Pont tegnap beszéltük a földrajztanár sógorommal, hogy markánsan kirajzolódik a csapadékon a Duna vonala, mint valami nagy fal, amin nem megy át az eső.
A Hajdúságban vannak területek, hogy az elmúlt fél év alatt nem kapott 100mm-t se. Ott vannak az ország legjobb földjei, 50aranykoronásak, és mégis pocsék termés lesz, ahol nem tudtak öntözni.
Rendszeresen nézem a Hydroinfó archív csap. térképét, ha csak negyed annyit kapnánk, mint Ausztria nyugati fele, már nem lenne bajunk. Gomba egyelőre zéró, de emlékszem évekre (pl. 2005-2008), hogy ilyentájt rogyásig szedtük magunkat.
Ha távolabbit néz az ember tendenciában, akkor épp az ország nyugati és keleti része lesz valamivel csapadékosabb, a közepe nem. Vicc, hogy a nyugati határszél plusz Zala mennyit kap rendszeresen. Ha meg globálisabban nézzük, rettentő feltűnő a Kárpát-medence csapadék-szegénysége! Hegységekkel körbezárva még a hegységek közelében is esik valami, de itt a hegyektől távolabb az ország tragikusan keveset kap. Most lenne fontos az öntözés. Ami irányába ugye a végtelen sok pénz elléne sem történt semmi.
Az a hajnali meglepetés eső 2 mm volt, reggel nyoma sem volt, minden felszáradt. Az éjjel a közelben zivatarok mentek, itt nulla. A következő napokban ide nulla várható.
Nem. Sok fajtám van (idén azt hiszem, 16), és mindegyik ugyanígy viselkedik.
Tavaly volt, amelyikből ültettem az árnyékba is, és a napos helyre is. Az árnyékban lévők kornyadtak, a napos helyen lévők csak akkor, ha tényleg ki voltak száradva. Nálam ez egyértelműen helyfüggő.
Nálam van paradicsom napos helyen is, és ott is, ahová csak délelőtt süt oda a nap pár órára.
Az állandóan napon lévők sose kornyadnak, egyelőre napégést se látok (de most jön a java, úgyhogy majd kiderül, végül lesz-e), az árnyékosabb helyen lévők viszont mindig mind kókadnak, mikor süti őket a nap. És ez így volt tavaly is, tavalyelőtt is. Locsolom őket, a földjük akkor is nedves, mikor éppen lógnak. Ahogy elmegy a nap, magukhoz térnek, teremnek is, már érnek rajtuk az első bogyók.
Arra jutottam, hogy ezek kevésbé edzettek az egyébként árnyékos hely miatt. Vizet azért rendszeresen adok nekik, de a kókadáson már nem izgatom magam.
A szomszédnál nem úgy van esetleg, hogy csak délután kapnak közvetlen napot?
Szerintem iszonyú UV van, nem csodálnám, ha bezavarna nekik. Nálam egyszercsak leégett a petrezselyem levele. Nem volt vízhiányos, egyszerűen kifakult a napon.
Ez az éjszakai meglepetés front 3.8 mm-t adott. Zalában és Észak-Somogyban 15-59 mm is volt. Na az kellene errefelé is!
A GFS is 40 mm-t jelzett, az ECM 4 mm-t. Azért ez érdekes. A 40 mm majdnem jó volt, csak 100 km-el odébb esett le.
A palánta kérdéshez: igen gyakorlott paradicsom termesztő szomszédom, aki minden nap locsol, tegnap mondja, a paradicsom minden nap estére lefekszik a földre. Ez valami rejtélyes dolog idén. Nálam csak pár palánta csinálja.
12 tő paradicsomot ültettem, melyek közül egy tő úgy néz ki mint amit tényleg leforráztak, de a többi nem. Nem látok rajta semmit, a levele sem sárgul, fogalmam sincs mi baja lehet.
Minden este locsolom a töveket, a szárazság kizárható.
Újabb front nulla esővel és széllel (ez mindig többnapos). A veteményeket naponta locsolom. A tegnapi locsolás előtt este néhány paradicsom úgy nézett ki, mint ami totál összeesett, nem bírták az eszméletlen napégést, mintha le lettek volna forrázva. Borzalmas, hogy milyen égető tud lenni a nap. És itt még hagyján, néztem tegnap az Alföldön 35-36 fokok voltak már iszonyatos aszályban.
Múltkor írtam a 25 mm-t, ami elott is voltak 5-7 mm-ek. Egész jól néztünk ki. De! Azóta csak többnapos szelek. A rengeteg szel miatt ide brutalis mennyiségek kellenének. A talaj csont száraz. A kéthete leszüretelt meggyfa alja terítve lehullott sárga levéllel! Június 20-an! És ez évente így van most már. Nehéz idők jönnek! Gombaszok hogy látják?
Csütörtök este hallottam szelet és néztem az időképet és szép piros nagy folt jön felénk. Mondtam magamban de jó lenne egy kiadós eső, de mire ideért "elfáradt"...2-3 mili lett max belőle. Nagyobb fák alatt száraz maradt a föld. Durva hogy a fél ország utóbbi 1 hónapban 50 mili alatt van és gondolom az is vagy 10 részletben jött össze átlag...
Ismerős mondja hogy pont a jászság fog elsivatagosodni a leghamarabb, de jó hogy itt élek...Annyi a szerencsénk hogy nem homok van itt hanem réti talaj. Országos áztató esők miért nincsenek mostanában?
Átestünk a száraz oldalra, 2 front is elment nulla esővel és nagy széllel. Most állítgattam fel a feldöntött virágokat, egy csepp eső sem esett. Lassan nem túlzás kijelenteni, hogy beköszöntött a száraz éghajlat a Kárpát-medencébe.