Az alkohol, öl butít, nyomorba dönt - hej de sokszor olvastam, hallottam ezt a mondatot...
De cinikus ember lévén kicsit mulattam is rajta, mert ugye a sorrend... ha már megölt, akkor nem mindegy, hogy utána még buta is leszek vagy szegény? :-)
Én úgy tudom ez az alkohols dolog úgy működik, hogy a gyomorsav az alkoholt aldehiddé alakítja, és aztán a vérbe már az aldehid szívődik fel. Szóval valójában nem is az alkoholtól rúgsz be, hanem az aldehidjétől...
(ismeritek a szólást: "Az alkohol öl, butít, és savakkal aldehideket képez" ;))
Ha jól tudom, az alkohol konkrétan méreg! Ha a vérbe jut, azért nem öl meg, mert a vér is enyhén savas kémhatású, és átalakítja, viszont nagy mennyiséget nem tud. Ezért lehet nagyon kis mennyiségtől is berúgni intravénásan.
Namost, ha húzóra iszol, akkor nincs elég gyomorsav, ill. nincs elég ideje átalakítnai a nagy mennyiséget, tehát a vérbe is alkohol szívódik fel, ami mérgező. Persze a gyomorsav menyisége függ a testalkattól/hangulattól/mikor ettél utoljára/stb.
Az oroszok elég jól bírják, az egy főre jutó alkoholfogyasztást elnézve. De az átlagéletkor nem véletlenül olyan alacsony errefelé. Ennek egyedül a nyugdíjbiztosító örülhet, meg a temetkezési vállalkozók. :/
Előljáróban annyit, hogy 145 kg vagyok és nagyon ritkán iszok, de akkor sokat. Volt már olyan, hogy szilveszterkor délutántól kb éjfélig megittam 1/2 liter töményt, és még igazán be sem voltam rúgva, csak becsiccsentve. Lökött bátyám, addig mindíg megpróbált leitatni, ha valami olyan alkalom volt, azóta meg se próbálja, mert szerinte kár belém a pia, ha meg se látszik rajtam. 2-3 óra alatt ennyi szesz azért már látszik, de azért még teljesen tudatomnál vagyok és ha kicsit tántorogva is, de megállok a lábamon. De ha fél liter töményt húzóra kellene meginnom, 10 percen belül ott esnék össze az hótziher.
Egyébként az RTV újság orvosos rovatában nyilatkozta 1 dokinő, hogy a fogadásból lehúzott félliter vodka 10-15 perc múlva tutira alkoholmérgezést okoz.
Hát a háború és békében az akármilyen herceg jobban bírta,ő az ablakban álva húzott le egy üveg rumot és kutya baja se lett,később még Napóleon csapatait is páholta.
Sok olyan van aki félliter töméyntől sem purcan ki, ebben igazad van, de kérdés, hogy ezt mennyi idő alatt issza meg!
Mert egyhajtásra... hát...
A többiben igazad van, egyrészt az alkohol hatása függ attól hány kiló vagy, mennyire fehérjedúsan táplálkozol, no meg attól is, hogy milyenek az alkohollebontó enzimjeid! Ez nemtől, vércsoporttól, rassztól meg még egy csomó kutyafülétől is függ...
És akkor a detoxxal még jól is járt. Minap belgyógyászaton feküdtem,éjszaka behoztak 1 tagot alkoholmérgezéssel no meg hogy szétharapta a nyelvét úgy beparázott.(nemtom mit ivott és mennyit, de hogy nem keveset az biztos) Nos ő kapott egy jó kis katétert a fütyijébe a mentősöktől emlékbe, a hozzá tartozó vizeletzsákkal együtt.Ott bolyongott hajnalban a folyosókon ,húzta maga után a zsákját,és lamentált hogy szedjék már le róla.Az éjszakás meg egy idő után visszazavarta aludni. Nem is szedték le róla az osztályon csak másnap dél körül.De utána még napokig fájlalta a nemesebb szervét.:)
szerintem olyan is van, aki fél litertől se purcan ki, legalábbis nem alkoholmérgezésesen [nem én].. egyrészt függ a testsúlytól, elméletileg egy telefonfülke ember több piát meg tud inni, másrészt függ, hogy mit evett elötte az ember [tele hassal, főleg jó zsíros kajával többet bír inni az ember].
mindenesetre csúnya dolgokat tud művelni egy fél liter tömény, ilyenkor egy megoldás van, azonnal kidobni a taccsot, mennél hamarabb, annál kevesebb szívódik fel
Állítólag a fogadásból 1 slukkra megivott üveg vodka is tizenpercmúlva alkoholmérgezést szokott okozni,legalábbis az orvos szerint. Bár én még nem próbáltam.és nem is nagyon fogom ahogy elnézeMM a bajaimat.
Csak pár órával élte túl győzelmét egy tequilaivási verseny bajnoka. A dominikai Santo Domingo egyik diszkójában zajló versenyen a 21 éves Ricardo Garcia több mint ötven pohár tequilát ivott, amivel első lett. Később rosszul lett, és pár órával kórházba szállítása után alkoholmérgezés okozta szívelégtelenség miatt meghalt. A másik három döntős is kórházba került, állapotuk súlyos.
Egyik kisebbségi (nem azért mert akármi, hanem azért mert tény, hogy kisebbségi volt szegénykém) ember oltatlan meszet akart lopni. És úgy gondolta, átúszik vele a közeli folyón. A többi már kémia. Gyakorlatilag szét lett maratva. szerintem esélyes a díjra nem? Ugyanígy az is, aki áramot akart lopni, szintén folyón keresztülvíve a drótot, persze annak végét szájába véve.
No, ez nem újság tkp.: a klasszikus magyar megfelelője ennek az, amikor ősszel lemennek a borospincébe, oszt' egy idő után valaki mindig utánamegy az előzőnek...
Elsodortak a hullámok a Dél-afrikai Köztársaságban öt férfit, akik egy keresztelési szertartáson vettek részt az óceán partján, közölte a helyi rendőrség. A keresztelésen éppen átesett öt fiatal közül az egyik - akit szavai szerint "megszállt a Szentlélek" - visszafordult és újra belegázolt a vízbe, ám ekkor elragadták a hullámok. Társai utána rohantak, de nem tudták megmenteni; mindannyian vízbe fúltak. Egy egyházi vezető elmondta, az Új Korinthoszi Egyház 1983 óta végez kereszteléseket az óceán partján, de ez volt az első eset, hogy tragédia történt.
Hát igen, vigyázni kell az intravénás alkolhol adalékolásával...
Egy exem haverjai (innentől kezdve akár mehetnék is az UL topicba :)) megcsinálták, mondjuk ők 5 milliliteres injekciós tűvel és vodkával, de az is elég volt... 3 napig seggrészegek voltak :)
Az állítólagos bolti tolvaj nem is bolti, és egy hot-dogot tuszkolt a képébe, amivel elrohant. Persze a lényeg ugyanaz 2 sarokkal odébb megtalálták, de már megfulladt.
(legalábbis az általam ismert verzióban.)
Másik sztori. Nem tudom mi igaz belőle, de én elhiszem a Blikk szerkesztőjének.
USÁban néhány vadász összeveszett egy lesen. Eredmény 5 hulla. (azért nem mindíg a diplomatikus megoldások hívei. Mondhatni farkas törvények. Nobel békedíjra nem de Darwinra talán jelölném az idiótákat.)
Netalán ott, hogy ha már elütök valakit (a részegség mellékes e pillanatban), akkor nem tolatok vissza, mert fel kell tételezzem, hogy az utamban fekszik. Viszont itt mégis csak bejön a részegség, hiszen ha részeg valaki, ez nem fog eszébe jutni. Az elütöttnek persze részegsége folytán az nem jut eszébe, hogy odébb kellene másznia...
Az viszont igaz, hogy a részegség mint Darwin Díjra érdemesítő állapot nem értékelhető, hiszen megváltozott tudatállapotban művelt cselekvés.
Az ilyen esetek legföljebb sírásra, vagy nevetésre adnak okot, míg egy igazi jó darwinos eset el is gondolkoztat, hogy milyen, a díjazott részéről véghezvitt gondolkodási folyamat eredménye lett az, amiért díjra érdemessé vált valaki.