Keresés

Részletes keresés

szilent Creative Commons License 2011.03.22 0 0 281

Én a törzsön nyomtam végig. A foxira gondolom félreértésből vittek :)

Előzmény: jegyzes (279)
jegyzes Creative Commons License 2011.03.22 0 0 280

Nagyon örülök,hogy valakinek eszébe jutott foglalkozni a témával.Sok minden eszébe jut az embernek,Nekem nincsenek rossz emlékeim

jegyzes Creative Commons License 2011.03.22 0 0 279

Szia!

91 novemberben vonultam.A II századon voltam végig,aminek végülis örültem.Az első szakaszban kezdtem.Tisztes képzésen.Utána az ötödik szakaszban voltam rajparancsnok,aztán szpkh.Aztán becsúszott két hét fogda Pécsen.

Zsolt

Előzmény: szilent (278)
szilent Creative Commons License 2011.03.21 0 0 278

Helló!

Melyik szakaszt erősitetted? vonulási hónapod? Én 91 augusztus,és4. szakasz

Előzmény: jegyzes (277)
jegyzes Creative Commons License 2011.03.21 0 0 277
˘Helló  !

Én 91-92 években voltam a II századnál,Vigh cucu volt a parancsnok és ha jól emlékszem Tóth szátados a helyettese

Előzmény: Törölt nick (-)
coco1972 Creative Commons License 2011.02.20 0 0 276

Szia!

Így van, akkor volt. Nem volt szép látvány az biztos. A melletünk lévő körletből ugrott ki a srác.

tekla16 Creative Commons License 2011.02.20 0 0 275

Szia!

NEm 91-92 ben voltál véletlenül katona?

Mert akkor ugrott valaki a 4-ről le. Pont néztem ki az ablakon merengve amikor láttam ezt a szörnyű esetet.

Nemsokára be is deszkázták az ablakokat.

Üdv!

Előzmény: coco1972 (274)
coco1972 Creative Commons License 2011.02.19 0 0 274

Üdv.Mindenkinek!

Véletlenül tévedtem ide,de tetszik a topic, mert sok régi emlék jön elő!

Az émlékek között sajnos van tragikus is: 1 srác kiugrott az ablakon a századunkból, még most is rossz visszaemlékezni,ahogy fekszik a füvön rángatózva.Sajnos a mentőben meghalt mire beértek volna a kórházba vele.

De azért van sok jó is! Látom a képeken a laktanyát,rendesen szét van kapva,most sajnálom,de 20-éve örültem volna,ha meg sem ismerem :). A BM üdülőt is lebontják? tudja valaki? ott kellett tekepályát ásnunk a tiszteknek

szabadidőnkben 2 nap eltáv.-ért cserébe,amit viszont sosem kaptunk meg.

márne Creative Commons License 2011.02.13 0 0 273

Hali!

Annyival kiegészíteném, amikor én voltam a Jugoszláv válság miatt, megerősített szolgálat volt. Ami azt jelentette, hogy napi tíz óra volt a penzus. És mivel 24 órát kellett átfedni (nappal kevesebb felállítási hely volt, persze ekkor az öregek "melóztak"). ezért mindíg volt alvós az őrsön. Ezt tiszteletben is tartották a többiek, nem hangoskodtak. És még valami, olyan fűtés volt, hogy ha 26C° nem volt a körletben, akkor semmi! Mondjuk kellett is a 4-6 óra téli éjszakai álldogálás után. Én szerettem a felállítási helyre kigyalogolni, szeretem a természetet, így bejött a dolog.

Ezekben az időkben jöttem rá arra, hogy az ember tényleg el tud aludni állva! Nem volt semmi, mindig arra riadni, hogy térdből össze akar rogyni az ember. Jó volt éjszaka nézni a csillagokat, halgatni a zajokat. Allig vártuk az UAZ-t vagy az IFA-t (ezek vittek vissza az őrsre), amikor meg megláttam a fényeit úhy éreztem könnyedén eltelt a szoli.

A nagy laktanyákban viszont az alapkiképzés után csak a töketlenkedés ment. "Csinálj úgy, mintha csinálnál valamit!"

Ekkor már pénz se nagyon volt gyakorlatokra! Egy év alatt egyszer voltunk lőtéren! Ez ugye kellett az alapkiképzéshez. Volt hogy a század sportzokniját "dézsmálta" meg a tiszt (-es) HT, volt hogy a szalámira gondolták azt, otthon jobban hasznosul!

Nagyon nem jó dolog, hogy a mai fiatalok (bár nem érzem magam öregnek) nem részesülnek honvédelmi kiképzésben!

Nem a szivatások miatt, a hazafias elkötelezettség (és kellő képzettség hiánya) okán!

Előzmény: apojani (266)
szilent Creative Commons License 2011.02.13 0 0 272

Űdv!

Én a középső tagot ismerem,de nem a katonaságon keresztűl. Gézának hívják.

Előzmény: tekla16 (270)
axley Creative Commons License 2011.02.10 0 0 271

tisztelt apojani! köszönöm a választ.az őrsön nekem is inkább a gyaloglásos műfaj jutott. egyszer éjjel temetőt kellett átkutatnom, óriásit estem hanyatt egy árokba, akkorát ütött a hátamra a kalasnyikov, hogy majdnem be......tam,. érdekes ,hogy viszonylag világos van éjjel a temetőben, a többiek azt mondták, hogy a kövek megszívják napközben magukat  meleggel. éjjel meg kisugározzák.  de menni jobb volt, mint 1 helyen gubbasztani, mindenképp. ma láttam visasat historyn /?/ egy dolumentum filmet a berlini falról. durva volt. ott egyből leszedték az embereket, odaát meg várták őket és a szögesdróton keresztül rángatták be fedezékbe nyugat-berliniek. ha ezt nem mutatták volna nem hiszem el. állandó tűzparancs volt,egyből....és az emberek mentek, elképzelhetelen módszerekkel, szerintem, ilyen határőrizet sehol nem lehetett a világon máshol. úgyhogy mi örüljünk a magunk kis gyaloglásainknak. jóéjt   axley    magyarbólyból

tekla16 Creative Commons License 2011.02.09 0 0 270

Szia!

Erről felismersz valakit?

Előzmény: nedec (268)
péterhida Creative Commons License 2011.02.08 0 0 269

Üdv. Én 86-banvonultam siklósra majd péterhida azután kölked.

nedec Creative Commons License 2011.02.08 0 0 268

Ha mondanál neveket,talán...

Bár nem vagyok jó memóriával megáldva e téren.

Előzmény: tekla16 (267)
tekla16 Creative Commons License 2011.02.08 0 0 267

Szia! nem ismered valamelyik katonát?:)

92. februárban vonultak be. Biztosan elszórták más századra is őket, de a 2sz/2szakaszban lettek kemény tisztesek:)

Előzmény: nedec (258)
apojani Creative Commons License 2011.02.08 0 0 266

Tisztelt axley!

Egyáltalán nem haragszom és éveim számát tekintve nincs mit tagadni 57. Ez nem érdem, nem dicsőség és nem ad okot kiváltságra! Csak egy múló állapot ;-)

Ma már biztos, hogy keménynek érezném az akkori -nem ritka!- heti 100 egynéhány kilómétert ami a lábamban volt, de akkor még simán és szenvedés nélkül megvolt.

Csak a felejtők kedvéért: a határőrizeti nap nem volt = a naptári nappal. Nyáron 16 télen 17-órakor kezdődött. Az őrsellátóknak nem napi szinten volt meghatározva a szolgálati megterhelése hanem havi 80-90 órában. (Pl. a "sima" határőr napi 8, kutyás napi 6, kutyás tisztes napi 4 órában) Ezért akár 8 órára is kiküldhettek. Ezt csak nagyon ritkán tette meg a pk, mert akkor hamar elfogyott volna a keretem és a szolihelyen egy kicsit pihizhettem volna. Helyette kitalálta részemre a km-el való büntit :-(

Az egyik szoli helyünk kaputól-kapuig kb.22. km. (egyszer sutyiban a raj gazzal lemértük) volt öt óra menetidővel. Tehát reggel ki 05-től 10-ig és délután (új nap!) 18-tól 23-ig. Ez ugye minimum 44-km és ezt egy héten 3-4 szer!És ezt minden hónapban egy hétig.

Mondjuk nem volt egy maszturbikus élmény de ment a dolog. Annak ellenére, hogy 52 kg-al (172 centivel) vonultam be ;-) Ha jól tudom 48 kg. volt a minimum ;-)

És végül a hivatásos állománnyal kapcsolatban egy link:  http://www.mno.hu/portal/511013

Amit lényegesnek tartok -a személyes tragédián kívül- az az a tény, hogy ezt az egyedet még a viselt dolgai ellenére is méltónak találták az előléptetésre!!!!

És az, hogy ez pl. már messze nem az átkos rendszerben töténik:-(

Előzmény: axley (264)
tekla16 Creative Commons License 2011.02.08 0 0 265

Szia!

És a képet hol lehet megnézni:)

Előzmény: kokó 1992 (256)
axley Creative Commons License 2011.02.07 0 0 264

tisztelt apojani. ne haragudj, hogy megkérdezem hány éves vagy. ha nem akarod ne mond meg. én 47 vagyok. 20 voltam mikor behívtak, az átlag ennyi volt.  ahogy olvastam azért mégiscsak nehezebb lehetett korábban, ilyen szélsöséges dolgokat nem hallottunk, az őrs parancsnok nálunk se volt híres bátorságáról, a soförjével mert csak lejönni a dzsumbujba, ahol a katonák 20-04ben egyedül voltak minden éjjel. az őrsellátó- aki tényleg az volt- egyszer 1 tartályba öntette a gázolajat és a benzint. próbáltuk ketten megfejteni az ellátási problémákat, hülye táblázatokkal. nem volt egyszerű.egyébként mindenki járt ki, függetlenül mi volt a beosztása.  siklósi laktanya mikor épülhetett?  a gyakorló térre már oda se találnék, arra emlékszem sokat kellett menni.  hú meghalt annak idején valamelyik  szovjet elvtárs talán andopov? mindenki bújt ahova tudott, úgy vadásztak minket össze.  közös kis tv matiné volt órákig, míg azzal a hülye díszlépésükkel végigügettek a vörös téren.  egyébként mindíg azt lkellettt nézni amit az öregek akartak, bár sok nézni való nem volt, érdekes, azért mert rendszeres monoton napirend volt mintha gyorsabban ment volna az idö, én is ritkán voétam otthon az is véradó szabadság volt, és a végén adták ki egybe, hát csókos az nem voltam. üdvözlettel mindenkinek!   axley

trebronron Creative Commons License 2011.02.06 0 0 263

Szervustok Határőrők!

A fűtőkiképzést tényleg komolyan vették. Én 1 cikluson keresztül, írnok voltam (sajna akkor építették le a laktanyát). Nyári törm volt A szd. szolálatvezető. Gondolta ő meg néhány szakaszparancsnok, hogy ingyen a markukba kerülhet egy ingyen végzettség. Persze egy órán sem vettek részt, vizsgázni sem akartak, csak a papírt szerették volna. Azt hitték elég jelentkezni. Engem is kapacitáltak, de nemet mondtam. Aztán eljött a vizsga napja, s kiderült elég éles a vizsga. Persze beszartak, s nem jelentek meg a vizsgán ilyen-olyan indokkal. Kaptak is letolást rendesen utána. 

apojani Creative Commons License 2011.02.06 0 0 262

És, hogy mennyire nem vettem komolyan és nem éreztem "kemények" egy kis pl.

Képes voltam dirrekt provokálni ;-)

Az őrsön a fürdőt és a pol.tiszt irodáját csak egy vékony 6-os válaszfal választotta el egymástól.

Akkoriban zenésítette meg a Kormorán együttes József A. Tiszta szívvel című versét. Mivel tudtam, hogy a tahó már bent van az irodájában fürdés közben jó hangosan elkezdtem énekelni! És amikor berontott eltorzult fejjel, üvőltve:

- Mit képzel maga?????!!!!!  Miket énekel?????!!!!!

Csak annyit mondtam válaszként:

- Na de hadnagy elvtárs! Ez József Attila!

Megállt benne az ütő és láttam, hogy a fogaskerekek igencsak tekernek :D 

De, hogy mégis ő kerüljön ki "győztesként" a szituációból avval zárta le, hogy:

- Akkor se énekeljen ilyen hangosan mert felébrednek a többiek!

(Az őrs egy L alakú építmény volt, a fürdő azon a szárnyon volt ahol nem volt hálóterem és mindez történt délelőtt 10-11 tájban ;-) )

apojani Creative Commons License 2011.02.06 0 0 261

Ó kedves axley nehogy azt hidd, hogy ezt az egészet olyan "keménynek" éltem meg! És ezt nem csak a múlt időtmegszépítő ereje mondatja velem.  Hidd el tényleg csak röhögni tudtam az egészen!

Ami inkább megviselt (de az viszont végig a katonaság alatt) az az, hogy emberek mennyire át tudnak alakulni ha "hatalom" kerül a kezükbe :-( A két év alatt egy kezemen meg tudom számolni hány olyan hivatásost ismertem meg aki tisztelhető volt! Az üvöltöző szarjankók viselkedése egy csapásra megváltozott amikor éleslövészetre mentünk :-( A három hivatásos az örsön aki éjszaka fosott kimennei ellenőrző járőrbe de vastag bőrrel irták a jelentést a meg nem történt ellenőrzéseikről:-(

Vagy amikor már Adyligeten leesett az építkezésen az egyik társunk és meghalt :-( És azt a felsőbb utasítást kapták a vizsgálók, hogy próbálják meg öngyilkosságként feltüntetni mert akkor nem kell hivatásos állományba venni és életjáradékot fizetni a hozzátartozóknak!

Na ezek tényleg kemény dolgok voltak és ezeken nem tudtam mulatni.

Azt, hogy az őrsről több mint 6-hónapig nem voltam itthon magasról lesz.......

Egy héten 3-szor mentem Sellyére bevásárolni, a szomszéd faluban összejöttem egy lánnyal akit még a szolihelyre is kicsaltam ;-) És abszolút nem érdekelt, hogy éppen kinek a fenyítése miatt nem jöhetek haza.

Na mindegy, hosszú lenne és sokaknak unalmas is talán......

A dolgozó(!) népet szolgálom ;-)

Előzmény: axley (260)
axley Creative Commons License 2011.02.06 0 0 260

jó estét! tulajdonképpen meddig szórakoztatták a fiatalokat a kötelező sorkatonasággal? nem gondoltam volna hogy még 92-ben is......nem tudom  ki emlékszik1 mező nevű alezredesre, pszihopata lehetett, mert mindíg ordított. 19 évesen elgondolkodtam milyen emberek ők és mégis milyen hatalom volt a kezükben, így utólag vicces néhány sztori, pedig akkor veszélyes lehetett.  az viszont igaz, hogy nagyon sok kiváló emberrel is sikerült megismerkedni, sok kellemes percet eltölteni. persze ez apojaninak százszor ilyen kemény lehetett, leírom az első napom egyik jelenetét.aki úgy gondolja ugorja át. a folyosón kerestem a körletet amikor jött egy őrvezető, aki iskolatársam volt általánosban. huuú megörültem, köszöntem és megkérdeztem őt hol a 3.szakasz szállása. erre azt mondta ne tegezzem és már mostam is a 90m-es folyosót- 3 hónappal később odajött mikor én is őrv lettem-őrsellátó-és magyarázni kezdte hogy muszály volt, meg ilyesmi. ott hagytam. amúgy az életben nem is látta a határt.megtörtént- trenka főtörzs számolta a szaros gatyákat a raktárban 109 110 111 megfordult hogy leírja- mennyi volt?- kérdezte .nem hittünk a fülünknek. rendkivüli fazon volt, mindíg történt vele vmi, jóéjt mindenkinek

nedec Creative Commons License 2011.02.05 0 0 259

Onnan augusztus elején vittek Bajánsenyére,aztán pedig novemberben Kőszegre.

nedec Creative Commons License 2011.02.05 0 0 258

Hali!

Jómagam 92 májusában vonultam be Zalaegerszegre.Másnap vittek Síklósra.Szakácsot próbáltak nevelni belőlem.

Harmadik század 6. szakasz.Ary(Ari?) őrm.volt a szakaszparancsnokom.

A mercit én is ismerem!:)

apojani Creative Commons License 2011.02.05 0 0 257

Sztori!

Helyszín Adyliget, műszaki zászlóalj (fegyverneme: szívlapát).

Szereplők: Fülig Jimmy (kinézetre egy Rejtő figura) és Borvirág (piropozsgás arc és még pirosabb orr).

Politikai foglalkozás után alakzatba állított szakasz és a pol.tiszt kérdéseket tesz fel az elhangzottakról.

Kérdés Fülig Jimmy-hez:

-Mit jegyzett meg az előadásból?

Válasz:

-mély hallgatás.

Pol. tiszt enyhe gúnnyal:

- Ez egy kimerítő válasz volt!

Mire hátulról megszólal Borvirág:

- Legalább nem lesz belőle pletyka!  :D

kokó 1992 Creative Commons License 2011.02.04 0 0 256

Én 92 nov vonultam Siklósra a bázisra.2száz/4szak, sofőr voltam.Víg őrnagy volt a század PK.Majd át kerültem az Akció századhoz.Ott a Széman János Százados volt aPK.Dombóvár-ról vonultam.Kovács Zsolt a nevem, de mindenki csak KOKÓként ismert.

Az első képen balról a 2. vagyok. A második képen, pedig balról a harmadik.

tojás68 Creative Commons License 2011.02.03 0 0 255

szevasz!

A megemlített dolgokat hordtam én is,húztam vontam a mecedest is.

Melyik szakaszban voltál?

Ha jól emlékszem a negyediken voltunk,de azt nem tudom már hány szakasz volt.

Az iskolában járó öltöny sem volt semmi.

Sok határőrnek szóltam erről a fórumról,én nagyon jó ötletnek találom.

Köszönet a kitálójának.

Üdvözlet mindenkinek:tojás

Előzmény: Törölt nick (214)
üfürüfü Creative Commons License 2011.02.03 0 0 254

Hát igen!! Trenka zázlós... No meg a Kiszel hadnagy!! 1991 novembere.Szép idök voltak.Csak Tabi ne ordibált volna annyira!!Amugy meg jó volt, a mai fiataloknak is ajánlanám figyelmébe,egy kis rendtanulás céljábol.

Előzmény: axley (235)
apojani Creative Commons License 2011.02.03 0 0 253

Egyébként a fűtéssel kapcsolatban is volt egy majdnem fenyítésem!
A mi időnkben havonta 3 szabadnap járt kint az őrsön. Ez annyit tett, hogy pl. ezeken a napokon nem volt szabad szolgálatba beosztani, "házimunkát" végeztetni stb. és nem kellett betartani az ébresztőt! (Akkoriban napközben nem lehetett csak úgy heverészni napközben az ágyon!)
Nem sokkal a már említett turista szalámi ügyem után éppen szabadnapos voltam.

Hajnal 5-kor ébresztett az ügyeletes, hogy telefonált a pk. Mivel nem akart a hideg irodába jönni 7-kor ezért kapcsoljam be az irodai  kazánokat!
Elhajtottam a srácot mondván szabadnapos vagyok! Még egyszer megpróbálkozott de utána feladta.

Egyszer csak berontott a parancsnok, felüvöltötte az egész őrsöt mert, hogy képzelem én, hogy "megtagadom" a parancsát!! Üvöltött minden félét és a végén azt, hogy :
"vegye tudomásul csak azért nem fenyítem meg mert még érvényben van a kerületparancsnok et. fenyítése"
Mit mondjak? Magamban ismét csak egy jót röhögtem :D

apojani Creative Commons License 2011.02.03 0 0 252

Bocs márne és nem volt szándékom senkit megsérteni!

Én csak abból indultam ki, hogy -mint már említettem- a mi fűtő "kiképzésünk" abból állt, hogy az öreg örsellátó megmutatta (már kint az őrsön) a kazán kezelését. Mivel a mi időnkben -tudtommal- nem volt központi fűtő szakkiképzés így elég nehéz volt elképzelni, hogy ebből miként lehet 2-3 hetes programot csinálni. Még az is közrejátszott, hogy a lovas "kiképzésünk" -nem lovász!- kb.3-óra volt. 

Evvel kapcsolatban egy apró sztori:

Egy tiszt bemutatta a ló részeit, hogy kell vele megbarátkozni stb. és utána -szó szeint- nyeregbe pattant! Én balga és ifjú lélek azt mondtam magamnak: Ó, hát ez könnyű!

Annak rendje módja szerint én is "nyeregbe pattantam" és sikerült a tojásaimat felküldeni mandulának :D  Felemelő élmény volt ;-)

Mi elég sokat mentünk lovasportyára. Nem szekéren hanem nyeregben! A lovász volt a járőrtárs és tisztes volt a pk. És, hogy mennyire vigyáztak az állatokra arra jellemző, hogy ugyanarra a szoli helyre ahova lóval 4-óra volt a menetidő nekünk pusztán egyetlen órával adtak többet ha gyalog mentünk!

Előzmény: márne (249)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!