Keresés

Részletes keresés

Hepci Creative Commons License 2023.04.05 0 0 95694

Zavaros sztori... egy biztos csak (szerintem), hogy a Lidlben kapható Zelna-olasz gyenguci - én annyiért sem venném meg újra.

Előzmény: Winesoul (95691)
ShiDeci Creative Commons License 2023.04.05 0 0 95693

Egyébként így se stimmel szerintem.

 

A pincészet honlapján két bor szerepel, egy Balatonbor 2022 (olaszrizlingből), ill. egy Olaszrizling 2022 (olaszrizlingből). Ezek közül akkor a Balatonbor lenne állítólag másik címkével a Lidlben, de a Bor és Más oldalára feltöltött fotó egyikkel sem egyezik, nézzétek meg: a Zelna honlapon az Olaszrizling, ill. a Balaton alatt kis betűkkel: "Balatonfüred - Csopaki borvidék". A Bor és Más oldalán a borvidék megjelölése helyett: "száraz fehérbor". Utóbbin egyébként én az évjáratot nem tudom nagyítva sem kivenni, lehet, h egy korábbi évjárat fotóját tették fel.

 

Egyébként meg tökmindegy: a borászat honlapján az egyik 2650, a másik 2460, nyilván nincs beltartalomban jelentős különbség.

Előzmény: Winesoul (95691)
kifli Creative Commons License 2023.04.05 -1 0 95692

hiteles és alapos:)

Előzmény: Winesoul (95691)
Winesoul Creative Commons License 2023.04.05 0 1 95691

Csak félig-meddig derült ki, pl azt se tudni a cikből, hogy felvette-e a pincével a kapcsolatot vagy van-e eltérés technológiában, területben, alkoholfokban a Lidl-ben lévő és a pincészet webshopjában kapható bor között? Általában pl jómagam, ha írok egy borról és vmi nem tiszta akkor csípőből írok az adott borászatnak, hogy minél jobban képben legyek a posztolandó borral kapcsolatban. Ez kicsit fura nekem, hogy ennyire tapasztalt blogger ilyen bakit elkövet

Előzmény: Hepci (95690)
Hepci Creative Commons License 2023.04.05 0 0 95690

Időközben módosította a cikket, mivel kiderült (?) hogy ez nem az az olaszrizling (?), mint az előző évi.

Előzmény: Hepci (95689)
Hepci Creative Commons License 2023.04.02 -1 0 95689

Jónás Csaba is megkóstolta a 2022-es Zelna-olaszrizlinget:

 

https://muveltalkoholista.com/2023/04/a-szupernova-arnyekaban-zelna-olaszrizling-2022/

ronin s8 Creative Commons License 2023.03.31 0 0 95688

🤠😄🤩😎

Előzmény: Hepci (95687)
Hepci Creative Commons License 2023.03.30 0 1 95687

Simán hozza egy alsó-középkategóriás szommelijé szintjét. :D

Előzmény: ronin s8 (95685)
kifli Creative Commons License 2023.03.30 0 0 95686

nézd el neki, kérlek még csak pár hónapos, vagy egy éves -- még tanul:)

Előzmény: lazaridi (95683)
ronin s8 Creative Commons License 2023.03.30 0 0 95685

Miért lenne vicc..?

Szerinted megtanították viccelni is? 😉 

Előzmény: lazaridi (95683)
HDO Creative Commons License 2023.03.30 0 0 95684

1400-ért pláne. Az itteni - vidéki - lidlben rácsaptak egy narancssárga leárazós címkét. Köszönettel elfogadtam. Sajnos csak egy palack volt belőle. Tényleg nem rossz. 

Előzmény: ShiDeci (95673)
lazaridi Creative Commons License 2023.03.30 0 0 95683

Ez most vicc? Bikavér és Tokaji aszú, mint magyar szőlőfajta?

 

Amúgy az édes borok alkohol tartalma pedig alacsony.

Előzmény: ronin s8 (95682)
ronin s8 Creative Commons License 2023.03.30 0 0 95682

A magyar borok alkohol tartalma miért magas?

 

AI:

A magyar borok alkohol tartalma miért magas?

 

A magyar borok alkoholtartalmát több tényező befolyásolja, ideértve a szőlőfajtát, az éghajlati viszonyokat, az ültetvények helyét és a borkészítési technológiát is.

Magyarországon általában a fajtaösszetétel és az éghajlati adottságok miatt magasabb alkoholtartalommal rendelkező borok készülnek, mint például az észak-európai országokban. A szőlőfajták közül a Kékfrankos, a Kadarka, a Bikavér és a Tokaji Aszú híresek magasabb alkoholtartalmukról.

Az éghajlati viszonyok is fontos szerepet játszanak az alkoholtartalom kialakulásában. A melegebb éghajlaton érlelődő szőlő több cukrot termel, amelyből az alkohol képződik a borkészítés során. Az időjárás szintén befolyásolja a szőlő érését és minőségét, így ha az év melegebb és szárazabb volt, akkor az általában magasabb alkoholtartalommal rendelkező borok készülnek.

A borkészítési technológia is befolyásolja az alkoholtartalmat. A borászok számos módszert alkalmaznak az alkoholtermelés ellenőrzésére és a borok ízvilágának javítására, például az érlelési idő és a hordó típusa is fontos tényező.

Összességében azt lehet mondani, hogy a magyar borok magasabb alkoholtartalma az éghajlati viszonyok, a szőlőfajták és a borkészítési technológia összetett hatása miatt alakul ki. Azonban fontos megjegyezni, hogy az alkoholtartalom nem az egyetlen fontos tényező a bor minőségének értékelésében, és a jó borok ízélményét nem kizárólag az alkoholtartalom határozza meg.

 

🤠

ronin s8 Creative Commons License 2023.03.30 0 0 95681

A közelmúltban kétszer is ittam a Máriát, de valahogy nem akaródzik elhinnem nekik a 15 ezer Forintot. Nem nyílik. 

Pedig rossznak nem mondanám... 

Előzmény: kifli (95680)
kifli Creative Commons License 2023.03.30 0 0 95680

A többször bionak, illetve  biodinamikusnak mondott St. Andrea ami valahogy mégem lett egyik sem....

 

 (médiahekk - hitelesség?)

Előzmény: Hepci (95677)
csicsau Creative Commons License 2023.03.30 0 0 95679

Nektek semmi nem elég jó :) vagy az alkohol, vagy a sav, vagy a hiányuk :)

Ittam egy kóstolón a télen St. Andreákat, kivétel nélkül mind kiváló volt, magyar szinten feltétlenül. Másnapos sem voltam :)

Előzmény: Hepci (95677)
ronin s8 Creative Commons License 2023.03.30 0 0 95678

Hát igen.. 

A legtöbb, "jónak mondott" magyar fürdik az alkoholban. 

Előzmény: Hepci (95677)
Hepci Creative Commons License 2023.03.29 -1 0 95677

A 'cool climate wine' szlogennel dolgozó St. Andrea úgy tűnik, eléggé belefulladt az alkoholba:

 

https://muveltalkoholista.com/2023/03/st-andrea-atvilagitas/

Hepci Creative Commons License 2023.03.28 -1 0 95676

Dobosi Haraszt Juhfark 2018

Mély aranysárga lett a színe már (az előző palackot kb. 1 éve bontottuk), ez volt az utolsó palack belőle.

Még tartja magát, de a savak már talán túl szelíddé váltak, aromában pedig meghatározóvá vált az aszaltgyümölcsös vonulat.

Nekem az egyik legjobb magyar fehérbornak tűnt 2 éve, de túl van a csúcsán - akinek még van belőle, nem érdemes tovább tartogatnia.

6 pont, 4500 Ft körül volt 2 éve egy diósdi borboltban

ShiDeci Creative Commons License 2023.03.28 0 0 95675

Meglátom, most épp Légli Géza rajnaiját iszogatjuk pár napja; nagyon ritkán iszom fehér bort, szóval nagy összehasonlításom úgysem lesz.

Előzmény: Hepci (95674)
Hepci Creative Commons License 2023.03.28 -1 0 95674

Nem tűnik nagy durranásnak... felbontottam a 2. palackot időközben. Ezt nálam azok a fehérek, amikből sokat veszünk és hasonló árkategóriába esnek (ex cellar), pl. Planina Királyleányka 2020, Szabó Zoli Rajnai 2021, Tánczos Olaszrizling 2021, kenterbe verik.

Előzmény: ShiDeci (95673)
ShiDeci Creative Commons License 2023.03.28 0 0 95673

Láttam is, vettem is belőle a Corvinnál. Köszi, h beírtátok, le nem vettem volna a polcról.

Előzmény: lazaridi (95672)
lazaridi Creative Commons License 2023.03.27 0 0 95672

Igaz, az előző volt a világbajnok.

 

Ez nem ér fel hozzá, de 1850 Ft-ért best buy (Lidl)

Előzmény: Hepci (95671)
Hepci Creative Commons License 2023.03.27 -1 0 95671

Zelna Olaszrizling 2022

Az előző évjárat kapott valami nagy nemzetközi elismerést és ennél picit tömörebb anyag volt.

Kicsit savdomináns, de ez is vonzóan ízes olasz - nem tehetek róla, de érzek benne valami "csináltságot", ami miatt nem tudok kellően boldog lenni vele.

5- pont, ajándékba kaptam

 

 

homerx Creative Commons License 2023.03.26 0 0 95670

emlekszem, meselted akkor este :) akkor szerencsenek mondhatom magam, hogy egy uvegnek a birtokaban vagyok :) meg varat valami esemenyre.

Előzmény: kovitom (95669)
kovitom Creative Commons License 2023.03.26 0 0 95669

Amikor először készítettem Purcsint.

 

Összesen csak pár kg lett. Kíváncsi voltam, milyen lehet? Kézzel bogyóztam, összezúztam a szemeket. Kierjesztettem egy kis edényben. Az almasav bontás az ágyam mellett ment végbe. Amikor letisztult, lefejtettem. Pont egy 0,75-ös üveggel lett. Pali barátommal kóstoltuk meg az első termés borát, aki szintén borász. Nagy volt a meglepetés, mert ennyire egyedi, különleges bort nem vártunk. Nagy élmény volt az első fecskét kóstolni. 

 

Kb. egy hónapja lezajlott kóstolón a Purcsin nagy sikert aratott, és a Gohér is jól szerepelt. Purcsinból 20 üveggel vittem, ha megmarad visszahozom alapon. Szó szerint szétszedtek érte, még kellett volna vagy 10 üveggel. Ez az eset bizonyosság volt számomra, hogy a jól megválasztott, megfelelő minőségben készített ősi fajtáknak van jövőjük. Nem tömegborként, hanem egyedi kézműves termékként, de az árakat sokszor én túlzónak érzem. Sok borász már a 10000 forint/0,5  liter árat súrolja. Ezt már kevesen tudják kifizetni. Pontosítok! Vannak olyan régi fajták, amik bele illenek a tömegbor kategóriába, a mindennapok nyári teraszozós fröccsborába, ami friss, gyümölcsös, üde, ilyen pl. a Pozsonyi Fehér, Kövidinka, talán a  Járdovány.

homerx Creative Commons License 2023.03.26 0 0 95668

szerintem nehez ez. nem letezo igenyt nehez megfogalmazni a boraszok fele. legyen ihato? hat, ja, nyisd ki a vizcsapot. ok kiserleteznek, de nem csak a pinceben, hanem rajtunk is. aztan lesz belole valami, vagy nem. en orulok, hogy ilyen tarsasagba keveredtem.

Előzmény: csicsau (95666)
Hepci Creative Commons License 2023.03.26 0 0 95667

Sajnos az első fecske (a csóka) terjedése kifulladt, Szentesit leszámítva máig senki nem volt képes belőle piacra tenni jó bort évről évre.

Reménykedem, hogy a többi feltámasztott fajtának nem ez lesz a sorsa. A tihanyival már próbálkoznak többen, én még nem kóstoltam olyan bort belőle másnál, mint Szentesié, de itt van a purcsin és Kovitom, aki jó bort szűrt belőle.

Szentesinél még remekül szuperál a laska, a hajnos kék és a tarcali kék, én legalábbis ezekben érzem a legtöbb fantáziát.

Előzmény: csicsau (95666)
csicsau Creative Commons License 2023.03.26 0 0 95666

Mi legyen előbb: a tyúk vagy a tojás? :)

Szerintem menő lenne sokak számára, ha ilyen bort adnának-kapnának ajándékba. Szóval, szerintem van mérhető igény ezekre. De előbb valóban borászéknak kellene munkát-időt-pénzt beletenni, komolyabbat, h megmutassák ezen fajták létjogosultságát. És hát ez valóban kockázat.

Előzmény: Hepci (95665)
Hepci Creative Commons License 2023.03.25 0 0 95665

Nézd, ez egy erősen niche műfaj szerintem - ezen az áron (mondjuk 5000/0,5 l) veszel valamit, amivel nem nagyon lehet villogni, meg átlag barátnak ajándékba vinni. Hozzáteszem, hogy nem is feltétlenül, vagy minden évjáratban "finomabb", mint mondjuk egy jobban sikerült kékfrankos, fele ennyiért.

Az a kérdés, hogy egyes fajták feltámasztása eljut-e odáig, hogy kvázi tömegesen előállított bor lesz belőle, legalább lokálisan, mint mondjuk Olaszország északi részén a schiavából. Szerintem ehhez egyelőre nem áll rendelkezésre elég tapasztalat, mert (ismétlem), Szentesi Józsi termesztési gyakorlata még a kézműves/stb. kategóriában is extrém - ha egy fajtának ez kell a jó borhoz, nem sokan fogják a receptet lemásolni.

Előzmény: HDO (95664)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!