Nekem egy igazi tökös kérdésem lenne, mégpedig kolbásztökös. a töknek azt a részét amelyik inkább a fölön való kuszás felé mutat hajlandóságot, le kell vágni? gondolom a termése megrohadna a földön, vagy nem?
Én újra vetném. Nézegettem énis, amik nem keltek ki, de ahol nincs mag ott nem is kell lesni. A bab a leghamarabb kikelő növény, azért azt vetik a gyerekek is az iskolában. Mélyre nem szabad vetni, mert nem kel ki, főleg kötött talajon. Azt írják, hogy csak annyira, hogy meghallja a harangszót. Próbálhatod elvetni meglévő magot, elég neki néhány óra áztatás, esetleg belocsolhatod a fészket, és nem túl mélyre, max 3-4 cm re vesd bele, takard le. ilyen időben néhány nap alatt ki kell kelnie, esetleg locsolórózsával be lehet öntözni, naponta a talajt, hogy csak enyhén nedves legyen. Ha nem kel ki, akkor is van még idő újra vetni, új maggal.
Il, itt vagy még? Akkor újravetés, vagy türelem, hátha mégis. Sem hideget, sem szárazságot nem kapott. Arról nem írtál, hogy esetleg a mag volt rossz, kidobjam és másikat próbáljak, vagy adjak neki még egy esélyt?
Szinte minden keményebb húsú gombából el lehet követni.
Vargánya a legnyerőbb, de róka, kis, fiatal galambgomba, géva, sötét tölcsér, stb. akár vegyesen is.
Végső esetben bolti kisfejű csiperke is jó. :)))
Ja azt elfelejtettem hozzátenni, hogy felbontás után fogyasztás előtt le kell vízzel öblíteni! A darabos fűszerek lemosódnak az olaj egy részével és a páclé is túl markáns magában.
Ez igaz, a díszkert az tényleg hosszabb idő. Veteményes legfeljebb egy év, és újra kész. A fáknak cserjéknek, évelőknek már sok idő kell. De én azért lehet hogy majd ha nyugdíjba megyek, akkor más vidékre megyek. talán találunk olyan kertet, amit úgy gyondoztak, mint mi itt a topicon:-))
Én most már nehezen mennék el. A veteményest könnyű máshol újrakezdeni, de ahhoz idő kell, hogy a díszkert szép legyen. 2000 óta lakunk itt, mostanra kezdenek mutatósak lenni a bokrok, sikerült összegyűjteni elég sokféle évelőt, jól benépesült sziklakert. Ezt már nehezen hagynám itt. A kert jól beállt részein most már a munka is kevesebb, egybenőttek a növények, alig kell gyomlálni.
Hát ez az én kutam, csak olyan barkácsolt, 10 m mély. A permertezős locsolást csak korán reggel ajánlom ebben a melegben, mert ha felhevül a növény, akko az sem szereti a hideg vizet. A telek meg olyan dolog, hogy talán 5-10 évente kellene az embernek változtatni. Amikor 1984-ben ideköltöztem a nagyfaluból, vettük ezt a 300 nöles telket, akkor mondta az eladó, hogy vegyem meg azegéssz 600-at. Nem, nekem elég a fele, így is volt vagy 10 évig. Aztán kicsi lett, vettem egy másik házat hozzá, 530 nöllel. Aztán mivel nem sokat fiatalodtam, főleg derékban, azt el kellett adni, most újra az alap van. Mentem is voln amár innen el, de amit itt kapok a házért, azon az ország közepe felé semmit sem kapok, vagy csak romot. így aztán itt maradtam és most már ennyi is elég.
Én meg szoktam hagyni a brokkolit, míg meg nem fagy. Kicsi rózsákat végig szokott hozni. Önálló ételnek kevés lenne, de krumplival keverve nagyon finom. Ha nagyon kevés, kipótolom a zsenge leveleivel. Ilyenkor szoktuk használni a lila krumplinkat, jó vad színű kaja lesz belőle a zöldekkel, a tetejére még aprítok pirosra érett paprikát.
Szerencsére a mi fúrt kutunk gyakorlatilag akármeddig szívható. A szivattyút szoktuk inkább kímélni, kannákat csak akkor töltök a kútról, ha megy a csepegtetés vagy valahol a szórófejek. Slagot nem szívesen használok, eléggé összeveri a növényeket, és én is mindig hihetetlenül mocskos leszek, ahogy húzkodom. Azért tegnap adtam vele a káposztabolháknak. Úgy látom, az üvegházban a padlizsánon kezdenek megjelenni az atkák. Úgy tudom, utálják a párát és a nedvességet. Gondoltam, időnként lepermetezem a növényeket vízzel. Mit gondolsz, a padlizsán mit szólna hozzá? Mi úgy kerestünk házat, hogy a telek minimum 350 négyszögöl legyen, hogy jól elférjen a krumpli és elég nagy díszkertet is szerettem volna. Végül 420 lett, de ezen se fér el könnyen, amire vágyom, úgy se, hogy helyenként keveredik a veteményes és a díszkert.
Valószínű elrothadt. Az első csapatot én is kapkodva korán vetettem el. Beáztattam, hideg jött rá, és így csak 1/3-a kelt ki. Akkor is eltűnik, ha beáztatod,és szárazságban nem kap vizet, ekkor kiszárad. Nagy ellensége a csírázó szemnek a fekete tücsök. Újravetni nem késő, főleg, ha zöldbabnak kell. Én volt olyan, hogy még augusztusban is vetettem. (Az ellopta kifejezés csak úgy kicsúszott a számon, mert ha itthon nincs meg valami, a ttetes nem szokott jelentkezni (gyerekek, asszony esetleg én? bár ilyen nem lehetséges:-)) akkor mondjuk azt, hogy biztos ellopta valaki) Paprikára nem tudok mit mondani, én március első dekádjában vetem el mindíg a szabadföldit. Most május elején ültettem ki, és szépen hozzák a paprikákat. Az üvegháziról az idén lemondhatok, mert azt a vakond állandóan kidúrta, és eklég volt nekik visszafakadni, de már azokon is van termés. Azokat január végén vetettem el. A káposztákat, karfiot, brokkolit még a héten vetettem el, mert ezek nekünk nyár végére, őszre kellenek, főleg savanyúságba. A brokkolival vigyázz, mert melegben nagyon hamar kivirágzik a rózsája. Ha levágod, akkor egyszer még terem kisebbeket, utánna nem érdemes vele kínlódni. Most csak korai kelkáposztám van kinnt, ezek is kezdenek fejesedni. Ezeknek a magját is állandóan nedvesebn kell tartani, vetéstől 4-6 nap alatt ki kell kelniük, ha nem, akkor "ellopták".
Felénk itt É-Békésben is így van mint nálatok. Tegnap délutánis rohantam csukni az ablakokat az üvegházban, és eső is csak akkor esik abban az öt percben, míg tejért megyek. ebből következik, hogy ma délután intenzív locsolás. Hetente egyszer locsolok meg mindent alaposan, ekkor televeszem az edényeket, az kibírja egy hétig. (beosztással) A szomszédom engedte meg, hogy az ásott kútjára felszereljem a szivattyúmat, onnan, vagy 40 méterről jön a víz, de ez bírja 3 órahosszáig. Az én kis nyamvadt fúrt kutam, csak 10 percig ilyenkor. Azon a kevés krumplin (helyhiány!) nincs bogaram, viszont egy tő manóparadicsom megtetszett nekik. De ez is multidő. Nekem szerencsére évek óta sok a paradicsom. Ebben az évben már egy sorral kevesebbet is ültettem.
Nem mondod! Akkor újra kell vetni? Annyit szívtam vele! Ki lopta el? Madarak? Vagy ki se kelt? Az ellopás mellett szól viszont, hogy nincsenek meg:-)
Pedig szokásomtól eltéröen még be is áztattam elötte.
Nem késö még újra vetni?
Hogyhogy neked már akkora a paprikád? Az enyém kb. 30 cm magas, és tegnap láttam rajta valami elsö bimbószerüt. Február közepén vetettem.
A paradicsom viszont mindenhol kel, mint a gyom, ahol a saját komposztföldemet használom.
Hamarosan nagyon sok hely lesz a tavasz közepén még reménytelenül zsúfolt veteményesben; A jégsaláta hamarosan elfogy a vakmeröen két hete elvetett nyári retek odaadó gondoskodásom ellenére is kisült, legalább az egyik eperágyást is fölszedem, mert nem jó semmire, akkor csak a káposztafélék maradnak. Mihez kezdjek ennyi hellyel?
Az üvegházban elég nyamvadtak a növények, bár a padlizsán most már szépen nö: kb 5 levelük van. A paprikák és uborkák viszont cérnavékonyak, bár lehet, hogy azt a levélbetegséget lassan kiheverik, az új levelek egészségesebbnek tünnek,bár lehet, hogy ez csak átmeneti javulás.
Sajnos beültettem 6 tö brokkolit, mert azt hittem kényes növény, és ök lassan a fél oldalt elfoglalják, akkorák.
Káposzta, brokkoli, karfiol mikor kezd mutatkozni?
Nálunk is alig esett, nem győzök locsolni. Gyakran dörög, esetleg esik 3 csepp, aztán semmi. A szomszéd falvakban meg folyton ömlik az eső. Annyi előnye azért van, hogy legalább még nem terjed a burgonyavész. Szeretném végre jól teleenni magam paradicsommal. Az utóbbi két évben épp, hogy jutott a szendvicsekhez. A krumplikhoz csepegtető csövet raktunk, végül is az a kedvenc, hadd nőjön. Bogarat már nem nagyon látok, lárva sem volt túl sok, nem kell sokat szedegetni. Vettünk Novodort. A következő bogárhullámnál kipróbáljuk.
Ezt ma meg fogom enni. A virágzatot kis darab szárral biztos, de a gerezdek jó részét is. Tulajdonképpen nem olyan nagy szám, de ahhoz képest, hogy évek óta nem volt fölszedve az a csoport, ahonnan kihúztam, hatalmas. Kicsit magyasabban volt, mint a mellette levő, úgy fért el. Díszfű helyett volt meghagyva, de már túl sűrű lett, elkezdtem ritkítani. Az ágyásokból még nem húzok ki, legyen meglepetés.
Egy öntözés után meg lehetne csinálni nálunk is, de ha csak a teteje van végigkapálva előzőleg, azt belemossa a széles repedésbe. Meg én a krumplinál próbáltam főleg, ami meg ugye össze van borulva, és ott nehéz előzőleg dolgozni.
Flanell: Az árasztásos öntözésnél nekem is egy kis időbe tellet, míg rájöttem, hogy előtte ha jól beáztatom a kis csatornát, aztán egy vastagabb csövet, levágott flakkont teszek a slag végére, hogy ne mossa ki a befolyó víz az árkot, ezután elég szépen végigfolyik a víz. A paprikát már esszük.
Szerintetek milyen a borztrágya? Fölér az istállótrágyával? Próbáltatok már különben szemenként szétválogatni 3-4 zsák marhatrágyát 2-3 jókora adag borzürüléktől? Komolyan mondom ez egy életmű!Szemlátomást az előbbibe próbált magának odut vájni:-)
Különben aggódom a bokorbab miatt: kb két hete vetettem, kapott esőt is meg locsolást is. Az a néhány szem, ami kikelt, már kb. 10 cm-s, a többinél se kép, se hang. Meddig érdemes reménykedni? Próbaképpen megpiszkáltam néhány sort, de nyomuk veszett. Hova tűntek?
Tegnap egy sereg hangya átvándorolt az egész kertemen. Kb. 40 cm-es szélességben, a sereg eleje és hátulja közt 30 méter. Úgy néztek ki, mint egy futúszalag. Elindultak és mindenen kersztülmásztak, nyíl egyenesen. Lekövettem őket, de eltűntek a szomszéd kertjében. Fél óra sem telt el és jöttek vissza :) Elöl a főnök, utána a sereg. Mindegyiknél egy hangyatojás. Óriási látvány volt ! Ma újra lejátszották ugyanezt. Mentek üresen és fél óra múlva jöttek vissza egy-egy tojással megrakva. Holnap ha jönnek, akkor lefényképezem őket.
"...Férfi létemre olyan szentimentális vagyok hogy csak na :)" Már miért lenne szentimentalizmus az, hogy törődsz az épp utadba került állattal?! Én legalábbis nem bízom meg olyan emberben, aki ha teheti, beléjük rúg.
az egyik kismacsekot elvitte az anyja... a másik meg itt nyivákol nekem fenn a padláson. Etetem 3 óránként és várom hogy jöjjön az a hülye... Ha nem viszi el, akkor megpróbálom a kutyával megszokatni, mert ő most szoptatós. Ha nem megy akkor megpróbálom etetni tovább. Nem tudom, hogy fog menni, nagyon sajnálom azt a kis ártatlan jószágot. Férfi létemre olyan szentimentális vagyok hogy csak na :)
Képzeljétek el, van egy sünink. :-) Este lent üldögéltünk, amikor átszaladt keresztben a kerten, és eltűnt a tavasszal lemetszett szőlővenyige-halomban. Most már értem, miért kaparhatott ott pár napja a szomszédék nyugdíjas vérmérsékletű :-))) kutyusa (aki bejáratos hozzánk). Olyan furán szaglászott arrafelé, és a fogával próbálta szétszedni a keszekusza vesszőket. Akkor még azt hittem, hogy az árnyékban heverészőhelyet alakítgat magának.
Szívem szerint úgy benéznék a vesszőhalom alá, de félek, hogy esetleg kicsinyei vannak, és akkor elriasztom. Szerintetek óvatosan kémkedhetek? :-)
Én mindig írígyeltem ezt az árasztásos öntözést. Nálunk ez úgy meg, hogy lerakom a slag végét, a víz folyik az első repedésig (max. fél méter), ott eltűnik, és órák múlva is ugyanott van, nem folyik tovább. Az ámerikaiaknak meg a nyakukba csepeg.
Már legalább egy hónapja nem volt érdemi eső a kertemben (a gyümölcsösben bezzeg majdnem minden nap), de tegnap végre a kert is megázott. Némi jég is volt, de a lényeg a rengeteg víz. Megtette a hatását az előző napi öntözés.