Ad 1: feltettem a med.-re a magyarítást - minden második helyen a cannot translate felirat díszlett; azóta nem hiszek a magyar javításokban.
Ad 2: az RTW fórumon elhangzottak meggyőztek arról, hogy SOHA egyetlen MOD-ot ne használjak!
Ad 3: nem értem, mi az a MOD!? írjon magának játékot valaki, vagy fogadja el azt, amit mások megírtak neki, olyannak, amilyennek azok a valakik megírták!
Ad 4: a franc se tudja már számontartani a topic-okat...
Egyébként annyival offosabb, hogy itten taktikáról beszélünk, függetlenül Rómától, vagy középkorról, meg a Makedónék Sanyijának hajlamairól, meg J. C. écáiról, meg poénkodunk...
Vakker, jó nagyot csatáztam a köcsög Scipiokkal, de persze megint ők húzták a rövidebbet. Itt is az volt, ami a gallok ellen, ostromoltam Carthagot, erre hátulról egy négy egységből álló sereggel betámadott (2 légiós, 1 auxilia, 1 íjász). tanulva a multkori hibámból, most zártabb alakzatban állítottam fel a seregem, és a hoplitákat is három részre osztottam a könnyebb manőverezés céljából. A felállásom így egy ékszerű alakzat lett.
A rómaiak azzal próbálkoztak, hogy az ék csúcsánál támadnak, hiszen az egységek kifelé néztek. A lovasokat azonban a hopliták feltartották, és a gyalogosaik sem tudtak áttörni a spártaiakon. Közben az ék másik végéből odaért a többi gyalogos, ráadásul a lovasokkal is hátba tudtam kapni őket. Igazából azt nem értem, miért nem az ék lazább végénél támadott, akkor egy csomót foroghattam volna, és nagyobb lett volna a veszteségem is. A csatában egyébként hihetetlenül izgultam, kb 1:1 volt az arány (talán 10:9 a javamra, de nem volt lényeges létszámfölényem) Mindenesetre a hopliták ismét bizonyították tehetségüket, és persze a végén a város is az enyém lett. Ja, a vezére egy hősi lovasrohamban elesett a spártaiakkal szemben. (ezt mégis hogy képzelte?) Amúgy, igyekezett egy irányba fordítani a hoplitákat, majd a másik oldalról betámadni, és így oldalba kapni őket. Ezt egyrészt a lovasokkal védtem ki, másrészt a zárt alakzatot igyekeztem tartani, így mindig a másik hoplita védte az oldalukat. Ezért is volt jó a 3-as tagolás.
Viszont, az miért van, hogy csak Spártában és Syracusában tudok spártai hoplitákat gyártani, máshol - ahol uazok az épületek vannak - nem? Ha vki tudja a megoldást, azt örömmel fogadom.
Bazzeg, Bill Gates, rohadjon ki a szíved!!! Írtam egy tök jó hsz-t az íjászok nálam betöltött szerepéről és az utolsó mondat közepén fagyott le a gép!!!
Ja, meg suxxx informatikusok is, mert tudják, hogy valamilyen átalakító-kütyü okozza a bajt, de szarnak kicserélni, vagy szoftveresen helyrehozni.
Ó, hogy találjon reájuk Don Álvaro Sanchez, meg az egész pereputtya és szólítsák őket minden reggel, "helló, szomszéd"-nak! :))
Ez is kétélű dolog, mert amikor én ostromlom a makedón városokat, vagy csatázok velük a mezőn, és neki van krétai íjásza, akkor az számomra is bosszantó, de ilyenkor kell úgy manőverezni, hogy előbb az íjászait gyűrjem le.
A múltkor 1 egység krétai íjásza, és 1 egység parittyása megfutatta 2 egység equitesemet. Kifutottak a térképről. A csatát azért én nyertem, de több veszteséggel (főleg a lovasságból) mint szerettem volna.
Mondjuk olyan is volt már, amikor lőttem az ellenséges hadvezért, az meg csak állt hülyén, míg el nem esett. Véltlenül sem támadta volna meg a nyilasokat, vagy ment volna odébb.
Ja, nyilasok. Őket is mindenki szidja, hogy túl jók a játékban, és két egységgel megfutamítom az ellent. Nos, a Scipiok egy várát ostromoltam, a falon két légiós egysége állt. Gondoltam, míg oda nem érnek a többiek, addig a három íjászommal lövöm őket. Nos, kilőtték mindhárman a tárat és a két egységből 2 (azaz kettő) darab katona halt meg. Amúgy is, akiknek van jó pajzsa, azok mögé állnak, akiknek nincs, azok meg általában vagy laza formációt alkalmaznak, vagy hátrébb sétálnak. És ellenem általában mindig hoz 2-3 íjászt, akik végig zaklatják szegény hoplitáimat meg dárdásaimat és íjászaimat. A múltkor egyiptom ellen egy csatában kifejezetten a dárdás-íjász egységeket támadta, míg néhánnyal lefoglalta a hoplitákat. Szóval az íjászokkal sem lehet megnyerni csatákat, csak az olyan meztelen fanatikusok ellen, akiknek nincs pajzsa.
Nem értem miért kell szidni az AI-t a taktikája miatt, alapvetően mi is ezekre a megoldásokra törekszünk, így akarjuk elérni a győzelmet (hiszen ezt még az ókorban dolgozták ki, hiába, nincs új a nap alatt:))), legfeljebb még annyival kombináljuk, hogy ha lehetőség van rá, az ellen oldalában vagy hátában elrejtünk egységeket, és csapdát állítunk.
Nekem adott arra, miko r sok-sok katonával lenyomtam két gall egységet. Íjászok, és dárdások, a végén pedig lovasság. Szerintem tetszett a proginak, hogy a veszteségem 0 volt.
Egyébként én is azt figyeltem meg - és ezt talán már Akárkivel beszéltük is -, hogy vagy a bekerítéssel szokott próbálkozni, vagy egy oldalon koncentrálja a támadását, és onnan igyekszik begöngyölni az arcvonaladat. Ja, és gyakran jellemző, hogy jól széthúzza a seregét, így attól kell félned, bekerít, majd úgy csap le egy helyen. Lehet, az is befolyásol, hogy én kis egységméreten játszom (40 fős hoplita seregek)?
Ma reggel láttam ám milyen szorgalmas voltál:)))))
Az enyém még várat magára.:(((
Ratón: ez amúgy is offtopi, tehát nembaj, ha szétoff.
Amúgy tegnap nekem is voltak nagy csatáim a makedónokkal. A végén ugyan megvertem őket, de nem értem az RTW topicban miért fanyalognak a harctéri AI butasága miatt, az én csatámban klasszikus bekerítő, átkaroló manővereket végzett, mivel neki rengeteg lovasa volt. Nekem csak a tábornoki lovasságom volt, és bizony megfutott egy jónéhány egységem, mire sikerült úrrá lennem a helyzeten. De a zsoldos hoplitáim hősiesen kiotartottak középen, amíg a szárnyakon a peltast és illír zsoldosok próbálták megakadályozni a bekerítést.
A csatát végül a bastarene (nem jól írom, de a helyeset fejből nem tom, őket lehet Thrácia környékén felfogadni) gyalogság döntötte el, kőkemény harcosok a fiúk, nagyon helytálltak.
Piszkosul drága a felfogadásuk, de megéri, nekem 3 ilyen egységem volt. A végére összeomlottak a lovassági támadásai a szárnyakon, és magára hagyta a centrumban küzdő gyalogságát, amelyet bekerítettem és megsemmisítettem. A lovasságából is elég sokan véreztek el.
Jó kis csata volt, de a térképre nem került fel:((( Egy másik kisebb csata persze igen.