Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2013.12.15 0 0 95009

A kisérlet

Cefre:

Kb 100 liter, nagyjából 60% bírs, 40% alma. Uvaferm 228 élesztővel, Uvaferm Uvavital élesztőtápanyaggal beoltva, forrás kezdetén Lallzyme hc pektinbontóval kezelve, a forrás befejezése előtt Lallzyme Béta aromafelszabadító enzim hozzáadagolva. Ph beállítás nem történt, a teljes cefrézési időszak 6 hét.

Eszközök:

A képek önmagukért beszélnek, annyit kell csak hozzáfűznöm, hogy a kukta 15 l-es, a páracső külső átmérője 10 mm, a rezsó 1,5 KW, 24 fokozatú szabályzóval, a kozmaolaj leválasztó elforgatható csövével nagyon finoman szabályozható a szint.

 

Törölt nick Creative Commons License 2013.12.15 0 0 95008

Hétvégére ígértem a kisérletről való beszámolót, meg is lesz, de előtte elmesélek egy rövid történetet.

Ahol élek, ott mindenki főz pálinkát. Mindenféle készülékekkel, a kis kuktától a több százezer Ft-os készülékekig. Segítünk is egymásnak, így aztán főztem több készülékkel, fatüzeléssel, gáztüzeléssel is.

Egyszer aztán feltűnt, hogy van valaki aki egy 10 l-es kuktában olyan pálinkát főz ami ízben és illatban jobb az itteni átlagnál....sőt nemcsak az átlagnál. Nosza.... A kukta fedelébe be volt forrasztva egy rézcső és ebben a rézcsőben egy kivehető hőmérő. ezzel mérte a hőfokot (rezsón főzött), s úgy szabályozta, hogy sose menjen 92 fok fölé. egyik barátommal aztán mi is eljátszottunk ezzel, napokig kísérleteztünk a hőfokokkal, amig sikerült  beállítani úgy, hogy az tényleg szabályozottá vált. cefrénél és tisztázásnál is. s megtörtént a csoda, lényegesen javult a minőség. Ennek két éve, azóta így főzöm, s olyan természetessé vált már, mint hogy reggel felkel a nap. 

Persze voltak közben buktatók, pl a hosszabb főzési idő miatt leégett a sűrübb cefre (végigjátszottuk, így van). Így aztán egyelőre a sűrűbb cefrét max-on főzöm (100 C körül), de a hígabbat pl. szőlőpálinka már a cefrefőzésnél is szabályozott, azaz nem engedem 92 C fölé.

Ezzel a történetnek vége is van, jöhet a kísérlet.

Annyit teszek még hozzá, hogy nyáron megpróbálkoztam illóolaj lepárlással (rozmaring, levendula, borsmenta), nem az általánosan ismert aromatornyos módszerrel, nincs is olyanom, hanem a folyamatossal, azaz körforgalommmal (Clevenger készülék működési elve, neten megtalálható).

S itt a topikban olvastam valamit a kozmaolajok és az aromaanyagok együttlétéről, s összehozva az illóolajlepárlástapasztalataival, érdekes gondolatokat hozott fel. De ezek konkretizálására sajnos csak jövő nyáron kerülhet sor, ha valami eredményre jutok, közzéteszem, addig is olvasgatom a topikot, sokat tanultam/tanulhatok az itt elhangzottakból.

Törölt nick Creative Commons License 2013.12.15 0 0 95007

Az engedélyezett, legálisan működő főzdékben van egy táblázat, miszerint mennyi cefréből mennyi pálinkát lehet maximálisan kifőzni cukor nélkül. Pl. körtéből 9 l, almából 10 l (ez meglepő, de ez van), barackból 12 l, 100 l cefrére vetítve.

Abban az esetben, ha ennél több jön ki, a főzőmesternek feljelentést kell tennie. Namármost a kijövő mennyiség egyértelmű, viszont a cefre mennyisége nem. Így aztán a pálinkafőzdék annyi cefrét írnak be, amennyiből legálisan kijöhet a megengedett mennyiség.                                 

stapika Creative Commons License 2013.12.15 0 0 95006

Mond ki nyugodtan:Még nem mondták mi az "én"véleményem.

 

Előzmény: héjja60 (95004)
héjja60 Creative Commons License 2013.12.15 0 0 95005

Nahát , megyjött amit a multkor akartam betenni ,

Előzmény: héjja60 (95004)
héjja60 Creative Commons License 2013.12.15 0 0 95004

Nem zavaró !  Nézd a fórumot ! Vannak kik önhttp://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/a_lefozhetetlen_lovag_es_a_palinkakiraly/2361017/zetlenül tanítanak . vannak okosak és 

okosakat írnak, vannak kik kérdeznek, --- válasz fügvénye a kérdés --

nem akarom tovább írni , ..............................................................elég Cyrano !!!!!!!!!!!!!!!!

 

Előzmény: stapika (95003)
stapika Creative Commons License 2013.12.15 0 0 95003

Meg nyugodtam.Erre gondoltam,hogy zavaró: Hippokampelefantokamelosz,

Előzmény: héjja60 (95002)
héjja60 Creative Commons License 2013.12.14 0 0 95002

Mi a baj vele ? A " lássa " szó , amit itt nem értenek sokan !!!

Pedig Syrano megmondta , akkor sem értették , sajnos ma sem ,vagy legalábbis

úgy tesznek !!!

Előzmény: stapika (95000)
héjja60 Creative Commons License 2013.12.14 0 0 95001

Hát ez az ,......és a falka ?

Előzmény: schlumbergerrrr (94998)
stapika Creative Commons License 2013.12.14 0 0 95000

"Nade ez a Cyráno"

Mi van vele?Nagy az orra?

Előzmény: héjja60 (94997)
stapika Creative Commons License 2013.12.14 0 0 94999

De, hajba se kaptatok.:-)

Előzmény: schlumbergerrrr (94996)
schlumbergerrrr Creative Commons License 2013.12.14 0 0 94998

nade kibét én személyesen ismerem!

Előzmény: héjja60 (94997)
héjja60 Creative Commons License 2013.12.14 0 0 94997

Én sem főzők , csak a laboratóriumban dolgozok .

Kibé , meg akár lehet falkavezér is.

Nade ez a Cyráno

Előzmény: schlumbergerrrr (94996)
schlumbergerrrr Creative Commons License 2013.12.14 0 0 94996

Na szegény Lajos... mit gondolhattok akkor rólam, aki bevallottan nem főz.

Bár kibé már látott engem, nem harapok

Előzmény: héjja60 (94995)
héjja60 Creative Commons License 2013.12.14 0 0 94995

Kb, egy éve Szkajvolker Lajost gondoltam " beépítettnek " , bár azóta lehet .

hogy csak " beépítette " megépített főzőjét.

Bocs Lajos , bár..................

Előzmény: stapika (94994)
stapika Creative Commons License 2013.12.14 0 0 94994
Előzmény: Törölt nick (94988)
obsitos3 Creative Commons License 2013.12.14 0 0 94993

Elolvastam,és elnézést kérek,tényleg tiltott a főző árusítása,reklámozása, ezt Te jobban tudod,hiszen a topicleírás Tőled ered.

Előzmény: Törölt nick (94992)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.14 0 0 94992

Olvasd el a topileírást.

Előzmény: obsitos3 (94991)
obsitos3 Creative Commons License 2013.12.14 0 0 94991

Azért az a topik arról szól,hogy adunk-veszünk ezt-azt,amire szükségünk van,nem?Akár főzőt is,hívjuk bárminek.

Előzmény: Törölt nick (94985)
deszegregator Creative Commons License 2013.12.14 0 0 94990

Most olvastam, valoban írja, elnezest nem akartam megbantani, valoban egy szerencsetlen szojatek volt!

Előzmény: In Lak'ech (94989)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.12.14 0 0 94989

Csak kicsit szerencsétlenre sikeredett.  Természetesen biztos vagyok benne én is, hogy nem is emlékezett rá amikor a választ írta, hogy benne volt a hozzászólásban, hogy rokkantnyugdíjas.

Előzmény: Törölt nick (94988)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.14 0 0 94988

Szerintem szójáték, nem több.

Előzmény: stapika (94987)
stapika Creative Commons License 2013.12.14 0 0 94987

"Vagy távozz tőlünk sá(n)tán!"

    Érdekes megnyílvánulás a nick neved után,mivel írta,hogy rokkant.Ha nem írta volna,akkor is.

Előzmény: deszegregator (94984)
stapika Creative Commons License 2013.12.14 0 0 94986

Tedd publikusá az email címedet,hátha valaki jelentkezik.

Előzmény: jhjenő (94962)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.14 0 0 94985

Pálinkafőző árúsítása ott is tilos, esetleg cégeknek, akik kifizetik a Inda álltal megszabott reklám tarifát.

 

Előzmény: obsitos3 (94981)
deszegregator Creative Commons License 2013.12.14 0 0 94984

Készíts magadnak, üst, üstház, rézcső, kész.

Vagy távozz tőlünk sá(n)tán!

http://kep.cdn.index.hu/1/0/511/5118/51181/5118162_d50489bb189c6518476d86a5a1f310b7_wm.gif

Előzmény: jhjenő (94962)
deszegregator Creative Commons License 2013.12.14 0 0 94983

No, azt akartam kinyögni, hogy azért felderíthető a cukorcefre, hiszen szilvából nem lehet 39 litert főzni / 100 liter , napfény nélkül. Erre meg nem kell egy komoly laborfelszerelés.

Előzmény: deszegregator (94982)
deszegregator Creative Commons License 2013.12.14 0 0 94982

Egy cefrében elvégezhető az erjedési állapotának függvényében az alkoholtartalom, vagy a cukor, illetve a maradvány cukor is. Jó,  mondhatom azt hogy bort öntöttem bele, de ez már messzire vezetne...Különben a mami meg mást mondana, és kész a kalamajka... A mai világban a csillagot le lehet hazudni az égről, ügyvéd kérdése szinte minden. Ekkora lámákat rajzolni sem volna könnyű, nem mindennapi tagok, a Lali, meg a mami... Szerintem is aligha túlóráznak néhány kanna pálinka izotópvizsgálatán, amikor van jobb buli is (fődalatti tárolószámra cukorcefre, szalmásbor) .

 

http://kep.cdn.index.hu/1/0/296/2960/29607/2960748_6fa5c04b2360dd7a9ae109dd45da8747_wm.gif

Előzmény: barkócza (94980)
obsitos3 Creative Commons License 2013.12.14 0 0 94981

De a gugli kidobja,mert benne van a "pálinkafőző"!Át kell irányítani a kereskedelmi részlegbe.http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9213148/

Előzmény: Törölt nick (94978)
barkócza Creative Commons License 2013.12.14 0 0 94980

Nyilván pár száz literért nem végeznek ilyen vizsgálatot, de lehet, hogy megkérdezték a delikvenseket, akik, szerencsétlenek, bevalották, hogy cukroztak. A még édes cefrében meg simán kimutatható a hozzáadott cukor.

Előzmény: Cipurró (94967)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!