Keresés

Részletes keresés

innerimages Creative Commons License 2025.03.19 -1 2 165025

Várom a részletes indoklásodat, mert ez nem bizonyítja az ellenkezőjét.

Előzmény: Hehe164 (165024)
Hehe164 Creative Commons License 2025.03.19 -4 0 165024

Hosszan írtad le a semmit.

Ráadásul valótlanságokat.

Előzmény: innerimages (165016)
innerimages Creative Commons License 2025.03.19 -1 0 165023

Nem olvastál elég figyelmesen:

"A hagyományos merevlemezek nincsenek hermetikusan lezárva: van rajtuk egy porszűrt lélegzőnyílás légnyomás kiegyenlítés céljából, így a levegő és a nedvesség behatolhat a külső környezetből."

Előzmény: exhighand (165022)
exhighand Creative Commons License 2025.03.19 -3 0 165022

Szóval a gyárilag összerelt lezárt térben pára van, ami le fog csapódni.

Itt mindíg tanul valamit az ember.....

innerimages Creative Commons License 2025.03.19 -1 0 165021

Persze minden attól függ, hogy milyen jellegű a hibája.

Előzmény: innerimages (165020)
innerimages Creative Commons License 2025.03.19 -1 0 165020

Azok általában jóval megengedőbbek ilyen jellegű hiba esetén mert nem egy pillanat alatt válnak elérhetetlenné hanem előtte hosszú a lassulás.

Előzmény: XNC (165018)
innerimages Creative Commons License 2025.03.19 0 0 165019

Azért írtam ilyen sarkosan mert ha valaki később elolvassa a javaslatodat és kipróbálja, akkor abból, úgy nincs visszaút.

Előzmény: innerimages (165016)
XNC Creative Commons License 2025.03.19 0 0 165018

WD-kkel is van gond. :)

Előzmény: innerimages (165017)
innerimages Creative Commons License 2025.03.19 -1 0 165017

Szia!

Ezt dobd ki (mert csak fizetősen lenne menthető), legközelebb pedig ne Seagate-et vegyél!

Előzmény: bela300 (165012)
innerimages Creative Commons License 2025.03.19 -1 1 165016

Köszönöm, hogy ezt leírtad mert tankönyvi tanítandó példája annak, hogy hogyan ne adjunk tanácsot.

Ha nem értesz hozzá ne adj átgondolatlan tanácsot ami az adatok végleges elvesztését okozza mert

- hiányos tájékoztatást adtál amivel direktben veszélyeztetted a kérdező adatait,

- láthatóan nem tudtad, hogy milyen hibák megoldására való és milyenekére nem való a fagyasztás,

- láthatóan nem tudtad, hogy mitől működik vagy nem működik,

- és legfőképpen azt sem tudtad, hogy ennek a HDD-nek konkrétan mi a baja, így miképpen javítható.

Értelmetlen ennek a HDD-nek a fagyasztása mert a kérdező leírta, hogy felpörög, így nincsen letapadva sem a motorja, sem a fejei.

A fagyasztásnak pont a lényegét és a veszélyfaktorait nem értik az emberek, mert senki sem mondja el nekik. Ami kimarad és ami miatt a legtöbb kísérletező kinyírja a vele a HDD-t az az, hogy egyrészt csak a letapadt fejek felszabadítására jó, másrészt nem adatmentők találták ki (nekünk sérülést nem okozó megoldásaink vannak, mint pl. a speciális fejkiemelő szerszámok). A fagyasztás lényege, hogy az anyagok közötti eltérő összehúzódási, majd az ezt követő tágulási sebesség megszakítja a kötésüket anélkül, hogy kárt tenne bármelyikben.

A fagyasztós trükk az 1980-as években keletkezett, amikor egyes meghajtók időnként a sticktion (csapágy szorulás) nevű problémával küzdöttek, de aztán az 1990-es években az IBM bevezette, hogy a PC-khez használt összes merevlemezük a tányéron parkolta a fejeit. Jellemzően van rá egy kijelölt terület (a parkoló zóna) amely távol esik a normál adatsávoktól, és amelyet az új meghajtó telepítésekor lehetett beprogramozni. A parkoló zóna a tányér legbelső pozícióján volt, és egyes meghajtók mechanikus végálláskapcsolót használtak e pozíció elérésének az érzékelésére. Néha megtörtént (a legtöbbször szennyeződés miatt, vagy esetleg a kenőbevonat egy része elkezdett leválni a tányérról), hogy a fej fizikailag hozzátapadt a tányérhoz. A tányért olyan anyaggal vonták be aminek az volt a feladata, hogy megakadályozza ezt, de manapság a legtöbb meghajtón nem így van, ezért érzékenyek erre különösen a gyenge motorú 2.5" meghajtók és tapadnak le a fejeik amikor leejtik őket vagy hirtelen megszűnik a tápellátásuk - erre hasznosították újra a felhasználók a fagyasztós trükköt, több-kevesebb sikerrel.

Fontos, hogy hermetikus isotherm csomagolásban szabad csak a meghajtót a fagyasztóba tenni, a páralecsapódás megakadályozására. Ami még fontosabb, hogy elég 3-4 órát benne hagyni, majd miután kiveszi az ember a hűtőből kicsomagolás nélkül, minimum ugyanennyi időn keresztül hagyni kell önmagától felmelegedni szobahőmérsékletre, mert különben a lemeztányérokon kialakuló páralecsapódás azonnal tönkreteszi a fejeket és az adatokat is, ahogy elindítják. A hagyományos merevlemezek nincsenek hermetikusan lezárva: van rajtuk egy porszűrt lélegzőnyílás légnyomás kiegyenlítés céljából, így a levegő és a nedvesség behatolhat a külső környezetből. Az újabb, Hélium drive-ok teljesen hermetikusan vannak lezárva illetve egy kis vákuum van bennük, hogy ne szökjön el a gáz: arról ismerhetők meg, hogy nincs lélegző nyílásuk.

Másik városi legenda, hogy ha nem hallod, hogy felpörög a drive akkor bekapcsolva kicsit hozzáütögeted az asztalhoz és lehet, hogy úgy elindul.

Ez az, amit TILOS megtenni! Ugyanis ilyenkor szoktak begyűrődni a fejek illetve megsérülni a rámpán, majd utána, az első indításnál fizikailag leborotválják ill. felszántják az adathordozó réteget a tányérokról. Ha valamelyik megtörténik akkor garantált az örökre szóló adatvesztés.

Ha bekapcsoláskor nem csipog, sípol vagy nyüszít a drive (az indulni próbáló motor hangjai), akkor nem a letapadt fejek miatt nem pörög fel mert annak, hogy nem forog a motorja a letapadt fejeken kívül több oka is lehet: vagy elektronikai hiba vagy az újabb meghajtókban a firmware is letilthatja a motor működését ha a bekapcsolási önellenőrzésnél hibát (fejhiba, firmware hiba, stb) érzékel. Pár napja egy számítógép szerviztől kaptam ajándékba egy Seagate Game Drive ST2000DX0002 -t ami nem pörgött fel, ezért szétszedték és jó karcosra megkapargatták a motor és a fejblokk érintkezőit gondolva, hogy biztos kontakt hibás (de persze nem jutottak vele eredményre). Amit ők nem tudtak, hogy ez egy SSHD (egy SSD és HDD egybeépítve, kívülről egy eszköznek látszó rendszerként), és mint minden ilyennek a lelkivilága annyira komplex, hogy pl. az SSD rész NAND memóriájának a hibája miatt akár fel sem pörög, így teljesen más logika szerint kell rajta hibát keresni mint egy különálló SSD-n vagy HDD-n (egyébként a NAND hibából adódó fel nem pörgés típushiba náluk). Bingó, mert amikor a meghajtó hibalogját kiolvastam kiderült, hogy ebben az esetben is ezért nem pörgött fel - tehát teljesen feleslegesen karistolták szét a panelját, gyakorlatilag kárt okozva vele.

A legtöbb internetes tanáccsal és Youtube videóval az a baj, hogy laikusok adják laikusoknak, így a valóságtartalmuk csak a városi legendák szintjén mozog, ami adatmentéshez kevés, de nagyobb eséllyel végzetesen káros az adatokra nézve. A nagyobb gond, hogy sokszor még a számítógép szervizek és rendszergazdák sincsenek tisztában mindennel, így ilyenben tanácsot kérni csak adatmentő szakembertől szabad.

Előzmény: Hehe164 (165013)
Gorcsev Creative Commons License 2025.03.19 0 0 165015

"10 éve amúgy volt már egy hasonló problémám, de hát épp ez az hogy annak már 10 éve, azóta sok minden változhatott. Vagy nem. Minden esetre ezt ti tudjátok kedves leendő, segíteni szándékozó válaszolók, akik járatosak ebben a témában."

Ja, ja... Azt pl. tudgyuk, hogy a fizika meg a műszaki alapdógok nem nagyon változtak, ergo ami tíz-húsz éve be szokott sz@rni, az most is be szokIK, pláne ha még forszírozzák is...

Ráadásul ennek a típusnak a megítélése ... hogyismondgyam ... kiemelkedően (vagy inkább kialacsonyodóan, csak ugye ilyen szó nincs :Đ )  nem igazán kedvező a népesség körében...

"És pedig próbáltam is tanulni belőle"

Helyes! Remélem, azt is megtanultad pl., hogy "egy mentés nem mentés, két mentés egy mentés, de egy mentés nem mentés...). Neked meg egy mentésed se vót, ugyi?

Sz'al igen, kisebb-nagyobb eséllyel ugyan (ahol a szórás elég nagy), de bármelyik adathordozó berosálhat egyik pillanatról a másikra, oszt' olyankor a rémült pillogáson kívül csak a mentés előkotrása marad...

Gorcsev Creative Commons License 2025.03.19 0 0 165014

Ja, anno egycer nekem is bejött az eszkimóztatás. (Hudeq..@régenvót, atyavilág... !)

Előzmény: Hehe164 (165013)
Hehe164 Creative Commons License 2025.03.19 0 0 165013

Volt már rá eset hogy néhány órás fagyasztóban való tárolás után sikerült másolni ilyenről, azon hidegében.

Több menetben újrafagyasztva kb. az adatok 80 százalékát sikerült lementeni.

Párnál a száz százalékát.

bela300 Creative Commons License 2025.03.19 0 0 165012

Sziasztok. A kérdésem annyi lenne, hogy ha egy HDD-t már meg sem jelenít a HD Sentinel (meg persze a Fájlkezelő és a Lemezkezelés, és így értelemszerűen a TC sem, és a Checkdisk is csak azt írja hogy Cannot open volume for direct acces.), abból van-e még bármiféle visszaút, legalább annyira hogy még legalább néhány GB-nyi fontosabb adatot átmásolhassak róla?

Egy Seagate Barracuda-ról (modellszám: ST4000DM004-2CV104, sorozatszám: ZFN0ZA63) van szó, és igen persze, term. felfogtam hogy tönkrement (a Sentinel utolsó adott, vagy még pontosabban általam látott jelzése 5 %-os kondíció volt róla ha jól emlékszem vagy legalább 800 db bad sectorral és 5 napra becsült hátralévő élettartammal, mielőtt végzetesen belassult volna a róla való másolás) és jelen per pill. ezek szerint további működésre képtelen a lemez. De éppen ezért tényleg érdekelne hogy mégis, esetleg van-e, lehet-e még bármiféle módszer a fentebb már említett néhány GB adat kinyerésére, tehát egy másik HDD-re való átmentésére?

10 éve amúgy volt már egy hasonló problémám, de hát épp ez az hogy annak már 10 éve, azóta sok minden változhatott. Vagy nem. Minden esetre ezt ti tudjátok kedves leendő, segíteni szándékozó válaszolók, akik járatosak ebben a témában.

És pedig próbáltam is tanulni belőle, tehát most amint észrevettem hogy egy önteszt során talált 8 bad szektor miatt 100-ról 88%-ra esett le a HDD, nem kínoztam semmivel, sőt egyből le is húztam róla a kábeleket, hogy aztán már csak egyszer üzemeljem be, amikor az eközben megvett új HDD-re átmásolom a tartalmát. Csak hát hiába minden, a másolást még így sem tudta befejezni, mert kb. 12 óra alatt végleg tönkrement :-(

Cégtől, vállalkozótól megrendelt adatmentés anyagi ellenszolgáltatásért nem érdekel, annyit azért nem ér, így is már épp eléggé megkopasztottam magam az új HDD megvásárlásával.

Előre is köszönök mindent, de főleg ha úgy válaszoltok ahogy egy laikusnak érdemes.

bé.laci Creative Commons License 2025.03.18 0 0 165011

Értem, köszönöm a javaslatot. Hardware tesztre úgyis csak hétvégén lesz legkorábban időm.

Előzmény: innerimages (165010)
innerimages Creative Commons License 2025.03.17 0 1 165010

Pár napig, esténként a gép kikapcsolása előtt és reggel, a gép bekapcsolása után ismételd meg az sfc /scannow-t csak, hogy biztosra menjünk.

Előzmény: bé.laci (165009)
bé.laci Creative Commons License 2025.03.17 0 0 165009

Köszönöm a gájdot. Úgy nézem simán lefutott mindkét folyamat, és az sfc nem talált semmit.

Előzmény: innerimages (165006)
innerimages Creative Commons License 2025.03.17 0 1 165008

Ja igen: a netkapcsolat az kell hozzá mert azon tölti le a fájlok legfrissebb változatait.

Nem probléma, hogy tegnap nem futtattad mert ezek különálló feladatok és most bepótolod.

Előzmény: bé.laci (165004)
innerimages Creative Commons License 2025.03.17 0 0 165007

Pontosan, ilyen a matek az Indexen mert a belépési felhasználónév itt külön van választva a használt nicknevektől, amik alája tartoznak.

Előzmény: Maketheworldabetterplace (165005)
innerimages Creative Commons License 2025.03.17 0 1 165006

Be akartam linkelni de eltűnt az eredeti hozzászólásom amiben leírtam.

Mindegyik sor után entert nyomsz és megvárod amíg végigfut:

sfc /scannow
DISM /Online /Cleanup-image /StartComponentCleanup
DISM /Online /Cleanup-image /RestoreHealth

Amikor végzett, indítsd újra a gépet, majd

sfc /scannow - az a jó, ha ekkor már nem talál semmit. Vagy használd pár órát a gépet, aztán futtasd le ezt.

Előzmény: bé.laci (165004)
Maketheworldabetterplace Creative Commons License 2025.03.17 0 0 165005

1+5+5=10. :)

Előzmény: innerimages (164995)
bé.laci Creative Commons License 2025.03.17 0 0 165004

Szia!

Akkor tehát ha jól értem

1. működő netkapcsolat mellett

parancsor

DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth

Enter

2. parancsor

sfc /scannow

enter

https://support.microsoft.com/hu-hu/topic/haszn%C3%A1lja-a-rendszerf%C3%A1jl-ellen%C5%91rz%C5%91-eszk%C3%B6zt-a-hi%C3%A1nyz%C3%B3-vagy-s%C3%A9r%C3%BClt-rendszerf%C3%A1jlok-hibaelh%C3%A1r%C3%ADt%C3%A1s%C3%A1hoz-79aa86cb-ca52-166a-92a3-966e85d4094e

okozhat valami galibát, hogy tegnap nem futtattam a SIDM exe-t?

Előzmény: innerimages (164999)
Hehe164 Creative Commons License 2025.03.17 0 0 165003

"Én nem tudom mi a "normális""

Manapság a név/felhő alapú hozzáférés a normális az okoseszközöknél/kameráknál/riasztóknál, titkosított adatkapcsolattal.

Persze vállalati szinten mindez telephelyen kívül. Telephelyen belül az IP kapcsolatok a jellemzőek, de vállalati szinten is név/felhő alapú a távoli hozzáférés.

Régebben volt úgy ahogy írtad. Az utóbbi tíz évben forgalmazott technikára ez nem jellemző.

Picit könnyebb lett a telepítő élete. (Meg nehezebb is néha, mert pár forgalmazónál a beragadt készleteket lehet megvenni "jóárasítva", ezeket pedig helyszíni firmware frissítés nélkül beüzemelni nem lehet, mert nem működnek együtt a felhővel.)

Előzmény: Jahno (165002)
Jahno Creative Commons License 2025.03.17 0 0 165002

Én nem tudom mi a "normális", de már mindegyik IP, sőt, egyre okosabbak, meg felhő meg izé, de átlag Sanyika feldobja a kamerát és úgy kinyitja a portokat net felé, hogy ihajj. Én meg mit mondjak? Nem tennék ki egy ilyen cuccot közvetlenül, mindenféle védelem nélkül, meg úgyis változik az IP és akkor lófasz marad? Manapság saját kliens és csoda felhő van, lassan nem mérvadó, de minden ilyen telepítés után már engem talált meg a júzer, oszt rakni kellett volna mindent VPN router mögé, nem pedig direktben. Egy részének fogalma sem volt mit csinál vagy miért, PC alapú rögíztésnél is simán DHCP-n hagyták a gép portját, aztán persze első áramszünet után jött a nemmegyanemmegy.

Az eredeti problémára viszont tudok olyat, hogy használt PCvel simán jöhetett a júzer IPcíme de nem sokáig volt ez a lehetőség :-P

Előzmény: Hehe164 (164998)
Patreides Creative Commons License 2025.03.16 0 0 165001
Előzmény: Patreides (165000)
Patreides Creative Commons License 2025.03.16 0 0 165000

Ez előtt (sfc /scannow ) nem kell futtatni a DISM-et?

(Most néztem valami ilyesmit a Microsoft support oldalán...)

Előzmény: innerimages (164993)
innerimages Creative Commons License 2025.03.16 0 0 164999

Nem lényeges, hogy mi van a fájlban csak maga a tény, hogy van sérült fájl. Ennek alapján most futtasd le a 2 DISM-el kezdődő parancsot is amit korábban írtam, aztán indítsd újra a gépet, majd futtasd le megint ezt az sfc /scannow-t!

Ha akkor is hibát ad, akkor egy live Windows-os vagy live Linuxos USB-ről kellene elindítani a gépet mert ha úgy működik akkor a rendszermeghajtó maga a gond, ha úgy viszont úgy sem működik akkor valóban a RAM hibázik.

Vagy a tápegység a kakukktojás mert az bárminek a működésében tud olyan anomáliákat okozni mintha az lenne a hibás.

Előzmény: bé.laci (164997)
Hehe164 Creative Commons License 2025.03.16 0 0 164998

"Én meg küzdök a riasztós/ciciTV-s népekkel."

Normálisan ezek a rendszerekben nem IP alapon működik a távkezelés/felügyelet.

Előzmény: Jahno (164977)
bé.laci Creative Commons License 2025.03.16 0 0 164997

Lefuttattam.

Elvileg az a fent hivatkozott fájl, én nem tudok mit lehet kiolvasni belőle, 2025 03-16 21:28-21:29 körül lehet az érdekesség ha van. Becsomagoltam rar-ba.

https://a.fajlkuldes.com/qfG0OyTiZr1z_CBS-2025-03-16-2129.rar

bé.laci Creative Commons License 2025.03.16 0 0 164996

Ez valami windows parancssori utasítás?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!