Keresés

Részletes keresés

elemes2 Creative Commons License 2010.05.23 0 0 964
ceeernat...?
Előzmény: Goyo (961)
orville Creative Commons License 2010.05.22 0 0 963
Én szerencsére a műtét utáni másfél hetet teljesen megúsztam tüsszentés nélkül. Nekem nem voltak varrataim, talán pont ezért. :-)
Előzmény: Goyo (961)
orville Creative Commons License 2010.05.22 0 0 962
Aha, értem. :-)
Előzmény: elemes2 (960)
Goyo Creative Commons License 2010.05.22 0 0 961
Tegnap irgalmatlan tüsszentési-inger kapott el. 15 uszkve 20 tüsszentés jött egyhuzamban. Szerintem kicsit hosszúra hagyta az orvosom az öltések végén a 'cérnát', és ez ingerel. Majd próbálom rövidebbre szabatni...
elemes2 Creative Commons License 2010.05.22 0 0 960
az előre megkapott használati utasítás szerint ez előfordul.

egyébként a sósvizes orrspray tényleg segít kioldani a pörköt.

most bekenem neogranormonnal aztán kicsit héderezek.
Előzmény: orville (959)
orville Creative Commons License 2010.05.21 0 0 959
Vérömleny?! Hmm, ez furi! 2 nap tamponozás után még vérömleny lett?
Előzmény: elemes2 (955)
orville Creative Commons License 2010.05.21 0 0 958
De, az volt a cél. De ne feledd, hogy az én műtétem is még csak 1 hónapja volt. Amúgy van egy olyan rossz sejtésem, hogy sajnos nekem az orrkagylóm is meg van duzzadva, abból is le kellett volna kapni. Sőt, tartok tőle, hogy nekem nem az orrsövényem, hanem az orrkagylóm okozta a dugulást korábban is. De ez már sosem derül ki. Illetve talán majd csak jövő télen. :-(
Előzmény: elemes2 (954)
orville Creative Commons License 2010.05.21 0 0 957

Igen, a Coldastop narancsolajos orrcsepp. Elvileg feloldja a váladékot, A és E vitamint tartalmaz, így regenerálja az orrnyálkahártyát.

Szerintem egyelőre ne használd a régi orrcseppeket, mert azok nyálkahártya összehúzók. Még a műtét óta én sem használtam. Igaz, nem is nagyon van szükségem rá. :-)

Előzmény: elemes2 (953)
Goyo Creative Commons License 2010.05.21 0 0 956
Engem szerdán műtöttek, és most már vatta nélkül nyomom. Finoman ki is tudom fújni az orromból a véres váladékot (nem szépítem a dolgot, ez nem az a hely). Ami lehet, hogy fontos lehet, az a tengervizes orrspré - Nasomar. Ez valamennyire segít feloldani a cuccot. Nyilván tele van sebekkel az orrom, úgyhogy ha emberek közé kell mennem, akkor bedugom majd. Egyébként viszont percről percre jobban vagyok, és már most érzem, hogy sikeres volt a műtét.
Orvosom Dr. Csákó László volt a Bajcsy kórházból. Nagyon határozott mozdulatokkal vezényelte le az egész műtétet. Abszolút jó kezekben éreztem magam.

Egyébként a műtétben számomra a legszarabb az étlen-szomjan eltöltött megelőző órák, és azoknak a következménye, az ájulásközeli állapot volt. Ezután következtek a furcsa recsegő-ropogó hangok, és harmadik helyen az érzéstelenítő folyadék lenyelése teljesen kiszáradt szájjal. Kórházi benttartózkodásra mindenkinek javaslok füldugót, mert a többi beteg is biztosan irgalmatlanul horkolni fog, de egyébként sem egyszerű aludni teljesen bedugott orral.

Igyekszem egy hónap múlva még megosztani a tapasztalatokat.
Előzmény: lalatotot (948)
elemes2 Creative Commons License 2010.05.21 0 0 955
az imént voltam kontrollon, a doktornő belenézett az orromba majd leszívta a két vérömlenyt (helyi érzéstelenítésben, természetesen). már tudok szuszogni :-)
Előzmény: elemes2 (953)
elemes2 Creative Commons License 2010.05.21 0 0 954
90 szazalekos? nem az volt a cel, hogy 150-re javuljon?
Előzmény: orville (950)
elemes2 Creative Commons License 2010.05.21 0 0 953
nem izgulok, csak nem tudok aludni. a coldastop a narancsolajos csepp? nekem neogranormont ajanlott a doki. van itt orrdugulas elleni cseppem is regebbrol, de nem merem hasznalni. ovatosan fujogatom, picit veres atlatsz valadek jon, az is keveske.
Előzmény: orville (952)
orville Creative Commons License 2010.05.20 0 0 952
Neked is azt tudom mondani, hogy türelem... Amikor kell majd menned kontrollra, akkor úgyis leszívják majd az orrod. De szerintem addigra már úgyis fújogathatod egy picit erősebben is. Nekem a 10. napon kellett visszamennem, akkorra már fújtam rendesen, mert nem bírtam, hogy állandóan dugul az orrom. Na meg akkoriban benyaltam egy náthát is a fiamtól. :-(
Előzmény: elemes2 (949)
orville Creative Commons License 2010.05.20 0 0 951

Ha feloldódik a kenőcs és a hátadra fekszel úgyis odafolyik majd, ahová kell: :-)

Én nem kenőcsöt használok, hanem Coldastop orrcseppet, de szerintem az mindegy.

Előzmény: lalatotot (948)
orville Creative Commons License 2010.05.20 0 0 950

Szia!

Ne izgulj, ez teljesen természetes, még várhatóan jobban is be fog dugulva, illetve teljesen. Azon csodálkozom, hogy máris fújogathatod, mert nekem kb. az 5. naptól szabadott csak és akkor is óvatosan. Épp ezért nekem is teljesen beállt az egész, nem jött ki. Műtét után egy-másfél héttel kezdtem el erősebben fújni, akkor kezdett időnként kidugulni.  Most műtét után 1 hónappal vagyok, kb. 2 hete majdnem teljesen jó az orrom, mondjuk olyan 90%-os kb.

Szóval kitartás, ne legyél türelmetlen! Javulni fog, ha már rendesen lehet fújni, minden nappal egyre jobb lesz! Ja és ne ijedj meg majd attól, ami az orrodból fog kijönni a követlező napokban.

Előzmény: lalatotot (948)
elemes2 Creative Commons License 2010.05.20 0 0 949
közvetlenül tamponkihúzás után könnyedén ki tudtam fújni az orromat, ki is jött vagy fél deci takonnyal kevert alvadt vér. de most már nekem is alig szelel. pedig hétfőn volt a műtét.
Előzmény: lalatotot (948)
lalatotot Creative Commons License 2010.05.20 0 0 948
Nektek is bedugult műtét után az orrotok?

Sziasztok!

Nekem május 18-án, kedden műtötte az orrsövényemet Pécsen Prof. Dr. Gerlinger Imre. Hétfőn kellett befeküdnöm (vidékről mentem), kedden délelőtt volt a műtét, szerdán délután már haza is engedett. Altatásban végezte, semmi problémám nem volt vele, a műtét előtt kaptam egy tablettát, attól bekábultam, szóval nem igazán tudtam követni, hogy mit is csinálnak velem a műtőben, míg elaludtam, de talán így volt jó... :) 10:30-kor vittek be a műtőbe, 12:00-kor ébredtem az őrzőben, 12:30-ra a saját ágyamban voltam. Tampon mindkét orrnyílásban, stb... Az éjszaka emiatt pocsék volt, de számítottam rá. Szerdán reggel kihúzta a tamponokat, kellemetlen, de ki lehet bírni, 1-1 másodpercig tart az egész. Innentől csak érintésre, mozgatásra érzékeny az orrom, ha nem bántom, egyáltalán nem fáj.

A prof. meghagyta, hogy orrkenőccsel kezeljem az orromat. Óvatosan ki lehet fújni és a tiszta orrot krémezni úgy, hogy borsónyi kenőcsöt kenek az orrnyílás elejébe, és ha kicsit megolvadt a testmelegtől, akkor fel kell szippantani, hogy a műtéti területre eljusson.
Igenám, csakhogy nekem a tamponkihúzás után fél órával eldugult az orrom, és se kifújni se felszippantani nem tudok vele. Mit lehet tenni ilyenkor?

Köszi a válaszokat, tapasztalatokat.
elemes2 Creative Commons License 2010.05.19 0 0 947
ha kattintasz a nick-nevemre, ott látszik egy emaill-cím.
Előzmény: Narumon (946)
Narumon Creative Commons License 2010.05.19 0 0 946
Szia!

Hogy tudok magán üzenetet küldeni?
Előzmény: elemes2 (945)
elemes2 Creative Commons License 2010.05.18 0 0 945
azt írtad magándoki. mennyibe került így?

engem nem altatásban műtöttek, bár kaptam dormicumot, de attól inkább csak félálomban voltam, saját lábamon mentem az ágyig, ahol még pár órát kellett feküdni.
Előzmény: Narumon (943)
Andóra70 Creative Commons License 2010.05.18 0 0 944
Szia!

Olyan jól leírtad az eseményeket,hogy tényleg egy sztori lett belőle.

Gyors gyógyulást kívánok neked,és persze,hogy jobb lesz a jövőben!
Előzmény: Narumon (943)
Narumon Creative Commons License 2010.05.18 0 0 943
Sziasztok!

Akkor leírom röviden az én sztorimat. Orrsövény műtétre előjegyeztek magán doki így következő hétre megvolt az időpont, Orosházára. Kicsi para volt, soha nem voltam még műtve szóval izgultam de a doki megnyugtatott mindennel kapcsolatban. Reggel szuri a popiba majd félóra múlva út a műtőbe. Az orromba fújtak valami lötyit majd bent a műtőben betömték az orromat valami vegyszeres akármivel (gondolom érzéstelenítő), ekkor még csak egy lepedő van az emberen és lekötötték a lábam, de félig ülve voltam szóval no para. Ezután a doki elment, hogy had hasson a vegyszer az orromban, és ekkor jött amiről nem volt szó előtte:

Szépen elkezdtek bebugyolálni mint egy múmiát, egy csomó egyéb lepedő a kezed melletted de a hason összekötve lepedővel. Szerintem normál embernek itt semmi gond csak én klausztrofóbiás vagyok és mikor a fejemet is betakarták (csak az arcom volt kint), akkor jött a pánik és elfogyott a levegő. Arra még emlékszem, hogy elkezdtem könyörögni hogy engedjenek ki, de másra már nemigen, csak arra, hogy visszatoltak az ágyamba és vizes borogatás meg lábemeléssel próbálnak az agyamba egy kicsit több vért juttatni. A doki és az ápolók is rendesek voltak jöttek megnézni, hogy minden renben van-e, stb. A doki is kijött és megbeszéltük, hogy akkor ismétlés 4 nap múlva altatásban, addig menjek haza és lazuljak.

4 nap múlva korházba vissza, altatóorvossal mindent megbeszéltünk. Másnap bekötöttek egy kanült és infúziót kaptam, majd jött a popi szuri ezúttal valami jó anyaggal, amitől szétcsúsztam (feleségem volt ott velem aszondja hogy rúgtam egyet álmomban, majd kinyitottam a szemem és mondtam neki, hogy mekkora gólt rúgtam). Mikor jöttek értem akkor csak annyi volt, hogy még saját lábon felfeküdtem az asztalra, a műtő már homály volt, de még ott is átmásztam a műtőasztalra. Utána már csak a doki arca van meg, meg (gondolom) az altatóorvos hangja ahogy a növérnek diktálja, hogy mit adjon be.

Következő emlék, fekszek a szobában az ágyon, mellettem asszony meg egy növérke éppen infúziót cserél. Orromon nagy parittyakötés. Féltem ettől a résztől a pánik miatt, de semmi nem volt, teljesen jól kaptam a számon levegőt, az orrom nem fájt, és az altatásnak is csak annyi mellékhatását éreztem, hogy kicsit kába voltam. (Azt olvastam néhol, hogy fáj a torok az intubálás miatt, meg nehéz nyelni, stb stb, nálam ebből semmi nem volt). 1-2 óra után kitisztult a fejem is, úgyhogy beszélgetni is tudtam a párommal. Ebéd nyista, de akkor már lehetett folyadékot inni, amit nagy üzemben szívószállal végeztem is. (a 2 nap alatt nem tudom mennyit ittam de többet mint máskor egy hét alatt). Este már vacsi is volt óvastosan, bár ugye az ízek a tömött orr miatt eltüntek.
Éjszaka nem bírtam aludni, de nem az orrom miatt, hanem olyan semmilyen volt. (egyszerűen nem jött álom a szememre), az orrom ekkor sem fájt, néha éreztem hogy lüktet, de fájni nem fájt. (csak olyan mint egy négeré :D).

Másnap (műtéti után második nap), bejött a doki kérdezte mi-hogy merre, minden rendben volt azt mondta, hogy aznap nem nyúl hozzá csak lábadozzak. A parittyakötés töbször átvérzett, de később inkább csak orrváladékos lett. A nap nagy része az unalom miatt volt a legrosszabb. Olvasni nemigen tudtam mert nem láttam rendesen a nagy kötéstől, inkább notival szórakoztattam magam, filmeket néztem. A nap második felében elkezdett rendesen viszketni az orrom belülről ezért rengeteget tüsszögtem, de hát mondták a nővérek, hogy az ilyen nem kell izgulni, csak parittya kötést cserélni :D
Éjszaka megint nem aludtam, szerintem a sok kemikália miatt amit altatáskor belém nyomtak. Nem fájt, semmi gond nem volt csak orrcsiki és tüsszögés, de megint nem voltam álmos. (mellettem a szobatársam akit altatás nélkül műtöttek, édesdeden alukált).

Harmadnap reggel jött a doki, átmentünk a vizsgálóba és kiszedte a tamponokat. AMikor bent volt én azt hittem, hogy van benne 1-3 tampon az orromba. A Francokat! Orrnyílásonként 6db gézcsíkot húzott ki. Ezt megkönnyeztem, de inkább csak kellemetlen volt mint fájdalmas. Kaptam helyére rögtön mentolos tampont, de ezzel már nagyon könnyű volt még egykét órát feküdni, gyakorlatilag itt már megkönnyebbül az ember. Utána ezt is kiszedték, délutáni vizit után pedig hazaengedtek.

A Dr úr végig profin csinált mindent (látszik, hogy ezen a területen az egyik legnagyobb koponya), és bár nem volt olcsó, de az ég világon semmi gondom nem volt. (eltekintve az első bebugyolálástól). A szobatársak szerint altatás nélkül sem fáj, csak fura hangok vannak, viszont megvan 25-30 perc alatt max.

Hát ennyi. Azt, hogy jobb lesz-e utána az még a jövő zenéje, most még kicsit dagadt belülről de napról napra jobb!
elemes2 Creative Commons License 2010.05.18 0 0 942
éjszaka nem túl jól aludtam, és bár ez az utóbbi hetekben általában is jellemző, a tamponált orr rátett egy lapáttal...
Előzmény: elemes2 (941)
elemes2 Creative Commons License 2010.05.17 0 0 941
ja, hétfő, az ma volt, akkor téged is ma plasztikáztak.

a műtét semmi különös. atropin és dormicum fenékbe. szerettem volna dormicum nélkül, de már kész volt a turmix a nővér fecskendőjében, és annyira nem volt fontos.
így aztán a műtét közben olyan kába voltam, hogy alig emléxem valamire. recsegés-ropogás tényleg volt.

időnként eszek fájdalomcsillapítót (ibuprofent és diclofenacot felváltva), éjszakára egy kis melatonint is bedobok, hogy ha sikerül elaludnom, akkor legalább pihentető legyen.

a nyelés elég nehezen megy.

voltam sokat kint, sétáltam, hát a parittyakötés láttán a legtöbben elfordították a fejüket :-)
Előzmény: 20100517 (936)
elemes2 Creative Commons License 2010.05.17 0 0 940
nekem most következik az első éjszaka :-)

szerdán megyek kontrollra, és engem is érdekel, hogy mi az "illendő..."
Előzmény: magicmind (937)
orville Creative Commons License 2010.05.14 0 0 939
Oké, vigyázz magadra! Szorítok! :-)
Előzmény: 20100517 (936)
20100517 Creative Commons License 2010.05.14 0 0 938
Ok. Nem parázok.
Azt még megírnád nekem, ha nem indriszkrét, hogy mennyit fizettél az orvosnak, altatósnak?
csakvarine@richter.hu
Előzmény: magicmind (937)
magicmind Creative Commons License 2010.05.14 0 0 937
Azert ne parazz ra. Nekem at elso nap ejszaka volt. De biztos azert mert eleve nagyon meleg volt es ugy ebredtem hogy a szajon at bejovo levego nem eleg. Ilyenkor kelj fel es menj huvosebb helyre setalj es Nagy levegot vegyel. Nem lesz gond.

Az eros nathas erzes igaz bar nekem ilyen eros natham sose volt. Kitartas. Utana jobb lesz.
Előzmény: 20100517 (930)
20100517 Creative Commons License 2010.05.14 0 0 936
Szia!

Majd, ha túl leszek rajta, írok én is beszámolót!:):)
Hétfőn lesz a nagy nap.:)
Előzmény: orville (935)
orville Creative Commons License 2010.05.13 0 0 935

:-)))

Meglátod, nem lesz baj!

Előzmény: 20100517 (933)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!