Mar ha volt cserelve... mert sokan ugy kezelik ezt is, mint a valtoolajat sajna... sot otthoni "nagynevu" Hybrides is elhajtotta a tesomat mikro a fekfolyadekot akarta lecsereltetni mert szerintuk azt nem kell reven a Priusokba "versenyszintu" folyadek van amit nem kell cserelni.
A gyertyarol nemreg volt szo itt a topicban. NGK vagy Denso. Figyelj ra, h elobbibol sok a hamisitvany (megbizhato helyrol vedd) en amcsibol reneltem es ha jol emlekszem akkor 80USD kornyeken vizettem erte. Otthon lattam ilyen gyertyat 12e-t is... (tudom-tudom: atvaltas meg az AFA)
Itthon minden Toyota szervizben lehet kapni SLLC-t, (Super Long Life Coolant), koncentrált majdnem 6000 Ft/l, 1:1 ben desztvízzel hígítandó. Maradt ki 1 l bontatlan, Bp., Fót, Gödöllő környékén átvehető.
Ugy ahogy mondjak itt elottem. Jonak lehet, h jo csak nem addig, mint a gyari.
Otthoni forrast nem tudok, de itt beszerezheto volt kis utannajarassal. ha jol emlekszem 58EUR-t vizettem az 5l-ert. (otthon meg a Szakura 35 vagy 36e-t akart kerni erte)
Sajnos ezt 2 helyrol is csak megerositeni tudom. Otthon kis tulzassal lehulyeztek, de itt is azt mondtak, h felesleges es nem kell. Nemcsak nekem... Volt is belole par eve kisebb "bonyodalom" amikor az egyik tulaj elvitte a leeresztett olajat bevizsgaltatni ~80e km utan. A vegeredmeny az volt, h a valtotolaj a viszkozitasanak ~70%-t elvesztette. Az eset elott megfelelo olaj sem volt a Toyotanal, szoval kepzelem mi lehet(ett) otthon.
Eneos jo vagy ha nem fazol a netes rendelestol akkro a hivatalos Toyota olaj is viszonylag egyszeruen beszerezheto. (Mellesleg mar nemcsak az Eneos, de a nemet Mannol is rendelkezik a megfelelo kriteriumokkal)
A karbantartast illetoen en meg 2 dolgot tudnek javasolni amit az itteni Priusook (is) ajanlottak: Fekolaj csere es hutofolyadek csere. Utobbi kicsit trukkos mert az invertert is huti is nem jo bele akarmilyen cserebe sokaig jo lesz. En ugyszinten a netrol rendeltem mert eladni nem akatak meg ugysem, h szerintuk 7000Ft/l az ara (42e-s ajanlatot kaptam a cserere)
Ezen felule az ekszij es a gyerta lehet meg ajanlott ha korabban nem volt. A gyertya olyan, mint a hutoviz. Irridiumos kell bele (ami nem a legolcsobb) cserebe jo lesz 5evig.
Márkaszervíz nem cserél a "váltóban" olajat. Én már kérdeztem, nekik nincs előírva és nem is ajánlották. (akkorra én már rég lecseréltettem, csak gondoltam megkérdezem őket is)
Köszönöm, sejtettem. Akkor az Eneos ATF ECO jó lesz?
Magam nem fogom megcsinálni, márkaszervizbe ezekért nem viszem, viszonylag régóta járok nem messze egy szerelőhöz, eddig ok-nak tűnt, megbeszélem vele, aztán remélem, úgy csinálja majd :-)!
Így 260k környékén mit KELL még megnézni, cserélni? Folyamatosan szervizelt a kocsi, csak nem mindenről tudom, hogy megcsinálták-e és mikor...
A Prius Club szerverre Kowee mindent felrakott, Maintenance Schedule, Service Manual (P2 5000 oldal, P3 7500 oldal).
90000 km-enként KELL cserélni, megfelelő terhelési szintű váltóolajra, az ENEOS-nak is van ilyen. Egyszerűbb cserélni, mit a motorolajat, mert nincs szűrő csere. Szükséges új tömítéseket venni a 2 csavar alá, akár Toyota szervizben. 2 csavart kicsavarni, olaj lefolyik (autó meleg legyen!), alsó csavart visszatenni, nyomatékkal meghúzni az új tömítéssel, ezután egy 10 mm-es hajlékony PVC csövet elővenni (lehet átlátszó), alulra én egy kis fémcső pipát dugok bele, ezt betenni a felső beöntő és nívó ellenőrző nyilásba, felülre kis tölcsér, olajat beöntögetni, ameddig ki ne buggyan a cső mellett a nyíláson, akkor kész, csavart a tömítéssel becsavarni. Ez a legkönnyebb módszer.
Két út van a Priussal: vagy (márka) szervizbe járni rendszeresen, vagy megtanulni a tennivalókat, és megcsinálni vagy megszervezni. Én ez utóbbi szerint végzem, egyes műveletek, mint kerékcsapágy csere, már nem saját kézzel. Nincs harmadik út, csak hülyeség.
Sajna a hulyeseg az megy mindenhol manapsag meg ha nem nezel TV-t akkoris szembejon...
Maradjunk annyiban, h erdemes cserelni. A mikorrol megoszlanak a velemenyek, otthon, itt (hollandia) es az USA-ban is. Es 60e-kent csereltetem, nem nagy osszeg szerintem 3-4 evre leosztva.
Próbáltam visszaolvasni, ami alapján remélem, jól gondolom, hogy a P2-be motorolajból jó lesz az Eneos Premium Super Multi (5W-30, A5/B5) vagy vmi ezzel megegyező.
Azt szeretném megkérdezni, mivel eléggé sok ellentmondó infó kering: mi legyen a váltóolajjal? Van aki szerint cserélni kell, van, aki szerint nem, ha igen, akkor meg nem mindegy, hogy milyen legyen, de olyat is olvastam, hogy ha sosem volt cserélve, akkor csere után rosszabb le(he)t(t)...
Mi az igazság, mit tegyek? A kocsiban 260k körüli a km és sztem még nem volt benne váltóolaj cserélve... Köszönöm!
En nem tudtam errol a belso valtoztatasrol mostanaig, de elegge meglepodtem, mikro mondtak. Allitolag az Aurisnal bukott ez ki jobban mert ott is tobb problema volt a 2013 vagy 2014 elotti peldanyokkal... Igaz az esetek tobbsegeben inkabb "csak" az inverter halt meg es nem az akkupakk, de emlekeztek olyanra is amikro azt kellett cserelni. Mellesleg 2100EUR es 2600EUR-s tetelekrol beszelunk. (Inverter es akksi)
Azt lehet tudni, h mikor evjaratrol is beszelunk pontosan P3-at illetoen? Mert 2009 es 2015 kozott azert voltak frissitesek. Nekem itt (Hollandoknal) azt mondtak, h a korai P3-al jelentosen tobb a gond, mint a kesobbiekkel es meg annal is tobb, mint “anno” a P2-vel.
Konkretan azt tanacsoltak, h ha mar P3 a kiszemelt akkro inkabb a 2013 vege feletol nezelodjunk 2015-ig.
Rakerdeztem direktbe, h ennek van-e barmi koze a facelifthez mire azt a valaszt kaptam, h igen, de “belso-hoz” merthogy az inverterben is finomitottak tobb dolgot, mert elotte volt, h kiolvadtak. (jelentsen is ez barmit)