sziasztok!
új vagyok nálatok, de elolvastam, amit tudtam. a karácsonyi kaktuszról annyit, hogy mindent elolvastam róluk, amit lehetett, és mindenhol azt írják, amit ti is: szeptembertől-októberig semmi víz, és nem mozgatni! ehhez képest a nagymamám egész évben öntözi, ősszel lecsipkedi az általa feleslegesnek ítélt hajtásokat, minden nap elhúzza az álványát az ablak elől, mert ugye szellőztetni kell, és novembertől áprilisig egyfolytában virágzik. én, aki mindent betartok, amit a könyvek írnak, kudarcot vallok. tavaly a kertben kiültetve nyaraltak, majd ősszel beköltöztettem őket a teraszra, és egy hónap alatt megszámlálhatatlan bimbót nevelt. majd bevittem a téli helyére, és talán 1 bimbót nevelt virággá. szerintem nálam melege van... fogalmam sincs :(
A karácsonyi kaktusz szártagjainak egyáltalán nem feltétlenül van fogazott széle. Nekem van olyan, de van néhány ilyen is. Sokkal egyszerűbb lesz a virág alapján megkülönböztetni a kétféle kaktuszt, a Rhipsalidopsis (húsvéti kaktusz) efféle virágokat hoz, míg a Schlumbergera virágai nem téveszthetők össze mással.
Nem hiszem, hogy korai, mert az én húsvéti kaktuszomon is láthatók már a virágkezdemények. Én szerintem mindenképpen húsvéti. Hogy hogy nem tudod megkülönböztetni a kettőt? Szerintem annyira kézenfekvő. A karácsonyi kaktusz leveleinek a szélén kis hegyes kitüremkedések vannak, a húsvétinak meg sima egyszerű lapos levele van. Remélem segítettem.
Pá!
Ensingmosing
Kaptam egy kaktuszt, ami tele van piros bimbokkal. Az most vajon egy megkesett karacsonyi, vagy egy korai husveti? Mi a kulonbseg kozottuk, ami alapjan biztosan meg lehet oket kulonboztetni?
Abban meg csak remenykedem, hogy nem dobalja el a bimboit...
Nekem is van egy pachipodiumom. Gyönyörű, és a telet is jól bírja. Fontos, hogy nem bírja a huzatot, és a hideget sem szereti, még télen sem. Nálam 20 fokban van. Nyáron pedig imádja a tűző napot és a minél melegebbet. Télen is éppúgy szereti a vizet(nemúgy, mint más kaktuszok). Hagyom kiszáradni a földjét, de kb. heti rendszerességgel öntözöm. Viszont ne álljon alatta a víz, mert az enyém is egy víztől rohadó példány volt(a szomszéd kidobta), de sikerült megmentenem.
Egy-két levelet nekem is ledobott, de annyi kell.
Remélem segítettem.
Nekem ha megfázott az egyik fele, ami a hideg felé volt az ablaknál (terasz beüvegezve, lakás felé gömböc, külső ablak felé horpadt), akkor ki fog még pufisodni tavasszal?
Sziasztok!
Ensing... ! Elküldenéd nekem is azt a tájékoztatót? Tavaly vásároltam két karácsonyi kaktuszt az obi-ban. Akkor annak rendje és módja szerint eldobálták bimbóikat, épp csak meg tudtam nézni, milyen szépek lennének a virágai. Most egy szobában vannak, padlófűtés miatt elég száraz a levegő, minden körülményük egyforma, az egyik mégis december elején virágzott, a másik meg most bimbózik. Szerintem női lelkük van.
A fiam kaktusza -amelyiket meghamizott valami- meglehetős sivatagi körülmények között tengődött. Az biztos, hogy nem rothadt ki.
Green-
Ja! Egyébként egyetlen növény sem szereti a huzatot, de a madagaszkár pálmáról azt olvastam, hogy nem muszáj teleltetni, mert bírja a fűtött száraz levegőjű klímát, de ha mégis telelteted akkor megesik, hogy ledobja pár levelét. De nemtudom, én mondom, szerintem ne teleltesd, mert izé! Hát én már megjártam. Amúgy a duplaablak is huzatos volt egy kicsit, mert minden nap szellőztettünk.
Amikor nekem volt madagaszkár pálmám, akkor télre beraktam a duplaablak közé, és ugyanez következett be: ledobta a leveleit, és elpusztult. Öntözni nem öntöztem sokat, sőt, szóval...
Csőváz!
Ensingmosing
Van egy Pachipodium (lamerei) Madagaszkár pálma növényünk,erőteljes, jól fejlődött, egész nyáron a kertben(jó 30-35 cm magas, 8-10cm átmérőjű) nagy üstökkel. November elején behoztuk egy verandára, mintha fuzatot kapott volna(a veeranda hőmérséklete 12-16 fok, de néha nyitva maradt az ajtó)A levelek megsötétedtek, leszáradtak, mit lehet vele kezdeni? Minden tanácsnak nagyon örülnék, pléne ha használható is
Szia Ensingmosing! Nem mozdítottam el, mert én is olvastam, hogy nem szereti virágzás közben a mozgatást. Ezt az ablakot ki se lehet nyitni, tehát huzat sem érte. Egyáltalán nem volt rajtja bimbó. Nem tudom, mi lehet az oka. Tápozni is szoktam néha olyan kis rudakkal. Jó lenne valamit kitalálni. Nem küldenéd el nekem is azt a leírást?
Pireisz! Nem lehet, hogy elmozdítottad a virágzása alatt? Ha ez megtörtént, akkor azért, mert nem szereti, ha virágzás közben mozgatják, és ha megmozgatták akkor biza ledobja a bimbóit, de lehet, hogy csak azért, mert huzat érte.
Pár hónapja, egy körlevél témájaként kaptam egy e-mailt a karácsonyi kaktuszok neveléséről virágoztatásáról, és történeteiről. Kell valakinek?
Csoki!
Sziasztok! A karácsonyi kaktusz nagyon érzékeny valami. Egy ismerősöm egész nyáron a kamrában tartotta, ahol a szenet és fát, se fényt, se vizet nem kapott. Aztán kivitte az erkélyre elkezdte locsolgatni és telistele lett virággal. Nekem van egy karácsonyi kaktuszom, de nem virágzott az idén sem, még bimbót se láttam rajta. Olvastam, hogy a meleget nem szereti, bevittem a hideg ablak mellé, hogy jó ha új levelet növeszt, hát növesztet is néhányat, de nem nevel virágot. Két évig volt rajta néhány bimbó, de lehullottak, mielőbb kinyíltak volna. Miért nem szeret engem?
Ezek szerint a lányom valószínűleg nem locsolta a karácsonyi kaktuszt annyira mint én. Az ember lánya nem tudja, hogy mikor tesz jót, és mikor nem. Jövőre kipróbálom az őszi víz elvonást. Köszönöm a segítséget.
Sziasztok!Rengeteg láthatattlan nyavalya van szerintem,ami tönkre teszi őket,gomba,stb.A legjobb amit tehettél,hogy eldobtad,mielőtt a többit is elfertőzte volna.Újabban az új szerzeményeket külön szoktam megfigyelés alatt tartani,aztán vegyítem a többihez,mert jártam már én is így.Nálam is virágoznak még mindig a karácsonyikaktuszok.Tozatu
Azt olvastam egy kaktuszostól, hogy a karácsonyi kaktuszt úgy lehet újra virágoztatni, hogy ilyenkor ősszel 10-16 fokra kell süllyeszteni a hőmérsékletet - ez az időszak szeptember és október közé esik - és ez alatt az időszak alatt nem szabad locsolni. Én nem csökkentettem a hőmérsékletet, de a locsolást betartottam, és ha csak két virág fejlődött ki, de bejött. A karácsonykor voltam a rokonaimnál, és a lépcsőházban hűvösben volt egy nagy karácsonyi kaktusz, és túlzottan nem látszott rajta, hogy sokat ápolt növény lenne, de éppen virágozni készült. Jővőre berakom a télivirágos duplaablakomba és majd meglátom mi lesz az eredmény, de kíváncsi vagyok.
Csoki!
Igen Tisztelt Kaktuszkedvelők!
Mi lehet az oka, hogy az ősszel vásárolt kis gömbkaktusz elhalványodott, és amikor kiborítottuk a cserépből (véletlenül), kiderült, hogy már csak a "bőre" van meg, a belsejét teljesen kikajálta valaki. A földjében ugyan nem találtuk meg az elkövetőt, de azért bezacskóztuk a földi maradványait, és kidobtuk a kukába. Van olyan jószág, aki kaktuszt eszik?
Green-
Hihetetlen véletlen!! Most kaptam egy email-t a lányomtól, és megemlíti benne, hogy virágzik a karácsonyi kaktusza, amin teljesen meghatódott. Úgy látszik végre jó helyre került, ahonnan többet nem kéne elmozdítani.
Már nagyon régóta van nekem is és a lányomnak is karácsonyi kaktusza, de utoljára akkor virágzott amikor megkaptuk. Igaz, hogy költözködés miatt többször új helyet kapott. Tegnap megint máshova kellett raknom most a lakásépítés miatt. Nem könnyű neki, de per pillanat nekünk sem. Nagyon el leszek képedve, ha egyszer mégis virágozna. Én olyan helyre raktam, ahol csak nagyon korán reggel kap egy picurka napot, öntözni meg általában minden virágot úgy szoktam, hogy megnézem a földjét és ha száraz akkor adok neki. Szerintem jól érezte magát, mert új leveleket hozott, de virágozni nem hajlandó. Azért kiváncsi lennék, hogy ahol mindig virágzik, az mit csinál vele?
A karácsonyi kaktusz anyámnál virágozni legjobban egy elég sötét helyen szeret: északra néző kisfolyosó (ruhafogas tetején), fény csak a bejárati ajtó feletti kisablakból jöhet, meg délről 3 üvegajtón keresztül. Volt év, hogy 2x is virágzott (meg hosszú évek is, hogy 1x sem). A mozgatást viszont tényleg nagyon nem díjazza.