Keresés

Részletes keresés

breien Creative Commons License 2008.12.12 0 0 212
breien Creative Commons License 2008.12.12 0 0 211
Paul Krugman ( az idei "közgazdasági Nóbel-díj " díjazottja)
Egy "felelős értelmiségi megnyilatkozása, amikor meg kell szólalnia. bocs, most nincs több időm, majd még kifejtem bővebben a választ.
Előzmény: berci222 (209)
breien Creative Commons License 2008.12.09 0 0 210
Számomra a "platform" idegenül hangzik, mivel megrögzött "antipolitikus" vagyok (legalábbis abban az értelemben, amit nálunk "pártpolitika" alatt mívelnek. abban a bercinek igaza van, hogy nálunk a politikusokat "kilóra megveszik". )
Maradjunk annyiban, hogy azonos értékrendet képviselünk. Annakidején, a "modern jobb oldali értékrend" topicban úgy fogalmaztam. "abban különbözünk a cucializmusban kialakult párt politikusoktól, hogy alapértékekben azonos értékrendet képviselünk, a részletekben már megengedhetjük magunknak, hogy külön véleményünk is lehet"
Más szóval, nem kell mindenben egyetértenünk, nem kell a "vezér" elveivel azonosulnunk, mi már megengedhetjük magunknak, hogy egyéniségek legyünk. Abban az esetben, ha alapvető értékeink azonosak. Ilyenek
- az emberi élet , méltóság tisztelete

- a tisztesség

- a mások értékeinek a felismerése, elismerése, hozzáadva a saját értékeinkhez, azzal erősítve. ( tudod, amióta az eszemet tudom, ebben az országban mindíg tönkre akarták tenni a másikat, hogy érvényesülhessenek. Még mindíg nem jutott el a tudatukig, ha az értékeik nem kioltják egymást, hanem erősítik, sokkal sikeresebbek lehetünk.

Az igazi váltás (rendszerváltás ) akkor jön el, ha ezt felismerve. alkalmazni is tudjuk a mindennapi életünkben.
Előzmény: zividivi (207)
berci222 Creative Commons License 2008.12.09 0 0 209

 

Mar ebben a topikban is szo volt arrol, hogy az ertelmiseg nem vallal kockazatot. Mindenki örizgeti amije van, fel, nehogy az is elvesszen. Nekik mar van valamijük, csaladjuk, a gyerekek tanulnak,...

 

A jelenlegi görög pelda is mutatja, hogy nem az erett ertelmisegiek lazadoznak, hanem azok a fiatalok, akik nem tudjak eletüket elfogadhato alapokra helyezni (es pl a fiatal ertelmiseg is csatlakozott hozza, mert Görögorszagban a friss diplomasok csak xarul fizetett allasokat kapnak, ha egyaltalan).

 

Ez megint a marxi tevedes. Nem ott tör ki a kavalkad, ahol az emberek a legjobban elnek, legtudatosabbak, hanem ott (a la Lenin), ahol a leginkabb csórók es nincs vesztenivalojuk.

 

Előzmény: zividivi (208)
zividivi Creative Commons License 2008.12.09 0 0 208
//"..semmilyen eszköz nincs manapsag a kormany elmozditasara. .."//

Szakértelmiség könnyen megtalálhatná a szükséges eszközöket, ha "összezárna", legalább annyira, mint az ország ellenségei.


Minden háborút meg lehet nyerni, ha ösztönző a cél, van hozzá jó stratégia és kiváló taktikai érzékkel vezeti a parancsnokság a csapatot.

Márpedig az értelmiségünk saját magát járatja le, han nem képes levezényelni a rendszerváltást.

Az "ellenféről" (szóhasználatom szerint a "rendszerváltó kormányról") már tudjuk, hogy ész nélküli, ócska zsoldosok csapata egy idegen hadseregben.
Előzmény: berci222 (205)
zividivi Creative Commons License 2008.12.09 0 0 207
Végülis egy platformra kerültünk egymással. Már ez is több a semminél!
Előzmény: breien (203)
zividivi Creative Commons License 2008.12.09 0 0 206
100%-ban egyetértek a leírtakkal.

Miről is vitázunk akkor egymással? Legfeljebb a helyzetfelmérésben különbözik a véleményünk. Csak ez is lényeges szempont. Helytelen premisszákból nem lehet helyes konkluziót levonni.
Előzmény: berci222 (200)
berci222 Creative Commons License 2008.12.09 0 0 205

 

Annyit tehetünk, hogy az internet segítségével megszervezünk egy civil kezdeményezést, ami törvényes eszközökkel vet véget ennek az őrületnek, amit velünk, ebben az országban mívelnek.

Az egyetlen törvenyes eszlöz a meglevö törvenyek betartasa. Igy semmilyen internetes klubbal nem lehet semminek sem veget vetni. Sajnos.

 

Esetleg az engedetlenseget lehet szitani, de az meg nem törvenyes alap (az ut a törvenymodositasig meg hosszu). Esetleg akkor lesz, ha a nepseg ugy viselkedik, mint pl. Athenban. Utana lemond a kormany. Utana reagal a parlament. Lesz uj kormany. Es esetleg valamikor lesz uj törveny is, amely kezeli a problemakat, ami miatt a korabbi kormany megbukott.

 

De, ha nem tevedek semmilyen eszköz nincs manapsag a kormany elmozditasara. Addig legalabbis nincs, amig a parlament összezar. De öket meg kilora szoktak vasarolni.

 

Előzmény: breien (202)
breien Creative Commons License 2008.12.08 0 0 204
Ha a mostani válságban talpon akarunk maradni, gyökeres változtatást kell meglépnünk.

"Tovább kell tekerni a szivacsot"
Előzmény: Törölt nick (195)
breien Creative Commons License 2008.12.07 0 0 203
" törvényesen gúzsba vagyunk kötve"

Látod, ezért kell előrehozott választást minnél hamarább kiírni és azokat a törvényeket sürgősen megváltoztatni, amelyek gúzsba kötnek bennünket.

Ahogyan a berci írja, "az értelmiségnek megnőtt a szerepe". Igen, ezt kell az értelmiségnek kezdeményezni, megszervezni a "civil ellenállást" és kikényszeríteni a politikai , morális váltást. A kettőt együtt kell véghez vinni, azzal többre mennénk mint a "forradalommal".
Előzmény: zividivi (199)
breien Creative Commons License 2008.12.07 0 0 202
Annyit tehetünk, hogy az internet segítségével megszervezünk egy civil kezdeményezést, ami törvényes eszközökkel vet véget ennek az őrületnek, amit velünk, ebben az országban mívelnek.
Addig is, az a kötelességünk, hogy szakmailag megalapozott véleményt formálunk a kialakult helyzet minnél szélesebb körben való megismertetésére. Sajnos, azt kell tapasztalnunk, hogy a politikusoknak még mindíg nem áll érdekükben, hogy a lakosságot tájékoztassák arról, hogy mivel állunk szemben, miért fogják elveszíteni a munkájukat, a megélhetésüket, miért kell az egyre romló közbiztonság és az egészségügyi ellátás miatt félteni nemcsak az értékeiket, de egyre inkább az egészségüket, az életüket.

Bármenynire is nem szeretek ebbe a fórumba írogatni, mégis azért teszem, mert nagyon sok információhoz jutok ezáltal. ( bevallom, sok esetben azért írok olyan topicocba is ahol "ignorálnak", mert azt látom, hogy vannak akik tudatosan vezetik félre az embereket és ez nagyon bosszant. )

Tudod, 1990-ben valóban lett volna lehetőségünk váltani. Nagyon sokan jöttek segíteni nekünk, azonban azt kellett tapasztalnom nap, mint nap, hogy azok akik akkor és most is csődbe vitték az országot görcsösen ragaszkodtak a hatalomhoz és ennek érdekében a legaljasabb eszközöktől sem riadtak vissza. ( Istennek hála, azt a "modellt" amit akkor kidolgoztunk , azóta máshol megvalósították és még a mostani válságban is működőképesek, rendelkeznek annyi tartalékkal, hogy a gazdaság élénkítésére fordíthatnak százmilliárdokat €-ban, anélkül, hogy az igen magas szintű "szociális védőhálót" nem kell megszorításokkal vissza venni. Ott, felelősen gazdálkodnak az adófizetők pénzével és elő nem fordulhatna olyan, hogy "közszereplő" akár a legcsekélyebb mértékben is a közpénzek kárára cselekedjen. (vagy ha mégis, az már másnap nem közszereplő )
Előzmény: TIBIKE65 (196)
breien Creative Commons License 2008.12.07 0 0 201
Senki nem akar senkit "bitóra" küldeni, azonban akik ebbe a helyzetbe hozták az országot, azoknak igenis, a törvény előtt kell felelniük az eddig elkövetett bűneikért. (köztörvényes bűnök elkövetésére nem vonatkozik a mentelmi jog )
Előzmény: Törölt nick (194)
berci222 Creative Commons License 2008.12.07 0 0 200

 

Szerintem, a XXI. századra megnőtt az értelmiség szerepe a politikában, méghozzá nem irányítási, hanem befolyásolási szinte.

Ezt ugy lehet ertelmezni, hogy Mo.-on lehet meg, mondjuk 80-90 evig ezzel-azzal probalkozni, kiserletezgetni. Ez messzemenöen nem igy van !

Szerintem nehany even belül a vilagon paradigmavaltas lesz, ami azt jelenti, hogy hadba kell vonulni. Mo.-nak valszeg nem katonai szinten, de gazdasagilag mindenfelekeppen.

Nincs eltötyöreszni valo idö. A vilag annyira felgyorsult, annyi problema tornyosul, hogy nincsenek elvesztegetni valo evek.

A kemeny gazdasagi gubancot, atstrukturalast, talponmaradast azokkal az eszközökkel kell megvivni, ami eppen rendelkezesre all.

 

Ezert lenne jo, ha az orszag nem cseneveszen, lazasan, köhögve, kiehezve elne meg a vihart (ami valamennyire mar el is kezdödött), hanem valamennyire felkeszülve.

Ennek a felkeszülesnek viszont nyomat sem latom. :-(((

 

Előzmény: zividivi (198)
zividivi Creative Commons License 2008.12.07 0 0 199
//"..Annyira egyszerű, nem értem, hogy 18 év alatt miért nem tettünk ez irányban semmit?.."//


Törvényesen gúzsba vagyunk kötve. Törvényesen ma már az ellenzék sem képes semmit sem tenni, legfeljebb sodródni az áramlattal. Vagy kimaradhat a hatalomból.

Forradalomhoz nem vagyunk eléggé erősek, anyira szembeálította a politika a kféle társadalmi csoportokat egymással.

Azt hiszem, ennek a századnak a legfontosabb feladada éppen a visszaszerveződés lesz az adott világpolitikai körölmények között.
Előzmény: breien (192)
zividivi Creative Commons License 2008.12.07 0 0 198
//"..Az orszag egy csapdaban vergödik. .."//

Nagyonis.

De ebben óriási felelőssége van mind az értelmiségnek, mind pedig a politikusoknak.

Ugyanis mindkettő speciális és kiváltságos "szakma", mihez egyáltalában nem kell érteni a többi szakma művelőinek.

Szerintem, a XXI. századra megnőtt az értelmiség szerepe a politikában, méghozzá nem irányítási, hanem befolyásolási szinte.

Remek ez a topik, hiszen éppen azt teszi, ami egyébként a politika feladata lenne: ütközteti az VALÓDI érveket egymással.

Az egészből viszont sajnos éppen az derül ki, hogy a politika megy a maga feje-és érdekei utá. A kívülálló értelmiség figyelmeztetését viszont teljesen mellőzi, ha éppen nem marginálja.
Előzmény: berci222 (191)
TIBIKE65 Creative Commons License 2008.12.07 0 0 197
Van megoldás, de az polgárháború. Békés ember vagyok, csak kilátástalan, mindíg én húzom a rövidebbet, tőlem mindent be tudnak hajtani , mert alkalmazott vagyok. 
Előzmény: berci222 (193)
TIBIKE65 Creative Commons License 2008.12.07 0 0 196
Minden igaz amit írtál eddig, nagy tapasztalatod van a gazdasági kérdésekben. Tiszetlet, és megbecsülés neked! De nem látom a jövőt és nincs ami ösztönözzön, mit tegyünk?Én olyan emberekkel vagyok körülvéve, akiknek ez így a jó, ez a helyes, és nem tudom meggyőzni őket az ellenkezőjéről
Előzmény: breien (192)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.07 0 0 195
A politika szerepe a XXI. században magyarországon az hogy elvegyék attól akinek van valami tulajdona még és kijátszák pártemberek vagyonának vagy külföldi "befektetők" részére és pont ennyi a politika faladata ezen kár filózni sokat , tekerd ki a szivacsból a vizet utána tekerd tovább amíg el nem szakad/a belső feszültségek szét nem vetik az állami berendezkedést/
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.07 0 0 194
Igen jogi úton egy magyar "nünbergi per" utána mehetnek a bűnösök a bitóra
Előzmény: breien (192)
berci222 Creative Commons License 2008.12.07 0 0 193

 

Nemreg Thaiföldön csalas miatt betiltottak a kormanyzopartot es hazaküldtek a miniszterelnököt.

 

Tehat azt lehet mondani (ilyen szempontbol), hogy a thaiföldi alkotmany a mult tisztabatevesere alkalmasabb, mint a magyar.

 

A magyar viszont 1985-1990 között lett modositgatva (es a leszarmaztatott törvenyek ezen elvek szerint megfogalmazva), amiböl az következik, hogy ma mar (különösen, hogy a ket szembenallo nagy part eppen kibekithetetlenül egymasra fúj) nemigen lehet rajta (a te normaid szerint) erdemlegeset valtoztatni.

 

Illetve elvileg ugyan lehetne, de arra a remeny eleg gyatra. Tul sok elgazdagodott pöffeszkedönek tul sok erdeke füzödik ahhoz, hogy a multat (különösen a privatizalas menetet) ne bolygassa meg senki.

 

Előzmény: breien (192)
breien Creative Commons License 2008.12.07 0 0 192
Szinte mindent leírtál abból, hogy miért kell felelősségre vonni azokat, akik mindezért felelősek.
Kezdjük a legutóbbi, októberben elkövetett hibáikkal. (szakmailag bizonyítható, hogy megelőzhető lett volna az a kár, amit akkor okoztak az adófizetőknbek.)

Abban igazad van, hogy nagyon kevés az amit vissza vehetnénk tőlük, mivel soha nem tudtak gazdálkodni a reájuk bízott értékekkel, ezért is csődölt be az ország már 1990-ben is, ugyanazon okok miatt, amik a 2008-as katasztrófát előidézték.
Éppen ezért kell jogi úton felelősségre vonni őket, hogy az utánuk jövőknek egyértelmű legyen, hogy NEM ÉRI MEG! megkárosítaniuk az adófizetőket.

Annyira egyszerű, nem értem, hogy 18 év alatt miért nem tettünk ez irányban semmit?
Miért kell nekünk újabb katarzist megélnünk mások bűnei miatt?
Előzmény: berci222 (191)
berci222 Creative Commons License 2008.12.07 0 0 191

 

Én igazan sok mindenben egyetertek veled. Csak azt nem latom, hogy egy felelössegrevonasi láz, vagy örökös mutogatas mit oldana meg. Minden annyira el van kenve, hogy a "behajthato" összeg szerintem teljesen marginalis lenne.

Jogi alap pmeg mar 20 eve ki lett zarva.

Az egesz pedig megjobban összeugrasztana a két, egymással marakodo partot, illetve azok fan-jait.

 

Tudomasul kell venni, hogy Mo.-on ez egy ilyen "ingyen" rendszervaltas volt (a magyar nep nem tudott sokat beleszolni, mert felülröl szepen levezenyeltek a hata mögött). Nem került semmibe, annyit is er.

Kialakult az uj struktura (a reg/uj) es ez van. Szerintem ezen nagyot már nem lehet valtoztatni. Legalabbis ütes/vagason, recseges/ropogason kivül.

 

Az orszag egy csapdaban vergödik. Osszunk sokat szet, hogy megmaradjon a nyugalom, vegyünk el mindent az aktivaktol, gyengitsük a gazdasagot es jatsszuk el a jövöt (ezzel a következö generaciok sorsat is).

 

Hogy ez meddig megy? Azt nem lehet megmondani, hiszen tarsadalmi folyamatokrol van szo. Azokat meg nem lehet erdemes saccolgatni. 56-ot sem lehetett ugy igazan elörelatni.

 

Előzmény: breien (188)
breien Creative Commons License 2008.12.07 0 0 190
A sajtó felelőssége válság kialakulásában, annak mélyülésében.
breien Creative Commons License 2008.12.07 0 0 189
breien Creative Commons License 2008.12.06 0 0 188
" tudomásul kell venni, hogy a rendszerváltásnak vannak nyertesei és vesztesei is"?

azér itt lenne az ideje, hogy mindenki a maga által elkövetett hibákért vállalja a felelősséget és a "veszteségeket" is.
Előzmény: berci222 (133)
Zg69 Creative Commons License 2008.12.06 0 0 187
Sztem nem fog sorra kerülni világháborúra mint a nagy gazdasági világválság után(1929-1933) a második VH. Az akkori válság elősegítette Hitler hatalomhoz jutását és hasonló módon oldotta meg a gazdasági válságot mint az USA, vagyis állami beavatkozással. Csak Hitler fegyverkezésre költött. Manapság viszont aggasztó a helyzet Oroszország kapcsán, hiszen újra nagyhatalomá szeretne válni, és akkor ide még tegyük bele Kínát is. Reméljük nem kerül sor háborúra. Azzal senki sem nyerne, mindenki veszítene.
breien Creative Commons License 2008.12.06 0 0 186
sarkalatos pontja a "politikának"

Mikor vesszük már tudomásul.
breien Creative Commons License 2008.12.05 0 0 185
breien Creative Commons License 2008.12.04 0 0 184
"történelmi kamatvágás"

EKB 75 bp-s vágás a 200 milliárd €-s csomag mellé.

Bank of England 100 bp-os vágás

Svéd Nemzeti Bank 175 bp-s vágás a 200 milliárd €-s gazdaságélénkítő csomag mellé.

Mintha rájöttek volna, hogy nem a "politikai iszap bírkózás" a "tudományoskodás" a most legfontosabb feladat, hanem, az adott ország működőképességének a biztosítása, a polgárok védelme és nem ellehetetlenítése. Nekik, az a feladatuk, felelősségük, hogy ezt biztosítsák .
breien Creative Commons License 2008.12.03 0 0 183
Máshol, "Agresszív kamatcsökkentés-ben gondolkoznak.

Miért is?
Előzmény: berci222 (175)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!