Róma-szenvedély topik mellékleteként nyitottam ezt a topikot, hogy minden, ami reptérről bejutás, buszjegy és RomaPass, szállás és hasonlók itt legyen. Az összes infó részletesen megtalálható a http://roma-szenvedely.eu/ oldalon is. Az "őstopik" így remélhetőleg megmarad azon témáknak, melyek Róma történelméről, felbecsülhetetlen kincseiről és a Róma iránti szenvedélyről szólnak. Ha itt megtudtál minden gyakorlati tanácsot, nézz be oda is, hogy megtudd, más mit szeret Rómában.
Nem teljesen, mert olaszokról van szó. Parlamentben mesélte az őr.
A látogatáskor olyan ellenőrzés van, mint a reptéren, de a vizet azért. nem kobozzák el. De a táskát, kabátot be kell tenni az átvilágító gépbe.
Volt egy 50 fős nápolyi diákcsoportjuk, akikhzt becsatlakozott egy idős olasz pár. Akkor volt olasz nyelvű vezetés. A pár maradt a biztonsági ellenőrzésnél utoljára. Az úr betette a táskáját a gépbe, majd amikor átvilágították, kivette, belenézett és közölte, hogy 500€ eltűnt. Ott az ellenőrzésnél. Nem nézhettek bele a táskájába, csak kérték, hogy nézze meg még egyszer. Nem találta. Le kellett állítani a látogatást, elküldtek mindenkit, aki még kint várakozott. Kihívták a rend
őrséget, akik megmotozták az őröket, felvették a jegyzőkönyvet, amikor elkezdték motozni a nápolyi gyerekeket, azok követelték a követség felhívását. Kb 1 órája tartott a cirkusz, amikor az úr belenézett a táskájába,és rájött, hogy a pénzt egy másik rekeszbe tette és természetesen ott is volt.
Nekem semmi ilyesmi "élményem " nem volt, remélem nem is lesz. Bár itt a fórumon lehet néha olvasni "rémtörténeteket", tényleg inkább buszon, metrón fordult elő szinte mindegyik. A világon mindenütt
nagyvárosokban előfordul ilyesmi. Az elmúlt pár hónapban villamosoztam egyszer-kétszer köztársaságunk
fővárosában, mit mondjak szorítottam a táskámat rendesen. A villamosvezető mondja is, hogy zsebtolvajok
Tavaly a húgom hozta ránk a frászt Rómában, a Vatikáni Múzeumokban már az átvilágítás után, nem
talált 100 eurót a táskájában, de mivel megvolt a pénztárcája abból ugye nem lophatták ki,- úgy hogy
hagytak még benn pénzt,- de útközben fizetett valahol, gondoltuk ott ránthatta ki.
Engem nagyon bosszantott a dolog. Aztán kiszámoltuk, hogy mennyi pénzt költött addig, ez ugyanis
az első teljes napunk volt a városban. Én előbb hazamentem, mert a többiek bementek még a
Colosseóba, a hotelben rögtön megnéztem a széfet, persze ott volt a pénz, nem rakta el mégsem indulás előtt. Végül is happy end lett az ijedségből, annál is inkább mert az esti alkoholos italokat ő fizette
büntetésből :)
Nekem meg van egy ilyen kis táskám, ezt úgy átvetősen kell hordani, ennek egy becipzárazható kis belső
zsebében hordom a napi költőpénzemet. Véletlenül vettem egyszer valahol, de nagyon sok helyen
megfordult már velem, úgyhogy jó vétel volt. Én személyi igazolvánnyal utazom, ( bár az újban nem olyan jó
a fotóm :) Az útlevelem pár éve lejárt, és nem voltam azóta eu-n kívül. A személyimről van egy befóliázott
fénymásolat amit magammal viszek, ez esetleg megkönnyítheti az iratok pótlását, ha elveszne az igazi.
Nekem a plasztik lap azért nem tűnik el könnyen, mert eddig "régi" személyim volt, most meg egyben van a sok plasztik lap 4 bankkártyával és többi cuccommal együtt a táska közepében. Bal zsebemben meg egy szóló bankkártya, amivel néha fizetek.
Érdekes, hogy "mindenki másképp csinálja". Én is útlevéllel utazom, ugyanazon okból, mint Manipura. Sőt mind a két ok ugyanaz, szerintem is könnyebben eltűnhet a kis plasztik lap.
Viszont széfet nem használok.
Hasitasim van, két hasitasim. Az első a ruha alatt. Házi gyártmány, régi párnahuzatból, cipzárral, széles gumiszalaggal. Ebben van a "sok" pénzem. Nejlonzacsiban, hogy ne legyen a pénz nedves.
A másik hasitasi is lapos, övre felfűzve, ez valami nejlonszerű anyagból van, ezt vettem. Itt van kb 100€, az útlevél, kártya. Utazáskor mindig hosszú és sötét színű pólót vagy pulóvert/kardigánt hordok, hogy a hasitasi ne látszódjon át és nem lógjon ki.
A táskámban egy lecipzározott részben van a pénztárcám, max 20€-val. Ennel nagyobb összeg csak akkor, ha rögtön reggel szükség van rá. Ha elfogy, akkor elmegyek a mosdóba és átpakolom a pénzt.
A kis pénztárcámat egyszer lopták el. Lisszabonban a mellettem álló idős, rosszlábú bácsi belém kapaszkodott, amikor hirtelen fékezett a busz. Amikor leszállt, láttam, hogy nyitva a táskám és eltűnt a pénztárca. Volt benne 5 €, a pénztárcát sajnáltam igazán. Az összegtől függetlenül sokkoló volt az élmény.
Táskámat itt Pesten is vágták meg, de most olaszoknál helyi erők szóltak, hogy figyeljek oda, mert itt is ezt szokták Gondolom látták a fotóstákát meg a sok motyót. Bólogatok, hogy köszi. Oldalsó zsebet és az elejében lévő cuccokat nyugodtan viheti, meg a tárcát is, az nem érdekel :-) Rövidgatyám oldalsó zsebében van minimális KP, többi a táska közepében, aztán mindig utánpótlom. Iratok is a közepében, oszt én nem tudom rögtön kikapni, nem, hogy egy zsebes. Anyámnak meg nyakban lógós cucca van ruhán belül. Lesz ennél könnyebb prédájuk is.
Hát ezért mondom, hogy különbözőek vagyunk. Én inkább magam vigyázok az értékeimre, nem hagyom sehol. Nem mellesleg szobában hagyott, sőt, széfben hagyott értékekről is elég sok eltűnéses történet szólt már. Mindenkinek magának kell eldönteni, melyik megoldást választja.
A 7-es busz csak példa volt (mert azt mindenki ismeri), van sokkal rosszabb járat is Pesten. De olyan is volt, hogy közeli rokonságban késsel "javasolták" valakinek, hogy adja oda a telefonját a metróperonon, Pesten. Nyilván azóta is hord magával telefont, de ez már nagyon off, csak a lényeg, hogy itthon is hallani rengeteg durva dolgot.
A fénymasolatot viszem magammal en is. Nem azert, mert nem tudnek vigyazni ra. Raadasul en nem szemelyivel, hanem utlevellel utazom. Ennek oka mindossze az, hogy egyelore tobb napot toltok Magyarorszagon mint kulfoldon, es az itthoni ugyekhez a szemelyi az elsodleges doksi. Masodsorban a beszallast megelozoen tobbiszor kell bemutatni/atadni, s erzesem szerint a plexi lap nagyobb esellyel keveredhet/pottyanhat el eszrevetlenul mint az utlevel.
Hát azért mondom, aki nem bízik abban, hogy ő jobban tud rá vigyázni, mint ha otthagyja egy szobában, az így szokott eljárni. Számomra az a biztonságos, ha nálam van.
Nem mellesleg itthon sem hagyom otthon az igazolványaimat, ha a 7-es busszal vagy metróval utazom, pedig itt az otthonomban lenne, ahová csak a családnak van kulcsa.
Igazándiból nekem sem jutott eszembe hogy lefénymásoljam és az eredetit pedig ne vigyem magammal :D de valamikor itt olvastam hogy ezt tanácsolják. Ezért kérdeztem.
Olvastam itt régebben hogy a személyit érdemes lefénymásoltatni és azt magunkkal vinni mert azt is elfogadják ha belépőt akarunk valahova venni. Remélem jól emlékszem. Megtudná ezt valaki erősíteni? (Mert akkor a személyit hogy ne vesszen el a szálláson hagynánk. )
Hivatalos szervízdíjra - tehát amikor a számlán szerepel hogy a számla X százalék szervízdijat tartlamaz - én sem emlékszem. De a coperto és a szervizdíj azért se keverjük, mert a copertot fejenként számolják a szervízdij vagy borravaló pedig általában a számla X százaléka, valamint a szervízdij vagy borravaló általában a pincéré, a coperto pedig nem.
Nem a kötekedés miatt, csak inkább ne legyen keveredés: a coperto a teríték díjat jelenti, ami jellemzően az általad leírtakat takarja vagy főétel fogyasztásánál számolnak fel, szervíz díj pedig a borravalót jelenti.
Igen. Kint a tájékoztató táblán is, étlapon, valamint mikor kihozzák a blokkot, akkor azon is külön szerepel. Legalábbis eddig mindenhol láttam kiírva.
Még annyit szeretnék kérdezni olvastam hogy van az éttermekben szerviz díj 1-2 eurot olvastam de ez nem lehet több? A végén ha át akar verni nem fog 10 eurot oda írni?