Ide várom azokat a szabadidős vitorlázást kedvelő kalandorokat, akik az "ultrakönnyű" - azaz tőkesúly nélküli - vitorlázás gyakorlói, szerelmesei, megszállottai... :o)
De, az bizony egy One Design 14, ami egy tulajdonképpen egy mai terminológia szerint penultimate (tehát 1996 előtti) és a kor "északi" típusú International 14 alapján tervezett egységes osztály. Túl nagy karriert nem futott be, de ilyesmiket még a lengyelek! is építettek a 90-es évek elején. Nem sokkal drágábban ennél lényegesen jobb állapotú, teljesen felszerelt darab (még tán utánfutó is van hozzá) is feltűnik időről időre itthon a hirdetésekben mert nem olyan könnyű eladni az ilyen hajókat. Az az angol test meg... mivel egy ilyet felszerszámozni vitorlával árbóccal szerelvényekkel még akkor is jópár százezres sztori, ha találsz hozzá komplett rigget használtan, és akkor még el se hoztad az UK-ból. Igazából ha meg már ott vagy akkor +500-1000 GBPért komplett, összerakott, működő használtakat is lehet találni... ha komolyan érdekel, érdemesebb inkább annak a magyar darabnak utánajárni.
Az árboc a képen ferde. Ránézésre valami hasonló lehet az én L2-m árbocához, ami szintén elég hajlékony valami. Amint megkapja a merevítést a vantniktól, egyből kiegyenesedik és merevvé válik. Lehet finoman vissza lehet hajlítani hogy alaphelyzetben is egyenes legyen.
A Venusnak elég vastag árboca van, de könnyedén, kézzel meghúzva a vantnikat bekötéskor (nem a menettel, csak bekötéshez) tudok bele hajlatot húzni, a végén mindenképp beállítást igényel hogy a deckhez képest merőlegesen álljon (árboccsúcsra futó vantni) és hogy ne legyen benne görbület (alsó vantnik). Igaz, ezt csak egyszer kell megtenni, én a sajátom hátsó-alsó vantnifeszítőit átalakítottam bicskásra, így anélkül tudom elengedni az alsó vantnikról a feszítést, hogy el kellene állítani a spannereket. :-) Árbocdöntés kb 10 perc volt mindenestül. Még egy támasztót kellene konstruálni a forstág emelés közbeni megtámasztására és akkor akár a vízen is megoldható ugyanez a mutatvány nem csak a kocsin.
Végül is elindítottam: Jolle - Dingi - Vitorlás csónak Apróhirdető, itt elérhető a nyilvános kisjolle adok-veszek Facebook csoport (jolle, dingi apróhirdető nem volt a magyar Facebookon eddig): https://www.facebook.com/groups/jolle.dingi.apro.hu
Na, igen, a Laserek drágák és ami olcsó, az zömében gatya... A 900 Eurós Standardot elvitték (Ausztria). Egyébként, ha nem csinál hülyeséget vele az ember, egy Laser Standard nagyon sokáig bírja -szabadidős célra-, 40 évig is akár...
Azt írja a test három helyen javítva, a képeken nem látszik. Ez ugyan agyon van már vágva teljesen -szedi a vizet, kilágyult, stb-, vagy Svert Kupás "villantásra" és hétvégi csúszkálásokra még jó lehet? :-)
Való igaz, először nem vettem észre, hogy archivált hirdetés az ISO. Plusz lengyel nyelven semmit nem tudok, kb azt értem, hogy "Używany", azaz használt (used). Fellelkesedtem, de aztán látom, hogy itt is a neppercég árul mindent és 4500 Zloty alatt -kb 1000 Euro- alig van valami. A Laser One-ok, meg horror áron ősöreg kivénhedt hajók (ami jobb 160 ezres testszámú, annyiért itthon is kapni)...
Az ISO az nagyon komoly cucc, ha haladós, modern 2 személyes jollét akarsz venni, ennyiért meg (pláne, ha mindene megvan) ajándék. És még csak nagyon messze sincs... Az angol piacon voltak ennyire jó ajánlatok csak az jóval messzebb van, kompolni kell (az se két fillér) és már nem EU a vírushelyzetről nem is beszélve. Ugyanennyiért viszont az öreg Morin 470 egy vicc.
Egyébként volt Svert Kupán egy FD, szöget ütött a fejembe, hogy Lengyelországban vették. Annyit nézegetjük az osztrák és német hirdetéseket, sőt néha még az olaszt is! Mert ugye az Nyugat Európa!
Közben a lengyelek megbecsülik általában ezeket az öregebb sporteszközöket (legalábbis úgy tűnik). És nagy vitorlázó nemzet!
Szerintem ez jo vetel, de nem hiszem hogy ez a vitorla 10 m2
az enyem se volt annyi pedig ott a baum hoszBbnak tunt, masreszt van denevere es eleg fehernek tunik a vitorla, ha most keresnek kezdesnek hajot, azonnal megvennem , de meg befektetes ek sem rossz, majd dupla aron par honapon belul eladhato
Mirōl beszéltek? Ott a gurtni benne. Amúgy más, peremmel rendelkezō hajón beakasztod a sarkadat magad alá, és máris lóghatsz ki. 80 kg 10m2 biztos jól megy, érdemes megvenni!
Alakstabilitás+alacsony súlypont+picike vitorlafelület? Meglehet hogy kívülről nem látszik, de nem középen ül (hajó középvonala) hanem el tudja tenni a súlypontot oldalra. Más kérdés, hogy én sem tudom elképzelni gurtni nélkül a jollézást. :-) Az igazat megvallva pöffben a Venuson is megpróbáltam kihajolni reflexből, de egyrészt ebben képezett némi akadályt a reling, másrészt sokat nem ért volna ha ki tudok hajolni a csonkakiel súlyához képest. :-D