Keresés

Részletes keresés

boattis Creative Commons License 2005.06.24 0 0 879

Tegnap a szolárom túltermelt, és közel 80C fokos vizet csinált a bojlerokba. Ebből kifolyólag a mosógépet és a mosogatógépet rákötöttem a melegvíz csonkra. Még építkezés során megcsináltam a meleg kiállást is mindkettőhöz, hasonló meggondolásból. A bojler kijövő csonkjához tettem egy keverő szelepet, és be tudom állítani rajta, hogy milyen hőmérsékletű víz menjen a hálózatba. (Ha csak 40 fokon kell mosni, nem szerencsés a 70-80C fokos vizet beengedni). Ezt a melegvizet nemes egyszerűséggel a kombi kazán hideg bemenetére kötöttem, így ha elfogy a melegvíz, a kazán utána tud fűteni. Melegvíz elvételkor a kazán szivattyúja elindul, de mire begyújtaná a lángot, már ott van a melegvíz, és a szivattyú leáll. Semmilyen problémát nem okoz ez a fajta bekötés és megspórolható egy váltószelep. Persze a kazánon a melegvíz hőmérsékletét a bojler keverőszelep hőmérséklete alá kell állítani. Nem okoz problémát az sem, hogy a bojler hidegvíz bemeneti  oldal felől keringtetem a vizet a meleg kimenet felé. Melegvíz elvételkor a rendszer kifogástalanul működik. (Ezek szerint a két visszacsapó szelepen nagyobb a nyomásesés, mint a bojleren). Lásd a régebbi elméleti okfejtéseket.

 

Üdv: boattis

boattis Creative Commons License 2005.06.24 0 0 878

Norbi!

 

Csak nem a Ferro PK 3060 - 3080-at akarják eladni szolár festéknek, mert nekem is majdnem sikerült eladniuk.

Ha erről a festékről van szó, hát meg kell mondjam, semmi köze a szolár festékhez. Ez egy vas-mangán-réz összetevőkből álló porfesték. Az abszorpciós és az emissziós értéke ugyan az. Tehát ugyan annyi hőt sugároz vissza a környezetébe, mint amennyit elnyel. Én is tárgyaltam annak idején velük, még próba mennyiséget is kaptam a cégtől. Ezt a port egy felvivő anyaggal kell összekeverni és így lesz belőle festék. Egyetlen dolog miatt hívják "solar" festéknek, mert baromi magas hőfokot is kibír. Nincs előttem a prospektus, de ha jól emlékezem olyan 1000 C fok körül bírja. Kérjél minta mennyiséget, 0,25 Kg-ot postáznak ingyen és bérmentve. De kérd le a hivatalos A/E értéket a festékre, és meg fogod látni, hogy a hányados ~1. Nekem még valahol porosodik az a minta.

Egyébként a rendelhető legkisebb mennyiség 25 Kg, ha beszorzod az árral, elég tetemes összeg jön ki.

Ha érdekel, van még az amerikai szolár festékből. Ez már bizonyított itt a topikon, és nem kell belőle egyszerre 25 Kg-ot megvenni. Még egyszer a weblap, ha netán még valaki nem ismerné. 

http://www.solec.org/solkoteframe.htm

 

Üdv: boattis

Előzmény: Farkas Norbi (877)
Farkas Norbi Creative Commons License 2005.06.23 0 0 877
OFF
Köszi, azt hiszem nincs más megoldás, ki kell próbálnom.

ON
Solárlakk németeketől, kb. 25 Euro/Kg. Bővebbet, ha az ismerősöm jövő héten remélhetőleg meghozza a termékismertetőt.

S.P.T.-nek igaza van, többet nem fárasztom a topicot a szelekkel :)
Előzmény: erbe (873)
HHapci Creative Commons License 2005.06.23 0 0 876
Hát azt nem tudom csak rebesgették, de a mi szolgáltatónk Kögáz annyiért csinálja.
Lehet csak az?
Előzmény: Krzysztof (861)
HHapci Creative Commons License 2005.06.23 0 0 875
Igéretesnek látszanak, de megkérik az árát.
Kár hogy csak lengyelül van az oldal.
ÜDv
Előzmény: Krzysztof (862)
S.P.T. Creative Commons License 2005.06.23 0 0 874

OFF

Elnézést, hogy így belepofázok, főleg, hogy mostanában nem is szólok hozzá a topichoz aktívan, de a nem napenergiás témákat érdemesebb az alternatív energia topicban kitárgyalni, ott már szép kis anyag van pl. a szélgenerátorokról...

ON

erbe Creative Commons License 2005.06.23 0 0 873
"csak nem DPG-zel? :) Ha igen, akkor tudod mit jelent."
Fogalmam sincs, mi az!
Csupán valamikor a MÉH telepen vettem egy ilyent, mert én is szélkereket akartam építeni. Meg, különben is, jó, ha van egy ilyen otthon! :-)
A +termelést meg úgy értettem, az 500 W-os generátor temelése mellé még tud teljesíteni valamit. A dinamó 6V 3W-ja nagyon kevés, néhány újabb generátort mértem mostanában, 12 V-on 0.7 A a gerjesztése, az 8,4 W (lehet ennél jobb is), a régebbiek ennél sokkal rosszabbak, 2-4 A. A fűtésmotoroknak is csupán bronz csúszócsapágya van, de ez azért már elég sokat bír.
Előzmény: Farkas Norbi (871)
kiviszem Creative Commons License 2005.06.22 0 0 872

Ha már rákérdeztek:  http://www.xsany.hu/hosziv.html   http://www.balken.hu/    Bocs a hűtőközeget elnéztem,ti nem levegő-levegő megoldást csináltok amit irtam az a mellékelt honlap szerint:

"Igazán pech, de a környezeti hőmérséklet csökkenése télen a leginkább jellemző, amikor voltaképpen fűteni szeretnénk. A hőszivattyú sem képes csodákra, így megeshet, hogy szemernyi hőt sem sikerül kitermelnie az alacsony környezeti hőmérsékletből, ezért fűtés nélkül is maradhatunk.

A jelenleg forgalomban levő legjobb hűtőközeggel is -15 °C-ig van esélyünk a levegőből hő kinyerésére"

Az általában leirt számitott értékek optimális,hozzáértő és gyakorlott kivitelezés esetén tálán tarthatóak,házilagosan nemhiszem.Nem is szólva a megtérülésről.A beillesztett honlap alján van egy összehasonlitás más fűtőanyagokkal.Bár nem mostani árakkal számol,de ha az állam támogatná, talán többen alkalmaznák,mint a gázt.

Előzmény: Gpeti (867)
Farkas Norbi Creative Commons License 2005.06.22 0 0 871
Már más is ajánlotta ezt az MTZ generátort, csak nem DPG-zel? :) Ha igen, akkor tudod mit jelent. Ha tényleg 180 W-os, akkor gerjeszteni sok, termelni ehez a lapáthoz kevés :( De a fűtésmotor ígéretesen hangzik. Jó ötlet, én eredetileg kerékpárdinamóra gondoltam, de a kipróbálás alatt megadta magát, nincs csapágya :( A 6V 3W talán elég is lett volna a gerjesztéshez. Generátoros üzemben nem szoktak leégni a motorok.
Na de ezen még agyalnom kell.
Mindenképp beszámolok a fejleményekről, holnap folytatom a szárnyak faragását :)
Előzmény: erbe (865)
Farkas Norbi Creative Commons License 2005.06.22 0 0 870
"Ha egyszerű dolgot akarsz, akkor hagyd meg az Opel fesz. szabályzót is, és egészítsd ki egy olyan áramkörrel, ami érzékeli, ha megindult a turbina. Amint a turbina elért egy bizonyos fordulatot, adjon feszültséget a szabályzónak (mintha ráadtad volna a gyújtást) és elkezd termelni."
Hát ezaz, itt vagyok meglőve :)

"Azért alkalmaznak állandó mágneses generátorokat, mert egyszerűbbek. Nincs benne csúszógyűrű, ami elkopik, és nem fogyasztanak gerjesztőáramot."
Ez igaz

"Ugyanakkor a teljesítményszabályozásuk nehézkesebb. Hasonló munkapontkeresős elektronika kell hozzájuk, mint a napelemekhez."
Ez nem, nincs gond a teljesítménnyel. Állandómágneses minnél többet pörög, annál több a fesz. U X I= P, azaz névleges teljesítmény (20 éve tekercselőnek tanultam, bár sokat felejtettem). A napelemeknél, ha akksit töltök, úgyanúgy feszszab. kell, itt is.

" Én a feszültséggel mennék magasabbra. Pl egy teherautó generátort alkalmaznék, mert az 24 (28) Voltos. Erre azért lenne szükség, mert a 700W 12 Volton majdnem 60A. Ez komoly kábelezést igényel (nem olcsó a rézkábel) amíg lehozod a generátortól. Hőterhelésre a 10 mm2 kábel elég is lenne, de a feszültségesést is végig kellene számolni. Érzésre az is jelentős lenne. Kétszer akkora feszültségen fele akkora az áram => negyedakkorák a veszteséget. Ha nem akarsz invertert, akkor persze 12 helyett 24 Voltos fogyasztókat kell beszerezned"

Nagyon jó az okfejtésed! Én is gondoltam erre, ezért leveszem a gyári feszszabot, kiiktatom a Greatz-hidat, levezetem a váltófeszt, mert a generátor azt termel
eredetileg, majd a felhasználás helyén egyenirányítom és feszszabályzom :) Még nem szedtem szét a generátort, de ha jól emlékszem 3 fázisu. Inkább leviszem a 3 fázist vékonyabb dróton, sokkal messzebb is, mint az egyenáramot.

Marad az ékszíj, tegnap beszereztem 2 db Opel hátsó agyat, ebből lesz a rotor tengelye :) Persze MÉH-ből, ezért kell még csapágy is :(

Előzmény: Gpeti (863)
Farkas Norbi Creative Commons License 2005.06.22 0 0 869
"Azért a 3x35A erős túlzás. Egy 10 kW hősziv.-nak van 2 kW vill. energiaigénye. Az 3 fázison 2 Amper fázisonként. Terhelten induló aszinkron motorról van szó, gondolom lágyindító áramkör nincs benne, így mondjuk azt, hogy a 3x16 Amperról akkor is megindul, ha mellette megy a mosógép is. Szerintem."

Megnéztem, 30 A feletti az áramlökés. Túl kicsi a táblázat, ha felnagyítom túl sok helyet foglal, ezért nem teszem ki, de remélem hiszel nekem :)
Előzmény: Gpeti (842)
Krzysztof Creative Commons License 2005.06.22 0 0 868
Hát ez az kiviszem, biztos hogy tudod mi az a hőszivattyú?
Előzmény: Gpeti (867)
Gpeti Creative Commons License 2005.06.22 0 0 867
kiviszem, Te biztos vagy abban, hogy tudod mi az a hőszivattyú?
Előzmény: kiviszem (866)
kiviszem Creative Commons License 2005.06.22 0 0 866

Szerintem ha nem akarsz majd fázni télen,MINDEN NAP be fogsz gyújtani a vizes kandallódba,mert a földből 9-vagy optimális esetben (illúzió)15-fok nyerhető ki,nem kis energiaráforditással.Én elgondolkoznék a mindennapi tüzelésen,annál azért ennyi pénzből kényelmesebb is van.Ha nincs vagy nem akarsz gázt,van faelgázositó kazán is,mely szabályozható hosszú égési idejű.A falfűtés-padlófűtés megoldást választók mindenképp gondoljanak arra,hogy átfagyott derekukat milyen jó lenne felmelegiteni egy radiátornak vagy kandallónak dőlve.Amúgy meg a mosottruha sem szárad ha nincs elég meleg.

Előzmény: Krzysztof (854)
erbe Creative Commons License 2005.06.22 0 0 865
Farkas Norbi!

"vettem egy használt Opel generátort 5e-ért, ezt próbálom alkalmazni. A gerjesztésével még van problémám, nem szeretném, ha akkor is gerjeszteve lenne, amikor nem fúj a szél és nem termel a generátor."

Keress régi MTZ generátort!
Igaz, csak 180 W-os, de állandó mágneses. Elkezd pörögni, felgerjeszti az Opel generátorod, meg még +-t is tudsz levenni róla. Ha nem találsz, valahol az ékszíj mellé csak oda tudsz biggyeszteni egy fűtésmotort. Állandómágneses, generátorként is üzemel, csak azt kell megoldanod, hogy ha túlgerjedne, hogyan véded meg a többi eszközt a túlfeszültségtől, a motort meg a leégéstől. Elég kis fordulaton már teljesítenie kell, hogy induljon a nagy generátor. Vagy pedig csak vezérlőjelet veszel le róla, a gerjesztést meg akku adja.
Előzmény: Gpeti (863)
Gpeti Creative Commons License 2005.06.22 0 0 864
Hogy legyen valami ontopic is:
Tegnap már le kellett állítani a napkollektort, mert 31 fokos lett a medence. Persze jó lenne tudni, hogy mennyire menne fel akkor, ha nem üzemelne a kollektor. Próbáltam saccolni, hogy az 5 m2 felületú víztükör mekkora energiát nyel el. De nem tudom. Mennyi verődik vissza róla?
Gpeti Creative Commons License 2005.06.22 0 0 863
"vettem egy használt Opel generátort 5e-ért, ezt próbálom alkalmazni. A gerjesztésével még van problémám, nem szeretném, ha akkor is gerjeszteve lenne, amikor nem fúj a szél és nem termel a generátor."

Ha egyszerű dolgot akarsz, akkor hagyd meg az Opel fesz. szabályzót is, és egészítsd ki egy olyan áramkörrel, ami érzékeli, ha megindult a turbina. Amint a turbina elért egy bizonyos fordulatot, adjon feszültséget a szabályzónak (mintha ráadtad volna a gyújtást) és elkezd termelni.
Ha tutit akarsz, akkor építeni kell egy saját szabályzót. De szerintem ennek nincs értelme ezen a szinten.
Azért alkalmaznak állandó mágneses generátorokat, mert egyszerűbbek. Nincs benne csúszógyűrű, ami elkopik, és nem fogyasztanak gerjesztőáramot. Ugyanakkor a teljesítményszabályozásuk nehézkesebb. Hasonló munkapontkeresős elektronika kell hozzájuk, mint a napelemekhez.

Még egy megjegyzésem lenne: Én a feszültséggel mennék magasabbra. Pl egy teherautó generátort alkalmaznék, mert az 24 (28) Voltos. Erre azért lenne szükség, mert a 700W 12 Volton majdnem 60A. Ez komoly kábelezést igényel (nem olcsó a rézkábel) amíg lehozod a generátortól. Hőterhelésre a 10 mm2 kábel elég is lenne, de a feszültségesést is végig kellene számolni. Érzésre az is jelentős lenne. Kétszer akkora feszültségen fele akkora az áram => negyedakkorák a veszteséget. Ha nem akarsz invertert, akkor persze 12 helyett 24 Voltos fogyasztókat kell beszerezned.

Még egy kérdés: Marad az ékszíjas hajtás?
Előzmény: Farkas Norbi (851)
Krzysztof Creative Commons License 2005.06.22 0 0 862
Valószinüleg Merkury lesz, de még nézegetem.
Előzmény: HHapci (858)
Krzysztof Creative Commons License 2005.06.22 0 0 861

HHapci,

 

tudnál megnézni milyen rendeletben van-ez így (hogy 40 eFt-ért kötelesek bekötni). Létezik, hogy az összes szomszédomot átvágták?

 

Nekem nem lesz levegős hőszivattyúm hatásfoka miatt. A viz-viz hőszivattyúval az in esetebem nem gazdásagas (költségés a kút furás, még 1,5 MFt-ért alatt nem is nagyon találtam viz-viz hőszivattyút). Ráadásul nálam elég mélyre kellen fúrni (hegyes vidék), ígu a vizszivattyú nagy energiát "zobálna", hogy felhozz'a a vizet.

Előzmény: HHapci (860)
HHapci Creative Commons License 2005.06.22 0 0 860
Ja mégvalami. Ha már hőszivattyu akkor miért nem viz-viz?
A levegősnek sokkal rosszabb a hatásfoka.
Reméljük igazad lesz a számitásoddal kapcsolatban, én biztos nem tenném bele a pénzem. legalábbis egyenlőre.
Előzmény: Krzysztof (855)
HHapci Creative Commons License 2005.06.22 0 0 859
Most olvasgatom az épitkezés-felujitás-t a 20215-ös hozzászólásban szerepel a gázmotor cirka 4milláért és annyiért még talán nem is hőszivattyus.

HHapci Creative Commons License 2005.06.22 0 0 858
Vizes kandallóra tudsz konkrétat? Télre mér nekem is jól jönne,
Előzmény: Krzysztof (854)
HHapci Creative Commons License 2005.06.22 0 0 857
ugytudom valamilyen rendelet hogy ha a gerinc nincs 15m-nél messzebb akkor 40+fáért kötelesek bekötni. Mi is ennyit fizettünk.
Előzmény: Krzysztof (852)
Krzysztof Creative Commons License 2005.06.22 0 0 856

Az én hőszivattyúmhoz 3 x 6,3 A motor indító/áramvédő kör van előírva. Állandosult állapotban kb. 3x2,2A a fogyasztás (indító áram persze nagyobb, de nem nagyobb 6,3 A-nél).

Előzmény: Farkas Norbi (851)
Krzysztof Creative Commons License 2005.06.22 0 0 855

Igaz, puffertartály.

Hát ezaz.

 

Én úgy tanultam 2 éve, hogy 1 m2 fűtéséhez 3 m2 földkollektor kell.

 

Ez szerintem nagyából érvényes is lehet a Magyaroszágon mostanában épült házakra. De messze nem érvényes a mostanában Svédországban épült házakra.

 

Te fogod összeállítani? Beüzemelni?

 

Nem, kilmatechnikával foglálkozó szaki.

 

Kitől vetted? Van referencia munkájuk?

Egy külföldi forgalmazótól. Magyarországon tudtam szerint nincs még referencia munka. Külföldön "dögivel".

 

az őszibarack meg októberben

 

Akkor legalább rendbe tenném a dolgokat :-). Külföldi révén mindig csodálkoztam mitól öszibarack az öszibarack. De komolyabra fordítva, majd meglátjük.

 

A fűtésköri keringetőszivattyúra gondoltam.

 

Hát van, de nem egészen értem mi köze van ehhez a hőszivattyúnak. Ha gázzal füténem, akkor ezt a keringtetőszivattyút meg lehetne spórolni?

 

Félre ne érts, nem támadni akartalak! Én is "megszállott" voltam, de kicsit körbenéztem, megérdeklődtem, megnéztem...nekem elment tőle a kedvem. Bár kétség kívül kényelmes, tiszta. És Te legalább nem írtad, hogy majd nyáron hűtesz vele :)
Remélem beszámolsz a beüzemelésről és a költségekről, mert tényleg érdekel. Sok sikert!

Én is körbe néztem, és nekem az jött ki hogy hőszivattyú+napkollektor+vizes kandalló rendszert kb. ugyanazon költségen tudom kihozni mint gáz+napkollektor+vizeskandalló rendszert. Hűteni hőszivattyúval nem fogom. Majd ha kész lesz, akkor beszámolok mennyiból jött ki.

 

Előzmény: Farkas Norbi (850)
Krzysztof Creative Commons License 2005.06.22 0 0 854

Szia kiviszem,

 

ahogy irtam, ez (csak) hőcserélő ára. A puffertartály ámugyis kéne (a vizes kandalló miatt, és majd jövőben napkollektor miatt).

Előzmény: kiviszem (849)
Krzysztof Creative Commons License 2005.06.22 0 0 853
Jó, majd vigyázok, de szerencsére több van a környekén.
Előzmény: HHapci (848)
Krzysztof Creative Commons License 2005.06.22 0 0 852

Már mint milyen rendszert lehet kihozni 100 eFt-ból? Nálam csak a gázbekötés a telekre ez kb. 250-300 eFt (terv, engedély, hálozat feljesztési hozzájárulás, és maga a bekötés).

 

Azzal viszont hogy gáz rendszer fenntartási költsége nagyobb, mint északai árammal működő hőszivattyús rendszernek magasabb ezzel egyett érték.

Előzmény: HHapci (847)
Farkas Norbi Creative Commons License 2005.06.21 0 0 851
"Azért a 3x35A erős túlzás. Egy 10 kW hősziv.-nak van 2 kW vill. energiaigénye. Az 3 fázison 2 Amper fázisonként. Terhelten induló aszinkron motorról van szó, gondolom lágyindító áramkör nincs benne, így mondjuk azt, hogy a 3x16 Amperról akkor is megindul, ha mellette megy a mosógép is. Szerintem."

Ezt holnap pontosan megnézem, lehet, hogy rosszul emlékszem.

"A szélturbinás dolgot folytatsd csak, szívesen olvasnánk róla. Érdekelne pl a lapátok szögének állítása, az alkalmazott generátor, meg ilyesmik. Egyébkény nem érné meg inkább inverterről rátáplálni a lakásra? Sokkal egyszerűbb lenne, nem kellenének spéci fogyasztók, és akkor is el tudnád használni a megtermelt energiát, amikor éppen nem kell keringetni semmit."

A lapátokon nem állítok semmit, túl kicsi a teljesítmény hozzá, nem éri meg vacakolni. A csúcsteljesítmény kb.10 m/s-nál 700W, a lapátátmérő 2,4 m, tervezett magasság 15m.
A turbina 3m/s körül indul, ha nem cseszem el a profilt a faragásnál :), ui. fából készitem a lapátokat. Ennél a sebességnél 150W-ot termel elvileg. A viharvédelem a "kifordítós" módszer szerint lesz, lényegében a szél kifordítja az egész turbinát, csak a farokrész marad szélirányban, mert a turbina asszimetrikusan van elhelyezve. Létező terv alapján dolgozom, annyi a különbség, hogy nem állandómágneses generátort használok, ami kb. 40e lenne a terv alapján, hanem vettem egy használt Opel generátort 5e-ért, ezt próbálom alkalmazni. A gerjesztésével még van problémám, nem szeretném, ha akkor is gerjeszteve lenne, amikor nem fúj a szél és nem termel a generátor.
Az invertert feleslegesnek tartom, a hálózatomra úgysem tudok rátáplálni. Van egy szünetmentesem, majd azt egy kicsit átalakítom, hogy a számítógép arról menjen, legalább az asszony nem morog miatta :)
Az egészet egy fogadás miatt építem, meg persze mindíg is érdekelt. A fogadás nem pénzről szól, egyszerűen szeretném bebizonyítani, hogy sokkal olcsóbban is lehet szélturbinát építeni, ami használható, mint amit a profik gyártanak.
A napkollektorral ugyan így vagyok, csak azt már nem kell bizonyítanom.
Előzmény: Gpeti (842)
Farkas Norbi Creative Commons License 2005.06.21 0 0 850
"Amelyik céggel kapcsolatban álltunk, sokat küzdött azért, hogy éjszakai áram díjjával számolhassák a fogyasztást. Reménytelen vállalkozás volt.

Ez csak tervezés és méretezés kérdése."

Igaz, puffertartály.

"Esetleges áramszünet esetén nincs mivel fűteni

Ugyan az érvényes gázfűtésre is. Ott még ikább, mivel mind villanytól, mind gáztól függsz - én csak villanytól (és lesz még kandalló, vész esetben)."

Megújjuló párti vagyok, de a kényelmesebb fajtából. A kandallóm kazánrésze össze lesz kötve a fal és padlófűtéssel. Oda kell keringető, ha nem akarok gravitációs fűtést, de lehet, hogy nem is lehet. Lehet kapni 12V-os keringetőszivattyút, tehát nem kell inverter. Áramszünet esetén akkuról megy a szivattyú, amit a most épülő 700W-os szélturbinám tölt. A turbina által termelt energiát persze közben másra is felhasználom.
Nyáron vízkiemelőszivattyú a kertbe, télen a 12V-os világítás a lak.-ban és persze már most is van, szünetmentes tápegységről némi átalakítás után a szám.gép, monitor. Csak most még hagyományos módon.

"Krzysztof! A lakásod 60m2?

Nem, 200 m2 körül. Ha hideg Svédországban az említett hőszivattyú elég egy ház kifűtésére, akkor nem látom akadályt, hogy Mo-n épített ház kifűtésére is elegendő legyen."

Nem a hőszivattyú teljesítményét keveslem, azzal nincs baj, megnéztem a honlapjukat, bár a szövegből nem sokat értettem. Én úgy tanultam 2 éve, hogy 1 m2 fűtéséhez 3 m2 földkollektor kell. Persze fúrt kút és talajszonda esetén a 3X60 m
elég :). Node a tudomány 2 év alatt is sokat fejlődik :)
Viccet félretéve: Te fogod összeállítani? Beüzemelni? Kitől vetted? Van referencia munkájuk?

Nem muszály fákat ültetni, a pázsitnak tényleg kutya baja sincs. De a mi éghajlatunk
kicsit eltér a svédekétől. Nem vagyok botanikus, de kiakadnék, ha a májusi cseresznyém csak júliusban kezdene teremni, az őszibarack meg októberben. Bár ki tudja, így legalább nem fagy el a virág:)

A fűtésköri keringetőszivattyúra gondoltam. Az szerintem Neked is kell.

Félre ne érts, nem támadni akartalak! Én is "megszállott" voltam, de kicsit körbenéztem, megérdeklődtem, megnéztem...nekem elment tőle a kedvem. Bár kétség kívül kényelmes, tiszta. És Te legalább nem írtad, hogy majd nyáron hűtesz vele :)
Remélem beszámolsz a beüzemelésről és a költségekről, mert tényleg érdekel. Sok sikert!
Norbi



Előzmény: Krzysztof (844)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!