Keresés

Részletes keresés

Bys Creative Commons License 2007.02.04 0 0 8541

Ha jól tudom, építési engedély köteles. A társasház 75%nak kéne a hozzájárulása, szakember által készített kivitelezési tervekkel,építési engedély. Ezután is beleköthet a zönkormányzat, hogy rombolja a városképet.

 

Ha feldobod illegál, akkor jelenleg nem piszkálják a népet, ellenben ha vmelyik kedves comcéd felnyom, akkor leszereheted/lebontatják, mert fennmaradási engedélyt nem adnak.

 

Ha tudod, tedd a tetőre, azt nagyjából meg lehet úszni engedély nélkül, és kicsi az esélye, hogy felnyomnak. Bár, ha a fsz-en laksz, akkor macerás...

 

Esetleg ALAPOSAN nézd meg a társasház alapító okiratát, hátha találsz benne lehetséges kibúvót.

 

Legalábbis felénk így néz ki...

Előzmény: Bobi1 (8539)
peterch Creative Commons License 2007.02.03 0 0 8540
Udv, klimakiraly!
Nincs szandekomban rekuperatort telepiteni. Pont ebbol az okbol erdeklodom ,hogy mik a buktatok. Ahogyan mar lentebb irtam, Panasonic split klimat szeretnek bontani es szukseg szerint beepiteni. A klima sajat ventijeit kiszerelem. Keszitek egy ketoldalas dobozt. Egyik felen lesz a parologtato, a masik oldalrol meg a kondenzalo .Az elvalaszto lemez lesz csak kozos, hoatvitel celjabol. A friss levegot dupla csovon akarom beszivni. Hasonlo modon mint a turbo kazanoknal.Persze a csovet kivulrol jol leszigetelem. Elkepzelesem szerint az elhasznalt levegot a klima nem huti le 0 C fok ala, ezert a maradek meleget akarom kihasznalni az elomelegitesre, + a scroll kompresszor uzemi meleget. A levego aramoltatasat ket kulon venti fogja vegezni. En is ugy tervezem, hogy enyhe tulnyomast fogok csinalni a lakasban. Igy nem hiszem, hogy barmilyen nem kivant szag megjelenhet a lakasban. Fizikailag lehetetlen, mert nincs lehetosege keveredni a friss es az elhasznalt levegonek. A tulkondenzalodas szerintem nem fenyeget . Az elhasznalt levegobol kicsapodo para a parologtatorol szepen lecsorog a csovon, amit belekotok a csatornaba szifonon keresztul. A friss levego ha melegedik , akkor a relativ paratartalom csokken. Tehat inkabb szaraz lesz a levego ,mintsem paraval telitett. Amennyiben szerinted valamit rosszul gondolok ,kerlek jelezd ! Minden eszrevetel ,tanacs jol jon. Nem szeretnek nagyot bukni. Elore is koszi Peter.
Előzmény: klimakiraly (8538)
Bobi1 Creative Commons License 2007.02.03 0 0 8539

Sziasztok,

 

Tudom, nem teljesen tartozik ide, de a szakik gondolom értenek valamicskét a jogi részhez is.

Lassan eljön a tervezett ideje, hogy klímát szeretnék venni. A felszerelésnél kell azt engedélyeztetni? (Építési engedély köteles?) Ha igen, mennyire bonyolult, és mennyire szokták számonkérni. Ja egy panelról van szó.

Köszi.

klimakiraly Creative Commons License 2007.02.03 0 0 8538
Szia!

Igen érdekes ez a WC elszívás mi felénk, van tervező aki szerint a tetőgerinc fölé kell vezetni.
(16 lakásos társasházban 110mm PVC cső függőlegesen 12 méter plusz még vízszintesen 8 méter 3 könyökkel meg egy "T" elágazással a kondenzvizek. Szeretném látni az a WC ventilátort ami itt levegőt is mozgat!)
A szagelszívó - páraelszívó az persze mehet a homlokzatra is ...

Én sem tanácsolom nagyon a WC-t belekötni egy hővisszanyerőbe pláne lemezesbe mert az nem tökéltessen lég tömör, és tuti vissza keveredik a bacis levegő. A folyadékos hőcsere meg nagyon rossz hatás fokú.


Hogy oldod meg a túl kondenzálódást hideg időben?
-15°C levegő jön a friss oldalon, ilyenkor a klíma leállítja a kültéri ventilátorát.
De ha te is ezt teszed akkor nincs levegő befújás csak elszívás, és ha szívód a házat akkor csak lesz beszívás. (A kígyó beleharapott a saját farkába.)

Tehát nem megoldhatatlan feladat de nem is egyszerű.
Ezért inkább folyadékba pumpálják a visszanyert meleget ... de annak meg alacsony hőfokúnak kell lenni-e ...

K.K.
Előzmény: peterch (8537)
peterch Creative Commons License 2007.02.03 0 0 8537
Udv Mud Rider!
O.k. legyen scroll kompresszor. Amennyiben nem problema, akkor az egeszet telepitem a padlasra. Megneztem az altalad ajanlott berendezeseket, sima rekuperatort en nem akarok hasznalni. Megtobb macera volna vele, mert a futesrendszert is meg kellene bolygatni, meg egy futokor ,hocserelo, keringetoszivattyu, csovezes, termosztat stb. Nincs helyem cca 25-30m ,hogy foldregisztert keszitsek. Ilyen pici hazhoz mind az enyem 8x11m ,inkabb megmaradok a klimas valtozatnal. Szeretek barkacsolgatni. Egy Panasonic klimat neztem ki erre a celra. Komplet lebontom es ujra epitem az elkepzelesem szerit. Maga a gep 18700Szkk, az inverteres valtozata pedig 33000Szkk. Te szerinted melyik marka volna ertelmes megoldas. Csak a gazdasagossag es a megbizhatosag a fontos szamomra. Valamit azert nem ertek. Szerinted a WC-t kulon kell megoldani. A rekuperator gyartok rajzan pedig siman be van kotve az elszivo oldalra, a furdovel egyutt. Marciusban ugyis megyek a Coneco kiallitasra, majd ott konkretan rakerdezek, hogy nekik mi a velemenyuk a dologrol.
Előzmény: Mud Rider (8536)
Mud Rider Creative Commons License 2007.02.02 0 0 8536
Ne haragudj, nem kötekedés, de ha klíma akkor scroll kompresszoros, nem szivattyús.

A karterfűtést azért raktátok a scroll aljára, hogy hideg időben is biztonságosan induljon, (olajütés nélkül) működjön.

Ha a padlásodon van a cucc, oda nem igen kell ilyen, mivel a padláson nincs hidegebb mint 4°C (hőtechnikai szabvány 8°C-nak veszi)

A scrollok igen sokat bírnak, semmi problémát nem jelent a szétbontott telepítés.
Van neked valami légcsatornázható splited, amit erre akarsz használni, vagy most akarsz összerakni valamit?

Mert ha össze akarod rakni, akkor építkezhetsz elemekből is.
Veszel egy danfoss aggregátot akár és ahhoz csövezed hozzá az ez-meg-azt.

Bár én továbbra is a kész termékre szavaznék, ha csak nincs mindenféle bontott alkatrészed, amit el akarsz használni :-)

E nélkül árban kb. ugyanott vagy, csak a házi gyártmány sokkal bizonytalanabb, hiszen nincs rendesen méretezve, a vezérlés kérdéses, stb.

Előzmény: peterch (8535)
peterch Creative Commons License 2007.02.02 0 0 8535
Igen ,most is jol ertetted. Split klimarol van szo. Scroll szivattyusrol irok. En azert irtam a "fagyvedelmet", mert a kinti egysegeknel a scroll korul futokabelt szereltunk annak idejen /egy szusszanasnyira klimakat is telepitettem Airdeal-t ha jol emlekszem. Ezert erdeklodtem, hogy lehet-e a parologtato es a kondenzalo/padlason/ cca 4-5 meterre a tobbi berendezestol a pinceben? Erre a kerdesre meg most is varom a valaszod. A tanacsodat megfogadom, WC elszivas kulonallo ventivel megoldhato. Zsirlevalaszto az termeszetes erre en is gondoltam. Mi is szereltuk. Megnezem a linkeket . Koszi ,Peter.
Előzmény: Mud Rider (8534)
Mud Rider Creative Commons License 2007.02.02 0 0 8534
Mindig azt hiszem, hogy már pontosan értem mit is akarsz, de akkor megint össze zavarodok -)

Először úgy értettem, hogy freonos (hűtőközeges), split rendszerű holmiból szeretnél kialakítani egy hővisszanyerő és szellőztető készüléket.
De most írtad a szivattyút, fagyvédelmet. Vizes rendszerre gondolsz?
Vagy a scroll szivattyú a kompresszor?

Ha hűtőközeges a rendszer, akkor nem kell ennek a fagyvédelme miatt aggódni annyira. Hangcsillapításra jó lehet a SonoDec cső használata.

Arra figyelj, hogy a szabványok nem engedik a konyhai és a WC elszívást összekötni, nem véletlenül!

Továbbá a konyhai elszívásnál igen fontos a zsírleválasztó légszűrő beépítése és rendszeres tisztítása.

Szóval elég bonyolult és drága ezt házilag összerakni.


Termék Daikin cucc és még a

Systemair
Előzmény: peterch (8532)
paulvitti Creative Commons License 2007.02.01 0 0 8533

Üdv. Hölgyeim és Uraim!

 

Egy kis OFF. Láttam valaki egyszer keresett egy párátlanító berendezést. Nekem most van egy eladó. ARGO ECODRY 24 típusú. Ha valakit érdekel dobjon egy emailt.

 

 

Viszlát

peterch Creative Commons License 2007.02.01 0 0 8532
Igen. Nem latok kulonosebb problemat a parologtato dobozolasaban. Sajat venti kiiktatva, nagyteljesitmenyu beszerelve a szivo es befuvocsobe, blokkolt elszivocsovek igeny szerinti nyitasa. 5 uzemmod: A., szelloztetes nyaron ,csak a ventik cserelik a levegot, minden ag nyitva B., hidegebb idoszakban minden ag nyitott,szelloztetes es a para eltavolitasa+a klima uzemel. C., furdo ,WC hasznalata utan rovid ideig szelloztetes /paratartalom+ idokapcsolo/, ilyenkor csak ez a ket ag nyit, konyha marad zarva. D., konyha-intenziv fozes,sutes. Legcsere,para eltavolitasa .Csak a konyha ag nyitva,tobbi zart marad. E., konyha uzemelese kozben +furdo vagy WC hasznalata eseten nyitnak az agak .Para vagy ido eltelese utan ujra zarnak. Zajcsillapitasra felhasznalok par hengeres levegoszurot pl.Trabant, vagy regi Skoda autokban hasznalatosat. Volna meg egy kerdesem ,ha megengeded.Lehet-e a parologtatot es a scroll szivattyut 4-5 meterre teni egymastol? Elkepzeles az olyan volna, hogy a parologtato a padlasterben, a szivattyu meg a pinceben. Igy nem kellene teliesitenem a rendszert. Az altalad ajanlott gyartoktol melyik konkret berendezes volna megfelelo szerinted 3-4kW teljesitmeny korul. Elore is koszi. Peter
Előzmény: Mud Rider (8531)
Mud Rider Creative Commons License 2007.02.01 0 0 8531
Jólértem, hogy légcsatornázható elpár+ légcsatornázható kondi összeállításban gondolkozol?
Tél nyár irányváltással?

Házilag azért hely- és barkácsolás igyényes lehet egy ilyet összerakni.
Zajcsillapítás sem egyszerű.

Miért nem próbálsz egy sima lemezes hővisszanyerős szellőztető cuccot?
Daikin-nak, Systemair-nek van ilyesmi háztartási méretben.


Előzmény: peterch (8530)
peterch Creative Commons License 2007.02.01 0 0 8530
Igen. A rekuperatort szeretnem kivaltani vele. Sokkal olcsobban megoldhato ez a rendszer. Ami a legfontosabb,hogy nincs problema a lefagyassal. Legalabb is szerintem. A rekuperatornal kemeny telben foldregiszteren keresztul kellene betaplalnom a friss levegot.
Előzmény: Mud Rider (8529)
Mud Rider Creative Commons License 2007.01.31 0 0 8529
huh!
Fussunk át ezen mégegyszer, mi is ez a rendszer?
Olyan hővisszanyerőt akarsz tuningolni, ami a kidobandó levegődet hűti és a beszívandót így fűti?
Jól értem?
Előzmény: peterch (8528)
peterch Creative Commons License 2007.01.31 0 0 8528
Udv, windy12! Koszonom valaszod. Megmondom,hogy miert felek egy kicsit. Mivel 2 eve szigeteltem a hazamat,/57 eves haz/ nem akartam a szelloztetes vegett meg rekuperatort is telepiteni, hanem mobil klimaval szaritottam a levegot, ha a paratartalom erteke megugrott.A tapasztalatok azt mutatjak, hogy jo lenne megiscsak megoldanom a hovisszanyeros szelloztetest. Ezert merult fel bennem az otlet, hogy megfelelo teljesitmenyu klimat telepiteni ugy, hogy a parologtaton keresztul fujnam ki az elhasznalt levegot a konyhabol ,WC-bol es a furdobol. Mivel ebben az esetben sok a vizpara + a foldgazbol keletkezo para, ezert erdeklodtem, hogy nem okoz-e problemat a parologtato eseteben. Ha meg szerinted ebben az esetben sem okoz problemat, akkor o.k. Tisztelettel Peter.
Előzmény: windy12 (8527)
windy12 Creative Commons License 2007.01.31 0 0 8527

Szia!

 

Elméletileg a jobb minőségű készülékek kültéri egységének az időjárás viszontagságaitól való védelme komolyabb, mint az alsóbb kategóriásoké (Goldfin, Blue-protekt, stb.)

 

Már több éve járunk karbantartani egy készüléket, melynek a kültéri egységét ablak alá telepítették, és közvetlenül éri a parapetes gázkonvektor gőze. Eddig még semmilyen hatását nem tapasztaltuk ennek, csak az eredeti hegesztett, festett tartókonzolt kellett kicserélni egy csavaros, szinterezettre, mert erősen korrodálódott a hegesztéseknél.

 

Szóval, szerintem semmi gond, használni biztosan nem használ, de túl sokat nem is árt.

 

Előzmény: peterch (8525)
windy12 Creative Commons License 2007.01.31 0 0 8526

proba

 

peterch Creative Commons License 2007.01.27 0 0 8525
Udv, mindenkinek!
Szakemberek velemenyet kernem. Kulteri egyseg parologtatojara milyen hatassal van a foldgaz goze? Idovel tonkremegy, vagy birja? Amennyiben nem javallott, akkor antikor /nem rozsdasodo acelbol / lehet-e? Elore is koszonom. Tisztelettel Peter.
Dr. Klíma Creative Commons License 2007.01.27 0 0 8524
220.000 +ÁFA /db beszerelve
Előzmény: EGO (8523)
EGO Creative Commons License 2007.01.27 0 0 8523
Sziasztok!

Jogos :-O . Publikussá tettem, egyébként egoadam [kukac] gmail [pont] com

"Gyorsan, pontosan, olcsón dolgozunk. Kettőt választhat."
Akkor az elsőt kihagynám, messze még a nyár :-D

Szóval a fontossági sorrend:
1. olcsó (útáljatok, nem véletlenül ez)
2. tartós (10 évet bírjon ki kevés használattal)
3. halk
4. szép, márkás, 20 féleképpen hűt és 5 nyelven beszél és énekel.

A 2-3 méter pontatlan volt, mert a faltól ugyan 1-2 méterre lehet beltéri, de kültéri viszont inkább lent lenne, ablak alatti vonalban.

Üdv,
EG0
Előzmény: windy12 (8516)
klimakiraly Creative Commons License 2007.01.26 0 0 8522
Szia!

Ez nem lesz jó az olvtársnak.
Csak 22°C tud befújni, (35 - 50 vissza szívni, ezek már elég brutál értékek nem is igazán értem.) és kell egy vízhűtő is hozzá.
Persze ha jól értem amit írnak.

K.K.

ps: Ez hűthető rack szekrény, nem a szerver termet kell hűteni. Vagyis kell mert azt mondja ha elromlik a hűtés akkor automatikusan nyitja az ajtaját. Szóval nem az egész terem hűl csak a szerverek, ezzel is lehet spórolni, jogos a két pont. És nem fagynak meg a rendszergazdák sem. :-)
Előzmény: Mud Rider (8521)
Mud Rider Creative Commons License 2007.01.26 0 0 8521
Van ilyesmi.
pl.
http://www.knuerr.com/web/en/index_e.html?products/miracel/cooltherm/cooltherm.html~mainFrame
vizhűtött

A k@rvák ellopták a Te ötletedet és a cégnevet amit meg én akartam megcsinálni :-(
Előzmény: tpapa (8512)
Dr. Klíma Creative Commons License 2007.01.26 0 0 8520
...kettőt választhat.......de egyet kap :)
Előzmény: viricsi (8519)
viricsi Creative Commons License 2007.01.26 0 0 8519
Ismered a régi feliratot a mester boltjában?
"Gyorsan, pontosan, olcsón dolgozunk.
Kettőt választhat."
Előzmény: Dr. Klíma (8518)
Dr. Klíma Creative Commons License 2007.01.26 0 0 8518
Hello

Nem kötöszködés, de azért ugye azt te is érzed,hogy :

"jó minőségű berendezés" , "tisztes felszerelés", "olcsó megoldás" , " ne legyen hangos".... na szóval ezek nem mindegyike fog teljesülni.
Írd meg, hogy a döntésednél mi a legfőbb szempont......Amikor döntesz, 1 azaz 1 dolgot helyezel előtérbe..... Na ha ezt elárulod nekünk, akkor hamarabb meglesz a számodra kedvező ajánlat...

Az sem elhanyagolható, hogy "látatlanba" pontos, tisztességes szerelési ajánlatot nem lehet adni. "kb"-re be lehet lőni a végösszeget, de a találgatásoknál mindig valaki "rosszul" jár.



Előzmény: EGO (8515)
viricsi Creative Commons License 2007.01.26 0 0 8517

Már bocsánat, de mit jelent az, hogy : "... A beltéri egység szerintem lehet viszonylag közel (2-3m) a falhoz..."

Számomra ez annyit tesz, hogy a szoba közepére szeretnéd a beltérit. :))

Előzmény: EGO (8515)
windy12 Creative Commons License 2007.01.26 0 0 8516

Ego

 

Lehet, hogy megkönnyítené a dolgot, ha a mélcímed publikus lenne.

Előzmény: EGO (8515)
EGO Creative Commons License 2007.01.26 0 0 8515
Sziasztok,

két független, egymáshoz közeli pesti panellakásba is szeretnénk klímát szereltetni.
A hűtendő szoba mérete mindkét esetben 18-20 nm. A beltéri egység szerintem lehet viszonylag közel (2-3m) a falhoz.

Szeretnék jó minőségű készüléket és tisztes felszerelést. Az olcsóbb megoldások jöhetnek csak szóba, így design vagy márkanév nem fontos. (Az mondjuk nem lenne baj, ha nem lenne nagyon hangos.)

Arra kérem az ezzel foglalkozókat, hogy küldjenek privátban árajánlatot 2 lakás esetén gépre + szerelésre (mindenféle anyagköltséget beleszámolva).

Üdv!
klimakiraly Creative Commons License 2007.01.25 0 0 8514
Szia!

Talán FreeCooling -nak hívják ha erre gondolsz.

K.K.
Előzmény: tpapa (8512)
00Egonka00 Creative Commons License 2007.01.25 0 0 8513
Szerintem párakicsapódás akkor van ha egy melegebb és ezért telítetteb levegő találkozik egy jóval alacsonyabb hőmérsékletű közeggel.

Nyáron ha kinyitod a fagyasztó szekrény ajtaját, akkor gomolyog ki belőle a hideg, amikor találkozik a meleggel kicsapódik a pára, aztán fél méteren belül el is oszlik.
Télen pedig mindenki látott már gázkazán kéményéből magasra törő pára oszlopot ami csak nehezen oszlik szét...

Szóval inkább arról van szó, hogy miből van több, meleg párás levegőből vagy hidegből.
A kicsapódás mindenképpen létrejön, csak az egyik esetben a melegebb közeg fel tudja venni míg a másik esetben nem.

Mindenesetre egy szerver terem százar és hideg levegővel az igazi.

A mai világban a szerverek is egyre kisebbek és nagyobb teljesítményűek, annyira, hogy a processzorok hűtőbordájára figyelmeztető táblácskát raknak, nefogd meg, mert meg égethet.
Egyik-másik gépből olyan meleg jön ki, ami egy fűtőventillátornak is a becsületére válna, szóval a 18 is csak azért 18, hogy meg lehessen maradni a szobában kabát nélkül.

Előzmény: Csavarhúzós (8509)
tpapa Creative Commons License 2007.01.25 0 0 8512

Csak úgy eszembe jutott, hogy elterjedőben vannak a vízhűtéses rendszerek számítógépekben, ezeknél lehetne a csövezést közvetlenül egy központi folyadékhűtőre csatlakoztatni a levegő -felesleges- közreműködését kiiktatva.

(Csak ha valaki szabadalmaztatni akarná az ötletet, feltéve, hogy még nincs ilyen...) ;o)

Előzmény: Mud Rider (8511)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!