Keresés

Részletes keresés

sgabo Creative Commons License 2010.07.20 0 0 697

Nálunk nem volt sehol szúnyog. Se az étterembe, se a szobában, se sehol... Vagy csak szerencsénk volt.

 

A világosság viszont teljesen így van, 11-kor még majdnem süt a nap. Éjjel kettőkor még szürkület is alig volt.

Előzmény: quad (696)
quad Creative Commons License 2010.07.20 0 0 696

Szunyogügyben pontosítanék: a szunyogok behúzodtak a félhomályos, hűvős, esetleg negves helyekre, pl a szállodai szobákba, de az utcán valóban nincsenek.

(Utcán este 11-kor is meleg és világos van)

sgabo Creative Commons License 2010.07.20 0 0 695
Igen, ez így van, egyik nap egy kis elmebaj folytán egy makdonaldszba estünk be hűsölni. Vettünk üdítőt és ugyanolyan romlott dinnyehéjszaga volt az üdítőnek, mint a csapvíznek. Mivel légkondi sem volt, ezért kihajítottuk az egészet és mentünk tovább... :)
Előzmény: quad (693)
sgabo Creative Commons License 2010.07.20 0 0 694

Szentpéterváron ez a környéken lakunk dolog minimum 2 kilométer. :))))) Majd meglátjátok, a két utcára van, az azt jelenti mint nálunk a 10 utcára. Egy mértékegységgel nagyobb minden.

 

A váltást mi úgy oldottuk meg, hogy a nagyon szükségest levettük automatából, így 7 HUF körül volt 1 RUB. Amúgy mindenhol lehet kártyával fizetni, még az utolsó kis étteremben is, úgyhogy ennél olcsóbb megoldást nemigen lehet találni. A bankok és egyéb pénzváltók egyébként ugyanannyiért váltanak valutát, de csak eurot és dollárt. Más valutákat csak pár bankban láttunk, de a fentiek miatt nem nagyon nézegettem ezt a részét a dolognak.

 

A russianbrothersnél a kaja gyakorlatilag attól függ, hogy mennyit eszel. Vigyázni kell, mert az árak 100g-ra vonatkoznak, nem egy adagra. A saslikot ajánlom, ami nem ugyanaz, mint nálunk a félpálcára rászúrt pulykasallang, hanem egy teljes pálcára vannak rászúrva akkora húsok, mint egy számítógépegér. :) Ketten 7e Ft-nyi összegből szépen meg tudtok ebédelni (kb 1000 RUB)

 

Tudom még ajánlani a Rubinszakaja utcában lévő olasz éttermet, de az olcsónak semmiképpen nem mondható, viszont nagyon finom.

 

Az utcán vannak hotdogárusok is, azoknál ritkán táplálkoztunk, inkább a megbízhatóbb helyekre támadtunk. Van menüzős étterem is szintén nem messze, ha a Nyevszkijről elfordulsz a Néva felé tartva jobbra a Vérző megváltó pontpontpont székesegyház felé, akkor félúton a csatorna mellett jobboldalon van két étkezde. Ott kicsit olcsóbb, bár a minőség sem az igazi már...

 

Ha a metróval kimentek mondjuk a Moszkovszkaja állomásra, vagy a NYevszkij végére az Alexandr kolostorhoz, ott vanak kis éttermek, ezek már kevésbé szimpatikusak, de nem rosszak, egyiket kipróbáltuk.

 

Ha gyümölcsöt akartok venni, akkor a Szennaja Ploscsagyra menjetek át, olyan a kínálat, hogy csak na. Nyilván kell egy üveg á-víz is megmosni azonnal az egészet.

 

Gyorséttermek közül mekdonác van szarásig, illetve ha a Fontanka csatorna mentén elindulsz a Sennaja irányába, akkor ott van egy Pizza Hut.

 

Pirogot a kis kifőzdékben lehet kapni. Az utikönyv azt írja, hogy utcán ne vegyünk mert necces. Ez így van, elég necces, mert az utcán nem árultak pirogot.

 

:)))))))))))))))))))) Szeretek enni, látszik? :)

Előzmény: abbey53 (692)
quad Creative Commons License 2010.07.20 0 0 693

A buggyant vízről jut eszembe:

 

A nagy meleg miatt célszerű kerülni a könnyenromló ételeket, pl a majonézes salátákat, tejtermékeket. Sajnos Oroszországban még nem mindenütt van meg az üzletekben a teljes hűtési lánc, ezért nagyon könnyű romlott élelmiszerbe beleszaladni.

Egy pár napot itt töltő turistánál pedig elég problématikus, ha nem mehet a WC-től 100 m-nél meszebbre. :-(

 

És még egy: ne felejtsétek el, hogy a jégkockát majdnem mindenütt (Még a Mekiben is!) csapvízből csinálják. Javaslom inkább a hütött üveges üditők fogyasztását. 

abbey53 Creative Commons License 2010.07.20 0 0 692
Köszi a friss beszámolót. Diákigazolvány nem játékos, mert már a lassan tanul, de gyorsan felejt korosztályba tartozunk. A "gyerek" is kinőtt belőle, meg már rég kidobta. Így hát fizetünk mindenért, mert sokat szeretnénk látni.
A Russian Brothers-t majd megkeressük. Mennyiért lehet ott megkajálni? Ezen kívül tudsz jó helyeket a Nyevszkij metrómegálló közelében (arrafele van a szállodánk)
Még egy kérdésre, ha válaszolnál. Pénzváltás: egyenáron váltanak, vagy van különbség?
Előzmény: sgabo (691)
sgabo Creative Commons License 2010.07.20 0 0 691

Sziasztok!

 

Két napja jöttünk meg Szentpétervárról. Hibátlan a város, bár a lakói némi kívánnivalót hagynak maguk után.

Szúnyoggal nem találkoztunk. Az éttermekbe esténként ücsörögtünk, de semmi. A szállodában azért biztosamibiztos alapon bedugtuk a kis itthonról vitt Vape lapkás cuccot, de utolsó nap kimaradt és semmi nem történt.

 

A víz nagyon büdös most, szigorúan palackos víz. Az évszázados melegrekordoknak köszönhetően, kegyetlen sok vízárus van, de 11 óra után már csak olyantól szabad vizet venni, amelyiknek berreg agregátor is a doboza mellett, a többié megbuggyant.

 

A szárnyashajózás nagyon jópofa, mennek mint a távirat, bár Carszkoje szelóba vonattal egyszerűbb.

 

Ami a legfontosabb: DIÁKIGAZOLVÁNY!!! Tök mindegy, ha az, ha nem, ha lejárt, ha csak magyar, vigyétek ki, mert a külföldi túristáktól olyan összegeket kérnek belépőként, hogy az nem igaz. Feleségem harmaddiplomáját csinálja és kapott ilyet, csak magyar feliratok, de picit pörgették, aztán jött a tanulójegy. Az én diákom még az egyetemről maradt meg, de sajnos otthon felejtettem. Itt jegyzem meg, hogy nem vagyok egy fillérbaxó, de ha mindent meg akar az ember nézegetni, akkor eszméletlen sok pénzt elnyelnek a legapróbb piszlicsáré templomokba is.

Szóval érdemes próbálkozni bármilyen annak látszó igazolvánnyal, persze ha az ember nem 60 éves, hanem még hihető róla a student jelző. :))))))

 

A NYevszkij proszpekten van egy Russian Brothers nevű étterem a metrómegállótól picit sétálva a központtól kifelé. Minden nap tele van helyi specialitásokkal, nagyon király étterem!

 

Ennyi, ha esetleg tudok segíteni valakinek én is valamiben, szóljatok, amíg friss az élmény. :))))))))))))

Előzmény: abbey53 (676)
abbey53 Creative Commons License 2010.07.20 0 0 690
Köszönöm a választ, nem nyugtattál meg :-((.
Azért viszünk testre fújható riasztót, mert az estéket sem kívánjuk "karanténban" tölteni, meg viszünk levegőbe fújhatót is. Legalább a lelkiismeretem megnyugszik, én mindent megtettem...., hogy a családom ne szenvedjen.Ellenkező esetben ugyanis attól tartok, hogy nekem nem a szúnyogok, hanem az Ember szívná a vérem. No, meg kenőcsöt is viszek a csípések hatásának enyhítésére. Azt majd pénteken megmondom, hogy ban e szúnyogháló a szállodában:-).

Talán már nem zavarlak többet, buta kérdésekkel.
Jó készülődést hazafelé! Remélem itthon jó feladat és munka vár rád.
Üdv.
Előzmény: quad (689)
quad Creative Commons License 2010.07.20 0 0 689

A pétervári szunyogok köszönik az érdeklődést, és várják a "friss húst (vért)"

 

Sajnos, elég sok a szúnyog, tudomásom szerint központilag nem írtják őket.

 

Sajnos magam láttam olyan szállodai szobát, ahol vagy 10 éhes szúnyog várta a vendéget. Igazából a különböző szunyogirtók nem sokat érnek, én az egyetlen célravezető megoldásnak a szúnyoghálót tartom.  Az már a szállodától függ, hogy felszerelték-e vagy sem.

 

Egyébként tapasztalataim szerint az egyész Budapest - Szentpétervár útvonalon rengeteg a szúnyog, legalább is ezt tapasztaltuk májusban, amikor otthon jártunk kocsival. Az útmenti "technikai" megállások is rémálommá válltak annyira kellett figyelni ezekre a dögökre. Különösen "szívós" volt a lett-orosz határ, ahol már-már népitáncot járva csapkodtuk magunkat. 

Előzmény: abbey53 (688)
abbey53 Creative Commons License 2010.07.19 0 0 688
Szia Quad!

Itt vagy még? Van türelmed még válaszolni? Egy abszulút technikai kérdés. Van e Szentpéterváron mostanság szúnyog? Kell-e készülnünk szúnyogriasztóval -irtóval? Ugyanis idehaza tömegelnek a dögök, még a fővárosi szmog sem tizedeli őket.
Üdv.
Latya (K.L.) Creative Commons License 2010.07.16 0 0 687
Jó oldal a http://ticket.rzd.ru csak előtte a jobb felső sarkon be kell regisztrálni.
Ezután ugyanezen az oldalon, szintén a jobb szélén be kell lépni "Вход" és így már tudod nézni a menetrendet, meg az árakat és akár le is tudod foglalni. Annak idején nekem kb 900 rbl volt egy platzkartos jegy 1 irányba, most ez ~1200 . A kupé ennek a duplája és még egy kicsi.....
Regisztráció nélkül csak a járatokat nézheted meg, de árakat nem tudsz meg.
Előzmény: silviakl (678)
abbey53 Creative Commons License 2010.07.16 0 0 686
Köszi. Szentpétervár utikönyv előről-hátulról kiolvasva. Fontos dolgok az inyourpocket.com-ról kicopyzva. JÚl. 23-án megyünk a reggeli géppel és aug. 2-án jövünk az estivel. Ez bő 10 nap. Szép kényelmesen, öregesen megnézünk mindent. A meséhez az is hozzátartozik, hogy "azuram" ott járt egyetemre és most jött el az idő , hogy visszavágyik. Gyereknek Canon 7D-je van, több objektívvel, azzal azért lehet beltérben vaku nélkül jó lépeket csinálni (már ahol megengedik, meg beviheti a böhöm nagy fotós hátizsákját).
Ha megjöttünk persze, hogy beszámolok, ennyivel "tartozom".
Előzmény: Zoli_Bp (685)
Zoli_Bp Creative Commons License 2010.07.16 0 0 685
Nyugodtan mehettek marsrutkával, szinte semmit nem kellett várnunk.
Ha az egyik tele volt rögtön ment a következő. Klíma nincs rajta, egyébként kényelmes és nagyon olcsó utazási lehetőség.
A vonat + marsrutkát nem javaslom mert időt és pénzt veszítesz vele.
A metro gyorsan kivisz a Moszkovszkaja állomásig, onnan már viszonylag dugómentesen eljuttok Carszkoje szelóba. A téren a szökőkutak után láttam a kisbuszokat.
A metroban az Avtovo-nál fényképeztem (hegyikristály diszítésű oszlopok vannak), tiltó táblát nem láttam sehol. A piros metro vonalán több szép állomás van, de végül nem maradt időnk megnézni. Az átszállásnál ha jól emlékszem akkor itt volt egy trükk a 2 -> 3 vonalnál. A peron egyik oldala 2 a másik a 3-as vonal. Nem kell lépcsőt mászni csak átsétálni a másik oldalra.

Carszkoje szelóban kérésre kiengedtek fotózni a palota másik oldalára ahonnan a csoportok érkeznek, itt van a főbejárat, érdemes megnézni.

Szentpétervár könyvet érdemes mielőtt venni, mert most ahogy lapozgatom látom hogy miket nem láttunk ahol egyébként jártunk. Az Ermitazsban 200 rubel, az utcán 350-400 rubel.
Az Ermitazs szép bejárati főlépcsősora tatarozás alatt van, sajnos nem láttuk.

Én Nikon D3000 gépet vittem de még ezzel is nehéz a palotákban, templomokban jó képeket készíteni.

Hány napra mentek?
Visszatérés után írjál pár sort te is.
Üdv: Z.
Előzmény: abbey53 (683)
Latya (K.L.) Creative Commons License 2010.07.16 0 0 684
Telefonon érdemes felhívni Őket, mert ellentétben más call centerekkel a nemzetközi vonatokkal kapcsolatban eddig mindig jól felkészült és kedves lányok informáltak.
Mielőtt tegnap ide írtam volna vagy 15 percet szenvedtem, amíg megtaláltam a jó belépési lehetőséget az oldalra. Még őrzik a 2 éve vett jegyem adatait :) De még egyszer nem találnék oda.... Viszont szigorúan az orosz verzió a nyerő. repcsi nem játszik? Mondjuk mi azért választottuk a vonatot, mert a platzkart jóval olcsóbb, mint egy szállodai szoba.
Előzmény: silviakl (678)
abbey53 Creative Commons License 2010.07.16 0 0 683
Köszönöm a válaszokat, Neked is quad.
Mivel mi "csak" Szentpétervárra megyünk, így "beérjük" az Orosz Múzeum kínálatával.
Talán az lenne egy kompromisszumos megoldás, ha reggel szárnyashajóval mennénk Petrodvorecbe, délután pedig marsutkával vissza. De úgy emlékszem quad még régebben mindenkit óvtál a marsutkával történő utazástól (?) Carszkoje szelóba pedig azt néztük, hogy az elektricska a legpraktikusabb, a vasutállomástól pedig szintén van marsutka.
Még egy további kérdés is felmerült (ahogy közeledik az időpont, tolulnak a kérdések). Fiam is jön velünk, ő nagy amatőr fotós, és igen szabálytisztelő. Most olvasta a wikitravelen, hogy már nem tilos a metróban fényképezni. Igaz ez?
Előzmény: Zoli_Bp (682)
Zoli_Bp Creative Commons License 2010.07.16 0 0 682
Szia!

Szárnyashajónál egy irány 500 rubel, nem olcsó.
oda-vissza elvileg 800 rubel, de ezt nem láttam kiírva a pénztárnál.

A hajó indulása előtt hosszú sorban várakoznak a beszállásra, napsütésben nem túl kellemes. Némi szél van a tenger felől. (Ez a délutáni vissza irányra vonatkozik)
A kikötőbe lesétálni hosszabb az út mint amilyennek látszik!

Tsarskoye Selo: 12-14 között szakasosan engedik be embereket a pénztárhoz.
A termeken folyamatos a terelgetés nem lehet sokáig nézelődni, amikor lefelé kell menni a lépcsőn ott van vége a termeknek. A földszinten, ha nem látják ügyesen vissza lehet állni a feljárati sorba és esetleg sikerülhet a másik oldalt is megnézni.

Amíg jó idő van napernyőt és kényelmes cípőt ajánlott vinni.
Üdv: Z.
Előzmény: abbey53 (676)
quad Creative Commons License 2010.07.16 0 0 681

Azért hogy Szentpétervárról is mondjak valami"rosszat":

akit viszont az orosz festészet érdekel, az inkább a Tretyakovba menjen, mert Szentpéterváron az Orosz múzeumban jószerivel csak azok a klasszikus orosz művek vannak, amik nem kellettek annak idején Tretyakovnak

 

Érdekes módon sok, a Tretyakov képtárban található képnek a vázlatai viszont Szentpéterváron vannak.

 

 

quad Creative Commons License 2010.07.16 0 0 680

Silviakl!

 

Moszkvára annak, aki nem érti jól az oroszt (azaz nem akar színházba menni) és esetleg az orosz festészet (Tretyakov galéria) sem érdekli, annak egy nap is elég :-)

 

A Kreml-en kívűl - szerintem - Moszkvában más látniavaló nincs, főleg, ha Szentpétervárt is megnézitek.

Előzmény: silviakl (675)
quad Creative Commons License 2010.07.16 0 0 679

Carszkoe-szeloba az egyéni túristák alepvetően a lent említett időszakban mehetnek be, de ha esetleg (nyáron ez szinte elképzelhetetlen) nincs csoport, akkor más időben is beengedik az egyénieket, ezért van az, hogy gyakorlatilag 11-től estig folyamatosan áll a sor.

 

Egy mai újságcikk szerint az esti (hat óra utáni) szárnyashajókkal vigyázni kell, mert előfordulhat - mint tegnap is - hogy a hajó egy órát vesztegel (a tűző napon!!!) valahol az öbölben.

A helyzet az, hogy a szárnyashajó útvonala keresztezi a nagy tengerjárók útját, ezért a tengerjárók indulása előtt 15 perccel leállítják a szárnyashajók forgalmát addig, míg a tengerjáró ki nem ér a mélyvízre. Ez elvileg be van kalkulálva a menetrendbe, de tegnap az egyik tengerjáró korábban indult mint tervezték.

 

 

Előzmény: abbey53 (676)
silviakl Creative Commons License 2010.07.16 0 0 678
köszi a gyors választ!
ezen a linken próbálkoztam már, de sehol nem találom a jegyvételi lehetőséget :(
csak én vagyok ennyire vak? :O
MÁVnál az itteni irodában lehet a kinti vonatra venni? jól értem?
Előzmény: Latya (K.L.) (677)
Latya (K.L.) Creative Commons License 2010.07.15 0 0 677
http://ticket.rzd.ru  én 2 éve itthonról online vettem meg, azért hogy az olcsó platzkartos vagonba menjek. Az oldal azóta kicsit megváltozott, de  mintha valamivel bővebb lenne angolul, illetve talán egy német oldalon is lehet foglalni.  A normál áron felül jóptr helyen lehet a neten rendelni jegyet, illetve elvileg a MÁV-nál is.
Előzmény: silviakl (675)
abbey53 Creative Commons License 2010.07.15 0 0 676
Hú ez nagyon hasznos, hálás köszönet érte. Jövő héten megyünk, egyénileg. Sokmindent elolvastam már, de ez remek praktikus összefoglaló.

Biztos belül kicsit szőke vagyok :-), de nem pontosan értem a következőt:

"Az egyes palotákba egyénileg nem lehet akármikor bemenni, a Tsarskoye Selo 12-14 és 16-17 között. (Kedden zárva!)"

Szóval az általad írt időszakban lehet bemenni egyénileg, vagy pont akkor nem?

Még egy kérdés: Peterhofba a szárnyashajóra retúr jegyet vettetek, vagy az egy útra szóló jegy az 500 Rbl?

Köszi a jókívánságot, már nagyon be vagyok sózva...
Előzmény: Zoli_Bp (674)
silviakl Creative Commons License 2010.07.15 0 0 675
Sziasztok!
köszi a sok hasznos tanácsot, alig bírom olvasni
kérek szépen egy kis segítséget még a Moszkva-Sztpétervár közötti vonatozáshoz
és hogy szerintetek elég-e 3 nap Moszkvára (össz. 10 napunk van utazással együtt, Bp-Moszkva-Sztpvár-Bp)
köszi előre is
Zoli_Bp Creative Commons License 2010.07.15 0 0 674
A hasznos infókat kiegészíteném, mert a korábbi írások nekem is sokat segítettek a felkészülésben.
Az Euro-rubel váltás kint sokkal jobb mint itthon a forint-rubel , 1 Euro kb 40 rubel. Sajnos ilyen infót nem sikerült előre kideríteni , így itthon váltottam forintot és ebből még maradt is.
Belépőjegy árakat folyamatosan emelik, plusz a palotákba csak a parkon át lehet bejutni, így a parkbelépőket is ki kell fizetni!
A fényképezésért viszont már nem kel külön fizetni. Az Ermitázsban még kellene, de itt mindenki kattintgatott ezerrel. Peterhofban nyíltan nem lehet fényképezni, Tsarskoye Selo pedig csak a borostyán terem tiltott.

A szárnyashajó hét közben sem volt olcsóbb, rengetegen utaznak vele.
Peterhof-ból visszafelé az Express nevű társaság hajójával jöttünk, +30 fokban rohantunk le a kikötőbe de kár volt mert 50 perccel később indult. Elég nagy a fejetlenség náluk.
A Meteor társaság megbízhatóbbnak látszik, 50 perc alatt 5-6 hajójuk is indult, de jegyvételnél nem volt kiírva.

Hajó kirándulás árak: http://www.boattrip.ru/price/
Peterhof: http://www.boattrip.ru/watertours/peterhof/
A hajójegy 500 rubel ami 10x annyi mint a marsrutka, így utólag mérlegelve inkább egy csatorna hajókázás az esti órákban jobb választás lett volna.

Odafelé a piros metro vonal állomásairól indulnak a marsrutkák, ki van írva a buszokra Peterhof fontanka, mi az Avtovo állomásnál szálltunk át.
A palota belépésnél elég sokan vannak, de itt viszonylag gyorsan megy a sor.
11-kor indítják a szökőkutakat némi zenével feldobva. Sokan várják.
A palotában csak az egyik oldalon lehet végigjárni a termeket, a másik oldalhoz azt mondták még egy jegy kell, még 520 rubel!?

Viszonylag könnyű a tájékozódás a városban (a csatornák sokat segítenek) , térkép vásárlása ajánlott. A GPS csak 1 műholdat látott, így nem használtam.
A magyar mobil telefon használat eszement drága, érdemes erre figyelni!
Metro jegy: plasztik kártya 10 utazáshoz vásárolható , de kettőnknek két darab kellett volna így inkább egyedi bilétákat vettünk. A maradékot szó nélkül visszavették.

Viszonylag kis területen rengeteg látnivaló van, gyalog sok minden elérhető távolságban van.
A metro és a masrutka jól használható, a troli vagy busz ritkán jár. Az 5-ös metro belvárosi állomásait most építik később ez is jól használható lesz.

4 napot voltunk ami elég kevés, de így is kellően fárasztó volt. Az első és az utolsó napon befizetett programokon voltunk (városnézés, Ermitázs). Két napon Puskin és Pavloszk majd Petrodvorec palotákat egyénileg néztük meg.
Kb így fele annyiba került, mint az utazási irodával. Nem kellett rohannunk, sokkal több mindent meg tudtunk nézni. Hátránya hogy információkkal fel kell készülni, például ebből a fórumból.

Petrodvorec (Peterhof) egyéni látogatása nagyon egyszerű, ezt mindenkinek ajánlom. Csoportos kirándulásnál nagyon sok holtidő van, egymásra kell várni.
Példa az utazási iroda áraira: 1 órás hajókázás a csatornákon magyar idegenvezetővel kettőnknek 2400 rubel lett volna amire végül nem mentünk. (előtte a buszos városnézés és gyalog séták során már majdnem mindent láttunk). Egyénileg 2 órás hajózás 400-500 rubel/fő, de csoportnak az egész hajó 1 órára 3500 rubel!

Fontos, amit nem láttam a fórum írásokban:
A egyes palotákba egyénileg nem lehet akármikor bemenni, a Tsarskoye Selo 12-14 és 16-17 között. (Kedden zárva!)
A Yusupov palotában van még hasonló, az idegenvezető szerint, oda sajnos nem volt időnk elmenni.
http://www.inyourpocket.com/russia/st-petersburg/what-to-see/outsidepetersburg/Konstantinovsky-Palace_9381v
http://www.saint-petersburg.com/peterhof/visiting-peterhof.asp
http://www.spb-rf.ru/en_pushkin.htm

A paloták nyitvatartási idejét interneten érdemes megnézni, de pl. az 1000 út katalógusában is benne van. Általában 10-11 körül nyitnak és 16 körül zár a pénztár.
Az Izsák tovább van nyitva kb 18-ig, a kolonádra pedig éjszaka is fel lehet menni.
A szép kilátás "csak" 100 rubel.

Tsarskoye Selo palotánál közel 1 órát álltunk sorba (természetesen a napon kell) szerencsére volt esernyőnk. 11 körül még senki nem állt sorba fél óra múlva viszont már több száz ember volt! Később megtudtuk, hogy a csoportoknak is várni kellett 1-1.5 órát a palota másik oldalán.
Innen délután Pavloszkba mentünk át. Puskin és Pavloszk közötti a marsrutkára felszállni a park kijárattól jobbra kb 250m sétával elérhető útkereszteződésnél lehet, a számára nem emlékszem, de az utcai árusok tudnak angolul.

Pavloszkban a vasútállomásnál szálltunk le, ez egy kicsit korai volt mert így a parkon keresztül bő 20 percet kellett sétálni a palotáig, de lagalább azt is megnéztük. A mókusokat kézből lehet etetni, magokat árulnak a sétányon .
Itt nincs belépési probléma, délután 4-kor kevesen voltak. A palota nagyon szép, érdemes megnézni, de idő szűkében esetleg a Yusupov palotát ajánlom helyette.

Vissza Pétervárra a főbejárattól a 545 kisbusz a Moszkovszkaja metró állomásra megy. Itt hatalmas tér van két órási szökőkúttal és sok kisebbel, érdemes megnézni.

Hihetetlen mennyiségű turista ellenére nagyon kevés helyen van angol felírat, a csoportokat preferálják.

Akinek marad ideje és energiája a folklór showra ezt ajánlom, http://www.tickitnow.com/ jegyek a Nikolaevsky Palace Russian folkshow-ra, szünetben büfével, itt a legolcsóbb. A jegyeket kiviszik a hotelba. Nem olcsóbb mint az utazási iroda ajánlata, de az épület is nagyon szép és benne van az árban az étel, ital.

Asteria Hotel szerintük jó, viszonylag jó helyen van, bőséges reggelivel. A vacsorára viszont panaszkodtak akik vettek (még a 4*-os hotelben is).

Az idegen vezető szerint Szentpétervári könyvek, DVD az Ermitázsban a legolcsóbb a mozgó árusoknál, kettőt is vettünk. Majd fele annyiba került mint az utcai árusoknál. Van benne turista térkép is.

Suvenirt a reptéren is lehet venni, a vodka drágább volt de a babák 4-10 Euro ami olcsónak számít Mivel visszaindulás előtt túlzottan korán (4 és fél órával) kivittek minket a reptérre így a Pulkovo 2 melletti bevásárló központban megálltunk. Nagyon közel van a reptérhez, akár gyalog sincs messze aki még vásárolni akar. A klimát itt nem ismerik, baromi meleg volt bent, a csokik megolvadtak a polcokon.
Többfélét csokit vettünk, nagyon finom a kilóra kapható darabonként csomagolt Kopolebckuü (ü az orosz j betű helyett), ez volt ott a legdrágább 200 rubel/kg ami még igen jó ár.
Vodkából csak az akciós literes volt olcsóbb mint a városban. Az idegenvezető szerint 80 rubeles kaviár csak utánzat, az igazi 150-200rubel (talán 15dkg-ra mondta)

A Hotelhez közel volt a Sadovaya metro állomás, a plaza alatt van 0-24 órás hipermarket, itt többször vásároltunk.
A biztonság kedvért vittünk némi ennivalót (szendvics, konzerv, péksütemények), ami jó ötletnek bizonyult. A kirándulásoknál jelentős időt és pénz spóroltunk meg ezzel. A palotákban van „ingyenes” csomagmegőrző, a nagyobb táskákat kötelező leadni.

A turisták által látogatott helyeken igen magas étel és ital árak vannak. ( pl. egy adag fagyi cirka 800Ft) Vizet, sört általában vittük, de délután, este már az utcai árusoktól vettük.
A palotáknál nincs sok választási lehetőség, de a Szentpéterváron a kis utcákban sokkal olcsóbb az étel, 120 rubelért tudtunk finom vacsorát venni. A főutcákban ennyiért szinte semmit nem adnak.

Rengeteg a szebbnél szebb látnivaló, mindenhol bőséges a díszítés, aranyozás.
Nem véletlen hogy népszerű utazási célpont a város.
Mindenkinek jó utat kívánok, és sok sikert az egyéni utazóknak!
Latya (K.L.) Creative Commons License 2010.07.14 0 0 673
Hát akkor köszönjük az eddigi helyszíni támogatásokat!
Előzmény: quad (672)
quad Creative Commons License 2010.07.13 0 0 672

Köszönöm a felajánlásod, de július 31-én megyek haza (végleg), és most az a legnagyobb gondom, hogy a négy év alatt felhalmozott sok "lomot" hogy viszem haza.

 

Előzmény: abbey53 (671)
abbey53 Creative Commons License 2010.07.12 0 0 671
Nu, azért annyi ideig nem tudunk maradni, hogy minden darab előtt egy percet "bámészkodjunk", egyébként is csak kutyaütő művészetkedvelők vagyunk. A Louvre-nak is bele kellet férnie egy napba :-(.
Köszi, de 34 fok nem kell, beérem 25-tel is :-)), csak az eső ne esssen napokig.
Ugye Te kinn élsz? Ha szükséged lenne itthonról valami nem túl terjedelmes dologra, szívesen kivisszük.
Üdv.
Előzmény: quad (670)
quad Creative Commons License 2010.07.12 0 0 670

Az ermitázsi idegenvezetők szerint ha minden alkotás előtt egy percet akarsz időzni akkor alig három év alatt már be is lehet járni a múzeumot. :-) 

 

Ami az időjárást illeti: ma reggel még azt jósolták az egyik helyi hirportálon, hogy szerdán jön az eső és a lehülés, most meg már 34 fokos napsütést jósolnak.

Előzmény: abbey53 (669)
abbey53 Creative Commons License 2010.07.11 0 0 669
Egyszer sok-sok évvel (évtizeddel) ezelőtt már volt "szerencsém" az Ermitázshoz, tudom, hogy szelektálni kell . Mivel egyénileg utazunk, így rajtunk múlik, hogy mit nézünk meg. A jegyet megveszem előre a neten, aztán ameddig bírjuk....
Előzmény: Törölt nick (668)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.11 0 0 668

Ermitázs megtekintése reménytelen. Óriási kincshalmaz van felhalmozva!

Idegenvezetővel végigrohantunk a folyósókon. A cári ezüstnemű kiállítását csak jelezte az idegenvezető! Itt nem csak a fémtömeg, hanem a feldogozás is érdekes!

En március elején (Nőnap) voltam és feltünt a parkokban a zöld deszkabódék sora. Kiderült, hogy a bódék márványszobrokat rejtenek!

Előzmény: abbey53 (665)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!