Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
majdnem*: a fegyveres topikokban továbbra sem javasolt (értsd: engedett) a politikai eszmék futtatása, agitálás, győzködés! Ilyenekre ott van a politika fórumcsoport. Köszönjük megértésed!
Ez a Te Kálmán királyod Kőműves Kálmán? Mert ez esetben minden OK! bevakolta (bekenyte sárral) a történelmet és annak hiányosságait.;-))) Na jó!Szégyenlem a pofám,de nem bírtam kihagyni.
Azok acél-beton váz szerkezetet téglával kitöltött szerkezetek voltak. Hét emeletesek, és balfasz módon a félemeleteknél volt a lift megálló. Ez az épület a Váci úton húzódik, a Dagály utca, és a Göncz Árpád parkig tart. De biztos van még ilyen épület, csak én ezt ismerem. De van még ilyen szerkezet gyanús épület a Lehel téren is a piac mögötti épület együttes, csak az alacsonyabb, és korábbi, mint a Váci úti.
Igen valóság! Miskolcon 2 db Fsz. + 9.emeletes, un.magasházat építettek km.= kisméretű tömör téglából, monolit( helyszínen öntött) vasbetonváz falerősítéssel, 1961- 68 között. Az egyiken a mai napig egy csillagász obszervatórium is működik. Azért 9 emelet, mert a földszint, az teljes monolit vázas falszerkezetű alépítmény volt, ahol a lakóház lakóit részben kiszolgáló üzletek élelmiszer + háztartási cikkek kaptak helyet.
A földszint + 3 vagy 4 emeletes lakóházak már 100 %-ban tömör tégla teherhordó falazattal készültek, monolit, vagy előregyártott vasbeton födémekkel.
Ennek a kornak jellemzője, hogy itt is a földszinten, a többszintes lakóház lakóit alapvető élelmiszert és háztartási cikkeket árúsító üzletekkel látták el. 1968 után a hagyományos falazott építési rendszert felváltotta a kohósalakot hasznosító technológia a kohósalak betonból üzemszerűen előállított un. középblokkos ( 2 x 135 cm magasságú falelem)és a teljes blokkos ( a teljes 270 cm lakószint magasságú) falelem.Többek között Robi barátunk is egy ilyen un. középblokkos falszerkezetű lakóépületben lakik.
Remélem, hogy rövid eszmefuttatásom érthető és megnyugtató volt számodra!
Már megvettem a lécváz keret anyagát szárított boroviból! Még lekenem valami jófajta kültéri impregnáló anyaggal beépítés előtt. Aztán a galambhálót felerősítem rá. A közvetlen szomszéd asszonyon ( középkorú csinos özvegyasszony) művarjúját állókának használják a rohadékok.
Akkor jársz a legjobban, ha minden lyukat befedsz a hálóval. Én tüskéket szereltem fel az erkélyre, de a tüske mellett is bement az erkélyre a galamb. Aztán amikor a harmadik tojást dobtam ki a kertbe a fészekkel együtt, akkor jött rá a kis dög, hogy itt nem fog lakni. A károgó művarjúnak az egyik még udvarolt is! Akkor vertem le a varjút a helyéről, és a lábairól tettem fel képeket :-)
Sok évvel ezelőtt volt ilyen gondom (alattam lakónál ettek, nálam ejtőztek és sz.rtak), én akkor a loggia korlátja fölé 5 centire kifeszítettem egy vékony drótot, így nem tudtak a tubicák leszállni.
Kérdeztem szombaton az OB.-n L Sanyit, hogyan sikerült beszántania 6 km hosszan Miskolc-Nyékládháza között a beton aljakat, de
letagadta, hogy ő volt. ;-)) Más tehervonatos cég fia volt az elkövető, nem ismeri. Még nem tudni semmi hivatalosat, ki volt a hunyó. Csak a találgatás megy, amíg le nem zárul a vizsgálat.
Állítólag a becsült kár eddig 3 milliárd forint körüli....
Kis segítséget szeretnék kérni városi galamb ügyben, hátha van valakinek jól bevált módszere a városi galamb távoltartására!
Kispesti lakásom loggia-ját ellepték a galambok, hiába a csipogó galambriasztók. Nem tartózkodom ott rendzseresen, de ami problémás, egyes szomszédok etetik őket, ezáltal annyira urbanizálódtak, hogy seprűvel se nagyon lehet őket elűzni. Terveim között szerepel, hogy lécvázkeretet készítek és arra galambhálót rögzítek.
A mienk rendszeresen félig nyers maradt. Kellett volna még neki 3-5perc az olajban pluszban. :-( Szilvásváradon viszont füstölt halat is szoktunk venni a Börtön múzeum mögül. Nagyon finom!
Ne verjen meg a jóisten! Én még ott egyszer sem ettem jó sült pisztrángot. Mindig nagyon hosszú sor állt , és sohasem sült meg rendesen a hal. Pedig három alkalommal is próbálkoztunk. Próbáld ki egyszer Szilvásváradon is ezt a pisztráng evést! ;-)
Az ország legszebb vidéke!! Sajnos,hogy szinte csak lenézően emlegetik a ,,Borsod" szót.Páratlan szépségű hegyvidék, a mészkő hegység minden csodájával.
Kisvasút nékem mindig kihagyhatatlan, ha Miskolcon járok! Pisztrángtelep, a sütödéje szintén, ha épp nyitva.
Amúgy meg Uitz utcai Pizza Tábor. Mindig jó a kaja, relatíve nem is drága, ráadásul egy igen vonzó, állandóan mosolygó, kedves szemüveges gyönyörű MILF szolgál ki.
Fikázni mindent lehet, de nem én állítom, hogy az egyik legszebb az országban! A lakásomtól nem messze indul, kis túlzással a város közepéből, elmegy bandó háza előtt pár méterrel, majd átvált végig erdei terepre. Java részt meredek hegyoldalakon közlekedik, több alagúton és viadukton áthaladva. Karnyújtásnyira megy el a Papírgyár, a Hámori tó, Alsó-Felső Hámor, a palotaszálló, és a Pisztrángtelep mellett. Majd az Őskohó. De nem akarok senkit rábeszélni. Én bennszülöttként 1-2 évente felülök rá. Télen is, a fatüzeléssel fűtött kocsikba.
Te meg ne ilyen holmi köpködősökkel foglalkozz, hanem kezdj el inkább önerőből rettegni!!!
Hamarosan jön a covid 28. felvonás maszkostól, nyolcadik oltásostól, mellé a sötét farkú majom himlő, a törpehörcsög seggherpesz, és itt a legújabb vírus járvány a nyakunkon, Indiából: "....paradicsom influenzát azonosítottak nemrégiben..."
Mondanám, hogy felhívlak, de már 20 éve Vodás vagyok. Most már nem merek beszélni rajta. :-(
A hétvégi nagymarosi "erdei vasút"-ra köpködött nekem,hogy mekkora átbaszoda!;-DDD Mondja,hogy szinte végig az autók mellett vonatoztak,rádasául 8perc múlva vissza is köllött cepeltetniük magukat a kocsihoz. Én is javallottam neki a stadionkörüli vasutazást,de azt mondta,nem úgy van öltözve,kint csak az rtl clubot nézi,;-)
Kassán most voltam pár napja. Csodaszép a belváros, meg a kilátóról a látvány is.
Sajnos, a sörárak elszálltak nagyon. A Főtéren két korsó sima cseh sör 8 ojró volt. A dobozoson meg betétdíj. Szégyenszemre meg fogja érni visszacipelnem egy nagy szatyorral legközelebb...
A kilátás tényleg felejthetetlen: 10 emeletes sor bérházak, a gazzal benőtt Kohászat, a halna salakdombjai, köztük meg az Ork telep.
Ha hányinger nélkül akar nálunk sétálni, akkor Tapolca, Lillafüred, Garadna, Diósgyőr(i vár, de most nem látogatható), meg a Forint, Fillér (a tulajdonképpeni belváros sétálóutca része...)
A kisvasút meg egyenesen csodálatos! Valódi kuriózum: a miénk nem a stadion, meg a dácsa között közlekedik az aszfalton...
Miért nem megy Tótiába? Nagyon sok magas hegy van, ahol hideg is, meg kajálni is lehet. Még az átkosban két héten keresztül jártuk be a magyar területeket.
Ma vannak ott a haverék.Mióta kint "tengődnek",azóta járják Európát utikalauzok alapján. Haverem dilije a hegyek,meg a hideg.Hitler sasfészke,svájci felvonó,olasz Dolomitok,osztrák Hohewand....Mindegy,csak jó magas legyen és lehessen fent(is) jókat zabbantani.Ismersz olyan elmeroggyantat,akinek nem elég egyszer fel lakókocsizni az északi sarkkörre Télapóhoz?;-D
Két éve még nem működött. Négy éve még sikerült egy kávét inni. Tapolcán viszont van egy steak-os hely, az elég korrekt, és a segélyből is ki lehet fizetni! (egy szerény vacsorát) És a barlangfürdőtől sincs messze. :-)
Apropos tárlatvezetés!Robykém!Ottan nálatokValami toronyban van valamiféle étterem,ami úgy igazándiból kuriózum,úgy kilátásilag,mint gasztronómiailag? Németországban élő cimbi kérdezte tőlem.Szégyenszemre én bámultam birkább módon. A barlangpancsi után ott tervez (tervezett) flamózni.
Én konkrétan nevesített három vár/kastélyról beszéltem, amiben személyesen jártam, tárlatvezetéssel, és nagyjából ismerem a történetét, így az időbeliségét is.
Nem állítottam, hogy a tengeralattjárókban a torpedóvető csőbe kullantottak, se azt, hogy a török hódoltság előtt nem ismerte a parasztság a kerti pottyantóst.
(bár tény: a szarás történelmi szokásainak kutatása messze áll az érdeklődési területemtől, így elég szellősek az ismereteim e téren! ) :-DDDD
Olyannyira bonyolult volt az U-boat WC-je, hogy volt ami emiatt pusztult el (azt gondolta a kapitány, hogy egyedül birkózik meg a lehúzás feladatával - nem kellett volna)
robertó69 Némelyik várban/kastélyban azért volt WC (azaz a várfalból kilógó kis helyiség alján egy lyukkal), de volt aki pont erre faragott rá: hosszú sikertelen végén egy áruló jelezte mikor megy a várúr a nagydolgát végezni, ekkor a támadók egy ágyúval kilőtték a sz@rodát.... :)
Roberto, azért Edelényben is ismerték az éjjeliedényt!😄
Versailles-ben persze megeshetett hogy csak a Napkirálynak jutott bili és hozzá személyzet, de a többi pár száz
udvaroncnak és egyéb léhűtőnek tényleg a sötét sarkokat kellett keresnie...
A felvilágosult XX.sz.ban. (1.vh és a két vh.közti időszak) a tengeralattjárósokat sem kényeztették el ilyen téren, ezek
inkább "búvárhajó" nak voltak nevezhetőek, alapvetően a felszínen cirkáltak, csak ha " helyzet" volt akkor merültek le.
Tehát az olyan fölösleges luxuscikkekkel mint wc sem töltötték a drága idejüket a tervezők ( a harmincas évek közepéig
az sem volt megoldva hogy ha a hajó sekély vízben elsüllyedt (20-30m) olyan kimentsék a legénységet).
Szóval ha a búvárhajókat hosszabb időre víz alá kényszeritették a fölöttük cirkáló, a fejükre vízibombákat szóró rombolók, akkor igen feszült lehetett lenn a légkör "altestileg"-is, lefeljebb gázolajat tudtak önteni a bili-vödrökbe( amúgy is minden g.olajszagú volt a hajón, mosdási lehetőség sem volt egyébként)
A modernebb német t.alattjárókon (2.vh)már nagyon modern wc-ket alakítottak ki, csak épp majd.mérnöki végzettség
kellet a tömérdek szelep és tolózár kezeléséhez meg a működtetési sorrendet sem volt ajánlatos eltéveszteni.
Ezeket csak kis mélységben lehetett használni, mélyebben a nagy külső nyomás miatt (akár 28bar is lehetett) már nem tudtak megszabadulni a végterméktől.
Ha valaki olvasta a " Vadászat a Vörös Októberre" című tengeralattjárós regényt ( hidegháború vége,80-as évek),
az amerikai atomtengókon még komoly jutalom volt a "hollywoodi zuhany", vagyis édesvízzel és hosszú percekig.
Az átlag orosz tengókon lalószínűleg a sima zuhany is csak vágyálom lehetett.
...a kastély fénykora 17xx-18xx között volt. Nem volt ismert a wc fogalma az épületen belül. Ha rájött valakire a szapora, bezárta a helység ajtaját, és nemes egyszerűséggel a szoba közepére szart-hugyozott.
A cselédek meg felganajásztak, ha megérzékelték a bűzt...
Diósgyőri vár (felújítás alatt)...
...a vár fénykora Nagy Lajostól (13xx) a Mohácsi csatavesztésig (1526) tartott. A belső várfalon a mai napig látszik a kiépített illemhely, és volt a királynénak kiépített un. "fürdőszobája) egy nagy fadézsával.
Ennyit a "sötét" középkorról, meg a" fényűző" rokokó korszakról....
Jártam Gödöllőn, a felújított Sisi kastélyban. Budi ott is már csak a látogatóknak épült - utólag - 100+ évekkel később....
Higiénia a középkorban (hogy miket tud meg az ember!)1. Legközelebb, ha kézmosás közben úgy tűnik, túl hideg a víz, gondolj a következőkre: Angliában 1500 körül a legtöbb esküvőt júniusban kötötték, mivel a hagyomány szerint az évi fürdést májusban végezték el és júniusban még elég jó szagúak voltak. Az esetleges kellemetlen szagok elfedéséért a menyasszonyok nagy csokor illatos virágot tartottak kezükben. Ez lett a későbbi menyasszonyi csokor.2. A fürdő egy nagy, forró vízzel teli kádból állt. A tiszta vízben való mosdás a ház urát illette meg. Utána a fiai és a ház többi férfitagjai fürödtek, majd a nők, végül a gyerekek, utolsónak maradva a csecsemők. Időközben a víz olyan piszkos lett, hogy el is lehetetttűnni benne. Innen ered a mondás is: "Don't throw the baby out with the bath" Nedobd ki a fürdővízzel a gyereket is!3. A házaknak magas, nádból készült teteje volt, alatta nem volt kideszkázva. A meleg háztetőn sütkéreztek az állatok, macskák, kutyák, patkányok, bogarak. Esős időben piszkos és nedves lévén, az állatok gyakran lepotyogtak a tetőről. Innen a mondás is: "It's raining cats and dogs"- Macskák és kutyák potyognak az égből! Mivel a szobák felett csak a háztető volt, különösen a hálószobában kellett kitalálni valamit, hogy az ágy ne teljen meg bogarakkal és más szeméttel. Így jelent meg a baldachinos ágy rudakon kifeszített lepedő az ágy felett.4. A gazdag házak padlója kőlapokból volt kirakva. Esős időben, télen síkossá vált, ezért szalmával (thresh) hintették le, hogy járni tudjanak a házban és melegebb legyen. Idővel annyi szalma gyűlt össze, hogy ajtónyitáskor egyszerűen kicsúszott az ajtón. Ekkor kitalálták, hogy egy fadarabot tettek az ajtó elé. Így jelent meg a küszöb (angolul threshold)5. Disznóhúshoz ritkán jutottak, ilyenkor nagyon különlegesnek érezték magukat. Ha ekkor vendégük is volt, tüntetően lelógatták a sonkát a gerendáról. Tehetősnek számított az a férfi, aki "could bring home the bacon" ("sonkát tudott hazahozni"). Keveset vágtak a sonkából, szétosztották a vendégek között, és elégedetten "chewed the fat" rágcsálták a zsíros darabokat az asztalnál.6. A kenyérosztásnak is megvolt a sajátos szabálya: A dolgozók kapták a kenyér égett alját, a család a kenyér belét, és a vendégek, megtiszteltetésképpen, a kenyér felső kérgét ("upper crust").7. Ólomkupákból itták whiskyvel a sört és ez a kevert ital napokig leverte lábáról fogyasztóját. Úgy feküdtek az útszélen, mintha kómában lettek volna. Rendszerint kinyújtóztatták a részeget a konyhaasztalon 2 -3 napig, a körülötte egybegyűlt család evett ivott és várta, hogy felébred-e.... Így vált szokássá a virrasztás ("to wake up" - felébredni)!8. Mivel a temetők beteltek, kiásták a koporsókat, és a csontokat és az úgynevezett csontok házába vitték ("bone-house"), így a sírhelyeket újból fel tudták használni. Amikor ezeket a koporsókat megnyitották, elég sok koporsó falán karcolásokat vettek észre és rájöttek, hogy azokban élve voltak eltemetve az emberek. Ekkor gondolták ki azt, hogy temetéskor rákötözzenek egy zsinórt a halott kezére, azt kivezetve a koporsón, síron keresztül csengettyűtkötöttek a végére. Kijelöltek egy személyt, aki egész éjjel a temetőt járta és figyelteaz esetleges csengőszót. Így jelent meg az éjjeli őrjárat "graveyard shift" ami ma azéjszakai műszakot jelöli - és a csengő hangja életet mentett ("saved by the bell").9. A középkori Angliában az emberek nem szexelhettek, csak a király jóváhagyásával(kivétel a királyi család). Mikor egy család gyereket akart, a királyhoz kellett fordulniuk kérelemért, aki küldött nekik egy táblát, amit az ajtóra kellett kitűzniük, amikor házas életet éltek. A táblán ez állt: Fornication Under Consent of the King. (F. U. C. K.), azaz paráználkodás a király engedélyével. Innen ered a mai "fuck" angol szó.10. Hihetetlen, de az, amire a 21. században egy egész ipar épült, azt régen sokkal egyszerűbben oldották meg: igaz, így szabadítva el betegségeket, járványokat. A középkorban ugyanis nemes egyszerűséggel az éjjeli tálba "végzett" dolgokat kiöntötték az ablakon, egyenesen az utcára. A másik megoldás is valami hasonló volt: a várakba úgynevezettgardróbot építettek, vagyis egy olyan terasz-szerűséget, amely zárt volt, és amely kívülről a fal síkjából kiemelkedett. Az alján egy lyuk volt, ezen keresztül pottyant ki a bent ülő salakanyaga. Az angol WC-t csak a 16. században egy Sir John Harrington találtafel, ám az még évtizedekig nem terjedt el, bár Erzsébet királynő próbálkozott vele, és udvarában építtetett egy illemhelyet - nem nagy sikerrel, nem szerették ugyanis használni az alattvalók. Az angol, vízöblítéses toalett végül csak a 19. században vált széles körben ismertté és használttá, ám még sokáig nem volt hozzá WC-papír, bármilyen hihetetlennek is tűnik.A tekercses segítség egyrészt egy Gayetty nevű New York-i vállalkozó nevéhez fűződik,aki kitalálta, hogy a papírral könnyen tisztán tarthatják alfelüket az emberek. Ám egy távoli országban már jóval korábban rájöttek erre: Hung Wu kínai császár bizonyíthatóan használt már lepedő nagyságú papírt a 14. században.Mára pedig - mint említettük - egy egész iparág épült a WC köré: illatos, zenélő, önmagától működő toalettek, intelligens illemhelyek egész arzenálja várja a magukon könnyíteni vágyókat.
A monszun előrejelzés helyes volt, a helyét nem sikerült pontosan közölni a felhőkkel, vagy csak önállóskodtak. Tolnában több mint 5 órán keresztül volt felhőszakadás - gyakorlatilag nem mozdult el.
Szóval jól számolták ki, hogy mi lesz, de 100km-el odébb következett be.
Még a szakállam se lebbent, és nem is nedvesedett meg. (sajnos) A fiam 23-óra után ért haza. Újpest központból sétált haza, mert kellemes volt az idő. Napközben a Dr. Mán koncertet mosta el az eső. Azt is megnézték volna a látogatók, de a szervezők lefújták a koncertet. Remélem nem rendezik meg újra emiatt :-) Viszont a tűzijáték környékén szobát bérlő turisták jól megszívták a plusszos áron kiadott hotelszobák miatt. Szegény szálloda igazgatók folyamatosan exhumálhatták magukat az elmaradt látványosság miatt. Én a hoppon maradt turisták helyében a felárat visszakérném a helyükben! Tanulja meg mindenki, hogy ilyet nem szabad csinálni szíre-szóra! :-)
Mint tudjuk, a meteorológia %-os valószínűségeket tud megadni, és ahogy szűkítik az időt és a teret, annál nagyobb a bizonytalanság.
kb. 30% valószínűséget adtak délelőtt, hogy a tüzijáték területén és ideje alatt vihar lesz, de a döntést a lefújásról már akkor meg kellett hozni. Délutánra már elég biztos volt, hogy a 70% jön be, de a lefújást már ilyenkor nemigen lehet megváltoztatni.
2006-ban, vagy mikor, délelőtt kb ugyanez volt a helyzet, csak akkor nem ( azaz rosszul ) döntöttek, és a 30% jött be. Az redményt tudjuk.
Jópofa gyerek ez a Dobos Endre, az itteni szőlősgazdák sokszor meghívják a rendezvényeikre, aktív borkóstolás okán!
A video felvételen nagyon érthetően előadott anyag nagyrészét a nagyapáim is tudták, kis kölökként láttam, ahogy többek között a talaj mésztartalmát is vizsgálták gyümölcsfák és szőlők telepítése előtt.
Visszatérve a mostani gazdák tudására:
A privatizáció miatt aki tudott korábban venni földet (akkor még nem kellett OKJ-s mezőgazdász végzettség) minden előzetes szakismeret nélkül a el kellett kezdeni a művelést, mert ha nem, akkor tovább marad egy teljes év összes költsége, árbevétel nélkül. Így járt a feleségem nászura is aki autószerelő mesterként már nem akart mindenn nap olajban fürdeni, a saját földjéhez ügyesen megvett még 50 valahány hektárt és egy a kosárból általa összerakott ócska MTZ-vel elkezdett dolgozni. Három fia közben felsőfokú agrár végzettséget szerzett és beálltak az apjuk mellé dolgozni, így a nászuram mégsem tudatlanul csinálta elejétől fogva, aminek meg is lett az erednénye. A földalapú támogatást csak újabb technika vásárlására költi és nem kell a régi gépekkel kínlódni.
Ezzel szemben van a tudatlan földtulajdonos, aki nem ért az agráriumhoz, csak bérbe adja a földjét és nem termel semmit. A bérlőt meg csak az adott év érdekli, 100 %-s eredményorientáltan leszarja, hogy a következő évben mi történik a bérelt termőföld minőségével. Na itt kezdődnek igazán a bajok!
Miki! 1980-83-ban a hegyalján hónapokig szinteztem a megépítendő meliorációs csatornákat a Tisza Bodrog, Tisza-Takta szakaszokon, mert olyan magas volt a talajvíz, hogy a nád kivételével minden növény kirohadt a környéken. Már akkor a miskolci NME-ről voltak aszem 25-50 m-es hosszelvényenként talamintákat venni., amit elemeztek és a vízüggyel meg az AROBER-el leegyeztettek. A kiásott csatornába a Vízügy beállította a megfelelő vízszintet, ami egyben a mérvadó talajvízszint is lett. A vissza süllyesztett talajvizes területet talamunkával őszi etésre előkészítették, szervestrágyázták és elültették az őszi gabonaféléket. Következő évben rekord termést arathatott a TSZ.
A geng.váltás utá pár évvel arra jártam és nem hittem a szememnek! A meliorációs csatornák szeméttel, építési törmelékkel feltöltve, vetés helyett megint a nád virágzott:(((
Jah és már működött legalábbis papíron a falugazdász szolgálat!
Ha penészedett, akkor az valódi kenyér lehet. Az jó. Csak tudni kell róla, hogy nem szabad műanyag zacskóba tenni, mert előbb bepárásodik, majd megpenészedik. Én pont ezért rakom a kenyeremet amit sütök vászon zsákba úgy mint régen. Nem szárad úgy, de ha párásodna, a vászonzsák felissza, és mivel szellőzik nem penészedik meg.
A bolt ezt nem tudja megcsinálni, marad a műanyag vagy a papírzacsi.
Köszi a "törődést"!,-) A múltkori közfelkiáltásotok és néhány haveri körön belüli igenlés okán,már Hétfő óta tesztelés alatt áll.;-) A Csepel plázában IS van valamiféle lipótmezei bót.Onnan kaparintották a lyányok. ;-DDD
2008-óta fűtünk klímával. Már 3-4x megtérült a 600k-hufos befektetés! Hiba nélkül hűti-fűti a lakást a klíma. Három hete fektettem be egy napfényes vízmelegítőbe. Azzal fűtök egy 7m3-es medencét. Három nap alatt 12 fokot emelt a medence hőmérsékletén. Igaz már két napja nem mértem a medence hőfokát, de úgy saccolom, hogy 38 fokosnak kell lennie most már. Egy biztos, hogy percenkénti 5-6L/perces átfolyással 7 fokot emel a víz hőmérsékletén erős napsütés mellett. 340x250 centi a mérete. 60 darab 1800mm-er hosszú vákuum cső melegíti a vizet.
A "rozscipó" a pörkölt kávéhéj őrleménytől barna, meg attól kapja meg a kesernyés ízét is. A nejem unokaöccse pék-cukrász, és élelmiszervegyész mérnök. Ő homályosított fel cipóügyileg. A lipótit mi is szeretjük, de inkább a 3kg-os kenyeret. Szeletelt zacskósat nem veszünk, mert volt már, hogy melegen csomagolták, vagy a közértben tárolták rosszul, és megpenészedett 3 nap múlva. Piros, sárga, zöld, kék penészek lettek rajta. Szépnek szép volt, csak ehetetlen :-)
Szerintem már sehol nem lehet kapni igazi rozskenyeret! Gyerek koromban imádtam a rozscipót, ami akkor a kiváló fehér kenyerek világában kicsit lenézett volt. Még ma is emléxem az ízére! Meg az a paprika, amit bolgár kertészek termeltek, haragos zöld és négy "szirma" volt.
Na de, még egy próbát megér, gondolom, hogy Lipóti boltokban is lehet kapni.
Megtérülésre saját példa: induláskor 6-7 év megtérüléssel terveztem, mivel az 50% támogatás miatt kicsit túllőttem a rendszert a jövőbeli fogyasztók miatt. Támogatás nélkül és szigorúan csak az áramkiváltásra méretezve 10 év lett volna.
A rezsicsökkentés emelése :) miatt ez nálam módosult kb 5 évre. Ez igaz akkor is (sőt, talán még javít is rajta kicsit), ha a közben alternatív fűtésnek felrakott klímák árát és az ezekkel megspórolt gáz túlfogyasztást is beleszámolom. Nyilván a fene tudja mi lesz nemhogy 5 év, de 5 hónap múlva, mindenesetre most nem tűnik rossz beruházásnak egyik sem.
Vicces, de a klímákat eredetileg a gázkazánom kora miatt vettem, az elmúlt mindhárom évben a fűtési szezon közepén volt valami aprócseprő baja, gondoltam ha legközelebb nem tudom megcsinálni házilag akkor ne fagyoskodjunk napokat szerelőre várva.
Bizony-bizony, sokszor kifordítatták velünk a bugyellárisunkat az már biztos!:-(((
Lacus! Viccelődést félretéve: A napokban a kenyér árakról értekeztünk és eszembe jutott, hogy bármiféle kenyeret nem ehetsz.
Tudom ajánlani a COOP boltokban kapható LIPÓTI rozskenyeret potom 635 Ft/kg-s áron. Tegnap vettem belőle, nagyon ízletes és nem utolsó sorban nagyon egészséges! Az igaz, hogy libazsírral megkenve a saját kertemben termelt paradicsomommal együtt fenséges kaja volt!
Az elszámolásuk már most is drasztikusan változ/ik/ott. ha egy dekát nem vesznek át belőle, de haszonnal kitermeli az árát, mielőtt kuka az egész, akkor megérte!
Ha nem, akkor nem. Nem tudom, meddig életképesek a komplett napelem rendszerek, és mennyi a megtérülése. Erre nincs most rálátásom..
Sokan jogosultak támogatásra,azoknak mindenképpen érdemes napelemet telepíteni. Enni nem kér és ameddig hasznot hoz kihasználjuk. Ha aránytalanul megadóztatják akkor leverem a tetőről.
Hinni meg amúgy is csak a templomba járóknak kell.
Raggie Hammond(eddie Murphy) Egyet elhihetsz:ha a szar olyan finom lenne,tuti,hogy a szegények segglyuk nélkül születnének! ;-( Eddigi életünkben hány adó,mekkszorítás,mifranc volt már?
Én úgy látom,(ritkán tévedek)gáz,szén,fa,villany,árban egységes lesz pár éven belül, vagy előbb, napelem meglesz adóztatva, nehogy esetleg jól járjon valaki.
Nem tudunk okosak lenni,csak okoskodni ,vagy bejön vagy nem alapon.
Egy tol vonással bármit, mondom bármit megváltoztathatnak.
Ahogy a gázt megemelték(szenet,fát is), ugyanúgy megemelhetik a villanyt is, most komolyan, ezek után te még hiszel valakinek? Mert én nem!Igéret szép szó,ha betartják úgy jó,de hazudtak!
A szomszédom egy 100 m2-es családi házban lakik. 8 éve építették. Nem vezetette be a gázt. Nála csak villanyfűtés van. A parketta alatt van elhelyezve egy kb.0.5 mm vastagságú fűtő szálas fólia. Az éves fogyasztása 8000 KW. 4 éve napelemeket szereltetett a házára. 3.2 millióba került. Akkori szerződése 0 szaldós volt.
Ìgy az éves rezsiköltsége 50 ezer Ft. Minden villanyról működik.
A testvére szintén felszereltette,neki nem szaldós a szerződése és így is nagyon megéri.
Jó lett volna már évekkel ezelőtt támogatni ezt a fajta rendszert.
Ez a szerencsésebb eset , hogy kis kerülővel ugyan de baleset mentesen eljutott a végcélig . Igaz még segély diesel mozdony is húzta ahol nem volt felső vezeték . Kellemetlenebb volt amikor egy rosszul sikerült bizber karbantartás miatt Hatvan állomásról az egyik Flirt vonatot szembe eresztették a másik Egerből jövőnek . Abból sem lett baleset csak lebaltázás több személynél .
Nagyon szigorúak a családi fakivágási szabályok, meg erdész sincs a környéken sem. Ha lenne erdész, már bepályinkázva az "erdész vagyok csendes tanyám"-at vonyítanánk, aztán jönne " az erdésznek jól megy dolga, egyik dombról a másikra, de a bányász mint a róka, egyik lyukból a másikba"!:-)
Az attól függ, mennyi volt a törzs átmérője. Nem vicc, tényleg van ilyen rendelet, bizonyos törzsvastagság fölött még a magánterületeden is engedély kell a fa kivágásához, hadd ne nézzek utána, hogy ez hány centi, és milyen rendelet...
Igen az akrobatikus táncból, meg a fittnessből meg az Exatlonból hozott mozgáskultúrát meg kiváló fizikumot, meg mondjuk alapból nem csúnya, de ezt egyiket sem a boltban adják , hanem marhára meg kellett érte dolgozni.
Ehhez már csak úgy 60-70 százaléknyi társastáncot kellett megtanulnia aztán hip-hopp nyert is. ( társastáncban kifejezetten tiltva vannak az akrobatikus elemek)a showtáncban nem ,amiről a műsor szól, de önmagában az akrobatika marha kevés lett volna
Ahogy a második évadban Tóth Andi is, aki "csak "egy óriási énektehetség volt előtte, meg persze csinos és fiatal is,
viszont nincs semmilyen " lobogtatható" sportmúltja.
Senki sem akar senkiből hülyét csinálni ebben a műsorban.Ilyen max. az egyik műsorvezető Stohl András csinál magából a túltolt ripacskodásával, de ezen könnyű túllendülni. Mielőtt lemenne az első élő adás kb. 2,5-3 hónapot
tréningezik a résztvevőket. Akinek van valami affinitása a zenéhez( nincs botfüle), van egy közepes fizikuma, ÉS SZORGALMAS!!!!, az akkora show-t tud csinálni másfél perc alatt hétről- hétre hogy majd leszakad a Stúdió mennyezete
és még egy olyan tánctanár is aki 30 éve van a pályán, felállva tapsol nekik és azt mondja hogy húúúú!!!! Persze ez az élmezőny, de a " futottak" még kategórián is pontosan látszik hogy ki mennyi munkát tett bele egy- egy produkcióba, meg az is hogy hétről hétre mennyit képesek javulni. Aki az eleganciát kedveli, annak ott az angol és bécsi keringő, tangó, slowfox, quickstep, aki meg a forró latin ritmusokat annak ott a samba, salsa, chacha, rumba, jive, paso doble.
Persze tetten érhető némi túl- holywood- izálás is a tv csatorna részéről, de ha ezeket kidobjuk, még így is egy nagy hiánypótló . Szerintem.
Elkezdik adni a műsort szept. végén kb. akkor még lesz kis csetlés botlás, ( de már ekkor is látszik kb. kiből lesz " valami") , decemberre már az első 3-4 pár olyan produkciókat tol, hogy még a nézők is kirúgják a ház oldalát 😁
Szegény nagyapám "tudott valamit" Az átkosban "átparcellázási trükkökkel" beállamosították az egyik erdejét.Temetőt csináltak belőle.Az államosítás után sosem járt arra,csak mikor utoljára vitték.Nagyfater legalább saját "erdejében" pihen.;-)
A genfi autószalon külön díjas járgánya átalakítva "speczialba" jól nézett ki. Akárcsak a díszes kompánia.
Nem irigylem az erdő tulajdonosokat. Eddig se volt egyszerű nekik.Most ez hatványozódik.
Évekkel ezelőtt az ország keleti részén a tulajdonosok nem tudták megvédeni a saját erdejüket, kapták a bírságot. Felajánlották jelképes 1 Ft-ért az államnak, hogy az vegye át és tartson az rendet, de nem kellett.
Ingyen se kellett. Na ekkora szívás az erdő ha lopják.
Mindenki tudja, hogy egy vasúti szerelvény nem tud csak úgy kontrafékezve megállni pár tíz méteren belül.
Aki áthajt egy vasúti átjárón, vegye már a fáradtságot, hogy benéz jobbra és balra is, hogy szabad-e az áthajtás, függetlenül a lámpák jelzésétől, már csak a saját és az autójában ülők érdekében is!!!!!!!!!!!
Ja! Szembe szomszéd lánya 30-as bombázó, sportos, napi szinten futó, sportoló, kajával egészség mániás picsa.
Szertáros volt a helyi sportegyesületnél. Megkapta utászba, hogy vagy oltat, vagy mehet más állást keresni. Előszőr ellenkezett, majd a faterja (aki a haverom) rádumálta, hogy mit is számít, oltassa magát, oszt akkor legalább békén hagyják.
Az oltási nap után összeomlott az immunrendszere és meg is halt. Igazoltan az oltástól. Szerencsétlen véletlen, ritka kivétel, vígasztalták az apját. Azóta szegény totál alkoholista, összeomlott személyiség, mindenkivel haragban, stb., pedig egy áldott jó ember volt.
Ha vannak kellemes ifjúkori báli emlékeid ( itt elsősorban a táncos részekre gondolok 😁), esetleg emlékszel
még a Szombat Esti Láz című műsorra ami kb.2006-2011 között futott egy népszerűbb ker. csatornán és tetszett is ,akkor a mostani DwS-el sem foghatsz nagyon mellé. ( a SZEL hatására akkor megteltek a tánciskolák).
A lényeg hogy a többé- kevésbé ismert celebeknek, sportolóknak, színészeknek , énekeseknek hétről-hétre elő kell adni az öt standard vagy. öt latin tánc valamelyikét egy profi partnerrel társulva.
Érdekes látni hogy a páros amatőr "fele" mit tud kihozni ebből a parketten töltött másfél percből.
Minden évadban felbukkantak eddig igazi "gyöngyszemek"( a legpozitívabb értelemben) is, pl. G. Timea, Pásztor Anna, Tóth Andi, Varga Izabella 💃csak hogy a répatermelők számára érdekes célközönséget említsem 😄
Persze a régi SZEL sem úszhatta meg a "halivúdiasítást" , de még így is egy nagy hiánypótló szerintem a tánckedvelő
Sok éve nem nézek tévét. Ha nagy ritkán mégis, akkor az valami természeti csatorna. Ezer éves, képcsöves tévém van, havi, kéthavi egyszeri bekapcsoláskor
nem pocsékolom bulvárra! :-)))Se a műsor, se a másik szereplő nem mond nekem semmit! :-((
Rékáróla a Dózsás öttusa lovak jutnak az eszembe mikor adtam nekik a jutalom kockacukrot egy jó akadályvétel után és ropogtatták . Réka még a nagy darab krumpli cukrot is szétroppantaná a nagy kapa fogaival .
Nekem az első - még a második is - megy. A harmadik már csak zihálva, erőlködve! Nem is volna ezzel baj,
ha nem a negyediken laknék, lift nélküli bérházban! ;-)
Az egyik precíziós versenyemre csináltam írásvetítő fóliára egy mérősablont. Csak rá kellett rakni a lőlapra, és látszott is, hogy mekkora a lefedő szórás.
Még megvan...
Akkor az volt az egyik feladat, hogy állva, szabad kézből kellett lőni 25 m-re, és a legszűkebb szórás vitt mindent...
C-T-C-vel ez sokkal bonyolultabb lett volna.
De volt olyan feladat is egyszer, hogy a 12-es sörétes hüvelyekből kiütöttem a primert, betömtem a helyét gyurmával, és azon a lyukon kellett átlőni 25 m-ről.
+ pl lencsefejú esetén , ami kisebbet üt mint a cirka 4,5 mm , -Mérjem meg a papirt !pontosan! meg adjak hozzá xy milit mert a luk cal-x - az nem mérés . -illetve a köré írható körből eredeztetés is pontatlan lesz az előbbi bekezdés miatt. -ezért szeretem hogy lövök x számot a lapra , megmérem a befoglalót , és slussz .
"" miért a lyukak köré írható kört tekintitek szórásnak, nem a lövések középpontjainak távolságát kellene inkább nézni? '"" Szerintem azért mert az jobban mérhető... ha nincs elektronika .
Nem elég , hogy meleg van , már az időjárásra gondoltam de még ezt is el kell viselnünk . Facebukon felteszi a Magyar anzix vagy mi , hogy Magyarország egyik legszebb nőjének fotóján gyönyörködik a fél internet . Egy a sok hozzászólás közül : "Legszebb baxd meg , esetleg talán a Létavértesi istállóban ! "
Vagyis a csak tizes eredmény szórása lehet 21,2mm"
A végét szerintem elszámoltad, az adataid alapján érintő tizesekkel 21,6mm a köré írható kör átmérője. Nem mintha lenne jelentősége :)
Egyébként segítsetek a laikusnak: miért a lyukak köré írható kört tekintitek szórásnak, nem a lövések középpontjainak távolságát kellene inkább nézni? Első esetben a szórás elméleti minimális értéke a kaliber, második esetben pedig nulla. Ha a középpontokkal számoljuk a fenti adatokat akkor az érintő 10-esek máris 16mm szórást jelentenek csak. A magyar menők bőven tudnak tizedelve 105 fölötti eredményt fekve ami általában csupa belső tizest jelent, tehát a lövésközéppontok 10,6 mm-en belül vannak.
Körülbelül 8 évvel ezelőtt a Welner a lőtéren, precíziós lövész pózban, TOZ-al sárga kék Vostok-al ( olcsó távcsővel) 50 lövésből 26mm-es szórást lőtt 50m-re.
Nagyon megdícsértem. Mondtam neki, hogy ezzel a fegyelemmel bármelyik világversenyen benne lehetne a fekvő első tízben - ha ezt fekvőben is tudná.
Nem tudok jól németül, ezért utólag pontosítást kért a többi lövőtől, hogy mit is mondtam.
Mivel a tisztelt egyesületi lövész urak, azt mondták neki, hogy ezzel én kigúnyoltam igazából, ezért megsértődött és soha többé nem jött a lőtérre, amikor én ott voltam.
"A 60 lövéséből 2 db 9,7-es találata volt. A többi 10, vagy a fölötti.
Szerinted az mekkora szórásnak felel meg 60 lövés alapján? Már ha van kedved vele bajlódni..."
A csak tízes=2x5,6mm + a 10-es célkör átmérője.
A 10-es átmérője= 10,4mm.
Vagyis a csak tizes eredmény szórása lehet 21,2mm
Mondtam Robi, hogy nem megy ez neked. És hagyjuk abba az egészet mert nincsen értelme. 12 éve próbálom megértetni sokakkal, hogy a lövész az tud a satu szórásnál jobbat lőni, mert tud hibázni a "jó" irányba - véletlenül.
" A villogó fehér fénye a lámpa üzemkész állapotát jelzi , nem azonos a zöld jelzéssel . " A villamos átjáróban levő kétlencsés sárga villogása viszont szabad jelzést jelent .
Még a nagy balhé előtt Sidi vállalt "idegeneknek" puska/lőszer összeválogatás tesztet 50 m-en, "satuból".
Akkor mondta egy öreg Anschütz M54 tesztelésnél: a verseny puskája 2-3 lövésenként produkált egy 3-4 mm-es kilövést.
Egy optikai csőgörényes kamerázás után kiderült, van a csőben egy kis anyaghiány valami zárvány végett.
Ez felkenődött az első lövésnél, ami kandúrt produkált. Utána kiment pár lövés jól, amíg random módon le nem vált a felkenődés
a csőhibából. Akkor megint lecsípte kicsit az ólmot a lövedékről, ami így elkóborgott. Azon a szinten, amit ők lőnek, a 3-4 mm-nek már komoly jelentősége van.
Ezt csak úgy, érdekességképen említettem meg....
A fegyvermester barátom végig engedte a kamerát a szabadpisztolyom csövén. Utána nem akartam elhinni, hogy olyan jót lehet lőnöm vele, amit szoktam!
Megrémültem a képek láttán.....
P.S.: A Sius eredményeket(szórásképek) most is vissza tudod keresni! Kikeresed a versenynaptárból az adott (nagyobb) versenyt, rákattintasz a
Sius élő eredmények címre. Ott kiválasztod, melyik versenyszámra vagy kíváncsi. Arra kattintva feljön a Result-individual lehetőség.
Megnyitod. Kipipálod azt a versenyzőt, akire kíváncsi vagy. Megnyomod a Print gombot, és felhozza neked sorozati bontásban a találatokat.
Megnéztem az előbb Hammerl Soma tavalyi junior OB fekvő számát. A 60 lövéséből 2 db 9,7-es találata volt. A többi 10, vagy a fölötti.
Szerinted az mekkora szórásnak felel meg 60 lövés alapján? Már ha van kedved vele bajlódni...
Az éppen nem hiba, csak egy kis paraszvakítás. Pilsenben a pincében is egy faháznyi méretű hordóból csapolták a kóstolót, belül valszeg egy normális kis hordó volt.
Robertó már közelebb járt, mijatúrót keres munkaterületen szandálban? (Zoknival, vagy anélkül). Csak kibújt belőlem a munkavédelmis...
Én azt tudom, hogy régebben fent voltak a magyar bajnokság eredményei az MSSZ oldalán, köztük az 50m-es fekvő döntő Sius-ból vagy miből nyomtatptt eredményei. Évtizedek teltek el, de 15mm-nél kisebb szórást nem láttam 50m-re.
Szóval 100m-re az a 30mm is csak 1,3MOA és ami még jobb is lenne, mint az 50m-es 15mm ( MOA-ban mérve)
Nem nézem , az amerika , ez meg ez , > Megszoksz vagy megszöksz , vagy meghalsz ha letojod . ezt a pitsányi dolgot illene már felfogni, megszokni és nem lázadozmi , 100 más van ami ellen lázadni érdemesebb-értelmesebb lenne ...
Végül is, a szabad pisztolynál sem korlátozták a maximális csőhosszat. Ha elbírod egy kézzel, lőheted akár 49,7 m hosszú csővel is....
Mondjuk, tényleg kíváncsi volnék arra, hogy pontosan milyen feltételek mellett lőtték azt a tesztet...
Felraktam nemrég egy 10-es szórást arról, hogy normál szélben milyen szórást tudott a két légpuskánk 20 m-en.
ahhoz képest ma lövettem edzésen a gyerekeket Sziluett célokra. Vissza kellett bontani a pályát, és papír alapra lövetni őket, mert a disznótól a kosig
azonmód leborogatta őket a szél. Többször állvánnyal együtt! Sőt, a papír célok leszúrós tartóját is kifordította a szél a földből többször egymás után.
Na most ilyen szélben, mint a mai, még a 30 mm-es szórást is fenntartással fogadnám 100 m-en...
A marson járó marsjárón is be tudjuk kapcsolni a lámpát, ha akarjuk!
Pont leszarom a vasút műszaki problémáit. Megoldható műszakilag - oldják meg!
Hogy a szerelvény előtt minden esetben (kivétel nélkül) zárva legyenek az átkelők - az nem atomfizika.
Ha emiatt le kell állítani a vonatot? Hát állítsák meg. Aztán magyarázza a bizonyítványt a felelőse...
A mozgólépcsőknél is ki volt-van írva, hogy használata a te felelősséged. De nem azért mert leeshetsz róla. Azért mert te rosszul léphetsz rá, eleshetsz, elszédülsz, bármi. EZÉRT te vállalod a felelősséged. A helyes működésért a vállalat felel. Ki más?
Ami szar az szar. Nem attól függ, hogy nagy-e vagy kicsi?
Még a cikkíró szerint is azt jelenti, hogy szabadot jelöl:
"azt jelzi, hogy a berendezés helyesen működik, szóval ha vonat érkezik, akkor át fog váltani pirosra."
Az nem információ, hogy a berendezés működik. Csak akkor mond valamit, ha helyesen működik. Akkor meg "ha vonat érkezik, akkor át fog váltani pirosra." Vagyis ha helyesen működik, akkor bizony szabadot jelöl(ne).
Itt csak a felelősség alól akar - és tud - a MÁV kibújni. Rossz a törvény, meg kell változtatni. Semmi nem indokolja ma már, hogy kivételezzenek velük. Oldják meg a berendezéseik karbantartását, javítását.
A közlekedési lámpákért is felel az üzembentartó. Ha egyszerre mutat két irányban zöldet és emiatt csattansz - akkor megáll a felelősségük (el ne kezdjétek, hogy többfajta zöld van, lehet két irányba is zöld - tudom)
Ez semmivel se másabb, mint ha a repülőre felszállva azt mondanák, hogy ha leesik - a te hibád. Mert ha felszáll, az csak annyit jelent, hogy működik...
Ilyen előfordul olyan esetben ha a vonat a fénysorompó előtti szakaszon valami okból tovább tartózkodik a megszokottnál . Ilyenkor a fénysorompó át áll szabad jelzésre mert van be van programozva meddig lehet zárva normál helyzetben . A vonat 15 km/ó sebességgel és kürtjelzéssel áthaladhat ilyenkor is . A másik eset amikor többvágányú átjárónál az egyik vágányon vágányzár van . Ilyenkor a vágányzáras sínpár vonat érzékelője vágányzár üzemmódra van kapcsolva . A szabad vágányok érzékelője meg üzemszerűen kapcsolja a fénysorompót . Ha a vágányzáras sínen vonat közlekedik akkor megáll a fénysorompó előtt és a tolatásvezető vagy vonatvezető ( nem a mozdonyvezetö ) odamegy a fénysorompó szekrényhez és egy nyomógombbal lezárja a sorompót . A vonat behalad az átjáróba megáll és a vonatvezető elengedi a gombot a sorompók nyílnak . A vonat pedig elindul .Na ilyenkor is le lehet fényképezni mintha balesetveszély lett volna .
Bezony, a fehér villogó nem szabadot jelez, csak annyit, hogy műxik a fénysorompó.
Tavaly ( vagy előtt? ) jártam úgy ennél a kereszteződésnél, egy nagy eső után hogy beragadtak a közúti jelzőlámpák, a balra kanyarodó sávnak folyamatosan pirosat jelzett, vagy 5 erc után kénytelen voltam visszasorolni az egyenes sávba. Újpestre menve, a solymári Auchan körforgalomtól fordítottak vissza, mert - szintén a nagy eső miatt - egy komplett kis keresztutca rácsúszott a 10-es útra, így ez már a második kerülőutam volt.
AKKOR joggal (!!!) várod el, számíthatsz arra, hogy más is betartja.
Például a HÉV-et üzemeltető társaság is.
Olyan nincs, hogy a lámpa fehéren villog, a sorompó a magasban - és jön a HÉV.
Mert akkor nem működik a biztosító berendezés. Még akkor sem működik, ha a vasút ezt állítja.
Idézet egy cikkből:
7.- A folyamatosan villogó fehér fény nem azt jelenti, hogy nem jön vonat, az csupán ellenőrző jelzésként funkcionál, vagyis azt jelzi, hogy a berendezés helyesen működik, szóval ha vonat érkezik, akkor át fog váltani pirosra. Ha a fehér jelzés folyamatosan villog, átkelhet a vasúti átjárón, de mi azt javasoljuk, hogy ilyenkor sem árt szétnézni.
Ez a fából vaskarika klasszikus esete. "Azt jelzi, hogy a berendezés helyesen működik, szóval ha vonat érkezik, akkor át fog váltani pirosra."
Vagyis nem azt jelenti - de mégis azt jelenti a mondat folytatása szerint is.
Hát nem vált át, vagyis nem mindig. Ha szerencséd van vált, ha nincs szerencséd - nem.
De a felelős te vagy, az tuti. Ez nem más, mint a felelősség előzetes, törvényileg támogatott áthárítása másra. Olyanra, akinek nincs befolyása arra, hogy a berendezés rendesen működjön.
A bizalmi elv nélkül nem lehet közlekedni.
Ha nem bízhatsz abban, hogy a főúton megvéd az elsőségi szabály, akkor minden sarkon satufékezned kell, mert mi van, ha valaki bejön eléd?
Hogy a kőkorszakból itt maradt egy a vasútnak kedvező szabály-csökevény, az nem helyes. Meg kell változtatni.
A jogalkotó részéről csak akarat kérdése.
Előbb utóbb egy illetékes vagy politikus is megszívja ezt az idétlen szabályt, és akkor majd átírják.
Csináltam pár képet a kocsiból, de sajnos a fehér lámpát nem sikerült elkapni egyiken sem, így kénytelenek vagytok elhinni: masszív fehér villogó lápák mellett jött a Hév.
De azért az álló sorompó tisztán látható a HÉV szerelvény felett (mögött)...
A páromnak a az oltások után erős, veszélyes vastagbél gyulladás és méhnyakrák jelentkezett, addig kutya baja nem volt. Most havi 50e Ft a gyógyszer rá. Ugyan ezekre a tünetekre panaszkodtak az oltás után 3-an is az ismeretségi körben. Azt kérdezted "Jelenthet ez valamit?" Nem tudom, de az biztos, hogy a rokonságban a nem oltottaknál nem jelentkezett. Jóanyám 95 éves nem lett beoltva és nem kapta el. Annak ellenére, hogy az ápolók akik járnak hozzá, beoltottan többször is Covidosak lettek.
Neked is több, mint két éved volt arra, hogy megtanulj látni! Ha még most is hiszed, hogy az összes elismert járványos hazugságuk a mi érdekünkben történt,
akkor hihetsz az elmúlt évtized minden igazmondásában is....
Sok embert annyira elhülyítettek, hogy ha nem mondja be az M1, lélegezni is elfelejt!
Múlt pénteki történet: középkorú (és nem 70 pluszos!) nő cérnakesztyűben, meg pofamaszkban fuldokol mellettem a klíma nélküli villamosban
sok-sok megállón keresztül. De láttam több, kifejezetten fiatalt is maszkban, kánikulában...
Nincs egy éve, hogy megosztottam az infót: már a fél Bükk-hegységet felvásárolta egy ügyes szakmabelid, meg a komplett családja.
Ha még mindig azt hiszed, hogy a tarvágási törvénymódosításuk azért kellett, hogy az iskolák gázkazánjaiba legyen tűzifa télire, akkor nagyot csalódom benned...
Remélem, hogy a korodnál fogva himlő oltottként nem fogsz magadon majomhimlő, meg törpehörcsög seggherpesz tüneteket észlelni, ha bemondja majd
a tévé a járvány csúcsát?
Ja: ugyan miért lennének svájcban gerincesebbek a dokik, mint nálunk? Ott is jól megfizették őket a kamuért...
Ennyi éve lövészkedsz és még mindig olyan tanácstalan vagy a szórás számolásával, mint Ádám az anyák napján.
A 9x19-es hüvely az 15,6mm CTC szórás és 21.2mm lefedő szórás - legjobb esetben. Az miért is igazolja a 10mm-t?? Azonkívül, hogy puska, nem pisztoly....
Egy régen "használt" téma,Covid: Lány hazaért Vasárnap.Élte a csajos életét.Piac,pláza,barátnők.Vendégség,vendégeskedés,manikűr,kozmetika mifene.Szombat dél körül-VERAVÍZ...
Este-láz,hidegrázás,fejfájás.Vasárnap-Én:Covid ez,elő a teszt-negatív,egész napos alvás,gyengeség,pusztulat.Hétfő-alig jobb,teszt negatív. Kedd keserves visszaautózás(1000Km betegen)
Szerda-teszt pozitív,háziorvos időpont Péntekre.Gyógyszerek-betegállomány Szerdáig.Ha nincs baj-Csütörtök meló. (még veravíz)Ha én ezt érteném....Már rég beteg,de a tesztek még negatívok.Eszemfaszommegáll.
Más-de ugyan az:Nejem pajzsmirigyileg.Kimutatták,hogy fél éve megugrott a termelés.Érdekesség:teljes egybeesés a III.Pfizerrel.;-( Jelenthet ez valamit?
Ezt azért írtam szakember említése nélkül mert könnyű szétszedni a puskát és nem tudok megfelelő fegyvermestert aki nem küldené el az embert a légpuskájával együtt a fenébe. Ennyi.
Üdv. Nemrég vettem egy HW50s-t .Szeretnék néhány módosítást rajta.Sajnos egy titán xs rugóval van szerelve e helyett szeretnék egy max. 7-9 j közötti rugót a mostani helyett.Továbbá a tru glo irányzékot is cserélni kellene normál fém irányzékra.Ezekhez a módosításokhoz keresek hozzáértő mestert. 0620 3535968
Kíváncsi lennék a mai tüzérek tudnának -e ilyen pontosan lőni a mai technikával mint a régiek , hogy így tönkre tegyék az ellenség ágyúját ami így besült az miatt ?
Nem semmi lehetsz, ha három csövű a tankod, két rakétával! ;-)))
Kétszer engem is meglepett a nejem. Egyszer egy kézműves nyalókával, amin egy félbevágott szárított eper volt. Pont úgy nézett ki, mint egy széthajtogatott vagina. Aztán kaptam egy fedeles sörös korsót, amire szép gót betűkkel az volt írva, hogy Kurt. Tudod ezek olyan tudatalatti dolgok, mint amikor a gyógyszertári asszisztensek a kis gyógyszeres ládába erőltetik a nagyobbat. Mindegyik 40-es szingli volt! :-)
a rugós pcp-s , szösszenetedre : Én nem a kedvét akarom elvenni bárkinek is, leírtam ha így drágulnak a hw-k akkor venne azt a halál, nem ekéztem a rugósok megbízhatóságát , az tán Szilveszter tette , Az hogy egy JÓ pcp mit tud az eddig se volt már ismeretlen . akibe belerúgtam kettőt annak se , csak épp játszotta az eszét,gyáva volt és figyelmetlen > beledőlt a kardjába.
Volt annó a sci-fi klubos baráti társaságunkban egy srác, meg egy lány. Nagyjából azt csinálták egymással minden pénteki klubnapon, mint te, meg Zoli.
Csak nekünk "élőben kellett elviselni őket, nem görgethettünk tovább, mint itt.
Akkor azt tanácsoltam nekik a társaság előtt, hogy menjenek szobára, mert már nagyon terhes a cívódásuk nekünk, többieknek.
Azóta férj-feleség, és van két gyerekük. Ennek már több, mint 25 éve. Persze ugyanúgy cívódnak, de legalább már elviselhető módon.
Nem azt mondom, hogy bújjatok össze - itt ugye más a kromoszóma összetétel - , de szerintem megérne egy próbát, hogy leüljetek egy fehér asztal mellé.
Látatlanban mondom: vagyunk itt többen, akik beszállnának a bonbonmeggyed - Zolinak meg light kóla - számlájába, csak legyen már nyugalom végre a topikon.
Vettem a D75-re egy jó drága távcsövet, hátha attól jobban megy a lövészet.;-) Teszteltem pénteken 40 m-ig, 10-10 lövéssel.
30 m-en ezt tudta:
40-en meg ezt: Nem volt túl erős szél, de az legalább kavargott.
Szokás szerint. Oltári haverod tudna róla mesélni, milyen a lőterünk széljárása.:-)
Jó pár éve Zsiga Mester rendbe rakta a puskámat, azóta mindössze egy csőfar tömítés lett benne cserélve (az is egy, az OB.-n napon felejtett kroni bolondériája miatt...)
Csütörtökön meg felszereltem távcsővel 3 db egyesületi PCP-t a gyerekeknek, mert nyakunkon a Sziluett OB.
Az egyik AR 20 volt. 3 db FAS 611-et előzőleg bekroniztam, melyik lenne jobb a versenyre. Mind a három gyári állapotú, és nagyon megkímélt állapotban vannak.
Nincsenek ipari mértékben használva, mint az LG 14 puskáink. Az egyik Fas durván 15 m-el volt gyorsabb, mint amit a szabályzat megenged. A másik szépen tudta a 7,5 alatti szintet. A harmadik sebessége 148 m/s volt.:-(
Szerintem rá fogsz jönni arra, hogy melyik volt melyik.
20 m-re teszteltem őket.Azért, hogy a gyerekek lássák: ha nem találják el a pulykát 20 m-en, az nem a puska hibája.;-)
A lövedék RS volt. A szar puskánknál 3 különböző távcsővel, és két féle lövedékkel teszteltem. (már nem állítgattam pontosra a távcsövet, csak szórásokat lőttem a pontra.
A két jó puskánk ezt tudta:
A kaki meg ezt: Így a gyerekeink csak két puskával kénytelenek majd lőni...:-(
A szél itt is fújt persze, de nem ez a lényeg.
Tehát, ha valaki a rúgós puskákat szereti, ne akard elvenni a kedvét tőle! Most nem hobbi kategóriás, gyárilag selejtes fegyverekről beszélünk!
A Dianámat se kellett jobban bütykölnöm 8 év alatt, mint a te PCP-det! És fordítva is beüthet a krach! Nem szentírás, hogy a pécépé nem mondhat unalmast!
A másik dolog meg az: aki "csak" otthon, a kert végében örömködik vele - esetleg társaságban, egy jó kis bográcsozás közben, annak sokkal jobb választás a minőségi rúgós fegyver. Szerintem.
Hát ha az neked oltás, Még mindig baj van emeleten , az egy Kabaréba illő ember(tökre hasonlít rád) agymenése , Az meg nem nevezhető oltásnak . saját tőrébe esett bele ahogy te is a mosdatlanságoddal. Mert te aztán mindig szépen beszélsz .... kivéve amikor érvek fogynak ....
Én értelemszerűen az eredeti használati céljára,amire tervezték,gondolok a 208-asra!
A 25 méteres sportpisztoly kat.-ban lőttem vele!..
Visszatérve a szórásra!..Én azért emlékszem az egy centire,-mert nekem is hihetetlennek tűnt!
De hidd el,-volt egy ilyen teszt!..
Nyilván nem kamuznak ezzel,-mert hitelüket vesztenék!...
Amúgy más forrásból is megerősítették vagy tíz évvel ezelőtt!..
De lehet felveszem a kapcsolatot a Ferenczi Ágival (ismerem még mikor az UTE-ban lőttem a 90-es években) és megkérdezem,mert ő azzal versenyzett és kapcsolatban állt a gyártóval!..
Ez a melyik pisztoly melyik puska mit tud tág fogalom . Lőttem Üllőn 50 méterre jobb szórást a Steyr 7,5-ös puskámmal mint a klubtársam Anschütz 22 LR távcsöves puskával . A Metro lőtéren Gyuri balkezes Steyr 110 puskájával 50 méteren feltámasztva 8 mm-es szórást ami a legjobb eredményem .
Robi ! A Gyuri azt írta , hogy a Hammerli 208 satuba fogva lőtte azt a szórást . Én kis fenntartással de elhiszem mert az utóbbi 50 év legjobb standard pisztolya . Erre jó példa 2008 Plseni veterán verseny ahol a Dózsás Ferencz Ági 1 ponttal megverte az osztrák férfi versenyzőt aki egy akkor új Tesro pisztollyal indult . Az meg , hogy egy kézben fogva természetesen nem tud 50 méteren senki 10 centis szórást sem lőni vele senki az egy más tészta !
Hiába teszed-nem olvastam el a marhaságod, a nevelést meg a veled egykorúból keletkező utódoddal csináld..... ne velem . Ne játsz T-rexet ha kisegér vagy .
Hogy más is értse. A létező legkeményebb csapást kaptam, ami lövőt egyáltalán érhet.
Azért, hogy ne kelljen a fegyver beállítása közben a lőlapot behozogatni, azt a módszert választottam, hogy csak az utolsó lövéseket igyekeztem megjegyezni - és azokra fejben csoportszórást használni.
Így a lőlapba vagy 100 lövés került, ami azért nem volt zavaró, mert ugye csak az utolsó 5 képzelt szórásközéppontját igyekeztem megbecsülni.
A ti megbecsült lövésztársatok pedig eközben az én lőlapomba lövögetett titokban. Piszkos nagy kandúrokat és amikor már nagyon dühöngtem, akkor néha egy-egy tizest.
Átdühöngtem vagy két órát.
És ez az ember erre a cselekvésére büszke. Ez kb az a szint, amikor pincér beleköp a levesbe, mielőtt kihozza.
Elkezdtél lőni,persze szanaszét,egy no name gagyi távcsővel,aztán egyszercsak jöttek a belső tízesek egymás után!..😀😀
Ott hümmögtél,-hogy ezt nem értem!..
Aztán megint szanaszét, aztán megint csak tízesek..De akkor már hangosan röhögtem!
Te megszámoltad a találatokat és rájöttél hogy valami turpisság van a dologban!
Rám néztél,-és leesett a tantusz,hát nem örültél neki!..:-D
A túloldalról az Anschütz 2001PCA-val átlőttem,-hogy legyen màr pár telitalálatod is a sok kandúr között!..
Akkor emlékszem,....kicsit csodálkoztam is a reakciódon,-furcsa volt a kiakadásod,-hiszen csak egy tét nélküli buli lővészet volt,-de azóta rá jöttem!..:)
Az idegesített fel,-hogy mennyivel jobb technika volt nálam,mert te azt akartad bebizonyítani,-hogy egy olcsó puskával és egy gagyi távcsővel
is lyukba lyukat lősz 25 méteren!..
Hát végülis sikerült,-volt pár szép belső tízes "találatod" is!..😀🤣🥂🥂🍻
😀😀....Igazad van,-de én arra asszociáltam,-hogy a Zoli szereti a lövészetet,és amit lő,-abban ért el sikereket,és a pisztolyos lővészet is lősport,tehát rokon műfaj!..:)
Hát relative igazad van, bár a 388 is szerintem a mostani viszonylatban karcolja a 3e/darab áron....Tényleg felesleges, 1 pálya sincs rá, 2 egy 30 as caliber barmelykével gyönyörüen lehet operálni....
Biztam benne esetleg hogy nem vagyok tájékozott, és változott volna a szabály, meglepett hogy egy 50 nes figyel egy fegyverboltban, eladó de nem nekünk😂😂😂
Képes voltál végigolvasni az ömlengését ? Dícséretes, Én Már le....... Nem fog Tatabányára utazni hogy bemutassa lever mindenkit is sziluettben :) Nem olyan bátor mint frodóék , Ők legalább elhagyták a megyét .
"A 208S modell pontosságára jellemző,hogy befogva állványba 100 méteren 1 centin belül volt a szórása Eley Tenex lőszerrel!."
ez a maniakus hazudozas :-(
megy a gyartoszalag eleynel es szortirozzak a löszert. ami az anschütz puskacsöböl 22 -24" (nem csak egy csöböl tesztelnek) 17-18mm tud szazra az megy tenexnek, a nagyobb szoras match-nek
ha a 208s 1 centit tudna szazra minden sziluettlövö azt hasznalna. erdekes mod a vb-n senki nem hasznal 208s-t. akkor hogy is van ez?
"A 208S modell pontosságára jellemző,hogy befogva állványba 100 méteren 1 centin belül volt a szórása Eley Tenex lőszerrel!. Sokáig tartotta a világycsúcsot a pontosságàval."
hajaj, ezért ez is világcsúcs valahol a maga nemében.
Véletlenül "szarba" nyúlsz, rosszkor vagy rossz helyen. Vagy romlik az egészséged, nem tudod meglőni a minősítést, kiszuperál a sportorvos, máris bukod az engedélyt, vele együtt az összes fegyvert. Csak nagy bukóval lehet eladni, év végéig még van lehetőség gáz-riasztóra vagy muzeálisra alakíttatni. Milliók mennek a levesbe.
Egy elöltöltőt vagy <7,5J légest sokkal ritkábban koboznak el.
Jól tudod Bárki is vagy .... Az viszont téves következtetés hogy azért mert kipróbáltam és nem megy , Lehet nem is menne - ezt nem cáfolom látatlanban . egyszerűen Utálom a hangos dolgokat . + a Tartásit HFT 16 miatt csináltam, Tűzfegyver vétele sosem volt tervben mikor 2018 telén elkezdtem az ügymenetet.
" innentől csak az időm rabolod ," Még mindig nem megy a magyar . csapágyas embernek hiába mondom hogy szánalom amit csinál , úgysem fogja fel , csak ötlettelenül visszalöki a másikra .
Mivel kipróbálta egy versenyen, gondolom nem jó száj izzel távozott a lövés eredmény után....
Bár azért azt tudni kell, aki pisztolyal eredményes szeretne lenni annak kezdőként mai visszonylatban, egy edzésen, még 22-es ből is minimum 3 doboz minőségi léges lövedék árát kell a homokdomba köpnie hetente 1-1-5 ora alatt csemdesen, de hát ezt se neked se roberónak nem kell ecsetelni....
Meg nem beszélve a komprumiszumok tömkelegéről, ha 5 próba lövés után idegen fegyverrel, ugy lehetel eredményes, hogy esetleg a lőlap köregység jobb, vagy ball, esetleg fölétartással vagy eredményes akkor oda kell lőni, ezt azonnal föl kell ismerni, na Zoli ilyen kompromiszumra hát nem fogékony, persze mikor saját fegyvered van az megint egy más történet...
Azt a 22 szivesen a nevemre iratnám ha ugy gondolod😂😂😂😂
Azzal ráfagyasztanám egy két sporttárs arcára a mosolyt versenyen...☝️☝️☝️😂😂😂😂😂
🤣🤣....Te vagy szánalom Zolo,visszakereshető hogy mikor hogyan milyen stílusban beszéltél másokkal..;)
🤗🤭...Ja,-majd elfelejtettem,- tudom, hogy odavagy a tűz fegyverekért,-ezért bemutatom neked egy másik kedvenc 22-es fegyveremet, a híres Hammerli 208S sport pisztolyt:
Egy hat kilós acéltömbből munkálták ki rengeteg munkafolyamattal,-ezért is volt nagyon drága,csak acélból diófa markolattal.
Azért álltak le a gyártásával,-mert nagyon munkaigényes volt,és egy jóval olcsóbb megoldást kerestek.
És megszületett a 280-as modell.Ebben már volt alumínium és műanyag bőven!.De jócskán olcsóbb is volt!
A 208S modell pontosságára jellemző,hogy befogva állványba 100 méteren 1 centin belül volt a szórása Eley Tenex lőszerrel!.
Sokáig tartotta a világycsúcsot a pontosságàval.
Ritkán lehet ma hozzájutni,az amcsiknál 3-4 ezer dollárt is elkérnek egy olyan állapotúért,mint az enyém! Az eredeti három csősúly is megvan hozzá, szerszámok és két tár, stb.
Svájci minőség,- minden porcikáján látszik!.:)
Holnap egy másik fegyvert mutatok majd be neked,-mert látom,hogy a hatása alá kerültél és mert csipázlak!..🤗😀
Látom nem megy a Magyar , Tolmács kell hozzá , innentől csak az időm rabolod , ezért kapjátok a savat a kövi sorban megint ..... "Szánalom,- ahogy érvelsz, beszélsz,lekezelsz nálad 30 évvel idősebb (Gyulus, Bandóbá,èn)""" Szánalom ahogy nem látjátok a fától az erdőt. szánalom hogy korotoknál fogva várjátok a tiszteletet .... na ez szánalom .
Fijjúg!(?) Felvetődött bennem egy kérdés,amit(azt hiszem)legpontyosabban itt lehet kitrgáyálni.
Egy lakás néhány évenkénti "kifestésének"(festés,mázolás,esetleg parkett bizbaszolás,illesmik) eliminálásával hány igényes légpuska árát lehet mekktakarítani? Tovább megyek:ha évtizedekig nem költök illesmire,(miért tenném?mert ugye "igényes" vagyok)mennyi "igényes" tárgyat lehet a puskák mellé összegyömöszleni a kevésbé szutykos sarkokba?
Ki ? Én ? Még mindig te fűzöd az egyébként már kb 2 napja lecsengett hsz láncolatot ... Öngólt lőttél . Már ott frissiben elvéreztél. Nem irigykedem, ezt már 3x próbáljátok rám sütni , mindhiába . Mind 3x cáfoltam . ahogy ezután is .
Akinek jelent bármit is az kicsit csapágyas . Az nem mosdatlan ha én a sértéseket nem burkolom, az őszinte , LSD te: Mosdatlan stílus.... :"""Bő nyállal Zoló,-ahogy szoktad a falukocsma árnyékszékében a klienseknek!..😃👎""" te viszont relatív szép szavakat emoji-k mögé bújva nyomod , na ez sumák, inkább nyers,nyílt vagyok mint sumák bármikor is . se herkules se kisegér nem vagyok..... Mondtam már , mindenkinek jobb ha nem jön elő a rosszabb véglet .
Szlovákiából tudtam volna venni sokkal olcsóbban fát de csak szálban szállítva . A Tornaljai vadászboltos havernak a barátja az ottani erdészet vezetője . A problem az volt , hogy a barátnőmhöz csak kis kocsi tudott bemenni az úton .
Még úgy is becsapott volna. Az első átverés úgy kezdődik, hogy m3-re veszi és utána súlyra adja a fát. Talán ez a legnagyobb átverés, nem tudjuk mennyi víz van benne.
Régebben nálam is bepróbálkozott egy ilyen faárús, de nagyon gyorsan köszönés nélkül otthagyott, amikor elmondtam a fizetési feltételemet, hogy akkor lerakás előtt irány a hídmérleg, lerakás után megint irány a hídmérleg és csak akkor fizetek!
A szomszédom is fával tüzel és gázzal segít rá . Beleszaladt ő is egy jó fa vásárlásba . Hozott neki egy csákó egy platós ZUK-al akác gallyfát amire azt mondta 30 mázsa ő meg elhitte . Hiába mondtam neki hogy gallyfából 30 mázsa max egy billencs IFA platójára fér fel .
Én az Északerdő RT.-től szoktam közvetlenül vásárolni a tűzifát 3 m-es rönkökben. A szállítólevélen minden rönk mérete látható és utána mérhető!
Lehetőleg friss vágású tölgyet, mert azt könnyebb felfűrészelni a kazánnak megfelelő méretre. Saját magam szeretem felfűrészelni mert az egy jó erőnléti edzés még így 70-en is. Szabadban tárolom, így rövid idő alatt kiszárad, de az elmúlt évből mindig visszamarad száraz vágott 3-4 m3-l kezdem, amíg az elfogy megszárad az új vágás.
Soha sem vásárolok "tűzifát tessék" szállítóktól, pontosan a viták elkerülése véget.
A viták nem a tizedköbmétereken vannak, hanem amikor a" becsületes "fakereskedők 3 m3 áráért 2 valódi m3-t szállítanak tipikusan. Az átlag vevő ezt sajnos simán benyeli, vita akkor van amikor valakiből nem ilyen könnyű
Egy erdei m3 1mx1mx1.75m,de ez csak 1m hosszúságú fára vonatkozik.Ha ezt felvágod ,hasogatod és feldobálod egy kocsira,futóra akkor a térfogata kb a duplájára növekszik, de ettől ez marad egy erdei m3. Így könnyen tudod ellenőrizni, hogy mennyi fát vettél. Viszont ha kézzel össze van rakva,forgatva a hasított fa,akkor a térfogat csökken...és itt kezdődnek a viták!
35 eft/m3 lesz bizony, de azzal a legnagyobb hidegben is tudom a +24 C fokot folyamatosan biztosítani, míg a gázzal max+ 22 C fokot lehet biztosítani mivel a gázkazán paraméterei erre képesek., ezért csak időszakosan temperálásra használom.
240-négyzetméter a két szint, ebben bene van a lépcsőház ami a 2 szintet összeköti (15-négyzetméter).Csak fával még nem fűtöttem,de ilyen árak mellet maradhat a csak gáz,legfeljeb nem lesz 25-fok,hanem kevesebb.JAH,30-négyzetméter szuterin is fűtve van, befűti a kazán,ez komoly 20-fok van lent.
460 négyzetméteres házadat,10 m3 fával ha kifűtöd, nagy gratula neked,na meg kis gáz hozzá, én elhiszem.
95-ben én csináltam a kazánt,(akkor készült a fölső szint) tűztere 6-os kazánlemez, eddig még nem éget szét pedig csak lengyel szenet látott ,fát csak begyújtásra.(előtte gyári totya volt,1-szint tojásszénnel fűtve)4-éve köttetem be a gázt. Többivel egyetértek amit írsz.
Én 90 %- ban fával fűtök az öntöttvas ruszki kazánomban. A 10 % gázt csak akkor használom, ha nem vagyok otthon. Egy teljes fűtési idényben a 460 lm3-s kétszintes házamat 10 m3 tölgy tűzifával kifűtöm. A bükköt azért nem szeretem, mert gyorsan leég, míg a tölgy regelre még bőven ad parazsat és így nem kell újra begyújtani, csak rárakni.
A lengyel szenet csak a silányabb barna szénnel felesben keverve szabad égetni, mert szétégeti a kazánt!
Ja csak mondom az előbbi fogyasztásaimhoz hogy ezek túl számlázott átalány díjak és az idén az áramszolgáltatótól már kaptam két hónapban 0-ás számlát .
Nálam úgy néz ki a villany meg a gáz , hogy 1762 köbmétert használok évente gázból és a rezsicsökkentett az 2523 köbméter . Villanyból 759 kWó-át és a rezsicsökkentett 1518 kWó .
Baxhatod a vegyes tüzelésűdet mert lengyel , cseh barnaszenet már nem fogsz kapni mert mind le van kötve nincs beszállítás Magyarországra
. Kazasztánból lehetne barnaszenet behozni de a fax uniós embargó miatt vasúton Oroszországon át nem csak kerülő úton tengeren lehetne ami a költségeket feltornászná ! Lengyel fekete szénnel nem lehet vegyes kazánba fűteni mert szétégeti . Marad a magyar lignit aminek a fűtőértéke szar és a két bánya közül csak a Bükkábrányi ad el magán fogyasztóknak a Gyöngyös melletti csak a Márta vidéki erőműnek dolgozik . Van még a bárhonnan talán beszerezhető szén de van egy kvóta , hogy 1 % kéntartalmú szenet már nem lehet behozni . A másik variáció a kazánodba a fa aminek az ára már most is a csillagos égben van és ez csak nőni fog év végéig ! Gratulálhatunk Ursulának meg a többi gyökér fax EU vezetőnek a szankciók miatt !
1- hiszed te azt .. 2- Kerekítettem,,, mivel a hosszútávú memoriád pocsék könnyebb azzal jönni hogy rosszul tudom ezt is ... 3- A lényeg az hogy a résztvevők közül a kedvencedre ikszelők száma nem= 2/3-al - ezt is levezettem már.... 4- e sorra a válasz =az 1-es ponttal . Égeted magad .
Akkor ezért sem mindegy, hogy ki, milyen messzire tud lőni. A mai drónos világban senki nincs biztonságban, se támadó se védő, gondolom én. Mint a XX. századi nagy háborúk, ez is anyag csata.
Persze ehhez az kell hogy legyen ilyen radar, legyen jól kiképzett személyzet hozzá és készültségben legyen
az egész társaság hogy azonnal reagálhassanak a bejövő lövedékekre. Ha van ilyen radarod, elegendő számban, profi kezelőkkel, az ellenség vontatott tüzérsége nem sokat lőhet, utána gyorsan vége lesz.
Tényleg, hogyan mérik be az álgyúkat? Önjáró tarackos volt a kollégám, mesélte, hogy megálltak, leadtak egy sorozatot, aztán sipirc. miből, hogyan lehet tudni, hogy honnan lőnek?
Valahol olvastam,hogy az ígért 90 darabból,már 89-et leszállítottak usákok ukiknak,
Elméláztam,hogy abban a bánatban kallódott el a maradék 1 rohadt darab?Azzal külön hajó ,netán hajókaraván indul az amerikai kontinensről Európába?Netán újra "építik" a berlini légihidat? ;-DDD
Bezzeg a ruszki 2SZ3 Akacija 152 mm-s önjáró taracknak nincs töltőmechanikai problémája, mert a 6 fős személyzet a hátsó ajtón keresztül kézzel adogatja a lőszert.
250 volt ma a dinnye a kisboltban. Volt bőven. Vettem egy szép nagy darabot. Félbarna kenyérrel megleszek belőle egy darabig.;-)
Meg 350-ért vettem tököt. Most reszeltem le az utolsó darabját. Kapros tökfőzelék lesz belőle a héten, némi fasírttal. Mondjuk, a dinnye se sokban különbözött tőle ízben...;-)
Lecsóra nekem nem futja: ahhoz minimum bányász nyugdíj kellene! ;-))))
Kifogytam a lisztből, rizsből olajból. Ezeket egyszerre, a Pennyben szoktam megvenni, az van hozzám legközelebb, gyalog.
Nem sokat, csak mindből 2-3 kilót, litert- nekem sokáig kitart. Most nem merek elmenni vásárolni, mert azt hiszik spajzolni akarok, mint a sok elmerokkant a covid alatt...:-D
Jobb is,hogy nem főz lecsót!Ahhoz kenyér kellene. Valami szeletelt fél kilós staneclis dógot szoktam kapni nejtől,mert az Ő illen-ollan kiőrlésű borzalmaitól skarlátot kapok.Ennek az én kenyeremnek az ára ma 800 forint!Egy igen egyszerű számtanpélda elvégzése után azonnal megérkezik a választások eredménye: '1Kg.kenyér ára 1600 JÓ magyar forint!
Elküldött a feleségem, hogy hozzak óccó' tejet egy karonnal, meg a lecsó főzéshez PB gázt.
A tejből nem adtak csak hat darabot, ezért vettem másik hatot a nem élelmiszer jegyesből. :-)
Palackos gáz meg nem volt a benzinkúton.
Gondoltam, ha már itt vagyok akkor megtankolok az óccó' benzinből is, hát az se volt.
A benzinből is vettem a drágábból, de sajnos a feleségemnek nem tudtam megmagyarázni, hogy lecsót miért nem tud főzni, pedig meg van védve az egész világtól :-)
"...Csak valamelyik futárcéggel vagy egy pizzériával..."
Ez így, ebben a formában nem teljesen igaz! Ha állandóan csak egy cégnek állítasz ki számlát, vagy szemmel láthatóan egy cégnek a döntő többségét: ezelőtt évekkel is már a bukovári kategóriába tartozott!!!
Ugrott rá az APEH/NAV, mint bujtatott alkalmazotti státuszra. Ha több cégnek szállít egyszerre, mint pl. mifelénk a "pandások", akkor az már más tészta.
Bandi . A futár nem tud magánszeméllyel szerződni . Csak valamelyik futárcéggel vagy egy pizzériával stb. Érdekes lenne ha te rendelsz egy pizzát a pizzériából és utána felhívnál egy katás futárt telefonon aki hirdeti magát a neten és elküldenéd a pizzáért , majd az mikor leszállította az árút neked kiállítaná a számlát a fuvarról . Ez így nem nagyon műkszik . A katás taxisoknak érdekes módon megengedi az új törvény , hogy cégeknek is adhatnak számlát . Náluk nem változott semmi csak a többiek lettek megszopatva .
Nem hidat foglalni, hanem törvényesen dolgozni lehet + kell is a futároknak! Egyszerű a képlet:
A futárok KATA adózása sokkal kedvezőbb és törvényes, mert nem a rabló fővállalkozókkal kell szerződniük, hanem a közvetlen megrendelő magán személyekkel! Így nincs aki lehúzza őket!
Tudomásom szerint a jelenleg piacon levő napelemek nem termelnek holdvilágban (vagy legalábbis nem annyit, hogy az inverter elinduljon). Olyan sincs, hogy a házat 100%-ban ellátja árammel és a felesleges energiát nem tudja betáplálni a hálózatba, ugyanis vagy megy az inverter (és a betáplálás) vagy lekapcsol az inverter és akkor se visszatáplálás, se a helyi fogyasztók kiszolgálása sincs. Úgy emlékszem hibrid (akkus) rendszernél is leáll az inverter túlfesz esetén és az akkupackról látja el a házat, az se kapcsol át sziget üzemre (legalábbis Magyarországon)
Köszi a részletes felvilágosítást . Én nem foglalkoztam ezzel mert nem érint csak Robi írására válaszoltam . Azt is csak azért mert a fiam munkatársának a fiáéknak egy Gödöllői orvos házaspárnak van egy komoly napelemes rendszere ami még állítólag holdvilágban is termel áramot . Most mikor ezerrel süt a Nap vették észre , hogy a házat tökéletesen 100 %-ra ellátja árammal és szeretné betáplálni a fölös energiát a hálózatba az nem engedi .
Apró kiegészítés a napelemekhez: felszerelés előtt a hálózati szolgáltatótól kell kérni egy Műszaki Gazdasági Tájékoztatót amiből kiderül, hogy az adott környék hálózatára milyen feltételekkel csatlakoztatható a megcélzott inverter kapacitás. Ezután lehet engedélyeztetni, kivitelezni,...stb. Ettől függetlenül tényleg vannak olyan helyek, ahol a hálózati feszültség felszökik 250V fölé ami miatt letiltanak az inverterek, de ez egyrészt nem általános, másrészt be kell jelenteni a szolgáltató felé hibának. Aztán vagy kezdenek vele valamit vagy nem.
Az otthoni napelemes termelés lényege nem az, hogy túltermelj és eladd a szolgáltatónak hanem a saját ÉVES fogyasztásod lefedése. A szaldó elszámolás miatt a nyáron a hálózatba betáplált energiát télen el tudod használni, az éves számlán optimális esetben nullára kifutsz.
Roberto szerintem vagy félreértette a beszélgetést vagy az ismerőse volt tévúton (feltételezve, hogy nem napelemparkról hanem lakossági HMKE-ről van szó).
37Ft a vételezett áram ára (volt eddig), de ennyit a betáplált mennyiségért soha nem kapott. A szaldó elszámolás miatt ért ennyit, de ez nem jelent meg a számlán és nem is változtatott ezen a mostani rezsitörvény.
16Ft kürül volt az áram ára a lakossági díjból, így az éves elszámoláskor ennyit fizettek vissza a túltermelésért. Ez csökkent most kb 5 forintra.
Tehát tényleg átvariálták a lakossági díj összetételét, de a szaldó esetén ennek nincs különösebb jelentősége, mivel általában nem a túltermelésre hajt az ember (1000kWh óra túltermelés esetén pár ezer forintról beszélünk, így a megtérülés miatt nem éri meg a valós igénynél jóval nagyobbat kiépíteni). Akkor lesz nagy sírás és fogaknak csikorgatása ha bevezetik a bruttó elszámolást és maradnak ezek a díjak..
Az elszámolási módok leegyszerűsítve: szaldó elszámolás: a vételezett és a betáplált mennyiségeket kivonják egymásból és a különbözetet forintosítják
bruttó elszámolás: a vételezett és a betáplált mennyiségeket forintosíítják, majd kivonják egymásból... (ez lesz a szopás, nem a 30 év a csepeli csőgyárban)
Csak részben tudod jól - szerintem. Vannak infóim arról, mennyiért termeli - hatóságiasítottatottas áron a MOL a hazai gázt. Nem érdeke növelni a termelést.
De ebbe ne menjünk bele, mert nem rendelkezem erről perdöntő infókkal. Inkább drukkoljunk a HFT VB minden fórumos, és hazai versenyzőjének, Bagós barátunktól Szökkenő Szarvasig,
hogy sikeresek legyenek a közelgő kánikulában, és bírják jéghideg sör nélkül! :-)
Magyarországon emelkedett legjobban 20 %-al a pékárú . Azt , hogy miért meg kell kérdezni a gabona nagykereskedőktől meg a malom tulajdonosoktól és a pékektől . A vizes kifli jó esetben 45 gramm és 45 Forint a Spar-ban . Az akkor 450 Forint 450 gramm . A Sparban vettem tegnap előtt 5 darabot reggel ott frissen sütöttet és már olyan kemény volt mint a kő . A Veresegyházi Piar pékségben 500 gramm fehér kenyér 480 Forint ami egy hétig totál jó puha és ehető .
Kicsit rosszul tudod . Vannak palagáz készleteink de azok kitermelése több okból nem ajánlatos .1. Amíg kapunk orosz gázt addig az olcsóbb mint a kitermelt pala . 2. Amíg kapunk orosz gázt a mi palánk megmarad vészhelyzeti tartaléknak . 3. Ha elkezded a palagáz kitermelést azt nem lehet nagy hirtelen abbahagyni amikor szeretnéd technikai dolgok miatt . A napelemes dologról meg annyit , hogy akinek van az tudja , hogy nem mindig tud belőle vissza táplálni az MVM hálózatba mert azt a hálózat túlterhelés miatt nem engedi . Amikor rábeszélték az emberkéket , hogy milyen faxa a napelem mert még pénzt is kapsz az mellett , hogy a házadat ellátod energiával ha a felesleget betáplálod az országos hálózatba elfelejtették , hogy a hálózatot ez miatt bővíteni kellene . Ilyenkor az van , hogy a te napelemed invertere próbálja betáplálni a fölös energiát az MVM hálózatba leáll és kiírja , hogy error mert az nem fogad be energiát .
Nem azzal van a gond, akin röhögni tudsz, vagy szimplán más véleményen van.
Aki annyira irritál a neoprimitívségével, hogy olvasni se akarod- no, azt ki kell x-elni. Nekem néha felrúgja újra a tiltást, de akkor újra rányomok. Ennyi.
Urakok segíjjetek!Nem találom az összefüggést.A zindex elfelejtette működtetni a X-ét,ugyanakkor elszabadult egy zárt osztályra való idióta.Mi lehet a levegőben?Lehet,hogy mindkettőnek túlmelegedett az "agya"? De hát a szerver,csak nem lehetett sokat a napon.....Ollankis tanácstalan vagyok.
Urakok! Estem pofára!Kicsit el idétlenkedtem a székely rovásírásunkkal.Mindig tudtam,hogy millenkis "gömbölű" nyelv volt eredendően is a magyar,de amit most vettem észre,az számomra varázslat!
Az ilyen hangzóinkra,mint a CS,ZS,SZ,DZS,stb volt(van) írásjelünk!!!! A ma használt latin "ÁBC" egy mankókkal mekktámogatott kehes valami a régi írásrendszerünkhöz képest. Igaz--csöppet "balkezes" írásmód,de a mienk!!!!;-)
Ma délelőtt a buszon véletlenül belefutottam egy napelemes ismerősbe. Nem nekem, egy számomra idegen ismerősének panaszkodott nagyban.
Az volt a problémája, hogy a télen még 37 forintot fizetett neki a szolgáltató a visszatáplált kilowattokért, mostanában már 17 körül veszik vissza tőle.
És - állítólag - hamarosan valami 6 forint lesz a vásárlási ár. Ennyit az energiaválságról. Meg arról, miért nem növeli a kitermelés kapacitást a MOL a gázkutakon.
Irgalmatlan készleteink vannak az országunkhoz képest, és nem is drágán kinyerhető palagázból, mint az Usának...
Én erre céloztam, a Közlönyös írást nem olvastam. Félre értettelek...
Zsemlét szoktam venni a Coop-ban, mert egyrészről nem sok kenyeret eszem, másrészről az van hozzám a legközelebb. Fél óra alatt megjárom oda-vissza gyalog.
Az ára nem sokat változott. 45-ről 49-re. Viszont már ehetetlen, frissen is.:-( Nem csak az árakkal lehet trükközni.:-((