Úgy igaz. A Mikramidot én is használom. Ez főleg akkor hatásos ha sárgás a fű vashiány miatt. Iszonyat módon képes a fű bezöldülni ha megkapja az adagját. Én tavasznyitásként nitrogénalapú műtrágyával szórtam meg. Később még meglocsoltam Mikramid+Voldünger keverékkel. Azóta kb. hetente 2x kellene nyírnom mert iszonyat módon nő. Jól kib...tam magammal. :)))
Hi!
Ha nem vagytok ellene a kemikáliák használatának, akkor a fű "zöldre festése" érdekében javasolom a Mikramid nevű műtrágya használatát (persze olyan mennyiségben, ahogyan azt a zacskón javasolják, mert a túladagolás éppen ellenkezőleg fog hatni!!!) Ez nem tartalmaz nitrát formájú nitrogént (egyébként nitrogén tartalma magas) és ez mellett sok nyomelemet is, amit a fűfélék szívesen "fogyasztanak"!
Frimi
Na végre ! Egy jó topik. Még szerencs, hogy Akita felbukkant a HUSZon. Még nem kezdtem el olvasni a topikot de kérdésem máris ezer mivel magam is rendelkezem vagy 200m2 fűterülettel.
Ti szoktátok-e tavasszal a füvet olyan gereblye jellegű speciális szerszámmal átgereblyézni az elhalt fű eltávolítása végett ? Iszonyat szemét munka de nagyon sok elhalt részt szoktam kiszedni.
Másik kérdés, hogy tavasszal milyen műtrágyakombinációt használtok az év indításhoz. Ha netán erre volna már valahol itt válasz ne kíméljetek.
Szomszédok elkezdték nyírni a füvet (faluhelyen komoly érv a fünyirásra :), most épp csendesen esik az eső, a fű színe 'méregzöld', ilyenkor felénk a sárga foltok el szoktak tűnni, csak szárazság esetén jönnek elő (sokáig nincs csapadék, vagy rövidre lett vágva, és a nap kiégeti)
Mivel a fű jobban bírja a lucernánál a nyírást (meg taposást), így előbb-utóbb a fű lesz többségben.
Szia, nálam is hasonló volt a helyzet. De én azt hittem, hogy a kutyusom pisilte ki a fűvet, bár ez az előző évben nem jelentkezett. Felhívtam egy kertész ismerősömet és ő azt mondta, hogy ha nem a kutyusom az oka, akkor a talaj nitrogén tartalma kevés és ezért fakul, sárgul, majd pusztul ki a fű. Feltéve, ha persze locsolom és nem magától száradt ki. Azt javasolta, hogy vegyek fehérhere magot és ezt szórjam lazán szét a gyepemre. Lesz benn sok szép lóhere és ez jól megnitrogénezi nekem a talajt. Azt mondta, ha engem a zöld fű között nem zavar a lóhere látványa, akkor ez a legjobb megoldás. Mivel nem törekszem angol kertre, Akita kutyám ebben nem is engedne:) így most kipróbáltam. Még eredményt nem tudok mondani most szórtam csak szét a magot. Másik javallata volt, hogy végezzek talaj próbát, ha nem ismerem a korábbi tulaj által oda delegált földet:) Azt tanácsolta, hogy ássak ki pl. árok partról fűtöveket és ezt ültessem be a kiégett helyre, vagy ha nagyobb a terület, akkor gyeptéglával. Ha ez is kiég locsolás ellenére, akkor viszont talajcserét kell végrehajtani, mert valami bibi van a földdel. PL. kémiai anyag került oda.
Hát ennyi. Ha belóheresézedünk, akkor jelzem, mi lett a gyeppel:)
Különben én is a Sport keveréket favorizálom, mert nálam a kutyusom szabadon grasszál a kertben:)
szia
A.
Hali!
Nálam is vannak ilyen világoszöld foltok a mélyebb területeken, itt a sok csapadék összefolyt, és kinyomta a füvet. Nem nagy a szintkülönbség, max 5-10 cm, de a föld itt láthatóan megült. Széltoló! Nálad mennyire egyenes a terület?
Fece_
Széltoló: nem fagyhatott meg? Csak mert mi ahová a havat lapátoltuk azokon a helyeken sárga foltokban. Szerintem megfagyott, bár már kezd zöldellni, de nagyon nehezen jött létre. Egyébként mi is tavaly ősszel vetettük.
Hello!
Nálam detto ugyanez a jelenség, én tavaly májusban
vetettem KITE Pázsit típusú magot. Egy néhány helyen fele olyan gyorsan nő csak, és sárgul is.
Szerintem a fűkeverékben lehet a hiba.
Az én kérdésem lenne: homokos tetejű talajra ajánljátok-e a GOLF típusú keveréket, mert a SPORT úgy tudom inkább a kötöttebb talajt igényli.
Tavaj ősszel vetett kite fűmagból mostanra remek, nagyrészt egybefüggő zöldterület lett, de valamiért méteres foltokban sárgul a levelek egy része, és itt nem is nőtt meg akkorára a fű, mint egy-két képéssel odébb. A többi haragoszöld, gyönyörű és egészséges, vajon e foltokat mi lelhette??
Egyszerre lett felásva, elvetve, műtrágyázva, hengerelve, kikelve, locsolva, stb, szóval mi a bánat...?
Hali! Újabb kérdésem van. Azt irtájátok, 3-4 óránként kell locsolni a frissen füvesitett területet az első napokban. Kérdés: Ha odaállitok ilyen körkörös permetezőt és otthagyom, az nem jó?
(nincs hozzá semmi használati utasítás?). Amikor füvet pótoltunk, akkor eső (vagy locsolás) után el lettek szórva a fűmagok, majd beletaposva a földbe (hengerrel jobb lett volna, de az nem volt). A magok 2/3-t így is kiették a verebek, erre (madarak) célszerü rászámolni. 1x áprilisban próbáltuk, de az akkor nem sikerült, majd májusban (most már mindegy alapon) újravetettük, és az jó lett. (Hát ez nagyon szagszerű lett, de tőlem ennyire tellett :)
Nálunk a Kités sportos bevált,gyerekek,kutyák hancúroznak rajta.Korábban a golfot is próbáltuk,szép selymes lett,lassabban nőtt,de kiégett,mert párás/angol/klíma kéne neki.Így aztán szép lassan benőtte a keverék.
Szia Krisza!
Nem vagyok igazán fűszakértő - és nemigazán sem -, de van egy saját tapasztalatom, ami talán segíthet eldöntened a kérdésedet.
Nekünk is van Balaton-Felvidéken egy nagy gyümölcsösünk, amit nem olyan régen vettünk. Elődeink kb 20 éve örökölték meg a területet, és feléje sem néztek, mert nekik volt lenn a parton egyklasszikus üdülőtelkük és nem akartak semmit a telekkel, hagyták had gyarapodjon az értéke, majd amikor szükségük volt a családban némi pénzre, akkor eladták nekünk.
Tehát ez egy 20 éve nem gondozott gyümölcsös, főleg mandula, cseresznye és dió volt benne. Minket a következő állapot fogadott: a talaj teljes felületén növénytakaró, különböző fűfélékből, néhány védett virág, alacsony tavaszi virágok, vadszeder, cserjék tömege - cserszömörce, galagonya, vadrózsa, som, fagyal, kökény, stb -, sok fiatal kőris hajtás, néhány szép tölgyfa és néhány nagyon öreg, de még élő gyümölcsfa. És persze némi emberi szemétkupac, szerencsére nem sok. Szerintem gyönyörű, bár nem angol pázsit. 20 évig garantáltan nem nyírta senki. Előtte a földet szántották, ennek nyomai látszanak, meg a szomszédok is elmondták, nem volt bevetve a fák alja. Szerintem az a kérdés, hogy ezt a 20 éves folyamatot, hogyan lehetne felgyorsítani, irányítgatni egy picit.
Víz az nálunk sincs, meleg annál inkább. Azt figyeltem meg, hogy a talajszinti mövényzet kétszer pihen egy évben, télen és nyáron is, amikor olyan nagyon-nagyon meleg van. Azt is tapasztaltam, hogy ahol növények takarják a talajt, ott az nem szárad ki teljesen. Elég nagy a fajtagazdagság, de a talaj felső 40 cm-e elég dús tápanyagokban, ami valószínű talajművelő elődeinknek köszönhető. (Hálával gondolok rájuk ezért. Az is jót tett, hogy közvetlen elődeink pedig békénhagyták a területet!)
Közvetlen szomszédaink rendes, gondos emberek, ők nyírják a füveket, náluk szép egybefüggő, sík talajtakaró alakult ki. Én most próbálkozom, egy részét a területnek levágjuk, másik részét békében hagyjuk. Amit vágunk, annak is kb. két vágást gondolok max. egy évben összefüggésben a természetes csapadékkal - utánna kapjon nedvességet a fű - és a meleggel. Hogy mi lesz az eredménye, arról majd később beszámolok. Hát ennyi az én tapasztalatom.
Kedves Füdoktorok ! Van egy KITE felujitó fümagunk, amire az van irva : elsősegély foltokban kipusztult területek pótlására. Kérdés : Hogyan kell használni, és van-e valami tapasztalata valakinek ez ügyben ? (Fel kell-e ásni, ugy kell-e használni mint a sima fümagot, vagy nem ?) Kösz. Mag
Sziasztok !
Fűmagszakértők segítsetek.
Környezetemben 3 gyártó fűmagjait lehet kapni:
1. Agro-Largo 2. Fleurelle (alias Budapesti Kertimag), 3. KITE. A KITE-t már használtam,
de most elég nagy Kb. 600 m2 -re kellene úgy hogy szeretném ha sikerülne.
Melyiket válasszam, mik a tapasztalataitok.
Golfon, vagy Sporton gondolkodom, de a Park is szóba jöhet -e. Köszi.
Szerintem ne vessel semmit, hanem hagyd nöni a honos gazokat.
Ha evente legalabbb ötször le tudod kaszalni, akkor elöbb-utobb egy többe-kevesbe összefüggö gyepreteg fog kialakulni. Nem lesz olyan mint a telepitett pazsit, de nem is olyan igenyes. (Nem szarad ki, stb).
Segítségetekre lenne szükségem. Adott egy Balaton-Felvidéki 800 négyszögöles telek. Szép nagy. Tele van gyümölcsfákkal, de mivel családomnak nincs lehetősége olyan gyakran lejárni a telekre mint amennyire azt a gyümölcsfák gondozása megkövetelné. Átlag Kb havi max 1 alkalommal vagyunk lent az évben, nyáron kicsit gyakrabban, de alapvetően inkább nyaralótelekről van szó. Sajnos a telket nem lehet feldarabolni, igy vagy az egésztől meg kellene vállni, vagy az egésznek meg kell maradnia. Mi szeretnénk megtartani, de nem tudjuk, hogy mit kezdjünk magával a földdel. Megoldás lenne az évi egyszeri gyomirtózás, de szebb megoldás jobb lenne, ne álljon ott parlagon az a hatalmas telek. Művelni nincs időnk, csak a fentebb emlitett gyakorisággal, vagy ritkábban. Gondolkoztam a füvesítésen, igy kerültem ide a fórumra, de látom már az olvasottak alapján, hogy az is törődést igénylő megoldás lenne, nem beszélve a víz teljes hiányáról a telken. Szóval kérdésem, hogy tudtok-e bármiféle megoldást javasolni az itt vázolt problémára. Valaki itt megemlitette a vörösherét. Ez mire jó és hogyan néz ki? Szokás ezt erre használni? vagy hülyeségeket beszélek? Köszi a segítséget előre is mindenkinek, remélem nem halt el még teljesen ez a topic.
K.
Ha valakit érdekel, most láttam a Eurocenterben, a SPAR szupermarketben benzinmotoros fűkaszát 17 ezerért. Ahhoz képest, hogy a nyáron a legolcsóbb kétszer ennyi volt.... hmm. Szóval ha kell valakinek ilyesmi, most érdemes körülnézni!
Füszakértők ! Eddig is hasznositottam az itt olvasottakat, most azt kérdem, hogy egy aránylag jó állapotu füvel igy ősz idején van-e valami teendő? Esetleg majd tavasszal? Kérlek válaszoljatok . Mag.
Hello Mindenki!!!
Hihetetlen egy hete ültettük a füvet, és már nő. 1,5-2cm es zöld füvünk van. Apropó a hangyákkal mit lehet csinálni, ugyanis egy helyre citálják a magokat a boly köré. Akárhányszor szétlocsoljuk, a magok másnap újból ott vannak.
SzAndi
Elhanyagolt, gyomos kertet szeretnék füvesíteni. A fórumon fűmag típusokról, ötletekről, hasznos tudnivalókról olvasgattam. De szeretném megkérdezni hozzáértőbbek véleményét: hogy mit kellene tennem a füvesítés előtt, hogy csak fű nőjön, és ne a gyom. Azt tudom, hogy vannak gyomirtó szerek, használtam is egyet-kettőt eddig (pl. szőlő között), de valahogy a siker csak átmeneti volt. Van-e valakinek ötlete, javaslata, hogy a fűmag szórás előtt milyen előkészítési munkálatok szükségeltetnek.
Köszönettel,
BDL
onobody
Köszi szépen a jó tanácsot. Megfogadom. Kifejezetten nem nyugtattál meg, de azért reménykedek. Egyébként mi az a fűhosszúság, ami már nem fagy el?
SzAndi
Szia SzAndi !
Az idén már nem kell nyirni , mütrágyázni
szerintem még jövőre sem kell.
Tavasszal már rá lehet menni , és nyirni is kell.
Az idén már nincs teendőd , csak imádkozni ,
hogy ne legyen rá -30fok , mielőtt betakarja
a hó.
Végre mindent elültettünk !!! A gyümölcsfákon keresztül, a díszfákon, a rózsákon át mindent. És végül a fűmagot is, 8 Kg-ot. Nyugtassatok meg, hogy még ki fog nőni, és nem fagy el. Azért mertünk vállalkozni rá mert többen is azt írtátok, hogy szeptember vége okt. eleje a legalkalmasabb időszak a fűültetésére. Mostmár nincs más dolgom, csak locsolni és várni. De meddig? Mikor lehet rámenni? Ha ilyen későn ültettük, akkor az idén le kel még vágni? Ha igen, akkor milyen hosszúra érdemes hagyni? Mikor kel először műtrágyázni?
Előlre is köszi: SzAndi
Én azt a beásható müanyag rácsot javasolnám,
ami meggátolja , hogy a kocsi kitapossa a füvet.
Nem olcso, de nem látszik belőle semmi, és nem
kell csak ott leraknod ahol az auto kereke tapos.
Egy keskeny sáv az egész.
Szia Futserg_o AdVyx Jr.!
Nemtudom,hogy hatásos módszer-e még nem próbáltam.De szerintem, ha valamilyen úton módon rá mennél a gyepesített területre, pl. egy fa deszkán lépkedve, akkor nem nyomnád be a súlyoddal a magokat túl mélyre. Vegyél egy puha sörtéjű septűt, és ezzel próbáld elsöprögetnia leveleket. Így a magokat, vagy a serkenő füvet nem téped ki. Nem mondom, nem kis meló, de jó szorakozást hozzá. Nade legalább nem túl drága megoldás.
Üdv: SzAndi
> Gondolom egy nagy parkoló elé keresel megoldást...
nem igazan kb. 20m2
> Tetszik a gyeprács? ..?
jobban tetszik a fu :-)
> 'Lenyomni az árát'?
pl. hazai gyarto, aki olcsobban tudja adni uazt a muanyagot, amit az aruhazak Nemeto.-bol hoznak
dadnn !
Gondolom egy nagy parkoló elé keresel megoldást...
Tetszik a gyeprács? ..?
Nekem nem. Jobban jársz egy kocsi murvával, fű nélkül. Ha begurul az autó és még hallani is, ennél nincs jobb megoldás.
'Lenyomni az árát' ? ezt meg nem értem.
Csak kicsit offtopic temában kérnék segítséget. Autobeállót szeretnék csinálni, természetesen füveset. Ehhez gyeprácsot kéne lerakni, de a beton ronda, a m?anyag meg drága. Mi a jó megoldás, hogy lehet lenyomni a gyeprács árát (pl. nagyker, külföld)?
Syerintem felesleges , csak élezd meg jól
a fünyiró pengéjét.
Hogy vágja a füvet ne pedig tépje!
Ha most ősszel vetetted , szerintem már
felesleges levágni , majd tavasszal.
Nekem olyan fünyiróm van ami összegyüjti
a füvet , ha nem gyülik tul sok levél össze ,
akkor azokat is lazán felszippantja , és
belegyüjti a zsákba.
Gyakran kell ősszel is nyirni a pázsitot ,
és akkor nincs gond !!
azert vigyazz, Magyarorszagi viszonyok kozepette ez a gyepesites nem mindenutt OK, eppen hazank eltero klimatikus viszonyai miatt!
ja, hogy csatlakozzak a topic alaptemajahoz: ma vegre hozzajutottam a kertben egy kis helyen a gyepesiteshez (legalabb 5 eve lett azon a helyen kiirtva a gyep, tehat ez nekem komoly, szinte unnepi esemeny). remelem, a meteorologusaink ezuttal vegre nem tevednek, s jovo heten tenyleg enyhe ido lesz, mert akkor 2-3 het mulva mar latszik valami!!!
A fűvetés utáni egyetlen hátrány, hogy igen sokat kell nyírni ! Egyébként nem hazai szakirodalom javasolja a gyümölcsfák alatti fűvesítést, gondolom a vízháztartás jobbítása érdekében is...
--- A takarításról ..?? Lehullik a lombja minden fának és cserjének ami talán tavaszra talán nem is észrevehető: szél, rothadás, utolsó és első fűnyírás ... Nem is ehhez a témához, DE jókat derülök a 'precíz' vidéki gazdákon, akik kertjükbe csak fenyőféléket ültetnének, mivel a fa szemetel és össze kell söpőőrni, - takarítani kell utánna. -- Azután meg az a baj, hogy jól megtrágyázták friss (istálló mellett tornyozott trágyával) és még műtrágyát is szórnak köré, hogy jobban nőjjön. -- NNa de a víz az drága és a szegény növény meg nem bírja. Úgyhogy marad a csalódás.
a rothadás egy dolog, ettől nagyobb gond, hogy a lehullott levelek letakarják, beárnyékolák a gyepedet. vmi szippantó vagy fújó levélgyüjtővel el kéne távolítani /csak egy kisebb vagyonba kerül az ilyesmi herkentyű :( /
Sziasztok!
Onobody tanácsát megfogadva most kezdtem el a füvesítést (mellesleg szülinapom van:)).
A kérdésem az lenne; ahova füvesítettem, ott körtefák találhatóak, s a lombhullásuk (majd a rothadásuk) nem lesz káros hatással a gyepemre?
Köszi szépen Kuba.
Sokat segítettél. Mi eléggé laikusak vagyunk e téren, de szeretnénk jól csinálni. Szívesen fogadok bármilyen fű és faápolási tanácsot, mert most vagyunk a kellős közepében.
Üdv SzAndi
Sajna erre nem tudok válaszolni. Nálam az út füvesedett be, vagyis én nem vetettem fűmagot a kocsibejáróhoz, csak rendszeressen nyírtam, és a magrólkelők kiszorultak, mivel nem tudtak magot érlelni. Pitypang is él közötte, de nem zavar. Persze ez nem pázsit. Viszont akaratom ellenére befüvesedett, így én csak nyírom, nyírom, nyírom. Ja, és a kaszálékot nem szoktam összeszedni. Legfeljebb csak akkor, ha nagyon magas volt a fű. De egyébként semmi munkát nem végzek a gondozása érdekében. Lehet, hogy azért olyan tömött, és erős, és zöld, és szép, mert hagytam, hogy az telepedjen meg, aminek ezek a körülmények a legjobbak? Illetve csak biztosítottam a fű számára a megfelelő feltételeket?
Szerintem nem kell ennyire félni a gyomoktól,azok is takarják,gyökerükkel lazítják a talajt,csak nem szabad magot szórni engedni.Ha rendszeresen fűnyírózol kipusztul a nagyja.Sajnos a pitypangot csak szúrókával lehet.Sőt,ha pár helyen hagysz füvet magozni,a természet befoltozza a lyukakat.Jó,ha a kaszálékot is szétfúvatod a tetejére.Persze,ha nagy a lyukad.....Tozatu
Félreértettél, Hoffarta, nem a fűmaggal akarom vetni. A terep, amit lazítani kellene, nem üres. Most is füves, csak a tavalyi nagy szárazságban, vagy más miatt, sok fű kipusztult. Pitypang és egyéb gyomok voltak közte, amiket tavaly legyomirtóztam. (tudom, biotlan, többet nem) Na most a gyom- és fűhiány miatt nagy kopasz darabok vannak, eleve ezeket kéne valamikor füvesítenem. A mustár és mézontó nem nyomja el a meglevő füvet?
Pireisz, a mulcsot használom, a kapálgatás is jó, de tudod, nálam az a legnagyobb gond, hogy nem tudok naponta rájuk nézni, csak 2 hetente.
Nekem is volt ilyen kiszáradási tapasztalatom. Az évek alatt rájöttem, hogy a növény tövét kell átkapálnom és valamivel pl. fűkaszálékkal betakarnom. Mégpedig öntözés, vagy eső után. Akkor nem lesz olyan kemény és nem is szárad ki. A mustárt végülis lehet a fű közé vetni, de esetleg a további fűcsomókat is elnyomja.
Bar!
Lehet fűnyírózni a mustárt, de nekem nem az volt a célom. Bevallom, mikor már nagyon untam a sarlózást, én is nekimentem a fűnyíróval. Az eredmény annyiból volt nagyon jó, hogy szinte ledarálta a szárakat, tehát nem kellett összegyűjtenem, és külön darálnom. Viszont ha ezt a fűmaggal akarod keverve ültetni...-hát nem vagyok benne biztos, hogy jó ötlet. Lehet, hogy a fűnyíró volt alacsonyra állítva, de néha sikerült szinte a földig vágnom, tehát a talaj is kilátszott. Persze, nekem nem mindenhol síma a felület. Én ezt meggondolnám.
Én a füvesítést mindenképp jövő ősszel végezném, addig meg a zöldtrágya növényekkel javítanám. Ne kapkodd el. Az én elvem az, hogy lehetővé teszem, hogy a növénynek a lehető legjobb feltételeket biztosítsam.
Gondold végig: összetömörödött, agyagos, esetleg szikesedett a talajod. A fűmagnak nem ez a megfelelő közeg kell. A mustár gyorsan csírázik, de nem tudja teljes egészében elvégezni a szerepét, mert télen elfagy. Tavasszal újra elszórod, kikel, nő, töri, puhítja a talajt. Gyökereivel szinte szétmorzsálja. Mielőtt a magját elyzórja, levágod akár sarlóval, akár fűnyíróval. Akkor már mindegy, mert a szerepét elvégezte. A gyökérzetet hagyd bent, az elkorhad, ami szintén javít a talajon. A magról kelőknek bent maradhat a gyökerük, nem fognak kihajtani következő évben. Tehát ekkor jöhet a fűmag. Én nem tanácsolom a kettöt együtt vetni. A mézontófűvel is ue. a helyzet. Gondold át alaposan. Nem biztos, hogy megéri most elkapkodni.
Hoffarta, nagyon szépeket írsz, kész lányregény! 1 hét múlva tudok vetni, biztos szerzek mustárt és facéliát. Gereblyével nem nagyon igazgatok, hót kemény.
Sok újan telepített növényem úgy pusztult el, hogy kirepedt mellette a talaj, mire mentem, kiszáradt.
Vettem fűmagot, de még csak néhány kilót. Lehet, hogy elszórom oda, ahol csak kicsit hézagos. végülis nem kopasz a föld, mindenhol van 1 kis fű, csak nagyon ki van sok helyen ritkulva. Fű közé is lehet vetni ezeket?
A mustárt lehet fűnyírózni?
Bar!
Eszembe jutott még valami.
Megvetted már a fűmagot? Én úgy tudom, hogy nagyon rövid a csíraképessége. Vagyis ha már megvan, akkor jövő őszig nem biztos hogy várhatsz. Ez esetben viszont egy olyan irányban kellene érdeklődnöd, hogy mit vethetsz el a fűmaggal eggyütt. Arra gondolok, hogy a lucernát pl. rozzsal szokták vetni. Valami olyasmit hallottam, hogy azért, mert a rozs takarja, védi a gyenge kis lucit, és a madarak sem férnek hozzá. Valamint a rozsnak is nagy erős gyökere van, talajjavítóként is jó, kiszorítja a gyomot, de hogy a fűmaggal keverve hatásos e azt nemtom. Viszont ha megvan a több kg fűmagod, akkor tiszta lutri az egész, hogy kikel, vagy sem. Nekem a totál agyagos földem nyáron úgy becserepesedeett minden évben, hogy szinte az öklöm belefért. Aztán amit elvetettem, azon úgy megkeményedett, kérgesedett a föld, hogy gereblyével kellett feltörni. Idén viszont öröm volt nézni. Mostmár frankón javult a szerkezete.
Barnettó!
Mustármagot, vöröshere magot, és facéliát minden gazdaboltban kaphatsz. Én kis kiszerelésben, tehát 25 dkg. zacskóban szoktam venni, egyszerre többet. Ha csak simán kiszórod is kikel, de szeretik a madarak. Ha most vetsz el belőle akkor kicsit megkapirgálod a földet, elszórod, mintha sót vagy porcukrot hintenél, gereblyével megigazgatod, a többit rábízod a magra. Hamar kikel, jön a fagy, elrothad, tavasszal megismétled, és nyáron a mustár és a facélia(mézontófű)virágzik, ha nem akarod, hogy elmagozzon, akkor virágzás után lesarlózod, de a gyökérzetet nem szeded ki. Őssze füvesíthetsz. A vöröshere ott nagyon jó, ahova nem tudod, hogy mit ültess. Remekül árnyékolja a talajt, erős gyökereivel szintén feltöri a talajt, és mivel pillangós növény tehát megköti a nitrogént, szintén kiváló zöldtrágya növény. De a füvesítés előtt ne ültess herét, mert annak 1-2-3 év a tenyészideje, tehát a jövő őszi füvesítéshez túl rövid a futamidő. Én mindenhova herét szórtam, ahol nem tudom, hogy mi legyen. Ahol viszont már jövőre ültetni akarok, oda mustárt és facéliát szórtam. Pl. az uborka helyére másodszor szórtam ki mustárt. A talaj már most olyan klassz morzsás lett, hogy jövőre az uborka könnyű kis gyökereinek nem kell küszködniük az agyagos kemény földdel. Ezeket a zöldtrágya növényeket egyébként hívják még úttörő növénynek is. Ilyen még a rozs, a csillagfürt. De hát kis kiszerelésbe nem tudom hogy adnak e rozsot. Meg mit csináljak majd vele? Hisz a mustár is megnő jó 60 cm magasra. Bőven elég azt lesarlózni.
Hoffarta! Nagyon érdekes, amit írtál! Pláne, hogy saját tapasztalatod is van vele. Kipróbálnám, csak nehány kérdésre még lécci: hol vegyek ilyen magokat és mennyit? Mikor ültessem? Egy évben hányszor vessek, arassak? Csak úgy a felszínre szórjam? De jó lenne, ha jó lenne nekem is!
üdv. barn.
A masodik hengerezés megtöri egy kicsit a gyökereket és így jobban , gyorsabban sűrüsödnek, ezáltal asszem gyorsabban erősödik és fejlődik a kezdetén. --- A német szerzők ajánlják úgy tudom.
Szerintem ne siess a vágással,ha nincs másod,jó a gép,de állítsd a legnagyobbra,ne tépesd ki.Azt is kalkuláld be,hogy a fagyokra 10 cm maradjon.Amúgy nem használunk csak tavasszal egy kis nitrogénműtrágyát/trágyásföldbe/ vetettünk.A gyomok a fűnyírással gyérülnek,a fű sűrűsödik.A kaszálékot legtöbbször szétszóratjuk így nem szárad ki és visszajut a tápanyag is.Tavasszal szokták kicsit hengerezni,ha felfagyott.Akkor nem árt kitépetni az elszáradt fücsomókat is.Kiváncsi vagyok Ti hogy csináljátok.Tozatu
aha. tehát akkor ne hengereljem.
nem is akartam nagyon, nem vagyok én hülye.:O)) hengereljem le mikor olyan szééééééép?! :O))))
(ps. nem is hengereltük, csak letaposgattuk henger hijján...)
még kérdésem. mikor vághatom? nagyon rossz neki ha géppel vágjuk? mert kasza az nincs, ollóval meg csak nem állok neki...:O))
Egyes szaklapok, még az első hengerlést sem ajánlják, mivel nagyon tömöríti a földet, és megnehezíti a mag kelését. Ha a fü elvet, hengerel művelet között volt begereblyéz művelet is, akkor szerintem semmi szükség a további hengerezésre.
Másrész amilyen locs-pocs van mostanság (ami a lehető legjobb a kelésnek)nem ajánlom, hogy nekimenj a hengerrel, mert a hengerre rátapad a sáros föld és a magok. Ez ugyebár nem jó dolog.
Szerintem nem a második hengerléstől lesz erősebb és szebb. Várom a többiek észrevételét is!
fü elvet. hengerel. fü kikel. pár centire megnő. ujra lehengerel.
állitólag az ujra lehengereléstől a fü jobban belenőtt a földbe, vagyis a gyökere. és állitólag erősebb és szebb lett.
mit szótok ehez? nekem pont most lehetne ujra ledöngölni. tegyem? netegyem?
Magyarországon általában a német, osztrák termékek kaphatók. Pl. Wolf, Compo. Ezek elég jó minőségűek. Egy márkának is több fajtája. Starter, mohaírtós, általános, gyomírtós.
ÁLTALÁNOS SZABÁLY, HOGY A GYOMÍRTÓS TRÁGYÁT N_E H_A_S_Z_N_Á_L_D, AMÍG A FÜVED EL NEM ÉRI A FEJLETT KORÁT (1 ÉV)!! A fű kelésekor nem szép látvány, hogy a gyomok jobban, erősebben fejlődnek, és a füved épphogy csak szőrösödik, de nemsoká a fű kerekedik felül és elnyomja a gazt. Egy éves kora előtt csak kézzel gyomlálj. A fű vetésekor csak a strater típusú trágyát szabad használni. (Minden típusnak megvan a megfelelő alkalmazási ideje, ami a dobozon fel is van tűntetve.)
Én a Scotts termékeket használom. Szerintem a legjobb, amit itthon lehet kapni, de kissé drágább, mint a fent említett termékek. A termékeket kertészeti árudákban tudod megvásárolni.
Barnetto!
Megértem a problémádat, nekem is hasonló gondjaim voltak. Szintén jó agyagos, kötött talajú a kertem, mindez 800 négyszögölön. Minden évben visszatérő gond volt, hogy annyira kötött a talaj. Tavaly óta megoldódni látszik ez a problémám. Vettem mustármagot iszonyú sokat, meg mézontó füvet (facéliát), meg vöröshere magot. És ezeket vetettem el. A mustár és a facélia elvirágzott, felmagzott, elszáradt, ezeketlevágtam sarlóval, fűnyíróval, mindennel, de a gyökerét nem kapáltam ki. A lesarlózott szárakat darálóval felaprítottam, és visszaszórtam a földre. Most, hogy itt az ősz, egy elég jó minőségű, lazább szerkezetű morzsásabb, humuszosabb talajom lett. Ahol herét szórtam ki, az (a vörös here rövidebb ideig él mint a lucerna)1-2 éven belül kipusztul, de jelenleg feltöri a talajt, zöldtrágyázza. A mustárnak, és a facéliának is ue. a szerepe. A hét végén mivel jó idő volt, már elkészítettem az ágyásokat, és ide is jócskán szórtam ki mustármagot. Ezek egy-kettőre kicsíráznak, a télen elfagynak, tavaszig elkorhad, és tavasszal csak a sorokat kell meghúzni, és mehet bele a mag. Tavasszal telepítettem tujákat, 30 db-ot, de szinte szűz földre. Miután a tuják a földbe kerültek, jócskán szórtam mustárt, és facéliát is. Ezek egy-kettőre kicsíráztak, és a jó erős gyökereikkel feltörték, és trágyázzák a talajt. Hagytam, hogy a magot had érleljék be, további eljárás ua. mint fent írtam. Nekem ez az eljárás nagyon bevált, és használni fogom jövőre is, és a saját tapasztalataim alapján bátran ajánlom neked is. A füvesítéssel inkább várjál egy évet, és hagyd, hogy ezek a növények elvégezzenek egy csomó munkát helyetted.
Minden bizonnyal locsolták azt a konyhakertet.
A pázsitbol sem lesz semmi , ha nem tudod
rendszeresen öntözni .
Az idei nyár talán kivétel volt , de azért
néha még most is elkellett
inditani a szivattyut.
Sziasztok!
Nem tudtam a tanácsaitokat olvasni, mert vírus miatt teljes zűr volt.
Kb. 400 négyszögölt kellene füvesíteni. A szántás azért nem müxik, mert elég sok bokor, fa van. A homokozás? Hát, jó sok homok kéne. Most, a kis betonozás után (hát ilyet is: 3x kellett sódert hozatni) tisztában vagyok az árakkal is. Azt hiszem ehhez szegény vagyok.
Áfony, vetném én az eső alá, de hétvégi a telek, aztán nem mehetek mindig. Meg aztán, tudod Te, hogy ragad az agyag eső után? A cipőből is szöggel szedjük ki, vagy kikopik.
A száraz időben ez a jó agyagos föld úgy megrepedezik, hogy néha a csuklóm beleférne a résekbe. Az az érdekes, hogy 50 éve állítólag itt konyhakerti gazdaság volt. Nagyban termeltek, gyönyörű zöldségeket. 1 évig nekem is volt, a sárgarépa arasznyinál nem volt kisebb.
Kedves barnetto!
Ne keseredj el. Én most vasárnap "ültettem" fümagot olyan helyre, ahol július végéig sóder volt felkupacolva. Úgy kiszáradt alatta a föld, hogy sepregetni lehetett a sódermaradékot.Az én telkemen is agyagos a talaj, de ez engem nem tartott vissza. Igaz, nem akartam felásózni, de ha akartam volna, akkor sem sikerült volna,olyan kemény volt. Most hogy a hét elején esett az eső, picit fel tudtam gereblyézni. Nekem ennyi elég is volt.Gyorsan rá a fűmag.Vasárnap délutántól ma délig esett is rá az eső. Szépen le is nyomódott a földfelszinre.Mintha le lenne hengerelve.2 hét múlva már vághatom is:))))Igy csináltam ugyanazon a telken június közepén is, és most nekem van a legszebb füvem ( kicsit elfogult vagyok :))Úgyhogy láss hozzá, de rögvest. Én szoritok neked. Várom a fejleményeket. Szia.
Szia Napsugár!!!
Nagyon tetszik, a szer amit használtok a fű gondozására ami nem csak ápolja, de egyben a gyomot is írtja. Én még nem hallottam róla, de éppen a napokban fogunk füvet telepíteni. Ezért hálás lennék, ha utánnanéznél a szer nevének, és megírnád. Ha te mégsem tudod megmondani, akkor örülnék más segítségének is.
Előre is köszi:Andi
Mi is azt tettük, amit onobody javasol! De még a nyári nagy esők után. Azóta jó sok gaz ki is nőtt, ami újból le lett gyomirtózva. Elszáradt szárak meredeznek ki mindefele. Hogy ültesek így most füvet. Egyáltalán érdemes mind a 400 négyszögölt befüvesíteni?
Ritkán jársz erre!
Nos , én azt javasolnám , hogy szántasd vel ,
esetleg egy kis trágya nem árt , de ha nincs
az sem gond. Aztán el kéne rotálni , vagy tárcsáztatni,
aztán még ősszel a magot el lehet szórni.
Mekkora területről van szó egyébként?
Barnetto! Nálunk ugyanilyen agyagos a föld, kínlódunk is sokat a fű miatt, mert állandóan gazos, a mindenféle elfekvő gyomok elnyomják ezen a talajon. Egy kertész azt ajánlotta, hogy négyzetméterenként 5-6 cm vastag rétegben hordjunk rá homokot - nem az agyagos sárgát, hanem a szürke építkezésit -, és forgassuk, kapáljuk bele, és utána ültessünk füvet. Egyébként nem számíthatunk szép, tömött fűre, mert a fű alapvetően nem bírja a kötött talajt, egyik fajtája sem. A homok neki a legjobb, csak ott meg sokat kell öntözni. Talán most a sok eső után fel tudjátok ásni, habár ilyenkor meg ragad (legalábbis nálunk).
Fuvesites elott allunk. A fumagrol mar sok okosat irtatok, meg is fogadom oket.
De elotte meg hatra van a termofold kerdese.
Milyen foldet hozassunk? Sima feketefold, vagy valami tragyazott, extra?
Kb 15 m3 kellene, igy viragfold nem jon szoba :-))
Szoval tud valaki segiteni, esetleg egy megbizhato foldszallito telefonszamaval???
Sziasztok!
A fű egy része a nyári és tavaly nyári szárazság miatt, másik része némi kis építkezés miatt kipusztult. A tavaszi vetés Onobody igazsága szerint nem sokat ért, alig kelt ki belőle valami.
Most vetnék, csakhogy nálunk a talaj igencsak agyagos. Ahol eddig fű volt, ott évek óta nem lazítottuk a talajt, a kapa is a felszínén szaladgál. Nagy nehezen le tudom nyomni az ásót, de csak ökölnyinél nagyobb rögökben tudom megforgatni a talajt. (Robi nem tud belekapni, de nincs is). Tavaszra, a fagy után lesz kezelhetően puha a föld, de akkor meg nem tudom rendszeresen öntözni. Fűmagot már vettem. Nincs valami ötletetek?
jónapot kivánok!
füvet vetettünk vasárnap. mikor fog már legalább egy millimétert kinőni hogy gyönyörködhessek benne? :O))
és még azt is kérdezném hogy mikor lesz egy fü erős_egészséges_erejeteljében? magyarán szólva mikor lehet már sétálgatni rajta nekünk meg ebeknek?
tenkjú.
El tudjátok képzelni azt az érzést, amit ma reggel éreztem, amikor a kb. 3 hónapja tartó kertfelújítás megkoronázásaképpen a múlt héten befüvesítettük a kb. 400 m2-es kertünket és ma reggelre az egyik kutyánk beszabadulva az egészet felásta, feltúrta (el vannak zárva a kerttől)?
Kezdhetjük a füvesítést előröl! A kölcsön henger már rég visszaadva, egy-egy fűmag már elő is volt bújva, hihetetlen! Az asszony 20 percig csak sírt, mert már úgy örültünk, hogy végre elkészült és csak locsolni kell; se pénz se nyaralás, csak kert egész nyáron és tessék.Még az a szerencse, hogy a cserjecsemetéket, facsemetéket nem kaparta/rángatta ki (több mint százezerforintos növényállomány).
Bocs, ez nem volt igazán fűápolás, inkább rombolás!
Én a kite sportra szavazok.
Nekem az őszi vetések jöttek be , a tavasziak
sosem sikerültek.
Oktober közepéig nyugodtan vetheted.
Szerintem az ideális , szept. vége ,
okt. eleje.
A KITE Pázsit Pázsittal szintén rosszak a tapasztalataim, május végén lett vetve, eleinte szép volt, egy pár hete azonban foltokban a tövétől elfonnyadt, sárgult, vagy lehet,hogy kiszáradt, nem tudom mi lehet ez. A fű szálai is
elvékonyodtak pedig naponta lett öntözve, júliusban COMPO-zva.
Ha tudtok rá magyarázatot és megoldást írjatok. Köszi.
Szerintem minél előbb vessd el,bár tavaly a férjem október közepén szórta el.Már én keresztet vetettem,hogy kifagy,de szerencsére enyhe idő volt,mire bejött a hideg megerősödött.Nem tudhatod,mi jön.Kite sportra szavazok:Tozatu
margarin
Szerintem Kités 'Sport' és 'Golf' fűmagokat vegyél.
-- A 'Pázsit' fajtát nem ajánlom, bár ez a legolcsóbb, de nehezebben lehet nyírni, mivel --- tapasztalat -- "bárcsak ne vetettem volna"
nehéz nyírni, főleg fűgyüjtős géppel és eső, vagy öntözés után.
2/3 sport, 1/3 golf, ami bevált.
--- Már talán? kaphatóak az ujj német 'kevés gondozást igénylő' fűmagkeverékek, de nem tudom hol és mennyiért. ("mimi-green-standard" , vagy "Smaragd" ...
Mondjatok nekem egy utolsó dátumot az idén,
amikor még el tudom vetni a fűmagot,
és egy bevált fűmagfajtát is javasoljatok
elég nagy területre ami strapabíró, szép, de
homokos tetejű talajon is vethető.
Szerintem ezért kár lenne emeletes házba költözni.A fehér here nem olyan káros,mert összegyűjti a nitrogént a gyökerén élő N2bacikkal,jót tesz a talajnak,aztán a fűnek.Nálunk is van,mondjuk speciel nekem tettszik mikor virágzik a gyepben.Igaz,hogy nem fű,de zöld.Van pitypang is,de általában csak a kiszúróka segít,állítólag jó salátának a levele.Van muhar is itt-ott,igen rafináltan elfekszik és ott hozza a magját.Mi igyekszünk alacsonyan nyírni,kitépni a magját,minél kevesebbet szórjon szét.Az első telepítés után nálunk is sok lett,fű alig,így kapáltuk,tépkedtük ahol tudtuk.Most már egyre kevesebb van.Szerintem ha megerősödik a füved,előbb utóbb gyérülnek,csak türelem,a szomszéd így is zöldebbnek látja a Te füvedet.Tozatu
Szia Nemgéza.
- Lehet, hogy a nézettel van csak a baj!
Gyere el hozzánk Komáromba és nézd meg a füvünket.
Lehet, hogy ez sem tetszene??? , PEDIG mi a vetéstől - mostanáig, csak nyírtuk szegényt és locsoltuk. Van egy bemutatókertünk a faiskola mögötti részen, - ott látható.
Lehet, hogy marha szerencsém van, de nem tűnik fől benne a sok gyim-gyom, pedig tuti vannak benne. A célt igen jól szolgálja, - zöld és hetenként kell nyírni sajna. A lényeg nem is ez, hanem a mellette lévő - már nagykorú cserjék, fenyők, díszfüvek...(és itt a reklám www.tuja.hu)
Mielőtt végképp feladom a reményt és visszaköltözöm egy emeletes házba, ez a fórum az utolsó reményem.
4 éve próbálkozom már egy valóban fűből álló pázsit létrehozásába, de csak csatákat tudok nyerni, a háború még mindíg vesztésre áll.
Röviden a történet: A pázsit eléggé elhanyagolt volt, amikor a mostani házunkba költöztünk. Leginkább gyermekláncfű és különböző "herék" voltak benne elterjedve, valamint sok volt a kisebb-nagyobb kopasz folt is a fűben. Úgy gondoltam, hogy jobban járok, ha megpróbálkozom rendbehozni a füvet. Elvégre nem lehet az olyan bonyolult. Kezdtem a nekem legkézenfekvőbb dologgal, nyírás , locsolás, gyomlálás. Nos voltak szép sikereim. Azok a kis számban meglévő gyomok, amelyek eddig sem okoztak problémát, a nyírástól kezdtek szépen eltünni. A pittypang és a here azonban a rengeteg gyomlálás ellenére sem adta fel, sőt nagyon látványosan alkalmazkodtak az alacsony nyíráshoz. Gondoltam nekem sem árt egy kis segítség ezért kezdtem tudományos oldalról is megközelíteni a problémát. Kipróbáltam a korábban már emlegetett Calcurea-t, de tényleg nincs semmi említésre méltó hatása. Mivel olvastam, hogy a pittypang egy kis darabka gyökérről is kinő, beszereztem egy Gardena márkájú spéci kis szerszámot. Ezzel sem győztem kiírtani, mert állandóan új és új helyen jelent meg. A fehérhere pedig egy-két hét lazítás után hatalmas területeket foglalt el. Két év után javasoltak egy kalászosokban használt gyomírtót, amit nem is volt olyan nehéz beszerezni, (nem közforgalmú szer, ezért aki használni akarja legyen vele óvatos) A neve:MECOMORN 750 SL. Ez is szelektív, tehát csak a 2 szikűekre hat, de azokra valóban. Egyszeri permetezés után megtizedelte a gyomokat. Nagyon örültem, csak az a baj, hogy korán. Azokon a helyeken ahol a kezelés után foltos volt a fű, megjelentek más, de most már egyszikű gyomok. Hogy egy már klasszikust idézzek: A természet utat tört.
Kezdetben észre sem vettem az alattomos támadást, csak akkor figyeltem fel, amikor már nagy felületeken más árnyalatú volt a gyep. Teljesen kiszorította a füvet egy valószínűleg talpas-muhar névre hallgató nővény. Kicsit szélesebb levelei vannak mint a fűnek és a szine is világosabb egy kicsit. A magokat ilyen tájban kezdi érlelni hosszú száron, aminek a vége 3 felé ágazik szét. Nagyon sűrűn képes nőni és ha megerősödik akkor elég erős csomőkat képez. Ősszel elszárad, olyankor ki lehet gereblyézni, de addigra a fűnek már alig van nyoma alatta. Tavasszal későn jelenik meg, kb. május végén. Próbáltam gyomlálni, nyírni, de nem segít. tömegével van jelen, a nyíráskor pedig olyan alacsonyan növeszti az ágait, hogy azt már nem lehet levágni, úgy hogy a fű is megmaradjon.
Tavaly ősszel feladtam a harcot, illetve taktikát változtattam, és a kert felében kiírtottam mindent ami zöld volt. Ugaroltattam tavaszig és május vége felé befüvesítettem újból. Minden nagyon szépen indult, ahogy az le van írva, de kb 3 hét mulva megint megjelentek benne ezek a kis hajtások, tömegével. Az a trükkje ennek a kis dögnek, hogy a magjai összel és tavasszal nem hajtanak ki korán. Azt hiszed, hogy már tiszta a területed a gyomoktól, de ez nagy tévedés. Mostanra már megint ellepték a füvet( a régit és az újjat is) próbálkozom megint gyomlálással és célzott gyomírtószeres kezeléssel kordában tartani, de ez nem több mint önámítás. Tömegével vannak a fűben , még ott is, ahol első pillantásra nem látszanak.
Szóval most megint nyerésre állnak ezek a kis gazok, de a különbség sajnos az, hogy míg ők egyre szebbek addig én egyre fásultabb vagyok.
Ha tud valaki valami használhatót javasolni, annak igazán örülnék. Újra telepíteni már nincs erőm, de talán van valami más módszer is ellenük.
Egyszer,nagyon régen vetett a férjem golffűmagot.Nagyon szép selymes,puha lett,nem kellett sűrűn nyírni,de pár év múlva kipusztult,biztos száraz volt a klíma.Igaz golfozni sem golfoztunk.Tozatu
Tegnap a Discovery-n láttam egy filmet a fűtelepítésről Angliában. Gyepszőnyeggel dolgoztak, olyan volt a gyep, mint egy nagyszőrű padlószőnyeg, össz. 2 cm vastag talajon, sűrű. Nagyon irigykedtem. Könnyű abban a klímában, itt sosem lehetne olyan fűvet csinálni.
Én mint a damilosszegélynyírók gyakori használója tiltakozom!A miénk is elég régi,lehet hozzá kapni alkatrészeket külön.Tekercselőt is,a penge kiesése nem nagy baj.Nálunk sok olyan hely van,ahová a naggyal nem tudok bejutni,ezzel könnyű.Tozatu
Örök téma - gyepben mindenféle kiirthatatlan, borzadályos gyomok (a gyepem 4 éves): szulák, tarack, bükköny.
A tarackra eddig azt találtam ki, hogy a foltot ásóval szépen óvatosan felszedem, mintha csak gyeptéglát csinálnék, felfordítom, az aljából kihúzom a tarack minden darabját. Aztán a tiszta gyeptéglát félrerakom, az alatta lévő fölből irgalmatlanul kiásom a tarack gyökerének utolsó írmagját is, aztán tömörítés után vissza a gyeptéglát, döngölés, öntözés. Pár hónap múlva észre sem veszed, hogy fel volt ásva (legjobb tavasszal csinálni, amikor már látszik a tarack, de még nem nagy).
Szulákra és egyéb kétszikűre most tesztelek egy szelektív gyomirtót, ami a gyepimádók titkos fegyvere lehet: a Starane-t. Ölég drága (1 dl kb. 1100 Ft=200m2), eredetileg kalászosok (búza stb.) szelektív gyomirtója, ergo a fűnek meg kéne maradnia, miközben a többi borzadály kipusztul. Eddig natúrban, a házfal tövében növő szulákon próbáltam, plusz befújtam vele 1-2 fűcsomót. A szulák már az enyészeté, a fű még virít. Most jön a következő lépcső, amikor - egy életem, egy halálom - egy négyzetmétert lekezelek, aztán lássuk. Majd jelentkezem...
De jó ötletet adtál! Ott áll magában a gépem, mert a külső műenyagház előregedett és a damilt nyeszetelő kés is kiesett, viszont nem tudom, hol lehetne javítani, mert a motor jó. Ez a fémhuzal jó ötlet, elvégre a szálvezető betétje két hét alatt kiesett és rég egy megbütykölt szegeccsel helyettesítettem. Amúgy, lassan 10 év tapasztalata alapján: emberek, kerüljétet a damilos fű- és szegélyvágókat messzire, zarok egytől egyig, még a benzinmotorosok aúgy ahogy megteszik.
Szia Zuzi
Én a hírleveleimben is idézek egy-egy cikket a 12 hónap a kertben c. könyvből. ... én egy Praktiker áruházban találtam rá Győrben. Sok érdekes dologról ír és olyanokról is, ami itt nálunk MAgyarországon nem is hiszem, hogy lesznek ... pl. hasznos rovarok ... (Hasznos rovarok szakbolt "Neudorff" ) - ha a fordítás helyes. A fűről , gyepfenntartásról is sok hasznos infót találsz benne. ízelítőt küldök mailben.
Kicsit összetett kérdésem lenne. A kertemet imádom, de kicsit züllésnek indult az elmúlt egy év alatt. A következő jelek tapasztalhatók: van, ahol a fű gyönyörű sötét zöld, dús és szépen nő; van, ahol sárgul és nyirni sem kell, mert nem nő; van, ahol kihalt, s ott a csupasz, kemény, kavicsos föld látszik; van, ahol a gyomok erősen elnyomják a maradék füvet.
Namost. Ahol a gyomot kiszedem, maradnak a kopasz foltok, amit valahogy sehogy sem sikerül újra ültetni. Sem felszini vetéssel, sem fűmag + föld keverékkel, sem begereblyézéssel...
A területet minden este öntözöm (400m2), hetente nyirom, néha (tavasszal) műtrágya és társai, fűszellőztetés stb.
Kétségbe vagyok esve. Vagy nagyon jó és bevált ötleteket kérek a gyep helyrehozatalára, ha lehet mail-ben, vagy legalább egy olyan könyv cimét, amely mélyrehatóbban foglalkozik a fű lelki világával!
Ha valaki kicsit vállalkozóbb szellem, még ennél is pontosabb leirást tudok irni :)
A foltosodásra én is azt tudom ajánlani, hogy a foltokba fűmagot és (én virágföldel)földel betakarni. Plusszba substrál fűműtrágyával meglocsoltam. Eső után újra kell földelni ahol az eső kiveri a magot. A földet nem kell sajnálni mert jó a madarak ellen is. Gyomírtót totális gyomírtásra a ROUNDUP-ot ajánlom. A dobozára az van írva, hogy pázsit vetés előtt egy héttel.
Harv:
Mindez tavaly történt, ép akció volt...
A helyszín Vác
Stihl márkabolt és a Husqvarna bolt is a főúton (Csányi körút) van.
Jelenleg nincs akciójuk, de ha lesz és érdekel még megirhatom...
Picit hazi megoldas, de anno volt egy jo kis szegelynyironk, amihez aztan nem lehetett potdamilt kapni. Pontosabban nem lehetett benne damilt cserelni, csak kompletten az egeszet, de olyat meg nem arultak. :o)
Szoval akkor en fogtam egy masfeles femhuzalt es ket 6cm-es darabot applikaltam a damil helyere. Ugy vitte a cuccot, mint a kisangyal. ;o)
Megvettük a szegélynyírót, egyenlőre nem osztom a korábbi jó tapasztalatokat inkább a rosszakat. A damilt 2-3 méterenként újra kellett állítani. 30 perc után úgy döntöttem az 50 méter kerítésem mellé a bokrok alá inkább faháncsot szórok, még így is marad elég szegélyem.
A Stihl-nek hol van boltja? A Husqvarna-nál ma jártam és a legkisebb késes kasza 100 ezerbe kerül. Kiderült, hogy amiket láttam a neten árakat, azok ÁFA nélküli árak voltak :-( Vagy a Stihl is 70+ÁFA volt tavaly?
fűkasza:
tavaly a Fater hivott, hogy segítsek neki vásárolni a Hivatalnak valami motorost. A Stihlnél valami akció volt, és az 0.95 lovas 69.9kFt... mondtam neki nézzuk meg a Husqvarnát is... találtunk ott egy Makitát 1 kW-os (1.36 LE) + maszk + csapágyzsírzó + motorolaj 70 kFt-ért...
fűszegély nyíró
nekem valami fleurell vagy mi van, ~300W
addig küzdelmes volt, míg a gyári damilt használtam, 1 m beton simogatás után szakadt... de utána vastagabbat tettem bele (talán 1.6 helyett 2) az árok és a fű körbenyírására elég.
Én benzines Husqvarna-t szeretnék, vagy JohnDeere-t. De a Husqvarna-hoz talán jobb a szervízháttér. A Stihl-t is néztem, de kb 50%-al drágább, mint a többi (100 ezer fölött kezdődik a legkisebb damilos is).
A BrickoStore-ban meg a Praktikerben van McCulloch is, de szerencsére nem vettem meg. Olvastam a neten, hogy tavaly becsődölt az amerikai vállalat és most valami tajvani cég a név birtokosa. Ahhoz tutira nehéz alkatrészt szerezni, ha kell.
fűkasza ügyben.
Nekem egy 320w-os elektronyos van, tavaly kb. 700
m2 fél méteres gazt 1 álló napig vágtam vele,
3 percenként utánállítva a damilt. 1.5 tekercs ráment.
A múltkor a sógórom benzines STIHL-jével , ami
szintén damilos ugyanez kb. 1 óra volt.
Ég és föld.
Na persze ha fűhöz kell csak más a helyzet.
Szia Harvester!
Nekem egy elktromos van , damilos.
Nagyon meg vagyok vele elégedve, a lágyszáruak
nem okoznak neki gondot , a fás száruakat, 2-3mm-ig
lazán viszi , felette elszakitja a damilt.
A száraz gazokat sem igazán csipi!
Black&Decker.
Az összefüggő füfelületre nem javasolnám , nem
lehet vele egyenletesre vágni a pázsitot.
Van valakinek tapasztalata motoros fukaszával? Kertes házhoz kellene, kicsi a kert, de sok a fu és nagyon tagolt a terep, sok a bokor. Másrészt az utcán van vízelvezeto árok is, szóval ezért gondoltam arra, hogy praktikusabb lenne, mint a kerekeken tolható funyíró. Robbanómotorosokat néztem. Van damilos 40-50 ezer körül és késes 80-tól fölfelé. Melyiket ajánljátok? Elég a damilos is, vagy az tényleg csak szegélynyírásra használható?
Azzal a laposan sokfelé elágazó gazzal én is sokat szenvedtem. A fűnyíró ugye nem szedi ki, de úgy emlékszem a Compo az jó volt. Amikor megerősödött a fű akkor rámentem és kézzel kiszedegettem, az biztos volt.
Az egyszikü gyomokat , (tarack stb) nem tudod
kigyomirtózni a füböl , mert az is egyszikü.
Füvetés előtt lehet totális gyomirtást csinálni ,
és akkor viszonylag gazmentes lesz a pázsit.
Az én kéthetes füvem is növöget(kb. 3-4cm ,bí), DE: egy pár napja megjelent benne különösen ott ahol ritkább az ültetés, foltosabb, rengeteg kis
vizszintesen 4 fele ágazó szélesebb, levelű UGYE EZ NEM GYOM?, bár nagyon annak néz ki.
Ha tapasztaltatok hasonlót vagy tudtok rá gyomírtót segítsetek. (A compo gyeptrágya jó-e rá)
vagy az csak a megerősödés után jó?)
Thanks
Kibújt a fűvem... :))
5/7 locsolás mellett már 1,5-2 cm :) hétfőn lesz két hetes...
ha egy kicsit megerősödik, akkor lehetne látni valamit a foltosságból: remélem semmit. :)
felfedeztem a pétisó egy új tulajdonságát: lehet vele irni. (Copyright Rizo)
eddig még csak félköröket :)) gyártottam, de ha elmúlik, beirom a fübe az asszony nevét... :)
a módszer nagyon egyszerű: az inhomogén eloszlás vegye fel a szöveg alakját. :)
Most ultettunk fuvet. Eddig minden OK!! De elobb vagy utobb tuti, hogy kijon a gyom. Milyen gyomirtot lehet hasznalni ilyenkor ilyen zsenge vagy meg ki sem bujt fuhoz?
Hát.... , nemtudom , ha könnyen kipereg a
magja akkor OK.
Holnap megnézem, felénk jó-e már?
Szedd le szárastol , kösdd fel valahova , és
a magja kipereg ha megért.
Sziasztok!
Onobody, a múltkor azt ajánlottad, hogy gyűjtsek a környéken fűmagot. Találtam helyet, szedtem is már 1 keveset, de mikor kell gyűjteni? Érett már?
Sziasztok!
A hiányos/ritka fűre a melóhelyemen levő parkban azt csinálják, hogy egy nagy halom fűmaggal kevert földet szép egyenletesen eloszlatnak a területen. Nem tudom, ez mennyi pénzbe kerülhet...
P
Hali!
Nem tud valaki olyan gyomirtót, amelyik frissen kinőtt fűre lehet használni? Nekem csak olyat tudtak ajánlani, amelyik minimum 1 éves gyepen lehet használni.
Vagy marad a kézihajtány?
Köszi mommy, még azt kérdezném, hogy az első vetés után mennyivel nyilvánítottál egy-egy helyet foltosnak? Mert nekem (ma 2 hetes) még egy csomó helyen most bújt ki.
Scai !!! - Kétszer is kérdezted... Válaszom: -Ha van jelentkező a kerti munkára, akkor vázold neki a teendőket és kábítsd el mondjuk 5000 Ft-al ! ha megér neked ennyit. Ha elvégzi rendesen (fizess) , ha nem , akkor ne fizess. De nem árt a mozgás senkinek sem. Ha ekkora a kert, akkor (nehogy pocak legyen - alapon) próbáld meg Te.
a foltos fü az mar egesz jo yel.mire en odaig eljutottam negyszer vetettem fümagot. vagyis a foltos füben profi vagyok. terden csuszkalva kerestem mega foltokat, odaszortam annyi fümagot hogy a folt 85% maggal volt elteritve es annyi földet szortam ra hogy epp ne lehessen latni hogy fümag van alatta. ha igy csinalod figyelni kell ha esett az esö es ujra raszorni annyit hogy ne latszodjon. ket hete gyönyörködöm a füvemben, 1.5 honapja az enyem volt a környek legcsunyabb most pedig a legszebb füve. :o)
(minden este lotscholom)
Huha, azt a 10cm földmélységet sokallom. Úgy nézem azért teljesen üres felület talán nem lesz, így meg a meglévő füvet is elpusztítanám. Nem elég esetleg csak belegereblyézni, ahol nagyjából egybefüggő folt van?
És mi van azokkal a helyekkel ahol van fű csak nem elég sűrű, vagy az a vágással szaporodik? Oda esetleg érdemes szórni?
Pótlás: Én az első vágásnál (mert akkor már rá mertem lépni) pótóltam. Művelet : kb 10cm mélyen kiástam, föld-fűmag keverék beszór, betapos, belocsol. :)
Onobody: Erröl a NAAN rendszerről van valami bővebb info ?
Nem egészen 2 hete ültettük el a fűmagot. Növöget is, de azért foltos. Gondolom ez még fog változni, mert fokozatosan nő, de azt gondolom később is lesznek foltok. Azt tervezem kb. 2 hét múlva szórok oda magot ahol lyukak vannak, ezt hogy csináljam? Ér az valamit, hogy csak a föld tetejére szórom majd belocsolom, így roncsolva legkevésbé a már kinőtt füvet?
Vagy mindenképpen be kellene gereblyéznem, ezzel nyilván roncsolva a már meglévőt. Vagy csak az első nyírás után szórjak utána?
A NAAN öntözörendszereknek van mütrágya adagoloja
, de semmi tapasztalatom sincs. Nem próbáltam .
Én kézzel szoktam kiszorni az ammoniumnitrátot.
Megvárom , hogy jó sötét fellegek jöjjenek , és
zivatar előtt kiszórom az anyagot.
Négyzetméterenként kb 3dkg.
Ha jól bemossa az eső , nincs semmi gond.
Van vagy 400m2 füvem és a Compo (gyomírtós) tényleg tuti. Mindent (!) kiirtott a füvön kívűl. Szép lassan elbarnultak és kész :) Egyébként mint műtrágya a fűre a pétisót ajánlom csak ki kéne találni egy biztonságos lassú adagolást. (Gardena ???)
Vakond: A multkor a buszról láttam, hogy egy focipályán egy bácsika ment végig és minden vakodtúrást kiásott és valamit szórt a lukba majd betemette. Talán erre felé kéne érdeklődni...
Az biza ki is mosta volna :)
Nem tudtok valami jó adagolót amit a locsoló tömlőre kell illeszteni és adagolja a belehelyezett tápanyagot,műtrágyát ? Ugyanis a pétisóval könnyű kiégetni a füvet viszont olyan zöld lesz tőle, hogy legelni kéne :)
Elso teljes szezonunkat kezdjuk a kertunkben. Az elozo tulaj sportfuvet vetett, egesz szep, de nehany helyen lenyegesen ritkabb, mint mashol. Most megszelloztettuk, beszortuk Compoval. Er annyit a Compo, amennyibe kerult?
Ezenkivul a szelloztetest hogy kell szakszeruen vegezni? En csak mentem, mintha nyirnam a fuvet.
Segítségeteket szeretném kérni!
Van valakinek tapasztalata abban, hogy egy 300 négyszögöles
kert felásásért mennyi pénzt lehet kérni ill. ajánlani?
Most tarackos (gyomírtózva), néhol bokor és szőlő
csonkokkal, melyeket szintén ki kellene szedni.
Sajnos traktorral senki sem vállalja a gyümölcsfák miatt,
és lóval sem az elhanyagoltsága miatt.
Tegnap elvetettem füvem.
Caryota meggyőzőtt. (KITE Pázsit)
Miután elszórtam a fűmagot rágereblyéztem egy cm
földet, majd jött a henger háromszor-négyszer, öntözés 4 óránként.
Viszont ezek után is kilátszott a tetjén majdnem az összes fűmag. (mondjuk jó tömör lett)
Essek- e pánikba, (a homok és a lapát után nyúlva,) vagy jó lesz ez így is. ?
Szokott foltosodni , a fene tudja mitől .El szokott mulni.
Nem kell tul sok mütrágya , semmi képpen ne
szorj ki többet az előirásosnál.
És a kiszórás után alaposan be kell öntöznöd.
Én nem szoktam pétisót , csak ammoniumnitrátot
kiszorni , egy évben kétszer.
Tavaly ősszel vetettem el kb 500 m2 területre fűmagot. A talaj meglehetősen kötött agyagos + van 2 fiam , így a sport keverék mellett voksoltam.A fű szépen ki is kelt. Februárban volt 1 napig hó, gyorsan elszórtam egy csomó péti sót, s a hóolvadásal be is ivódott a talajba. A fű szépen nőtt, eddig. A sötét zöl színe foltokban elkezedett világosodni. Olyan a telek mint a milka tehén. Néhol sötét, néhol világos, néhol már sárga elvékonyodott fűszálakkal.
Naponta öntözöm négyszög esőztetővel.
Mi a bibi ?
Helló Komárom! Tudsz olyan fűmagot ajánlani, amelyet nem kell naponta locsolni. Ugyanis az anyósom vásárolt egy telket, ahol nincs víz és fűvesíteni szeretnék leginkább. Gondolom inkább ősszel próbálkozzunk, mert itt a kánikula fölöttünk. Arra gondoltam, hogy letakarnánk.
Nálunk van Pázsit, Sport és Sport-Golf keverékből vetett fű is. A Pázsit talán a legnehezebben nyírható, ha fűgyűjtős géppel végzed... Én senkinek sem ajánlom. A Sport és a Sport-Golf keverék a legjobb. -- Ahogy hallottam egy-két nagybani kereskedőtől -NEM KITE -- a szerencsén múlik, hogy milyen összetételű a zsákokban lévő keverék... -- Más: májusban és júniusban is vetettünk és csak a locsoláson múlik hogy gazosan kel ki, vagy zöldel-e hamarosan. Ha hébe-hóba locsolod gazos lesz, de ahány ház - annyi vélemény.
Nálunk KITE sport keverék van , az jobban
birja a gyürődést (gyerekek), minden nap
locsolom .
Azért irom , hogy késő , mert tavaly ültettem
májusban füvet és a mindennapos locsolás ellenére
kiszáradt.
Nálunk is KITE pázsit van, azon belül is a pázsit (mert van golf keverék is), és nagyon szép. A dobozokon fel van tüntetve a tartalom, vörös csenkesz legyen benne többnyire, esetleg angol perje egy kicsi. Kétszikűt ne tartalmazzon.
Reggel is és este is öntözünk, és a miénk a legzöldebb fű a környéken... :)!
Én a KITE fümagokra esküszöm.
Ha nincs igénybevétel akkor a pázsit
keveréket.
De szerintem késő a füvetéshez , persze azért
próbáld meg.
Egész nyáron minden nap locsolnod kell !!!
Szombaton fűvetést terveznék, segítsetek gyorsan,
Milyen típusú és nevű jelenleg kapható fűmagot vegyek, ami nagyon szép,
vékony szálú, sűrű.
Félárnyékos hely, kb. 30 négyzet péter. Nem túl nagy igénybevételű
helyre kell, néha egy-egy kutya v. macska azért előferdül.
Funyirogepet kell vennunk (lassan mar itt tartunk ;-)) ), nem tudjuk eldonteni, hogy benzinest vagy elektronyost. Abban is kellene segitseg, hogy milyen szempontok szerint erdemes valasztani, mitol jobbak a 150e forintos gepek az 50e-nel. Koszi elore is a tanacsokat!
A Pétisó gyors és tartós hatást garantáló műtrágya, amely mind alap-, mind fejtrágyaként minden talajtípusra és növényi kultúrára alkalmazható.
Hatóanyaga:
27 % N, amelyben azonos arányban van jelen az ammónium - és a nitrát- nitrogén. 7 % CaO-ban kifejezett kalcium-karbonát, amely kedvező hatást gyakorol a talajéletre, mérsékli a talajsavanyodást. 4,5 % MgO-ban kifejezett magnézium-karbonát, amely fokozza a klorofill képződését, hatásosan alkalmazható a magnéziumigényes növényi kultúrák (burgonya, cukorrépa, évelő pillangósok, kukorica, repce, zab, kertészeti gyógynövények) termesztésére.
Mikor lehet először füvet vágni? Mármint egy régi telepítésen, a következő évben. Van valami népi regula, hogy szent akárki napjától, vagy esetleges.
Kb 10-15 centis, de a mai hó betakarta :)))
kb 150 m2 fűhöz kell-e gépi gyeplazító, vagy kézzel is meglehet lazítani? Hogyan?
Helló Éva! Fűtelepítéssel kapcsolatban kellene tanács. Az anyósom vásárolt egy telket, amin szőlő volt. Most szeretné füvesíteni. A telek meredek helyen van. Hogyan lehetne megakadályozni, hogy a magokat lemossa az eső?
Kedves Éva, köszi, hogy utánanéztél a szeremnek. A múlt héten pénteken csináltam vele 1 próbát, de csak néhány gyomot lefújtam. Vasárnap estig nem történt semmi. Az üvegen az van, hogy főleg gabona és kukorica gyomírtására ajánlják. Idén már nem kísérletezek, majd tavasszal talán. Mi baj lehet belőle? Azért egy kicsit tartok tőle, nehogy több kárt tegyek mint hasznot. Mit jelent, hogy első kategóriás? Az van rajta, hogy méhekre, halakra veszélytelen és 0 várakozási idejű. Szerinted ne használjam?
Barnetto, érdeklodtem a DMA-6-ról.Hormontartalmú szer, I. kategóriás. Nem ajánlják házikerti használatát, mert veszélyes. Ha bármi baj történne, pl. mérgezés, hatóságilag kell utána nézni annak, hogy ki hol vette meg, mert csak úgy lenne szabad eladni, hogy pontosan fel kell írni a vevo növ. véd. engedélye számát, nevét stb. Amúgy valószínuleg :)) a gaz kipusztulna tole. Végül használtad?
Juhéjj!
Kikelt a füvem!!!
Egyik nap még semmi és másnap meg!
Öntözöm, öntözöm és epekeddve várom az esőt.
A szomszédasszonyom mánis irigykedik!
Köszönöm a biztató szavakat!
Üdv a Fűbarátoknak
Ismet itt.
szoval lepermeteztem azt a formedvenyt, ami az allitolag ellenorzott fumagombol kelt ki. Es mostanra leszaradt. Ha el akarom vetni az iden, akkor nincs idom a gyom masodkeleset megvarni, es ujra permetezni. Ezert kerlek ajanljatok vmi olyan gyomirtot, amit a fure lehet szorni, de acsak a gazokat pusztitja el.
elore is koszi
Elnézést , csak most vettem észre a füszernövényben , hogy szükséged lett volna
a véleményemre a DMA-6 -rol .
Elkéstem , de egyébként sem tudtam volna segiteni,
nem ismerem a szert.
Az idén nem jött be semmi esőcsinálo
trükk.
Mohával ellentétben , nekem az a véleményem
, hogyegyáltalán nem vagy elkésve.
Én mindig a Szept. - Okt. vetéssel
értem el a legszebb eredményt.
Tavaszra olyan szép pázsitod lesz , hogy
rá sem ismersz a kertedre.
Szia Onobody!
Kösz a biztatást!
Nos, belevágtam a sűrűlyébe!
Szombaton szitáló esőben elkezdtem a fűsítést.
Elszórtam egy darabon és ráhuzigáltam gerebennel egy kis földet stovább...
Lehengerlő már nem bírtam lenni...
Ja, és a felénél elfogyott a fűmagom.
Ma délelőtt lehengereztem, de kiderült, hogy túl könnyű a henger...
Próbáltam locsolni is, de nevetséges volt a próbálkozásom.
Várom az esőt!!!
Esővarázsló mondókát, varázsigét elfogadok!
Üdv
Mik
Sziasztok!
Szereztem egy "DMA-6" nevű gyomírtót, amit fűre ajánlottak. Állítólag ez nagyüzemi szer, az van ráírva, hogy gabonafélék és kukorica posztemergens (ezt sem tudom mi, kifejlett növény?) gyomírtására.
Az eladók azt mondták, hogy fűre is jó, de abban ellentmondtak egymásnak, hogy mikor használjam. Az egyik szerint most is, a másik szerint majd csak tavasszal, most már nem érdemes.
Ismeri valaki ezt a szert? Mondjatok valamit róla.
Ilyen is van még ráírva: védőruha, védőkesztyű, sav elleni védőszemüveg (na, ez a legijesztőbb), 1liter 1 ha-ra elég, hát szinte félek tőle.
De, ha beválna, nagyon jó lenne.
1 hónapja kézzel végiggazoltam a kertemet, alig tudtam 3 napi munka után kiegyenesedni és 2 hét múlva a folyófű nagyobb volt, mint előtte.
üdv. barnetto
már augusztuss végén vethetted vonlna, most meg lassan kiszaladsz az időből, mert az a fránya mag csak akkor csirázik, ha a hőmérséklet 10 fok celsius, máérpedig egyre hűl az idő, aztán ha kikel, nem fog tudni rendesen megerőspdini. ha nincs vized, akkor az öszi gyepesítés mindenkléppen jobb-
Az előkészités jónak tünik.
Ha nem tudsz öntözni, várd meg
mig esőt nem kezdenek jósolni.
Egyébként mindegy , mert tavaszra
ugyis meg kell oldanod az öntözést ,
anélkül nem lesz semmi belőle.
Egyébként HAJRÁ!!!MIKIMAKÓCA!!!!!!!!! HAJRÁ!!!!!!!!
Hahoo!
Mondom a gondom:
Kb. 250 négyszögöl területet szeretnék füvesíteni.
Ami eddig történt:
- tavasszal szántás, boronálás
- nyáron gyomirtás kézzel-lábbal, vegyszerrel
- 1 hete rotációzás
Van:
- 1 zsák vegyes fűkeverékem
- tudok kölcsönszerezni hengert
- a locsolást megoldani, nos hmm...nehézkes és nem
is jut el rendesen mindenhova
Szóval csak halogatom-halogatom, nem merek belekezdeni egyedül, mert azt gondolom, hogy
úgyse lesz jó.
Biztasson már Valaki és szívesen várok elvtársi-
baráti jótanácsokat!
Üdv
Mik
Lenne egy kis problémám a júniusban ültetett pázsitommal!
Kb. 2 hete elkezdett kisebb (tenyérnyi) foltokban sárgulni egy pár helyen és a sárgulást követően elvékonyodva, elfonnyadva kirohad (amolyan komposztálodás-féle jelenség).
Eddig szép zöld, egyre erősödő, összefüggő pázsitot alkotott. Rendszeresen öntözöm (amíg kikelt naponta többször, kikelés után esténként, sokszor reggelente is, sohasem száraz teljesen), nyírom. A folyamat 2-3 nap alatt zajlik le egy adott területen.
Mi lehet a gond?
Most már van egy pár csupasz, fűnélküli terület.
Sűrű ültetés/összerohadás? Sűrű v. ritka öntözés? Túl rövidre v. hosszúra vágás?
A fű a ház/kerítés elötti előkertben van ahol nem járnak a kutyáim (talán kobor kutyák?)
Ha a pénz "nem szamit" annyira, akkor vegyél GARDENA RM 380-as akkumulátoros fűnyirót!
Kb. 350 nm füvet lehet lenyírni egyszeri feltöltéssel 38 cm-es vágószélesség (6 henger-késes (nem a szokásos ventillátor mechanika) azt hiszem), nincs madzag és ha lemerül, egyszerű manuális fűnyíróként is tudod használni (csak tolod és vág). Egyszer használtam és sokkal szebben nyírt (a mechanikája miatt), mint a szokásos gépek és a minősége garantált, csak hát az ára ugye...
Sajnos nem tudom mennyibe kerül, mert nekem fűgyüjtős, légpárnás Flymo-m van, amit már rég megbántam (nem szeretem, szerintem kényelmetlen a használata és nagyon drága), így nem nagyon néztem meg, hogy mennyibe kerül a GARDENA, de úgy emlékszem, hogy a Fogarasi uti TESCO-ban van (meg az OBI-ban is, de ott nehogy vegyél ilyet, mert ami ott 20000 az a TESCO-ban 15000). Sokan nem szeretik a GARDENA-t , mert nagyon drága, de én még soha sem csalódtam benne (sok kerti szerszámom van tőlük (metszöollók,gereblye, stb.)) és hihetetlen ötletes némelyik. Arról nem is beszélve, hogy amíg én két nyélhez 20 féle szerszámot tudok használni évekig gond nélkül kis helyen tárolva (specko csatlakozási rendszerü szerszámok: egy nyél-sokféle fejegység), addig a szomszédom a huszadik 1500 forintos ásóját veszi, mert mindig tönkremegy+ nyelezés stb. és nem fér be a sufnijába a sok cucctól.
Valamit - valamiért!
Szia Xytech!
Nem , még nem vágtam el a vezetéket.
Pedig volt már , hogy véletlenül áttoltam
a vezetéken a fünyirót.
De mivel a füben feküdt, én pedig nem szoktam
tul rövidre vágni a gyepet, igy elsiklott
felette.
Köszi a segítséget, majd kiderül, hogy sikerül-e meggyőzni az illetékeseket az elektromosról. Csak állandóan azon sírnak, hogy a vezetéket el lehet vágni, meg hosszú, meg minden...
Onobody, Veled ez még sosem fordult elő?
Segítsetek nekem. Térhálós betonom van. /olyan lyukas-gyomos betonrács/ Meguntam, hogy nem tudom gondozni, így fel akarom szedni osszel. A probléma csak az,hogy totál gazos. Arra gondoltam, hogy kiszedem a földet is egy ásonyomnyira /ha van egyáltalán annyi még a gazon kívül/ és hozatok új földet. Talán csak így lesz szép új füvem.
Tudtok valahol megbízható gazmentes és tápanyagdús földet, olcsón?
Milyen fumagot vessek el, hogy szép szálas legyen a gyep?
Elore is köszi
Bebe
attól függ, hogy hova szeretnéd venni a funyírót.
-nyírandó terület nagysága
-nyírandó terület elhelyezkedése
-nyírandó terület alakja, formái
.
a nagyság. ha pl van egy 150n.öles kerted, aminek kb 70-80%-a fu, akkor vegyél egy egyszerubb elektromos funyírót, mert árban sem vág földhöz (13-20e) és ilyen kisebb területre nem kell nagyobb....
ha viszont van 2000 nöl füvesített részed, akkor gondolkozz erosen a kis ráülhetos traktoron....
.
a terület elhelyezkedése. ha nincs villany a telken csak aggregátorról, akkor evidens a benzines. a villanyos viszont halkabb egyértelmuen, nem kelll kannába benzint venned a kútnaál , de ott van a zsinór, amit cibálni kell, ami elvágható...
.
az alakja alaoján ha van pl ilyen olyan dimb.domb benne vagy kis ki-beszögellés, akkor egy kis elektromos jön szóba, mert egy
nagy benzises nam fér be a kisebb helyekre....
.
nem rossz vétel egyik sem, de döntsd el az IGÉNYEK SZERINT. felsleges kiskertbe nagy benzines, nagy kertbe meg küzdelem a kis elektromos gép....
nincs túl nagy tapasztalatom a légpárnásról, de ha annyit áldozol rá, akkor inkább vegyél egy rendes benzines gépet..... (pl wolf)...
...
sok sikert....
Egy jó kutya , ez kellene!
De ki látott már olyan kutyát,
aki a vakondot is megfogja, de nem is
ás ki mindent a kertben.
Nekünk evvel szemben olyan kutyánk
van aki nem fogja meg a vakondot, és ki
is ás mindent. :(
Xytech!
Nekem elektromos van 900W , nincs vele semmi gond.
Nekem bevált.
Viszont ugy hallottam , hogy a légpárnást ,
csak nagyon szépen karbantartott pázsiton
lehet használni.
Elég egy nyaralás , és mikor visszajöszz ,
kérheted kölcsön a szomszéd kaszáját!
Az lenne a problémám, hogy fűnyíróvásárlás előtt állok, és nem tudom, hogy benzines, vagy elektromos!?
Egy jó benzines áráért már légpárnás elektromost kaphatok, ami azért nagyon jól hangzik. Szerintetek? Tényleg olyan macerás a vezeték? A benzines meg még hangos is.
Előre is köszi...
Apam berakja a slaggot a vakondlyukba, es engedi... Ez eddig ugy-ahogy segitett. Ezenkivul van harom kutyaja, ha szegeny vakond a felszinre tudna kavarni...
Természetesen a gyomok magját a gyomirtok nem
pusztitják el.
Nekem a MEDALONT ajánlották , és be is vált.
A kétévesnél idősebb fás hajtásokat nem pusztitja
el , igy a gyümölcsfákkal nem lehet gond.
Ügyelj arra , hogy szélcsendes időben permetezz
, és akkor szerintem a konyhakert sem károsodhat.
Koszonom, a tanacsot, megfogadom. Abban nem voltam biztos, hogy a gyomirto a gyomon levo magvakat is elpusztitja-e. De ezek szerint nem, gondolom ezert kellet ujra gyomirtozni a rotalas utan
Esetleg felvilagosithatna valaki, a gyomirtokrol, mert nem ertek hozzajuk es nem szeretnem a konyhakertemet is kiirtani, a gyumolcsfakrol nem is beszelve..
Egy barátomnál mult évben telepitettünk füvet.
Leirom tapasztalatainkat , lehet hogy van más modszer
is ,de ez tuti bevált.
Ha láttál gazos ehanyagolt telket ez az volt.
Szoval a nyáron lekaszáltuk a gazt, elégettük ,
azután felrotáltuk, a telket.
Néhány hét után ujra kikelt a gaz , ekkor lepermeteztük gyomirtoval (MEDALON).
Mikor elszáradt , ismét megrotáltuk.
Azután a kikelő gazt ismét lepermeteztük.
Ősszel felrotáltuk , és belevetettük a fümagot.
Tavasszal már gyönyörü füve lett , gaz egy
szál sem.
Ennyi!!
Talán munkásnak tünik , de azért nem vészes.
Az elejét mar ismered az biztos.
NNa utanna mikor elvetetted és egy kicsit hengerezted, utanna kerj meg valakit, aki lelkiismeretesen locsolja.
Neked eddig nem ment- ezért mondom, hogy valaki segítsen. Kb. 3-4 oránként kellene locsolni "alaposan". Ha ezt megteszi valaki, akkor tutira nem lessz gazos. A fűmagból Kb.1 kg.20-30 nm.-re elég, de hogy sűrű legyen legyen inkabb csak 20 nm.
Mar masodszor NEM sikerult rendesen fuvet telepitenem.
Biztosan elrontok vmit, ugyanis minndig gazos lesz mint az allat.
Kerlek irjatok meg a telepites folyamatat, mert ugy latszik en rosszul tudom.
Ja igen nalam nagyon homokos a talaj...
Ha esetleg olyan környéken laksz, ahol akár a szomszédaid jóó sok szervestrágyát szórnak ki a kertjükbe, akkor ne csodálkozz.
Általában éretlen trágyát szónak ki és ez nem jó, mert nem csak tápanyag van benne, hanem olyan dolgok is, ami elősegiti a vakondokok vacsoráját.
Szerintem elég egy lelkes szomszéd is és a talajban elszaporodnak azok a bogarak meg mindenfélék, amiket szeret ez a dög.
Szia Onobody!
Igen, jártam így. Szerintem is nagyotthalló vakond az ilyen, de szerencsére ritka.
Erre nem túl környezetbarát ötlet, de szintén működött, hogy petróleumot öntöttünk a járatába.
Próbáld ki!
Üdv. barnetto
Hiába csilingelek nem segit!
Valószinüleg egy süket vakondcsalád költözött
be hozzánk. :)
Eddig müködött , de most már nem .
Tapasztaltál hasolót?
Mit csináljak?
En ugyan meg nem csinaltam, de a lakohelyemen van egypar ilyen kocsibeallo, es ott szepen benotte a fu, a gazdaja elmondta, hogy csak annyi a baj vele, hogy ha nagyon megerosodik, akkor ki kell vagni es ujra vetni, mert nagyon zsombekos lesz. Igaz, hogy a beallo arnyekban van a fak alatt.
1. Nagyon kevés a táptalaj a fűnek (a gyomnak persze elég)
2. A nagyobb eső kimossa a jó földet
3. A beton elszívja az összes nedvességet
4. A beton tűző napon kb. 40-50 fokra felmelegszik, és a szó szoros értelmében kiperzseli a füvet közüle
5. A magassarkú cipőt hordó lányok-asszonyok körében nem leszel népszerű, viszont a Mister Minitnél jutalékot kaphatsz!
Április elején ültettem a füvemet (~60 m2) szinte minden nap locsolom, 1x pétisóztam... nő mint az állat... a héten áttértem a heti 2x vágásra... :)
Négyszöglocsolom van, és a két végállásnál gyorsabban nő a fű, mint középen.
Nálam a "Tyúkhúr" is gondot okoz..., ezzel mit lehet csinálni? nem nő olyan magasra, hogy a fűnyíró ledarálja...
Rizo
En, ahol kerti utat tervezek, ott nem lessz fu kozte., Van egy muanyag sablonom, kulonfele mintaju-meretu elemeket lehet kionteni benne, de kiontom ill. "kifugazom"
Ha fuvet vetnek a resekbe-- kinszenvedes lenne mindkettonknek. Nekem, mert latom, hogy nem el igazan- neki meg lelkiismeretfurdalasa lenne, mert atkozna amiert oda vetettem.
....hááát, nem akarlak elszomorítani, de nem fog megmaradni a fű.....
volt nekünk is iylen fű-lap"" lent és nem nagyon maradt meg a fű a lyukakban.
de, nem leszel sáros :) ... ez viszont pozitív....
van egy ismerős, ő azt javasolta, hogy ne töltsem teli a lyukakat, hanem csak éppen 1-2 cm föld bele és abba a fű. igy a fű sosem nő ki a beton szintjéről....(persze vágod) - nem rossz, majd kipróbálom.
de rakni ugy lehet, hogy kiásod a helyét keréknyomban kb 5 centivel méllyebre, mint a betonlap vastagsága, sóret rá, elgereblyézed , ledöngölöd és jöhet a betonlap.
a betonlap lerakása után a lyukakba csak 1-2 cm földet tegyél, majd a fűmag bele és félcm (max!) földtakarás. igy szápen kikel. -hogy mi marad.....elválik....
ja: a vetés után, amig ki nem kel, nedves legyen a föld (!)
sok sikert..... - gbrL :)
A nagymamánál kocsibeállót csinálunk.
Fűbetont rakunk le (ez olyan beton elem, amely lyukaiba füvet lehet ültetni...mégsem betonlap)
Szóval mi a titka ?
Alul lesz murva/kavics. Jön a beton elem...aztán rá a termőföld. Mennyi ? Meddig?
Csak szórjam bele a fű magot ???
Milyen fűmagot ? Pázsit ? Sport ? Golf ?
Szia
Én a foltokat mindig ujravetettem ,
és fü néhány év alatt egyenletes lett.
Bár még mindig van ahol ,ahogy te modtad,
nő mint a bolond.
A rendszeres nyirás után nem feltünö.
Nem tudom mitől lehet.
Talán lehetett valami a földben , vagy
a fükeverék egyik alkotojának kedvezőbbek
az adottságok mint a másiknak.
A diofa levelében van valami (igy kapásbol nemtudom mi), ami gátolja hogy alatta bármi
nőjön.
Precizen össze kell gyüjtened összel a lombot
alola és akkor zöldehet a fü.
Barátaim a fűben!Már évek óta kísérletezem normális fű létrehozásával a hétvégi telkemen de:
1)a fű elkülönült kis szigeteken nő közte moha + sárgul,kihal.
2)a vakond.De én is kipróbálom acsilingelős módszert.:-)
Elképzelehtő hogy azért ilyen a füvem mert 2 db diófa alatt van?Segítsetek!
Hát...,valami hasonló nálunk is volt. Mikor fölszerelkeztünk, azt mondta a szomszédom, hogy úgy érzi magát mintha templomban lenne, csak itt húsz sekrestyés perselyez egyszerre. És még ráadásul a tőlünk elüldözött vakondok(ok) nála telepedtek meg. Kicsit ciki, de müxik.
Csak hogy tudjátok:
A vakondüző harangocskák kiváloan
müködnek , mostmár kijelenthetem ,
hogy tökéletesen bevált.
Engem a hangjuk sem zavar , elég
messze van a háztol.
Igaz hogy a szomszéd egy hete nem köszön. :-)
Igen, igen eltévedtél piccet. A locsolástól nem a gyom jelent meg a fűben, hanem a vakond, a gaz csak úgy van. Nem is zavarna, de néhol a lóhere elnyomja a füvet.
Lehet, hogy tevedek! De a fuu nem lessz gazos ha sssokat locsolod. Ez tuti.
A calcureat pedig en a kanyargos kerti utamra szortam a murva kozee es meg eddig egy szal gaz sincs rajta.
Szerintem ha rendszeresen locsoljatok a fuveteket, akkor nem feltuno benne a gaz., mert nem nagyon latszik a rendszeres nyirastol.
De lehet hogy elvesztettem a szalat így utólag megnézve azokat a háromszögeket..., akkor bocs.
Igen én is kiraktam négyet a kertbe.
Próbákoztam aluminium rudacskákkal,
tárcsákkal , négyzetekkel
is , talán a
háromszögek a legjobbak, az a leg instabilabb.
Calcurea helyett nem tudok semmit,ajánlottak
ugyan de nem sikerült beszereznem .
A nevét sajnos elfelejtettem , de ha akarod
utána nézek , hátha a te beszerzési forrásaid
jobbak mint az enyém.
Örülök, hogy műxik. Azt elfelejtettem, hogy úgy az igazi, ha körbe rakod galangokkal a védeni kívánt területet kb. 10 m-ként. Nem muszáj kerekre vágni, jó a szögletes is. Most mi is újra kiraktuk, mert a locsolás után megjelentek.
Calcurea helyett tudsz jobbat?
Szia!
Persze hogy lehet , sőt kell is.
Atttol függ milyen gyomirtót használsz.
Én medalont használtam , a gaz elszáradása
után rögtön lehet vetni a füvet.
Jo nagy telkunkon gyomirtoztam egy hete. Osszel ujra akarok gyomot irtani, ezutan fuvesiteni.
Kerdesem: lehet-e ezt igy, elobb a gyomirto, aztan a fu? Mennyit kell varni a gyomirto utan, hogy ki is nojon szegeny fuvecske?
Szia !
Én úgy csináltam mezei rétet, hogy KITE
golf fükevereket ültettem /az birja a strapát/ , és amikor kikelt
utólag ültettem bele elsősorban százszorszépet,
aztán mindent amit a mezőn találtam.
Egyszerüen egy késsel kikanyaritottam a nekem
tetsző növényeket és beültettem a gyepbe.
A százszorszép jól türi a rendszeres nyirást,
és egész nyáron virágzik.
Sziasztok!
Kb. 3 éve árultak olyan fűmagot, amibe valamilyen, talán mezei virág magok voltak keverve. Akkor még nem volt időszerű a fűtelepítés, és emiatt annyira nem is érdekelt. Most viszont lassan aktuális lesz a probléma, és arra gondoltam, hogy ha még létezik, kipróbálom.
Kérdéseim:
Milyen egyéb mag van ebbe keverve? Milyen az alapfű minősége? Mennyire bírja a strapát? (Két db., nagy tappancsokkal ellátott kutyám rohangálna rajta.) Tudok én ilyen keveréket előállítani? Kapható még valahol? Ha igen, mennyire drága? (nem emlékszem, hogy akkor mennyi volt.) Mikor vethetem el? Kell rendszeresen nyírni, ha igen, milyen gyakran? Kell valamilyen különleges szerrel trágyázni? Érdemes elvetni kb. 30-40 négyzetméternyi területre, vagy ez csak ennél sokkal nagyobb helyen mutat jól?
Bocs, ha nagyon kíváncsi vagyok, Sylvie
Nekem "működött" igaz nem sörös üveg hanem műanyag fél literes üdítős. Beástam egy olyan vakondtúrásba ahol minden éjjel túrt. Azóta ott nem járt de sajnos máshol (2-3 méterre) kezdte tönkretenni a gyepet. Szerintem egy-egy növény védelmére talán jó lehet, de a frissen vetett füvemnek (nameg nekem) ez nem vigasz. Hallottam viszont olyan növényről - állítólag több féle is létezik - ami elriasztja a dögöt. De konkrétumot senki nem tud mondani, kertészetbe pedig azóta nem jártam.
Így tapasztaltam én is. A vakundok kitúrta az üveget, és még egyszer sem tudtam kifordítani az ásóval. A szélcsengőhöz vegyél nehány ruhacsipeszt, hogy leállíthasd, ha nagyon zavar.
Mit ajánlotok a lóhere ellen?
Témán kivül: nem tud valaki eladó selyemakácot?
Egy faiskolában sem találtam, vagyis de, csak elérhetetlen áron.
Nem akarok okos tóbiás lenni, de
a sörösüveg nem riasztja el a dögöket.
Lehet hogy a mezőn ahol szabadon fú a szél
müködik , de egy zárt kertben nem, az tuti.
Ez az ásóval kiforditás sem müködik , a
vakondnak jobbak a reflexei mint az enyém.
Ebben az aluminium szélcsengőben bizom,
majd referálok.
A balint gazda tanacsait be kell tartani.
Lehet, hogy rosszul informalt vagyok, de mint ha azt hallottam volna, hogy politizal a balint gazda.
Namost a politika es a kerteszet megfer egymassal???
De az is lehet, rosszul tajekozott volt az aki ezt nekem mondta.
De az is lehet, hogy az a franya uveg tenyleg elriasztja azt az allatot, ha fuu a szell.
Bálint gazda azt javasolta eccer az Ablakban, hogy a vakondoktúrásba (a kráterbe) bele kell nyomni egy sörösüveget. Ez - szélben - fütyül, és gondolom, hogy Téged sem zavar éccaka. Nem tudom, hogy működik-e ez a módszer, de szellemesnek tűnik.
Amúgy szintén B. gazda szellemes módszere, hogy az ember hajnalban kimegy a kertbe, és ahol túr a vakondok, ott elévág az ásóval. Vigyázik, mert a vakondok védett állat, majd belenyúl a lyukba, megfogja a jószág grabancát, oszt egyazon mozdulattal átgórja a szomszédba :-)
Sziasztok!
Nekünk hétvégi telkünk van, így nem tudunk rendszeresen locsolni. A fű viszonylag jó, de a pittypang és a lóhere nekünk is gondot okoz, nem használt a Calcurea. Viszont a vakondok ellen kitaláltunk egy speciális űzőt. 60-70 cm magas fémrudaknak kifúrtuk a földből kiálló ellapított részét, ebbe 20 cm-es damilon felkötöttünk 10-15 cm átmérőjű aluminium korongokat, amit a szél folyamatosan hozzáüt a tartó oszlophoz (galangol), és a vakondokok messze elkerülik. Az igaz, hogy a csilingelés (főleg éjjel) néha engem is idegesít, ilyenkor fölcsipeszelem.
Nekem is jottek a vakondok ( szerencsere csak a gazt tudtak osszeturni, mert meg nem volt fu .. hehe), es nekem az egyetlen jol bevalt modszer a macska volt. elkapott vagy harmat es utana eltuntek.
( azt mondjak a foxi jellegu (ertsd:kotorek) kutyusok is jok, de lehet hogy nagyobb kart okoz mint a vakondasas)
Most vetettem ( 1 honapja) fuvet, mivel a sportkeverekkel rafaragtam, igy iden a parkfu-kevreket probaltam ki, de most pont ugy nez ki a mint a gyom. Nem olyan szep smaragdzold egyszal hajtasok jonnek, hanem kozvetlenul a talaj felett szetterulo buzahoz hasonlo husos-szoros levelek. Most gyomot vettem, vagy lesz ez meg szebb is? A masik kerdesem: mivel lehet megakadalyozni a zsombekosodast ( az elozo fuvet ezert kellet kiszedni... )?
A harmadik: lattam egypar helyen nagyon szep vekonyszalu "selyem" fuvet. Ezt hogy hivjak?
Azt hallottam, hogy a feher heret jo a fu koze keverni, mert a gazokat kiirtja.. Igaz ez?
Átnyálaztam egy pár könyvet, de úgy tünik a vakond a föld alatt úr. Nincs ellenszere, legalábbis úgy tünik. A riasztók meg szerintem keresekedelmi furfangok, mert a járatai össze-vissza vannak kötve, folyosó rendszerűek.
Bekövetkezett amitől rettegtem, megint
összeturták a pázsitot.
Különösen az új ültetésü füben randaliroznak.
Olvastam , hogy lehet kapni ultrahangos vakondriasztót , de elég drága.
Van valakinek tapasztalata róla?
Látatlanba nem akarom megvenni.
A mi füvünk leginkább gyomokból és mohákból áll. Magasan vágom, így egészen jól néz ki. Messziről azt hihetik, hogy fű. Tavaly 2 hetente vágtam május 1.-től október elejéig. Az évekig ott túrkáló vakondok elkerültek. Ebben reménykedek az idén is. Már vágtam 2x, a jövő hét végén lesz a 3.
Nekem a vakondturasokkal van gondom.
Itt a tavasz már előre rettegek , megint
mi lesz.
Probáltam füstölővel,karbittal,dugtam tüskes
ágat a járatukba, semmi nem használt.
Tavaly gyönyörű volt a gyepünk, ám idén, amikor elolvadt róla a hó, több helyen sárgás(szalma)színű foltokban "kihalt" a fű, és a szép zöld gyepünk most igencsak viharvert. :-(
Hogy a ránk váró pongyolapitypang- és egyéb gyomok támadásairól már ne is beszéljek! :-(
Van egy nagy terület a kertben, ahol kb. 50% fu és 50% egyéb található (tarack is van). Rendbe lehet ezt hozni valahogy? Vagy ássam föl és tisztítsam ki az egészet és kezdjem elorol?
Hello !
Nekem is hasonló gondok vannak a fűvel. Nemcsak kiszárad, hanem narancssárga gombatelepek is kinőnek rajta. Ez elen is jó lehet a fundazol?
Nekem annyit mondtak, hogy először réz- aztán, ha az nem használ akkor kéntartalmúval permetezzek, de eddig nem változott igazán semmi.
A füvet nyáron minimum naponta egyszer meg kell öntözni (időjárástól függően), lehetőleg ne napos időben, mert kiég. Ajánlott a tápanyag visszapótlás is, vagy ammonium-nitráttal (ami gyorsan kiégetheti, ha nem vigyázol) vagy speciális gyep műtrágyával (pl.: Wolf cég Longtile műtrágyája, ami 4-5 hónapra biztosít tápanyagot). Alkalmazható még kalcium-nitrát, vagy 15:15:15 is. a lényeg, hogy műtrágyázás után be kell öntözni az állományt.
A Calcurea nem jó gyomírtásra, csak pénzkidobás. Ami használható, az szintén a Wolf cég piros dobozos gyepgyomirtója, a nevét most sajnos nem tudom.
Kétszikűek ellen ( pl.: gyermekláncfű /Taraxacum officinalis/, fehér here, stb.) jól használható az MCPA, de sajnos az I. kategóriás szer, és csak 1,5 évnél idősebb fűnél alkalazható.
A legjobb megoldás a gyermekláncfű ellen az éles kés, amivel elvágod a gyökerét a felszín alatt.
Fű vethető tavasszal is és ősszel is, de az őszi annyival jobb, hogy télen kifagynak az egynyári gyomok. A legszebb fűmag a Wolf Loretta.
Hi,
ket gondolat bant engemet, nevezetesen, hogy
1., lehet-e osszel fuvet ultetni?
Azt gondolna az ember, hogy ha osszel ultetem el a fuvet, akkor tavasszal nemi elonnyel indul a gazokhoz kepest
2., a Calcurea gyepgyomirto az hasznal is?!? En probaltam, mert a gyepunkben nagyon sok a gyereklancfu, ami eleg ocsmanyul nez ki. Es a calcurea nem hasznalt semmit. Tobbszori kezeles sem. Egy tavasszal probaltam asoval szepen kibokni a
lancfuveket, de csak a gyepet sikerult egy kicsit megtepaznom. Az a hulye kákics meg visszanott ket het es egy eso mulva.
ha valaki tud valami biztatot, akkor elore is koszonom
1. Idén vetettem először füvet. Bár nagyon szépen kihajtott, (gondozom is rendesen), de van jónéhány tenyérnyi folt, ahol egyszerűen megbarnul és elhal a fű. Mire gyanakodjak? Macskára?
Mit tehetek ellene.
2. Pratikus okokból kihagytam egy kis részt, ide tavasszal nem vetettem füvet. Mikor pótoljam? Most, ősszel, vagy tavasszal?
Tökéletes a gondozás.
A spéci tápanyagot Compo néven keresd. Fontos még, hogy tavasszal kicsit meg kell "levegoztetni" a fu talaját. Kapható ehhez egy gereblye szeru eszköz, amivel ki tudod tisztítani a füvet. Kicsit átvágja a gyökereket, kiszedi az elszáradt részeket. Utána jöhet az elso tápozás, majd a nyírások.
Ha olcsóbb szert akarsz, vegyél pétisót, ahhoz, hogy zöldebb legyen a fu, s külön gyep gyomitót - Calcurea-t. Ez kedvezobbb árfekvésu.
Nálunk zöldebb a fű, mint a szomszédnál :)))), mert a növekedési időszakban (majdnem) hetente egyszer nyírjuk, (majdnem) minden este locsoljuk, s tavasszal, nyáron ill. ősszel speciális tápgranulátumot kap (szakboltokban, kertészetekben kapható), ami nemcsak erősíti a füvet, de a gyomot is írtja, s csökkenti a mohásodást.