Keresés

Részletes keresés

Lator Creative Commons License 2007.03.13 0 0 8686
Sziasztok!

 

Nálam ma megtörtént a klímacsere. A régi klímám helyett jött egy inverteres 3,5KW-os Samsung. Legalább megtudom mi a különbség a hagyományos és az inverteres között.

Remélem nagyon nem nyúltam mellé, de sajnos Daikin-ra jelenleg nincs pénzem.  

 

Itt is szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem Windy12 és kollégái gyors, szakszerű és tiszta munkáját. Tényleg komoly meló volt. Régi klímából gáz leszív, majd leszerel, kívül, belül. Új klíma kül és beltéri felrakása, stb és mindezek után arra is volt gondjuk – mivel az új klíma máshová került - hogy a régi klíma és kábelcsatorna alatt a felfogatás miatt fúrt lyukakat begipszeljék és átfessék!

 

Szerintem ilyen az ügyfélbarát és ügyfélmegtartó munkavégzés. Tényleg nem akarom „túlfényezni” a  dolgokat, (hiszen ma találkoztam Windyékkel életemben először) csak manapság tényleg ritka az ilyen hozzáállású munkavégzés. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

 

Üdv: L

pestam Creative Commons License 2007.03.13 0 0 8685
ez a tábla naon jó, végre megtudtam, h milyenek az arányok (bár csak egy kis fizika és számolgatás:)) akkor tehát a Hitachi 4,02 COP-ja esetén mindenképp megéri, főleg, h a társasházban nem valszínű, h gázárban adják majd a hőt, a támogatás meg felejtős...

a vezérelt (éjszakai) áram az hogyan működik, mert sok helyen hallottam, de nemtom, h ki jogosult és mire használni?

köszi!! és bocs a sok hülye kérdésért...
Előzmény: klimakiraly (8684)
klimakiraly Creative Commons License 2007.03.13 0 0 8684
Szia!

Attól függ ki vagy.
Háztartási vagy nem háztartási fogyasztó.
Már 1,73 COP is jó lehet, és persze átlag.


K.K.


gáz vagy fűtő klíma


gáz vagy fűtő klíma
Előzmény: pestam (8682)
klimakiraly Creative Commons License 2007.03.13 0 0 8683
Szia!

DAIKIN URURU SARARA az nem a kültéri, hanem kültériben lévő külön ventilátor fújja be a friss levegőt.

Napos nem napos?
1 600m²/h átáramoltatót levegővel nem hiszem hogy számít a felmelegedő környezet. Nem olvastam még egy Installation Manual -ban sem, hogy igyekezzünk árnyékos helyre rakni.

K.K.



napsűtés vagy árnyék klíma
Előzmény: windy12 (8679)
pestam Creative Commons License 2007.03.13 0 0 8682
na megnéztem az említett gépeket az euroventen, ott is a műszakiban levő érték körül mértek...:) mindenesetre a Hitachi ár/jóságfok aránya elég jó :) a Daikin inkább csak abszolútban frankó :(

az lehetséges, h a Daikin üzemeltetésben, illetve a plusz tudását "beszámítva" behozza az árát pl. a légcserés Hitachihoz képest? (mondjuk a -20 fokos fűtési határral és ien COP mutatóval akár az új lakás radiátorait kivetethettük vna és leszámítják :)))

azt olvastam, hogy kb. 3,4-es COP mutató felett már megéri klímával fűteni központi fűtés helyett. ez kb. jó szám?

köszi!!
Dr. Klíma Creative Commons License 2007.03.13 0 0 8681
Ha bizumenlemezes lapostetőre teszed a kültérit és a tűző nap miatt 50fok van, akkor ott nem az a gáz, hogy a klímára süt a nap, hanem az hogy a klíma környezeti levegő hőmérséklete a magas......
Ha oldalfalra rakod a gépet, amire rásüt a nap és a fal felmelegszik, akkor ergo ugyanaz a helyzet fordulhat elő, mint az elöbbi példánál.....

Ha a klímát éri a nap, attól semmi, de semmi baja nem lesz...(legalábbis nem jelentős)
Előzmény: kelvinista (8678)
pestam Creative Commons License 2007.03.13 0 0 8680
köszi a frappáns választ! így már érthető ez a levegőcserés dolog, és ez nem jó hír :(( mivel ha a 3,5-es Hitachit veszem az is 246, míg a Daikin 2,8-asa 390, tehát sajna marad a gyengébb megoldás... arra mindenesetre jó, h a nagyon szigetelő ablak veszélyeit kompenzálja az Air exchanger.

2,5 vs. 3,5 kW: mondjuk 18e különbségért nem érdemes kockáztatni, és a terhelésnél is a nagyobb lefaraghatja a kül-t a jobb hatékonyság miatt (mert úgy rémlik 60% terhelésnél a legjobb a hat., a kisebb meg ha erőlködik, akkor a 4,2 jóságfok az bőven nem lesz meg, és lehet nem is tudja hozni a kívánt hőmérs-t)
Előzmény: windy12 (8679)
windy12 Creative Commons License 2007.03.13 0 0 8679

kelvinista

 

Teljes mértékben egyet értek.

 

 

Pestam

 

Nem tudom emlékszel-e még a VW Lupo 3L reklámjára? HÁROM LITERES fogyasztás! Azért azt senki sem gondolja, hogy mindig, minden sebességnél, minden terhelésnél, télen nyáron három liter eszik a kis Lupo! Ettől függetlenül a tesztek alatt igeni elérték, hogy ennyi legyen a fogyasztás. Valahogy így van ez a klímáknál is, optimális körülmények között a Daikin Ururu Sarara bizony tudja az öt és fél körüli jósági tényezőt produkálni. Ez csak egy példa, biztosan találnánk többet is.

A frisslevegőbeszívásról:  Nincs tévedés, nem elírás. a Hitachi AirExchanger levegőztetéséhez képest az említett Daikin gép több mint tízszeres mennyiségű levegőt képes a helyiségbe jutattni. Ennek egyszerű az oka, a Hitachinál a beltéri egység ventillátora szívja be a külső levegőt, ami sokkal kevésbé hatékony megoldás, mint a Daikiné, amelyiknél a kültéri ventillátora tolja be a friss levegőt. Ezért a nagy különbség.

Szvsz. a 36 nm-edhez kevés lesz a 2,5 kW.

 

Előzmény: kelvinista (8678)
kelvinista Creative Commons License 2007.03.13 0 0 8678

Szia !

 

Mert azért nem mindegy , hogy égeti a nap a gépet vagy sem ! Főleg , hogy a tájolás

nem igazán bevett teendő a kültéri elhelyezésénél , ami főleg pl. lapostetőn nem

egy kivitelezhetetlen feladat . De falon sem mindegy azért , hogy éri a nap , vagy sem . Lehet , hogy a levegő hőmérséklet árnyékban 30 C , de tűző napon , ahol a

pl. fal is sugározhat + hőt , emiatt már magas lehet a kond. hő , ezáltal telj. romlás

sőt meghibásodás is előfordul . (Tapasztalat . Igaz ebben ludas volt a pontatlan

beszabályozás is , de ez önmagában még árnyas helyen még nem lett volna ok a

kompresszor halálra , de a kettő együtt már....)

 

Szóval ilyenekre írtam az "árnyalt kijelentést !

 

Üdv

Előzmény: Dr. Klíma (8669)
Dr. Klíma Creative Commons License 2007.03.13 0 0 8677
hello

A marketinges részeknél mindig van aprószöveges rész, illetve egyéb kiegészítés. A műszaki adatoknál már ott nem lehet nagyon mellébeszélni....de annyit érdemes megnézni, hogy a mért értékeket kik és milyen körülmények között mérték....
Én azt mondom neked, hogy az adatok általában egy kis túlzással tájékoztató jellegűek. Ha gépeket akarsz egymáshoz hasonlítani, akkor ne a reklámanyagokat dúrd, de ne is a műszaki táblázatokat olvasgasd. Lépjf fel az eurovent oldalára és ott megtekintheted a berendezések mérési adatait (klónozott körülmények mellett)

üdv. doki
Előzmény: pestam (8676)
pestam Creative Commons License 2007.03.13 0 0 8676
sziasztok!
az miért van, h a marketinszöveges részben nem az szerepel, mint a műszaki specifikációkban? (bár ez költői kérdés volt):
1. Hitachi Air Exchangert 4,4-es hatékonysággal reklámozzák, ami 4,2 EER/COP
2. Daikin ururu sarara 5,5-es reklám: 5,0/5,17 EER/COP
és ezek ugye a legkisebb, tehát leghatékonyabb verziók!
vagy a műszaki leírásban az etalon körülmények közötti érték van, a reklámban meg amit el tud érni??
azt is észrevettem, h Panasonic is tud 4,5-es értéket néhány, nem olcsó készüléknél, de annyira itt a márka nem lett dicsérve...

az a fő kérdésem, h amit visszaolvastam, h a Hitachi légcserélős 2100 literes kapacitása az nincs elírva, nem 21000 liter, azaz 21m3 a Daikin 32-jéhez képest, mert úgy akkor stimmelne is a dolog az árkülönbözetet tekintve? egyáltalán ezeket hol találtátok, a gépkönyvekben?

másik kérdés, h egy 26nm nappali-konyhához és mellette bő 10nm hálóhoz elég lenne a 2,5-es H. klíma, ha ez társasház, tehát csak az ablakos oldal nincs "fűtve/szigetelve/takarva", ahol k=1,1-es ablakok vannak, és kerettel együtt nem több az ablakfelület 8nm-nél, de mindenhol fent vagy 25-30 cm a keret (jó hülyén van megcsin), ami gond az üvegnél jobb szigetelés szempontjából? ja és nem akarunk 18 fokot nyáron, télen meg 30-at...

előre is köszi a hozzáértő és építő válaszokat!
cosmopolita Creative Commons License 2007.03.13 0 0 8675

sziasztok!

Én kb. 30 perce kérdeztem rá egy budapesti önkormányzatnál dolgozó ismerős főépítésznél erre a szabályra, azt válaszolta, hogy minden homlokzat utca fronti, ami nincs teljesen körbeépítve, de ez a ház saját falaira vonatkozik. Tehát, ha két külön ház fog körbe egy udvart, az is utca frontinak számít (vagyis engedélyeeztetni kell). Nem tudom, hogy ez így mennyire érthető.

cosmo

Előzmény: silverside_girl (8674)
silverside_girl Creative Commons License 2007.03.13 0 0 8674
En ugy tudom, h a budapesti keruletek nagy reszeben a szabalyozas ugy van, engedelyt egyaltalan nem kell kerni, viszont az utcai fronton csak rejtve lehet a kulteri egyseget elhelyezni. Az udvar feloli falon pedig azt csinalsz, amit akarsz, max. a lakok beleegyezeset kell kerni. Az engedely csak akkor kell, ha muemlekvedelem alatt van a haz.
Előzmény: Dr. Klíma (8656)
klimakiraly Creative Commons License 2007.03.13 0 0 8673
Szia!

Egy klíma úgy üzemel mint a kazán vagy a hűtőgép.

Bekacsolod hűt, ha eléri a beállított mondjuk 24°C fokot kikapcsol.
Ha felmelegszik a szoba beállított +1°C-ra = 25°C akkor pedig bekapcsol.
Tehát nem fagysz meg .... ha nem 18°C -ra állítod a teljesen mindegy milyen teljesítményű klímát.

Persze bejárni dolgozni se 400kW teljesítményű SCANIA kamionnal járunk, csak egy 40kW -os SUZUKI SWIFT-el az is bőven elég. Mind kettő tud 50km/h menni

Egy inverteres az nem ilyen az még ennyire sem fagyaszt meg.

Mert ugye a sima klíma képes 10-12°C -ot hűteni a szoba levegőjén. 28°C -os szobában bekapcsolt klíma vagy 18°C -s vagy 16°C levegőt fúj ki ami azért nem meleg.


K.K.
Előzmény: lviz (8672)
lviz Creative Commons License 2007.03.13 0 0 8672

Azon gondolkodtam,hogy az egyik klimatizálandó szobánk csak 13nm2. Na most, nézegetve a gépeket, mindenhol szinte 20nm2-től írják a területet. Nem fogunk mi ott megfagyni? :-)

Vagy csak nagyon szolidan kell majd üzemeltetni,hogy ne fagyassza le a szobát.

Szerintetek egy ilyen kis szobára milyen klíma kellene? (fekvése és egyéb adottságai miatt ide külön kül és beltéri egység kell,hogy kerüljön)

 

windy12 Creative Commons License 2007.03.12 0 0 8671

NoNick

 

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ha már több százezer forintot kiadsz egy készülékért, akkor válassz olyat, aminek van magyarországi képviselete. Kérdem én, ha meghibásodik a Hokkaido, akkor hova fordulsz garanciáért, és ha jó esetben vállalja is valaki, mennyi idő lesz az alkatrészbeszerzés, esetleg a garancia lejárta után? Lesz-e egyáltalán? Ezt mérlegeld választáskor, ne csak a látszólag kedvező árat. Egyébként inverteres duo gépet stabil háttérrel rendelkező ismert márkából, ráadásul Prémium kategóriából tudok ajánlani 300 ezer alatt.

 

 

Digium

 

Ebben a hűtőteljesítményben FTXS25/RX25  189.900 forint+Áfa

 

Kelvinista

 

Azért egy tűzfalon, délnyugati fekvéssel, akkor, amikor árnyékban 41 fok van, lehetséges, hogy nem teljesen üzemi körülmények között működik a kondenzátor-egység. Szvsz.

Előzmény: NoNick (8668)
Dr. Klíma Creative Commons License 2007.03.12 0 0 8670
hello

Én nem hiszem (csak kivételes esetben), de ha elfogadod az árainkat, akkor küldök olyan embert akiért garanciát vállalok!

baráti üdvözlettel: Dr. Klíma

Előzmény: Törölt nick (8665)
Dr. Klíma Creative Commons License 2007.03.12 0 0 8669
Szia


"NANA!!Azért ezt a kijelentést érdemes "árnyalni" !!

miért is???
Előzmény: kelvinista (8667)
NoNick Creative Commons License 2007.03.12 0 0 8668

Sziasztok!

Hokkaido készülékekkel van valakinek tapasztalata? Én ennyit találtam róluk: http://www.hokkaido.it/gruppo.asp.

Kicsit elbizonytalanított, hogy olasz. Kb. 270E+fa áron kaptunk ajánlatot ilyen inveteres duál split klíma telepítésére, ami azért nem kevés. Ha hasonló árban tudnátok vmit ajánlani, azt is megköszönném.

kelvinista Creative Commons License 2007.03.12 0 0 8667

"Mivel ezek "kül" téri berendezések, így teljesítmény szempontjából teljesen mindegy, hogy süti a nap, vagy árnyékban van"

 

NANA!!Azért ezt a kijelentést érdemes "árnyalni" !!

Előzmény: Dr. Klíma (8661)
digium Creative Commons License 2007.03.12 0 0 8666
Köszi. Ajánlanál egy pontos típust?
Előzmény: windy12 (8663)
Törölt nick Creative Commons License 2007.03.12 0 0 8665
Doki te kijössz ilyen ellenőrzésre?
Előzmény: Dr. Klíma (8658)
lviz Creative Commons License 2007.03.12 0 0 8664

Üdv!

Utcafronti képet nem tudok elrontani, mert belső udvari a lakás, bár látszik egy utcáról, mert a lakásunk a legfelső emeleten van.

Erősen mocorog bennem az,hogy menjen csak a falra, hiszen a teraszon belenyúlhat a gyerek, azt meg nem akarom. A falon szerintem elférne és talán nem is zavarná a szomszédokat, már csak a lakás elhelyezkedéséből adodóan sem. Mindenképpen valalmi jó minőséget szeretnék, ugyanakkor persze az ár is fontos, meg a tudás/fogyasztás, stb..."tesco gazdaságos minőség" nem kell.

Fényképek délután jönnek majd,akkor leszek az otthoni gép közelében újra.

üdv!

lviz

Előzmény: Dr. Klíma (8656)
windy12 Creative Commons License 2007.03.11 0 0 8663

Szia

 

Mint azt már lejjebb írtam, mi oldottunk már meg fűtést inverteres hőszivattyús készülékkel, nem is egyszer. Véleményem szerint érdemesebb olyan készüléket választani, aminél a gyári adat a működési tartomány alsó határára -20 fok, mert akkor nem érhet meglepetés. A Daikin ezt tudja, és árban hasonló, mint a Panasonic, ami csak -15 fokot tud. Ezt érdemes átgondolni.

Előzmény: digium (8660)
digicat Creative Commons License 2007.03.11 0 0 8662
30 cm távolság sem gond, a lényeg hogy lent ne foglalja a helyet (ráadásul fent a gyerek sem éri el).
Fent, sarokban kevésbé zavar, még akkor sem, ha esetleg fejet kell hajtsak előtte :-)

A napfényt nem a teljesítmény, hanem a fogyasztás miatt írtam.
Laikusként úgy gondolom, hogy ha a kültéri egység kevésbé meleg, akkor kevesebb energia kell a hűtéshez. Szerintem nem mindegy, hogy 40 fokos a kültéri vagy 20 fokos.
Előzmény: Dr. Klíma (8661)
Dr. Klíma Creative Commons License 2007.03.11 0 0 8661
Szia

Különböző típusú berendezéseknek különböző mérettartás van előírva a kültéri környezetét tekintve. A berendezés tetejétől a mennyezetig általában min. 10cm-t illik tartani, hogy szükség esetén lehessen szervízelni a helyszínen.
Mivel ezek "kül" téri berendezések, így teljesítmény szempontjából teljesen mindegy, hogy süti a nap, vagy árnyékban van.....ezek a gépek "levegővel" élnek...óránként több száz köbméter elfogyasztásával :)... így a készülék napfénytől adódó melegedése elhanyagolható...
Előzmény: digicat (8659)
digium Creative Commons License 2007.03.11 0 0 8660

Sziasztok,

szeretnék fűteni egy kb. 30m2-es, kb.80m3-es, most épülő, elég jól szigetelt (5cm dryvit + 10 cm kőzetgyapot k=0,24) könnyűszerkezetes melléképületben. Gáz nincs oda vezetve, úgyhogy hőszivattyús légkondira gondoltam. Normál, vizes hőszivattú túl drága lenne... Nézegettem az árakat és a márkákat, és a Panasonic legkisebb inverteres modelljét néztem ki, a CSPE9DKE-t. A max hűtési teljesítménye 3kW, a max fűtési pedig 4kW.

Persze ha nagyon hideg lenne, akkor elektromos radiátoros fűtést is használnánk.

Kérdéseim:

1. Szerintetek ez készülék megfelelő teljesítményű lenne? 

2. Az adatlapján azt találtam, hogy üzem közben 3,7 ampert vesz fel max, de mennyit kell neki biztosítani? Külön 10A-es bizti elég?

3. Nekünk a fűtés üzem lenne a fontos. Jól gondolom akkor, hogy a kültérit a déli oldalra érdemes felszerelni?

4. Olvastam, hogy Ti már tudtok valamit, amit én még nem tudhatok... Érdemes erre a valamire várni?

 

Köszi: digium

digicat Creative Commons License 2007.03.11 0 0 8659
Hamarosan hasonló kérdésben kell döntenem, én a teraszra gondoltam, de nem lent, hanem teljesen fent, a plafon alatt (ott még több is az árnyék).
Ennek van valami akadálya műszakilag?
Előzmény: lviz (8653)
Dr. Klíma Creative Commons License 2007.03.11 0 0 8658
Hello

A háztatási klímákat évente minimum 1 szer kell szakszervízzel karbantartattni. Ez a garancia egyik feltétele. Van olyan gyártó, illetve forgalmazó aki évi 2 karbantartást ír elő kötelezően.
Azok a berendezések, melyet szerelő szezon elött átvizsgál, általában nem hibásodik meg. Ilyenkor ugyanis a tisztításokon kívűl ellenőrzik a gáztöltetet, szükség esetén utánnahúznak a csatlakozásoknak, zárósapkáknak, sőt az elektromos kötéseket is átvizsgálják....nem beszélve a kondenzvíz elvezető cső bogármentesítéséről.....
Egy olyan ember aki nap-mint nap klímákat lát, sokkal hamarabb észervesz egy apró kis eltérést a berendezésen, mely esetlegesen a későbbiekben meghibásodáshoz vezet.....
Tehát mindenképp javaslom a szezon elötti karbantartást....ráadásul most még 1 picivel olcsóbb is általában, mint a nyár közepén.

Ha nem vizsgáltatod át a készülékedet, az még nem jelenti azt, hogy el fog romlani....De biztos, hogy ha elkerülhetetlen a meghibásodás, vagy előre látható, akkor azt most sokkal olcsóbban megúszod, mint nyáron...


üdv. doki
Előzmény: Törölt nick (8657)
Törölt nick Creative Commons License 2007.03.11 0 0 8657
Hello Doki!

Lenne nékem egy tavaly juliusban felszerelt Samsung klimám.
Kell a nyári üzem előtt ellenőrzés, átnézés, ráolvasás vagy akármi?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!