Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Nekem hasonló volt egy Pannonia kajszin tavaly. A törzsön volt az első elágazás tájékán. Fagyásra gondoltam, mert nem volt meszelve a törzse és ugyan ilyen repedések voltak egy redhaven őszin, ill. egy birsen. Az az igazság, hogy csak később vettem észre, mivel a kéreg takarta. Ott is már gyógyulni kezdett. Hát én nem vágtam vissza - az egész növényt kellett volna - gondoltam tavaly kibírta, idén talán beforr. Nem jött be, valami fertőzés bejuthatott a seben keresztül, kb. két hete az egész fa hervadni kezdett, megadta magát. Csak azért írtam ilyen részletesen, mert így belegondolva lehet, hogy nem is a fagy volt az oka a repedésnek?
Nagyon nem vettem észre de minden évben kivágják a vadhálót .... nem a vadak hanem valaki akinek van csípőfogója .... meg hát az idén úgy néz ki hogy elég csábító lesz a terület , jobb megelőzni az idegeskedést .
A kép baloldalán már látható a gyógyult szövet és már hajt is . Nem látni a fa koronáját hogy milyen .... ha egészséges és jól hajt akkor egyelőre kár kivágni ha gyenge akkor kicsit várj még vele és ha alul az a hajtás jó erősen növekszik akkor ha már befásodott vissza lehet vágni oda ( felette mindent levágsz ) .
Hogy mi okozta ebből a fotóból nem derül ki de azt látni , hogy túl van a nehezén . nem azt mondom , hogy matuzsálemi kort fog megérni a fa de adj neki egy esélyt ha a nyáron rendbe szedi magát akkor érdemes megtartani ha nem akkor ősszel cserélheted ...addig úgy sem tudod .
Ja .... Dithane ..... akkor minden világos . Én nagyon sokszor írtam már , hogy a Dithane perzseli a kajszit .... vagy bizonyos időszakban vagy keverésben vagy az Isten tudja hogy de perzsel . Nekem ...amikor még használtam .... sem mindig és minden fajtát perzselte de volt amikor igen . nem lesz gond belőle mert kiesik a levélből az elhaló rész a termés valószínűen pöttyös marad .... de majd meglátod .
Ha ennyi fád van akkor én azt javaslom hogy szerezz be valahogy Merpánt vagy orthocidot azzal nem lesz gond sem a hatása sem más miatt . A Dithanet meg kajsziban ki kell hagyni .
Illetve a szöveg még egyszer: Sziasztok! Tudnátok segiteni, hogy milyen betegség ez? Egy kollégám azt mondta, hogy ennek a kisfának vége. Valószinü így is van. A fő kérdés az, hogy ültethetek-e a helyére meggyfa csemetét. Szóval kajszi specifikus betegség vagy valami általánosabb?
Utoljára Dithane M45 el permeteztem mospilan meg wuxal ,előtte topast kapott mint felszívódó :/ hati motoros permetezővel .Mind a 190 fám Bergeron, sárgásak is a fák levelei hajtásoknál nem azok a szép zöldek. Mit rontottam el ha nem stigmina? Megperzseltem volna őket? Időjárásba borus 12 fok körül permeteztem.Napsütés ugye nem nagyon volt mostanában..
Egy "amatőr" kérdés ...csak mert én nem értek hozzá : szóval a tetvek kb rokonok egymással gondolom , kb azonos szerek hatnának rájuk. Akkor miért nem lehet pl a Movento-t , vagy az új sztárnak kikiáltott Sivanto prime-t csonthéjasokra használni , csak almára ?
Hát...olyan magasságban ahol van tüskéje nem járnék autóval..., de valszeg ez el is marad. Turkesztánit meg hozattam , szaporítani nem akarom, mert kb elég amit vettem.
Jó-jó, csak azért akartam venni , hogy előbb legyen ... ami kárt csinálnak/tak a vadak az elmúlt években, az sok mindent kihoz az emberből. Magot amúgy szedtem , de nem vetettem el, ha meglesz a vadhálózás, akkor sztem nem is fogom. A kerítés magasítását megoldom majd a turkesztáni val ...mondjuk 3 méternél elhajlítgatom és összekötözöm , vagy mittudomén :)
Ez szerintem nem jégverés és nem is stigmina . Volt-e dithane-al permetezve ? ...úgy olvasom ki hogy nem így annak a perzselését is kizárhatjuk . A levél nem mutat atka tünetet az sárgulna pöndörödne így a termés sem lehet atkás . Tehát lehet valami más gombabetegség ..... pár nappal ezelőtt írtam , hogy ilyen időben rég nem látott betegségek jelenhetnek meg érdemes megelőző jelleggel védekezni .
A levéltünetet én inkább mégis perzseléses jellegűnek nézem bár abban az esetben nem szokott a sérült részek széle vörösödni viszont a termés inkább gombabetegségre utal .
Azt írtad hogy csak néhány fán van ez a tünet .... fajtára jellemző-e vagy nem , az egész fára jellemző vagy csak egyik részére ??? Volt-e lombtrágya ( szervetlen ) a permetben , nem lehet hogy nem oldódott fel rendesen és egyik -másik fa erősebb töménységet kapott ???
.... egyelőre ennyit tudok hozzászólni .
Az mindenképp elmondható hogy ilyen időben egy hatékony kontakt szerrel való permetezés aranyat ér .... a kaptán ( orthocid ) I-es kategóriába tétele nagy érvágás a kiskertesek számára az egy jó , megbízható szer . Ha valakinek fontos a kert szánjon rá egy kis utánajárást az ismeretségi körben ki tud beszerezni egy 5 kilós csomagot ( 20 000 ft körül van ) és azzal jó pár évre biztonságban tudhatja a gyümölcsfáit .
..... gondolom a permetzésellenesek most megint nekem esnek .... de nem zavar ...: )
Sziasztok! Tudnátok segiteni, hogy milyen betegség ez? Egy kollégám azt mondta, hogy ennek a kisfának vége. Valószinü így is van. A fő kérdés az, hogy ültethetek-e a helyére meggyfa csemetét. Szóval kajszi specifikus betegség vagy valami általánosabb?
Ma voltam körbe nézni a kajszisba, találtam 1-2 fánál ilyen leveleket és nem tudom eldönteni hogy stigminas lehet vagy csak a múltkori jég eredménye,1 hete kaptak topast,mospilant.
Gledicsiát venni ??? Egyszer ha erre jársz bejössz és viszel magot , helyre veted és csak várni kell de ha hamarabb akarod akkor tele van a régi gyümölcsös fiatal csemetével ...ha elviszed mind akkor adok grátiszba 1 liter pálinkát . ..... 2 litert .
Emlékszel értekeztünk korábban egymással kertelés ügyben...én is sokat filóztam, hogyan lenne jó is, meg nem túl drága. Először sövényesítésre gondoltam ...rendeltem tűztövist /ebből az ára miatt nem sokat / , turkesztáni szilt / ez meg nem tüskés / és gledicsiát / ezzel meg átvert a "termelő" és cseszett megküldeni a rendelést /...aztán úgy gondoltam, hogy legalább felét bekerítem. Vettem akácoszlopnak valót / ez hántolás alatt van / és vadhálót / 180 cm lesz... /...jó lenne legalább őszig lerakni...de egyedül lassan haladok, a tűztövis nagyon sza.ul hajt / ősszel ültettem /...a turkesztáni legalább él / ennek az ültetésében volt segítségem /.
Szóval most amolyan kombinált kerítés lesz, 180 as vadhálóval és kb 2,5-3 méterig felengedett sövénynövényekkel ...oszt majd meglátjuk...ha lesz idén annyi bevételem , akkor ősszel megveszem a másik felére is a kerítésnek valót . Nekem a vadak több kárt okoztak eddig, mint a tolvajok , de azért rájuk is gondolok :D....nálam egy tolvajnak nincsenek jogai...