Folytontermőt, meg mindenféle divatos katalógusból vett csodákat nem ismerek, de van itt aki sima tüskés erdei szedernek kinézőt fekete málnának hívja... szóval ilyeneket nem tudok.
A hagyományos málnának az egyéves vesszője terem. Ha letermett utána ugyan zöld marad még őszig, de szüret után nyugodtan le lehet vágni a tövénél, mert úgyis csak el fog száradni. A közben kora tavasztól növő friss vesszők fognak következő tavasszal teremni. Ezeket az új vesszőket nyár közben nem szoktam bántani, mert ami elég korán kihajtott, az nálunk (Bácskában) még ősszel teremni szokott, persze az igazi termés tavasszal szokott lenni.
Ha ráérsz ilyenkor a tavaly letermett száraz vesszőket a föld szinéig le lehet metszeni, ha elég száraz kézzel is ki lehet törni. A tavaly nőtt új vesszők tetejét kell visszavágni. Nem lehet azt mondani, hogy 70-80 cm vagy 100 cm, mert azonos körülmények között is egyedenként változhat. Ha pl. egy erős vesszőt nagyon visszavágsz, azzal a termés mennyisége sokkal kevesebb lesz, mint ha kevésbé vágtad volna le. Magyarul egy erős vesszőt sokkal magasabbra lehet hagyni, nem fogja lehajlítani a termés súlya, mint egy vékonyat. Ha erős, vastag a vessző és merőlegesen áll felfelé, akár 1,2-1,3m magasra is meg lehet hagyni, szedni is könnyebb mintha hajolni kellene ;) Talán általános szabálynak azt lehet mondani, hogy ott kell elvágni, ahol a vessző elkezd lehajolni.
Van még tüskétlen feketeszedrem, abból is a tavaly termett szálakat tövestül ki kell vágni, mert hiába zöld még, nem lesz belőle semmi csak el fog száradni. Itt is a tavaly nőtt friss vesszőket kell meghagyni, azon lesz a termés. Ez mivel kúszónövény, lényegesen hosszabb mint a málna, sőt ha kapott elég vizet, még az oldalágai is 4-5 méteresek lehetnek. Ezeket olyan hosszúra lehet hagyni amekkora támrendszer van (ha nyáron nem figyeltem és felmászott a szilvafa tetejére azt levágom, mert teremne ugyan, csak nem tudnám leszedni :D) És persze ki kell ritkítani, hogy kapjon fényt. Nekem a szőlővel egy lugasban van: az alsó dróton a szőlő (az felfele nő), a legfelsőn kb. 2 méter magasan meg a szeder (annak az ágait lefelé fogja húzni a termés)
Azt hiszem, hogy egyet értek veled. Saját magam kell kísérleteznem, mivel ilyen körülmények közt még senki nem tesztelte a fajtákat mint ami itt van esetleg csak hasonlón.
A polka nálam ki esett mivel íztelen és nálam a nyári meleget sem tűrte túl jól, de azért még egy pár évig meghagyom a sorát, mivel egy év alatt nem lehet megfelelően kiértékelni egy fajtát. Azonban az íze nem hinném, hogy változna.
A Suganat pedig mindenképpen ki fogom próbálni!
Az autummn blyss nekem sem jött be én is próbáltam már.
Nálunk tavaly június kozepén mindent elvert a jég, a málnát (talán blissy) is rendesen visszatörte úgy kb 1,2 m magasságban, viszont jobb lett a termés mint az idén igaz késett az érés kezdete 1 hónapot.
Idén télvégén tarra végtam mint ahogy szoktam de zöld korában nem nyultam hozzá, kevesebb termés volt és a magassága miatt a vízszintes fémháló ellenére is össze vissza borult. Sok 3,5-4m vesszőt is nevelt.
Én el is határoztam jövőre visszavágom zöld korában, több részre osztom a kb 15négyzetmétert és majus közepétől kb. 2-3négyzetméteres területeket hetente és meglátom melyik időszakban vagy magasságban visszavágott mutat majd jobb eredményt.
Nekem nincs egyszer termo fajta - csak Willemetta, es az nagyon magasra no.
Osszel nem tudtam kiszabaditani a madar halobol maskepp csak ugy, hogy visszavagtam alaposan. Ki fogom probalni, hogy mit csinal, ha nem engedem ilyen magasra noni.
Nálam az ismeretlen egyszer termők megtartják magukat fagyasztóból kivéve, csak az a bajom velük nem elég édesek, fagyasztva meg még savanyúbbak. Hiányolom a málna aromát is.
A Suganából még nem fagyasztottam, de úgy gondolom fagyasztásra is kitűnő lesz. Az ízét meg imádom. Nem potyogós, de természetesen ha túlérik ez sem marad fent. Ha akkor veszem le mikor egész sötét piros, mennyei íze van. :)