Keresés

Részletes keresés

ferembá Creative Commons License 2005.03.30 0 0 445
Kedves Jbercike!
Mégsem megyek aludni, inkább számolok egyet. Én is egy 120m2-es családi házban lakom,van rajta kb. 28m2 nyílászáró. Ha mindegyik 1,3 K/W/m2 minőségű lenne, akkor
az 28* 1,3= 36,4W hőveszteség fokonként.Ha a külső hőm. -10, a belső +20, akkor
delta T =30. 36,4 *30 = 1092W veszteség. Napi 24 óra alatt ez 26,2 kWh.
45 000 Ft-ért kb. 2250 kWh villamos energiát (éjszakait) lehet vásárolni.
2250 : 26,2 = 86. Vagyis 86 napig elegendő ez az energia a nyílászárók hőveszteségének a pótlására. Igaz nincs mindig -10 C fok, de a fűtési szezon sem 86
napos. Viszont van még az épületnek 420 m2 külső felülete, ha csak 0,2 k/W/m2 a
veszteség (asszem ez már "passzív"minőség ), akkor egy hidegebb napon ez még
60,48kWh. És több hidegebb nap van telente. Mit számolok rosszul?

Gpeti !
Kína a világ egyetlen országa, ahol kétszer annyi vákuumcsöves kollektor üzemel, mint
sík. Ott az alapanyag, és az ezeréves üveggyártási technológia. Közel annyi napkollektoruk van ,mint egész Európának. Ennek tükrében Amerika a jó beszerzési forrás? Viszont csak komplett konténerrel szabad rendelni. Én próbáltam kisebb
tételekben, nem vált be, kissé "megmorzsásodott"mire ideért. Ha szeretnél néhány
darabot kísérletezésre csak szólj, szívesen adok(1 000-et most nem).
A kollektoroknak egyébként oly mindegy, hogy falra, tetőre, talajra telepíted, csak Dél
felé nézzenek, és lehetőleg ne kerüljön semmikor árnyékba.
CSOBOGÁS: van egy "echte" francia Drain-back tartályom, úgy csobog, hogy be lehet
mellette...... A továbbfejlesztett piano-verzió rajzát a napokban felteszem, más is érdeklődött ez ügyben.
Üdv: ferembá
Előzmény: jbercike (444)
jbercike Creative Commons License 2005.03.29 0 0 444
Ezt azért megnézném magamnak ezt az ismerősöd! Nagyon lenyulta valaki. Én megnézetem egy oóiylen rendszert 120 m2 ház éjszakai árammal semmi puffer csak a padlófütés évi 45000 Ft villanyszámla!!!!!!!!!!
Előzmény: Tvnet_Sanya (440)
kiviszem Creative Commons License 2005.03.29 0 0 443
Kössz.Ez egy "igazi"megoldás, de elhiheted én nem pont ilyet tervezek, illusztráció van az elképzelésemről,http://www.xsany.hu/napkoll.html de nemtudom hogy fog kinézni a falon,mint döntött ablak.De azért kössz.
Előzmény: kpl (442)
kpl Creative Commons License 2005.03.29 0 0 442
"Látott már valaki házfalra szerelve kollektort?" persze, bár csak a leírását és a fotóit itt, főleg a lap alján a "Tapasztalatok"-ban
Előzmény: kiviszem (441)
kiviszem Creative Commons License 2005.03.29 0 0 441
Sziasztok.Kedves ferembá.Végigolvastam a topicot,és igencsak megváltozott az elképzelésem,hogy milyen kollektort csináljak.Méretezésben vannak gondjaim,mert elhelyezés szempontjából két megoldás van:a délre néző házfal A"felső ablakai alá,vagy a nyugati tetősikra.Látott már valaki házfalra szerelve kollektort?Ha a déli házfalat választom,vizszintesen kialakitott 2-m hosszú 50-cm széles kollektorokban gondolkozom(4 nm felülettel) 50-60-fokban döntve nem áll el túlzottan a faltól,de viszont a vizszintes létra 10cm-es közökkel 8m hosszban(4 kollektor)igensok keményforrasztást jelent.A nyugati tetősikra 6nm felületet számolok ami meg anyagárban több.Kell e a vizszintes kialakitásnál 10cm-es létrakiosztás?Már arra is gondoltam,teszek bele mégis hajltásokat,igy nagyobb a csőkigyó hossz és kevesebb bekötést kell forrasztani.A tervezett csőátmérő 18-as a gyűjtő és,a létra fokoknak 12-es lenne.Kell e 22.es gyűjtőnek a kolletoron?A rendszer kialakitása Drain-back megoldású lenne(ezt nemigen irják máshol,itt okosodtam ki)amivel kapcsolatban az a kérdés,hogyan follyon be a tartályba a viz úgy hogy ne csobogjon?Egy rajzot megérne a kérdés.Tárolónak ha tud valaki 200lit-es bojlert vevő lennék rá.Üdv mindenkinek.
Tvnet_Sanya Creative Commons License 2005.03.29 0 0 440

Csak óvatosan azzal a hőszivattyúval! Van egy ismerősöm aki 15(!) millát költött erre a dologra és mégsincs neki az amit akart, viszont van (volt) neki 100 eFt-os havi villanyszámlája. Aztán váltott gázra.

Egyébként a T-Markt-ososknak sem jött be a sajátjuk sem. Mindenkit megpróbálnak ledumálni róla. Kedvedet nem szeretném szegni csak arra szeretnélek kérni hogy légy szkeptikus amikor kérdezel a tényekről. Nagy hangsúlyt kell fektetni a "mennyire tudok meleget csinálni" a "mennyi a villanyszámla" és a "mennyi a bekerülés" mondatokba. Általában úgy adják el a dolgot, hogy a "pince szintjén télen nyáron 14 fok van". A dolog talán jó is idáig. A pofonok ezután jönnek. :)

Előzmény: Gpeti (438)
kpl Creative Commons License 2005.03.29 0 0 439
Ez aztán a lelkesedés!! Csak így tovább !! :-)

Azért nagyon jó lenne, hogy ha valaki ilyen helyeken jár, és a tulaj beleegyezik, készíthetne néhány fotót, esetleg csak úgy messziről. Feltehetné valahová a netre. Egy csomó ember azon is csodálkozik hogy ilyen egyáltalán létezik, pláne Magyarországon. Szóval dobna a lelkesedésen rendesen.
Előzmény: Gpeti (438)
Gpeti Creative Commons License 2005.03.29 0 0 438
Ja, még valami:

Találtam egy kínai gyártót, aki ilyen csöveket gyárt, többféle méretben is. Csak az üvegcső, a többit te barkácsolhatod hozzá. Sajnos a minimális rendelési darabszám ezer darab. Az árát azért még megkérdem, csak úgy kiváncsiságból.

Nem lenne rossz házilag ilyent készíteni, de esélytelennek tartom, hogy ezer (900) csóre lenne jelentkező.

A másik, amin még erősen gondolkodom, az a napelem. kollektor helyett. Ez sem olcsó :-) A napelem (és a szélturbina) pedig a hőszívattyúnak segítene be hűteni vagy fűteni. 1 kW villamos teljesítménnyel már lehet valamit kezdeni.

Ez azért már utópisztikus: télen a hideg szeles napokon a szélenergia hajtja a hőszívattyút, ami a földből kinyert hővel fűti a házat. Nyáron meg süt a nap, a napelemek forgatják a hőszivattyút, ami nyomja le a földbe a házból kivont hőt.
Jövőre építkezek, de esküszöm, megcsinálom. Teljesen rá vagyok kattanva az ingyenélésre.

U.i.: Aki most azt mondja, hülye vagyok és ezek sosem hozzák be az árukat, annak azért elmondom, hogy egy jó kéményt egy milláért ajánlottak valakinek a múltkoriban. Én eleve be sem köttetem a gázt, nem lesz gázkazán, ezzel még egy millát spóroltam. A harmadik milla a split klímák meg nem vásárlásával spórolódik. Már csak 3-at kell hozzátenni, és jó vagyok.
Gpeti Creative Commons License 2005.03.29 0 0 437
ferembá, köszi az adatokat és a válaszokat.

Hétvégén aktivizáltam magam ez ügyben.

Először is Sümegen voltam (arról a környékről származom) és mint kiderült, apám jól ismeri azt az embert, aki ott gyártja ezeket a kollektorokat. Először beszélgettem vele, napenergiában látszik, hogy otthon van. De amikor rátértünk a geotermikus hőenergiára és a hőszivattyúkra, akkor már elhangzott néhány tárgyi tévedés és túlzás. Szerintem ezt a témát már nem ismeri elég alaposan, tapasztalata sincs benne.

Volt szerencsém szétszedett (széttört) vákuumcsövet alaposan megvizsgálom. Nem egy bonyolult szerkezet, de sajnos házilag tényleg nem gyártható. egy kétrétegű cső, a belső henger szelektív bevonattal ellátva. A légüres térben a leszippantás után valami bárium patront is eldurrantanak. Ez két dologra jó. Egyrészt a még megmaradt és a felhevüléskor keletkező részecskéket megköti, másrészt ha sérül a csó és megszűnik a vákuum, akkor elfehéredik. Űgy néz ki, mintha fehér füsttel megfüstölték volna a végét. A sérült csövet az alsó kupak rögzítésének lecsavarozása után le lehet húzni, és rátolni egy újat. Ő állítólag amerikából hozza a csöveket.
A belsejét maga gyártja, abban nincs semmi csúcstechnika. Egy 6-8 mm-es rézcső van U alakban meghajtva, és egy hengeres rézlemezbe préselve, de csak laza illesztéssel. Ez viszi el a hőt. Heat-pipe-ról még nem hallottak.
Neki a saját házán 5 m2 van ezekből felrakva, és nézegethettem a szoftverével a kollektorok termelését évekre visszamenőleg. Borult időben mentünk oda, de aznap is termeltek a kollektorok, melegedett a tárolója. Három érzékelője volt, egy a kollektoron, egy a tároló tetején, egy meg az alján. Érdekes volt nézegetni, ahogyan felkelt a nap, már emelkedett is a kollektorhőmérséklet, meg a rétegződés is érdekes volt.
Teljes rendszer árra (csak HMV) mondott olyan 700 körül. Ez szerintem eszetlen sok, ha nekem valaha lesz, akkor biztos nagy részét házilag kivitelezem majd.

A másik meg az, hogy két sonkaevés közben elkészítettem a kollektortartó vasakat, amik a szarufákba kapaszkodnak, és a cserepek között bújnak ki. Kis lépés, de lépés. Remélem, hétvégén több minden is történik.
SebastiaoSalgado Creative Commons License 2005.03.28 0 0 436
Arról nem is beszélve, hogy mosogatni, mosni és fürdeni télen-nyáron szoktunk ;-)
Előzmény: ferembá (435)
ferembá Creative Commons License 2005.03.27 0 0 435
Valószínűleg jobban igazad van, mint gondolnád.Sokan szeretnének napenergia hasznosítással rásegíteni a fűtésre, a magas számlák miatt. Energetikai szempontok
szerint először hőszigetelni kell, másodszor tovább faragni a hőveszteségeket, és csak
harmadsorban a Nap-fűtésre beruházni, ami az alacsonyra csökkent fűtésszámlát akár
felére is csökkentheti.
Komoly számítások nélkül is belátható, a hőszigetelés az év minden napján hasznot hoz, nyáron akár a klímát is megspórolhatja, valamint megnöveli az épület termodinamikai időállandóját( biztos nem ez a helyes szakkifejezés, sacperkb , ha erre jár, remélem kijavít).
Üdv: ferembá
Előzmény: SebastiaoSalgado (429)
ferembá Creative Commons License 2005.03.27 0 0 434
Kedves Gpeti !
A solar méretező szoftver szerint a március hónapban kinyerhető napenergia szinte pontosan a fele a júliusinak. Saját méréseink szerint igaza van a programnak.
Vagyis, ha most fedezi a rendszer a teljes HMV igényt, akkor kétszeresen túl van
méretezve a kollektorfelület. Ez nem baj, ha a nyári túltermelés problémái jól vannak
kezelve. Egy ilyen "gazdagon" méretezett szolár éves szinten 80% körüli hagyományos
energia kiváltást biztosít.
Az osztó/gyűjtő valószínűleg az általad is javasolt vízszintes pozícióban üzemel jobban,
hiszen ilyenkor a melegedésből eredő feláramlás is segíti az egyenletes tömegáram
eloszlást a vékony csövekben. Szivattyú nélküli gravitációs üzemben kizárólag így működhetne. Jobb ennél maradni kényszeráramlásos keringetésnél is.
A létrás keresztágas hárfás ügyet pár hete jól átbeszéltük, egyebek közt minden
profi cég így csinálja, mert jobb a hatásfok.
Szép Ünnepet kívánok mindenkinek: ferembá
Előzmény: Gpeti (408)
HHapci Creative Commons License 2005.03.26 0 0 433
Akkor valamit nem jól számoltok mivel 200literesbe a 18-asból elég kell hogy legyen 15-17 méter.
Előzmény: JTD24 (423)
HHapci Creative Commons License 2005.03.26 0 0 432
tavaly is árulták ezt 28 körül.
Előzmény: NeomatiK (422)
HHapci Creative Commons License 2005.03.26 0 0 431
Ugytudom hogy nyári hónapokban még jobb a hatásfoka mint pl a sikkolektornak , de mi van mikor nem tűz a nap, akkor nem termel semmit.
Előzmény: NeomatiK (424)
kiviszem Creative Commons License 2005.03.26 0 0 430
Sziasztok.Bekapcsolódnék a kollektorkészitők csapatába .Én a nimfea ( http://www.nimfea.hu/programjaink/zold/kalakas.htm) alapján készülök elkésziteni  a kollektorjaimat a falra lesznek szerelve,de  mérete  más lessz,2m-szer 0.5m-es. A tárolóval vannak gondjaim,mert két hőcserélőst szeretnék (vegyeskazán lenne a másik körön)de igen drágák.Van valakinek olcsó tippje?A másik ami kellene a szolárfesték mert úgy lenne az igazi,van valakinek? 
SebastiaoSalgado Creative Commons License 2005.03.26 0 0 429
Nálunk a hőmérséklet szintén 19,5 fokig esik vissza reggelre, akkor a rendszer felfűti 22 fokig egy fél óra alatt, utána a fűtés leáll, és a tájolás, és a sötétbarna parketta, illetve a sötét falak miatt további 23,5 fokig emelkedik délután 4-ig. Este 6-tól ha kell megint megy a fűtés 10-ig.
Ez szerintem jól mutatja, hogy egy jó tájolású, és jó passzív elemekkel ellátott társasházi lakásban egy kisebb napkollektoros rendszernek is van létjogosultsága.
Előzmény: ferembá (427)
ferembá Creative Commons License 2005.03.24 0 0 428
Nem fog. Az érkező víz, és a réz össztömegének a fajhője miatt a víz le fogja fullasztani
a gőzképződést. A víz fajhője jóval magasabb, mint a rézé. A kollektorok feltöltésénél
az érkező víztömeg eleve nagyobb, mint a rézcsövek össz. tömege.
Üdv: ferembá
Előzmény: Gpeti (413)
ferembá Creative Commons License 2005.03.24 0 0 427
Köszönöm kérdésed, jól.
Komolyra fordítva a szót , 03.14-óta a korábban említett irodában csak "Nap" fűtés
üzemel, teljesen ellátja a helyiség hőigényét, ( így hőtároló tartály nélkül, tudod nem volt a szetben bojler ) napi 20-23 kWh hőenergiát mérünk, ez éppen fedezi a hőigényt.
Reggel 19,5 C, délután 21,5 C fok az iroda hőfoka.
2004 okt.11 óta a halmozott hőmennyiség 1300 kWh ( 0,0013 GWh :-) ).
Tudom, ha sváb kollektorok lennének felszerelve, akkor téglát is égethetnénk az íróasztalon, dehát én így jártam, itt csak 4 db AP 20-as napkollektorra futotta.
A polikarbonáttal kapcsolatban azt hallottam, hogy néhány év alatt elhomályosul, volt
hazai gyártó, aki már leállt erről az anyagról.
Üdv. ferembá
Előzmény: NeomatiK (421)
S.P.T. Creative Commons License 2005.03.24 0 0 426

A cső elfordulását milyen szerelvénnyel lehet megoldani?

Előzmény: eqvus (418)
S.P.T. Creative Commons License 2005.03.24 0 0 425

A menetszám valószínűleg pont azért ennyire kevés, hogy ne hűtse túl a fűtőkört, így be lehessen sorolni bárhová (radiátorok elé akár).

 

Nem tartom túl jó ötletnek, mert két összehangolatlan rendszert kapcsol össze, így felmerülhetnek az általatok is említett problémák...

 

Azért fene tudja, minden energiamegtakarítás több a semminél!

 

 

 

 

Előzmény: NeomatiK (422)
NeomatiK Creative Commons License 2005.03.24 0 0 424

A bricostoreban is árulnak valami okosságot:

 

Szolárszônyeg futés medencéhez
A kapilláriscsô rendszerben a vizet a napsütés felmelegíti.
A medence különálló (nem függesztett) szurôberendezéséhez
kapcsolható.
Egy szolárszônyeg maximum 25 köbméter víz futésére használható.
Hosszú élettartam és egyszeru szerelés jellemzi.

ÁR 42 990 Ft/db

 

 

 

 

http://www.bricostore.hu/pages/akc_18.html

Előzmény: JTD24 (423)
JTD24 Creative Commons License 2005.03.24 0 0 423
Az valóban kevés.
Mostanában számolgatjuk, 18-as csőből is valami 70-100m körüli kell egy normális hőcserélőbe...
Előzmény: NeomatiK (422)
NeomatiK Creative Commons License 2005.03.23 0 0 422

A Praktiker legfrissebb számában van egy "álló indirekt villanyboler 80 PT" ISEA márkájú, 35990 Ft. Akinek kell hőcserélő, esetleg jó lehet. Kép is van róla: a bojler palástja ki van vágva, hogy látszódjon a belseje. Ahogy elnézem, 3-4 menetszámú lehet a leadó közeg spirális csöve - ami szerintem kevés. Ipari hőcserélők sokkal nagyobb felületűek, bár azok nem töltenek be tároló szerepet.

 

A szöveg elég egyoldalúan (a bojler szemszögéből) jellemzi:

 

Az új ISEA indirekt bojlerrel 70% áramot áramot takaríthat meg, mert:

- a központi fűtés hálózatára kötve a rendszer maga melegíti fel a vizet (1), vagy

- a fűtési szezonon kívül hagyományos bojlerként működik, vagy

- szükéség esetén a központi fűtés energiája (1) és az elektromos fűtőegység egyszerre használható, a víz így gyorsabban, de még mindig takarékosabban melegszik fel.

 

(1) csak azt elfelejtik megemlíteni, hogy igy a fűtés vize hidegebb lesz, így annak a melegítése kerül többe. Bár gázzal tényleg olcsóbb. Ha meg a fűtés visszatérő vize alacsonyabb, mint a bojlerben beállított kivánt hőfok, akkor meg a villanybojlerrel füti a fűtés vizét. Ami meg drágább, mint gázzal.

 

De kollektorhoz jó lehet...

NeomatiK Creative Commons License 2005.03.23 0 0 421
ferembá! mostanság verőfényes napsütésben hány gigawattot termel a kollektorod?
boattis Creative Commons License 2005.03.23 0 0 420

Gpeti!

 

Dehogy veszem kötözködésnek a kérdéseket, ha annak venném nem lennék itt a topikon.

A polikarbonát nem az én ötletem, vannak és működnek nagyobb rendszerek is ilyen fedéssel. A polikarbonát fedés egy komplett építőipari rendszer. Vannak hozzá tartó, lefogató, szorító, soroló stb. elemek. Mondjuk a "gyári" kiegészítők nagyon drágák, szinte ,meghaladják a lap árát, de kis ötletességgel teljesen korrekt módon lehet szerelni hasonló, csak éppen bárhol beszerezhető alu profilokkal és EPDM gumival. Ez lehetővé teszi a hőtágulás kompenzálását.

Két dologra kell figyelni, csak az egyik fele UV védet, ha fordítva teszed a nap felé, 1-2 év alat elporlad. Ha vékony 6-8 mm -est veszel, az 1000x2000 közepén is egy vékony csíkban alá kell támasztani. (átkötő, ami lehetőleg a legkisebb felületen takarja a napot)

Rendeléseteket vettem, ha megjött a cucc, írok, és megbeszéljük az átvételt is.

 

Üdv: boattis

Előzmény: Gpeti (411)
eqvus Creative Commons License 2005.03.23 0 0 419
flexibilást=flexibilitást! :) Bocs!
Előzmény: S.P.T. (417)
eqvus Creative Commons License 2005.03.23 0 0 418
A flexibilást kikerülheted, ha a be és kimenő csőveket egy tengelyvonalra hozod össze és a forgáspont is ebben a tengelyben lesz.
Előzmény: S.P.T. (417)
S.P.T. Creative Commons License 2005.03.23 0 0 417

Mondjuk télire az ilyen vázszerkezetes "kollektorok" nem igazán lennének hatásosak, hacsak nem vákuumcsövekből lennének összeállítva ;-)

 

Egyébként úgy gondoltam, hogy a korlátra kívülre síkkollektorokat szerelek, enyhe dőléssel.

A poén viszont benne van, mert alatta is van egy terasz, tehár, ha nyáron a kollektorok alját kibillentem, hogy 45 fokban álljon, akkor máris kapok egy "napellenző-kollektort", meg ideális hatásfokot. Egy flexibilis csatlakozás kérdése csupán!

Előzmény: kpl (416)
kpl Creative Commons License 2005.03.22 0 0 416
Korlátkollektor !! Zseniális !!!

Sőt !!! Pergola-kollektor vagy lugas-kollektor (télen úgysincs levél a szőlőn meg a többi futó-árnyékoló növényzeten), gépkocsibeállótető-kollektor, előtető-kollektor. Megbolondítva egy kis drain-back módszerrel sok helyre lehetne pakolni.

Volt kollega a hegyoldalra vezető jó hosszú lépcsője mellett lévő korlátban zavarta körbe a vizet, mielőtt a bojlerbe vezette volna. Egyszerű volt és hatásos.

Lehetőség van rengeteg, csak ne gondolkozzon már mindenki mindig téglalap alakú lapos dobozokban...
Előzmény: S.P.T. (415)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!