Keresés

Részletes keresés

Catella Creative Commons License 2014.06.21 0 0 18537

Júli 1-től változások lesznek az állami múzeumokban/archeológiai helyeken:

-minden hónap első vasárnapján ingyenes belépés

-minden pénteken hosszabbított nyitvatartás 22:00-ig, a Colosseoban is

-65 év feletti ingyenes belépés megszűnik

-18 alatt ingyenes, 18-26 között ridotto

-tarifa változást is ír, de konkrétumot nem találok

vélemény Creative Commons License 2014.06.21 0 0 18536

OFF

Nem teljesen, mert olaszokról van szó. Parlamentben mesélte az őr.

A látogatáskor olyan ellenőrzés van, mint a reptéren,  de a vizet azért. nem kobozzák el. De a táskát, kabátot be kell tenni az átvilágító gépbe.

Volt egy 50 fős nápolyi diákcsoportjuk, akikhzt becsatlakozott egy idős olasz pár. Akkor volt olasz nyelvű vezetés. A pár maradt a biztonsági ellenőrzésnél utoljára. Az úr betette a táskáját a gépbe, majd amikor átvilágították, kivette, belenézett és közölte, hogy 500€ eltűnt. Ott az ellenőrzésnél. Nem nézhettek bele a táskájába, csak kérték, hogy nézze meg még egyszer. Nem találta. Le kellett állítani a látogatást, elküldtek mindenkit, aki  még kint várakozott. Kihívták a rend

őrséget, akik megmotozták az őröket, felvették a jegyzőkönyvet, amikor elkezdték motozni a nápolyi gyerekeket, azok követelték a követség felhívását. Kb 1 órája tartott a cirkusz, amikor az úr belenézett a táskájába,és rájött, hogy a pénzt egy másik rekeszbe  tette és természetesen ott is volt. 

bonnita Creative Commons License 2014.06.21 0 0 18535

Nekem semmi ilyesmi "élményem " nem volt, remélem nem is lesz. Bár itt a fórumon lehet néha olvasni "rémtörténeteket", tényleg inkább buszon, metrón fordult elő szinte mindegyik. A világon mindenütt

nagyvárosokban előfordul ilyesmi. Az elmúlt pár hónapban villamosoztam egyszer-kétszer köztársaságunk

fővárosában, mit mondjak szorítottam a táskámat rendesen. A villamosvezető mondja is, hogy zsebtolvajok

szorgoskodnak a szerelvényen.

Előzmény: flower1329 (18534)
flower1329 Creative Commons License 2014.06.21 0 0 18534

De gondolom jobban a tömegközlekedésen lopnak nem? Az utcán vagy étteremben vagy máshol nem ugye? :D

Előzmény: bonnita (18533)
bonnita Creative Commons License 2014.06.21 0 0 18533

Tavaly a húgom hozta ránk a frászt Rómában, a Vatikáni Múzeumokban már az átvilágítás után, nem

talált 100 eurót a táskájában, de mivel megvolt a pénztárcája abból ugye nem lophatták ki,- úgy hogy

hagytak még benn pénzt,- de útközben fizetett valahol, gondoltuk ott ránthatta ki.

Engem nagyon bosszantott a dolog. Aztán kiszámoltuk, hogy mennyi pénzt költött addig, ez ugyanis

az első teljes napunk volt a városban. Én előbb hazamentem, mert a többiek bementek még a

Colosseóba, a hotelben rögtön megnéztem a széfet, persze ott volt a pénz, nem rakta el mégsem indulás előtt. Végül is happy end lett az ijedségből, annál is inkább mert az esti alkoholos italokat ő fizette

büntetésből :)

Nekem meg van egy ilyen kis táskám, ezt úgy átvetősen kell hordani, ennek egy becipzárazható kis belső

zsebében hordom a napi költőpénzemet. Véletlenül vettem egyszer valahol, de nagyon sok helyen

megfordult már velem, úgyhogy jó vétel volt. Én személyi igazolvánnyal utazom, ( bár az újban nem olyan jó

a fotóm :) Az útlevelem pár éve lejárt, és nem voltam azóta eu-n kívül. A személyimről van egy befóliázott

fénymásolat amit magammal viszek, ez esetleg megkönnyítheti az iratok pótlását, ha elveszne az igazi.

Előzmény: vélemény (18531)
Jahno Creative Commons License 2014.06.21 0 0 18532

Nekem a plasztik lap azért nem tűnik el könnyen, mert eddig "régi" személyim volt, most meg egyben van a sok plasztik lap 4 bankkártyával és többi cuccommal együtt a táska közepében. Bal zsebemben meg egy szóló bankkártya, amivel néha fizetek.

Előzmény: vélemény (18531)
vélemény Creative Commons License 2014.06.21 0 0 18531

Érdekes, hogy "mindenki másképp csinálja". Én is útlevéllel utazom, ugyanazon okból, mint Manipura. Sőt  mind a két ok ugyanaz, szerintem is könnyebben eltűnhet a kis plasztik lap.

Viszont széfet nem használok. 

Hasitasim van, két hasitasim. Az első  a ruha alatt. Házi gyártmány, régi párnahuzatból,  cipzárral, széles gumiszalaggal. Ebben van a "sok" pénzem.  Nejlonzacsiban, hogy ne legyen a pénz nedves.

A másik hasitasi is lapos, övre felfűzve, ez valami nejlonszerű anyagból van, ezt vettem. Itt van kb  100€, az útlevél, kártya. Utazáskor mindig hosszú és sötét színű pólót vagy pulóvert/kardigánt hordok, hogy a hasitasi ne látszódjon át és nem lógjon ki.

A táskámban egy lecipzározott részben van a pénztárcám, max 20€-val. Ennel nagyobb összeg csak akkor, ha rögtön reggel szükség van rá. Ha elfogy, akkor elmegyek a mosdóba és átpakolom a pénzt.

A kis pénztárcámat egyszer lopták el. Lisszabonban  a mellettem álló idős, rosszlábú bácsi belém kapaszkodott, amikor hirtelen fékezett a busz. Amikor leszállt, láttam, hogy nyitva a táskám és eltűnt a pénztárca. Volt benne 5 €, a pénztárcát sajnáltam igazán. Az összegtől függetlenül sokkoló volt az élmény.

Jahno Creative Commons License 2014.06.21 0 0 18530

Táskámat itt Pesten is vágták meg, de most olaszoknál helyi erők szóltak, hogy figyeljek oda, mert itt is ezt szokták Gondolom látták a fotóstákát meg a sok motyót. Bólogatok, hogy köszi. Oldalsó zsebet és az elejében lévő cuccokat nyugodtan viheti, meg a tárcát is, az nem érdekel :-) Rövidgatyám oldalsó zsebében van minimális KP, többi a táska közepében, aztán mindig utánpótlom. Iratok is a közepében, oszt én nem tudom rögtön kikapni, nem, hogy egy zsebes. Anyámnak meg nyakban lógós cucca van ruhán belül. Lesz ennél könnyebb prédájuk is.

Előzmény: zsizsikke (18523)
zsizsikke Creative Commons License 2014.06.21 0 0 18529

Hát ezért mondom, hogy különbözőek vagyunk. Én inkább magam vigyázok az értékeimre, nem hagyom sehol. Nem mellesleg szobában hagyott, sőt, széfben hagyott értékekről is elég sok eltűnéses történet szólt már. Mindenkinek magának kell eldönteni, melyik megoldást választja.

A 7-es busz csak példa volt (mert azt mindenki ismeri), van sokkal rosszabb járat is Pesten. De olyan is volt, hogy közeli rokonságban késsel "javasolták" valakinek, hogy adja oda a telefonját a metróperonon, Pesten. Nyilván azóta is hord magával telefont, de ez már nagyon off, csak a lényeg, hogy itthon is hallani rengeteg durva dolgot.

Előzmény: pier11 (18526)
Manipura Creative Commons License 2014.06.21 0 0 18528
A fénymasolatot viszem magammal en is. Nem azert, mert nem tudnek vigyazni ra. Raadasul en nem szemelyivel, hanem utlevellel utazom. Ennek oka mindossze az, hogy egyelore tobb napot toltok Magyarorszagon mint kulfoldon, es az itthoni ugyekhez a szemelyi az elsodleges doksi. Masodsorban a beszallast megelozoen tobbiszor kell bemutatni/atadni, s erzesem szerint a plexi lap nagyobb esellyel keveredhet/pottyanhat el eszrevetlenul mint az utlevel.
Előzmény: flower1329 (18521)
pier11 Creative Commons License 2014.06.20 0 0 18527

Sőt én pénzt is csak annyit szoktam vinni, ami kb. kell a napra, a többi bezárva.

Előzmény: pier11 (18526)
pier11 Creative Commons License 2014.06.20 0 0 18526

Itthon a hetesen nincs is annyi zsebes, mint a Városban a délutáni csúcsban.....

Mi is mindig a széfben hagyjuk az eredetieket, a fénymásolatot cipeljük.

Sokat megélt rafkós sógoromat mint a pinyt, úgy kizsebelték. És sok ilyen történet volt már itt is sajna.

Szerintem sokkal biztonságosabb a széf, ez az én véleményem.

Előzmény: zsizsikke (18525)
zsizsikke Creative Commons License 2014.06.20 0 0 18525

Hát azért mondom, aki nem bízik abban, hogy ő jobban tud rá vigyázni, mint ha otthagyja egy szobában, az így szokott eljárni. Számomra az a biztonságos, ha nálam van.

Nem mellesleg itthon sem hagyom otthon az igazolványaimat, ha a 7-es busszal vagy metróval utazom, pedig itt az otthonomban lenne, ahová csak a családnak van kulcsa.

Előzmény: flower1329 (18524)
flower1329 Creative Commons License 2014.06.20 0 0 18524

Igazándiból nekem sem jutott eszembe hogy lefénymásoljam és az eredetit pedig ne vigyem magammal :D de valamikor itt olvastam hogy ezt tanácsolják. Ezért kérdeztem.

Előzmény: zsizsikke (18523)
zsizsikke Creative Commons License 2014.06.20 0 0 18523

A magam részéről tuti ki nem adnám a kezemből, pláne, direkt hátrahagyjam. De van, aki nem biztos benne, hogy tud rá vigyázni.

Előzmény: Jahno (18522)
Jahno Creative Commons License 2014.06.20 0 0 18522

Nálam mondjuk mindig vannak iratok, így nem értem, és miért hagynám a szálláson?

Előzmény: flower1329 (18521)
flower1329 Creative Commons License 2014.06.20 0 0 18521

Olvastam itt régebben hogy a személyit érdemes lefénymásoltatni és azt magunkkal vinni mert azt is elfogadják ha belépőt akarunk valahova venni. Remélem jól emlékszem. Megtudná ezt valaki erősíteni? (Mert akkor a személyit hogy ne vesszen el a szálláson hagynánk. )

nünüke88 Creative Commons License 2014.06.20 0 0 18520

Köszi! :)

Előzmény: bonnita (18501)
pere1 Creative Commons License 2014.06.19 0 0 18519

Hivatalos szervízdíjra - tehát amikor a számlán szerepel hogy a számla X százalék szervízdijat tartlamaz - én sem emlékszem. De a coperto és a szervizdíj azért se keverjük, mert a copertot  fejenként számolják a szervízdij vagy borravaló pedig általában a számla X százaléka, valamint a szervízdij vagy borravaló általában a pincéré, a coperto pedig nem.

Előzmény: Catella (18518)
Catella Creative Commons License 2014.06.19 0 0 18518

Én külön "szerviz díjjal" még sehol sem találkoztam.

Előzmény: pere1 (18517)
pere1 Creative Commons License 2014.06.19 0 0 18517

Nem a kötekedés miatt, csak inkább ne legyen keveredés: a coperto a teríték díjat jelenti, ami jellemzően az általad leírtakat takarja vagy főétel fogyasztásánál számolnak fel, szervíz díj pedig a borravalót jelenti.

Előzmény: bonnita (18512)
Jahno Creative Commons License 2014.06.18 0 0 18516

Igen. Kint a tájékoztató táblán is, étlapon, valamint mikor kihozzák a blokkot, akkor azon is külön szerepel. Legalábbis eddig mindenhol láttam kiírva.

Előzmény: flower1329 (18514)
bonnita Creative Commons License 2014.06.18 0 0 18515

A bejáratnál mindig van étlap, amit még kinn meg lehet nézni, vagy megállítótáblán a napi ajánlat, stb

az étlapon is mindenhol feltüntetik, és a számlán is.

.

Előzmény: flower1329 (18514)
flower1329 Creative Commons License 2014.06.18 0 0 18514

Ezt már én is kérdezni akartam hogy ez hogy is van. Az étlapon van feltüntetve hogy mennyi vagy hol?

Előzmény: Jahno (18511)
konczol91 Creative Commons License 2014.06.18 0 0 18513

lehet rosszul fogalmaztam nem gondolom hogy át akarnak verni :)

Előzmény: bonnita (18512)
bonnita Creative Commons License 2014.06.18 0 0 18512

Copertónak hívják a szerviz díjat, az egyszerűbb trattoriákban valóban 1-2 euro, ebben jellemzően

benne van a kenyér ára, amit kihoznak kis kosárkában, amíg megérkezik a rendelt étel eszegethetsz belőle.

Azt javaslom rendelésnél nagyjából add össze mennyit fogsz fizetni. Egyébként ne abból indulj ki,

hogy át akarnak verni, szerintem egyáltalán nem jellemző ez a mentalitás, velem még sosem fordult

elő, hogy többet akartak volna számlázni. Mindig adok borravalót, sok pincér keményen dolgozik nem

túl magas fizetésért.

Előzmény: konczol91 (18510)
Jahno Creative Commons License 2014.06.18 0 0 18511

Előre ki van írva.

Előzmény: konczol91 (18510)
konczol91 Creative Commons License 2014.06.18 0 0 18510

Még annyit szeretnék kérdezni olvastam hogy van az éttermekben szerviz díj 1-2 eurot olvastam de ez nem lehet több? A végén ha át akar verni nem fog 10 eurot oda írni?

bbmagdi Creative Commons License 2014.06.18 0 0 18509

;)

Előzmény: bonnita (18508)
bonnita Creative Commons License 2014.06.18 0 0 18508

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!