Hát ha lepermetezted tegnap, nem jól tetted. A legtöbb permetet, de főleg a rezet és a ként 25 fok fölött nem szabad használni, mert perzsel. Tegnap este még 9-kor is 30 fok volt. Ha nem szórtad, vagy várj pár napot a jobb időre, vagy kelj fel hajnalban, hogy teljesen meg tudjon száradni 7-8 óráig. Bár, ez a szer nem gyógyít, hanem megelőz, mert nem felszívódó. Neked inkább az kellene.
Az üvegházasban ha visszaolvasol én az enyémről írtam, a készítés fázisai végigfényképezve megtalálhatók a képtáram (nicknévre kattintva megtalálod) kert2007-1 című albumában, kb a 11. oldalon. De ebben a topicban is kitárgyaltuk, főleg taorminával. Próbáld meg a nickemnél, a hozzászólásokra kattintva, úgy kevesebbet kell keresgélni.(ne a topic címére, hanem a találatnál lévő számra kattintva)Egyébként bontott ablakokból, műanyagcső vázzal, és fólia tetővel készült, 4*2 m területű. A méreteket te határizod meg, a rendelkezésedre álló anyagok szerint. Nekem az előző 2,4*1,8 m volt. A magasság legalább annyi, hogy be tudj menni, ehhez egy min 4 m hosszú félkörben hajlított 1 cool méretű műanyag cső a legkisebb kiindulás, 2 szélességben, 1,8 m magasan. A googleba beírva növényház, üvegház, fóliaház címszavakat rengeteg ötletet, rajzot találsz. Ha kérdésed van még, szivesen válaszolok, de csak hétfőn leszek.Üd IL
Nekem a cukíni szépen terem, a nagyobbakat lereszelve lefagyasztottuk. Folyamatosan kell szedni, mert másként leáll. Nekem a szabadföldi paradicsom pirosodik nehezen, pedig napfényt most kap eleget, pedig szivesen kipróbálnám az aszalást.
A kert ma reggel, az üvegház, amit a bernadette ubi lassan kinő, és egy kis reggelire való. (nem a paprikák kicsik:-)))
Macska?.))) komolyabban: próbáld meg néhány fej fokhagymát összetörni, és 1 vödör vízben áztatni 1-2 napig, majd azzal locsolni a sorokat. Eléggé penetráns szagú, de fogyasztáskor a répán nem érződik, úgyis tisztítod. Ugyanakkor gombabetegségekre is megelőző hatású.
Sziasztok, Zsebi nagyon szép a kerted! Mindig irigykedek, de hát két apró segítség mellett...... :) Tanácsot szeretnék kérni tőletek, a paradicsomot elég sűrűn ültettem, és szép nagyok de még zöldek. Viszont elkezdtek a zöld szemek foltosodni egy-két tövön. Nem csinálok nagy bajt ha ma este bórdoi lé + kénnel lepermetezem? Tavaly sajnos mindet elvitte ilyen állapotában paradicsomvész. Idén eddig 2x permeteztem, de így is foltos.
Hú, ez kicsit bonyolultabb, mint gondoltam! :) Azért, ha majd több paradics lesz, egy próbát megér. Lukullusz nincs ugyan, mi a leves paradicsomot szeretjük, de van valami elég húsos féle, amit véletlenül vettem (pontosabban, átvertek a palántával a piacon), az szerintem megteszi. Köszi!
Lehet, hogy az időjárás teszi, mert nálunk úgy, mint nálatok már tavaly se volt semmi, bezzeg a két előtte lévő évben már nem tudtam kinek lapasszolni őket.
Este visszaolvastam egy kicsit, ma meg elvertem a tökféléket rendesen. :) Rajtam már nem múlik...
Paradicsom aszalás. Paradicsom csak lukulusz lehet. Hozzávaló régi hűtő rácsa, alá akármilyen tálca arra fog csepegni a lé. Só nem jódozott. A paradicsomot hosszába három felé vágom, ha kicsi csak két felé, a két szélső szelet héját levágom nagyon erőssen besózommind a két oldalról és a rácsra rakom. Álltalában ezt este v. délután készítem reggelig hagyom lecsöpogni akkor kitörlöm alóla a lét és kiteszem a napra. a legyek nem mennek rá mert nagyon sós. Ha nagy meleg van 3-4 nap alatt kész. minden este behozom az elején ha van alatta lé mindig kitörlöm és ahogy aszalódik össze úgy rendezem át a tálcákat. Én egyszerre három tálcányit aszalok Sajnos volt már olyan, hogy esett az eső akkor a légkeveréses sütőben fejeztem be kb. 80 fokon.Van aki gyümölcs aszalóban készíti, de anpon szárítottnak nincs párja.
Nem kell csontszáraznak lenni csak olyannak, hogyha megfogod a kezeddel ne maradjon a kezed nedves.
Ekkor fogom a háztartási ollóm és kis darabokra felvágom , ezt álltalában a TV előtt ülve hajtom végre.
Amit az üzletekben árulnak az szeletben van, és úgy teszik olajba, na ha ebből akarok a salátába tenni, vagy belesütöm a toszkán lapos kenyérbe, vagy a csilis muffinba akkor azt az olajos valamit kéne vagdosni. Egyszer volt nekem olyan csak mert először vettem egy üveg olasz terméket, hogy tudjam milyennek kell legyen az íze. És sokkal több olaj kell hozzá ha szeletben van. A megmaradó fűszeres olajat télen saláta készítésre és ételek ízesítésére használom.
Ezután kis csinos üvegekbe töltöm teszek bele fekete, és piros borsot, egy apró csilit, egy levélke rozmaringot-és bazsalikomot amit már előtte 1 napig fonnyasztottam. felöntöm olajjal készítettem már olivával, kukorica olajjal, vegyes
dió, buzacsíra, rizs fekete ribizli olajjal erről van képem.
Másnapig nem zárom le mert még utána kell tölteni. Kb. 6-7 éve készítem, még soha nem romlott el, azt, hogy meddig nem avasodik meg nem sikerült kipróbálni mert minden évben elfogy pedig nagyon sokat készítek. De aki egyszer kapott az mindig kér belőle.
Két mondatban nemtudom leírni ezért bemásoltam Neked a márciusi beírásom.
Cukkini ügyben felzárkózom az előttem szólókhoz, a tök szintén csak fiú virágokat hoz, véletlenül lett 2 tövön kettő, eredetileg csak egyet akartam ültetni mert tavaly annyi volt............ A tövek nagyok szépek a levelek egészségesek.
Viszont van sárga patiszonomon rengeteg van és a sárga cukkinin is, de ezek hibrid magok. De a többi mag a tavalyi volt. A piacon se látni cukkinit, tök is csak vánnyadt, a szuperben olasz cukkini volt 390Ft-ért. Itt valami gond van de, hogy Ti sem tudjátok mi ez?
Ugyanez a helyzet, csak nekem már tavaly sem volt. De két és három éve nyáron nem győztünk védekezni :-)))) a cukkiniáldás ellen. Ezért nem is ültettem csak két dupla tövet. Szerintem idén már nem lesz ebből semmi...
A cukkinivel idén nekem is ilyen bajom van. Eddig egyetlen egy sem termett, a bokrok is nyiszlettek. Ugyanaz a zacskó mag volt, mint a tavalyi, amikor a két tő cukkinimről 4 család főzött.
Ez vajon a hőség számlájára írható? A cukkiniken nálam is ez a helyzet. Eddig egyetlen egy darab cukkini nőtt a kertben, az is "megragadt" 15 cm-esnek, és azóta nem nő. Pedig naponta öntözünk. gondolom, már jó kemény, "megkövesedett". Le se szedtem. Két éve meg 2-3 nap alatt félméteresre nőttek a cukkinik...
Végül nem vetettem el a magokat, nem maradt rá időm.
A fokhagyma ágyásra terített szalma nem bomlott még el annyira, hogy be lehetett volna ásni, átpakoltam az újonnan telepített szamócákra. Viszont azokat előbb meg kellett kapálni, mert kicsit gyomosak voltak.
Az egyik babgúla mellett rettentően megnőttek a gazok, ráfutott a bab a méteres disznóparéjokra és ragadós muharokra. A kerítésra szánt tök elindult föl a babgúlára, a bab meg a kerítésre, úgyhogy tiszta káosz alakult ki.Nem lehetett tovább halogatni a gyomlálást, így is sérült valamennyit a bab. Viszont a végén a gyomok helyén kialakult egy kellemes, árnyas kis zug délutáni lustálkodáshoz (amire persze nem érek rá). A háttérben nebáncsvirágok vannak (Impatiens glandulifera), majdnem másfélszer akkorák, mint én. A bab lila virágú, sötétlila hüvelyű zöldbab. Szívós növény, és nem szálkás.
A gyümölcs- és levélhullás minden évben van? Nem tudtad beazonosítani az okát? Szárazság, gombabetegség, levéltetű, szilvadarázs...
Nálam a President járt úgy egyszer, hogy virágzás végén nem permeteztem rovarölővel, és mire a millió gyümölcskezdemény 1 centis lett, mindben benne volt a lárva, és lehullott, egy szem sem maradt. Idén meg a Cacanska Lepotica esett a levéltetű áldozatává, nem jártam azon a telken vagy 2 hétig, mire mentem, már alig volt rajta levél, és a gyümölcsök is lejöttek. Érdekes, 10 méterre van egy másik, amit erről szemeztem, és azt nem támadták.
Izé, nem tudnál esetleg küldeni nekem egy szemzőhajtást? :)
Nagyon rég írtam már ide, talán még tavasszal. Néha erre tévedek, olvasgatlak titeket, de időm/erőm már nincs írni.
Ezéven szinte kétnaponta öntözni kell a kertet, de így se az igazi. A tökök tele vannak kanvirággal, a spárgatököt két éve ilyenkor már likvidáltam, mert már nem tudtam senkinek odaadni, a fagyasztóm meg tele volt vele. Ezéven most érik a második. Csillagtökből szintén. Talán még a cukkíni az, ami ér valamit. A sütőtökön 5 bokron összesen 5 tök. Azt sajnálom a legjobban!
Borsóm nem termett, de itt a környéken senkinek se volt. Tele volt virággal, de termést nem hozott.
A múlt héten vetettem újra, ma már kikelt. Csakhogy félek a forróságban ennek is annyi lesz. Van valami ötletetek, hogyan védhetném meg őket a tűző naptól? Le lehet takarni valamivel?
Meg aztán szerencsétleneket az előző borsó helyére ültettem (káposztát terveztem oda, de lekéstem róla), azt kérdezném még, hogy ilyenkor kell valamilyen tápanyagot kijuttatnom a földre/be?
Zsebi, a kerted meseszép! Csak ámulok és bámulok, hogy ilyen is lehet egy veteményes!
Igen, nemrég neveztem be ebbe a topokba. Azért merészeltem ezt a képet ide
rakni, mert különleges a gyümölcsöm, s a konyhakert sarkában van. Jó a topikcim
konyhakert és nem zöldséges kert.
Egy átlagos konyhakertben a hagyományos zöldségeken túl néhány tő szamóca,
pár bokor bogyós /málna, ribizli, egres/ talán elfér, néhol még esetleg cseresznye,
meggyfa,netán kajszi is van. Nekem a szilva.
Van nagyobb kertem is több fajta szilvával, almával , körtével, dióval stb, egyszóval
somtól a mogyorókig / ebből is kettő, egy bokor és egy törökmogyi/.
Szilva képet tettem fel pedig szinte egésznap fokhagymáztam és vöröshagymáztam,
beöntöztem majd száraz födel betakartam a magonc hagymasorokat, most kb
diónagyságúak, de nőnek még egy adagot mert szép üde zöldek.
A szilvám csömülcsei átlados tyúktojűs méretek, ringló alakúak és izben is a
ringlóra emlékeztetnek. Olyan dúsan virágzik mint a vadszilvák, kellemesj illatos, a termékenyülés is elfogadható /legalább 12 fajta szilva van 120 m-as körön belül/, de
ami utuna jön az a szomorú, iszonyatos gyümölcs és levél hullás, ez a másik fafta
szilváimnál nincs. A mint a kép is mutatja azért maradt minden, levél is gyümölcs is.ám
vannak teljesen üres termő gallyak is. Remélem hogy mindez e fa korosodádával
javulni fog, akár a Debreceni muskotályömnál is történt.
Dupla annyi nvédelmet igényel mint a Stanley vagy a Besztercei.
Köszönöm az érdeklődésed, a gyümölcsös megjelenésem nem lesz gyakori.
nem lesz az olyan sok, valami baj kezdődik a parival legalább is egyes fajtákkal, a teteje még sárga de a többi része puha.
Valaki tudja mi a nyavalya ez?
Egyébként az aszalt parit használom majdnem minden salátába amit télen készitek mivel minden este salátát vacsorázunk, azonkivül, belesütöm, sós muffinba, lepényekbe, különféle sós péksüteményekbe rakok pizzára, teszek a krumpli főzelékbe, kelkáposztába, csinálok belőle piros pestót amit penne tésztára teszek.
Minden rokon ismerős aki már egyszer kapott tőlem várja a következőt, de lehet, hogy ebben az évben csalódni fognak, ha tönkre megy a termésem.
De jó esetben azok nem is kötnek ki a konyhádon ebédként.. :)) Én nem bánom, ha többféle téma felmerül, alkalomadtán az ember tanulhat belőle.. A sok elarpózódott topicot meg nem győzném követni..
Zsebi, nagyon guszta a paradicsom.... bár nálunk valószínűleg az elraktározás már nem lenne feladat, mert helyben elkapkodná a család.. :)) Jól látom, meghámozod aszalás előtt?
Az én veteményeim között meg mindenféle virágok vannak, sőt kutyák-macskák, de azért azok mégsem alapvetően ide tartoznak, legfeljebb megemlítés szintjén. :)
Ez ugyan itt OFF, de nincs direkt gyümölcsös topik (hacsak nem nyitsz egyet), és engem érdekel. Úgy tudtam, a japán szilvák nem önporzósak. Vagy van porzópartnere? Mit jelent, hogy kényes és igényes? Betegségekre fogékony? Mekkora a gyümölcs?
Szerintem ha néha meglocsolod, még megnő, és tavaszra a nagyja ehető lesz. Főleg, ha elég ritkára egyeled. De mivel ez évelő, legrosszabb esetben nem nő meg, és akkor a következő tavaszra rengeteg lesz, mert bokrosodik.