a törökbálinti Cora áruházban 3990-ért egészen pofás kis fúrógépet lehet kapni. A csomag tartalma egy AC/DC táp (220/18V, 1000mA), a szabályozható sebességű "fúró" (28W), 3 tokmány, jó pár csiszoló- és vágókorong, különböző maró- és dörzsfejek.
Én anno a PROXXON-ban vettem csupaszon egy pici 12V-os cuccocskát minden egyéb nélkül kb. 5.000-ért. Szerintem a fenti masina a tápra való tekintettel még csupaszon is megéri, a cuccok bele az extra.
A hagyományos (nem tudom, hogy az mi, amit ehhez az említett picihez adtak) tokmányokat fogadja, tehát 0,3 mm-ig le lehet menni a fúrófejjel.
Ha valakinek kell kép róla, akkor este dobok fel egyet!
Még mindig eladó Fowler: Náci jelképek c. magyar nyelvű könyvének digitalizált változata (2 db CD-n). Kérésre akár ki is nyomtatom HP990Cxi típusú nyomtatóval, meglehetősen jó minőségben, természetesen színesben, még lefűzőt és mappát is adok hozzá. Árban megegyezünk. A könyv egyébként a német hadsereg összes fegyvernemének kintüntetéseit, egyenruháit, felszerelési tárgyait mutatja be. Elég király.
Ha lesz rá igény, talán a Tanks of WWII c. könyvet is bedigitalizálom később. Szép színes grafikákkal ábrázolja a II. vh. legtöbb harckocsiját. És még van pár kiadvány, ami digitalizálásra vár.
művészfesték.
én már használtam művészfestékeket (olajat/akrilt is) és azokat nem igazán pisztolyhoz tervezték, sokkal inkább ecseteléshez.
a lemoshatatlanságuk meg pont a lényegük, mivel száradás után nem kéne hogy nagyon oldódjanak már a festmények.
ezekkel inkább figurások szoktak dolgozni, repcsisek általában a maketező festékekből válogatnak, bár van egy ismerősöm aki sokszorosan díjazott repcsijeit valkid falfestékkel szokta fújni..
model master enamel azért terült jobban a tamiyánál, mert olajfesték jellegénél fogva lassabban szárad és van ideje széthúzódnia a felületen.
szerintem is a megfelelő hígítás a kulcsa a tamiya jó fedőképességének, az ezzel kapcsolatos tudnivalókat néhányszor már átbeszélgettük itt a fórumon régebben:)
Hm. Úgy ránézésre nem látszott sűrűnek. Szépen cseppfolyós volt, "tejsűrűségű", ahogy a nagy könyv írja - és ahogy eddig a szintetikusokkal minden nagyszerűen ment. Nyilván arról van szó, hogy a Tamiya higító fújáskor gyorsabban párolog, mint egy szintetikus higító. De ha jobban van higítva, nem fölyik meg könnyebben?
> Ne dobd el a Tamiyát, hanem higítsd!
Szóval azt mondod, adjak neki még egy esélyt?
Mennyire higítsam? 1:1-re? Nem lenne hasznos egy kis deszt. vizet is hozzá adagolni? Akkor talán kevésbé párolog...
Amúgy a félresikerült festést szvsz. mindenképpen le kell szedni, mert annyira szemcsés, hogy elnyomja a részleteket. Ha erre ráfújok még egy réteget lehet, hogy egyenletes lesz, de az elfedett részletek nem jönnek elô. Tehát, ha jól értem, spiritusz fürdôben gond nélkül le lehet szedni?
> Mint ahogy az összes akrilt.
Megnézem. Már fújtam akril művészfestékkel, de az valahogy stabilabb volt. Sajnos meglehetôsen szemcsés - talán a művészeket ez nem zavarja.
Fújáshoz a gyár elôírása szerint 2 rész festékhez 1 rész higítót kevertem.
Sűrű. Látatlanban is.
Emellett a matt felület jól láthatóan szemcsés!
Mert sűrű.
ahol vastagabbra sikerült a festék (sarkokban, kiálló alkatrészek körül), ott fényesebb, máshol mattabb.
Már írtam vala egyszer.:-)
A sok kis kiálló biszbaszos helyeken (pl. futóműakna) több, vékony, (nagyon vékony! és több réteg!) semleges színű matt alapozást fújni.
Ha nem, akkor a kiálló helyeken szinte átüt a műanyag, a sarkokban meg megül a festék.
Ne dobd el a Tamiyát, hanem higítsd!
Emellett azt tapasztaltam, hogy a Tamiyát alkohollal le lehet dörzsölni.
Mint ahogy az összes akrilt.
Sőt, az enamelesek egy (nagy) részét ha tömény alkoholba áztatod, azt is lekapja, csak lassabban és nehezebben.
Viszont könnyen kiszívhatja a lágyítót a műanyagból egy hosszabb áztatás, megrepedezhet, vetemedhet.
Úgyhogy az enamelnél ezzel a leszedési módszerrel csak óvatosan.
Szóval vettem gyári higítót (piszok drága :-((( (Egyébként szerintem nem volt igaza annak az amerikainak, aki azt állította, hogy a higító ammónia-szagú. Szerintem leginkább izopropil-alkohol szagú - amennyire meg tudom itélni - nem vagyok egy dezodor szakértô :-)))
Fújáshoz a gyár elôírása szerint 2 rész festékhez 1 rész higítót kevertem. A festés maga jól ment, a festék közepesen fed, és nem hajlamos a megfolyásra. Az eredménnyel azonban nem vagyok megelégedve! Selyemfényű festéket fújtam, és az lett az eredmény, hogy ahol vastagabbra sikerült a festék (sarkokban, kiálló alkatrészek körül), ott fényesebb, máshol mattabb. Meglehetôsen feltűnô módon! Emellett a matt felület jól láthatóan szemcsés! Az az ember benyomása, hogy a higító a fújás közben túlságosan hamar párolog, és a festék már félig száradtan kerül a felületre. Ez ismert jelenség, de mondjuk egy gyári higítótól, gyári elôírás szerint higítva nem ezt várnám! Összehasonlítottam a befestett modellt egy másikkal, amit Model Masters Enamellel festettem, mégpedig fényes és matt keverékével, mert abból nem kaptam selyemfényűt, és a régi festés minden hibája ellenére jobb! Egyenletesebb és kevesbé szemcsés.
Emellett azt tapasztaltam, hogy a Tamiyát alkohollal le lehet dörzsölni. Csak egy nem látható helyen próbáltam, de ezen nagyon meglepôdtem. Festettem már akrilfestékekkel (művészfestékkel), és azokat nem lehetett száradás után ledörzsölni. Találkozott már valaki ezzel a jelenséggel?
Most azon morfondírozok, hogy lemosom alkohollal az egészet és újrafestem enamellel. Rámegy megint két délután. Plusz buktam a Tamiyát higítóstul.
Tényleg nem semmi ez a cucc! De ez így szerintem inkább a hajómodellezéshez áll közel. Igaz ott nem ilyen bonyolult formákat állítanak elő, de a technika ua. Kivéve persze a végén a fémlemezzel bevonást. ez már beteges!:-)) szegény már biztos belezakkant a dologba:-)
Viszont tényleg nem semmi, amit művel!
Egyszer láttam egy német Tvn egy műsort a német modellezőkről. Hát nem semmi, hogy milyen kultúrája van ott a dolognak. Egy tata utasszállító gépek modelljeit építi sugárhajtóművel(kb akkorák, mint ez), volt rakátamodellező(V-2 rulz, csak No.ban tilos rakétákkal lövöldözni, úgyhogy átjárnak asszem Svájcba), és persze a vasútmodellezők, akik müködő gőzgépet építenek, vagy olyan terepasztalt, ami az egész házuk pincéjét beborítja.
Igen, ez egy jóléti állam:-)
kössz az infót!
őszintén szólva én elég ritkán használom a festéktüsszentőt, de kényes vagyok az eszközeim tisztaságára és ezért kérdeztem meg a tisztelt kollégákat, hogy én is szerencséltetve legyek mások hasznos tapasztalataiból ezen a téren:)
a német fazon ezzel a repcsivel tényleg nem semmi, bár egy jó kis álcafestéssel lett volna az igazi, de így sajnos...hááát..
:))))))))))))
nem normális az ilyen és emellet én is akarok kapni a rengeteg idejéből, amit erre fordított.
le a kalappal előtte.
A Baross utca és az Iparművészeti múzeum között a körúton van 1 vegyszerbolt. Én ott vettem acetont.
Nekem fújásra a gunze jött be. Kb 60/40 % arányban higitom alkohollal (70%-al) és teszek bele pár csep akrill lassitot amitől lassabban szárad. Jobban nem mertem higitani mert elkezdett folyni. Bár vszinű én vagyok amatőr és vékonyabb rétegben jó lenne.
Bassszzzusss! Ilyen nincs! Na gyerekek, itt végződik a makettezés (és ugyanitt kezdődik a modellezés)! Vége a vitáknak, hogy vésett-e a panelvonal, vagy nem... Rá kell tenni a lemezeket a vázra és szépen kiderül, hogy a lemezek egymáson vannak átlapolva....
Nem semmi fazon ez a német! :-))) Eddig nálam az 1/32-es Phantomot építgető svájci koma vitte a prímet, de most már ez a német átvette a vezetést!
Tudom, hogy úgysem olvassa, de azért GRATULA neki!
Hai!
Nos ezért használok inkább Gunze-t és most fogom kipróbálni a Lifecolor-t. A Gunze-t tiszta alkohollal is lehet tökéletesen hígítani (csak matt festéket használok), gyönyörű felületet kaptam.
Lee
Urak, végignéztem a Google newsgroup keresôt Tamiya higító ügyben. Sok hozzászólást találtam. A lényege: higították alkohollal, izopropil-alkohollal és spiritusszal is. Állítólag ez utóbbi adta a nem gyári higítók közül a legjobb eredményt. Volt, aki fele víz, fele alkohollal higította, ettôl lassabban száradt. Azt írták, a tiszta deszt. vízes higítástól a felület egyfajta lepedéket kapott. Írtak jó eredményrôl ablakmosó folyadékkal is, de ez nem mond semmit, mert abból annyiféle van, mint égen a csillag.
De többen is, sok éves gyakorlattal azt írták, hogy a gyári higítót egyik házi megoldás sem éri utól. Tehát akinek minôség kell, az nyúljon a zsebébe! Egyébként azt is írták, hogy a Tamiya higító nem alkohol-szagú, hanem inkább enyhe ammónia szaga van (ezt csak olvastam, nem próbáltam).
Az nagyon jó, az is kell, egy pár helyet én is meglátogattam közülük.
Jelen helyzetben kimondottan egy FAQ-ra gondoltam, olyanokkal, hogy:
- mivel higítunk akrilfestéket
-- Tamiyát
-- Gunzet
-- Humbrolt
-- egyebeket
és így tovább.
Összeszedem magamat egy kicsinyt és a főbb kérdéscsoportokat kigyűjtöm, utána lesz érdemes nekiszaladni a topicnak is meg az egyéb információforrásoknak.
De ha valaki nem tud mit csinálni ráérő idejében és össze akarná állítani, nehogy visszafogja magát!!!!:-)))))))
Asszem, segget csinaltam a szambol... bocs, ugy ertettem, URL-gyujtemeny...
Meg egyszer elnezest. Az adatgyujtesben segedkezhetek, de csak augusztus vegetol. Meg kellene nezni, hanyan vallalkoznanak ilyesmire, es felosztani hozzaszolasok szerint. (XY megcsinalja 34-150-ig, ZV 151-2000-ig, ilyesmi.)
köszi a tippeket:))
a pisztolyban tutira nincsen semmilyen gumigyűrű, tekintve hogy ez egy ruszki darab, ennek ellenére meg vagyok vele elégedve.
acetont--körömlakklemosó alakján kívül--hol lehet beszerezni, vegyszerboltban?
nohab
Nagyon koszi de mar Phantom tasztaltarstol kaptam megfelelot.
Kozben jottem ra, hogy a biciglikullo is egesz jo vettem is egy 2mm atmerojut 10ft-ert :-)
Nem tudjatok hol lehet venni olyan 2-4mm vastag es ~2cm hosszu fem csovet/rudat?
Ha még aktuális, tömör "rúd"-nak különböző hangszerhúrokat használok, 0,2-től 1,6 mm-ig, de cimbalomhúrban szerintem nem 1,6 a legfelső méret, és tömör acél, bitang erős.
Ezeket (Positiv 20 és a Wolf TN120) spray kivitelben árulják, de az a tapasztalatom, hogy a spray szórás egyenetlen, vastag és csúnya réteget ad, amivel igényesebb maratást nem lehet készíteni. Ezért én a sprayt befújom a légecset tartályába és azzal fújom a felületre. Ha a különbséget énekelni tudnám...
Például rézlemezre, majd ráfényképezed az ábrát és vaskloridba rakod. Oszt kész is van a házilagos fotomaratás.
Kapható spray alakban is, de házilag ölég macerant. ~1500 hozzászólással ezelőtt ki lett tárgyalva a téma, hogy ki hogyan tud ilyet csinálni vagy nem-csinálni.:-)
Télleg!
Kéne csinálni egy FAQ-ot az itt elhangzottakból.
A phantom.hu-n ki is raknám, mégsem egy reklámmal izélt ingyen tárhely, csak össze kéne állítani.
Például ilyenekről:
rézmaratás trükkjei
gyantaöntés trükkjei
hol lehet gyantát kapni
milyen típusút jó használni
öntőgumi kérdései
festék higítás
pisztolymosás
URL-ek mindenféle témában
meg minden ami makettezés
Keresőmotort is tudunk hozzá csinálni.
Van kedvetek? Ezt a közel 4000 hozzászólásnyi tudásbázist nem kéne hagyni kallódni!
> pisztolyból hogyan lehet teljesen kimosni az olajfestéket?
Ha a vizes bázisú festék beleszárad a szerkezetbe, már nem lehet vízzel kimosni. Én acetonnal szoktam, azzal eddig még mindig kijött. A szintetikus pedig kijön a higítóval, csak egykicsit sikálni kell.
> (teljesen fém alkatrészekből van)
Ezzel azért vigyázz! Minden pisztolyban ("légecset") a fémen kívül van egy pár szigetelô O-gyűrű. Ezek közül legalább egy a festékkel is érintkezik. Nem biztos, hogy ezek kiállják az oldószert - különösen, ha hosszabb ideig benne vannak (pl. beáztatod az alkatrészt egy idôre). Nekem eddig az acetonnal nem volt bajom, de amikor fotorezisztet fújtam vele, annak az oldószere tönkretette az O-gyűrűt!
na kérem.
saját tapasztalataimat adom közre az alábbiakban tamiya akril festékekkel kapcsolatban.
nekem legjobban a saját hígítójával és 98%-os alkohollal sikerült a tamiya cuccokat felhígítanom.
hallottam egyszer hogy vízzel is lehet keverni.
háááát, a kísérleti mennyiség nemes egyszerűséggel "betúrósodott"..:))
meg hogy: az ecsetből is ki lehet mosni a festéket.
ez sem igaz, belemártottam kimosós alkoholba az előzőleg vízben alaposan kimosott ecsetet és itt még baromi sok anyag jött ki belőle.
nekem nem jött be a vizezés..
ha alkohollal hígítjuk a festéket az sem a legjobb, mert szétroncsolja a festéket, ha csak evvel van feljavítva.
tényleg sokkal gyorsabban szárad, de fújásnál ez nem hátrány, ecsetnél meg úgyis más ez eljárás.
én 80-20 arányban használom a hígítót/alkoholt a hígításukhoz, így megfelelő az eredmény.
vannak teljesen vízbázisú akrilok is pl. andrea, vallejo akrilok, de ezek más kategóriába tartoznak.
van bennük egy anyag és ettől lassabban száradnak meg mint egy tamiya vagy gunze cucc..
ezért is hívják őket úgy hogy, "késleltetett száradású akrilok".
ugyanis ezeket előszeretettel használják figurások és itt fontos hogy két ecsetvonás után ne kezdjen csíkokat húzni az ecset csak azért, mert a festék elkezd szikkadni ahogy kikerül az üvegből.
ennek ellenére szerintem nagyon jók a tamiya festékek, bár én mostanában inkább olajat használok.
erről jut eszembe:
pisztolyból hogyan lehet teljesen kimosni az olajfestéket? (teljesen fém alkatrészekből van).
arányalg megfelelően ki tudom takarítani,de jó ötleteket mindig szívesen fogadok:)
Érdekel valakit Fowler: Náci jelképek c. magyar nyelvű könyve digitalizált változata (2 db CD-n)? Kérésre akár ki is nyomtatom HP990Cxi típusú nyomtatóval, meglehetősen jó minőségben, természetesen színesben, még lefűzőt és mappát is adok hozzá. Árban megegyezünk, dobjatok mélt: freaky@freemail.hu
A könyv egyébként a német hadsereg összes fegyvernemének kintüntetéseit, egyenruháit, felszerelési tárgyait mutatja be. Elég király.
Ha lesz rá igény, talán a Tanks of WWII c. könyvet is bedigitalizálom később. Szép színes grafikákkal ábrázolja a II. vh. legtöbb harckocsiját.
Kosz; nekem igazabol valami olyasmi kellene, hogy "akkor most fogjuk a festeket, kis hulyegyerek, es levesszuk a tetejet. Kiveszunk ennyit, ugye figyelsz, es ...". Egyszoval tenyleg valami oltari ezdoknek valo...
Dehogynem. Az tökéletes. Persze deszt. vízzel (ioncserélttel). Én speciel alkoholnak is spirituszt használok, csak a nejem van a falon, hogy napokig büdös utánam a lakás :-(((
Hai!
Festék/háztartási boltokban kapható flakonos akrilfesték különböző színekben (a választék főleg alapszínekre meg divatszínekre korlátozódik) mennyiséghez képest jó áron. Hogy milyet érdemes? próba cseresznye!
Lee
Multkor hungarocell festeserol kerdeztem, es akril festeket ajanlottatok, a kerdesm az lenne, hogy ilyet hol erdemes/lehet venni? Tudom, hogy makett boltban lehet kapni, de annal nagyobb kiszereles kene, mert aranylag nagy (kb nehany negyzetmeter) feluletre szeretnem fujni es ugy nem lenne tul gazdasagos :) Szoval haztartasi/festek bolt, muveszellato? Milyet erdemes venni? Mivel lehet higitani?
> tamiya akrilt nem lehet vízzel hígítani, csak a saját hígítójával vagy alkohollal!
Ezt kifejtenéd egy kicsit részletesebben? (most vettem elôször Tamiyát, ezek szerint még higítót is kell venni hozzá?)
Az általam eddig használt akrilfestékeket nem volt tanácsos tiszta (90%-os) alkohollal higítani, mert akkor olyan gyorsan szárad, hogy már a modellre is félig szárazon kerül rá, és olyan lesz a felület, mint a nagyon finom smirgli.
Nem tudtok valami weboldalt, ahol a festekszoras "know-how"-jarol lenne szo, raadasul ingyen? Valahogy ez a resze a makettezesnek meglehetosen profitorientalt meg a weblapok szintjen is.
Amikor a boltot csináltam, forgalom ugyan nem volt, de a környékbeli srácok (főleg a házból) állandóan ott lebzseltek, matattak vagy maketteztek. Amelyik akart lejött, fújhatott pisztollyal, tanítgattam őket.
nekem erről szegény Gál István barátom jut eszembe... Ő is valahogy így állt hozzá a dolgokhoz.
Amikor a boltot csináltam, forgalom ugyan nem volt, de a környékbeli srácok (főleg a házból) állandóan ott lebzseltek, matattak vagy maketteztek. Amelyik akart lejött, fújhatott pisztollyal, tanítgattam őket.
Óriási buli volt, tiszta klubélet, csak néha vasárnap reggel becsöngettek, hogy mennek nyaralni és elsősegély gyanánt szaladjak már le a boltba adni neki 1-2 festéket mert vinné magával makettezni a nyaralásba.
Gondolkoztal mar azon, hogy makettezo-iskolat inditasz? :)
Elvegre egy vegyesz aztan tudhat izgalmas dolgokat... (Engem pl ez a fetartalmu epoxi nagyon felajzott.)
Nem fox találni, mert ezt a fajta csövet csak kémiai laborokban használják, nincs bolti forgalomban.
ha mind a 3cm kellene?
Akad pár méter...:-)
Mi kellene cserebe?
Ne sértegess.:-)
Furok 1 0,5-1cm mely lyukat a bust-ba azt belehegesztem
Biztos hogy bronz ha hegeszteni akarod, de én ragasztanám. Tutira szétolvad a cucc. Max forrasztani ezüsttel, de szerintem az is kockázatos.
Elhozod az egész hóbelevancot, van tizedes fúrósorozatom, beleragasztjuk folyékony fémmel (fémtartalmú epoxy, esztergálni is lehet olyan keményre köt), azt szétrobbantani nem tudod.
phantomII
Nagyon koszi az ajanlatot. Eloszor meg itt megnezem a kornyeken hatha van ha nincs akkor elnek a nagylelku ajanlatoddal. Nagyon bunko lennek ha mind a 3cm kellene? Mi kellene cserebe?
Hat csak ugy 'paraszt' modon gondoltam. Furok 1 0,5-1cm mely lyukat a bust-ba azt belehegesztem, a fa talapzatba is furok 1 lukat, oda meg epoxy ragasztoval beleragasztom.
Koszi de olyan kellene ami elbir vizsonylag nagy sulyt. 1 150mm fem mellszobrot kellene elbirnia. Ez lenne a bust es a fa talapzat kozott.
Gondolom pár centi elég, nekem van ilyenem, 1/8"-os (3.1 mm), vörösréz, jó vastag fala van. Bazi erős....
Ezüsttel kiválóan forrasztható, de van hozzá menetes szerelvény is.
Írd meg, hogy hány centi kell és hogy akarod felfogatni (rajzold le pl.) és eljössz érte.
Hai!
Azt nem tom, van-e a Dioráma Studió nevű magyar cégnek ilyen leveles maratása, láttam párat (pl pálma), azok szépek. Fabulisban, Sasban tuti van.
Lee
Van valakinek olyan kompresszora, amelyiken automata a ki-be kapcsolas (ti.: lekapcsol, ha nagy a nyomas, igy csak akkor fuj, ha felengeded a pisztolyt). Autovalve-nak hivjak, asszem.
Naszoval: normalis, hogy neha azert "belekohog"? Felberreg, leall, felberreg, leall.
Es egy puffertartaly hogy nez ki? Mit kell tudnia?
Mondjuk egy pille palack. Vagy ha félted az irhádat akkor visszaválthatós.:-)
A kupakon át két cső, az egyiken bemegy a levegő, a másikon kijön. Amin bemegy, ez érjen lejjebb.
A kompresszor diafragmas, olajmentes. Ehhez is kell cseppfogo?
Miután elvileg nem köp olajat, ezért nem.
Ja, és a kompresszor bemenő csonkjára egy autó üzemanyag szűrőt (olyan kis műanyag tokos két csőcsonkkal), mert így nem szív be port.
(Amugy ugy lattam, a nagyon profi kompresszoroknal van egy pedal a ki-be kapcsolgatashoz.)
Ez kompresszorfüggő. Mint mondám, egy hűtőgép motor ettől leég. De használhatsz egy traktorbelsőt is puffertartálynak, azt felfújod és egy órán át nem kell hajtani a kompresszort.:-)
(Amúgy ezt szokták használni!)
Egeszsegvedelem? (Nem hinnem, hogy a porlasztott festek olyan jot tenne.)
Bizonyos határok közt. A baj ottan van, hogy ha szellőzés van, akkor több por is van. Na itten tegyél igazságot!
Mert ugyebar egy futomuvet feherre csak tobb retegben, tobb alkalommal lehet. Egyszeruen megvarja az ember, hogy felhalmozodjon a cucc, es egybe megcsinalja?
Tegyük fel, hogy egyszerre csak egy repcsit csinálsz. Összeszeded a fehérnek valókat, (beleértve a futóműaknát is, a szárnyakat olyan állapotúra hozod hogy fújni tudd) és fújsz egy vékony matt réteget. Ez pár perc alatt megszárad, de hajszárító is létezik. Ezt még 2-3-szor és kész az alap. Ezeket félreteszed és fújod mondjuk a kabinbelsőt, vagy a kiömlőket, vagy mittomén mit, persze más színnel.:-)
A fényes fehér finishelést meg vagy pár óra múlva, vagy inkább másnap. Azt is esetleg 2 vékonyabb rétegben.
Festett makett egy nap alatt nem tud elkészülni. Tán egy egyszerűbb egyszínű harckocsi, gumilánctalppal.
De egy "normális" makettező egyszerre amúgy is 4-5 maketten "dolgozik".:-)
Ezek a festekek milyenek lehetnek? (Nem mintha lenne barmire is penzem, de mindegy.)
Amugy azota rajottem valamire: a kopresszor, ha leallitod a pisztoly, erzekeli, es leall... Ha megnyitod a pisztoly szelepet, ujra dolgozni kezd... Anyam, add el a hazat! :)
Es egy puffertartaly hogy nez ki? Mit kell tudnia? A kompresszor diafragmas, olajmentes. Ehhez is kell cseppfogo?
(Amugy ugy lattam, a nagyon profi kompresszoroknal van egy pedal a ki-be kapcsolgatashoz.)
Egeszsegvedelem? (Nem hinnem, hogy a porlasztott festek olyan jot tenne.)
Es hogy "manage"-ed (nemtom a magyaros irasmodot...) a fujnivalokat? Mert ugyebar egy futomuvet feherre csak tobb retegben, tobb alkalommal lehet. Egyszeruen megvarja az ember, hogy felhalmozodjon a cucc, es egybe megcsinalja?
Az autósboltban vettem átlátszó csövet, amivel az ablakmosó vizet szokták vinni és azzal vittem fel a levegőt egy darabig. Ezt megszúrkáltam (a komprsszor közelében) 5-6 helyen tűvel, az szimplán lefújta a felesleges nyomást.
Ha nagyon cifrázni akarod, akkor puffertartályt is rakhatsz félútra, az cseppfogónak is jó.
Amikor elkezdtem fújni bekapcsoltam, ha már végeztem kikapcsoltam. Fél óránál tovább én nem hajtottam. Mondjuk le is oldott a hőkapcsolója.:-)
Magyarul nem volt menet közben ki-be kapcsolgatva.
Na jo, itt a szajre nalam.
Nincs nyomasjelzo, nincs rajta kapcsolo.
Hogy kapcsolom ki-be, amikor epp dologzom, es nem eppen idealis a ide-oda dugdosni a vezeteket? HOgyan szabalyozom a nyomast?
Hogy alljak neki megtanulni a festekszoro kezeleset??
Csinálod....:-)
Szóval:
- Ha akrilt akarsz fújni, akkor vízzel higítsd
- Jóval hígabb festék kell mint az ecseteléshez
- Tanuld meg óvatosan szétszedni és összerakni a pisztolyt
- Használat után precízen kimosni:
-- Akrilost vízzel majd alkohollal
-- Olajost terpenollal
-- Revellt lakkbenzinnel
-- (Ezek az olcsó, de fújásra nem túl jó változatai a gyári higítóknak)
- A fújandó festéket csomómentesre jól el kell keverni
- Ha bajod van, írsz a topicba.:-)))))
Most kaptam meg a LEGO katalogust, es kezdek kikeszulni. Bar nem kifejezetten makettek, de azert egy 3 lab hosszu (1 meter) csillagrombolo mar egesz szepen tud kinezni... 3100 darabbol, $299. A hasonlo meretu csillagrombolo, vagy akar a 20 inches Wright Flyer is elegge figyelemremelto... (A neten is megnezhetoek: http://shop.lego.com/ 3D-ben is meg lehet nezni a csillagrombolot).
Mas: holnap veszek egy kompresszort. Hogy alljak neki megtanulni a festekszoro kezeleset??
Szerintem spray-t nem találsz, mert azok mind gyorsan száradó szerves oldószeresek, azok meg szeretik "megenni" a Hungarocell-t.
Ami bejöhet, az az akril, de a makettező akril pisztolyból, mert az csak alkoholokat és vizet tartalmaz.
Az autófesték boltban kapható akrilbázisú festék az igen goromba szerves oldószerrel készül, azt legfeljebb próbaképp ha akad a háztájiban, de úgysem lesz jó.:-)
meg1 kerdes: tud valaki olyan spray-s festeket, ami nem oldja a hungarocellt? Vagy milyen festekkel lehetne nagyobb hungarocell tereptargyakat lealapozni?
Én is voltam a bronzkerben. A jóember száma: 3951-231 Győrfi Péter
De ha 0.6osnál vékonyabb anayagból nem csinál láncot, akkor felesleges is hívnom, nekem olyan kell, aminek a szemei 0.5...
Egyéb ötlet láncra? Ékszerész talán?
OFF
Mi a szar van a hülye indexel? Negyed órát kell hergelni, hogy végre hajlandó legyen megnyitni az adataimat. Nagyon gáz.
ON
Írtam erre választ még frissibe', mert hívtam őket, de elnyelte az index.
Szóval láncuk nincs, azt egy Lánc Bt. nevű cég forgalmaz, de a minimális anyagvastagság, amiből gyártanak, az 0,6 mm. Sajnos a telefonszámuk a hozzászólásban volt csak meg, mert a cetlit időközben megetettem a krokodillal... De a Bronzkerben kaptam a számot, ha valakinek lánc kell...
Mit jelent, ha egy kompresszornak "overspray"-e van ("unwanted spray of paint") Bar ertem az egyes szavakat, nem igazan tudom, mit jelentenek... Erdemes megvenni egy kompresszort, aminek "slightly overpaint"-je van?
Hogy erdemes nekiallni megtanulni kezelni a festekszorot?
En is a greatmodels neztem ki. Az IL-2 meg Ebay-rol jon. (10 dollar...)
A gond az, hogy kozel s tavol a hobbiboltokban szinte kizarolag R/C modellek vannak; egyedul a Testors festekeibol talalsz valamennyit, meg egy-ket arvalkodo Testors es Monogramm makettet. Talan Miami jobb, de oda meg ki tud elmenni? Egy ora, es meg nem bizom annyira az Oreg Holgyben ('87-es Ford Taurus), hogy ramereszkedjem az Interstate-re...
Nekem most kezdenek elfogadhatoan kinezni a makettjeim; minodssze egy kompresszor hianyzik, mint nagyobb befektetes. Meg persze egy rakas festek, es szerszam.
Kosz a tanacsokat; en asszem a Gunzera megyek ra (bar en is Humbrollal kezdtem). Nekem amugy eleg jol megy ecsettel; sot, szerintem kivaloan kenheto.
Viszont ahol most vagyok, nem kaphato semmi; ha neten rendelem, es akkor mar erdemesebb sokat rendelni egyszerre; raadasul a felebe is kerulnek igy + postakoltseg.
Én még modellboltot is nyitottam, mert teli lett a tököm a seggfej makettboltosokkal, hogy soha semmit nem tudtak "mexerezni"...
Aztán bementem a nagykerekbe és csodák csodájára minden volt....
Az "alapszinekkel" az a baj, hogy van ezernyi kek es sarga es stb
Nem. Vannak az insignia színek, azok kellenek mert azok a jelzőfények.
Ezekből van ha 10 összesen.
A Gunzénál van a Flat Base, amivel a fényesből remek mattot tudsz csinálni, úgyhogy ott elég a fényes meg egy üveg 40-es.
Pl. egy repülőhöz (mondjuk USA, mert azokat csinálgattam) a következő festékek kellenek:
Fehér (futóműakna)
Ezüst (sok helyre)
Gunmetal (kiömlők)
Szürke (kabinteknő)
Khaki (katapultülés)
Barna (szintén)
Fekete (kabinbelső, katapultülés)
Sárga (katapultfogantyúk, egyéb jelzések)
Piros, zöld (jelzőfények)
A test az 2-4 színből áll
Átlátszó kék (Navy kabinablak eleje egyes gépeknél, főleg Phantom)
Az orosz gépeknél pl. minden más színű, a futóműaknától kezdve a kabinbelső alapozásig minden.
Én úgy kezdtem venni a festékeket, hogy megnéztem az összeállítási rajzot, és ami nem volt a készletben azt megvettem. Így szépen bővült. Utána megvettem egy szuszra a sorozatból hiányzókat, de addigra láttam, hogy mi az, ami jobban fogy.
Ezt én a Humbrollal csináltam.
Aztán beszereztem Gunze-t is meg 1-2 Testorst.
A legjobb a Gunze, de azt csak pisztollyal szabad használni, ecsettel nem lehet.
Szoval akkor legegyszerubb egy allvannyal rendelni? :)
A gond az az, hogy nincs "kedvenc" geptipus: ami tetszik, megcsinalom. Szoval van F-15, F-16, MiG-21, jon az Il-2, helikopterek, es a tobbi...
Az "alapszinekkel" az a baj, hogy van ezernyi kek es sarga es stb. (A fenyes-matt dolgot nem lehet kikerulni lakkokkal?)
Egy ideje mar makettezem, de soha nem leszek profi, az mar most latszik.
Mibe fog ez nekem kerulni...
Az alap színek mindenképp kellenek, fehér, fekete, piros, zöld, kék, sárga, stb.... ezek mind fényesben, mind selyemben, mind mattban.
Aztán az, amit használsz.
Ha pl. amerikai sugárhajtásúakat csinálsz, akkor kellenek a megfelelő szürkék (szárazföld, haditengerészet) és a fehér (haditengerészet) meg a terepszínek, meg a hasalja bézs (szárazföldi).
Kellenek a fémszínek, ezüst, gunmetal, etc., meg ha tudsz fújni akkor a polírozható metal színek.
Jó a weathering készlet a Gunzetól, az olajfolyást, sarat, kormot, egyéb koszolódást imitál.
Kellenek a lakkok is.
Az alapkészlet is van vagy 50 üveg, s erre jönnek a tematikus színcsoportok.
Én egyszerűen intéztem, a teljes színskálákat begyűjtöttem. Alig pár száz üveg festék.:-)))))))
Par kerdes:
1. Mi a velemenyetek az Accuarate Miniatures 48-as IL-2-jerol?
Es a MiG-29 CD-ROMrol? /ha van 35 dolcsim erdmees kifizetni annyit ra?
2. Gyakrolati kerdesek:
Megorulok a kerekek festesevel: vagy az abroncsot festve szaladok ra a tarcsakra, vagy a tarcsakat feste az abroncsokra... Hogy lehet ezeket maszkolni?
Hogyan festitek a borkabatokat, illetve a szovetruhakat? (Rommel, McArthur es tarsai mar varjak a festeket...)
Hogyan festetek ecsettel feheret ugy, hogy ne legyen ket centi vastag, de fedjen? (Egyelore nagyon vilagos szurkevel alapozok, es arra megyek a feherrel. De az a szar nem nagyon fed igy se.)
Milyen ecsettel festetek nagyon finom reszleteket; pl. mutatokat a kijelzokon???
Folyatas: amikor a nagyon felhigitott feketet tartalmazo ecsetet odaerintem a felulethez, akkor ugye nyomot hagy az ecset is maga utan, raadasul nem lesz egyenelete a futtatott resz sem. Hogyan tuntetitek el a felesleget?
Javaslom a Lehel teret, majd onnan vagy egy séta, vagy egy 12-es villamos és onnan egy utcasarok a Dózsa Gy. Úton felfelé, a Spirál előtt elgyalogolva. Onnan jobbra az első utca és 50 méter.
Kispestről eléggé kiesik nekem a Dózsa Gy. út, és környéke, de mindegy, a héten kiszaladok körülnézni. Térképen már megtaláltam hova kell menni, tényleg nincs messze a metrótól.
Én is számolgattam, de 12,5 EUR a szállítás :-(((, szóval rév/vám probléma beficcen :-))
Mivel előre kell fizetni, ezért a másik megoldás egy "parts sample" felirat nullás számlával, máshonnan simán működött, pláne, hogy miniatűr csomagról van szó.
Van egy Weinert nevű cég, ami elsősorban vasútmodell-tartozékokat gyárt, de ebbe mindent bele kell érteni, a festéktől kezdve a láncon át a különböző szövésű hálókig...
Az árak elég horror, a láncból 1 méter (0,25-ös és 0,30-as drótból készül, utóbbi kétféle szemformával) 5 EUR. Én biztosan rendelek tőlük más dolgokat; ha valakinek kell valami, hát szóljon. Persze ha van lánc itthon, akkor abból az lesz a befutó :-))
Tényleg, van náluk ilyen, hogy 0,2 és 0,4 mm vastagságú átlátszó műanyaglap, állítólag ollóval is vágahtó. Van itthon ilyen? PS-ről tudok...
Más, a Bronzker van hétvégén? 1 hete benéztem szombaton a Műártba ablakán át a bezárt boltba. Ők csak hétközben vannak...
Nem tudja véletlenül valaki, hol lehetne olyan láncot szerezni, aminek kb. 0,5-1 mm hosszú egy szeme?
Kukkantsatok be a Bronzker-be, a Szabolcs utcában a Dózsa Györgytől kb. 50 méterre a Spirál szervíz mellett, ott láttam ilyesmiket.
Vannak finom fémszitáik is!
A pontos fújáshoz komoly pisztoly kell, hogy ne szórjon szana-szét. A maszkolás az éles határvonalat ad, ami nem mindig felel meg, mert pl. elmosódott a kontúr az igazi gépen is.
Bocs, csak erre emlékszem tutira! Amikor a Gunze maszkolót kerestem, végigzongoráztam a szóba jöhető számokat, és a Budagyöngyében a bolt tutira mexünk (mondta az új tulaj, hogy nem én vagyok az első). Volt még valami zizis, valamelyik Lajos utcai, aminek a száma ki volt kapcsolva a forgalomból..
a problémám megoldódott, a fúvóka tömítése volt a baj. Illetve gyárilag nem is igazán volt tömítva, be volt kenve valamivel, szt' kalap. Tömítettem szilikongyurmával, most megy minden faxán!
A segíségeteket szeretném kérni. Budapesten szeretnék néhány modellboltban körülnézni, mert ajándékként szeretnék egy fém makett-autót ajándékozni egy kedves ismerősömnek.
Ehhez keresnék boltcímeket, mert nem tudom, hol van olyan modell-makett bolt, ahol ilyeneket lehet kapni, és a választék is elég széles.
Ha valaki megdobna néhány címmel, azt nagyon megköszönném. Esetleg ha létezik más oldal, ahol ilyesmi linkek vannak, az is megfelelne.
A modellezes.lap.hu-n találtam pár címet, nem tudom, hogy sok ilyen bolt van-e Budapesten.
Kedves batyam jo par eve makettezik es jelenleg naszuton van. Ugy hozta a sors hogy eppen munich-ben dekkolnak es gondolta korulnezz egy ket makett boltban. En mar vagy 2 oraja turom a netet de nem talatam egy bolt cimet se. Kerlek titeket ebben temaban jaratos embereket segitsetek es dobjatok meg par cimmel akar itt akar a city@e98.hu -cimre
Kompresszrora nekem sincs. Nem gyakran modellezek, ami most összegyült, az 3 éve termése. (azaz évente egy modell.) Emiatt nem éri meg kompresszort venni. Ha megéri, fogok venni.
En sajna csak ecsettel; nincs penzem kompresszorra...
De az ontokereten csak a legritkabb esetben erdemes festeni: sorjatlanitani kell, osszeragasztani az osszeilloket, ilyesmi.
Én ugyanezt folyékony maszkolóval ismerem, persze az harckocsira jó csak, mert olyan apró foltot nehéz vele csinálni, ami a repcsire kell.
Ez a sós nagyon eredeti ötlet!:-)))
Most olvastam egy Fine Scale Modeller ujsagban: a felpattogzott festek imitalasa (a'la japan gepek):
1. alapszin
2. besprezed vizzel
3. ecsettel sot hordasz fel, ugy hogy csomokban alljon meg rajta
4. szaradas utan vegso szin
5. nedves ruhaval ledorzsolni a sot
Nincs valakinek infója arról, hogy honnan tudnék egy Gunze maszkolófolyadékot szerezni? Fabulisban kb. másfél hónap múlva lesz, Sasban akkor, amikor a Fabulisból hoznak. Patt. Ötlet? Egyáltalán, kinél lehet még Gunze?
Üdvözlet mindenkinek!
Garázs pakolás közben előkerült a kb 50 db-os makett gyüjteményem + egy pár megkezdett vagy ép újra kezdett gépem.Ehez szeretnék szerezni anyagot képeket vagy kiegészítőket.
Me-109 E (1:32 Heller) Motorról,kabinbelsőről és a futóműről kéne valami jó fotó esetleg műgyanta kiegészítő.
B-17 C (1:72 Academy) Törzsbelső,futómű érdekelne fotó vagy műgyanta kieg.
A-6 (1:72 Italeri) első szélvédő kéne pótlásnak
P-51B (1:72 Italeri) kabinbelsőröl kép
Nekem van egy Mig 29 matricakészlet magyar festési térképpel 1:72ben, ha valakit érdekel. Meg egy rakás Mig 21 magyar felségjelzés( a csillag, és az ék is bennevan)szontén 1:72. Némelyikből hiányzik már ez-az, de van bontatlan is. Még a régi Precíz stúdiós cuccok, asszem már nem is kaphatók.
Akit érdekel írjon a patrona@freemail.hu címre.
Akkor nekem két anyám van? Jelenleg 3 gépen dolgozom: A10, MIG-29, MIG-23. Aprópó. Nem tudjátok honnan lehetne a MIG-29-hez magyar felségjeleket szerezni?
Bp-n hol lehet Humbrol festéket vásárolni. Olyan helyet keresek, ahol nagy a választék. Lehetőleg a M0-ás déli része környéke érdekelni, üllői út környéke. Segítsetek!!! Hetek óta nem haladok, mert nincs Humbrol 85-ös fekete festékem. Az autó meg csak porosodik, porosodik, porosodik.......
Tisztelt Látogatók!
A nyár folyamán a zalaegerszegi Apáczai Csere János Művelődési Központ Vasútmodell és Makettépítő szakköre börzét szervez, amelyre első lépésben elfekvő készleteket, kiegészítőket keres, illetve olyan szervezetek, személyek jelentkezését várja, akik tudnak ebben segíteni, adott esetben közvetíteni. Jelentkezni telefonon a 92/511-210-es telefonszámon Németh Lászlónál lehet, illetve e-mailben a vmsz@rtlmail.hu címen.
Hai!
A 9. emeleti panelban olyan k meleg van, h élmény bejönni a klímás munkahelyre! Makettezzen ebben a melegben, akinek 3 anyja van! van légkondi otthon. Vagy hűvös pince / szoba. Stb...
Lee
Sziasztok,
Költözés során előbukkant a múltam egy része.
Magyarul: van néhány eladó TT-s cuccom, ha valakit érdekel. Én megmondom mi van, te meg, hogy mennyit adnál érte. Senkit nem akarok lehúzni de kidobni sem szeretném a cuccot.
-BR 130-as mozdony (pic)
-Mitropa hálókocsi (pic)
-DB gőzős készlet (pic)
-faárut szállító pőrekocsi
-fehér "dobozos" vagon
-némi sín ajándékba annak aki elvisz vmit
-egy kb 30cm-es kanyarodó alagút
-12V-os nagytáp
A (pic) jelölésüekről képet küldök mélben.
Címem: ethgal@eth.ericsson.se
Hejj, miindenki makettezik? vagy valami vízparton sütteti a hasát?:-)))
Kedves figurások, kérdésem lenne: Német "mosott mintás" terepruhát szeretnék festeni 1:35ben, hogy lehetne ezt kivitelezni, hogy szép is legyen? 120 mmben nem lenne gond, ott pisztollyal meg tudom fújni az elmosott élű foltokat, de ez kissebb mérteben már kicsit macerás. Nincs erre valami technika?
A másik: Ha valakinek van Tamiya 1:35ös Panther G-je összerakva, félkészen, vagy dobozban, és szívesen megvállna tőle, kérem jelezze a patrona@freemail.hu címre.
Köszi
A tömítések megvannak, ha egyre gondolunk. A pisztolyt újonnan vettem, a düzni átjárható (átfújható), a tűre nem mernék megesküdni, hogy 100%-osan középen van... Illetve a fúvókában igen, de a fúvóka nem haszálpontosan a légfúvóka közepén van...
Ugyanilyet tapasztaltam én is anno, mikor a ruszki pisztolyom düznije oldalt kilyukadt:-)))
Persze nálad valószínüleg nem ez a gond. A legyegyszerűbb, ha először nagyítóval megnézed a tű hegyét, és környékét. Ha résmentesen zárja a nyílást, akkor nem ott a baj, lehet szétszedni, és megnézni a tömítést.
Nem tudom, hogy el tudom-e korrektül magyarázni a jelenséget, de lehet, hogy a pisztoly szar.
Ennek felül ilyen tölcsér formájú nyitott "tartálya" van. Most vízzel próbálgatom, és ami nagyon nem tetszik, hogy ebben a _felülről nyitott_ tartályban erősen jönnek lentről a buborékok fújás közben. Ez normális? Én úgy gondolnám, hogy ugye alulról a vákum szívja ki a festéket (itt vizet), de akkor buboréknak nincs helye, mert a levegő a nyitott fele felől "pótlódik". További furcsaság, hogy ha ezt a nyitott tetőt befogom, akkor hirtelen megindul a szórás, de csak egy ideig, utáne megáll. Hol lehet a gubanc? Nem lehet, hogy valahol valami levegő rossz irányba megy??
Igen, azok a nedvességet hivatottak elszívni. De sajnos a legtöbb gyártmányban kristály formában tallható meg, gondolom a jóféle külföldiekben vannak a golyók:-)))
nohab: Réz szita helyett megteszi eg ydarab nylon harisnya is. Az inyekciós tű, és a fecskendő köz szorítsd be, és úgy szívd fel a festéket. de lehet fordítva is, előbb felszívod a festéket, beteszed a harisnyát, és így nyomod bel e a pisztoly tartályába.
Fel akartam avatni az "új" pisztolyomat (valami AB-120-as típus, kettős működésű, ejtőtartályos), de a kezdeti pár másodperc után mindig megáll a festék, csak a levegő jön. Létezhet az, hogy a LifeColor eltömi a 0,2-es fúvókát? Már 4 rész víz - 1 rész festék kombinációig elmentem, de úgy sem megy sokáig. Ha ez a helyzet, akkor lehet hozzá venni 0,3-ast (kell hozzá új tű?); illetve azt már nem tömi el a LifeColor???? Ha nem eltömésről van szó, akkor mi a fenéről? Nem tud valaki segíteni? Nagyon el vagyok keseredve!
Ez sem lenne rossz, csak az abaj, hogy afúrók hegye nem gömbölyű, hanem hegyes. Marófejjel meg lehetne csinálni gömbölyűre, de azok meg nem olyan kicsik(min. 1 mm, vagy 1,5)
Ez a golyós megoldás jobb ötletnek tűnik. Csak a megfelelő mennyiségű,és mértű golyó beszerzése kissé macerásnak tűnik.
Be kéne törni a golyóstoll gyárba, jöttök?:-))
Hai patrona!
Ez nem az, de nézd meg:
http://gundamworld.it/sognidigundam/tipstricks/rivets/tips_rivets01uk.html
Vagy keress rá a google-n a "make rivet" kifejezésre, stb...
Ha megtalálom az előbb említett oldalt, jelzem.
Lee
Utána kéne nézni, lehet-e itthon ilyesmi dolgot kapni, minden infó fontos.
Egészen biztos hogy az ioncserélő gyanta töltetről van szó.
Még az is lehet, hogy akad otthon nekem ilyesmi.
De van még egy tippem, bemész egy szemüvegszervízbe, és ott van egy melegítőkádjuk - amiben a szemüvegkeretet melegítik - abban apró műanyag golyócskák vannak kilószámra, és különböző méretben mert kopik!!!!
Kérsz egy marékkal és még méretre is válogathatsz!
Ha találok otthon ioncserélőt, akkor hozok a szegecsmániákusoknak.:-)))))
Hai patrona!
ügyes munka, én is csak 2x-3x próbálkoztam, mert macerás. Most jutott eszembe egy másik, külföldi lapon írt módszer, amit még nem próbáltam ki. Ha meglesz a cím, ideírom, addig csak ennyit: valami vízszűrő eszközből (olcsónak írta) tudott kioperálni egy fél marékra való abró műa gömböcskét, persze nem egyforma mind, de ez megoldható, aztán kisebb mélyedést fúrt a megfelelő helyre és odaragasztotta a golyócskát, így lett félgömb felülete.
Utána kéne nézni, lehet-e itthon ilyesmi dolgot kapni, minden infó fontos.
Lee
hirzel: Kipróbáltam az általad leírt módszret. Az eredmény:
A háttérben egy 1 forintos látható, csak viszonyítésképp, hogy mekkora:-))
Ez így mind nagyon szép, egyetlen baja van a módszernek, hogy qrva nehéz két egyformát csinálni, ilyen szépet meg aztán végképp. Átlag minden 10-15. darab sikerült ilyenre, a többi leginkább egy apró műanyag gömbre hasonlított...
Köszi!
Mondjuk nem mai újság volt, de nem hinném hogy 2-3 évnél régebbi lenne...
Aki betiltotta, azt kizavarnám pl. a Fáy piacra mennyi kínai "fegyvernek látszó tárgy" van, -pisztolyok tömkelege (némelyik nem is rossz), kardok, stb.
Aki meg bíbelődni akar vele, azt miért nem hagyják?
Bocs, ha hosszú voltam.
Sziasztok!
Tud vki segíteni?
Nemrégen láttam 1 külföldi makettújságban (címére nem emlékszem sajna) 1/1-es Mini-Uzi és M16-os maketteket, azt hiszem volt amelyik műanyag lövedékeket bírt kilőni, rugós elven.Lehet itthon kapni ilyeneket? Ha igen mennyiért és hol?
u.i.: kisebbeket már raktam össze régebben, de most megint el szeretném kezdeni...
Köszi előre is :)
Gazdaságosság...
Egyszerűen rájöttek, hgy így kevesebbet eszik. A légcsavaros gt-knél alig van tolóerő a kiáramló gázokból.
Persze ennek is van hátránya, mégpedig a gép csak szubszónikus sebességgel haladhat (a légcsavar fizikája miatt). Nagyok a vibrációk, stb...
De az ötvenes években ezek nagy előrelépést jelentettek, és mint látjuk, máig stabil a piacuk :)
Főleg a kis sebességeknél nagyobb a húzóereje, mint a hagyományos gt-knek. -> szállítógépek...
még van egy rakás előnye, de nem jut eszembe egy sem. Majd kisegítenek :)
Másrészről a rakétás hasonlat egy kissé sántít, mivel a gaázturbinában is vannak "légcsavarok". Kissé elfajzottak, de abban is vannak. A turbofannál a belül lévő légcsavar az első kompresszorfokozat is egyben, a légcsavarosnál már külön lcs van. Ennek a jóval nagyobb átmérője miatt kell a reduktor (nagyjából :)
Na, ez az: a gazturbina attol megy, hogy beszivja a levegot, berobbantja uzemanyaggal es kifujja, raketaszeruen tolva magat elore (annyi kulonbseggel, hogy a raketaknak nincs szuksege levegore). Minek ide meg egy legcsavart beapplikalni?
No, akkor inkább azt kérdem, ismered-e a hagyományos gázturbinák elvét?
Mert a légcsavaros ugyanaz, csak a(z egyik) forgórészt meghosszabbították, s egy fordulatszámcsökkentőn keresztül (reduktor) hajtják vele a szélgépet :)
1, felráztam, sőt, volt hogy kicsit melegitettem is (no csak kézmelegre). Eddig csak a Tamiya spray jött be. Azt még a ragasztó sem oldotta. Csak épp kapni nem lehet.
2, Higitó: szintetikus, nitro ill saját higitója (ja mert nem vizes festékek). Ellenben az előre kevert spray festékeket nem higitottam.
rezgaras: Passz, kb 5 éve láttam, zacskón keresztül. A 0,3 csak tipp volt, de azt tudom, hogy azért nem vettem meg, mert nekem túl kicsi lett volna. Szerintem érdeklődj a sasban, hogy tartanak e még ilyet egyáltalán.
hirzel: Ez qrva jó ötlet, ki is fogom próbálni. Ha már sikerül egyet prímán megcsinálni, zt lehet soxorosítani, és aha elég sok összejött, akkor új gumit csinálni, és egyszerre akár 20-30at is lehetne önteni. Csak sajnos ilyen apró alkatrészeknél nem ártana egy vákumkamra...
Simigeri: Lehet hogy hülye kérdés, de felráztad a sprayt, mielőtt fújni kezdted?
A mi a bánattól lehet, hogy akármilyen festéket használok (autofesték spray, modell master airbrush, bóti akril spray), mindegyik egy fél év múlva is ragad.
Arról nem beszélve, ha megfogom, az ujjlenyomatom örökre ottmarad. Igazából egy makett festés utáni száradására nem szeretnék 2 hónapnál többet szánni.
Szegecsfej: tavaly a Pecsa-s kiállításon a látványmakettezés részen megkérdeztem az egyik srécet (épp egy Pz38-at csinált), hogyan csinálja: vékony fémlemezn tűvel/vékony fúróval lukat csinál, rajta átszúr egy húzott szálat majd láng felett a szál végét megpörköli, az ilyenkor gömbösre alakul (visszapöndörödik?). A fémlemez azért kell, h ahhoz tudja visszafúzva préselni a szál végét, h relatíve lapos legyen. Így leírva kicsit fura, de kipróbáltam otthon: műxik csak macera, de hát az egész makettezés macera, nemde?
Lee
Ahha, mostmár értem.
Én azt gondoltam, hogy valami árra emlékeztető kézi szerszámmal ütöd a szegecset, mondjuk egy fa lapon. De látom te már komolyabban űzöd az ipart:-)))
Mint már régebben írtam, a sasban láttam félgömbfejű rézszegre emlékeztető szegecset, amit elő kell fúrni, és beragasztani a helyére. Kb 0,3 milis lehetett, ait láttam, elég sok volt benne, de nagyon drágán. Barkácsboltban is lehet ilyeneket kapni jóval nagyobb méretben, de sajnos azoknak a feje nem tökéletesen félgömb, ráadásul egyenetlen a felülete is.
Nekem harckocsira kéne kb 8 db, de nagyon szívok, hogy miből csináljam. De ha egyszer sikerülne, műgyantából lehetne sokszorosítani(lásd: Verlinden hatlapfejű csavarjai. A legkissebb darabok mérete kb 0,4 mm)
> előbb üsd be őket, és csak utána vágd le a lemez szélét a megfelő méretre.
Igen, ez nekem is eszembe jutott. A probléma az, hogy így a szalagot utólag kell irgalmatlan pontosan párhuzamosra vágni. Ez nagyon utálatos munka, mert a párhuzamos vonalak minden hibáját az emberi szem rögtön kiszúrja. Meg azt is, ha két pánt nem pontosan ugyanolyan széles. Ollóval nem könnyű korrigálni: ha már csak 0,3mm-t kell levágni, az rendszerint nem sikerül, mert az olló lecsúszik.
> Milyen szerszámmal csináold a szegecselés, és milyen anyagot teszel a lemez alá?
Három különbözô módszerrel kísérleteztem eddig. Az egyik az, hogyha az ember kifúrja a szegecsek helyét mondjuk 0,4mm-es fúróval és 0,4mm-es drótokat ragaszt bele. Ezután egy aszimmetrikus élű oldalcsípô fogóval le kell vágni a kiálló részt úgy, hogy csak kb. 0,5mm maradjon. Ezt aztán csiszolókoronggal (az apró vágókorong lapja) lehet simára csiszolni. Ez persze nem lesz gömbölyű, hanem hengeres marad. Állítólag régen Fohrmann árult olyan üreges reszelôt, amivel az ilyen hengeres szegecs-utánzatokat gömbölyűre lehetett reszelni. De már nincs a web-lapjukon.
A másik módszer a maratás. Ezzel a nagyobb szegecsek szintén hengeresek maradnak, a kisebbek apró kis kupocskák.
A harmadik a kalapálás. Ehhez régen kézi szerszámot használtam:
Ez viszont az intenzív használat során leégett (a tekercs és a meghajtó tranzisztor nem bírta). Ezért átépítettem motorosra. Ezen egy kimustrált CD meghajtó ajtómozgató motorja emelgeti a kalapácsot (sajnos még nincs fénykép). De mint mondtam, nem merek a lemez szélénél dolgozni, mert attól tartok, behajlik.
A szegecseket rendszerint 0,2-es rézlemezbe ütöm. Abba még szép kerekek és formásak lesznek. 0,3-asba már nem domborodik eléggé.
Nem görbül a széle, épp ezért kell pontosan a lyukba illő kiütőszeget használni.
Amúgy a most megjelent PM-ben a May-féle páncélvonat összes szegecse ezzel a technológiával készült, de egy saját készítésű szerszámmal.
jójó, azok félgömbfejűek, de tényleg nem görbül a széle, nem is görbülhet, ha pontosan illeszkedő szeget használsz.
A másik, hogy a szeg fejének formájával lehet domnború fejeket is formálni. Maratással pl nem nézne úgy ki a May-vonat sem.
Ha ilyen keskeny lemezre kell szegecseket ütni, szerintem előbb üsd be őket, és csak utána vágd le a lemez szélét a megfelő méretre. Kicsit pazarló megoldás, de valamivel szebb eredményt nyújthat.
Milyen szerszámmal csináold a szegecselés, és milyen anyagot teszel a lemez alá?
> műanag/fémlemezből kis szerpentineket üt ki, aminek olyan a formája/mérete, mint a makett megkívánja. Az átmérők változtathatók tizedenként.
Elnézést a késôi válaszért, nem voltam netközelben...
Kösz a felvilágozítást. Az is kérdés, milyen széles a csík.
Én nem makettezem, hanem vasútmodellt építek. A magyar vasútépítési gyakorlatban régen, a szegecselt járművek idejében (tehát úgy 1935 elôtt) a borítólemezeket egy külsô pánttal szegecselték össze. Ez egy kb. 40-60mm széles pánt, dupla szegecs-sorral, ami a lemezek összeillesztésén megy végig. Ezt igen nehéz modellezni. A tapasztalataim szerint nem lehet ütni a szegecseket, mert ilyen keskeny szalag esetében a szegecs túl közel esik a széléhez, és a szalag széle is begörbül. Eddig egyedül a maratás működött, de az is eléggé macerás. Emiatt érdekel minden használható megoldás.
Ma a Fabulisban jártam, és engedve a csábításnak vettem egy Academy féle Hydralisk(Starkraft c. játék egyik szereplője) figurát. Gondoltam kikapcsolódásnak jó lesz.
Már lesorjáztam(nem volt egyszerű), festeni kéne, de itt a gond, ugyanis valami nagyon fura gumiszerű anyagból készült(hasonló, mint a tankok lánctalpa).
Mivel kéne alapozni festés előtt, hogy ne peregjen le a jó is makettfesték?
Köszi az ismételt hozzászólásokat.
Az előzőt olyan hosszú ideig írtam, hogy közben phantomII is válaszolt, s én csak azután küldem el... Így jár, aki sokat (sokáig) ír... :)
Bár van autóm, de szégyenszemre nem ismerem a diffimű működését. Már írtam, hogy ez az első modellem (ha a légpárnás hajó (??), inkább jármű nem számít). Nem merném a rugós dolgot megkockáztatni. Egyébként tudom, hogyha belenyúlok, akkor veszett a gari. Bár dédelgettem olyan álmokat, hogy esetleg a gariidő után szétszedem, megpucolom, megzsírozom, ahol kell, hogy jobb legyen. De akkor még nem voltak meg a "terepjárók"... :(
"Ekkor ha az egyik kerék letapad, a másik nem tud teljesen szabadon pörögni, azaz feltaláltuk a difizárat.:-)"
Lehet, hogy a fenti mondatot rosszul értelmezem, de nem érdekel, ha a másik (nem letapadt) kerék full gázzal pörög (ez csak ugye gyerekjáték), annál inkább érdekel az, hogy a "letapadt*" kerékben nincs annyi erő, hogy megmozdítsa annyira a modellt, hogy a pörgő kerék alá is kerüljön "út".
*ugye nekem nincs letapadva, csak egyedül kéne mozgatnia a modellt, de belül a rendszer leszabályozza a "letapadt" kereket. Tehát a levegőben lévő kereket pörgeti (ratyin néz ki, de belefér), viszont ezt a modell álló helyzeténél teszi. :(
Már elsőre megértettétek, azért én 8x leírom. Hmm... Komisz vagyok... :)
A www.modell.hu-n a képre, majd alul a kisautóra kattintva az "Ez-tec autók"-nál vannak a járgányok. Az általunk megvettek nincsenek itt, de a "Jeep Cherokee / 21420 /" és a "Land Rover Freelander / 21419 /" igencsak hasonlít hozzájuk. Más festés, és lehet, hogy nem 1:16. Mingyá' megkérdezem.
phantomII
Nem nagy az autó a szobába? Mekkora szobátok van? :))
Mert a sebességre nincs panasz, hamar eléri a max sebességet, ami szerintem nem kicsi, tehát egy pipa oda (mármint az autónak). :) De azzal szobában menni (csak faltól-falig :)) sztem nem túl izgi. Nem tudom, hogy ezek után egy 2-3 cm-es küszöb menne-e neki, de nem hiszem...
Ha meglesed, hogy a Tied milyen, akkor megköszönöm. Ha nem, úgy is jó... :)
Maz!
Köszi a segítséget Neked is!
A gari, tudod, csak fél év. Attól nem félek, hogy azon belül elromlik. Úgy tervezték sztem, hogy kibírja a fél évet... :( Aztán nekik már mind1. A gyerekeknek meg úgyis megveszi az ember... :(
De azt írtad, hogy csak terepre, csak kis sebességre csinálják meg egyes "elvetemült" terepjárósok. :) Ennek meg ugye csak 1 féle sebessége van, ha üzemel, az pedig a maximális. Pontosítva 0 és max között végtelen számú sebességgel halad a kocsi, de azt sajnos nem én mondom meg neki, hanem a motor, az elektronika, az út, a szél, a fűszál, az úton keresztben felejetett pókbáb, szóval minden, de én nem... :)
Ha már RC: Véletlenül akadtam erre a lapra, szerintem nagyon komoly.
Amúgy nekem is van ilyen RC "kisautó", kicsit magasabb kategória(Tamiya 1:10, 4WD), de annak is ugyanez a tünete, leszámítva, hogy itt a nény hajtottból kettőnek kell a levegőbe kerülni, hogy hasonló történjen, tehát ez ritkábban fordul elő, mint egy kétkerekesnél.
A megoldás valóban a difizár, de akkor kanarban nagyonbb sebességnél könnyen felborul.
De a szöges kerékből ne következtess semmi terepmászó, vagy egyéb éképességre, ezeket a "szöcskéket" is arra tervezték, hogy otthon a padlószönyegen nyomuljanak vele a srácok, a többi az csak "dizájn".
>Rögzíteni a két féltengelyt? Mi módja lehet ennek?
Elég barbár dolognak tartom ugyan, de egyes terepjárósok csak terepen kis sebességnél használt gépeiken összehegesztik a két féltengelyt. A ti esetetekben egy nagyon pici pillanatragasztó is elég lehet. Azt még le is lehet kaparni utólag, ha esetleg szervízbe kellene vinni. A Phantom II által javasolt növelt belső súrlódású differenciálmű lenne a legjobb, de ehhez már nagyobb átalakítás lenne szükséges. Ezt egyébként az oroszok elterjedten használják. Ilyen megoldást használnak pl. az UAZ-nál, a GAZ-66-nál, és a MAZ-537 első két tengelyénél.
Persze, tudom, hogy nem minőségi cuccot vettünk. Írtam is, hogy nem vártam csodát. De ez így használhatatlan. "Terepen" (nem véletlen az idézőjel) nem megy, pedig a kasztni, a rugók, a gumik megengednék. Ha meg csak aszfalton lehet használni, akkor, már bocsánat, de mi a fasznak a terepjáró katszni. A 3 centis fű is probléma. Akkor mit tudnak az ennél olcsóbbak, ha ez még ennyit se????
Nem vagyok modellező, gyerekeknek vettük, gyerekjáték gyanánt, de ez így gáz. Aszfalton királyul megy, de aszfalt ugye csak az utcán van, a kertben nincs nagy egybefüggő aszfalt, vagy beton terület. (Bersze a repedezett betont sem bírja, ott is lebeghet néha az egyik kerék, a másik meg nem bírja megmoccantani a tömeget...)
A tuningolást nem úgy értettem, hogy ez egy alapmodell, s mi majd egyre jobbá tesszük. Sem pénz, sem igény, meg előzőleg is írtam, hogy nem cserélhető benne semmi, ezt direkt megkérdeztük a boltban. (Én naív azt gondoltam, hogyha a 3333 Ft-os minicar esetében van cserealkatrész (tengely gumikkal, motor (sőt tuningmotor), kasztni, nagyobb kapacitású akku), akkor itt is illik lennie ilyen lehetőségnek. Hát nincs... :((
Két 10 év körüli lány kapta. Majd kiugrottak a bőrükből. Ha visszavisszük, akkor szomorúak lesznek. Ha így megtartjuk, akkor nem teljesértékű a játék. A tuningoláson azt értettem, hogy esetleg, ha szíjhajtásos a cucc, akkor feszesebb, vagy szélesebb szíj, ilyesmi...
Differenciálmű... hmm...
Nem vagyok szakértője az ilyesminek, tulképpen magam sem gondolom komolyan, hogy jó dolog megbontani egy vadiúj, még garis cuccot. Azért megnézegettem, nem lenne egyszerű, már szétszedni sem... :(
S ami a legrosszabb, hogy fogalmam sincs, hogy mi várhat rám odabenn...
Rögzíteni a két féltengelyt? Mi módja lehet ennek?
Félek, vissza kell vinni. De az nem egyszerű... Vidéken vannak az autók, de nem is ez lenne a gond. Csakhát a gyerekek... :(
Hja kérem szépen a differenciálmű már csak ilyen. Egy megoldás, ha a két féltengelyt egymáshoz rögzítitek. A gond ilyenkor a kanyarodással lesz nagy sebességnél.
nekem nek vág igazán a profilomba az RC és a hozzá haosnló masinák, de sokszor kerülök kapcsolatba olyanokkal akiknek ez a szakterületük.
és laikusként azt szűrtem le, hogy a minőségi cuccok olyan 20-30 ezernél kezdődnek és igénytől függően a tuning motrokkal együtt gyorsan fenn vannak 100 ropinál..
szerintem vigyétek vissza, ezt mint teljesen hozzánemértő mondon, de nem biztos hogy megéri a vacakolást a dolog.
azért várj egy napot, hátha olvassa ezt a topicot egy RC-s guru:))
tényleg, indexen nincsen távvezérlős vagy RC-s topic?
Sajnos nem volt időm még csak beleolvasni sem a topicba, viszont volna egy igen nagy problémám, ezért a segítségeteket kérem.
Vásároltam tegnap (vasárnap) 2 db modellautót a Lurdy házban a Modell & Hobby-ban.
Akkumulátoros, rugós, 1:19-es terepjáró mind a kettő.
Típusszámok: No. 21415 (Dodge) és No. 21414 (Chevy trucks Xtreme).
A megvásárolt készülékeket megfelelően feltöltöttük, majd kipróbáltuk.
A problémám a következő: a kipróbálás során a teraszon lévő járólapon relatíve jól teljesített a cucc, leszámítva azt, hogy (bár a kő elég recés) a "szöges" gumik nagyon kipörögtek. Ez még nem lenne baj, ám amikor letettük a fűbe meglepődve tapasztaltuk, hogy a kocsi el sem bír indulni. Leírom, hogy nem fél méter magas fűbe raktuk le a járgányt, hanem mindössze 2-3 cm magas volt a fű. Tehát álló helyzetből nem indult el a fűben. Megpróbáltuk lendületből, aszfaltról rá a fűre, az király volt, míg volt lendület, aztán annyi.
A probléma az, hogyha a két hátsó (hajtott) kerék közül az egyik egy lyuk fölé (mondjuk 1-2 cm mély) ér, akkor a másik kerékre nehezedik a kocsi tömege, minek hatására a kuplung (vagy ahhoz hasonló szerkezet) megcsúszik. Tehát megy a kocsi a "terepen", és ha egy pillanatra elveszti az egyik hajtott kerék a tapadást, akkor felpörög a fordulatszáma a nem tapadó keréknek, a másik kerék viszont lelassul, így a kocsi megáll. Pedig, elhihetitek, hogy igen piti terepen próbáltuk.
Tisztában vagyok azzal, hogy gyermekeknek készült és hogy a játék kategóriába tartozik a cucc. De az ára darabonként 16990 Ft volt, ami azt hiszem nem kevés. A "szöges" gumi arra utal, hogy nem csak aszfaltra szánták. A kasztni arra utal, hogy nem csak aszfaltra szánták. Akkor a hajtás miért nem igazodik ehhez?
Kipróbáltam azt, hogy kézben tartva hogyan viselkedik a kocsi, ha előre menetet parancsolok neki. Hát disznó mód pörgeti a hátsó kerekeket. Ez eddig OK. De ha "lefogom*" az egyik kereket, akkor a motor pörög, a másik kerék pörög, a lefogott kerékben meg annyi erő sincs, mint egy tucat szúnyogcombban.
* a lefogás nem satut jelent, nem azt vártam, hogy eltörje a csuklóm, de amit ez a cucc tud 17000-ért az SEMMI.
Ráadásul 2 darabot vettünk (két gyermeknek) és mindkettő így viselkedik.
A garancia fél év, az alkatrészek nem cserélhetők. Elég sokat gondolkodtunk, hogy mi legyen, de nem 2-3-5-7-8 ezerért, hanem 17-ért vettünk játékot. Jól rábasztunk.
Segítsetek, hogy mi legyen.
1. Szerdáig él a 3 napos pénzvisszafizetési garancia (remélem, különben fogyasztóvédelem).
2. Szétszerelem és a segítségetekkel "feltuningolom" a hajtást (szíj, dörzskerék, mittudomén mi van benne).
3. Így játszanak vele a gyerekek. Az autóúton használható csak, de ha leszalad a padkára, akkor oda kell menni és visszarakni az aszfaltra - szégyenszemre. Ez ciki lenne a gyerekeknek is, mert az úgy nem játék, mellesleg mindenki azt gondolná, hogy gagyi szart kaptak, pedig (remélem) nem. Lehet kapni 4 ezerért, meg nyolcért is nem sokkal kisebb kocsikat, mégsem azt vettünk.
nekem meg van acéllemezem, korlátozott mennyiségben az alábbi vastagságokban:
0.100 mm
0.127 mm
0.152 mm
0.180 mm
0.200 mm
Mennyiség: minden vastagságból kb 20 cm x 60 cm.
Elsöosztályú angol hengerelt acél, SS302/304 ha ez mond valakinek valamit. Príma minöség, ingyért (postaköltség) esetleg koraesti órákban a Westend, illetve késöbb a Sugár környékén összefutva.
Tibcsi(R):szerintem azok max 0.3asak lehetnek, de majd megnézem, hátha...
Laci01: Kipróbálhatod, de szerintem nehéz egyformáranyomkodni őket. szegecseket egyébként apró félgömb fejű rézszegből szoká csinálni. Csak befúrod a helyét, beleragasztod,(hátul levágod a kiálló részt, ha van) és kész. Asszem a Sasban láttam ilyet nagyon apróban, de ha nagyobb kell, olcsóbb a barkácsboltban megvenni:-)))
A sörösdoboz nem is rossz ötlet, ezt is ki fogom próbálni. Viszont ha már sárvédő: sokszor vannak rajtuk hosszanti merevítő bordák. Ezeket golyóstollal klasszul bele lehet paszírozni, ha valami puhább felületre fekteted az anyagot.
A sörösdoboz palástját nagyjából kiegyengeted (az asztal szélén pocakkal, ahogy a rajzlapot szokás), és az eredeti sárvédő alapján kiszabod belőle a szkraccsbuilt sárvédődet.
Összegyűröd, amennyire akarod, majd a szárazpróba után kis mennyiségű cianoakriláttal a helyére rögzíted...
Hai!
Talán máshol már írtam, én majonézes tubust használok (vagy bármio más tubusost). Nem kinyomom a cuccot a tubusból, hanem mikor még tele van (és nem gyűrött a tubus), az összehajtogatott végén kibontom, a hasznos részt megmentem, majd ollóval szétvágás és takarítás után használható. Egész nagy méretű és könnyen használható lemezt kaphatsz így. Neten lelt képek alapján állíthatom, nem csak én használok ilyet.
Lee
ui.: itt Dunaújvárosban nem találtam olyan nyomdát, ahol adtak volna nyomólemezt.
Én a helyedben ólomfóliát használnék. A 0.3as már elég, persze nagyon érzékeny marad a hajlítgatásra beépírés után is, szóval ne nagyon érj hozzá:-)) Sokan nyomdai nyomólemezt is használnak, azt még nem próbáltam, de lehet, hogy annak mégjobb a tartása, mivel réz, de kb ugyanolyan vékony, mint a maratások anyaga.
0.5ös aluminum lemezt lehet valahol kapni(vagy "szerezni") kis tételben?
Valahol olvastam (talán itt a fórumon?), hogy akinek nincs pénze fotómaratott cuccosra (pl én) az csinálhat alufóliából is pl sárhányót amit lehet gyűrögetni. Vki leírná a módszert? Én kipróbáltam de szerintem túl vékony a fólia, nincs tartása. A tejfölösdobozon lévőnek se... :o(
Megjött a mail, de a freemaillel rendszeres, hogy látszólag visszadobja, de közben megérkezik.
Én is 24 órát hagytam kötni a cuccot, de ma déleött, mikor szétszedtem a közepe szétfolyt... Most kipróbálom úgy, hogy elötte jól felkeverem, hátha segít valamennyit.
Nem tudja valaki, hogy lehet e valahol kapni Hexcel termékeket? Nekem az jobban bevállt, mint ez a német cucc.
Visszapattant a mail amit kuldtem, de itt van amit irtam:
Nekem nem volt ilyen gondom eddig, pedig nem is igazan mericsgeltem az edzot. En legalabb 24 orat hagyom egyebkent kotni. Tenyleg nincs otletem, foleg ha Te mar rutinosabb vagy, mert en meg csak 2 adagot hasznaltam belole!
Koszi hogy szoltal, de nekem mar honapokkal ezelott megjottek. A hexa meg a sima is. Nem Waldron, gyengebb minoseg, de vegul is mukodik, es lenyegesen kevesebb volt. Egyebkent a 6k jo arnak szamit.
> tegnap vettek fel rendeléseket szegecsgyártó gépekre, egy srác csinálná kb 6000Huf-ért, tizedmiliméterenkénti bontással.
Ez mi?
Hogyan csinál szegecset? (üti, nyomja, fúrja, marja?)
Mi az, hogy "tizedmiliméterenkénti bontással"? Az átmérô sorozat? Mettôl meddig (legkisebb szegecsfej-átmérô - legnagyobb)? Milyen távolságra lehetnek a szegecsek egymástól?
Hát nemtudom. A régi Tamiyák nem túl nagy durranások, az újak azok már igen.
Én Academy 1:144 repcsikkel kezdtem, nitróhigítóval ragasztottam öket, és valami belvárosi eldugott vasútmodell boltban kapható magyar makettfestékkel festettem le, de olyan vastagon, hogy a panelvonalak eltüntek:-)))
Ezek még megvannak a mai napig, de nem szivesen mutatnám meg senkinek. Ráadásul ma már harckocsikkal foglalkozom, úgyhogy eléggé eltávolodtam a repcsiktöl. De pl az az Italeri Pnather amit most építek, az elsö Hk. makettem volt kb 8-10 éve. az akkori tudásomnak megfelelöen raktam össze, aztán ott árválkodott a polcon. Pár hete döntöttem úgy, hogy rehabilitálom:-)) Szétszedtem, lemostam a festéket, lefeszegettem a gyári cimmerit lemezeket, és nekiestem újból. Az eddigi eredmény itt látható.(valamiért nagyon lassú az extra, úgyhogy türelem)
Szerintem egy kezdonek jobb Tamiyaval kezdeni; kevesebb gondot okoz az osszerakasa. Es azt se felejtsd el, hogy nyugaton egy atlagfizetesbol 400 CD-t lehet venni, itthon pedig 40-et. Ezt lehet interpolalni a makettekre is. Nem tehet rola, hogy tobb penze van. (Raadasul kint meg olcsobbak is a makettek.)
Az pedig, hogy kiteszi, egyaltalan nem ego, meg akkor sem, ha nem tokeletes. Ne erts felre, nem szemelyeskedni akarok, ne vedd magadra, es legfokepp ne sertodj meg, de egy versenyen valaki, valamikor azt mondta: aki mas makettjet leszolja, nem erdemli meg a makettezo cimet. O erre buszke, hat kiteszi; a konstruktiv kritikanak meg orulne is. (En nem teszem ki; en sem vagyok nagy majer.) Nekem pl. heti par oram van erre a hobbira; hat kiegyeztem egy bizonyos minoseggel; teljesen nyilvanvalo, hogy aki ezt profi szinten csinalja ezerszer szebbet csinal. Ennek ellenere, en boldog vagyok igy is. :) Valszeg az illeto sem ezzel tolti a mindennapjait; es ha kedve van megmutatni, szerintem csak tamogatni lehet. (Mas kerdes, hogy a kilott raketa szerintem is eleg gyer volt.)
Gyanítom a Jolly Roger-es Phantom lehetett a második, vagy az OH-6.
Amúgy tök jók a makettjeid, látszik, hogy van hozzá tehetséged.
Másik kérdésedre válaszolva: Nem szégyen, ha valaki kezdö, hisz én is voltam az. Inkább az szégyen, hogy mi itt szívjuk a fogunk(de nem ezt a szót szántam eredetileg), hogy ilyen drága a Tamiya, meg olyan drága, külföldön meg ezeket veszik gyakorló makettnek. Az, hogy kiteszi a netre már a saját felössége.
Bár bevallmom, kicsit igazságtalan volt ezt a linket beszúrni, mivel a szövegböl nem lehet megtudni, hogy hány évesen csinálta az adott makettet, stb.
Mégis jó példa arra(pontosabban: vannak példák rá ezen a lapon), amiröl pár hete beszélgettünk, hogy az, hogy egy makett Tamiya, még nem garantálja, hogy jó lesz a végeredmény...
Lattam a Hulk teaser-et; szerintetek fel lehet kapni egy Abramsot a csovenel fogva, megporgetni, mint egy sulyloko, es elhajitani? Nem szakad le a torony? (Tudom, hogy csak egy hulye film, de kivancsiva tett.)
Hulk amugy ugy nez ki, mintha gumibol lenne...
Azt nem mondtam, hogy mind gáz. Pl a Maus nagyon jól néz ki, meg a Pz III is. Leszámítva, hogy full tiszták, nem rosszak.
De pl a Tigrisen fényes, Jagdtpanther szintén, és nagyon sok van, ami ecsettel festett.
Gondolom a korai munkái azok, amik kifogásolhatók, de én azokat nem mutogatnám a neten:-))
Egyébként az én hibám, mert nem soroltam fel, hogy melyeket értem "rosszul összerakott Tamiya makettnek", és csak simán benyomtan a linket.
Legközelebb körültekintöbb leszek:-)))
Erdekes... Augusztusig jegeljuk; eppen csoro vagyok, es azt sem tudom, mibol fizetem ki a hazautra a jegyet. De mindenkepp erdekel; egy magamfajta kocaepitonek barmi megfelel...
Attol fugg mennyire szeretned :) En most felreraktam az A-10-et, elcsereltem az osszes kiegeszitot ami hozza volt (kiveve a CE cockpit-et, mert az mar keszen volt). Most egy 1/48-as anyahajos dioramat csinalok, es erre megy el minden eroforras. Mondanam, hogy eladom Neked sokkal olcsobban magat a kit-et, de mivel el van kezdve - raadasul az en egyedi elkepzeleseim szerint - ez teged nem hiszem hogy erdekel.
Ha nagyon szeretned rendeld meg, de ha nagyon jo, pontos modellt szeretnel csinalni belole akkor eleg sok dolgot meg kell meg hozza venni, es sok dolgot at kell alakitani. Ha nem, akkor is lehet belole szepet csinalni, de vannak hibai...en ennyi penzbol most inkabb az Academy 1/32 F-18C-jet vennem meg.
Itt egy példa arra, hogy Tamiy maketteket(és honlapot) is lehet szarul építeni:-)))
Felhívom a figyelmet a Panther tornyáról vattapamacsból kilövellö "stuka zu fuß" rakétákra:-)))
A Sas utcában. A kávézót árulják, térkép bolt elköltözött, a többi iroda üres. Ja igen és valami utazási iroda van a saroktól 1-gyel beljebb. Ennyire vak lennék?
A Tar.hu eljárásról azjut eszembe, hogy a felnött kategóriában tárolt képek kb 90%a nem jogtiszta, mégis fennvannak. Nem értem, hogy miért egy 2. Vh témájút kellett leqrni, csak azért, mert kétes a képek jogtisztasága...
a Google-t néztem, söt, az altavista, és az Origo képkeresöjét is, de elég gyér a termés. Soxor ugyanazt találják, ha van egy jó kép tuti, hogy kicsi, vagy már nincs meg az oldal, stb.
Igazából engem a késöi panther/jagdpanther lángrejtöi, a heggesztett kipuffogoócsonk, és a magasított baloldali ventillátorház érdekelne, és persze festési minták/ötletek mindkét típushoz.
Kicsit nehéz ilyenekre rákeresni:-))
Gondoltam, hogy ez lehet, de reménykedtem, hogy mégsem... Nagyon jó kis gyüjtemény volt, és nem is igazán tudom, hogy hogy tudnék ennyit összeszedni. Pantheröl, és Jagdpantherröl is alig találok használható képeket:-(((
Az 1:25ös Academy Jagdpantherre le is csaptam a Fabulisnál, remélem a héten már kipostázzák:-))
Hai!
A fabulisos fórumon Frankie elkeseregte, h a tar.hu webmasterei szépen letörölték az egészet valsz. azért, mert nem saját kékszítésű képek, hanem lehet, h jogdíjat kellene fizetni érte vagy másért, nem tudni. Másik hely: az egész világháló!
Más: iszonyat akció van a Fabulisnál, az Academy cuccok egy része féláron van, de máshol is van akció, érdemes meglesni az oldalt.
Más: lustaság miatt eladó az Academy full interioros Tiger I-e (kat: 1348) + Eduard interior fotómaratás hozzá (kat: 35134) bontatlan állapotban, irányár: 10e pénz.
Lee
Nem tudja valaki, hogy mi történt a http://kep.tar.hu/frankie oldallal?
Vagy ismer valaki ehhez hasonló képgyüjteményt 2. VH-s német harckocsi témában?
Hai!
Bocsi, nemtom, nekem nincs, de már nekem is okozott kihívást 1-2 Italeri makett szükséges farigcsálása, átalakítása. Ez viszont kezdőknek (?) nem ajánlott. ugyi? Sikerélmény kell. Nekem valaki a'szonta, rakjak össze több olcsó makettet, ne rögtön az első drágát gányoljam el. Láttam már gyönyörű 10e pénzes tamiyát ocsmányan festve és 4e pénzes Italerit szépen. Az Italeri talán nem volt pontos méreteiben, de mégis jobban hasonlított az eredetire. Hk-knál is előfordulnak méretproblémák, pl: kicsi futógörgő, rövid/hosszú alváz, rossz méretű lánctalp, stb... Nekünk barkácskedvűeknek addig jó, amíg nem minden kit olyan, mint az új tamiyák, amiket tényleg szinte csak összerakni kell és lefesteni, hanem lehet rajta fabrikálni is ezt-azt.
Na jó munkát: Lee
Csak szívesebben látok olyan érveket, hogy pl." az Italerinek kicsit széles a tornya, de a Tamiya túl hosszú". Ezek a tények. De hogy azért legyen jó egy makett, mert a köztudottan finnyás Kovács Jánosnak is megfelelt... ezen egy kicsit fennakadtam.
(Biztosan hülyeségeket írtam, bocs: nem vagyok otthon a csörömpökben... inkább repülőzök.)
Egyébként nekem az ősrégi Aurfix repülők a kedvenceim: ezekből repülőt faragni, na az ám a kihívás! Úgy is mondhatnám: innen szép nyerni!
Hai!
Bocsi, semmi tekintélyelvek, csak láttam a mókus néhány munkáját meg azt is (sajnos mindent csak képekről) és nem bánnám, ha olyan béna lennék. Szal ha a MIG gyerek egy munkájához alkalmasnak ítélte meg, valsz használható, egyébként valamelyik x évvel ezelőtti Modell és Makettben is relatív jókat írtak róla: ár/érték viszony!
Talán első tigrinycsnek nem lesz rossz.
bocsi, h beleszóltam -> meghonyászkodás!
Lee
Nekem nincs Italeri Tiger I-em, de ha nagynevű Miguel Jimenez is képes volt abból építkezni (kicsit korábbi ProModellben jeges dioráma), akkor nem lehet túl rossz.
Hai!
Nekem nincs Italeri Tiger I-em, de ha nagynevű Miguel Jimenez is képes volt abból építkezni (kicsit korábbi ProModellben jeges dioráma), akkor nem lehet túl rossz.
Lee
A Fabulis honlapján rendeltem egy makettet, de az adatlap kitöltése, és elküldése után csak simán visszadobott a föoldalra. Semmi üzenet, hogy megrendelését elfogadtuk, vagy hasonló.
Ez így normális, vagy valami nem stimmel?
Nincsen valakinek fotoja az F4-U Corsair pilotafulkejerol? Vagy tapasztalata az 1:48-as Academy makettel es az Eduard kiegeszitovel? Az Eduardon van egy-ket dolog, amit nem tudok ertelmezni...
Igen, kissé lapos is, de ha korrigálod az oldalpáncél dölészögét, az optikailag kicsit emel rajta.
Ha összeállt a makettem, csinálok róla pár fotót még festés elött, amin látszik, hogy mennyi munka van benne, és hogy mit lehet kihozni egy közepesnél is alacsonyabb szintü makettböl:-))
Az nekem is gyanús volt! Nem értettem, hogy lehet kinyitni a fedeleket elforgatott toronnyal. De én nem piszkáltam bele a lelkes olasz(?) tervezők gondos munkájába. :o)
Oldalról ha megnézed a torony magasságát és az alatta lévő páncéltest magasságát akkor valahogy nam egyezik az igazi képekkel. A torony egy kicsit laposka...
Az Italeri A Panther nemegy egyszerü dió, de megéri a munkát. Én épp most építek egy ilyet, és már az alap makett alig látszik a syrol,és rész alkatrészek alatt:-))
A torony tényleg el lett b@szva egy kicsit. Az alsó szélessége nagyobb a kelleténél, ezért az oldalpáncél dölészöge is túl nagy. Ráadásul emiatt megemelték a torongyürüt, mert ha nem teszik, akkor a torony sarka beleakad a rásiós, és a vezetö csukott kibúvójába:-)))
A feladat eccerü(bár neked már szerintem késön szólok), a torony elülsö, és hátsó lemezéb?l ki kell vágni mindkét oldalon egy kb 1,5 mm széles darabot(pontosabban alul ilyen széles, felfelé elkeskenyedik), és így összerakni. Ja, és a torony alsó alkatrészén lév? kb. 1 mmes gyürüt is le kell faragni teljesen.
A Tigrincsükkel még nem volt dolgom, de sok helyen olvastam, hogy nem rossz. Én azért a helyedben(ha tutira akrsz menni) az Acdemy makettjét választanám.
Hüpp... na srácok most jól összezavartatok. Most akkor nem merek venni semmit.
Nemrég összeraktam egy Italeri Panther A-t, és hát nem nagyon tetszett. Arányaiban a torony szerintem kisebb a páncéltesthez képest mint valójában. Vagy az én szemem csal? Pedig már ki is néztem az Italeri Tiger I-et ami kb harmada árban a Tamiya verziónak. Megvehetem?
A Bajcsyban selyemfényű festéknek Tamiyát kaptam. Fújni szeretném, de még sohasem dolgoztam Tamiyával. Szeretném megismerni a topictársak tapasztalatait. Mivel higították? Desztvíz OK? Lehet spirituszt adni hozzá? Mennyit, hogy ne legyen túl száraz a fújás? Mennyire "nehéz" a festék? Jól fed vékonyan is? Mennyire hajlamos a megfolyásra? Egyéb tapasztalat?
Hai!
Valóban, az Acaddemy azzal kezdte hk-s történetét, hogy megvett néhány régi Tamiya öntőszerszámot, azóta azért egész jól kinőtték magukat... igaz, lassan árban is beérik a Tamiyát. Nagyon megtetszett az Achillesük, de!
Lee
A legjobb amikor valaki kiad valami "ujdonságot" aztán kiderül , hogy pl. egy 1000 éves Airfix makett ujrakiadása.
Az nem baj ha Italeri dobozban Dragon van :)(féláron) és a Zvezdák sem rosszak. Az érdekes , hogy most a Zvezdák drágábbak , mint amikor Italeri dobozban voltak. Ami viszont bosszant, hogy 1-2 éve még a Zvezda és Italeri is forgalmazta ugyanazt a T-26 makettet, tavaly óta viszont egyik sem. Pont mire kedvet kaptam hozzá :(
A másik ilyen logikus marketing ügy: régebben a Tamiya négycsövű Möbelwagenjét gyártotta ugyanazzal a szerszámmal Academy is, majd egyszerre abbahagyták mindketten.
Hai!
Sőt, az Italeri ad ki Zvezda-t is meg a Revell is ad ki Dragont (eredetinél olcsóbban) meg Italerit (eredetinél drágábban) meg még sok mindenki sok mindent átvesz másoktól meg újra kiadják régi kitjeiket meg minden egyéb: szóval lusták dógozni és új szerszámokat csinálni a régi, elavult, hibás, stb... helyébe
Lee
Szerintem a régiek is időszerint növekedtek, tehát a számozás 35001 -35259 ig tart és a kisebb szám régebben kiadott makett. Kicsit bonyolítják a dolgot az újrakiadások , pl. a tavaly kiadott Bren Carrier agyanannak a régebbi makettnek már a harmadik változatlan kiadása, csak a doboz különbözik. Ez más cégnél még gyakrabban előfordul.
Az Italerinél meg kell említeni, hogy néhány makettje Dragon gyártmány Italeri dobozban (pl. Shilka , BTR-80 stb) és Italeri áron.
Laci01,
Mindig nyittasd ki a dobozt a boltban es a sajat szemeddel nezd meg. Azt amelyik tetstik es jokat olvastal rola azt vedd meg.
Ahol nem bontjak ki az italerit (pl mega modell) akkor ne ott vedd meg. En mondjuk kockaztattam az Italeri M1-essel, mert ugye nem nyitottak ki de szerencsem volt :-)
A sas-ban biztos kinyitjak neked. Ez most nem a reklam helye volt :-)
HI!
A Tamiya-nál katalógusszám alapján lehet megkülönbeztetni a régieket az újaktól, a régiek 35001-től kb. 35150-ig tartanak, az újak időrendi sorrendben növekednek. A most megjelenő Krupp katalógusszáma pl. már 35259!
Tamiyánál meg kell nézni a matricát is ha régi a makett. Nekem 2db 1994-ben gyártottban is repedezettek voltak a matricák. A nagyobb darabok 1000 fele szakadtam leáztatás után. Persze lehet hogy csak én fogtam ki....
Hai!
3 lehetőséged van:
1. a barom drága Tamiyák újak, bár a régiek sem olcsók :-(
2. megkérded az eladót, de :-(
3. ha bele lehet nézni a dobozba, a Tamiya öntőkereteken valahol mindíg rajta van az évszám (nekem van nálam idősebb Tamiyám, pedig 29 vagyok :-(, az Italerinél a dobozon lehet évszám, de az becsapós
Lee
ui.: sajna van olyan makett, amit még csak a Tamiya adott ki és azt is régen (Matilda, Grant, M3 amerikai féllánctalpas, stb...)
A régi Tamiya makettek szerintem semmivel sem jobbak az átlag Italerinél, kivéve, hogy RENGETEG plusz cucc van bennük, ami nagyon sok alternatívát biztosít. Talán ami mégis a Tamiya mellett szól a, hogy alakhelyes, nincsenek durva hibák, és a vaskos, elnyggyol alkatrészeket is igyekeztek mellözni. Nem így az Italeri, ahol mindhárom hiba elöfordul, de kicsit több munkával, és jó szakirodalommal ezek javíthatók.
Ráadásul egy Tamiyához is meg kell venni a fotómaratást, és a szemenkénti lánctalpat, hogy igazán szép makett legyen, szóval az a kis plusz munka ami az Italerivel van nagyon megéri, mivel spóroltunk 3-4-5 ropit az alapmaketten.
Legalábbis én így gondolkodom:-))
Általában lehet mondani, hogy a Tamiya jobb mint az Italeri de ez nem garancia arra, hogy két konkrét makett között is van akkora különbség ,hogy megérné az esetleg többszörös árat.A Tamiya 15 sőt 20 éves típusai amiket még mindig gyártanak szerintem nem biztos ,hogy jobbak az átlagos Italerinél.
Ellopták a Wareszomat ma délelőtt a Déli pu. P+R parkolójából! 4 ütemű, DFJ-917, törtfehér, oldain + elöl hátul kb. 5 centi magas bordó www.nohab-gm.hu felirat, a hátsó ablak aljában sárga "minardi" matrica. Jobb hátsó sárvédőn és jobb első kerékíven rozsdafoltok, új kipufogó (látszik rajta). A megtalálónak jutalom! 1/4580489
Laci01
Ugy altalabn nez bele 1 italeri-be majd 1 tamiya dobozaba azt meglatod :-)))
Vicet felreteve van egy csomo review site ahol leirjak a konkret kit elonyeit/hibait es akkor el tudod donteni, hogy neked er-e annyival tobbet a tamiya.
http://www.amps-armor.org/ http://www.track-link.net/
Pl az uj M1A2-es italeri abrams egesz jo csak sz@r helyen vannak a kidobotuskek.
meg tudnád adni bővebben a gumi és gyanta címeket? Meg azt is, hogy hogyan is kell okosan és szépen csinálni? Merthogy lenne egy pár dolog, amit szívesen lemásolnék saját használatra.
Köszi éppen az ólom veszéleyyégemiatt nem nagyon vinném be a házba...
Műanyag örtőformák nincsenek. mert ugyan gpiszből vannak, de zokbl laposkatonák lesznek....
Nagyon szépenköszöi a listát.
KI kell ábránditsalak, én végül is nem modeleket szeretnék késziteni, hanem van egy kisfiam és őt szeretném ellátni saját készitésű minden földi jóval:)
az ólomkatonáktól ép ezét egy kcisit fázom (félek az ólomtól, lehet, hogyoktalanl), inkább használnám a műanyagokat. Ezeket hol lehet beszerezni?
Az ólomkatonákat érdekes lehet önteni, meg az öntőformát összehozni.
A reszelésnél meg ilyesminél nem árt vigyázni, mert az ólom mérgező és felgyülemlik a szervezetben ha sokszor kis adagokban kerül be akkor is.
Najó, ne gondolj valami komolyra. Olyanok voltak, hogy porszem eltüntetése, vagy ha a színeket nem szépen adja vissza a kép, akkor szelektív színkorrekcióval beállítom olyanra, mint az igazi.
Persze a lehetöségek határtalanok, úgyhogy én némi fenntartással nézek minden képes újságot:-)))
part:
A dokumentáció szerint 1997-es Munster-i Panzertruppenschule felségjelzése. A makett pontosan egy Revell SPz MARDER 1 A3. Benne volt a matrica. Elég sok fajta matricát adtak hozzá. A leírásban hét különböző fajta matricázás van.
mezga_geza:
Versenybíró vagyok (ez nem főállás, csak hobbi) az MNASZ (MagyarNemzetiAutósportSzövetség) kötelélében. Gyorsasági versenyeken szoktam részt venni. Tavaly és tavaly előtt is boxutca bíró voltam az F1-en.
Így tudtam ilyen közeli képeket csinálni.
"Azota tudom igazan ertekelni az ujsagokban, stb helyeken latott fotokat es maketteket..."
Ne legyél már ilyen naiv. Hallottál már a Photoshopról? Bármit el lehet tüntetni vele bárhonnan(szerinted miért olyan tökéletes a címlaplányok teste?)
Én is kozmetikáztam már a makettes képeimen, nem szégyen az:-)))
spongya77!
Köszi. Ez egy jó kérdés: Mivel vitrinben van, nem is annyira porosodik, viszont a "havon" a legkevesebb por is meglátszik, így egy idő után beszürkülhet. A másik nagy probléma a diorámámmal kapcsolatban, hogy a szódabikarbóna ha egy kicsit lepereg a jégtábláról, egyből beleesik a vízbe. Kis ecsettel mondjuk fotózás előtt eltávolítottam a nagyját, de így meg a szódabikarbóna úgy viselkedik, mint a csiszolóvászon, és bemattítja a felületet, így mindig újra kellene lakkozni a vizet. (Jobb lett volna a dioráma elkészülte után egyből fotózni, csak akkor még nem volt lehetőség rá.)
Az egy nagyon allat gep... Csak ajanlani tudom mindenkinek. Karacsonyra kaptam egyet (maig nem tudom hogyan, de mindegy), es az volt az elso, hogy lefotoztam a maketteket, mondvan, hogy akkor en mostan csinalok egy oldalt. A fotokat megnezve elbogtem magam, annyira kijott minden rohadt kis hiba. Azota tudom igazan ertekelni az ujsagokban, stb helyeken latott fotokat es maketteket...
Elkészült az első makettem!!!
Egy 1:35ös Marder. Igaz vannak hiányosságai, de majd a második jobb lesz. :-)
Készítettem hozzá egy figurát, ami nem igazán sikerült, de majd lesz ez még jobb is.
Megköszönöm a fórumozók és a Replica eladói segítséget. :-)
Felraktam pár képet a harckocsiról a honlapomra.
www.bolla.hu
Két hete vettem egy makro előtétet a Nikonra, így brutál közeli képeket tudok csinálni. Ha vkit érdekel, majd belinkelek pár képet.
A figura arcáról készítettem egy pár közelit, de annyira kinagyítja a hibákat, hogy nem mertem felrakni a honlapra. :-)
Nézegetve a M.óvári kiállításról a képeket észrevettem néhány makettet, amit már máshol is láttam...
Mégis hogy van ez? Egyesek mindenhol benevezik a művüket, hogy taroljanak?
phantomII!
Köszi!
A havat szódabikarbóna és tapétaragasztó keverékéből csináltam. Képtáram kiegészült egy német katonával és egy StuG III-mal.
címe: kep.tar.hu/marci2002
CCS:
Sajnos a jó digi gépek egyenlőre nem olcsók, amit 30-40e Ft-ert hirdetnek, pedig nem szabad megvenni. Nekem a mostani gépem előtt egy Fuji 2800Zoom volt ami egy kis automata 2 megapixeles gep, nagyon szerettem. De ha jol tudom annak az ara is 100 kornyeken van.
Ha esetleg le kellene fotozni 1-2 dolgot es pesti vagy, akkor szivesen segitek.
Mézga Géza köszönöm az infót.
Utánanéztem ennek a gépnek.... azt hiszem még egy kicsit gyűjtögetnem kell a forintokat. (pedig reménykedtem, hogy egy 50e forintos géppel készültek :) ) De azért nem kapkodom el a vásárlást. Elvégre 1 gépet kell venni, de azt jót igaz...
Nagyon jók lettek a képek !
Elárulhatnád a fényképezőgép típusát amivel ezek készültek. Én most akarok venni valamilyen digitális gépet, de mivel túl nagy a választék és az ár különbség, nem tudom milyet is érdemes venni. Viszont látom, hogy a Te képeid kiválóak lettek, remélem lesz fent több is a kiállításról.
Tényleg jól néz ki.
Gondolom hasonló módszerrel készült, mint Miguel Jimenez Tigrise. Valamelyik Pro Modellerben le is van írva, hogy milyen anyagokkal lehet a jeget, meg a havat imitálni.
Most, hogy már egy autót lassan összeraktam, mesélje már el valaki, hogy matricázásnál melyik a lágyitó, és melyik a feszitő!
Bótban annak idején azt mondták, a jellegzetes ecet szaga miatt fogom tudni, hogy az a ______.
Csak már elfelejtettem :-/
Az alabbi cuccaim vanna cserelni (bocs hogy nem forditottam!)
- Verlinden 1/48 A-7E detail set (cockpit, radar, exterior details + compartments + wheelbays)
- Black Box 1/48 EA-6B Cockpit
- CAMDecals 1/32 F-14D Conversion Set + Teknics Cockpit PhotoEtch
- CuttingEdge 1/32 A-10 exterior Detail
Set
- Eduard 1/32 A-10 Exterioir Detail Set
- Verlinden 1/32 A-10 Exterior Detail Set
- Cutting Edge 1/32 A-10 Bulged Wheels
- Aeromaster Decals (SP 52nd + Stencils)
- Osprey Publications - Advanced Aviation Modeling book (new)
- Osprey Publications - Modeling PostWar Aircraft book (new)
- SuperScale 1/48 CVW-14 Cagbirds decals (Out of Prod, A-6E + EA-6B + F-14A +F-18C)
Az alabbi dolgok erdekelnenek. Zarojelmben az a szam talalhato, amire szuksegem van osszesen ebbol a kitbol, arra az esetre, ha valakinek esetleg mindjart tobb is lenne belole.
A-6E
- A-6E Cockpit (Verlinden or BlackBox)
- Cobra Company KA-6D Conversion Set
- Wingfold (metal wing! Even EA-6B is ok!)
- Canopy Mask (2x)
EA-6B
- CE Correction Set
- CE Folded wings or Paragon Folded Wings (2x)
- Canopy Mask (2x)
A glicerines kezelés ismerős a nagy autók világából. Sajna a makettet nem kezeltem semmivel, nem gondoltam a gumi öregedésére. Érdekes, hogy ez az első kerék és tömör az anyaga, a hátsó az ballonos, összenyomható, annak semmi baja. Gondolom ez szilikonos (-abb) lehet. Eddig dobozban volt- már megépítve- és nem tünt fel a hiba. Ez egy régi szaudi Williams, akkor még nem volt divat a kerékmelegítő és nincs is dioramaba helyezve.
Megprobálom megcsiszolni és befesteni valamivel.
LONG
Sziasztok!
Néhány autómakett, ha valakit érdekel, akit nem, attól elnézést kérek a "hirdetésért".
ESCI Porsche 935 Baby /3069/ és ESCI Porsche Carrera RSR /3077/, REVELL /7235/ Lancia Stratos Alitalia, Heller /80734/ Mitsubishi Lancer Evo VII, Tamiya /24257/ Mitsubishi Lancer Evo VII. Egy gyűjtemény átalakítása illetve ajándékba kapott makettekről van szó. Mind dobozos, elkezdetlen. Az árakat email-ben, de reálisak, csak ezzel nem akarom a helyet foglalni.
nhrallye@fw.hu az emailcím.
Nem lehet, hogy egyszeruen oregszik a gumi? (Esetleg kezelted lakkal, ilyesmivel? Az is szarithatja hosszu tavon.)
Az oregedest anak idejen a bici=klim eseteben glicelinnel lassitottam; ha ez a gond, leeht, hogy nalad is bejon.
Komolyan: A műamyagok reakcióba léptek egymással valszeg. Csak ezt tudom mondani, mert megoldást nem tudok :(
Talán csak a csere.
Vagy a szépségtapasz: tegyél rá kerékmelegítőt :)
Huhhhh......
Egy kicsit lelkibeteg is lettem. A kedvencem a tigriscsíkos Phantom, már én is tervbe vettem. A neten elérhető összes képet begyűjtöttem róla.
Apropos. Van egy pici fotóm egy jaguár mintás Jaguár repülőről. Ki tud róla többet? Van még valakinek fényképe róla esetleg?
En tegnap voltam a bajcsin levo megamodelben es azt mondtak, hogy rengetek tamiya festek erkezett es jovo heten lesz naluk is.
Humbrolnak csak a magyarorszagi forgalmazasa nem megoldott. Kar mert szeretem. Azt mondjak lesz helyette Valejo (csak mikor???) ami kurva jo csak az a baj vele, hogy alapozni kell neki mert a sima muanyagra, femre es mugyantara meg foleg nem tapad.
Aha, ha jól amlékszem, akkor eleinte velem sem nagyon foglalkoztak a Móricz-on, csak mikor már mondtam, hogy milyen festékre lenne szükségem, lassan elkezdtek velem beszélgetni hasznos dolgokról...hát, akkor ezek szerint lehetnek ilyenek is, meg olyanok is.
A legjobb az, amikor a Mega Modellben Academy makett iránt érdeklödik az ember. Azt az arcot amit vágnak, miközben közlik, hogy ök olyat nem forgalmaznak...:-))))
A Móriczon nem voltak túl jó tapasztalataim. Mikor bementem az eladó srác szimultán evett, beszélgetett a haverjával, és a többi eladóval, és erösen szart rá, hogy én ottvagyok, és szeretnék valamit venni.
Sas rulz.:-))
Ja, még annyit, hogy ma voltam a Fabulisban Tamiya matt fehéret venni, erre jött a válasz: "Jobb, ha leszoksz a Tamiyáról, mert nem hozzák már be Európába". Állítólag mert egészségre káros anyagot találtak benne, a Humbrolban úgyszintén. Így hát marad a ModelMaster és a Kunc...ööö Gunze.
Hi! A Tamiya-nak is van Flat Base-e, akrilban meg olajban is. Amikor 2 makettboltban (MegaModell, Fabulis)kértem belőle (persze nem volt), szinte leugattak, hogy "minek az nekem??"....
Hamár itt tartok, a makettboltokról pár szó essék. MegaModellben nagyképűek az eladók, azzal szívesebben állnak szóba, aki 200ezer forintos "játékautót" vesz, mint aki csak egy festékért tért be.
A SAS-ban néha ilyenek, néha olyanok, de inkább segítőkészek (bár nekik is van nagy arcuk), a HO-KI-ban eléggé rendesek: a bajszos fickót 10 éve ismerem, mikor még a Teréz krt. - Aradi utca sarkán volt a boltja, akkor vettem életem első military makettjét "Italery: German army infantry" néven. A legjobb tapasztalatom a Replica boltjában volt, azt merem ajánlani! (Na és, ha reklám??:-)
A kompresszorproblémához szólva: pár éve vettem egy autós-kompresszort akkor 4900 Ft-ért, (most még egyet 1900 Ft-ért az I****S***-ban, mert valahol eltűnt a padláson), szal lényeg a lényeg: nekem bevált. Aerograph-val és autóskompresszorral olyan szép kis vékony csíkokat húztam elsőre egy homoksárga színű 1:35-ös Kübelwagenre...
Szóval nem hinném, hogy be kéne ruházni 30-40 ezer Ft-ért, mikor pár ezerért bármelyik autósboltban vagy bevásárlóközpontban megkapjuk a cuccost. Szerelgetni meg végképp nem érdemes...
Nekem nem melegedett fel, nem romlott el, igaz kicsit hangos, meg táncikál, ha nem rögzítjük le a kemény pár dekás súlyát, dehát ennyit megér. Ja, és a szokásos kb. 1 méteres gumicső kell, hogy a szakaszosan jövő levegő egyenletessé váljon.
Köszi, majd +nézem. Bár az "RLM74" és az "RLM75" színeket nem hiszem, hogy csillogó-villogó versenyautók fényezésére használták, így gyárilag is elvileg mattnak kéne lenniük... :)
A Gunzenak van a Flat Base nevű anyaga, ami mattot csinál a fényesből is, egy cseppnyit kell hozzákeverni belőle. Más akrilnál is müxik. Gyönyörű mattot csinál, ezért van az, hogy egyes színekből csak fényes van a Gunze kínálatában, miután profi mattot lehet belőle csinálni.
aránylag jó megoldás még pesten a magor shop is.
ez a szabadság híd pesti hídfőjénél található, a vásárcsarnokkal srégen szemben.
itt aztán van felhozatal remek minőségű figurákból, és meglehetősen baráti áron.
igazán remek alternatíva a számodra, csak ajánlani tudom.
Köszi a tippet, ki fogom próbálni. Egyelöre még tanulgatom a Kager pisztolyt, szóval ha valami még eszedbe jut, ne tartsd magadban:-))
Az Aerograph tényleg frankó voltm tuning után. De sajnos már nemigen lehet kapni, és megszakadt a kapcsolatom azzal az emberrel, aki felspécizte. Pedig inkább azt válaszottam volna...
higitas tema : a Gunzet _sokaig_ kell keverni. Es keveres utan hajlamos ulepedni. En 4000ft-os kezifuroba befogtam egy kevero alakura hajlitott kemeny drotot (a kis gep csak erre van rendszeresitve - 9V-os elemmel osszegyogyitottam, gagyi de hasznalhato), es 3-4 percig keverem. Nekem ekkor nem kopkod.
Illetve nagyobb nyomason kell fujni (es nehezebben is folyik meg, mert reszben megszarad a levegoben - hatranya a mattabb felulet -> ugyis lakkozunk...), es elobb mindig a festeket elzarni (gomb lenyomva tart, eloretol) es csak utanna a levegot elzarni (gomb felenged). Ekkor kisebb az eselye annak, hogy a tu elott osszegyuljon valami, es a kovetkezo szelepnyitaskor azt kikopje.
Harmadik ok lehet, hogy fujas utan tessek rendesen pisztolyt tisztitani. Nagy nyomasaon atfujatni oldoszerrel, es visszafujatni a levegot (elol befogni, hogy a levego a tartalyba jojjon...).
A Gunze még csak-csak elviseli az alkoholt, bár néhányan panaszkodtak, hogy később kifehéredik tőle, mondjuk harckocsi koptatásnál ez kiváló.:-)
De pl. a Humbrol akrilja túrósan kicsapódik tőle. Csak lestem mint a moziban....
Szóval csak óvatosan a pályinkával, inkább csak mosni vele a cuccot ha elszúrtuk a fújást.:-)
Mindenesetre nekem furcsa ez a dolog, hogy vagy köpköd a pisztoly, vagy túl híg és szinte lehetetlen eltalálni az arányt. Az akril jól tolerálja a higításos tévelygéseket.
nekem Kager pisztolyom van és azt vettem észre, hogy tiszta higítót kifújva is köpköd. Amikor azonban csak egy kicsit (alig) húztam hátra a festékadagolásra a billenytűt, a köpködés megszűnt. Fújás közben óvatosan megtekintettem a pisztoly elejét és az tűnt fel, hogy a higító (festék is) fújás közben kiül a pisztoly fúvónyílása mellé. Ez a festékmennyiség azután időröl-időre le-leválik és ez okozza a köpködést. Akkor próbáltam ki a csökkentett mennyiségű festékkel való munkát. Igaz, így viszont egy komolyabb méretű makett lefestése rengeteg időzt vesz el...
Apró megjegyzés: a régi orosz pisztollyal soha ilyen bajom nem volt. Aerograph Rulez!
Hai!
Nem próbáltátok még a Gunze-t (vagy más akrilfestéket) alkohollal hígítani? Nagyon gyoran szárad (nem folyik meg), kisebb cseppjei vannak, imnt a víznek, stb... Gyógyszertárban is lehet kapni kis mennyiségben. Nekem a Gunze-hoz nagyon jó volt a sz@r Kager pisztolyba
teljesen láma vagyok a kérdéskörben, de segítségre van szükségem.
szerepjátékhoz (fantasy) kellenének nagyobb mennyiségben figurák. mivel leginkább harci helyzetet szimulálnának, ezért műanyag lenne jó. ("ólom" volt már, de sajnos tönkremegy+drága erre)
a szerepjáték üzletekben irgalmatlan drágán adnak pár (4-5) darabot, mert festettek, vagy ha nem akkor azért :(
2.világháborús zacskóba ömlesztett katonákból /mindenféle fegyvernem, pozició, stb../ még kis falum játékboltjai is tömve vannak, ráadásul ezek olcsók is, mert nyilván profi célokra gagyik..
van-e hát fantasy és/vagy középkori figurák és felszerelések makettjeinek/modelljeinek lelőhelye valahol?
hol? mennyiért?
(mailnek külön örülnék: borisz@hrlabor.hu)
pliz help mi!!!
Nekem ugyanez a problémám. A pisztoly Kager másolat, a festék Gunze. Keverési arányt nem tudok mondani, de elég híg volt. Nagyon szépen fúj, de közben apró festékpöttyöket köpköd mindenfelé a felület többi részére. Lehet, hogy a légynomás még mindíg nagy, vagy nem elég híg a festék, fogalmam sincs.
Humbrollt viszont nem tennék egy ilyen drága pisztolyba. A régivel szinte csak azt fújtam(tuningolt aerograph), és 1-2 év alatt szó szerint szétkopott a düzni, és a tü hegye.
Régen sokat maketteztem, és most kb. 5-6 év kihagyás után a félkészen maradt dolgokat befejezem.
A festék higítása nekem is a legnagyobb gondom... Egy 1/32-es Hasegawa FW-190-est kezdtem fújkálni, Gunze akrillfestékkel, és 1/4-es higításnál még köpköd a pisztoly ( Kager 9000 ), ennél egy kicsit hígabban meg már olyan, mintha tiszta vizet fújna.
Kérdésem lenne, hogy vajh mi lehet a gond? Festéket kéne váltani ( mondjuk Humbrol-ra, az régen szinte mindig bejöt... ), vagy pisztolyt, vagy a higítási arány lehet rossz? Help pls.!
A Lifecolor lakkot ugyan olyan arányban kell higítani mint a festéket. 4:1 vagy 5:1
Nekem festéknél az 5:1 jött be.
Egyébként az a bajom, hogy 5:1es higítás alatt eltömődik a pisztoly + fröcsköl is. Viszont 5:1es már olyan fíg, hogy állandóan megfolyik a felületen. Ritkán találom el a megfelelő arányt. Ez kicsit bosszant.
Alsó hangon passz. Eddig én lakkot nem higítottam, de attól még kellhet. Lifecolorral meg nem dolgoztam.
Gondolom a Sasban vetted, kérdezd meg a srácokat. De szerintem csinálj egy próbafújást higítás nélkül, aztán meglátod.
Ha a matrica széle (kb.1mm) egy-két helyen nem tapadt fel. Mivel tudnám rögzíteni? Vagy szikével próbáljam meg levágni?
Rögzíteni nem nagyon tudod. Tán a szike a megoldás, mert a vágásnyomot (ha elég vékonyka) a festéken majd elfedi a lakk. De nagyon ne szántsad fel a festéket, mert meglátszik.
Köszi, már csak két dolgot szeretnék megtudni.
1. Milyen arányban higítsam a Lifecolor matt lakkot? Kész van a makett már csak konzerválni kéne. :-)
2. Ha a matrica széle (kb.1mm) egy-két helyen nem tapadt fel. Mivel tudnám rögzíteni? Vagy szikével próbáljam meg levágni?
Mindig célszerű a lágyító is. Ha kemény a matrica anyaga, akkor levegő marad alatta szétkenődve mikrobuborékok formájában, és akkor olyan lesz mintha tejföl lenne alatta.
Csak egy rövidke kérdésem lenne. Bordás felületre használjak matrica lágyítót vagy jó a matrica feszítő is?
Nemrég kentem fel alá egy matricányi lakkréteget, hogy sima legyen a felület. Egyébként harckocsira lesz.
Köszi
> már félóra alatt is "komoly" mennyiség? olajat gy?jt össze
Te, nem áll véletlenül ferdén az aggregát? A hűtôkompresszoroknak szigorúan függôlegesen kell állniuk, pont az olaj miatt. Ha folyamatosan veszti az olajat, akkor szvsz. egy idô után elfogy belôle az olaj, és bekrepál! (erre szokták adni azt a tanácsot, hogy a légbeszívô nyílást be kell dugni egy olajos pohárba, és "megszívatni" a kompresszort. Sajnos azt nem tudom, honnan lehetne szerzni hűtôkompresszor-olajat! Gondolom, a motorolaj nem jó erre!)
> mekkora lenne a szükséges légnyomás érték?
Lehet, hogy ez is úgy van, mint az ízlések és pofonok, de szvsz. a szintetikus festékekhez kisebb nyomás kell, úgy 1-1,5bar - esetleg felmehet 2-re is. Vizes festékekhez (akril) nagyobb nyomás kell, 2 bar fölött. Szerintem (!) ez függelten attól, hogy külsô- vagy belsô keverésű a készülék.
Nekem az infúziós szereléken levő tartályocska már félóra alatt is "komoly" mennyiségű olajat gyűjt össze. A végén még nekem esik valamelyik olaj-vadász nagyhatalom... :-)
De tényleg, állítólag a standard hűtőkompresszornál ez általános jelenség. Csak azt nem tudom mit csináljak ha végképp bekrepál egyszer.
Egyébként a Kager DoubleAction pisztolyok esetén mekkora lenne a szükséges légnyomás érték? Az enyémhez kapott papírokból ez valahogy nem derült ki.
Nem egészen értem ezt az olaj dolgot. Én évek óta használom a hűtôgép-kompresszoromat. Minden alkalommal a szeánsz után lefújatom a tartályt, de olajat még sohasem találtam benne. Vizet szokott lefújni.
Egyébként a nyomszabályozót a tartályhoz egy olasz barkácsboltban vettem, valami 22e líra volt, ami ma kb. 2500Ft-nak felelne meg. Az a furcsa baja van, hogy túl erôs a szabályozásban a "negatív visszacsatolás". Ha a tartályban kis nyomású levegô van, a kimeneten nagyobbat ad ki, ha pedig nagy nyomású, akkor kisebbet. Olyannyira, hogy a 3bar tartálynyomás mellett még szépen működô pisztoly 5bar mellett alig kap levegôt. Hiába, olcsó húsnak....
Álltalában rétegekre bontott papírzsebkend? megfelel, ha mondjuk ?léseket kell vele bevonni. Fogsz valami vízben oldódó papírragasztót, kicsit meghígítod, hogy ecsettel lehessen kenni. Ezzel átitadod a p.zs.-t, és ráteríted a felületre.
Egyetlen hátránya, hogy száradásnál kifeszül, tehát ha gy?rött felületet akarsz, akkor sokkal nagyob gy?r?déseket kell kialakítanod a nedves p.zs.vel, mivel úgyis összemegy kiszáradásnál.
A zsepiél találtam sokkal jobb anyagot is, méghozzá az a cucc, amit vérvétel után kaptam:-)) Vastag, nagyon szép struktúrájú anyag, csak a megszerzése kicsit kellemetlen...:-)))
Ti mit hasznaltok vaszonhoz es hasonlo anyagokhoz? Ugy ertem ha ilyet szeretnetek gyartani (ponyva, katapult ules ulofelulete, stb). Milyen technikakat ismertek/probaltatok ki?
phantomII: Köszi a tippet, ez eszembe se jutott:-))
Más téma: Nem tudja valaki, hogy most ki gyártja az azthiszem Sdkfz 222 névre hallgató páncélozott sinautót. Régen gyártotta a Dragon, és a Revell is, de most nem láttam egyik katalógusban sem.
Kérdésem lenne: szeretnék egy Tamiya 1/24-es Alfa Romeo 155 DTM-et (piros matricás) makettet szerezni.
Úgy néz ki, hogy hosszas utánjárás után is csupán a Tamiya Martini-matricás verziót tudnám megvenni. A két kit között mi a különbség?
Van valakinek elfekvő piros matricakészlete? Elcserélném a Martinis-ra, illetve megvásárolnám... Ha esetleg akad egy bontatlan készlet, arról is szó lehet.
Kérdés2: a net-en találtam egy DMC nevű dán céget, akik forgalmaznak matricákat. Ismeri valaki? Hol lehet ilyesmit venni kis hazánkban? Interneten keresztül vettek már valahol, milyen az ügymenet?
Én egy régi orosz Aerograph-hoz (ami ugye folyamatos levegőellátású) csakis és kizárólag kórházi infúziós szereléket használtam. Abban is van egy kis tartályféle, ami persze szintén jó olajleválasztásra.
Milyen nyomásszabályzót kell beszereznem(és persze hol), hogy kicsit vissza tudjam fogni a hütökompresszor erejét?
Én (más ötlete alapján, tehát másnak is müxik) a következőt csináltam:
szilikongumi csővel hozom fel a kompresszortól a levegőt a pisztolyhoz, amit a komprsszorhoz közel kicsit tűvel 5-6 helyen megszurkálok. Ha nagy a nyomás, akkor ott szépen folyamatosan leszabályozza, lefújja.
Volt egy srác, aki hagyományos (membrános, kapcsolgatós, golyós-lefúvós, meg a jó ég tudja milyen) nyomásszabályozókkal próbálkozott, szépen le is égett minden kompresszora. Pedig olyan jól néztek ki....:-)
Lehet még közbeiktatni üdítős műanyag palackot puffernek, (ez olajcsepp csapdának is jó), meg persze szűrőket, én autós benzinszűrőt használtam.
A szilikongumicső legolcsóbban az autósboltokban kapható, ablakmosó cső jeligére.
Gyart e valamelyik ce Mercedes W 124 es makettet?
ha igen milyen meretben es hol lehet kapni,lehetoleg nem versenyauto kene,hanem egy szolid varasi modell.
Újabb kérdésem lenne az egybegyült nagytudásúakhoz:-))(itt legalább értelmes választ is lehet kapni)
Milyen nyomásszabályzót kell beszereznem(és persze hol), hogy kicsit vissza tudjam fogni a hütökompresszor erejét?
mindkét oldalon vannak magyar hajómakettezők munkái és el is mondják a módszereiket a vizet illetően.
meg egyébként is szenzációs diorámák meg hajómakettek vannak itt.
Amit Phantomll mondott szerintem is a legjobb megoldás. Másik lehetőség, amely a Modell és Makett egyik régi számában szerepelt,az az, hogy alufoliát összegyűrsz, majd kisimítassz. Ezután lefested.A hajó által húzott csíkot szódabikarbónából alakíthatod ki.Ezt szépen megcsinálni nehezebb, mint elmondani.Az újságban elég profin megcsinálták. Ez csak egy javaslat,én még egyik módszert sem próbáltam ki.
muagya = mugyanta. Egyebkent a ceg weboldala: http://www.collectaire.com. Szinte csak ritkasagokat keszitenek ritka merataranyban. Nagyon borsos az aruk :( Ok csinalnak 1/48-as E-2C-t is, de 239USD :(((
Nagyon sok foto kene! Reszletfotok is, meg ugy altalaban a hangarrol is. Biztos hogy en nem tudok bejutni? Digitalis masinaval 30perc alatt megcsinalnek mindent, no meg a vizualis memoriamban tudom a legtobb ertekes adatot tarolni, raadasul mivel nem tudom mi van ott, nem tudom mit szeretnek lefotozni :) Tuti nem tudok veled bejutni? Csak azert mert lehet hogy ugy gyorsabb lenne. Ha nem megoldhato, akkor szivesen veszem a felajanlasodat! 32-es Albatros-t a Collectaire csinal, ez egy ceg ahol limitalt peldanyszamban gyartanak full muagya kiteket. Sajnos nagyon dragak. Mig-21UTI-t a Trumpeter csinal ilyen meretaranyban. Az olyan 25k korul van. Ha kizart hogy egymas mellett aljanak, alljanak azeke a gepek, akkor marad a 29-es. Talan abbol lehetne egy UB meg egy sima. Ne kerdezd meg hova rakok egy ekkora dioramat, lovesem nincs :)
A fotókat meg tudom neked csinálni, amennyit csak akarsz és ahonnan akarod. Viszont nyáron már remélem Kanadában leszek, szóval azt sajna nem tudom neked elintézni.
A diorámához csak annyit, hogy hangárban szétkapva 29-es sem Albatros sem 21-es mellett nem állt tudtommal. De majd meglátod a képeken. Honnan szedsz 1:32-es Albatrost vagy 2 üléses 21-est? A képekért cserébe hozhatnál nekem is:)
Kezdo modellezo vagyok (illetve az leszek ha tenylegesen belefogok). R/C automodellek erdekelnek, foleg buggy vagy terepjaro. Nezegettem a topicokat, de meg mindig ez tunt a leginkabb latogatottnak es temaba illonek.
Hai!
A Panzer Colors az alapismereteket tartalmazza, nekem nincs meg, de minden német II. vh. szárazföldi fan-nak elvileg kötelező lenne :-( Annyit tudok (sejtek), h a 3színű sémában a zöld a legsötétebb, a barna világosabb és persze a német-sárga a legvilágosabb, ha ff fotón nézed. A legegyszerűbb ezt kipróbálni, h valamilyen módon hasonlót festesz egy nagyobb felületre és azt lefotózod színesen és ff is, aztán összehasonlítod (szerintem a PP írói hasonlót tetek). Jobb ötlet nincs. Ahány II vh-s fotót láttam, mind más volt a foltok alakja, elhelyezkedése, ezért nem is törődöm a kérdéssel túl sokat: A német-sárga alapszín kb '43 közepétől gyárilag került a járművekre, de a foltozás gyakran tábori körülmények között készült, részleteseben a kb 2-3 évvel ezelőtti MMM-ekben van leírva.
Lee
1. Szeretnek majd epiteni egy 1/32-es diormat, ahol egy magyar 29-es szet van kapva a hangarban egy 2 uleses mig 21 vagy albatros mellett. Ehhez szeretnek addig is minel tobbinfot begyujteni, hogy minel hitelesebb legyen. Foleg fotozas.
2. Egy amrikai ismerosom jon nyaron, es nagy vagya hogy a Pumakat megnezhesse.
Kecskeméten repülök. Viszont azt tudni kell, hogy a Honvédségnél még az sem mindig biztos ami elmúlt, szóval ez a jelenlegi helyzet, de ez bármikor változhat.
Nincs nyílt nap, ha csak nincs egy ismerősöd, aki bevisz, vagy lesz repülőnap aug. 16-17, de az viszont még nem biztos hogy Kecskeméten lesz (nem tudom hol máshol lehetne).
Csak ismerni kell az adott időszak festési mintáját, mert a háború végefelé kifogytak egy fontos festék alapanyagból és a sárga alapszínről átálltak ugye a rozsdás-vöröses-barna (tégla-vörös?) alapszínre.
A németek elég szigorúan betartották a festési és minta előírásokat. Magyarul ha ismered pl. a Panzer 4 festési sémáját, azt nyugodtan használhatod egy fekete-fehér kép alapján készülő diorámához. A háború vége felé ez egy kicsit fellazult, de elég sokan elég jól értenek a téméhoz, pl. a Sas-ban tudsz használható válaszokat kapni a srácoktól.
Lehet, hogy hülye kérdés, de azont tünödom, hogy egy fekete-fehér képen hogyan lehetne megállapítani a színeket. Vagyis ha van egy képem egy német harcjárm?r?l, és szeretném a mintáját lekoppintani, hogy különboztethetem megy a barnát a zöldtöl(a sárga nem gond, ugye...)?
Van erre valami módszer, vagy csak a sok éves tapasztalat segít(ene)?
Na megerkezett a csomagom, ugyhogy emberunk tenyleg elkuldte a 4 makettet. A prowler-nek nagyon orulok, bar baromi sok munka lesz vele. Mostmar megvan mind a 6 gep (egyelore ennyi) a dioramahoz, mar csak nehany kiegeszito kell, es allok is nekik.
Egyébként, hadd kérdezzem meg, versenyeken külön figyelembe veszik, ha dobozból épített, vagy ha tuningolt, feljavított makettet állít ki az ember ? Aki csak dobozból épít nem "nézik le" ?
Vannak kategóriák (legtöbbször):
- Dobozból épített
- Feljavított
- "Bontott" (ez főleg repülőknél, amikor minden szerelőnyílás, etc., nyitva van)
- Dioráma
Ezek kategóriák, és bíza lehet a síma dobozos kategóriában is vér-profi dolgokat művelni.
Motorkerékpár témában egyébként elég nehéz "feljavítani", mivel nincsenek műgyanta meg fotomaratott kitek hozzá. Olyasmi ez mint a személyautóknál.
Lenézés meg akkor sincs, ha első makettes vagy, sőt ha megkeresed a díjazottakat, akkor sokan szívesen megosztják veled a tudományukat.
olyat csinálj, amivel te maximálisan elégedett vagy.
olyat amiről tudod, hogy minden tudásodat és lelkesedésedet beleadtad és akkor bátran viheted versenyekre is!
a többivel ne foglakozz semmit, nekem is azok a dolgaim arattak nagyobb sikert amit szívvel-lélekkel készítettem.
ha nem nyernek semmit az sem számít, fő hogy nekem teccen!
szóval csak ügyesen!
Köszönöm az elismeréseket.
Sajnos csak egy Revell pisztolyom van (de már gyűjtök egy igazira is), azzal pedig nem tudok vékony csíkokat festeni, így a kipufogó csak rajz szerint lett lefestve. De azért az átlátszó festékeknek már hasznát vettem, sajnos a Repsol Hondánál még azt sem tudtam, hogy létezik ilyen.
Életem második motormakettjénél talán még nem is hiányzik, hogy annyira tökéletes legyen.
(majd ráfogom, hogy ez most jött ki a gyárból, mint utángyártás)
Egyébként, hadd kérdezzem meg, versenyeken külön figyelembe veszik, ha dobozból épített, vagy ha tuningolt, feljavított makettet állít ki az ember ? Aki csak dobozból épít nem "nézik le" ?
jól néz ki!
viszont egy kis befolyatást ki lehetne próbálni itt-ott rajta, szerintem nagyon feldobná a verdát.
esetleg egy kis elszíneződött kipufogót..?
FAMO? Ami a háttérben áll, arra a 3,5 tonnásra gondolsz? A kép bal szélén van pár katona, és az egyik mintha fel akarna lépni valamire, de nem tudom pontosan kivenni.
azóta vagy százszor ellenőriztem az összes adatot a visszaigazoló levélben, hogy biztos nem én voltam-e a hunyó, de minden rendben van megadva. Mindegy, lényeg, hogy kapok majd újat, mivel már kifizettem, és elég segítőkésznek mutatkoztak mélben. Na majd meglátjuk.
En 3 hete rendeltem a HLJ-tol es mult heten meg is jott. Nemtom nektek mert nem. A HLJ sima levelkent kuldi, tehat elvileg a postas is lenyulhatja de ezt azert nem hiszem...
Akkor én nyertem! :) Én november közepén rendeltem a GpHobby-tól, és azóta sincs semmi, de nem is izgulok, mert még úgysem fizettem. Az e-mail-re meg nem válaszolnak. Végülis karácsonyra kellett volna, igaz azt nem írtam, hogy melyikre, úgyhogy egy szavam se lehet.:)
Nekem bizony eltűnt a HLJ-től rendelt cuccos. Már írtam is Nekik, hogy jan. 14-ei feladás óta nem kaptam meg, aszonták, ha márc. 14-éig nem jön meg, írjak, és küldenek másikat. Az az érdekes, hogy még egy vacak értesítést sem kaptam se postától, se vámhivataltól, se sehonnan, szőrén-szálán eltűnt. Most iraki kisgyerekek játszanak a darabjaival Száddám palotájának kertjében... :-(
Hmmmm
A postai elkallódástól nem félek, ha ajánlottként küldik, akkor nem lehet gond. Az ára is OK (19,99), egyetlen probléma, hogy nincs bankkártyám:-))
A másik, hogy Dragonhoz készült, és nem biztos, hogy pl a hütörácsok mérete egyezik minden cégnél...
Na mindegy, ha 1-2 héten belül nem lehet kapni a Móriczon, akkor kénytelen leszek rendelni.
A jatekboltok ilyen szempontbol uresek. Semmi az eg vilagon. A hobbi boltokban pedig modellek vannak fokent; azt a par arvalkodo 109-est es A-10-est nem szamitom bele. Egyszoval marad a web?
A nagyobb mallokban általában van játék bolt is. Nem mindegyikben árulnak maketteket, de ahol igen, ott rogyásig. Viszont drágábbak, mint itthon. Ez az én tapasztalatom.
En mar tobbszor rendeltem neten es semmi gond nem volt vele azon kivul hogy a vamnal kotott ki, es fizethettem vamot ra, mert 22USD folott volt az erteke. Egyebkent teljesen megbizhatoan es korrekten mukodnek a dolgok.
Kb 2-3x drágább, vársz heteket-hónapokat, azt majd kapsz valamit.
Nekem legalábbis. És persze 98% hogy előre fizetsz. Azt posta vagy lenyúlja, vagy összetöri.
Te part!
Tervrajzokat te honnan szereznél a Bismarckhoz? Vagy esetleg már van is? Vagy csak a látvány után mennél? Meg milyen anygaból készülne?
Stb stb...