Én imádom őket, egy rövidnappalos kivételével mindegyik virágzott és nagyon szépeket természetesen...
:)
Ja, ha pici kaktuszod van, azt mondjuk nem tanácsos egész télen magára hagyni, (a többit sem, meg kell kukkolni néha), a kicsiket havonta be lehet hozni a meleg szobába egy-két napig, ha felmelegedett meglocsolni, és pár nap múlva visszatenni a hidegre. Nekem a kicsik vannak két ablak közt és így beveszem őket néha, jól megvannak.
Hali!
A teleltetéssel kapcsolatban szerintem kifogják bírni, ha nem nagyon sötét az a pince. Én a kaktuszaimat egy dél-nyugati duplaablakban teleltetem. Ott észrevételeim szerint nagyon jól érzik magukat, mivel az idén 9 féle kaktuszom volt ami virágzott. Ezek közül kettő amelyik egész nyáron át. Ott sok fényt, hideget, és kevés vizet kapnak. És a vizen van a hangsúly. Minél hidegebb van, annál kevesebbet kell öntözni. Általában ha olyan 8-14 fok között teleltetsz, elég kéthavonta öntözni. Sokan mondják azt, hogy egész télen nem kell öntözni, de szerintem kell az a kis nedvesség. De azt se úgy, hogy csurig áztatod, mert akkor a növénykéid kirohadnak. Szóval az lenne a legjobb ha lenne duplaablakod, de ha nincs akkor szerintem ott is kibírják.
A karácsonyikaktusszal kapcsolatban meg annyit, hogy hiába veszel most 6000 virágos növényt, 2 héten belül ledobja az összeset. Én is így jártam múlt évben. Vettem egy sokvirágos kaktuszt, és két héten belül ledobta majd mindet. Ugyanis ha megváltoztatják a helyét, vagy elmozdítják ledobják a virágaikat. Tehát ha valaki karácsonyit akar csak egy év múlva számíthat virágokra. Ilyenkor szeptember és október között egy hónapig nem szabad öntözni és akkor utána elkezdi növeszteni a bimbókat, és kb. karácsonyra ki is fejlődnek. Én így tettem és most óvakodok nehogy valaki megmozdítsa, mert már látszanak rajta a bimbók.
Sok szerencsét!
Üdv. Ensingmosing
Itt sorakoznak az ablakban, nyáron láthatóan nőttek, amelyik tavaly mostoha körülmények között, tejfölös pohárban heverészett a hidegben ide-oda, az gyönyörűen virágzott is :-) Ez végképp arra sarkallt, hogy tegyek valamit a telelteés ügyében, tavaly bent maradtak a lakásban (panel-ablak, fűtőtesthez közel, ez a legrosszabb, amit tehettem :-), de most asszem leviszem őket a pincébe, ahol az állapotok a következők: panelház pincéje, hűvös, de nem hideg, kevés fény jön is be, de nem sok. Jó lesz itt nekik? (a muskátlikat is ide tervezem vinni...) Mennyit kell öntözni őket? Vagy egyáltalán ne piszkáljam?
Más: lehet-e most karácsonyi kaktuszt venni? Tavaly virágzó állapotban vettem, mert olyan szép volt, és igen hamar meghalt szegény... Az ablak viszont olyan üres lenne a télen a kaktuszok nélkül, valamit ki kellene találnom a helyükre...
Szia Ensing!
Köszi a magokat, megkaptuk. Hát mit mondjak? Kaktuszrengetegünk lesz, ha mind kikel:))))
Majd értesitünk a fejleményekről.
Sziasztok. Áfony
Van egy csomó kicsike kaktuszom, és ebböl rengeteg olyan, hogy csak az az egy van belöle. Igazság szerint nagyon féltem öket a teleltetéstöl, ez lesz az elsö telem. Vajon mennyit adjak nekik inni? Meg találtam egy helyt, ahol viszonlyag hideg van, spájz egy kertes házban, és pont az ablak alatt tudnék neki egy polcot felszabadítani, csak északi oldal, tehát elég kevés fényt kapnak. Szerintetek túlélnék? Adjatok tanácsokat, mert nyakamon a tél, és nagyon-nagyon féltem a kicsikéket :)
Ensingmosing köszi az infót a medvetalpról. Megkóstoltam a termését, ami a héj és a magok között van, olyan íze van, mint a sárgadinnyének.
Én egy könyvem szerint szeptembertől októberig nem öntöztem a karácsonyi kaktuszomat és ennek eredménye képpen már látni lehet a bimbókezdeményeket. Tök jó, hogy ezt nem kell teleltetni és mégis gyönyörű virágokat bont.
Ti hogy álltok a kaktuszkáitokkal?
Üdv. Ensingmosing
Betakarítottam az ez évi Mammillaria elongata szemölcskaktuszról a magokat, de ezek nekem nem kellenek. Ha valaki érdeklődne irántuk küldjön egy címet az e-mailemre, és én szívesen megdobom egy kevéske maggal.
Pá
Az a kaktusz amit te vettél az egy Opuntia, magyarul medvetalpkaktusz féle. Én nem saját növényről, hanem az állatkerti kaktuszokról lopott kaktusz magokat próbáltam elültetni, úgy látszik sikertelenül. Nekem is van egy jelentős méretűre megnőtt télálló Opuntiám, bár azt még nem tudom mennyit bír ki mert eddíg még csak a múlt évi enyhe télre hagytam a szabadban cserépben, de azt minden károsodás nélkül átvészelte. Megynyugtatlak az a kaktusz amit te vettél viszont fix, hogy télálló.
Csövi
Voltam ezen az emlitett kaktuszkiallitason, hat lehetett erdekes dolgokat latni, aki kihagyta, szerintem sajnalhatja. Akkora es olyan gyonyoru darabok voltak, hogy ihaj!
Aztan a vasar resze a dolgonak eleg valtozatos volt, olyan "boseg zavara"-feeling, meg minden. Vettem egy csomo kaktuszt, meg vettem egy tellalot, amit ki lehet ultetni sziklakertbe, ezen vannak ilyen rozsaszin termesek, vagy mik, amit allitolag meg lehet enni. Szerintetek abbol magot is lehet valahogy kinyerni, vagy csak evesre alkalmas? Ez egy ilyen leveles kaktusz vastag susos levelekkel es eros, durva tuskekkel. Talalkozott mar valaki ilyennel? En meg megkostolni sem nagyon merem, "ki tudja, mi ez" alapon.
Szia,Kaktomán!Kényszerből az enyéim is a ablakpárkányon telelnek,ahol nincs radiátor,a szobákban 21.C van.Vizet alig kapnak,márctól kezdem el öntözgetni.Gondolom beletörődtek a melegbe,mert sok virágzott idén is.Egy idős néni a vízóraaknájába teszi,másik a pincébe,nem merem megpróbálni.Igaz hagyok kint állítólag télálló kaktuszokat,mit szólnak a hideghez.Szerintem,ha nem lóg ki a gyökere,nem nőtte túl a dobozt,ne bántsd,úgyis pihen a télen.Tozatu
Uj vagyok itt a forumon, es kezdo kaktuszgyujto, meg csak most keszulok az elso telemre. Szal vegigolvasva a topicot ugy vettem ki, hogy olyan 10°C koruli homerseklet,es szaraz napos helyseg kell Nekik. Na az atlag kaktusz-user (en) itt van gondban, mert egy lakasban keves az olyan hely, ahol ilyen hideg van, de ha megis, akkor sotet. Szoval az erdekelne engem, hogy a relative sotetet kibirjak-e a dragaim (nem vaksotet, de eleg sotet), vagy keressek nekik mas helyet? Erdekelne, Ti hol teleltettek? A ket ablak kozotti dolog nalam nem mukodik, mert 5 centi van a ket ablakom kozott, es most, hogy kozeledik a tel, egyre inkabb felek, hogy nem elik tul/deformalodnak/fellazadnak:)
Mas: lesz ez a kaktuszkiallitas es vasar. Ha en most bevasarolok csemetekkel, oket ugyanugy lehet teleltetni, mint a felnott novenyeket? Es em tudom, kozuletek hanyan szokott igy vasarolni kaktuszt, de ezeket ilyen kis feher kor alaku valamikbe teszik (regen a diafilm volt olyanban?), es nincs is alattuk fold, csak perlit. Ebben tudnak telelni, vagy ultessem oket at annak ellenere, hogy tavasz az atultetes ideje?
Nyuszog
Ha szakértelemre vágysz kaktuszos témában, akkor ne itt kérdezz, hanem a : - http://kaktuszok.freeweb.hu/ - címen.
Ott vannak a kaktuszos kerdesekre valaszolók.
Talán érdekel benneteket:
KAKTUSZKIÁLLÍTÁS ÉS -VÁSÁR: 2001. szeptember 7-9.
Helyszín: ELTE Botanikus Kert (Füvészkert)
Cím: 1083 Budapest, Illés u. 25.
Megközelíthető: 3-as Metróval a Klinikák állomásig, onnan 5 perc séta
Nyitva tartás: 9-17 óráig
Belépődíj: van
KAKTUSZKIÁLLÍTÁS ÉS -VÁSÁR: 2001. szeptember 7-9.
Helyszín: ELTE Botanikus Kert (Füvészkert)
Cím: 1083 Budapest, Illés u. 25.
Megközelíthető: 3-as Metróval a Klinikák állomásig, onnan 5 perc séta
Nyitva tartás: 9-17 óráig
Belépődíj: van
Sziasztok!Nem szeretnék vészmadár lenni,de nálam is szokott ilyesmit csinálni,aztán kibarnul a belseje és kész.Valamivel biztos lehetne permetezni,esetleg gomba ellen.Általában lekapkodom a fiókákat és kész.Haragszok rá,mert alamuszi tüskéi vannak.szerintetek a sima medvetalp termését meg lehet enni?Idén 3virágot hozott életében először.Tozatu
Sajna nem tudok, mert a kaktuszt ilyen formában nem dokumentáltam. De mondom kerekded alakja van vöröses-sárgás durva tüskéi, gyorsan növekszik és nagy sárga virágot hoz. Az biztos, hogy a notocactusokhoz tartozik.
Ennyi