A pincészet honlapján két bor szerepel, egy Balatonbor 2022 (olaszrizlingből), ill. egy Olaszrizling 2022 (olaszrizlingből). Ezek közül akkor a Balatonbor lenne állítólag másik címkével a Lidlben, de a Bor és Más oldalára feltöltött fotó egyikkel sem egyezik, nézzétek meg: a Zelna honlapon az Olaszrizling, ill. a Balaton alatt kis betűkkel: "Balatonfüred - Csopaki borvidék". A Bor és Más oldalán a borvidék megjelölése helyett: "száraz fehérbor". Utóbbin egyébként én az évjáratot nem tudom nagyítva sem kivenni, lehet, h egy korábbi évjárat fotóját tették fel.
Egyébként meg tökmindegy: a borászat honlapján az egyik 2650, a másik 2460, nyilván nincs beltartalomban jelentős különbség.
Csak félig-meddig derült ki, pl azt se tudni a cikből, hogy felvette-e a pincével a kapcsolatot vagy van-e eltérés technológiában, területben, alkoholfokban a Lidl-ben lévő és a pincészet webshopjában kapható bor között? Általában pl jómagam, ha írok egy borról és vmi nem tiszta akkor csípőből írok az adott borászatnak, hogy minél jobban képben legyek a posztolandó borral kapcsolatban. Ez kicsit fura nekem, hogy ennyire tapasztalt blogger ilyen bakit elkövet
1400-ért pláne. Az itteni - vidéki - lidlben rácsaptak egy narancssárga leárazós címkét. Köszönettel elfogadtam. Sajnos csak egy palack volt belőle. Tényleg nem rossz.
A magyar borok alkoholtartalmát több tényező befolyásolja, ideértve a szőlőfajtát, az éghajlati viszonyokat, az ültetvények helyét és a borkészítési technológiát is.
Magyarországon általában a fajtaösszetétel és az éghajlati adottságok miatt magasabb alkoholtartalommal rendelkező borok készülnek, mint például az észak-európai országokban. A szőlőfajták közül a Kékfrankos, a Kadarka, a Bikavér és a Tokaji Aszú híresek magasabb alkoholtartalmukról.
Az éghajlati viszonyok is fontos szerepet játszanak az alkoholtartalom kialakulásában. A melegebb éghajlaton érlelődő szőlő több cukrot termel, amelyből az alkohol képződik a borkészítés során. Az időjárás szintén befolyásolja a szőlő érését és minőségét, így ha az év melegebb és szárazabb volt, akkor az általában magasabb alkoholtartalommal rendelkező borok készülnek.
A borkészítési technológia is befolyásolja az alkoholtartalmat. A borászok számos módszert alkalmaznak az alkoholtermelés ellenőrzésére és a borok ízvilágának javítására, például az érlelési idő és a hordó típusa is fontos tényező.
Összességében azt lehet mondani, hogy a magyar borok magasabb alkoholtartalma az éghajlati viszonyok, a szőlőfajták és a borkészítési technológia összetett hatása miatt alakul ki. Azonban fontos megjegyezni, hogy az alkoholtartalom nem az egyetlen fontos tényező a bor minőségének értékelésében, és a jó borok ízélményét nem kizárólag az alkoholtartalom határozza meg.
Nem tűnik nagy durranásnak... felbontottam a 2. palackot időközben. Ezt nálam azok a fehérek, amikből sokat veszünk és hasonló árkategóriába esnek (ex cellar), pl. Planina Királyleányka 2020, Szabó Zoli Rajnai 2021, Tánczos Olaszrizling 2021, kenterbe verik.
Az előző évjárat kapott valami nagy nemzetközi elismerést és ennél picit tömörebb anyag volt.
Kicsit savdomináns, de ez is vonzóan ízes olasz - nem tehetek róla, de érzek benne valami "csináltságot", ami miatt nem tudok kellően boldog lenni vele.
Összesen csak pár kg lett. Kíváncsi voltam, milyen lehet? Kézzel bogyóztam, összezúztam a szemeket. Kierjesztettem egy kis edényben. Az almasav bontás az ágyam mellett ment végbe. Amikor letisztult, lefejtettem. Pont egy 0,75-ös üveggel lett. Pali barátommal kóstoltuk meg az első termés borát, aki szintén borász. Nagy volt a meglepetés, mert ennyire egyedi, különleges bort nem vártunk. Nagy élmény volt az első fecskét kóstolni.
Kb. egy hónapja lezajlott kóstolón a Purcsin nagy sikert aratott, és a Gohér is jól szerepelt. Purcsinból 20 üveggel vittem, ha megmarad visszahozom alapon. Szó szerint szétszedtek érte, még kellett volna vagy 10 üveggel. Ez az eset bizonyosság volt számomra, hogy a jól megválasztott, megfelelő minőségben készített ősi fajtáknak van jövőjük. Nem tömegborként, hanem egyedi kézműves termékként, de az árakat sokszor én túlzónak érzem. Sok borász már a 10000 forint/0,5 liter árat súrolja. Ezt már kevesen tudják kifizetni. Pontosítok! Vannak olyan régi fajták, amik bele illenek a tömegbor kategóriába, a mindennapok nyári teraszozós fröccsborába, ami friss, gyümölcsös, üde, ilyen pl. a Pozsonyi Fehér, Kövidinka, talán a Járdovány.
szerintem nehez ez. nem letezo igenyt nehez megfogalmazni a boraszok fele. legyen ihato? hat, ja, nyisd ki a vizcsapot. ok kiserleteznek, de nem csak a pinceben, hanem rajtunk is. aztan lesz belole valami, vagy nem. en orulok, hogy ilyen tarsasagba keveredtem.
Sajnos az első fecske (a csóka) terjedése kifulladt, Szentesit leszámítva máig senki nem volt képes belőle piacra tenni jó bort évről évre.
Reménykedem, hogy a többi feltámasztott fajtának nem ez lesz a sorsa. A tihanyival már próbálkoznak többen, én még nem kóstoltam olyan bort belőle másnál, mint Szentesié, de itt van a purcsin és Kovitom, aki jó bort szűrt belőle.
Szentesinél még remekül szuperál a laska, a hajnos kék és a tarcali kék, én legalábbis ezekben érzem a legtöbb fantáziát.
Szerintem menő lenne sokak számára, ha ilyen bort adnának-kapnának ajándékba. Szóval, szerintem van mérhető igény ezekre. De előbb valóban borászéknak kellene munkát-időt-pénzt beletenni, komolyabbat, h megmutassák ezen fajták létjogosultságát. És hát ez valóban kockázat.
Nézd, ez egy erősen niche műfaj szerintem - ezen az áron (mondjuk 5000/0,5 l) veszel valamit, amivel nem nagyon lehet villogni, meg átlag barátnak ajándékba vinni. Hozzáteszem, hogy nem is feltétlenül, vagy minden évjáratban "finomabb", mint mondjuk egy jobban sikerült kékfrankos, fele ennyiért.
Az a kérdés, hogy egyes fajták feltámasztása eljut-e odáig, hogy kvázi tömegesen előállított bor lesz belőle, legalább lokálisan, mint mondjuk Olaszország északi részén a schiavából. Szerintem ehhez egyelőre nem áll rendelkezésre elég tapasztalat, mert (ismétlem), Szentesi Józsi termesztési gyakorlata még a kézműves/stb. kategóriában is extrém - ha egy fajtának ez kell a jó borhoz, nem sokan fogják a receptet lemásolni.