+5-6e-ert Bp kornyekere (III. ker amugy) hazhoz is viszik, ha ez jobb vkinek (naplopo). Mi is ezt vettuk, bar epp a 250l-est, de meg most kotogetik be, hat szerintem eppen rosszul de majd holnap reggel megtargyalom a vizessel.
"Szóval érdeklődnék továbbra is, hátha találkozott már valaki a Drazice típusú tárolókkal, "
Drazice 200lit-es egyhőcserélős kombinált bolylert vettem,felszereltem,működik,nekem bevált.A vásárlás történetét leirtam,keresd vissza:712.Azért lett egy hőcserélős,mert a napkollektorok lemezes hőcserélővel lesznek szerelve,jobb a hatásfoka.A belső 1nm-es hőcserélő vegyeskazán fűtéskörön van.Ennek a tárolónak van 1 cirkulációs bekötése is.A csinálok tárolót vagy jobb egy bolyler vitához annyi,hogy két hőcserélő kiváltására két lemezes hőcserélő kell és 4db szivattyú,egyéb anyagokat nem számolva ez eleve több mint 100eft.Ez lenne az olcsóbb?Mint irtad: házilagos tároló gazdaságosan nemvalószinű hogy készithető a minőségről nembeszélve hogyan lehet ekkora táblát meghajlitani? Árban a Drazice a legjobb választás,olcsóbb a Hajdúnál,minőségre azonos,árusitja a Szakszer Bt,keress rá .
Az anyag ára már nem ennyi, és ez a palást tegyük fel. Kell a két vége, szerelvények bele. Mondjuk számoljunk 15000 Ft /m2 árral.
Eleve nem tudom, hogy kapod meg a táblát, de feltételezem 2x1 méteresben.
Akkor kell 2 tábla, azaz 4 m2, az mindjárt 60ezer forint.
A két hőcserélő bele, ami ebben a méreten 20-30ezer forint ha szerencséd van. Persze ezt is le lehet gyártani.
Csonkok, hűvelyek, dugok, stb. pár ezer forint.
Már százezernél járunk.
Az egészet le kell szigetelni kivülről, illetve valami "védőburkolattal" ellátni. Nem árt rá valami hömérsékletvisszajelző műszer.
Mindezt össze kell hegeszteni nem is akárhogy és nem akármivel.
Mindennek utánajárni, beszerezni, elvinni, stb.
Tehát nem hiszem még mindig, hogy olcsóbb lenne. Mondjuk ha van pár tábla rozsdamentes anyagod otthon, az más kérdés :-)
Szóval érdeklődnék továbbra is, hátha találkozott már valaki a Drazice típusú tárolókkal, és van véleménye róla, hogy ne vegyem meg ezért meg ezért, vagy mert tök jó netán....
A hőcserélő számunkra fontos paramétere a térfogatáram (aminél végbemegy a kívánt hőcsere). Így tehát szinte mindegy, hogy 300 literes bojlerben tárolod a melegvizet vagy 120-ban vagy 3x120-ban.
Én a magamrészéről jobb megoldásnak tartom a több (2-3) bojler alkalmazását.
Most jut eszembe, hogy a Praktikerben láttam 1-2 éve 2-3ezer Ft-ért bojlerbe valósi 1500-2000 W körüli fűtőszálat. Ezzel csak arra akarok rámutatni, hogy egy bojlert vagy tárolót is meg lehetne csinálni - csináltatni a saját szánk íze szerint. Annyi csatlakozóval és fűtőszállal, ablakkal, ajtóval, szigeteléssel amennyivel akarjuk.
Ha igényesek vagyunk, csinálhatjuk saválló acéllemezből (KO33, KO38) a palástját. D=0,6m, H=1m > V=282 literes lesz.
Palást felület: Fp= 1,89m2.
KO33-as lemez árakat most fejből nem tudok, 2 éve ~10ezer Ft/m2 volt.
Alja meg a teteje jobb ha valami vastagabból van. Nem árt méretezni hálózati nyomásra.
Szóval ez se lehetetlen. Jó, hogy szóba került. Majd ha már itt tartok, akkor csinálok egyet magamnak, ha nem felelne meg a bojler. Úgyis szeretnék lepárlóberendezést is a napsütötte barackok és körték, szilvák napenergiás párlatkészítéséhez :))
De 300 literes villanybojler az nem 25-45 ezer forint. A Hajdúnál pl. 125.000 forint körül mozog. Legalábbis az új.
A hőcserélő ekkora vízmennyiséghez sem túl olcsó. Ehhez már elég nagy felület kell. És ráadásul kettő kell.
Ráadásul mire összerakod, beszerzed, utánajársz, sok apróság még ami kell hozzá.
Nem vagyok biztos benne, hogy olcsóbban kijövök, főleg, ha egy héten belül kell, és napi 8-10 órát a munkahelyen ülök, tehát nincsen időm nekiállni legyártani.
A Fégnél a 200 literes 2 hőcserélős került volna 99.000 Ft-ba ami igen jó ár lett volna, csak éppen nem gyártották le, nemcsak nekem, hanem senkinek.
A Drazice gyártmányú 300 literes 2 hőcserélős tartály , aminek pontos típusa a gyártó honlapján OKC 300 NTRR 172060 Ft bruttó, a 200 literes verziója pedig 138900 Ft bruttó.
Ennél olcsóbban én sajnos nem találtam. Van persze sok egyéb tartály drágábban, és nyilván valószínűleg magasabb műszaki tartalommal, de én csak ennyit - se - tudok rá költeni...
Attila
Egy kérdésem lenne., méghozzá szolár tárolók ügyében.
Ugyebár mindenképpen szükség van rá, elég nagy a skála, sok mindent lehet kapni ártól függően.
Sajnos nekem az anyagiak nem túl elengedettek, így alacsonyabb árkategóriás dolgokat kell néznem.
Ami szempont ugyebár hogy két hőcserélős legyen, hogy a majdan meglévő napkollektor ráköthető legyen. A ház méretei és a személyek száma nekünk a 300 literes tárolót tette ésszerűvé a használati melegvíz előállítása során.
Néztem több tartályt is, a legkedvezőbb a FÉG tartálya volt, bár ugyan az csak 200 literes, de nagyon olcsón akciózták a Contstrumán.
A baj vele, hogy a mai napig nem készült el, és csak jövőre lesz belőle. Ez is hihetetlen volt, mit éltem már át ezzel a FÉG tartállyal kapcsolatban, de ez egy külön történet lenne....... És nem is értem, na mindegy......
A következő tartály ami nekem elérhető árban, az a Hajdú tartályok voltak www.hajdurt.hu , de találtam egy olcsóbbnak tűnő megoldást, amit akár holnap is el tudnék hozni, mert van raktáron. és jövő héten jön a gázos mindenestül.
Szerintem pont ez a lényege annak, hogy sörösdobozból kell készíteni: ha a lyukas tetejét rajta hagyod, mindenképpen fog benne keveredni a levegő. Ha a trapézlemezes megoldást választanánk a dobozok helyett, ott feltétlenül ki kellene találni vmi akadálypályát.
Szóval a lényeg: nem véletlen a sörösdoboz. Szerintem.
Nagyon köszi, hogy foglalkoztál a sörösdoboz-témával!
Figyelemre méltó, hogy a hőm. emelkedés gyorsabb a solárfestékesnél. Az egyensúly közeli helyzet érthető (nincs hőelvétel).
Viszont az megnyugtató számomra (sajnos!!!), hogy a festékeltávolítást kilátástalannak ítéled. Azt hittem, hogy csak nekem megy nehezen.
Lehetnék szemtelen?
Megpróbálnál-e egy dobozt festékeltávolítás nélkül lekenni, és ott megnézni van-e különbség a felmelegedésnél? Arra lennék kíváncsi, van-e értelme a solárfesték alkalmazásának, ha nem távolítjuk el az eredeti dobozfestést.
Nem olyan sűrgős, most turbulencia gondok gyötörnek. Ikattila érdekes dologra figyelmeztetett bennünket.
Termékeny volt az elmúlt hétvége: bokros teendőimen túl egy egyszerű kísérletet el tudtam végezni.
Eredeti festékre sima matt feketével festett doboz, kontra kőkemény munkával (melegítés + csiszolás) letisztított és szelektív festékkel lekent (nem volt időm a kompresszorral meg pisztollyal macergálni) sörösdoboz.
Hely: étkező erélyajtón keresztül besütő napocska.
Időpont: 14 óra 12 perc.
Belső hőmérséklet: 23,2 C fok
Mérés jellege: napra kitett (hungarocell alul-felül) üresjárati hőmérséklet mérése az idő függvényében
Tapasztalatok: A szolár festékkel lekent dobozban a hőmérséklet sokkal gyorsabban emelkedett, mint a másikban. Közel 3 perc után a verseny állása: 38,2 / 34,6 a szolár festék javára. A különbség egy kicsit (0,2 C fok) emelkedet a negyedik percben, de hőelvétel hiányában a továbbiakban szép lassan elkezdett csökkenni -mármint hogy a különbség. Hogy ez üzemszerű körülmények között mekkora teljesítmény növekedést eredményezne, hát ezt nagyon nezéz lenne még saccolni is.
Tulajdonképpen valahol ezt vártam, nekem nem okozott meglepetést az eredmény.
További meglátások: A festék eltávolítása kilátástalan munka, a sörösdoboz felismerhetetlenségig hepe-hupásodott a műtét végére. (remélem ez a mérést nem befolyásolta)
Nekem most csak ez a szótáram van, de ennek az "angled"-nek sok jelentése van! (Ha felnagyítod, talán látszik)
Az biztos, hogy nem lencsé-t jelent itt a "lens".
Nagyon valószínű, hogy nem teljesen van kivágva, vagy valami "pörgető elemet" is beleraknak.
Én itt papírból már vagdosok különböző alakzatokat, csak ha ezt utólag kell legyártani, mondjuk a sörösdoboz oldalából kinyerhető lemezből, jó kis játék lesz.
Segítségért fordulok Hozzátok. Megtaláltam a Cansolair oldalait böngészve, azt a szövegrészt, amely már korábban szöget ütött a fejembe, de mégsem fordítottam kellő figyelmet a dolognak. Most attól lett aktuális, hogy Ikattila is felhívta a figyelmünket, hogy fokozni kéne a turbulenciát a csövekben.
Becopyznám ide ezt a bűvös szöveget, le is fordítottam, de hátha akad Valaki, aki egy kicsit finomabb angol tudással bír, jó lenne ha ellenőrizné, lefordítaná, elmondaná, hogy Ő mit is ért ezen.
A szöveg a következő:
In a nutshell, the Cansolair system works by letting the sun heat up air inside black aluminum cans behind a transparent lens. As the air heats up, it rises through the unit, passing through angled slots in the cans that move the air and help heat it up more quickly
Az én értelmezésemben:
Röviden összefoglalva, a Cansolair rendszer úgy működik, hogy a Nap felmelegíti a levegőt a fekete alumínium dobozokban az átlátszó takarás (lencse?) mögött. Ahogy melegedik fel a levegő, felfelé emelkedve az egységen keresztül, a dobozokban ferde réseken megy át, azok mozgatva (forgatva) a levegőt és segítik azt sokkal gyorsabban felmelegedni.
Mivel éppen hideg-melegvizes mosógépet keresgéltem az utóbbi hetekben,nemhozok jóhireket.Az energomat által gyártott mosógépek felújitva kaphatók,de hiába hmv. bekötés,nem épp energiatakarékos gépek.A daewoonak volt jópár éve utoljára ilyen gépe.(a mosógépszerelók sem tudnak más tippet adni)Van egy amerikai gyártó,aki árusit nálunk is,az ára 170eft-nál kezdődik,10kg ruhát tud mosni,nem a kisháztartások vevőköreit célozták meg.A piaci vizit alapján állitom bizonyos hogy nemvéletlenül nemgyártanak HMV. bekötésű gépeket.(vanak földrészek,ahol elterjedt,de az nem európa)Kizárt dolog hogy normális arra kényszeriteni a vásárlókat,hogy csak hidegvizes gépet tudjon venni,majd beköti a villanyszerelő ha nincs megfelelő hálózat otthon,és máris zabálhatja a gép a finom drága áfás áramot.
Nos ez a helyzet.Egyébként én is gondolkoztam még egy-két hete,hogy felvetem ezt a kérdést,de egy kis utánjárás,szörfözés után elvetettem,bár ezekszerint nem csak engem érdekelne,mint ahogy azt az eladók látják.
A másik megodás megpiszkálni a meglévő gépet,ezt azért vettem el,mert a programkapcsoló már feltöltött állapotba adja rá a fűtést,igy ezt a vezérlést nemlehet hasznositani.Nincs kiválasztási megoldás,mikor legyen (vezérelt termosztáttal kevert)melegviz,és mikor ne.Bár a téma nem napenergiás ha valakinek ötlete van irjon.(a mosógépes topicban felvetett ilyenirányú érdeklődés nemigen talált társakat)
Egyébként egyszerű olcsó grillcsirke sütőt sem lehet kapni,csak fritőzt,meg mikrót.(Ó NDK kivehetőajtajú....)
Vannak tapasztalatok, milyen haztartasi gepeket (mosogep, mosogatogep) lehet talalni a piacon amelyeknek hideg ES melegvizes csatlakozasa is van? A nyari idoszakban termelt "felesleges" ho jelentos reszet lehetne hasznalni az elektromos vizfutes kivaltasara. Konkret tipusok erdekelnek. Udv, Gabor