Keresés

Részletes keresés

Hpasp Creative Commons License 2004.11.07 0 0 216

"azonos körülmények között probáltad"

 

Igen, egymás után.

 

A hangerő, és a torkolati láng is jelentősen külömbözött. (5cm-30cm)

Előzmény: vargaur (215)
vargaur Creative Commons License 2004.11.07 0 0 215

"... a szürke dobozos Umarex 9mm Knall esetén egy dobozban is hatalmas külömbségek vannak."

 

Lehet hogy ez a kérdésem bugyuta lesz, de azonos körülmények között probáltad? Mert ugye nem mindegy hogy szabad térben vagy szobában.

Meg azért az 4-5 már halkulhat is a fül fáradása miatt

Igaz nem ismerem azt a fajtát, eddig amiket vettem azok omlesztve, nejlonzacskóban voltak, vegyesen UMA PTS SM jelzéssel, de füllel nem tapasztaltam köztük számottevő különbséget.

 

Persze nem gagyi pisztolyból hanem igazi Keserü gázdefből löttem ki :))

 

V

 

Előzmény: Hpasp (214)
Hpasp Creative Commons License 2004.11.07 0 0 214

"A Rohmok dobozaban van cetli, hogy  a gyar milyen gyartmanyu municiokra (asszem RWS) szavatolja a biztonsagos mukodest"

 

Szvsz, ez csak reklám...

 

... a szürke dobozos Umarex 9mm Knall esetén egy dobozban is hatalmas külömbségek vannak.

 

A 9mm PA Knall-oknál eddig (kivéve a harmatgyenge Wadie Flash-Defence -t) egyenletesebbnek tűnt a teljesítmény.

 

Előzmény: vargaur (213)
vargaur Creative Commons License 2004.11.06 0 0 213

"A Rohmok dobozaban van cetli, hogy  a gyar milyen gyartmanyu municiokra (asszem RWS) szavatolja a biztonsagos mukodest"

Ezek szerint a többiben, amik megbizhatóságával anyi gond van semmi utalás?

Lehet hogy csak megkellene keresni hozzá a megfelelő municiót?

V

 

Előzmény: gvass1 (210)
vargaur Creative Commons License 2004.11.06 0 0 212

Tiszteletem

" A két töltényben közel sem biztos, hogy azonos, vagy legalábbis hasonló lőpor van."

Igen erre gondolta én is. Más égési tulajdonságut igényelhet egy összehuzott száju mint egy müa. dugós, mivel lényeges a fojtási különbségük.

 

"Egy fegyverben minden, mindennel üsszefügg. Semmit sem lehet önmagában értelmezni. "

Mint minden egyébb dolog ebben a büdös életben :))

 

"Azt is tudomásul kell venni, hogy minden "igazi" fegyvernél megadják, hogy milyen töltényt használjanak hozzá"

 

Az viszont érdekelne, hogyan müködik mondjuuk egy éles öntöltő a 9mm ez PAK tölténnyel.

Nem az öntöltésre gondolok mert az biztosan nem menne, henem, arra, hogy el tud e égni vele lőpor.

Szerintem abból is csak kifujná a fojtottság hiányában.

 

V

 

Előzmény: puskák (209)
puskák Creative Commons License 2004.11.06 0 0 211

OK, ilyen is előfordul.

A katonai fegyvereknél, 5 ezrelék a megengedett meghibásodás 10.000 lövésig (Ez is olyan, amit a fegyver használója el tud hárítani.) No, akkor mit várjunk el egy gáz-risztótól?

Előzmény: gvass1 (210)
gvass1 Creative Commons License 2004.11.06 0 0 210

"A gáz-riasztó fegyvernél pedig, aligha adják meg, hogy melyik gyártó, melyik töltényével működik megfelelően."

 

Pedig de.

A Rohmok dobozaban van cetli, hogy  a gyar milyen gyartmanyu municiokra (asszem RWS) szavatolja a biztonsagos mukodest.

 

Az Umarexekben is van valami piros cetli.

Előzmény: puskák (209)
puskák Creative Commons License 2004.11.05 0 0 209

Bocs, most olvastam!

 

Nincs rá válasz, ugyanis sok az ismeretlen tényező. A két töltényben közel sem biztos, hogy azonos, vagy legalábbis hasonló lőpor van. Ettől kezdve, nincs miről beszélni!

Közel sem biztos, hogy a töltények fojtása (kiszakítási erő) azonos, mert ez a hüvely anyagától, a perem behúzásától, "dugótól" is függ.

A "hanghatás", meg a fegyver működőképessége, megint más dolog.

 

Egy fegyverben minden, mindennel üsszefügg. Semmit sem lehet önmagában értelmezni.

 

[Azt is tudomásul kell venni, hogy minden "igazi" fegyvernél megadják, hogy milyen töltényt használjanak hozzá!  A Jericho pl.  nem működik jól, a NATO szabványú 9 mm Parabellum lőszerekkel,  csak az IMI 9 mm Parabellummal működik megbízhatóan. Benne is van, a kezelési utasításában!]

 

A gáz-riasztó fegyvernél pedig, aligha adják meg, hogy melyik gyártó, melyik töltényével működik megfelelően. Örülj, ha egyáltalán elsül!

 

Előzmény: vargaur (197)
radom1 Creative Commons License 2004.11.05 0 0 208

Oké! Asszem kicsinkét túltárgyaltuk:-).

 

Mél ment magánba.

 

Üdv: radom1

Előzmény: vargaur (206)
vargaur Creative Commons License 2004.11.05 0 0 207
Hát izé...elnézést Ha erről a gépről netezek lenyeli az összes sorvég karaktert. Pedig esküszöm nyomtam az entert rendesen. V
Előzmény: vargaur (206)
vargaur Creative Commons License 2004.11.05 0 0 206
Tiszteletem "akaruk meggyőzni, hogy amit te csinálsz, az 100%, hogy nagyon veszélyes, hanem arról, hogy nem ez az a hely, ahol az ilyen "kísérleteket" publikálni kell." OK, értem a dolgot, csak felfogni nem tudom :)) Abban igazad van, ha valaki észnélkül nekiáll, akkor az rá is fog hamarosan cseszni. De ne gondold, hogy azért mert nem olvas vagy hall róla, azért még nem jut eszébe a kisérletezés. Ekkor jön az, hogy nem tud még tanácsot sem kérni és vakon nekilát, na ebből lesz a baj. Nálunk anno mikor olvastuk az Egri Csillagokat, a fiuk 9O% a nekiált lőport gyártani, bele egyik sem halt se meg nem sérült, mert volt 1 kémiatanárunk aki elmondta soron kivül a dolgokat. Meg hát nem csak én adok ötleteket, nemrég olvastam a gázpisztoly topicban, hogy valaki mondta, hogy a kivetési hibák miatt nagyobb szükitést tesz a csőbe. Azért ez lényegesen veszélyesebb lehet ész nélkül utánozni mint, amit én irtam :)) "ui.: Nem fétisizálod pindurkát a pisztolyaidat?" "Ezért ezer boccs:-) Csak nekem szokatlan, hogy egy akármilyen gázpisztollyal" Nincs miért bocsánatot kérni, jogos a kérdés :) Lehet hogy egy kicsit lökött vagyok, de nemcsak a gáz és egyébb fegyver érdekel. Minden müszaki és elektronikai dolog módfelett érdekel. Igyexem beleásni a mélyére, mi hogyan és miért müködik ugy ahogy. És ha valami nem ugy megy mint ahogy azt egy müszaki vénáju ember elvárja akkor javitani akarok rajta :)) A fegyver is ilyen, egyszerü, nem tul bonyolult és preciz gépezet (kivéve a talán a versenyfegyvereket) és ha megnézel egy gázdefendert vagy egy gumist van mit igazitani rajta :( " Ilyet nem írtam. Azt írtam viszont, hogy egy lőportöltet viselkedését, ha a gyárilag tervezettől eltérő körülményeket teremtünk, laikusként gyakorlatilag esélytelen megbecsülni" Persze nem szó szerint idéztelek, viszont amit most irok azért biztos megint kapok a pofámra :)) Szerintem pontosan meg lehet mondani, hogy ha lényegesen csökken a fegyverben a fojtás akkor biztos hogy csökkeni fog a gáznyomása is. Olyannyira, hogy a lőpor egy része be sem gyullad Ezért is érdeklődöm a mérési módszer után, mert arra gondoltam az totál le van fojtva. ." Jó úrvezetőnek lenni körülbelül azzal egyenlő, hogy biztonsággal tudod kezelni a pisztolyodat. Az, hogy ismered az autó" Ezt elrontottam,arra vonatkozoot voln az autóvezetéz, hogy az is egy borzasztó veszélyes dolog. Aztán ahogy gyakorolja egyre biztonságosabban vezet és nagy valószinüséggel el fogja kerülni a balaseteket. "És még így is megszívhatja! Tudnék 1-2 olyan esetet, amikor komoly szakmai háttérrel, átgondoltan végrehajtott kísérletek is balul sültek el." Természetes, ez a munka és a hobby velejárója, ha bélyeget gyüjtenék akkor is belehalhatok ha sok narkósat nyalok :)) De komolyan, azt tudon, hogy mindent nem lehet előre látni, de kis lépésekkel betartva a biztonsági szabályokat lecsőkkenthető a kockázat. V
Előzmény: radom1 (205)
radom1 Creative Commons License 2004.11.05 0 0 205

Heló Vargaúr!

 

"De, erős hajlamom van elfogadni azokat a dolgokat, ami müszaki szemmel elfogadható. Igen is tisztelem az olyan véleményt, és hajlok rá hogy elfogadjam amit konkrét adatokkal támasztanak alá."       Nem arról akaruk meggyőzni, hogy amit te csinálsz, az 100%, hogy nagyon veszélyes, hanem arról, hogy nem ez az a hely, ahol az ilyen "kísérleteket" publikálni kell. Lehetséges, hogy amit csináltál az adott pisztolyban az adott módon tényleg egyáltalán nem veszélyes. Ezt innét nem tudom megítélni. De mint írtam, ha bármely eleme kicsit felborul a rendszernek, akármi is lehet. Tehát műszaki érvekkel nem tudom azt alátámasztani, hogy konkrétan amit csináltál, az veszélyes, de azt viszont tudom, hogy az ilyen próbálkozások többsége rejt veszélyeket magában.

 

"ui.: Nem fétisizálod pindurkát a pisztolyaidat?"

Ezért ezer boccs:-) Csak nekem szokatlan, hogy egy akármilyen gázpisztollyal ennyit foglalkozzon vki. Az egy eccerű használati tárgy.

 

"Nem, azt hiszem ezzel kapcsolatban nem vagyok jó alany.

Ha figyelgeted ami edig  -hülyeségeket- összeirtam, csupán csak müszaki oldaláról közelitem meg a dolgokat, és nem azt vizsgálom, melyiket kellen még megvenni, hogyan, és milyen tokból  kaphatnám elő 0.2 másodpercel hamarabb mint az "ellenfél". Nem érzem igazán veszélyeztetettnek magam az utcán járva,de ha már megvan a lehetősége hordom ha ugy itélem meg hogy esetleg kell.( presze tudom ez is azért mert szellemi szinvonalam miatt nem látom át a veszélyhelzeteket) Inkáb a hogyan és a miért érdekel a müködésével kapcsolatban, nem az hogy mikor használjam."   Asszem az itt-ott tett hozzászlásaimból kiderül, hogy én sem vagyok az az utcai paranoid alkat. Engem sem az önvédelem témaköre érdekel elsősorban. 

 

De azt hiszem te irtál valami olyasmit a másik topikban,hogy a löportöltetek bizonytalan müködésüek"    Ilyet nem írtam. Azt írtam viszont, hogy egy lőportöltet viselkedését, ha a gyárilag tervezettől eltérő körülményeket teremtünk,  laikusként gyakorlatilag esélytelen megbecsülni. Az bizonytalan, hogy mi fog történni.

 

"Na ez az amit igy nem igazán tudok elfogani. Szerintem igen is jól kikisérletezett dolog, az más hogy nincs publikálva, és mint ahogy Puskák is irta, az országban talán pár ember lehet aki tényeg ismeri." Persze, hogy jól kitalált anyagok a lőporok! Csak hozzáértő szakemberek kellenek a biztonságos alkalmazás feltételeinek megteremtésére!

 

"Inkább talán Ti fétisizáljátok a dolgot a szigorú tiltó dogmákkal, ami persze, mint irtam egy határig jó dolog." Nem tiltunk. Nem is lehet. Csak vastagbetűs jótanácsot adunk, hátha ezzel vkit elkerül a baj.

 

"Hihetetlen nagy terület amibe belekontárkodsz. Komolyan veszélyes abban a hitben lenni," Ezt fenntartom.

 

"Ebben is igazad van, de ez nem csak a fegyverekre igaz. Minden müszaki, tudományos .stb... dolog egy bizonyos szint felett rendkivül szerteágazó, átnyulik  a szomszédos területekre. Természetesen ennek is megvan a veszélye, kb ugy mint annak aki elkezd autót vezetni, de 1 idő után kezdi átlátni adolgokat."    Jó úrvezetőnek lenni körülbelül azzal egyenlő, hogy biztonsággal tudod kezelni a pisztolyodat. Az, hogy ismered az autó működését, a forgalom jellegzetességeit, a KRESZ szabályok értelmét, az kb.= azzal, hogy érted, hogy a pisztolyod miért olyan, amilyen, ismered a vonatozó szabályokat, és tudod is miért kell azokat betartani. Ugyanakkor mondjuk "a dolgokat átlátni kezdő" úrvezetőként nem biztos, hogy célszerű, ha saját kútfőből akarod átállítani a kocsidat benzinesről gáz üzeműre:-)

 

"Azal hogy az ember valakit elkezd, és meri csinálni, tényleg 2 dologra lehet következtetni.

1 felelőtlen, nem látja át hogy mi lehet, nagyképü, beképzelt stb.

2 ovatos, a cselekvés előtt gondolkodik, számba veszi a veszélyeket, és védi magát."  És még így is megszívhatja! Tudnék 1-2 olyan esetet, amikor komoly szakmai háttérrel, átgondoltan végrehajtott kísérletek is balul sültek el.

 

"Sajna aki az előzőröl van megyőződve, nemigazán fog hinni a másodok dologban :(("

Általában az előző verzió játszik. Kár lovat adni az ilyenek alá. Egyáltalán a  buhera lehetőségének a felvetésével is.

 

"Viszont még mindig nem kaptam konkrétan, müszaki adatokkat a kérdéseimre , Pl. :)) Hol és hogyan van lezárva az a mérőcső amiben a gáznyomást mérik?"

 

Nem tudok pontos választ adni. A C.I.P. szabvány írja elő, hogy pontosan milyenek legyenek a mérőcsövek, ez a magyar szabványban nem szerepel. Elmondásból annyit tudok, hogy a gáznyomás mérése öntöltőkhöz való töltények esetében minimum méretű töltényűrben ellőtt tölténnyel történik, és a töltényűr után egy általam  sajnos nem ismert méretű, de igen erőteljes szűkítés leledzik. És persze hátulról rendesen reteszelve van a vizsgálófegyver. Revkókhoz való tölténynél is hasonlóképp, de ott ha minden igaz még vmi "dobhézagot" is beiktatnak a mérőcsőbe, a nagyobb életszerűség érdekében. 

 

 

Üdv: radom1

 

Előzmény: vargaur (204)
vargaur Creative Commons License 2004.11.05 0 0 204

"Gondolom úgy sem tudlak meggyőzni."

 

De, erős hajlamom van elfogadni azokat a dolgokat, ami müszaki szemmel elfogadható.

Igen is tisztelem az olyan véleményt, és hajlok rá hogy elfogadjam amit konkrét adatokkal támasztanak alá.

 

"ui.: Nem fétisizálod pindurkát a pisztolyaidat?"

Nem, azt hiszem ezzel kapcsolatban nem vagyok jó alany.

Ha figyelgeted ami edig  -hülyeségeket- összeirtam, csupán csak müszaki oldaláról közelitem meg a dolgokat, és nem azt vizsgálom, melyiket kellen még megvenni, hogyan, és milyen tokból  kaphatnám elő 0.2 másodpercel hamarabb mint az "ellenfél".

Nem érzem igazán veszélyeztetettnek magam az utcán járva,de ha már megvan a lehetősége hordom ha ugy itélem meg hogy esetleg kell.( presze tudom ez is azért mert szellemi szinvonalam miatt nem látom át a veszélyhelzeteket)

Inkáb a hogyan és a miért érdekel a müködésével kapcsolatban, nem az hogy mikor használjam.

 

 

De azt hiszem te irtál valami olyasmit a másik topikban,hogy a löportöltetek bizonytalan müködésüek"

 

Na ez az amit igy nem igazán tudok elfogani. Szerintem igen is jól kikisérletezett dolog, az más hogy nincs publikálva, és mint ahogy Puskák is irta, az országban talán pár ember lehet aki tényeg ismeri.

 

Inkább talán Ti fétisizáljátok a dolgot a szigorú tiltó dogmákkal, ami persze, mint irtam egy határig jó dolog.

 

 

"Hihetetlen nagy terület amibe belekontárkodsz. Komolyan veszélyes abban a hitben lenni,"

 

Ebben is igazad van, de ez nem csak a fegyverekre igaz. Minden müszaki, tudományos .stb... dolog egy bizonyos szint felett rendkivül szerteágazó, átnyulik  a szomszédos területekre.

Természetesen ennek is megvan a veszélye, kb ugy mint annak aki elkezd autót vezetni, de 1 idő után kezdi átlátni adolgokat.

 

Azal hogy az ember valakit elkezd, és meri csinálni, tényleg 2 dologra lehet következtetni.

1 felelőtlen, nem látja át hogy mi lehet, nagyképü, beképzelt stb.

2 ovatos, a cselekvés előtt gondolkodik, számba veszi a veszélyeket, és védi magát.

 

Sajna aki az előzőröl van megyőződve, nemigazán fog hinni a másodok dologban :((

 

 

Viszont még mindig nem kaptam konkrétan, müszaki adatokkat a kérdéseimre , Pl. :))

Hol és hogyan van lezárva az a mérőcső amiben a gáznyomást mérik?

 

V

 

 

 

Előzmény: radom1 (200)
puskák Creative Commons License 2004.11.04 0 0 203
Köszi Kolléga! Most kilépek, de holnap megnézem.
Előzmény: radom1 (202)
radom1 Creative Commons License 2004.11.04 0 0 202

Szia Puskák!

Itt van a kereset topik.

Üdv: radom1

 

petike23 Creative Commons License 2004.11.04 0 0 201

" Hihetetlen nagy terület amibe belekontárkodsz. Komolyan veszélyes abban a hitben lenni, hogy laikusként minden körülménnyel képes számolni az ember. Még szakemberként sem mindig jön össze! "

 

Én ezt már régóta mondom az önjelölt vegyész-, és pirotechnikusjelölteknek.. :-(

Előzmény: radom1 (200)
radom1 Creative Commons License 2004.11.04 0 0 200

Gondolom úgy sem tudlak meggyőzni.

 

"Mi a jobb, egyértelmüen és kategorikusan tiltani/eltitkolni vagy elmondani a mit, miért és a hogyant és felhivni az balesetveszélyre a figyelmet." "Tudod ez a lőszercserés tiltása, nagyon jó dolog lehet egy ideig. De ha valaki elkezd beleásni a dolgokba akkor természetesen rájon, hogy az egyértelmü tiltást kijelenteni botorság, mert lehet olyan helyzet amikor nem okozhat balesete."

 

Nos ami szerintem elvárható, hogy az ember egy ilyen nyilvános fórumon nem publikál olyan dolgokat, ami vkinek, akinek esetleg eddig eszébe sem jutott, olyan ötleteket ad, amire, ha rosszul mennek a dolgok, csúnyán ráfaraghat. De éppen azért kiabáljuk, hogy ne csináljátok, mert voltál olyan rutinos, hogy leírd a mókolásaidat ide. (Nem neked mondjuk, hogy NE, mert annak úgy sincs értelme, hanem mindazoknak, akik még nem csinálták, de kedvet éreznek hozzá.)

 

És ezt a problémát nem lehet azzal orvosolni, hogy részletesen leírjuk a lehetséges tényezőket, következményeket és veszélyeket, mert olyan szerteágazó módon lehet hülyeséget csinálni lőportöltettel működtetett eszközzel, hogy a minden elképzelhető esetre vonatkozó figyelmeztetések és magyarázatok könyveket töltenének meg. Ugyanis a fegyvertervezés, a belballisztika, a lőszer (töltény)gyártás meglepő módon külön-külön szakmák, melyeknek csak egy része közös egymással. Külön-külön is igen sok ismeretet igényelnek. Hihetetlen nagy terület amibe belekontárkodsz. Komolyan veszélyes abban a hitben lenni, hogy laikusként minden körülménnyel képes számolni az ember. Még szakemberként sem mindig jön össze! 

 

Az pedig, hogy vki. van olyan állat, hogy a TATP elkészítését feltegye a webre, nem csökkenti annak az erkölcsi felelősségét, aki más témakörben fejt ki hasonló jellegű, - bár vitathatatlanul kevésbé közveszélyes - tevékenységet.

 

Ezért még mindig csak azt tudom mondani: Senki ne kísérletezzen olyan lőszerrel (tölténnyel) egy fegyverben, amihez azt nem tervezték!

 

radom1

 

ui.: Nem fétisizálod pindurkát a pisztolyaidat?

 

Előzmény: vargaur (199)
vargaur Creative Commons License 2004.11.04 0 0 199

Köszi a részletes választ

Kérdéseim:

 

"méretű töltényűrrel ellátott mérőcsőben lövik el, miközben az EM mér "

Van e valami fojtás a mérőcsőben, gondolom van de hol és mi?

 

"A füstnélküli lőporoknál rengeteg tényező (Pl.: a lefojtottság mértéke, "

Na igen és ha csökken a fojtottság gondolom drasztikusan csökken a gáznyomás is.

 

"Ezért kell óvakodni minden olyan csereberétől, amely eltér a töltény normál felhasználásától"

Ebben igazad van, de ha ésszel él az ember és a körülmények ugy változnak, hogy lényegesen csökken a fojtottság, akkor szinte biztos, hogy a csökkent  gáznyomás lesz az eredménye.

 

"És az ilyen kísérletezést egy sokak által olvasott nyilvános fórumon publikálni szerintem is botorság. "

 

Lehet, bár nem hiném. hogy nagyobb lenne mint az ember honlapján a peroxiaceton előállitását "reklámozni"

Én is onnan tanultam meg, vagy más, aki a hátizsákjában hordozta és felrobbant vele, akkor ki a hibás, aki kiteszi vagy aki ész nélkül megcsinálja/hordozza?

 

Ilyen témáju vita már ment a piro topicban is.

Mi a jobb, egyértelmüen és kategorikusan tiltani/eltitkolni vagy elmondani a mit, miért és a hogyant és felhivni az balesetveszélyre a figyelmet.

Én az utóbbival értek egyet.

 

V

 

 

Tudod ez a lőszercserés tiltása, nagyon jó dolog lehet egy ideig.

De ha valaki elkezd beleásni a dolgokba akkor természetesen rájon, hogy az egyértelmü tiltást kijelenteni botorság, mert lehet olyan helyzet amikor nem okozhat balesete.

 

Analogiára felhozhatom az elektromosságot.

 

Egyértelmü tiltás, hogy "kisfiam tilos a szeget a konektorba dugni".

De amikor a kisfiu "felnő" elkezd foglakozni az elektromossággal,  és megtudja igen is minden veszély nélkül bele lehet dugni, csak nem mindegy hogy hogyan és  melyik felébe.

Akkor a tudatlan felnőtt ha meglátja azonnal lehülyézi hogy ilyet csinál.

 

Na ilyen esetekben válik értelmetlenné az álltalános tiltás.

 

 

 

 

Előzmény: radom1 (198)
radom1 Creative Commons License 2004.11.03 0 0 198

Heló. A lőportöltet tulajdonságai akár egyazon gyártótól származó, egymást követő tölténysorozatonként is változhatnak, nem csak attól, hogy vmit.  más gyártott, más kaliberjelű, stb. Naná, hogy elképzelhető, hogy más lőpor van a gáztöltényben, mint a riasztóban.

 

A töltények gáznyomását manapság gáztöltényeknél elektromechanikus mérőfejekkel mérik. A töltényhüvely palástját megfúrják egy szabványban foglalt méretű fúróval, a hüvelyfenéktől X távolságra (ez is töltényenként változik), majd egy a szabvány szerint megengedett méretek alsó határán lévő méretű töltényűrrel ellátott mérőcsőben lövik el, miközben az EM mérőfej dugattúja a hüvelyen fúrt lyuk felett helyezkedik el. Nos így nem szabad a 9 mm PAK-nak túllépnie a 400 (nem 450)bar-t, a 9x17R-nek pedig a 250-et. Egyes gyártók - jobb a békesség alapon - bőven alá mennek a max gáznyomásnak, míg mások megközelítik azt. Ezért füllel is érzékelhető különbség lehet 2 különböző töltény között.

 

A füstnélküli lőporoknál rengeteg tényező (Pl.: a lefojtottság mértéke, a töltényhüvely kitöltöttségének foka, hőmérséklet és még egy sor más tényező)határozza meg, hogy lövéskor mi fog történni.  Egy tényező látszólag kicsi megváltozása is nagyon drasztikusan befolyásolhatja a kialakuló gáznyomást. (pl., hogy kicsit kevésbé tud kinyílni a hüvelyszáj, v. a műanyag dugó). Ezért kell óvakodni minden olyan csereberétől, amely eltér a töltény normál felhasználásától. És az ilyen kísérletezést egy sokak által olvasott nyilvános fórumon publikálni szerintem is botorság. Nem miattad. Te magadnak csinálod. Sokkal inkább amiatt a hülyegyerek miatt, aki innen veszi majd az ötletet a mókolásra, és esetleg valóban a szeme, 1-2 ujja látja kárát a próbálkozásnak. Ezért mondja mindenki, hogy beszélj kicsit felelősségteljesebben ezekről a dolgokról.

 

Üdv: radom1

 

Előzmény: vargaur (197)
vargaur Creative Commons License 2004.11.03 0 0 197

Kérdésem Puskák társunkhoz.

 

Előzmény az, hogy elsütöttem a keserü gázdefben egy 9mm es PAK töltényt, de lényegtelen hanghatás produkált.

 

Arra gondolok, hogy a nem megfelelő fojtás miatt nem tudott begyulladni a lőpor, mert a keserős forgókban nincs semmi szükités.

A eredet K tipusu tölténynek összeguzott a szája, nagy az ellenálása ezért rendesen el tud égni a lőpor.

 

Viszont azt nem értem, hogy akkor a gáztöltényben hogy tud rendesen bedurranni a lőpor amikor abban is az a kis müanyag dugó van, aminek folytása egyenlő a nullával.

Lehet hogy a 9mm K  gázosban más minőségü a lőportöltet?

 

V

 

petike23 Creative Commons License 2004.10.18 0 0 196

Üdv a "Naganttal-már-lőttem" táborban !

 

Nekem nagyon tetszett a Nagant pisztoly, kellemes hátrarugású, és olyan stílusos.. persze semmire nem jó (hadi/önvédelmi), max. célbalőni, de x-edik pisztolynak vennék egyet, just for fun..

(ahogy Makarovot, és TT-t is)

 

Üdv: Petike23

Előzmény: radom1 (193)
vargaur Creative Commons License 2004.10.16 0 0 195
Ahoy Na csináltam 1 próbár, odaszoritottam 1 réteget a papirzsebkendőből a keserü gázos csőfar-dob réséhez 2 oldalról. Amint vártam nem volt akkora fuvás hogy kiszakitotta volna, és csak 2 nagyon vékony és halvány csikocska látszódott a lövés után. Na persze riogatóval. Kiváncsi lennék az eredményre más gyártmányú forgókkal. V
vargaur Creative Commons License 2004.10.15 0 0 194

"kivitelezésű csúzli. Mondjuk a revolverező elsütése viszont - leginkább a dob és a a tűzfal mozgatása miatt - elég vacak. "

Hát ihgen gondolom nem lehet gyorsan ráduplázni.

A "nagy" forgó + mozgó tömeg  lelassitja.

 

V

 

Előzmény: radom1 (193)
radom1 Creative Commons License 2004.10.15 0 0 193

Ez így van, teljesen szükségtelenül túlbonyolított szerkezet. De azért van valami hangulata...

 

Nemrég lőttem lengyel hadi Naganttal, madeinRadom1932, igen tipp-topp kivitelezésű csúzli. Mondjuk a revolverező elsütése viszont - leginkább a dob és a a tűzfal mozgatása miatt - elég vacak. De egy hobbifegyvernek a sok közül tökéletes lenne...

 

Mellesleg az a 2-300J abban az időben Európában a többihez képest nem is volt olyan kiemelkedően gyengusz.

Előzmény: gvass1 (192)
gvass1 Creative Commons License 2004.10.15 0 0 192
"Most már csak az a kérdés, hogy másik miért nem utánozták?" Azert mert tulbonyolitott, raadasul a tolteny telejsitmenye hadi szempontbol erosen vicces, 200-300 J. "És az it hogy pont e tomitettség miatt volt pontos, " Nem hiszem, van szamos olyan revolver, ami e nelkul is halalpontos, lasd ZKR551.
Előzmény: vargaur (190)
hunserv Creative Commons License 2004.10.15 0 0 191
Versenyfegyvernek naonjo, aki loni tud, az 20 lovesbol 200 pontot meglovi vele, legalabbis ismerosomnek ez megyen, nem is megismetelhetetlenul :) Gondolom a pontossagban kozrejatszik, hogy mivel kozelebb tolja  a csofarhoz a dobot, a lovedek kevesebbet fog mozogni megvezetes nelkul. De ily speci pontossag hadifegyvernek meg nem kell, plane nem pisztolynal. Meghat egykezbol pl. ugyanugy lehet loni vele, mint egy ZKR-el, vagy egy mezei Taurus-al 25m-en....
Előzmény: vargaur (190)
vargaur Creative Commons License 2004.10.15 0 0 190

Köszi, érdekes megoldás.

Most már csak az a kérdés, hogy másik miért nem utánozták?

Olyan nagy baj azért nem lehetett vele, mert ahogy olvastam sokáig rendszrerbe volt.

És az it hogy pont e tomitettség miatt volt pontos, tehát pár szem + lőpor csak nem pótolja a rés okozta "gondokat".

V

Előzmény: radom1 (189)
radom1 Creative Commons License 2004.10.15 0 0 189
Pontosan. A rugó tolja vissza. A csőfar belseje persze hangyányit kúpos, de a 7,62 mm Nagant lőszer kis gáznyomása, rézből készült hüvelye, valamint az igen kicsi belógása a csőbe mind igen könnyűvé teszi a kihúzást.
Előzmény: vargaur (187)
gvass1 Creative Commons License 2004.10.15 0 0 188
"csőfarkiképzés valami kupos lehet" hmm, es melyik eles fegyvernel nincs eleve atmeneti kup? Egyebkent itt meg maga a huvely is kupos.
Előzmény: vargaur (187)
vargaur Creative Commons License 2004.10.15 0 0 187
Köszi Érdekes. És visszafele, akkor a dobot meg a rugó tolja helyre? Godnolom a csőfarkiképzés valami kupos lehet, hogy a belefordult hüvelyszáj ne tudjon beleszorulni. V
Előzmény: radom1 (186)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!