Említett strandokat nem próbáltam, illetve valamikor rég Korculán sziklásat, meg Divnát /én nem mentem elég korán, de talán nem is lehet, hisz ott egy camping :-( Kisgyerekkel Prapratno-t érdekesebbnek tartom, különösen a sokak által favorizált lumbardai homokossal szemben .... Lumbardán viszont érdemes kimenni a csücsökbe, a "kisimult" sziklára /ha be tudsz iktatni ilyen rövid külön utat :-) /
Én csak a fehér bort szeretem, vajon az itteni vörös miatt ez változhat? Azért az egy palack meglesz.
Ma drace felé kerülve mentünk zuljanába (trpanj felöl). Elég hosszú volt az út (és szenvedett is a verda fullon).
Trstenik felé lesz a rövidités (meg akkor már öböl felfedezés).
Változatlan további tervek jövö hét szombatig:
Divna, Orebic ( oké uncsi de a hegy onnan szép), Korcula ováros, Dubrovnik nagyon kérdöjel (ilyen utviszonyok mellé még a tömeg meg a 27 hónapos), Prapratno, Ston
Pár kérdés:
Korcula + Ston városba készülni érdemes fürdéssel is?
Ha arra a sárga tengeralattjáróra gondolsz , Hvaron nem láttam, de attól még lehet, hogy van. Ahol volt se szálltam/szállnék be....Utoljára Korzikán jó rég, de "rendes" méretű hajó alján kukucskáltunk a portói vörös sziklás partok előtt :-) /
Szerintem egyszer érdemes kirándulni Drace felé (Orebicbe menet), látványos az út, majd visszafelé levágni és Trsteniktől az új tengerparti úton haza Zuljanába.
Ha rövidítés a cél, érdemes: nincs semmi baj ezzel az új úttal :-) Trstenikben szintén érdemes: felkapni egy jó féle plavac malit Antun Poljanicnál , lent a parton van a háza. Utána tovább akár Dingac felett a Dingac alagút felé, ez már rázósabb.... Ha a hosszabb utat választjátok Orebic felé, akkor se kell lemondani a jó borról: Potomjénél Madirazza /
Szerda este indultunk 23:00 kor szombathely röl. Letenyén tankolás, majd elsökörben 110-es tempoval irány délnek Zuljana. Éjjel 3kor meg álltunk fél orára (cicizés a babának, ruha csere). Fokoznom kellett a tempót 130-140 , hogy biztosan leérjünk idöben a 07:30-as kompra ploceba.Szerencsére többet nem kellett megállnunk, igy 06:50re odaértünk. Sima volt az út, nyilván nem lehet nézelödni, de jobb mint nappal. 09:00- töl fürcsi trpanjban, kocsi árnyékban, én is fürdök. Délután szállásátvétel, majd pici pihi. Cakelic úr nagyon közvetlen, barátkozós ( pláne nekem, én távolságtarto type). Kár, hogy csak a 40% át értjük a mondandojának. Baba mindig kap valami gyümölcsöt tőle. Peljesac vadregényes, trsteniknél kaka azért benn volt a gatyában a szerpentinen. Atyaég, mi vár itt rám vezetés szinten :)
Zuljana megint vadregényes. Van 2 bolt is (nagy kalovackokkal). 3 konoba és házi sütögetések (fizetös vendégeknek).
Orebic felé érdemes inkább egyböl trstenik felé menni, vagy inkább körbe drace felé?
Amennyire én tudom bármilyen konzervet korlátozás nélkül át kell engedni az EU országok közötti határokon, feltéve ha nem kereskedelmi mennyiséget viszel.
Antipajti: megjártuk, nem volt trafi. Lefelé péntek du-este, Lucko utántól alig forgalom, jól lehetett haladni, hazafelé kedd du, szintén pár autó... a forgalom mindenhol tempós volt. :)
Szept 15.en indulás utána Sarajevo aztán Mostar és hétfőn érünk Jelsaba ott lesz a szállás 5napig aztán szombat reggel indulás Sarajevoba. Ott megint alszunk egyet és vasárnap haza. Jó csaj lesz velem de milyen ladik ez? Gumicsonak?)))))
Őszintén szólva, látva hogy soha senkitől - beleértve engem is - nem kértek ilyen igazolást anyira nem iizgatom magam.
Ha él is a rendelkezéss, akkor legrosszabb esetben Montenegróból Szerbián keresztül jövök haza, és a magyar határon azt mondom, hogy Görögországból jövök, menetközben pedig a kutya nem szált ki. :-)
Amiért izgat, én korábban ezzel kapcsolatos területen dolgoztam, és elvben tudnom kellett volna a szabályról.
Azt már észrevettem, hogy a Magyar Állatorvosi Kamara belinkelt tájékoztatója valószínűleg elévült, mert abban 2012-nél frissebb évszámot nem látni. Most megpróbálom kibányászni az EU rendeletből melyek a NEBIH oldalán emlegetett listás és nem listás országok.
Köszi, közben én is megtaláltam ahol előzőleg felraktad. De nem lettem boldogabb, mert az általad említett nyilatkozat csak a tranzit esetére vonatkozik. (Nem szállt ki az autóból, nem hagyta el a reptér területét)
Úgy tűnik, ahhoz hogy a blöki a szerbiai, montenegrói, ukrajnai és oroszországi utazás után hazatérhessen, valóban kell egy ilyen vizsgálatot végezni - lehetőleg még az első veszettségi oltás után egy bizonyos idővel, - ennek eredményét be kell jegyezni az útlevélbe, és utána már nyugodtan utazhat a blöki, feltéve, ha legalább évente mindig pontosan megkapja az oltást.
Az más kérdés, hogy ezt - tapasztalatom szerint - a "kutya sem" ellenőrzi.
Pont ez lett volna a következő kérdésem, a vérvizsgálat.
Most tudtam meg, hogy a montenegrói (illetve szerbiai, ukrajnai és oroszországi) utazás után kellene bemutatni egy ilyen igazolást.
Az ügy érdekessége, hogy a blökink Oroszországban született, és többször utazott oda-vissza, de soha senki még csak említést se tett erről a vizsgálati papírról.
Köszi a választ kaja ügyben, de természetesen van még jó pár kérdésem.
Az útlevélen kívűl kell-e más papir a kutyának határátlépéskor?
Én úgy tudom, hogy EU-s ország esetében nem, de a horvát külügy honlapján ez áll:
"Kutya bevitele útlevél, mikrochip és állatorvosi igazolás felmutatásával lehetséges, arról, hogy a kutya egészséges és megkapta a megfelelő oltásokat."
(kiemelés tőlem)
Valóban kell ilyen külön igazolás Horvátországba? Eddig csak EU-n kívűli országok esetében találkoztam ilyennel. (Pl. Oroszország)
A mienk - többek között - főtt csirkezuzát szokot enni. Ha kb két kilót már megfőzve, lehűtve, hűtőtáskában viszünk, lehet belőle probléma a határon? (Ne keljen vásárlással kezdeni az ottlétet)
Remélem a kutyakonzervre nincs semilyen korlátozás, mert abból is csak a kedvenceit eszi.
Tavaly mi megszivtuk Krkon az időt szeptember közepén. Volt eső is és a tenger olyan hideg volt hogy belemenni se lehetett. Ezért megyunk most Hvarra mert Hvar felett mindig kék az ég.
Slavonski amac felé útlezárás lesz 2019. május 22-ig
BRODSKO-POSAVSKA UPANIJA
do 22. svibnja 2019. zatvorena je dravna cesta DC7 između mjesta Sikirevci i Slavonski amac. Obilazak za sve, osim lokalnog stanovnitva i dostave: DC7 iz smjera Velike Kopanice-čvor Velika Kopanica-A3-čvor Babina Greda-DC520-GP Slavonski amac. Sav promet s autoceste A3 prema Slavonskom amcu preusmjerava se na čvor Babina Greda
Olvastam több hozzászólásban, hogy szeptemberbe volt/ lesz Hvaron. Én is szeptember 6-13-ig leszek a szigeten. Nyugtass meg, hogy akkor még bőven nyaralós az időjárás Hvaron.
Ez kicsit elhamarkodott, rossz hasonlat volt, nem de?
Azért az nagy különbség, ha tudod honnan hova kell úsznod, s egy Balaton átúszásnál folyamatosan látod a célt, ami közeledik és tudod egyszer csak ki fogsz mászni a partra. No meg ott vannak a kísérőhajók, ha elfáradtál, vagy begörcsöltél.
Ha már hasonlatok, én is idebiggyesztenék egyet:
Azért arra kíváncsi vagyok, hogy milyen vehemenciával indulnál neki gyalog, mondjuk Gödöllőről az autópályán (tudom nem szabad, de tételezzük fel, hogy mégis, hogy jobban érzékelhető legyen a magány, miután nem mész át településeken) Miskolcra holnap, miután kiürítetted az összes zsebed.
Ígérem nem sokára utánad indulok és fel foglak venni autóval... :O)))))
S akkor azt nem is taglaltuk, hogy a 35°C meddig bírható étlen-szomjan, azért bármikor leülhetsz, lemehetsz az autópályáról, ha már tele van a várakozással a cipőd, elvileg kérhetsz és kaphatsz segítséget -mondjuk egy telefonhívás erejéig bárkitől egy parkolóban, ami egy napi járóföldenként azért akad- a visszajutás megszervezéséhez stb. stb...
A kabóczákat én elviselem (sőt szeretem is), és a normálisan (értsd normális magasságban) repülő gépekkel sincs gondom, csak mostanában túl sok, a kelleténél alacsonyabban száló repülőt látni, legalább is Budapesten.
Mi itt voltunk két éjszakát. Igaz, kívül esik a városon, de csend van, nyugi. Van buszjárat a városba, 16 kuna, elővételben 12. Gyalog kb. félóra lehet a felvonó felső része.
A szállás megközelítéséhez kell az itt olvasott "horvát vizsga", és a lassan járj, tovább érsz mondás értelmezése :)
( Június utolsó két napján voltunk, és már akkor 75 kuna volt a parkolási díj az óváros környékén. )
Köszi a két linket, ami annyira azért nem nyugtatott meg.
Legfeljebb annak örülhetek, hogy az első topicban írt tíz évvel ezelőtt adatok (1,2 millió utas/év) alapján milyen jól megtippeltem, hogy nyáron legalább 50 gép szál le és fel naponta. (Ma 53)
Én valaha Kőbánya Újhegyen laktam - ami legalább háromszor olyan messze van Ferihegytől, mint a a cavati reptér a várostól - és eléggé jól tudom, milyen hangosak voltak a gépek.
Mellesleg igazából azért kerestem meg a repteret a térképen, mert találtam a repülőgépek hangosságát említő hozzászólást, annak ellenére, hogy a tripadvisoron mindenki azt mondta, hogy alig hallani a gépek zaját (de ők is hallották)
Szállást keresek Dubrovnik környékén, most épen Cavtat-nál tartok. A google map-ot nézegetve észrevettem, hogy egy tisztességes felszállópálya van a várostól kb 1 km-re, pont a város irányába.
Ki tudja ez egy használatos, forgalmas reptér? Ha igen mekkora a zaj a gépektől?
"Mondjuk nekem az is szöget ütött a fejembe, hogyan tudták hol esett vízbe, amihez képest ~1 km-el arrébb találták meg..."
Szerintem azt nem tudták hol esett a vízbe, de a rögzített GPS adatok nyomán szerintem méterpontosan vissza tudtak menni a menetvonalon, aztán egyszer csak meglátták.
de szerintem 2-3 óránál tovább nem tudnám húzni az elkerülhetetlent.
Dehogynem...
2-3 óra az egy Balaton átúszás. Hideg édesvízben rendesen tempózva. Meleg(ebb) tengervízben ahol csak a lebegésre koncentrálsz ráadásul dolgozik benned az élniakarás és az adrenalin, a többszörösét kihúzod...
Hatalmas lelkierő,lélekjelenlét kell ehhez.Sok hajótörött élelem és víz mellett is meghal rövid időn belül a kilátástalanság miatt.Az is fura,hogy 10 óra alatt,csak egy jó km-t sodródott.
Engem inkább az lepett meg, hogy a francban maradt fenn a vízen ennyi ideig, szinte reménytelen helyzetben.
Biztos szerencsés csillagzat alatt született, szerintem nem sok ember képes a víz felszínnén maradni éjféltől akár csak 5 órát is..
Én jól úszom, tudok háton fekve lebegni a vízen szinte mozdulatlanul, de szerintem 2-3 óránál tovább nem tudnám húzni az elkerülhetetlent... Őszintén sajnálom és egyben csodállom is ezt az embert.
Azért belegondolni is borzasztó, milyen érzés lehetett, hogy tök sötétben kb. 1 órán keresztül nézi, hogyan távolodnak a hajó fényei, amiről a vízbe esett. És tudni mellé, hogy ha tudná is merre kell elindulni, reménytelen kiúszni a partra 100 km-t.
A 28°C-os víz csak enyhe zavaró körülmény ezekhez a problémákhoz képest.
Mondjuk nekem az is szöget ütött a fejembe, hogyan tudták hol esett vízbe, amihez képest ~1 km-el arrébb találták meg...
Aki holnap tervezi A9 Graz alatti részén a szlovén határ felé utazni vagy visszafelé az a szomabati dugón felül számíthat az A9 szakaszos lezárására. Az ok: osztrák külügyminiszter asszony házassági cerrmóniája ahova Púúútint is meghívta.
Érdekes, hogy a szerző meg sem próbál teljeskörű információval szolgálni, saját szubjektív véleményét adja közre.
Rendkívül hiányzik a cikkből a kemping bemutatása - mert príma apartmant bárhol találsz HO-ban, de ilyen színvonalas kempinget, mint amilyen Zaton, nem nagyon.....
hát épp ez az, Dugi otokra garantált volt :-) fél órával az indulás előtt voltam ott, arra a járatra szólt a jegyem. izgultam is, mert már eléggé megtelt a sor: de mondták, ha a 14 h-s kompra szól a jegyem, visznek. Szerintem ez nincs minden járaton, de ott különleges kapuk is voltak.
Melyik járaton? Én is telón mutattam. De ez megoldható minden járatra? Mert Zadarban a kikötőben eleve az eladott jegyek alapján engedték át a kapukon. Splitbe vagy máshol ilyent nem láttam.
A katamaránról beszéltem, és főszezonban. Kompnál ilyen veszély nem fenyeget, hogy gyalog nem férsz fel :-)
Amúgy biztos van online vásárlás lehetőség katamaránra is, miután Hvaron elboldogulok, ezzel nem is foglalkoztam. De Dugi otokra, ahová alig van hajó, összehoztam első online kompjegyvásárlásomat és jól működött.
A bankoknál semmi sincs ingyen , nemrég szembesültem, még a befizetés sem :-( Ettől függetlenül, én csak kártyát használok fizetésre, felvételrel, ha elfogyott a juróm :-)
Ezt most hogy érted? Visszafelé ha pl az utolsó komppal mennek ami 20:30kor megy arra meg lehet venni előbb is a jegyet vagy csak induláskor? Jarhatok úgy is hogy lekesem mert tele lesz?
Na ne vicceljünk... Amióta oda járok 2011 óta a bank minden esetben kedvezőbb volt mint a pénzváltó. Ismerek 2 olyan helyi váltót akik reggelente lefoglalnak 1-2 alkalmazottat a bankba, hogy ott nyerészkedjenek a saját váltásuk után. Reggel ha nem megy oda az ember nyitásra akkor várhat majd 1-2 órás mire sorra kerül.
Ja, amióta megváltoztak utazási szokásaim és nem szeptemberben soros Hvar, azóta nem férek fel katamaránra :-) Téged talán nem fenyeget ez a veszély sem :-) és azt hiszem Jelsából van egy közvetlen hajnali Hvarra, gyermeknek egyszer sikerült elcsípni :-)
Split-Hvar, Júl.15-én kellemetlen alakok és zsúfoltság /ami szeptemberig nyílván csak fokozódi/ :-) Amúgy ha katamaránra az ember jegyet sem kap, az se lesz üres :-) mindenesetre itt a padokon /vagy a fedett, klímás részen/, többen "vízszintben" pihenne :-) A második, a hajnali 2016.júl.26., Stari Grad-Split /azokban a napokban folyton kompoztam :-) /
Nekem itt van kezemben 2 kivonatuk (amit most váltottam) és nincs rajta semmi egyéb költség. Ami az árfolyamuk annyival osztva kijött amit kaptam. Amikor Splitska Banka volt leánykorában akkor is ez volt. Más helyi utazási iroda, pénzváltó többségében már nem alkalmaz jutalékot, hanem mai árfolyamon pl. 7,21-el vált pl. Majd beviszi a bankba és a kettő közti különbség a nyeresége.
Nekem is volt rossz élmény, a sokból egyszer: akiket lekapcsolták biztonságiak, magyarok voltak és az én autóm mellett őrizték őket :-( kicsit felzaklatott,de Zavaláig el is felejtettem :-)
Úgy nézem ezek akkor csak felulnezetbol repülőről néznék ki jól. Mikor lent vagy felejthető. Az a murvás út amiről dumaltunk hogy gyalog akartam végigjárni tudod a nagy sziklafaknal az miért lehet szívás autoval?
Bár széleken laktam az Arkada Hotelben, nem mentem ki elég messze, sehol egy világítótorony :-( Gondoltam, talán autóval /mert jelez utakat beachekhez/, de milnai kaland után időben visszafordultam az itteni murvásról....
euróban vezetett számla esetében tényleg gyalázatos az árfolyam sajnos! Ilyen esetekben talán jobb a váltó. Júli végén Splitben és Hvaron is 7.03 volt az eur/kuna váltási árfolyam... (tavalyról 7.25 rémlik)
Sajna ezt tapasztaltam én is . Még a kikötőkben sem fogadnak el szivesen EUR-t a kikötésért pedig abban is ki van írva. Mikor vasárnap kipakoltunk a hajórol és a parkolásra már nem marad kuna a terminál pedig, hogy-hogy nem nem működött , hosszas sírásra tudtam csak EUR-ban kifizetni a parkolásom , káromkodtam is rendesen :)
Akkor Stari Gradban parkolásotok megoldott, bár ott könnyebb nem fizetőset is találni a városból kivezető utak mentén, vagy buszmegállónál.
Jelsában, Hvarban közvetlenül a központban lehet parkolni, mindegyik adja magát, ahogy a városba beérsz :-) Nem tűnt fel, hogy nagy eltérés lenne parkolási díjban, szerintem idén 10kunát fizettem egy órára /bevásárlás idejére, a Kozum közelében/. Egész napra van ingyenes lehetőség is a kórház közelében, a város feletti egyirányú útról táblával jelzett helyen. /épp tegnap posztoltam itt a gps koordinátáit/
Stari Gradban, Jelsában érdemes este sétálni, de legnagyobb élmény Hvar lesz, ezt garantálom :-)
Én is eltöltöttem idén kivételesen Stari Gradban 4 napot, /Milnában 10-et/ de még a szálloda előtt sem strandoltam, mert sokkal jobb-szebb helyek vannak fürdésre: déli part /Jelsából Pitve, Zavala felé egész déli part, de leginkább Zavala/, illetve a Hvar várossal szemközti Pakleni otoci /taxihajó visz át 50 kunáért oda-vissza/.
Érdemes még alábbiakat "rögzíteni": Dubovica, Zarace, Milna - szép strandokkal, mindenki talál kedvére valót, nemcsak heringeset :-) Ez utóbbiak a Stari Gradból Hvar felé vezető út mellett, nemsokkal az alagút után, szép sorjában :-)
Igen, erre rájöttem /lásd második reagálásom/, de - szerintem - minden esetben jobban a konvertálás nélküli opciót választani: ezt újabban /nem tudom pontosan mióta/ kínálják fel. A készpénzfelvételnél felugrik a kérdés, hogy konvertálással vagy annélkül kéred.
Kb 10 napja, lefelé, az A4-en, egy felüljáró árnyékos oldalán, a pillérnek támaszkodva, a korláton állva, háromlábúval mértek. Nem is értem, hogy tudott oda csórikám felállni, de felállt. Waze jelezte, én már majdnem töröltem, mert csak az utólsó pillanatban vettem észre, hogy tényleg ott áll velem szemben.
Szintén az A4-en én nem emlékszem, hogy eddig lett volna telepített trafi doboz, most már van.
1 hete első alkalommal Erste - Sparkasse ügyfélként automatából próbáltam felvenni. Minden nyáron ad egy akciót, hogy 1x ingyenes k.p. felvétel. De viszont nagyon rossz áron váltott. EUR/HKR= 6,92 ugyan ez Splitska Banka 7,39
Ez bizony így van! Mindig olvastam itt az 1 eurós felvételi díjat az OTP automatákból. Aztán 2015-ben, mikor OTP-s lettem, gondoltam most én is jó olcsón veszek fel Zadarban kunát. Hát nem 1 eruo volt, a pontos árra már nem emlékszem, de nem volt olcsó. Utána néztem itthon, hogy ez tényleg csak a régi OTP-s ügyfelekre érvényes. :((
Nem tudom, gugli a neumi határátkelést hogy kalkulálja, de nagyon knapp... Nem tudom, mennyire ismerős Nektek az út, én többször megjártam, tudom miről beszélek ..... sebességen kívül vanna más tényezők is, még szept.1-én is :-)
nyilván ellenőrrizni kell az aktuális kondíciókat, de ebben a cikkben ezt írják:
Néhány tipikus és praktikus eset: az OTP saját horvátországi masináiból még a hazaiaknál is olcsóbb a pénzkivétel, a bank azonban furcsamód többet számít fel az új, a számlájukat 2015-ben nyitóknak, mint a régebbi ügyfeleinek. Az Erste Bank a teljes csoportjában ugyanolyan díjakat használ, mint Magyarországon,
Mi pár napja jöttünk haza Split felől és volt trafi a hidak-felüljárók alatt +kapu után is az 50-es táblánál próbálkozott egy kocsi . Lefelé előbb Pulára mentünk és ott motoros rendőrök mértek a széleken .
idén nem nagyon láttam trafit az autópályán, de pl. engem 150-160-as tempónál nem szoktak lefényképezni. (nálunk hasonló lesz a helyzet, pénteken igengyorsan le kell érnünk a tengerhez, majd beszámolok, h mi a helyzet) :)
Attól sokkal rosszabb -habár aszfaltos- a Blato-Karbuni, egysávos, kanyaros, és a helyiek 100-al közlekednek! Én napról napra lassabban mentem arra, de mindig volt, aki meglepődött szemből! :D
Hvaron belül hol szeretnél parkolni? Városokban, Hvar, Jelsa, Stari Grad többnyire fizetős. Kis helyismerettel Hvar városban ezt már többnyire ki tudom kerülni, míg napközben névadómon :-)
Pár éve Korculán Prizba felől Vela Lukaba tartottam. ( Nagy útépítés volt éppen akkoriban, előtte-utána években Korculán remek utak épülgettek. ) Naszóval egy szakaszon konkrétan az erdőbe irányítottak, értsd ott volt az út, ahol nem volt fa v azt a párat kivágták, ami épp útban volt, hogy el tudj menni. Nem szívbajosak, a szükség felülír mindent.
Erről jutott eszembe... a tűz! Kifogtam egy másik évben egy terelést tűz miatt -nem ott, valahol, már nem is tudom- hegyi, lélekvesztő, keskeny, köves útra tolták a forgalmat kis és nagyautóstól, teherestől és buszostól - persze nem lehetett más megoldás - hát ketten voltunk a kormánynál: a másik a majré... Kegyetlen volt.
Nem, felakadás nélkül végig mentem arra párszor, bár fogadkoztam, soha többé.... de egyik alkalommal át akartam menni Hvarba, és Punta Milnánál úgy látszott, visz egy murvás a főútra.... de csak a temetőig vitt, aztán vége :-( próbáltam a keskeny sziklás úton megfordulni, de egyedül nem ment a manőver befejezése.... persze, ha előre tudom, visszatolatok a lejtős, szűk, köves, bokrokkal és szakadékkal szegélyezett úton , ahogy háziasszonyom is kérdezte, miért nem tolattam? Mindig azt hiszem, már nem érhetnek meglepetések, de hát, mégis....
Amúgy Zarace irányában mutat több főútra felvezető utat, egyet használtam is, de később már nem kísérleteztem, inkább gyalogoltam :-)
Ja, megértem. Azért kérdeztem, hogy hány éves kicsikkel mentek. Valóban van az a kor, amikor gyorsan el kell tudni érni a szállást egy kis szunyókára pl..
Azután majd fordul a kocka: a "nagy lovak" már a nyaralás előtt azzal rágják a szülők fülét, hogy "reméljük nem mindiiiiig ugyanarra a közeli strandra akartok majd járni, - öregesen...?!"
Hál'Istennek, az Aquapark baromságról sikerült őket lebeszélni. (Aquapark-hoz nem kell tengerpartra menni, az "üvegzseb-programról" már nem is beszélve.)
Á, annyit nem autózunk, azért foglaltunk part mentén aparthotelbe, és nem x km-re a parttól, mert a gyerekek bármikor bemondhatják, hogy aludni, pihenni, ezt-azt akarnak. És akkor hozzájuk kell a többinek is igazodni, én meg nem akarok vitákat...:-)
Akkor kis ízelítő, kb mi vár Rád :-) Saját élmény, 2011-ből: a Sv.Nedelját Dubovicával összekötő útról félúton visszafordultam, a legmagasabb ponton /bár lehet, tovább menni egyszerűbb lett volna :-)
Ezek után azt a bizonyos másik hegyi utat Pitve felé már meg se kíséreltem - de volt olyan idén Milnánál, ahol meg menteni kellett :-) úgyhogy gugli meg egyebek mit mondanak , az egy dolog...
A legtöbb fizetős /Hvar, Jelsa, Stari Grad/. A déli part kis helyein,ott a Pitve alagúton túl, nem fizetős, csak legyen :-) de szeptemberben lesz hol megállni :-)
csak a tapasztalatom írnám le- pont 5 órával volt a visszaút rövidebb, azzal, hogy éjszaka jöttünk vissza tegnap- mint kés a vajban jöttünk, szeltük a kilométereket - aki lefelé éjjel fél 2-kor állt a letenyei határnál- szintén garantáltan forgalom mentesen haladhatott lefelé. Minden más, akárki akármit mond klíma ide - oda rendkívül fárasztó - pedig mögöttünk gyerek se ült. jó nyaralást, akinek még visszavan :)
A felejthetetlen élmény: hosszas bozótban gyaloglás után megtaláltuk a nyaktörő sziklák között a barlangot, amibe be lehet úszni. Érdekes, kb. a fele társaság kicsit bepánikolt, pedig végig besüt a "tetőablakon át" a nap és a kijárat is végig látható. Szerintem nincs benne semmi para... Viszont gyönyörű.
Utána pedig változatos magasságból lehet szikláról ugrálni. A legkisebb, 10 éves fiam megsértődött, hogy nem ugorhat a legmagasabbról, a szülők viszont nem mertek/-tünk. A nagyobb tinik azonban elemükben voltak.
Valóban, egy "Isztria vége" tábláért, vagy a dzsungelkocsmáért kár odaautózni, kifizetni a belépőt és döcögni a pocsék köves, poros úton, majd árnyék nélküli sziklákon lenni, ahol lefeküdni sem lehet.
Kicsi gyerekkel eléggé felesleges odamenni. Ahol kisgyereknek megfelelő a part, mert kevés ugyan, de olyan is van, ott tömeg lesz. Ott le lehet feküdni, de 1 méterre egy másik embertől. Ezért nem érdemes odamenni, ilyen strand van rengeteg, sokkal jobb.
Ám sokan szerelmesednek bele az érintetlen öblökbe, ahol jó esetben mégcsak nem is látni embert, nemhogy hallani őket, és a víz olyan tiszta, hogy a 10 méteres víz arra csábít, hogy belelépj, mert ott az alja mindjárt. Sznorkelezve el lehet tölteni órákat, csodálva a látványt - no persze ez nem egy Vörös tenger :-) - de adriai mértékkel szép.
Az ilyen helyekre a bozótoson keresztül vezet kis ösvény, és semmi, de semmi infrastruktúra nincs.
Ja még annyit: Mi Medulinban laktunk, ami valóban nem egy nagy szám, pláne Rovinj-hoz képest. Ilyeneknek, mint mi (akik hajlandóak autókázni), viszont nincs vele semmi baj. Gyakorlatilag a szánkban volt a két bevásárló-központ, ami azért könnyebbség, ha 8 fős "családot" kell etetni, itatni. A medulini strandon viszont csak a megérkezés napján voltunk... Nem olyan rossz, de autóznotok miatta nem biztos, hogy érdemes.
Mintha mennél zavalara nem? Ivan dolacon át. Biztos sütnek azok a sziklák szeptemberben is. Megy oda egy jelzés azt láttam szerpentinen valami kis úton.
Hány éves gyerek(ek)kel mentek? (Mert a túl kicsinek Kamenjak valóban túl "vadregényes". / Kamen a szláv nyelvekben követ, sziklát jelent... ez mindent elmond.) Mi 3 strandot próbáltunk: 1 nagyon jó volt, 1 felejthetetlenül különleges (viszont nem veszélytelen), 1 pedig "érdekes"=egyszer ki lehetett próbálni, de nem az igazi.
Kérdés még, hogy mennyire vagytok mobilisak / pontosabban "menőkések". Nálunk nem számít 10-20-30 km autózás a strandig. Kamenjak ugyanakkor nem igazán szgk-nak való. Mi magasított kombival mentünk, amit néhányan terepjárónak néznek, de nem az.
Kisebbik lányom 11 hónapos volt amikor elvittük Ammoulanira Görögországba. Nem volt több gond vele mintha itthon ültünk volna a házban, sőt, az autó még el is ringatta.
Az első gond a gyerekkel akkor van amikor már tud beszélni és félórával indulás után elkezdi kérdezgetni, mikor érünk már oda? :-)
Köszönöm az információidat. Én szívem szerint Szlovénia felé mennék, mert nem voltam még arra, de a család "tűrőképessége" fontosabb. És abban bízom, hogy nem lesz azért kedden napközben akkora tumultus, mint szombaton. :-)
Pár videót (és nem csak promót) megnéztem, de nem láttam rajta az iszapot, amit említettél. Mi a hotel mellett közvetlenül strandolnánk (pl. itt https://youtu.be/vboJD620J1Y ), ez nem tűnik olyannak, mint amit írtál (1:00-től). De most már mindegy, le van foglalva...amúgy néztem a Centineránál lévő hotelt, de arról borzasztó vélemények voltak, nem úgy, mint a del Mar-ról, ezért választottam.
Amúgy Medulinba van még tervben egy nap is, az meg kimondottan homokos (iszapos).
A Kamenjak-on, ha jól olvastam, annyi a látnivaló, hogy ott az "Isztria vége" tábla. Van még esetleg más, ami miatt oda kéne mennünk?
Jelsa, Pitve - alagút a déli partra :-) Sv Nediljára is csak így jutni :-) igen, ismerős a fa még szikla - de a mászófal a falu másik végén, az se nekem :-) /különben is, oda szilveszterkor járnak mászni :-) /
Mi társasággal mentünk, - összesen 4 autóval, szombat éjjeli indulással. A kiindulás mindenkinél más-más volt: Sopron, Üllő, Debrecen, Miskolc. Odafelé útban a dunántúliaknak jött volna szóba Ausztria-Szlovénia-HR útvonal, de inkább Letenyénél találkoztunk hajnali 02:00 körül, tehát a végig H.o. mellett döntöttünk. (Letenyénél a kis-határt választottuk; oda- és visszafelé is. Nem bántuk meg.)
Visszaútban (szintén szombaton) a debreceniek már reggel hazaindultak és (félig-meddig tévedésből) Szlovénia felé mentek haza. Elmondásuk szerint hosszabb volt, de olcsóbb és gyönyörű.... Nem bánták meg.
Különben nekünk sem volt "isten-csapás" hosszú tötymörgés. Valamennyire mindig haladtunk. A Balatontól Sz.fehérvárig sokkal de sokkal rosszabb volt.
Keddi napon, kifelé szerintem semmi bajotok nem lesz a Hr. pályán.
A del Mar-ral kapcsolatban viszont lenne egy kissé lehangoló megjegyzésem. A part nem rossz, de a víz - a fekete iszap miatt - zavaros; Kicsit Balaton (déli part) - szerű (, rosszabb). Ez szokatlan annak, aki előtte kristály-tiszta Adriában fürdött... és lépkedni sem "guszta" benne. Legjobb haverom az "ide soha többé" kijelentéssel nyugtázta ezt a napunkat. Centinera sokkal jobb és nincs is messze, csak a hotelek felőli véget javaslom (nem a kempinges, köves oldalát): ott nincs zsufi, van árnyék, van kajálda, WC, stb. Mi a fenyők alatt mindig találtunk helyet és fél-árnyékot, akár 4 családnak is. Nyaralásunk alatt az egyik legjobb strand(olás) volt / többször vissza is mentünk. Van egy kafa vízi ugráló-kalandpark is... Nálunk 10-24 évesig minden "gyerek" élvezte. 1 óra helyett 1,5-et voltak rajta. A kutya nem mérte az időt. (Az oldalát mindenki lehorzsolta...)
Szóval "ég és a föld" a del Mar vs. Centinera - szerintem. Utóbbi csak azért nem 100%-os, mert a fenyő alatt a (helyenként) kikopott talaj nagyon vörös (vas-oxidos???); Ha vizes lesz, pont olyan, mint a sz... :P De nem ez a baj, hanem úgy megfogta a világoskék fürdőgatyámat, hogy alig jött ki belőle. (Persze, hogy nem a földre ültem, de elég belőle annyi is, amit a leterített lepedőre ráfúl a szél. Ja és nem hátul fogta meg ;-))
Szia, mi kedden megyünk, de a del Mar-ba. Szlovénián át nem gondolkoztál? Nekem ktg.-ben u.a. lenne, csak időben +1 óra kb. Ennyire lehet számítani a kapuknál??? Inkább haladnék, mintsem a tömegben, dugóban álljak...(az a kütyü nem játszik)
ne aggódj,bírni fogja,élvezni fogja. Én első alkalommal 2,5 évesen utaztam nagyot egy Warthburgban,klíma nélkül... Erdély+Bulgár tengerpart..
77-ben,már egy Moszkviccsal végig a Neretva völgyén,Orebic,azután Split... Kemping cuccok a tetőcsomagtartón,4 felnőtt+ én. Nagy élmény volt. Nem volt ennyi büfé,étterem út közben,valutánk még annyi sem,megálltunk egy parkolóban,ledütött hús zsírjában,fasirt,kenyér,langyos víz a zöld kannából,kávéfőzés...
Szóval ne aghódj,minden fasza lesz. Együtt lesztek,kalandoztok,ez a legfontosabb.
óh, ez nagyon izgalmas :) sosem lehet elég korán kezdeni. Nekünk bejött.
Nekünk alapból jól bírja az utazást a gyerek, de megállni muszáj sztem. Nekünk a Tifon /Marches kutak a bevált pihenőhelyek, időben azok szoktak szükségesek lenni.
Terv szerint: ~22:00 kor szombathelyről, talán elérve a 7:30-as Plocei kompot. Ha nem akkor Neum felé, ami rosszabb, mert akkor nem megyünk vissza fel Trpanjba (ahol kinéztem egy pihizős helyet magamnak /köszi Jerolim/ 09:00-tól 13:00-ig míg a család strandol ott helybe).
Aztán lehet az adrenalin győz, és nem pihizem amúgy sem.
Izgalom az főleg a gyerek miatt van. Meg kell-e állni út közben (rajtam múlik nem)? Bírja-e ülve aludva 8 órát...
Nem merjük bevállalni a korai (05-06:00) indulást. Meleg, (csütörtöki dugó?), ébren kibírná-e?
Két éve a szállásadónknak vittünk házi kolbit (ami finom volt). Jószívűen adott cserébe valami Peljesac nevű bort. Itthon behűtve megkóstoltuk. Néha még most is ráng a szemhéjam, ha eszembe jut..... :-)
Szeptemberben már nem lesz parkolási gond :-) legjobb lecsorogni a kikötőig / Zaca beach/, és onnan indulni öböl keresésre. A kikötő után már csak egy fkk öböl, de visszafelé a falu teljes hosszában jó és változatos partok, de autóval alig elérhetőek, mivel a privát telkek a partig érnek. Ezért javaslom a kikötőt kiindulási pontnak.
Igen, itt van az egyik szellem alagút :-) /másik Dingacnál, Peljesacon/
Zavalanal vannak olyan eldugott oblok aminek a közelében meg lehet állni autóval? Szeptemberben felfedezem végre én is a szigetet. Ja igen az az alagút ami oda vezet az jelzőlámpás? Felváltva megy a forgalom?
1 hete, hazaútban, benne voltunk a horvát TV híradóban:) (dejónekünk...)
haveromék, nagyfiamék, utána mi...
Szerencsére csak a dugóról* szóló híradásban.
*Amúgy nem volt olyan vészes. Szombaton még egész nap Banjole (Centinera-n) strandoltunk, és csak dél körül (12-13ó között) indultunk. A korán indulók már "lefutottak", az ebédelősök/lassan pakolók még nem indultak el, szóval a vártnál jobb volt az út. M.o-on dugult be, a Balatontól. Majdnem utolértük a reggel/délelőtt induló társainkat.
Menjetek át Zavalára :-) én idén is beiktattam párszor Hvarról, de volt idő, mikor 2 hétig ki se mozdultam egy zavalai öbölből :-) / mentségemre, addigra már szinte mindent láttam :-)
Látom sokan kifejtették a preferenciákát és mivel most én kerdezgettem a témában, így a mienk:
Én alapvetően pályát preferalok. Biztonságosabb, gyorsabb. Általánosan.
Viszont Mosztart nagyon szeretjük. Így adja magát a dolog hogy egy délutánt eltöltsünk ott. Így ki pihentek érkezünk majd másnap egy jó kis Mostar-os éjszaka után.
Pluszban nemileg talán anyagilag is joBB, de ez annyira nem számít.
Az úti célunk amúgy Ivan Dolac, hazafele viszont majd Split lesz az irány pályán.
eddig mi is pályáztunk. De hiába járunk hétköznap, valahol mindig növekszik évről évre az idő ugyanarra a távra. Így most jött végre az elhatározás. Meg amúgy is rengeteget járunk pályán munka meg család miatt, szóval nekünk tényleg felüdülés volt.
Nem egyben terveztünk lemenni, lett volna egy szarajevói éjszaka, csak közbejöttek dolgok, mint egy rossza autó :D így két nappal később mentünk. Vasárnap lévén maradt a boszniai út lesz, ami lesz alapon, mert már péntektől vasárnapig folyton dugó van (itthon is), mi ebben az időszakban a városból se tudunk kimenni kb.
Hvaron kifaggattam a szállásadómat, aki Zomboron élő horvát. Ő is a boszniai útvonalat preferálja, saját bevallása (kedd-csütörtökön utazik 2-3 hetente haza) szerint 10-11 óra az út Drvenikből.
Zomborból még ~100 km a Magyar-Szerb határ teljesen bizonytalan átjutási időkkel, van amikor a tiszaszigeti átkelőn is 1 óra a várakozás.
A szomszédom tegnap, pénteken ment Bosznián keresztül, 13 órás volt az út Orebicig.
- Bosznián keresztül útvonalfüggően 740 - 800 km bő 10 óra. (A megtett útvonalra most 10,5 órát ir és 800km)
A valóságban 3 hosszabb és egy rövid megállóval picivel több mint 12 óra volt a 800 km-es út összesen 3 határátlépéssel, (nem Metkovic / neum felé mentünk.)
Hazafelé közelebbről jöttünk horvát pályán. 744 km (50km D8-n) 10 óránkba telt hétköznap. Meg 250 kunával többe.
Én sem próbálom meg a Szerbia-Bosznia-Horvátország útvonalat, pedig Csongrád megyéből indulok.
Szerintem a sok határátlépés okán kiszámíthatatlan a menetidő, a viszonylag lassú haladás miatt amúgy sem rövidebb időben, az amúgy ~700 km, mint körbe (Budapest-Zágráb) az autópályán ~1000 km.
Split vitathatatlanul szép város, de a komp 3x-os felárából több kiló halat lehet venni, csevapcsicsáról, sörről nem is beszélve :O).
Az van,hogy 26- leszünk Poljicán,a szokásos helyünkön. Boszia felöl megyünk és van egy pici dolgunk út közben a Peljasac félszigeten. El tudunk indulni 23-23 körül és pár napra keresek majd szállást,ha megvan a cél. Kompozni nem akarunk idén és délebbre sem szeretnénk menni.
júli vége/aug elején a túloldalon, Karbuni mellett ettől jelentősen hidegebb volt a tenger sajnos. Igaz, mi a viharos időszak végén kezdtük a nyaralásunkat, mondták is a helyiek, h jóval hidegebb a víz a szokottnál. (sztem kb. 23 fok körül lehetett eleinte, mikor már jöttünk haza kellemesebb volt) Na de ez nem rettentett el... :D
Mivel Hvart /sem/ Bosznián át támadtam, idén maradtam Splitnél, mindkét irányban :-) azon a kompon kipihenhetem a Pag-Split út fáradalmait :-) Szeretem a Riva és óváros hangulatát, itt nem az autót őrizve kell várakozni a következő kompra :-) Idén a foci vb döntő napján meg végképp nem volt unalmas a várakozás, épp hogy belefért még ebédre egy csevap :-)
Hétfőn 17 órakor érkezve Drvenikbe egy kompot, kb félórát vártunk. (Felváltva ment két hajó.)
Csütörtökön reggel 9-re értem (Jelsából 8-kor indultam, alig forgalom, feszített tempóban) órakor Sucurájból a második komppal szintén felváltottan szállítmányozó járművek mellett félórás várakozás.
Csütörtökön este 7 órakor érkezve Drvenikbe azonnali felhajtás a kompra.
Péntek reggel 6-ra érkezve Sucurajba második kompra fértünk fel első autóként (:O(((( azért ez fájt.) 7 órakor.
Esetleg ha valaki önsorsrontó számolgathatja a sorban álló autókat, latolgatva a feljutás idópontját: 5 sorban állnak fel a kocsik 20-30 közötti darabszámban, kocsi méretektól függően.
Autópálya infó:
Magyarország felől a tenger felé haladva hétfőn, dél körül, már a Zágráb elkerülőn kezdődő sorban araszoltam a fizető kapuig jegyet tépni kb. 1 órát, majd 30-40 km/h-val Károlyvárosig, 50-60 km/h-val a Split-Rijeka elágazásig tömegben. Máskor ennyi idő alatt, már Split környékén szoktam autózni. Hát hullott a szőröm...
Megjegyzendő, hogy ahol kiláttam az autópályával párhuzamosan haladó utakra, ott sem volt jobb a helyzet, károlyvárosi bevezető útra kukkantva az autópálya hídról a ki-, behajtó sávokban is masszív dugó.
Magyarország felé péntek délután Zágrábnál a bankkártyás kapunál több áthajtónál is 0 db autó, a kp-s kapunál 3 km-es sor!
Autópálya határátkelőn tömeg, Letenyénél is kb. fél órás sor...
Nem ez a durva, hanem ami a horvát/montenegrói határon van Herzegnovinál. Mi a hátsóajtón jöttünk ott is át, de így is több mint egy óra volt. Szemben meg sok kilométeres kocsisor. A főúton levő határátkelő meg egyenesen katasztrófa.
Nekem egy kicsit most elég volt a csavargásból, holnap indulunk haza, de már várom, hogy otthon legyek.
Sajnos nem mi megyünk, másnak szeretnék segíteni. Mi már hazajöttünk egy egész hete :-((((( ugyan mi is Bosznián át mentünk, de más irányt vettük Szarajevó után Dubrovnik felé.
Volt már nekem is olyan Gabela Poljenél hazafelé, hogy nem volt senki előttünk, mikor egy helyi erő bringával legyorsult, és előttem ment át. Tudok veszíteni...
A tenger Prigradicánál 28 fokos a nyílt vízen. Kavicsos öbölben, térdig érő vízben 30! fok. Brutál. Ma mértem.
Fekvőr. hozzászólásához: ha Plocéból kompoztok, kár lemenni Gabela Poljéig, inkább Bijaca. Állítólag volt már olyan, 20 percet kellett várni, de nekem mindig sikerült 2-3 perc alatt átjutnom.
A Gradiskai határátlépés volt egy fél óra, a többi haladók volt. A neumi két határátléptetés is folyamatos volt, nem is vették be a személyeket szkennelted, csak intettek, hogy tovább. Gabela Poljenel is gyorsabb lett volna, ha négy öt helyi szemétláda nem előzte volna a sort, és a parkolón keresztül nem fű rakódnak e a sor elejére, de hát ez van...
Az idő már néha túlontúl is jó. Egyedül a múlt pénteken volt egy tízperces zápor.
Szarajevő-Mostar-Jablanica-Gabela Polje aztán vagy Ploce felé és komppal a Peljasacra, vagy Ston-Orebic (na én most innen írok). Én Ston felé mentem. Időm bőven volt, a komp meg lakókocsival drága.
A Gabela Polje határállomáson keresztül is Metkovicba érkezel, csak nincs akkora tömeg az átkelőnél. Kb. negyed óra alatt jutottunk át múlt szerdán 10 óra körül.
Sziasztok! Mi holnap indulunk haza, bracon voltunk, aztan most primostenben! Nem tudtok esetleg valami jo kajaldat ahol hazafele rudnank enni egy jo csevapcsicsat lehetoleg az autopalyahoz kozel? Primosten - letenye szakaszon, nem baj ha letenyehez esik kozelebb! Koszi :) akik most ernek ki, azoknak jo nyaralast!!
ĺlyen sort még nem fogtam ki , de iden indult be a webkamera nem láttam hatalmas sorokat , az ut
Hvarig nem gyors de JÓ út , igaz vannak részek ahol nem széles , Poljica utan már fel van újitva nagyszerű europa minöségi , kicentizve 1 óra 28 perc nyugott vezetéssel (van autókamera felvételem tavajról ) igen ismerem már az utat . Nem hagynám ki semmi pénzért Split , Omi , Makarska , Drvenik , Sučuraj , Hvar szakaszt ,természetesen a pályát választom Splitig .
Hogy működik a jegyvásárlás. Amikor odamegyek, akkor előre kell sétálni és van valami kis iroda, ahol megveszem a jegyet? Valamiért nekem az jött le (ennél a kompnál), hogy felállok és ott fizetek (miután felálltam). Az is fura nekem, hogy két irányból is állnak az autók, melyik irány az ajánlottabb vajon?
Hajnali 2.30-as indulás Budaörsről. Letenyén 4.45-kor. Előttünk kb. 50 autó és egy kapu üzemelt, viszont gyors volt az ellenőrzés mert 15 perc alatt átjöttünk. Lucko-nál 6.00 kor voltunk. Szinte nulla forgalom így sikerült üres kapuhoz beállni. Pag-ra 9.15 - re értünk le. Idő és a tenger finom..... 35 / 27 :)
Jaja, világos, hogy nem mindenre jó az ENC. Viszont ha nem is gyorsabb mindig akkor is olcsóbb (ha saját és nem bérelt). A másik hogy a szállást nem tudtuk másképp foglalni csak szombattól-szombatig, így a tömeg borítékolható és mivel kisgyerekkel megyünk jobb lett volna minden lehetőséget megpróbálni hogy esetleg egy kis időt nyerjünk a kapuknál. Baleset, határ, stb, ezeken nyilván nem gyorsítana semmit...
igen, a komp folyamatosan jár, szerencsére :-) tavaly odafelé több szerencsém volt, visszafelé szívás főleg, mert egyedül jöttem, és jegyváltás alatt nem kevesen kikerültek :-( ki kell próbálni itt is az online jegyvásárlást , idén Dugi otokra jól működött /ott tényleg fél órával indulás előtt voltam ott, igaz, nem ekkora komp jár :-)
Ráadásul Sucurajba érkezve még nincs vége a megpróbáltatásoknak :-( nem tudom, idén mi a helyzet, de tavaly és tavaly előtt útépítés /padka nincs, illetve olyan fél méter különbséggel/ miatti útszűkölet majdnem Jelsáig. Ismerősök setétben csónakot vontatva , mondhatom halálfélelemmel autóztak végig a szigeten. Az én képeimen: du. fél 4-kor álltunk be a sorba Drveniknél, fent a magisztrálén. Fél 8-kor már Sucurajban, gyors vacsora után este 10 felé már a szálláson Hvarban. Egy nyaralásba sok minden belefér, a drveniki pár óra azért volt durva, mert kocsit nem lehetett ott hagyni, nem tudván, mikor kell tovább gurulni És hát a visszaút /utolsó kép/ se volt nagyon más...
Nos Hvarról azóta sem mondok le, de ha egy mód van rá, spliti átkeléssel :-)
Ha egy órával előbb érsz, akkor lehet, hogy a fél 10-re is felférsz, ha nem akkor a fél 11-re biztos... Ha kicentized az időt, biztos nem fogsz rá felférni.
Szerintem egy fél óra elég , lassan már tiz éve minden évben használom ezt a járatot , sose volt gond vele . Kifelé már álltam hogy felférjek a harmadik kompra vagy kétszer de ez is ok volt .
Mindegy milyen nap mentem, Drvenikben és Sucurajban is várni kellett, volt hogy majd fél napot :-( úgyhogy legtöbbször /így idén is/ spliti átkelés volt oda-vissza :-)
Köszönöm, nekem is szimpatikusabbnak tűnt a pályás szakasz.
Köszönöm a hasznos tippeket. A határátkelésre mit érdemes számolni?
És ez a webcam is szuper. Nem valami nagy komp jár itt, és tényleg nem igazán fértek fel a kocsik, épp elment a 12 órási
Kb 0 tapasztalatom van e téren (bocs nem, Tiszán kompoztam már :) ), Ha hétfőn a 10:30-assal szeretnénk átkelni, mit érdemes betervezni érkezésre Drvenikbe?
Határozottan az autópályás (Bijaca) átkelőt ajánlom. Mostar felől több opciód van. Vagy már Mostarban felmész a hegyre Citluk, Medjugorje felé, vagy elindulsz tovább a főúton Metkovic felé, és amerre mutatja a tábla az autópályát, ott lekanyarodsz Medjugorje felé (nem emlékszem pontosan, de valahol Pocitelj után). Bosnyák oldalon is kész egy kb 10 km-es autópálya szakasz.
Figyelembe kell vegyed a határ átkelöket ,föleg Metkovićot . A komp az OK , már egy hete állandóan
figyelem itt : http://www2.hak.hr/rmt/?l=195 , két komp jár (5:45, 7:30,9:30,10:30,11:00,12:00,12:30 stb. ) de általába nem fér fel mindenki . Jó szorakozast,
Mi Hvar szigetére indulunk majd vasárnap egy estét beiktatva Mosztárban. Most nézegetem, hogy hétfő reggel majd hogyan kellene eljutni Drvenik-be, ahonnan majd átkompozunk. Mostar és Ploce között több lehetőséget is ad útvonalra, az egyik ha jól látom, a régi főút (ezt ajánlja), a másik pedig a majdani autópálya felé, amelynek ha jól látom a horvát része elkészült. Boszniában hogy mi a helyzet, sajnos azt nem látom.
Melyik útvonalat ajánljátok?
Egy hétfő reggelen/délelőttön kb. mi a reális idő? (1:40-et ír a Google Map Drvenikbe és kb 1:10-1:20-at Ploce-ba)
A 10:30-as kompot néztem ki. Úgy számolom, hogy egy 8:15-8:30-as indulással nagy gond nem lehet (persze lekésni nagyon nem szeretném :) )
Reggel 5-kor indulunk. Budapest-Gradiska-Jajce-Mosztar-Gabela-Blace útvonalon. Holnap Jajceban alszunk, utána két hét pihi Blaceban. Haza 25-én szombaton jövünk, akkor már egyhuzamban Szarajevo felé. Minden össze van pakolva csak reggel le kell cuccolni a kocsiba, de olyan lázban tudok lenni ilyenkor, hogy nem tudom, hogy fogok elaludni. Pedig kéne egyet hunyni indulás előtt. :)
Hamarosan harmadszor megyek idén /és lent is sok tekergéssel/, de egész jóeg lehet lenni enc nélkül is, pedig legutolsó a már ugyancsak főszezon júl.13-aug.3. időszakra esett :-) hazafelé Luckónál persze mindig a bankkártyás sávot választom, na meg az utazás napját próbálom kedvezően időzíteni :-) de vannak helyzetek, amiket enc-vel se lehet kikerülni /pályán, de nem kapunál vagy határon torlódások/
Huhh, köszi. A számok 42 HUF és 44.85 közé esnek. Bár szerintem itthoni kártyánál az itthoni bank vált, ráadásul talán az is bekavar, hogy EUR alapon van az egész. Na majd a gyakorlatban meglátjuk, de várhatóan ezek alapján tök mindegy a dolog. :)
Ez a drón dolog most egy nagyon érzékeny téma nálam, mert az enyém úgy döntött a Llogara hágónál pénteken, hogy ő most leszáll egy szakadékba. Hiába van meg a GPS koordináta és láttuk is hová száll le, nem sikerült megtalálni :(
Most kb milyen árfolyamon lehet kunát felvenni ATM-ből? Általában így szoktuk megoldani a dolgot, de épp most váltottam egy keveset azért és a 44.5 nem tűnik annyira vészesnek.
de nekem idén volt az első nyaralás ott az utóbbi néhány évben, mikor 5 napig klímához sem nyúltunk, és este 8 után erősen lehűlt a levegő. azért túlzás lenne azt mondani, hogy fáztam, de kétszer magamra húztam egy vékony nyári nacit a teraszon olvasgatáshoz. biztos van legalább 10-12 fok különbség érzésre.
(mondjuk mint a ma reggeli/éjjeli lehűlés - nálunk elég nagy a különbség a nappali kánikulához képest)
Amúgy a szeles esős időben sem fáztunk igazán, azóta viszont tartósan meleg van, szerintem éjjel is jobb picit.
Tudom, ez most hülye kérdésnek tűnik, de amikor "hideg" van, az hány fokot jelent? Este/éjszaka mennyire hűl le? Holnap indulunk és én hosszúnacit nem is tettem a bőröndbe....
Lehet,hogy nem jól fogalmaztam,engem nem a száraz jogszabály érdekelt,hanem az,hogy mennyire foglalkoznak vele,mennyire tartatják be a hatóságok,mennyire keménykednek a gyakorlatban.Törvény Romániában is van,de nyugodtan reptedheted a rendőrörs felett is,nagy ivben le...
Ennek a dron reptetésnek én is megpróbáltam utánajárni,Horvátországgal kapcsolatban semmit sem találtam.Vannak országok,ahol keményen szakcionálják,pl.Belgiumban tilos,Svájcban lakott területen tilos,olyannyira,hogy drónfogó idomított solymokat is "hadrendbe" állítottak.Nem viccelek,még kis védőcsizmát is kaptak,hogy drón propellerje ne okozzon nekik sérülést :) Lakatlan területen viszont engedélyezett.
A kelet európai jogszabályok eléggé megengedőek,ha egyáltalán vannak,de a horvátoknál azért nem árt utánajárni,mert eléggé szeretnek szigorkodni.
Általános szabály,hogy ne nagyon fotózz be magánkertekbe premierplánba,főleg,ha publikálod is.Kevesen tudják,hogy a DJI minden koordinátát és időpontot rögzít és megküld a központnak,tehát minden visszakereshető.
Egyébként én nézegettem a youtube-on,sok dronos felvétel van magánszemélyektől is,frekventált helyekről,nem hinném,hogy nagyon szaladgáltak volna engedélyért.
Ha mégis megrepteted,akkor néhány vágósnittet szivesen elkunyerálnék,ha véletlenül Rab,Pag,Krk,Cres,Losinj,Paklenica,Zadar,Isrtia keleti része vagy a Velebit környéke kerül képbe.
Erről jut eszembe, Érsekildi... az Una Np ajánlgatásáért hálás köszönet, hazafelé megnéztük a Strbacki bukot, hát vmi eszméletlen volt, imádtuk! :) Hamarosan írok vmi beszámolót, Korculán voltunk, Karbuni mellett, Zaglavon. :) (oda vissza Jajce és Lohovo-i megállókkal)
Sziasztok, van tapasztalat arról, hogy Horvátországban miként lehet drónozni? Ha lehet (és egyáltalán befér majd a kocsiba), akkor is nyilván csak olyan tengerparti szakaszokon repkednék, ahol mást nem nagyon zavarok vele.
Kedves "homex", semmi személyes célzás nem volt feléd a minuszokkal kapcsolatban:-)
Általában röhögöm ezt a "minősítő" lehetőséget és hogy vannak, akik élnek az anonim ellenszenv, sunnyogás módszerével, niknév és vélemény vállalása nélkül, sunyiban. Egészségesen azt hiszem, és ez a jellemző, ideírják a fórumtársak, ha más véleményük v van véleményük bármiről is. Akkor is, ha nem értenek egyet vmivel, és jól kitárgyaljuk, azt hiszem ennek van értelme.
Egyben üdvözlöm kedvelőmet, aki az időjárásjelentésemre is mínusz ad. Amúgy kiváló orvosok vannak, lehet keresnie szakértőt.:-)
Plágiumként idejegyzem kedves olvtársunk korábbi, de aktuális ábráját:
ez milyen nyomogomb? en csak akkor jelentkezek be, ha irni akarok. alapbol sima kulsoskent olvasok minden forumot, nem csak ezt. szoval nalam nincs ilyen opcio.
utolso felmondatodra reagalnek csak. abszolut gyerekes dolognak tartom ezt a plusszolast, minuszolast. azt sem ertem, a zindex ezt mire hasznalhatja. en nagyivben letojom, ha minuszolni vagy plusszolni szeretnek, azt majd megteszem valaszban. szoval ha celozgattal, mellelottel. nekem itt alapvetoen senkivel nincs problemam, eleg nagy az ingerkuszobom, amit raadasul nem nyaralos temaban szeretnek feszegetni.
csak hát persze ésszel, pl. a tranzitforgalmat teljesen kizárva a Peljesacról.
Éppen a végig horvát területen történő tranzit haladás a cél... a viganji szörfparadicsomhoz meg a korculai átkeléshez nem kell x milliárdos híd:-)
Gondolom a bosnyákokkal ki fognak egyezni, egy szárazföldi autópálya szakasz sokkal olcsóbb és
mindenki örülne neki, mert hasznosabb lenne. Az a fegyőri határellenőrzés és egymás szivatása egy idejét múlt baromság, csak ők sokkal lassabban jutnak el a felismeréshez.
Szerintem észre sem fogod venni, hogy az Adria magistrala áthalad a Peljesac tövében, olyan vonalvezetéssel, ahol eddig sem volt lényegében semmi. Ezt nem vitaindítónak szánom; tavaly elmentem arra, alaposan megnéztem.
Amúgy a horvátoknak nemzeti ügyük, hogy a saját országuk valamennyi négyzetméterét elérjék "útlevél kezelése nélkül". Ennek semmi köze a turizmushoz, ez politikai kérdés. Kerül, amibe kerül. A turistának talán annyi haszna lesz belőle, hogy gyorsabban, egyszerűbben elér a félsziget eddig is látogatott helyeire, amit eddig (aki) kompra költött, majd a hídon hagyja.
Szerintem nem ördögtől való a híd ötlete - a térképre pillantva ez egyértelmű - csak hát persze ésszel, pl. a tranzitforgalmat teljesen kizárva a Peljesacról. Az is igaz, hogy tudjuk hogy működik ma a világ, sajnos ebben az ügyben sem lehetnek illúzióink, a pénz fog győzni... :-(
Állandó minuszolóm olvas! Imádom:-) Bármiről írhatok, ő megbízhatóan és kitartóan kattint. Sose írja, nem ért egyet, ezért v azért, meg hogy mi a véleménye. Persze semmi baj, inkább mulatságos.
Mire válaszoltál? :-) A leendő peljesaci hídról küldtem cikket és írtam róla. Eléggé jól ismerem a helyszínt és nem vagyok egyedül, aki az értelmét nem látja, és a várható rombolást aggódva figyeli. Tökéletesen járható az Adria ezen része ma is, ez a gigaberuházás felesleges, zsákutca gazdasági szempontból is. Ha megépül, nem idegenforgalmi célok miatt, viszont peljesac már nem az lesz, amiért annyira vonzó.
Az itthoni anomáliákról, a balkáni magyar politikáról és szándékokról lehet agyalni -mondjuk nem ebbe a fórumba volna a helye. Amit bekötöttél, hogy kínai pénz játszik szerepet a fejlesztésekben, az jó felismerés -talán van abban valami, hogy a nagyhatalmi térnyerés kulcsterülete a Balkán. Mint többszáz éve. Talán van az országunknak is érdeke és célja nem kimaradni ebből a geopolitikai és gazdasági játszmából, legyen út, vasút, gázvezeték. Nézzünk tovább az orrunknál és a várható minuszoknál, amit kiérdemlek ezzel, igaz? :-)
ugyanmar, mit zavar az teged? megepitettuk a vilag legdragabb viaduktjat, most fogjuk a legdragabb sikvideki vadutat belgradig kinai kolcsonbol, hogy legyen gorogorszagi kikotok fele vasutunk. az mas kerdes, hogy belgradbol oda nem megy vasut.
Volt a hídról szó régebben is, sokszor. Ami érdekes nagyon... hogy a híd egy dolog, de mi lesz? Keresztülviszik a tranzitforgalmat a Peljesac fszigeten??? Az plusz mennyi rombolás és pénz? Ki fizeti? Kinek áll érdekében és hogyan hasznosul.
Mi lesz a vadregényes imádott Peljesac-kal, elszorul a szívem, ha erre gondolok, és nekik is elszorul...mert mondják.
De a másik és ok. ez az én teóriám, de lehet benne igazság (amúgy nem magam találtam ki, olvastam róla): a kijárata Boszniának nagyhatalmi egyezség volt. Kellett egy orosz beleegyezés és követelés, hogy legyen a parton megszakítás és tengeri elérhetőség. Gazdasági-katonapolitikai okból is. Azért arrafelé nem lehet kihagyni az orosz medvét. Egy óvatos kérdés... és a törököt?
Ok a kínaiak adnak rá pénzt, de mi van most az Eu-ban ezzel? Ott az orosz érdekeltség a Balkánon. Mondjuk Montenegróban pedig már a spájzban vannak, azt tudjuk. És nem csak a turisták.
Mi jártunk is ott, észak felé azért van kavicsos partszakasz, ami jó strandolásra. De dél felé valóban keskeny a part és nagyon köves. Az egyáltalán nem szép.
De az tény, hogy fürdés szempontjából nem Zadar a legjobb választás, viszont magát a várost nagyon szeretjük. Ezért inkább télen szoktunk oda menni.
BiH joggal ellenkezik, vagyis nem szeretné a hidat, most mindenki rajtuk keresztül halad át, Neumban tele a benzinkút meg a boltok.
amúgymeg csak a nyaralók használnák, ami aztán bevételkiesés a javából :-)
turizmus nem tudom, csak azért nem kerüli el Neumot aki oda akar menni, mert híd van, szóval én csak az átmenő forgalom hiánya miatti kiesést tartom reálisnak.
Szerintem a Zadar és Biograd közötti rész felejtős. Éles köves partok vannak, legalábbis az útról csak ilyenek látszanak. Nem kavicsos, nem sziklás, hanem köves. Zadarban szerintem nincs olyan hely, ahol fürödni is jó és az óváros is gyalog megközelíthető. Legfeljebb a Kolovare részen, de ott azért nem olyan szép a víz, mivel nagyon közel van a város. Inkább az északi oldalon keresnék szállást, akár Diklonál, ott már jól lehet strandolni. Szerintem helyijáratos busz megy arra.
Oops, benéztem 😁 Amit írtam, jó, de nem ez volt a kérdés. Bocs!
Zadar elég nagy, többször is voltam ott, de vízitaxiról nem tudok. Persze attól még lehet. Déli irányban keresgélj szerintem. Északról esetleg Zaton-ból tudnám elképzelni, hogy megy járat, a telepről. Vrsi-ből mentünk be autóval, mindig. Délre több üdülőfalu is van.
Az hosszú lesz. Most éppen Dhermiben vagyok. Ameddig csak lehet autópályán menj és kerüld a parti utat. Különösen Trogir és Ploce között. Plocétól délre már nem durva a parti forgalom sem, de a kotori öböl partja megint lassú. Nem néztem most a térképet, de szerintem megérheti Trebinje - Podgorica felé menni.
Igen, megerősítem. Pont így voltunk itt pár éve. Nagyon tetszett és szuperül belehetet jutni a vizitaxival. Pont valami ilyesmi kellene most, csak épp Zadar-nál. Innen kicsit drága lenne.... meg sokáig tartana vizitaxival bemenni Zadar óvárosába. :D
ezen az atallitason en is erosen dolgozom. a nagyobbiknal mar mukodik, de a kisebb meg csak a kokteloknal vevo ra, ami azert szioonten lonyal kategoria arban, vagy meg rosszabb :)
Seget Vranjica pl., kis, nyugis hely, jól megközelíthető, nem úgy mint Ciovo. Vízitaxival lehet bejutni Trogírba, a kempingből indul. Aprókavicsos és sziklás strandok.
A kérdésem az, hogy érdemes-e a Bijacai határ felé mennem Bosznián keresztül, vagy esetleg a tengerparton a Klek határon keresztül, Dubrovnikon át Karasovici, Montenegrói távozással lehet vajon tempósabban haladni?
Ha lerobbanna az autó, akkor van valamilyen helyi telefonszám amin trailer-t/műszaki segítséget lehet hívni? A Europe Assistance-nál akartam biztosítást kötni, de nem engedett a rendszer, mert a futott km már több, mint 300.000
Meglátod, 20 e Ft különbség simán lehet, és nem az árfolyamból...meg nem az egész utazásra, hanem sűrűbben. Jobb ha nem lövöd be magad egy fixszált elképzelt összegre. Kalkuláció persze kell, meg előzetesek, mégis azt mondom 1-2-3 bolti vásárlás és a huszasod volt-nincs.
Ebből a szempontból bármelyik tőlünk nyugatra lévő országgal erősen összevethető. Vagy drágább dolgokban...Mondhatod, annál inkább nem mindegy az árfolyam... igazad van. Csakhogy nem kuporgatni vagy ott, meg árcédulát olvasni minden tételre, eleve nagy tévút forintosítani a külföldi árakat.
Tehát tuti vinnék bankkártyát valamennyire erős háttérrel, a vásárlásokat (bolt, komp, üzemanyag, pályadíj stb.) arról fizetve, jobban jössz ki.
Visszaolvasol "fekvőrendőr" szakértőnk már többször leírta ezeket.
Bosznián át kb ugyanannyi km, mint az autópályán Zágráb felé, de tényleg kb 4 órával hosszabb. Amit persze módosíthat az autópályákon/határokon esetlegesen előforduló dugók időigénye.
Cserébe nincs annyi autópályadíj és az autó is kevesebbet fogyaszt :-)
Nagyon sok pénzt kell váltanod, hogy a fillérezés esetleg megérje. De nem lesz értelme akkor se, mert könnyen lehet sokat költeni és ehhez nem is veszel semmi luxust: egy kör fagyi, egy üdító és esetleg sör. Meg még esztek is néha, tuti...
(Jelzem a 2 dl üveges lónyál -üdítő- annyi, mint egy sör kb. Régóta próbálom a határeset-korúakat is a helyes fogyasztási modellre átállítani... Nagyon pazarolnak! :-)
Ha Split felől tartassz Supetar, majd Bol irányába, úgyis megállsz fotózni:-) Itt perceknek nincs jelentősége amúgy sem. Önmagában Bol, a kis félsziget nagyon teli tud lenni, a nyugágyat bérled, ha ezt kívánod, de nem gond egy törölköző, csak legyen hova letenni. Parkolni feljebb, nagy mezei parkolókban leheti, nem ingyen és tuti zsufoltság mindenhol. A hely mégis varázslatos.
Érdemes körbejárni a környéket részben gyalog -szállodasor- másrészt autóval. A látvány és a szellő pazar!
... a 778 méter magas Vidova gora -ról is le kell nézni:-)
Pont most jutott eszembe, hogy valószínűleg azért ezt dobja a google map meg a here navi is, mert talán szigeten belül sumartinból gyorsabb eljutni bolra, mint supetarból. sumartin - bol: 38 perc, supetar-bol 45 perc és hosszabb is az út. De akkor igazából nincs lényeges eltérés időben. Szerintem akkor beállítom navin a spliti kompot.
Kempingbe megyünk, próbálunk majd keresgélni szép partszakaszokat. Nem szeretem a túl zsúfolt tengerpartokat, ahol 5000 napernyő van...
Mindkettő "komp-bejárat" jó, attól is függ honnan jössz és hova mész majd benn a szigeten. Árban most nem néztem, melyik mennyi, de ha ezeket mind végiggondolod, dönteni kell. Split nagyforgalmú és flottul zajlik, persze másutt is... mindenesetre, ha nem délről érkezel, hanem fenn a pályán Zagrab felől, Split adja magát, miért mennél Makarskáig?
Brac csodaszép, nagyon érdemes bebarangolni! Bol zsúfolt, de kihagyhatatlan, viszont sok tündéri part- hely van még, érdemes körülnézni.
Látom jó páran itt visszajáró vendégek Horvátországba nyaralni. Gondoltam kérdezek egyet még indulás előtt. Mi Brac szigetre megyünk szombaton, a konkrét kérdés az lenne, hogy Splitről vagy makarskáról érdemes átmenni komppal? Google map valamiért a budapestről távolabb makarskát dobja ki leggyorsabb útvonalnak. Pedig Split közelebb van és a kompok is sűrűbben járnak. Mi a véleményetek?
Legközelebb zágráb lucskói irodában tudod megvenni, mivel varazsdi irodában elfogyott a készlet. Benzinkutaknál már nem lehet venni az adatvédelmi törvény miatt.
vásárlás után nem tudod azonnal használni, enc sorban kapsz egy jegyet a kihajtásnál pedig jegyet ENC-vel együtt onnan levonva fizeted. De nem ENC sávban. Aktiválják és utána csakis ENC sáv.
elég régóta járunk horvátországba..évről évre....makarska pl szerintem már minden csak nem pihenésre alkalmas település...Tucepiből 3.5 km makarska..egyszer mentünk be reggel 8kor a város széli kauflandba vásárolni utana gondoltam iszunk egy kávét a kikőtőben...és megyünk vissza..2órát ültünk az autóban a dugóban!
Minket 21-n kitereltek a dugóból a leállósávba. Így csak 3 kocsit kellett várnunk. Igazán jól esett.Ezt több kapunál is tapasztaltuk,hogy az ott dolgozók biztosítják a könnyebb haladást. Persze itt is elöjött a magyar pofátlanság ,hogy vegig jött a leállósávban,majd közvetlen a kapu elött keresztbefordulva akart átvágni a kézpénzfizető sávba. A dudálásokra bőszen mutogatta a bizonyos nemzetközi kézjelzést. Bizony szégyeltem magam!
Köszönöm, ezt már olvastam, ezért van a sok kérdés.
A hac.hrkereskedői listájában (itt: http://hac.hr/en/toll-rates/where-get-prepayment) van néhány hely (pl. Varasd) ahol szerintük meg lehet venni, az általad idézettben meg pont azt írják, hogy "ENC számlát az értékesítési helyeken lehet megnyitni, vagy egyszerűen a fizetőállomáson lehet venni egy előre kész ENC csomagot. Az ENC csomagokat valamennyi fizetőállomáson 0 és 24 óra között lehet megvenni."
Mellette a fizetőállomás megjelöléssel ott van pl. Gorican. De ott mégis hogy? Van egy rakat kapu, abból egy ENC-es. Hol lehet ott venni? A fizetőkapunál? Vagy az ENC kapunál? Nincs is ott senki.
Mi kell hozzá? Ki kell tölteni a regisztrációs lapot? Vagy elég ott helyben kifizetni, és kész?
Tudom, hogy százszor lerágott csont lehet az ENC, de segítsetek lsz, mert a kereső nem enged keresni 3 betűs szavakra.
Ha össze tudom hozni, vennék egy ENC kütyüt feltöltéssel.
A hac.hr-en van egy lista, hogy hol lehet venni. Máshol meg azt írják, hogy mindenhol lehet venni. (értelmezésem szerint benzinkutak is)
Kérdéseim: Mi az ésszerű beszerzés, ha majd Letenye felől támadunk? (Varasdot látom a legközelebbi sales pointnak)
Mi kell hozzá? Van fent egy form, azt kitöltöm, és magammal viszem?
Hálás lennék, ha valaki pár szóval megírná, hogy érdemes megvenni. Hétfőn megyünk, ezért nem akkora gáz sor szempontjából, ha nincs meg, de 1x éve oda járunk és a 2x % kedvezmény piszkálja a fantáziámat.
Kedves fórum társak mindenhol ilyenek a turisták hogy maguk után szanaszét hagyják a szemetüket vagy csak mi találjuk meg az ilyen helyeket? Az elmúlt napokban két nagy zacskó szemetet összeszedtünk olyan helyekről amik eléggé eldugodtak...és még mennyi szemét van a többi helyen.. a víz parizer és műanyag poharakat hord ki a partra.. Nagyon elszomorító ez az egész számomra 8 évvel ezelőtt nem volt ennyire borzalmas a helyzet emlékem szerint..teljesen tönkre teszik ezzel az egészet. Komoly lépéseket kellene tenni a környezettudtosság felé.
Mivel két hét múlva újból indulunk, elkezdtem összeszedni a dolgokat. Így a tavalyi papírok között megtaláltam (nejem precízen dokumentálta) hogy milyen volt a forgalom a határokon.
Pusztán csak érdekességképpen (és mivel idén is pénteken hajnalban indulunk)
Mert nyáron is találni olyan öblöket, ahol nincs tumultus, még a viszonylag központi öblökben sem ....:-) Most a nem megszokott aprókavicsos - sóderes részek Losinj-ról.......Anyum térdkímélése végett...:-)))
Losinj, az elmúlt hét..
Cikat öblei:
Liska és környéke:
Nerezine kemping:
És, hát igen, pár napja a központi Veli Zal :-D Na, itt sokáig nem maradtunk.
Kétségtelen, hogy az a Mali Losinj- i webcam tengerparton van; az Auróra hotel strand-öblét mutatja, ami június elején (25 fokos tengervíz mellett) ilyen volt reggel nyolckor
Augusztus 23 án megyek Tribunjba, de azon gondolkodom, hogy lemegyek foglalás nélkül.(Zamalin strand a cél) Nézegettem weblapok ajánlatait, de egyik sem volt az igazi. (azért készülök Tribunjba, mert ott még nem voltam) 22 én indulok, Slunj tranzitszállás és marad egy napom keresgélni.
Két hajózós napot tartottunk. A környék szépségeit csodáltuk, mert azért a tengerről csak szebb mint a szárazföldről! Általában Drvenik kék laguna, Solta, kicsit Brac, aztán Trogírban tankoltunk mert a bérleti díjban nincs benne az üzemanyag.
Egyszer Soltán ebédeltünk és Fekvő Fakabát már annyiszor zengett itt ódákat a grillezett tonhalról, hogy megkóstoltam! (Amúgy útálom a halat). Olyan finom volt, hogy ihaj-csuhaj!!!
A fórumot június óta rendszeresen olvasom, és vissza is olvastam egy évet. Köszönök minden tanácsot!
Mi idén voltunk először Horvátországban, a Krk szigeten. Bejártuk majdnem az egész szigetet. Baska nagy csalódás volt, rengeteg ember, tényleg mint a heringek(ahogy egy fórumtárs írta ma Makarskáról.) Én a Krk szigeten Njivicét ajánlom fürdőzésre. További jó nyaralást Mindenkinek!
Ha sikerül, jövőre Trogirba mennénk, remélem nem lesz csalódás. Aki tud, kérem ajánljon 5 fő részére szállást.
A viz homersekletert aggodoknak jelzem, hogy itt min.3-4 fokkal tobb mint Dubroviknal. Igaz azota naponta melegebb is. A levego homersekltevel egyutt.ma volt az elso szel, boru dorges es kinden egyebmententes igazi szep ido.
én most azon morfondírozom, hogy itthonról vigyük-e a uja-t....
a Lidlben 329-ért adják, ott meg a KONZUM-ban 8,99 kn, a kn meg 46 forintban... az üveges valamivel olcsóbb, de kinek van kedve az üveggel bajlódni?? /bár tovább marad benne hideg a lé, mint a dobozosban/
Múlt szombaton benéztünk délelőtt Makarskára. 8,30-tól-- 10-ig sétáltunk a vízparton. Az emberek szó szerint mint a heringek. Kilómétereken keresztül embertömeg még a virágágylásokban is feküdtek.Te jó ég ,pedig gondoltam rá még a télen,hogy oda kéne menni.
Az már előző életében hozzászokott (már előző életemben sem hittem a reinkarnációban). Vagy skandináviában élt sokáig. Vagy kicsi gyetekei vannak, és nem volt más választása :)
Hát olyanról én még nem is hallottam, hogy valaki Bosznia felé került volna. Egyáltalán, vannak arrafelé utak? Akkor már érdemes lenne Szerbia felé kerülni. Legalábbis valami ilyesmit olvastam egyszer itt a fórumon (nyugi csak pihenek:)
Mi egy csütörtöki napon próbálkoztunk 12 körül értünk oda, mindehol sorbanállás (jegyért másfél óra, hajókhoz vissza kb. 1 óra, büféknél 40 perc). Mikor visszafelé mentünk 5 óra felé már kevesebben voltak. Én lehet kihagynám, mert annyian vannak hogy nem lehet élvezni vagy 5 körül mennék be, elvileg 8-ig van nyitva ha jól emlékszem (ezt nézd azért meg pontosan).
Űdv mindekinek !! Az lenne a kérdésem A mi számunkra makarska a célállomás az lenne a kérdésem hogy esetleg valaki kerülte e már ki a pályát és ment más utiranyon mondjuk bosznia érdemes lehet e esetleg arra menni ? Milyen utak vannak arra ? És hogy megéri e ? Válaszotokat köszönöm előre is !
a benzinárak isteniek idén, tekintve nemzeti fityingünk árfolyamát (45,5ért vettem kunát) és pálya melletti kútaknál megvan a 10,5 kuna literje tehát olyan 477ftért . demég olcsóbb kutaknál is 460.
Vezetés: nem jó tanácsokat adni másoknak, mert az emberek nagyon különbözőek. Sokan 2-3 órás vezetéstől is kibuknak, én meg most 18 órát vezettem le egy fenékkel.
Éjszaka pl nem javaslom, hogy olyan ember vezessen, aki nem szokott, mert figyelni kell a váratlan helyzetekre, kivilágítatlan szekerekre, kengurukra, ilyesmikre.
Ennek az éjszakai autózásnak akkor vagyok a híve, ha az út nagy része legalább, pályázás. Minden más eset a szükség szülte eset, amit említettem, hogy pl. valahonnan haza kell jönni -és télen hamar sötét van.
Hogy mennyire sajátos ez számomra: van egy több évtizedes fogadalmam, amit az idei erdélyi út alkalmával is betartottam. Romániában, -és természetesen nem etnikai okokból, tehát Erdélyben sem- nem vagyok hajlandó éjjel autózni. Nagyon régen már, de több évig sokat jártam arrafelé, és felejthetetlen élményekkel gazdagodva, az életünket a szerencsének köszönhetően maradtam ki a bajból: kivilágítatlan szekér, busz, lámpa nélküli autósok, megfejthetetlen úthibák, jelzések nélküli utak világa volt. "Megerősített" a sógorom néhány éve, este kóbor lovat ütött el arrafelé... totálkárossá törve az autót és kórházba kerülve, szintén hatalmas szerencsével súlyos sérülés nélkül.
Ide kell leírnom, hogy hatalmas fejlődést-változást látni arrafelé, az utakban, a szemléletben, sok helyütt az útjaik is jobbak, mint itthon néhol. Már talán indokolatlan a félelem, és ok. itthon is bármi megtörténhet, ez is tiszta sor...
Azért írom ezeket, ne gondoljátok, itt a ngyarcú éjszakai autós, aki nem fárad és nem álmos másnap, akinek nem zakatol másnap is az éjszakai út a fejében:-) Komoly kihívás és megállok én is, akár kicsit aludni is a parkolóban, ha már sok. Róma többször megvolt. Fárasztó nem vitás. De azt hiszem Dél-Dalmácia is megéri és vállalható.
Évtizedekkel ezelőtt 3 kocsival este indulva, pályák nélküli utakon, másnapra leérve Görögország közepére... sum6 gyerekkel... azért ilyesmire már nem vetemednék. Pedig az út már jó, de épp az éjszaka miatt és a Balkánon, világos fejjel, ez nem lenne jó terv:-)
A tavalyai (ismeret okok miatt most nem részletezett) 1 naposra sikeredett nyaralás miatt nem nagyon kell sorban állnom pénzváltónál. :-)
Mi is hétfőről keddre virradóra indulunk 2 óra körül. A kemping még ébredezik mire odaérünk Grebasticara. Mivel nem kv-zom szinte egyáltalán, de a lefele menő útközben leszoktam tólni egy- két (3) előre gyártott kv-s tejitalt vagy energiaitalt. Mivel nem vagyok hozzászokva annyira feldob, hogy simán megy a sátorállitás (most ne arra gondolj!!), a lakberendezés, a csónak üzembe helyezése stb. Igaz este egy kicsit korábban fekszem, de a következő reggeltől már megy a napi rutin.
Szép volt tegnap a holdfogyatkozás, illetve a Marsot is lehetett látni. Ilyenkor jobb ha az ember nem nagyvárosban éli át az ilyen természeti jelenségeket.
Hvar szigetéről indulunk hazafelé augusztus 21-én és Zadar eddig még mindig kimaradt. Most itt szívesen eltöltenék 1-2 napot. Van e valami olyan dolog, amit mindenképp látni érdemes vagy elegendő csak császkálni az óvárosban és átvenni a feelinget? (Nekünk ez utóbbi bőven elég, de azért jó tudni, ha van még valami extra.) Illetve hol nézzek majd 1-2 napra szállást? Addigra nyilván kifürödjük magunkat, de persze egy kis frissítő tengervíz mindig jól jön, de azért fontos lenne, hogy bejussunk az óvárosba valahogyan. Tömegközlekedés, vizitaxi? Vagy szálljunk meg egyenesen az óvárosban?
Plitvicei tavak: Olvasom, hogy itt is probléma a hatalmas tömeg. A Krka Nemzeti Park pár éve csalódás volt emiatt. Ellenben azt is látom, hogy eléggé extrém ára lett. 250 kuna / fő... (egy gyerekkel, parkolással kb 700 kuna + kaja, ez-az, nem kevés) Illetve 150 kuna du 4-től. Érdemes 4 után menni, vagy sokan mennek pont emiatt? Vagy akkor már nincs elég idő esetleg? Szívesen mennénk, de ha így is tumultus van aug 20 után, akkor inkább hagyjuk...
Óóóó már mentek is. (hamar eljött ez is) Noh akkor jó utat és szuper nyaralást! :) Mi 10-én, pénteken indulunk és a szokásos jajcei éjszakázás után 11-én, szombaton gurulunk tovább Mostaron át Gabelai átkeléssel Blaceba. A minap én is mondtam az asszonynak, hogy vegye számba a tavalyról maradt pénzmagot. Mit ne mondjak...? - nem megyünk tőle a falnak. :D Szerencsére Eurót idejében váltottam, de Kunát még váltanom kell.
Én éjszakás müszakban dolgozom nyaralás elött három nappal. A tendenciát még jobban eltolom. Szerdán reggel 10-12- töl alszom 18-19 óráig. 23-éjfél kor pedig indulás (zuljana). Sztem simán lemenne 1 megállással(bagoly type), de lesz velünk egy 27 honapos is. Kiváncsi leszek. Füldugót viszek az útra, ha lesz sírás. Sztem odaérkezéskor (trpanj), behorkantok 8-13-ig. Persze ha árnyékban lehuzott ablakok mellett elviselhetö lesz a hőség. Család addig strand.
Ahogy itt többektől is elhangzott, nekem is az a gondom, hogy kimarad egy éjszaka és utána részben kuka lesz a nap, nyaralni meg nem azért megyek. Mert amúgy éjjel vezetni viszont tényleg jó. Annak lehet opció, aki mondjuk le tud feküdni este 8-kor és elindul éjfél-1 óra felé, az oké. De én aludnék 0-2 órát kb. :)
Tegnap kellemes meglepetés ért. Otthon az ebedloasztalon ki volt téve 150 Euró. Kérdeztem, a feleségem, hogy mikor vette? Azt mondja még tavaly, üdülés előtt, nem emlékszel, hogy hazahoztuk? Nem emlékeztem, mit ne mondjak, jól jött. :-)
Nekem már közelebb van, kedden korán indulok, kényelmes érkezés Mostarba leteszem a kocsit és a lakot valami benzinkútnál, kis esti csavargás, aztán vissza a lakó a aludni. Reggel korán tovább Pociteljbe, kis leskelődés, és irány Orebic.
Én se megyek éjszaka, fárasztó, és ráadásul Boszniában sok a magányos kivilágítatlan gyalogos, biciklis.
Éjszakai vezetés terén sokáig a te álláspontodat osztottam. És a vezetés maga még ma sem gond éjszaka. Sőt a nyugis forgalom miatt még kedvelem is. De ma már osztom jasna kolléga véleményét is. A korom előrehaladtával jobban preferálom, ha nem érzem magam másnaposnak egy átvezetett éjszaka után. Az elmúlt két évben úgy intéztem, hogy pénteken egy éjszakát Boszniában töltöttem, így otthonról is és Boszniából is elég volt a kora reggelei (hajnali) indulás. Idén is így megyek két hét múlva pénteken usgyi. A patron már a hátsómban van. :)
A "borzasztó" , az egy egyéni kategória, mint a szeretem-e a mákostésztát? :-)
Valóban nem tipikus az éjszakai vezetés választása, de meg lehet próbálni. Lehet sokaknak bejön. Főleg ha készül rá vagy van rutin, eképpen menni-jönni. Aki jól lát, képes fáradtság esetén időben kiállni, ne adj'isten mondjuk kedveli, mert kicsi a forgalom, nyugi van, a gyerekek alszanak, nincs meleg, jó az autó és jók a fényei, meg egyáltalán számára és utasai számára elfogadható... Sokfélék vagyunk és sokféle helyzetet megoldottunk. A legfontosabb, hogy legyen önkontroll, belealudni tilos, kell a fizikai, lelki állapot és szellemi frissesség.
Simán letolható. Sőt nagyon élvezetes tud lenni- igaz a mákostésztát is szeretem. :-)
Évtizede este 9-10 felé indulunk lefelé, és reggel vagyunk a kompnál, minden baj és szenvedés meg borzalom nélkül.
Hazafelé is, az esti mondjuk spliti, "na menjünk haza" felkiálltás és xx tengeri nap után simán letolható egy seggel.
Legkisebbem versenyidőszakában évekig késő délután, ráadásul télen, csak el kellett indulni, Szófiából, Csíkszeredáról, Lengyelországból, Prágából stb. tehát a feladat adott és teljesíthető, nem kivételes. Nyáron sokkal kedvezőbb, simán teljesíthető. :-)
Nyilvánvaló egy ENC sem csodaszer mondjuk szombati napon mikor százezrek tartanak lefelé az Adriára.
Csütörtök hajnalban Zágrábtól lefelé erős forgalmat láttam, nem csak én szeretek korán utazni vagyis nem csúcsidőben.
Általában azonban szinte mindenki délelőtt, neadjisten délután indul hazafelé mert így még kihasználják az utolsó napot is.
Ahol mi voltunk onnan mindenki késő délelőtt vagy délután indult hazafelé.
A tulaj csak pislogott mikor magyaráztam neki, hogy hajnal 2-3 között indulunk hazafelé...., és képes volt felkelni elbúcsúzni tőlünk hajnalban hiába beszéltünk vele utolsó este is. :)
Mellettünk lévő apartmanban is egy magyar pár volt, állítólag 30 éve "horvátba" járnak, megkérdezte tőlem a manus, hogy mi is az az ENC ?
Az időzítéssel egyetértek én is. Már sok éve mindig közvetlenül foglalunk és soha sem szombattól szombatig. :)
Viszont az éjjeli vezetés sokaknak nem való. Én nagyon régen bevállaltam, de már eszem ágában sincs. És ennek nincs köze, hogy ki mennyit vezet, mennyi van a lábában. Pláne családdal, gyerekkel, így marad a kora reggeli indulás. A kora hajnali is gáz, mert nagyon későn fekvő vagyok és későn kelő. Azaz más napokon is simán lehet azért tumultus és szokott is lenni, de azért a nagy dugókat így is (nap választással) el lehet kerülni.
minden bizonnyal a csordaeffektus az oka: a zemberek többsége szerint szombattól szombatig tart a nyaralás. És vajon mikor van a leghosszabb sor? Hát szombaton. 🤪
Mi kedden megyünk, 8-kor indulunk, kb. délre érünk Letenyéhez (Banjole a cél), majd meglátom...